Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Sipi

  addikt

  Itt inkább az osztóid minősége lehet a gond. Passzív osztó (aminek nincs külön tápja), főleg, ha dzsunka-termék, rengeteget csillapít.

  Nekem 20-30 méteres kábelek mennek, ezt is lazán kell bírnia. Csillapítás mindig a végeken, a dugókon keletkezik. Az sem mindegy, milyen a drót végén a csatlakozó. Van pl., amit direkt lezárásra terveztek, ennek 15dB a csillapítása! (A bejövő jel általában 70-80dB, 56dB alatt már nincs élvezhető kép...)

  Javaslom, hogy a hálódba menő osztót szüntesd meg. Vásárolj egy minőségi (német) csavaros osztót, egy 4-es elég lesz. Ahol bejön a kábel, rakd rá, és a többi szobába erről vezesd el. Az nem baj, hogy 20 méteres kábelek lógnak mad rajta.

  Ja, gondolom, az Internet a kábelen jön - ennek elvileg semmit sem kell zavarnia, teljesen más sávon megy. (A legalsó, pár megás sávban, ahol még rádióadás sincs.)

  Ja2: ha erősítőt veszel, tápja van. És sajnos ha nnem kap áramot, akkor szinte semmi sem megy át rajta, akkora a csillapítása. Ilyen szempontból (is) jobb lenne, ha átvizsgálnád a rendszert, és inkább csak egy egyszerű elosztót tennél be.
  A fő elv: ''dzsunka'' osztókat nem szabad használni. A kábelek végére vagy 1,5dB csillapítású fali aljzatot, vagy sima dugót tenni.

  Sipi

  [Szerkesztve]

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  Uhh, ez rettenetes! :)

  Túl sok az osztód. A 3-as osztód két lába 7dB-t, az előtt elévő 3,5dB-t levesz, meg még valahol eltűnik, ez majdnem 10dB.

  Mindenképpen el kell kerülni ezt a bejön a kábel, és ahova kell, kettéosztom, majd az egyik ágát megint megoldást. Túl sokat csillapít, ráadásul itt különféle eszközök vannak rajta, ami szinte tervezhetetlenné teszi a rendszert.

  Én azt javaslom, hogy így csináld: bejön a kábel (a hálóba). Itt osztod egyből annyifelé, amennyire a végén szükséged lesz, jelen esetben mennyi is... öt kábelre. Vagyis kell egy ötös csavaros osztó (vagy hatos, nehogy elfogyjon a későbbiekben a kábel).

  Egy 5-1000MHz-es osztó kell, ez olyan 8dB-t csillapít az egyes ágakon - de többé nem lesz csillapításod! (A mostanit egyszerűen ilyen fáradtan nem bírom átgondolni, annyira össze-vissza.)

  Utána pedig oda viszed az ágakat, ahova kell. Sok drót kell hozzá, az igaz. De megoldhatod fali csatornával is (nem lesz rondább, mint egy tekergőző drót a padlón), amit pár centivel a padló fölé raksz le. Egy nagyobbfajtában vagy 8-10 drót elfér egymás mellett.

  A 3-utas osztód szerintem túl sokat csillapít (7,5dB), nekem az ötösöm csillapít majdnem 8-at...

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  Segíthet, de ha jól tudom, egy saját tápos erősítő is csak tizenvalahány decibelt erősít. Ha valamelyik ágon olyan 20dB veszteséged összejött, az már pont akkorára esett le, ami már élvezhetetlen képet ad (vagy semmilyet). Ha ezen erősítesz, segít, de szuper az sem lesz.

  Ha valaki jobban ért hozzá, javítson ki - remélem, rosszul tudom az erősítők max. teljesítményét.

  Esetleg annyit tehetsz, hogy - mivel a hálóba megy először a drót - ott osztod ketté, egyik szál faterodé, a másik megy tovább. Utána erre a saját szálra fabrikálod azt, amit írtam (ötös osztó, sok hosszú drót).
  Így is lesz veszteség, de nem akkora, mint a mostani megoldásnál.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  Most építettem ki otthonra, és direkt a kábeltévé szerelőjét kérdeztem meg. Ettől lettem ennyire okos. :)

  De amit írsz, az is igaz. Leosztott ágat erősítve a zajt is erősítem.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  Bocs, nem engem kérdeztél, de azért beleszólok. :)

  Szinte az összes Windows-os tunerprogram ''gyári hibás''. A hangolást lehetetlen elvégezni, pont ez a tünet: nem talál semmit (vagy csak kevés adót).

  Az a bajuk, hogy többnyire úgy működnek, hogy kiválasztod, melyik országban vagy, és automatikusan beállítják a normát. Sajnos, valami okból Magyarországot állandóan a PAL DK-ba teszik, de nálunk a PAL BG van...

  Emiatt ez a rész alapból nem megy. Többnyire hibás szokott lenni az a részük is, amikor magát a szabványt választod ki (PAL).

  Ezt úgy lehet áthidalni, hogy egyrészt a gyári szoftverüket nagy ívben kihajítod :), majd pl. a dscaler-t teszed fel. Igaz, ezt sosem tudtam működésre bírni (az én gépemen fagyott), de legalább a csatornákat megtalálta. :)

  Olyan opciókat kell keresni a hangolásnál, ami végignézi megahertz szerint a teljes hullámsávot. Ehhez is meg kell adni szabványt (sima PAL), mert nem folyamatosan, hanem valami fél megánként nézi át, és ha rosszat adsz meg, a szabvány PAL sávok között fog keresgélni, kevés sikerrel.

  Itt jön az utolsó szívatás: sokszor le vannak korlátozva a tunerprogramok. Hiába nézettem át a teljes hullámsávot, meg is talált minden adót, ki is írta, hogy talált 53 darabot, de mivel valami beállításnál megtudta, hogy Magyarországon vagyok, egyszerűen kivágott a folytonos hullámsávból pár részt! (Tehát volt 100-500MHz-ig, de utána csak 700-tól folytatódott.) Így ugyanúgy nem tudtam elérni az adókat, holott behangolni sikerült...

  Megoldásként próbálkozhatsz más tunerprogramokkal. Van pár Windows alá is, amit lehet használni.

  Sajnos, sokszor magában a driverben korlátoznak...

  Sipi

  [Szerkesztve]

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  Egyébként ilyet Lifeview, ASUS termékeknél láttam/hallottam. A Hauppauge-om simán ment - ott jobban írták meg a körítést.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  Ehhez a részéhez nem étek, de úgy vettem észre, hogy ha így szétdarabolod, sokszor a visszább lévő dróton is romlik a minőség, nem csak az osztás után.

  Az is lehet, hogy maga az osztó sem egy szuper darab. Próbáld ki úgy, hogy semmit sem osztasz szét, lehőzod az első osztót is, így kapsz egy csupasz bejövő kábelt! Erre tedd rá a TV-t, majd a PC-s tunert is! Ha a TV képe jó, a bejövő jel okés, a kábelezés rossz. Ha a TV jó, tuner nem, vacak a tunerkártya. Itt segíthet egy kis erősítés.
  Ha mindkettő rossz úgy is, hogy csak egy kábel jön a hálóba, és egyből megy TV-be (majd tunerbe), akkor pedig lehet zajgatni a kábeltévéseket. :)

  De akármi is az eredmény, a helyedben ezt a dzsumbujt mindenképpen megszüntetném, mert sokat csillapít és rengeteg zajt össze tud szedni.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  Ja, elosztók.

  Hol a fenében lehet jó minőségűt kapni? Tesco, Obi, Praktiker: főleg ázsiai dzsunka-cuccok. Pár villamossági boltban néztem, ott csak néztek, hogy mit tudják ők, milyen gyártmányú...

  A szerelők hoztak egyet, ők azt mondták, hogy a MATÁV-nak van raktáron egy csomó jó, de ezeket boltban nemigen kapni, és nekik is úgy kell vételezni egy-egy szerelés előtt, hogy a helyszínre hozhassák. Ezt kissé kétlem, szerintem csak keresni akart rajta, de való tény, hogy nem láttam még sehol sem jó (német) gyártmányú elosztót.

  Pedig a rendszernek ez a leggyengébb pontja.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  Ez a 2dB-es hanyas osztó? Mert ha ötös, ilyen kis csillapítással, tökön szúrom magam. :D

  Sipi

  [Szerkesztve]

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  Annyiban nem biztos, hogy igazad van, hogy a UPC-nek azt kell biztosítania, hogy a lakásodba bejövő kábelen meglegyen a 70-80dB. Ez két dolog miatt van így: először is, ennyi kell a jó minpségű képhez (egy tévén), másrészt ha nagyobbat nyomna be, túlvezérelné a jelet és újfent nézhetetlen lesz.

  Tehát nem sokat tud tenni, 80dB felé nem mehet a végpontokon, mert Mari néni egyszem Tátra tévéje kifehéredik tőle. :)

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

Hozzászólok Aktív témák