- Megnyugtatta a Netflix a befektetőket, a vámoktól sem tartanak
- Az egész világon terjeszkednek a dollármilliárdos kibercsalók
- Az EU betartatja a szabályokat, mindegy, hogy kik vezetik az óriáscégeket
- Tömeges bevetésre kész az új Huawei AI-chip
- A Deezer zenei kínálatának 18 százalékát már AI generálta
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
ifkopityu
csendes tag
válasz
buherton #17248 üzenetére
Valóban. Rosszul fogalmaztam. Nem újratelepítettem, hanem újrakonfiguráltam. Illetve újra generáltattam a grub.cfg-t.
Nem is igen látom okát az újtratelepítésnek, hiszen fent van hiba nélkül indul. Azt viszont nem tudom, hogy a win8-hoz kell-e valami spec opció a config file-okba.
A GRUB2 jelenleg gond nélkül indul, indítja 2 linux rendszeremet és elindítja a win8 bootolását. A win8 boot indul újra a boot képernyője után (kis kék ablak).
-
stopperos
senior tag
válasz
buherton #17234 üzenetére
A proxy a 80 és a 443 -as forgalmat fogja. Ha te egy magas porton futtatod a saját proxy szervered, akkor szerintem működne a dolog.
perl cgi párosra keress rá, nem kell nagy webfejlesztés, csak annyi, hogy html tartalmat generálj. Ezt a cgi.pm modul meg is csinálja neked. A biztonságot meg apache2 szinten tudod állítani, felhasználó és jelszó párosra, valamint csak bizonyos ip címek engedésével.
Pl én annó ez alapján írtam magamnak egy kis admin felületet: [link]
De van itt még: tutorial uploading -
-
stopperos
senior tag
válasz
buherton #17220 üzenetére
1.) perl+cgi egy apache webszerveren -> kb 15-20 sorból megvan egy alap szövegdoboz és egy gomb hozzá. szerintem nem olyan nehéz feladat megírni. Kb az a logika, hogy amit a szövegdobozban megkap string-et, azt meghívja wget-el, és letárolod az stdout-ot, és kiírod. Szerintem lefejleszteni tanulságos, meg kb 2 óra alatt meg is van minimális tudással is. De talán mások tudnak jobbat.
2) tinyproxy pl segít neked, a configja egyszerű és csak a böngésző hálózati beállításait kell módosítani majd.
Amúgy ha ügyes a rendszergazdátok, akkor a böngészőtök le van zárva és nem tudsz proxy-t beállítani. De ezt majd látod.
-
BoB
veterán
válasz
buherton #14991 üzenetére
Files (új név) = Nautilus (régi név) (a csomag neve még mindig nautilus)
Próbáld ki a KDE-t (Kubuntu). A Dolphin (az ottani fájlkezelő) mindent tud amire az embernek szüksége lehet.
reboot -nak nincs is -h kapcsolója. (ami meg a shutdown -nál a leállítás kapcsolója), ráadásul nem kell megadni azt sem, hogy now.
-
válasz
buherton #14950 üzenetére
Nem, Mir elhalasztva legalább a következő LTS-ig.
#14949 theiron320:
"...Igen pont ezért nem írtam részleteket, hogy ne higgyétek azt, hogy a házimat akarom megcsinálni. Csak arra lettem volna kíváncsi, hogyan kell felügyelő programot írni mivel kurzuson erről nem hallottam semmit( ha hiszed ha nem). Szóval köszönöm, hogy egyből leendő diplomás munkanélkülinek "neveztél", nem mondom nagyon jól esett. Azt hittem, hogy van rá külön "parancs"..."
Ha segítséget kérsz és támpontokat adsz, hogy miben akadtál el, akkor tudunk segítséget adni, egyéb esetben nem. Azt, hogy nem hallottál arról, hogy hogyan kellene megcsinálni a gyakorlati feladatot, nehezen hiszem, egészen biztos vagyok benne, hogy vhol vmilyen formában a kurzus során, vagy a kapcsolódó tananyagokban találkoznod kellett a dologgal. A diplomás munkanélküli nem neked szólt, hanem egy általános megjegyzés volt - akinek nem inge, nem veszi magára. Voltak itt már, akik bevágták egy az egyben a szövegesen leírt feladatot és várták, hogy mások megoldják helyettük azt, amiért ők ülnek az egyetemi előadóban. Külön parancs monitoring program írására semmilyen rendszerben nincs.
Úgy nézem, hogy itt találsz segítséget a probléma megoldásához.
-
válasz
buherton #14969 üzenetére
Gondolom mert a 2 ujjas görgetés megy, nem a tapipadszélén lévő.
Egyébként, ennél sokkal furább, hogy sehol egy említés arról a ReleaseNotes-ban, hogy a régi LTS-ről hogyan lehet frissíteni... és ha be is írom a varázsszót, akkor azt mondja, hogy Tahr development branch...
Anno 12.04-nél kint volt, és mellé az is, hogy a rendszer majd a .1nél ajánlja fel, de most nem látok semmit.
@bob.zxr: Már forkolták, ahogy a gnome-control-center-t is.
-
BoB
veterán
válasz
buherton #14969 üzenetére
Ezért nem használok már GNOME-ot. Folyamatosan veszik ki a funkciókat olyan felkiáltással hogy ez használhatatlan, és nem kell a felhasználónak. Ebből a projektből használ a unity is elég sok dolgot, többek között ezt is.
És ezért gondolkoznak Canonical-nál is azon hogy forkolják a nautilus-t. (ez a files).
-
válasz
buherton #14878 üzenetére
És ha ugyanennyien beírnák, hogy semmi gondjuk vele?
uptime 19:55:05 up 22 days, 20:47, 2 users, load average: 0,57, 0,38, 0,27
Alpha-ként kezdte, de a bétával sincs különösebb gond. Összeérik ez.
@Aethelstone: és a Debian Import, ami minden Ubuntu csomagjainak alapját képezi?
-
St3ven
addikt
válasz
buherton #8777 üzenetére
Ezt a leírást megtaláltam én is, és kiegészítettem a hostapd.conf fájlt a következők szerint, de továbbra is ugyanaz az eredmény.
interface=wlan0
bridge=br0
driver=nl80211
ssid=xxxxxxxx
channel=1
hw_mode=g
ieee80211n=1
macaddr_acl=0
ignore_broadcast_ssid=0
auth_algs=1
wpa=2
wpa_passphrase=xxxxxxxxxxxxx
wpa_key_mgmt=WPA-PSK
wpa_pairwise=TKIP
rsn_pairwise=CCMPA kiemelt sor lehet a gond, azzal mit lehetne kezdeni?
hostapd.conf
Failed to set interface wlan0 to master mode.
nl80211 driver initialization failed.
ELOOP: remaining socket: sock=5 eloop_data=0x9cfca30 user_data=(nil) handler=0x8087b60A hostapd természetesen telepítve van.
sudo apt-get install hostapd
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapot adatok olvasása... Kész
hostapd már a legújabb verzió.
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 2 nem frissített. -
stopperos
senior tag
válasz
buherton #8539 üzenetére
Nekem ennyiből áll az egyik állandó statikus kártyához a beállítás
iface eth0 inet static
address 192.168.3.1
netmask 255.255.254.0
broadcast 192.168.3.255
gateway 192.168.3.8
dns-nameservers 8.8.8.8 8.8.4.4A resolv.conf meg ennyi
nameserver 127.0.0.1mert van fenn dnsmasq a dns cache miatt.
-
-
sonar
addikt
válasz
buherton #7169 üzenetére
Beteg egy elképzelés az biztos. Ha csak próbálgatni akarsz dolgokat akkor elmegy,de
SQL + a sebesség miatt nem biztos, hogy szórakoznék ilyennel ha csak nincs USB 3.0-d.
Egyébként 4Gigát v felettit javasolnék + sok türelmetés jó mókázást.
(egyébként alig többért kapnál egy 160Gigás SATA vinyót ami lehet, hogy élettartamban is többet nyújt) -
-
Thusor
őstag
-
Thusor
őstag
válasz
buherton #6376 üzenetére
Azért frissítettem, mert sajnos a 3.2-es kernellel az i5-540m processzorom hűtése nagyon teker, melegszik. 3.7-es kernellel ez megszűnt. Azt javasolod, hogy szedjem le és inkább használjam az alap 3.2-essel?
Fire/SOUL/CD: Így is megcsináltam ahogy írtad. Továbbra sem jó. Szerintem az lesz a gond, hogy nem 3.2-es kernel van fent hanem a 3.7.1. Leszedem vissza 3.2-ig és megnézem úgy jó lesz-e.
-
brownus
veterán
válasz
buherton #6281 üzenetére
hol és mit kell beállítanom, hogy ha pl. a videó képet kiküldöm a nagy monitorra, ne kapcsolja ki egy idő után? pedig az energia gazdálkodási lehetőségeknél mindent kiszedtem, hogy soha semmit ne csináljon... köszi!
(a vga egy ati 5730, switchable, de az alaplapit kikapcsoltam a biosban....)
-
-
Syl
nagyúr
válasz
buherton #6246 üzenetére
Az első Unity-s találkozásom (két éve?) számomra is sokkoló volt. Persze akkor még sehol nem volt a win8
Ahhoz képest egy szimpla Enlightenment vagy OpenStep is százszor jobb, szebb, használhatóbb.
A 12.04-ben már számomra tökéletesen használható. Persze az ikonok le vannak véve a legkisebb méretre és csak azoknak van színes háttere, amely programok futnak.
A munkaterület-váltót meg soha nem használom. Annál inkább a super+w kombinációt. -
-
válasz
buherton #5830 üzenetére
Valójában van root nevű felhasználó, van neki saját könyvtára és saját beállításai is. Csak te a sudo segítségével tudsz az ő nevében cselekedni, amikor is a saját jelszavadat kell megadnod. De a bejelentkező képernyőnél nem célszerű hozzá bejelentkezni, ez jobbára tiltva is van (illetve mint azt már mondtuk, nincs is neki alapból jelszava, ami megakadályozza a bejelentkezését).
-
Csicsóka
őstag
válasz
buherton #5459 üzenetére
"Ha Mint nem elég gyors, akkor próbálkozz egy Kubuntu vagy Xubuntu-val."
Ne viccelj már! Kubuntu a maga QT-s grafikájával hol fogyaszt kevés erőforrást?
Xubuntu helyett pedig szerintem a Lubuntu. Minden létező Ubuntu verzió közül a legkisebb erőforrás igényű dekoratív, gyors, modern kis rendszer. -
-
-
-
-
törölt tag
válasz
buherton #4758 üzenetére
Milyen felület?
Nálam most (már) Mate fut, azon a régi Gnome-os módszer:
Rendszer>Beállítások>Alapértelmezett alkalmazások
Ha Unity, akkor így.(#4759) PeachMan
Azért az a 100MB/s nem rossz, ha igaz.
De ha Windows 7-en megnézed a resource monitort, ott láthatod, hogy még azonos lemezen lévő két partíció, vagy csak két mappa között is milyen ingadozó sebességgel másol a Windows. -
törölt tag
válasz
buherton #4429 üzenetére
Ki van az forrva, csak másképp. A fejlesztések nagy részét adó és fizető cégeknek nem érdeke a laptophasználat, azaz hogy egyáltalán nem érdekli őket. Mindenki a saját speciális felhasználási területére érvényes és érdekes dolgokat fejleszti benne. Ez van. Majd vagy az Ubuntu (esélyesebb, bár a fentihez hasonló) vagy egy olyan pc-gyártó cég, amelyik a Linuxszal képzeli el gépei nagy részét, ráfekszenek, ahogy ezt MS ki/be is jelentette.
-
válasz
buherton #4429 üzenetére
Ja-ja, de azt olvastam, hogy most aztán Ubuntuék ráfekszenek erre a témára a 13.04-nél. Kíváncsi leszek, hogy mire jutnak, mert azért vannak kétségeim a sikert illetően.
Amúgy nem a kernel kiforrottságával van a probléma, hanem az energiagazdálkodási formák implementálásával és kihasználásával. De például AMD és NV esetében igen sokat számít az, ha telepíted a zárt meghajtót, mert csak a gyártó tudja a saját zárt rendszerét normálisan kezelni. -
eternam
tag
válasz
buherton #4094 üzenetére
Nem azért hogy beleszóljak a win7 sokkal tovább támogatott a MS részéről mint még 2-3 év. De mondok mást is, a win8 nagyobb bukás lesz, mint a vista volt.
Az aláírásodban szereplő helyesírással kapcsolatban azt szeretném írni hogy az egyenlőre helyes is lehet, ha például a focicsapatok állnak döntetlenre/egyenlőre.
-
quailstorm
nagyúr
válasz
buherton #4089 üzenetére
Itt a telepítettnél rámész a több alkalmazásra. Ha angolból nem is, de ábrából remélem lejön. Így egy görgethető ABC rendbeli ömlesztést kapsz. Meg ki lehet tenni fullscreenre is, az jobb.
Még ajánlok két dolgot aminek a megszokása nekem nem ment.
Ablakkezelőgombok vissza jobbra! [link]
Globalmenü eltakarítása. [link]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- PlayStation 5
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Mobilinternet
- Megkapja a fotós különkiadást a Nubia Z70S Ultra is
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Elfelejtettem a film címét
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Grand Theft Auto GTA Vice City PC
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- AKCIÓ! ASUS Z170-DELUXE Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 13 M1 Touch Bar 2020 Használt, karcmentes 3 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest