Új hozzászólás Aktív témák

  • kutyek

    senior tag

    válasz Parci #3324 üzenetére

    Köszönöm a válaszokat, a többieknek is. Az első mondatoddal azonban vitatkoznék: lehet, hogy most már talán nem tudnak eléggé nőni a hivatalos számok.

    Ugye a 2. hullámban az volt a hallgatólagos feltevés, hogy a pufferzóna egyszerűen annyit jelent, hogy a kórházi esetek számát 1.25-tel meg kell szorozni (a hivatalos -> valós viszonylatban). Emögött az a két feltevés volt, hogy:
    - az esetszámok növekedése stabil rátával jellemezhető, tehát az 1.25 emiatt nem (sem) kezd el hirtelen növekedni;
    - a tesztelési kapacitás elég nagy az esetszámok növekedése ÉS a lefolyás sebessége mellett is, vagyis a legtöbb esetben a pufferes betegek teszteredménye előbb meglett, minthogy lélegeztetőre / koporsóba kerülhettek volna.

    Ezzel szemben most:
    - a kórházi esetek növekedési üteme jelentősen gyorsult az elmúlt hetekben, és valószínűleg ez eltart egy darabig. Önmagában emiatt is emelkedik a pufferesek aránya a már igazolt ápoltakhoz képest. Lehet, hogy már most is pl. 1.3 a korábbi 1.25 helyett, és hétről hétre nőhet még tovább is;
    - másrészt, és ez a legaggasztóbb, sokkal gyorsabb lefolyású esetekről hallunk (vö. "a beérkezők harmada 30-40-es korosztály, órák alatt kerülnek lélegeztetőre" by Zacher), tehát lehetséges, hogy sokan már azelőtt lélegeztetőre kerülnek, hogy megkerülne a pozitív teszteredményük, ne adj' isten előbb kerülnek koporsóba, minthogy igazolt esetekké válnának. Más szóval, a mostani pufferzóna nemcsak a kórházi összes eset számából, hanem valószínűleg a lélegeztetett betegek, sőt, talán a halálos áldozatok számából is sokat, és egyre többet elmaszkol. Ha ez így megy tovább, akkor a hivatalos számok gyakorlatilag konvergálnak egy tesztelés / lefolyás által adott limithez, de eközben a valós számok jelentős része már a nem igazolt körből fog kikerülni, vagyis esélye sem lesz látni a népnek, hogy mekkora a baj :(

    Na ez a baj...

Új hozzászólás Aktív témák