Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
<Dénes>
csendes tag
S1m0ne
-
Degeczi
nagyúr
Tényleg megdöbbentő eredmény is elérhető
-
ddekany
veterán
De ilyen területeken milyen alapon tudnak tiltakozni? Mármint én értem, hogy gáz, ha sokan hirtelen elveszik az állásikat. De ez csak szórakoztatás, nem biztonsági kockázat ha AI generálja. Ha amit az AI generált ugyan olyan jó a fogyasztónak, akkor ennyi volt.
Annyit kell megkövetelni, hogy egyértelműen jelölve legyen, hogy valami AI generált vagy sem. Mert valaki jobban értékeli, ha valódi emberi teljesítményt hall. Persze, pont zene esetén ez már rég egy szürke zóna. Mert sok studió felvéteből összevágás, autotune...
-
zz top
tag
Na bumm, a nagy többség, aki eddig is hasonló zenét hallgatott, mint amit az AI is generál, annak amúgy is olyan tök mindegy. (popzene, meg déjék a színpadon laptoppal)
Szóval ilyen ez a popszakma.
Az önjelölt kozsók majd megveszik az előfizetést az AI prémium szörviszre, aztán hadd szóljon. -
Alg
veterán
Hasonló az eset, mint mikor az ipart gépesítették... aki képes "hagyományos" módon minőségi terméket gyártani és elérni hogy ezt ki is fizessék, fennmarad, a többi meg megy a süllyesztőbe.
Majd aztán jönnek a "kézzel gyártott, prémium" zenék drágán, meg lesz az AI sorozatgyártott konfekció háttérzene, olcsón[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Gomez86
őstag
Pont ezt akartam írni hogy az autotune sincs jelölve sehol. (vagy legalábbis nem egyértelműen sok helyen)
Lehet jelölni, de az sincs jelölve a filmek elején hogy 90%-a CGI mint az avangers filmek meg a többi tucat "scifi" - azért (vagy ellen) miért nem tiltakozik senki?
Leginkább most az változik (a film iparban) hogy nem veri ki a szemed ha valami CGI mint jelenleg.
"A man is a success if he gets up in the morning and gets to bed at night, and in between he does what he wants to do." Bob Dylan
-
Chiller
őstag
Viccelsz, de egyébként tökre támogatom.
Jómagam általában elektronikus zenét hallgatok és szeretek (trance főleg, de chillout, dance, progressive és szomszédai is jöhetnek).
Szoktam néha AI generálta zenét is hallgatni, és (a jobb AI zenék) bizony egynémely rendes előadótól készült zenéket simán überelik. Háttérzenének/zajnak nyilván nem kell semmi epic, oda ezek is bőven megfelelnek. Amennyire felhígult a szakma (és a nagy öregek is számomra egyre több "szart" játszanak : Armin, Tiesto, stb) nincs ezzel semmi gond.
Amikor 3 ütem és 4 hangszer ismétlődik 6-8 percen át és ember készítette (elvileg) az pont semmit nem ér - ennyit vagy még többet egy "AI" is bőven tud hozni.
[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
"kézzel gyártott, prémium" zenék drágán
Amúgy lényegében a koncert az ez. Persze ott is lehet csalni... autotune ugye, de főleg ha K-POP, azok baromi gyanúsak, hogy jobbára egyszerűen playback. Aztán persze van sok őszinte együttes, aki csak simán katasztrofálisak színpadon. (Ilyen poén volt pl. ismertebbek közül a Birthday Massacre, akinek az énekese iszonyatosan nem tud énekelni... de hát alapító kulcsember, szóval cserélni nem lehet, így aztán szégyentelenül koncerteztek! )
-
nagyúr
Ez kis méretekben igaz, de ha tömeges munkanélküliséghez vezet a generatív AI (vagy bármilyen más technológia) alkalmazása, akkor az országok kormányainak kötelességük beavatkozni, hogy az átmenet kontrollált módon menjen végbe.
A zeneipart amúgy különösen veszélyezteti a generatív AI, mert az anyagilag sikeres előadók nagy része pont ugyanazt csinálja - korábban sikeres motívumokat, pofátlanabb esetben komplett melódiákat összegyűjt és újramixel. A mostani rendszerektől nem nagy ugrás, ha beírok a UI-ra 50 populáris előadót, és 1-2 óra múlva kidob egy "friss" új albumot
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
MODERÁTOR
-
fairi
addikt
Tömeges munkanélküliségben nem hiszek, egyszerűen ujabb szakmák lesznek. Persze átmenet nehéz. lesznek alibi melók, amik majd ellenőrzik az automatikus rendszereket, kell sok programozó és tesztelő, ellenőrző.
de ha tudunk majd olcsón strongAI-t gyártani és végre androidok, droidok gyártása is menni fog, akkor tényleg gondok lesznek. -
Degeczi
nagyúr
válasz Viktor0610 #10 üzenetére
És igazából az is mindegy, a hús-vér színészek egy makett képére vannak-e rádolgozva, vagy számítógéppel generált háttérre. Sőt, animálhatnak egy CGI-vel létrehozott figurát is színészről scannelve (a Gyűrűk Ura is már több, mint 20 éves...)
De ha már nincsen valós színész egy figura mögött, az sok kérdést fölvet, valóban.
-
nullpoint
őstag
Tart már ott az aNi hogy megcsinálja nekem a Profi című filmnek a végét hogy ne lőjék le a Belmondot, hanem szálljon be a helikopterbe és happy end?
kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt
-
flexxx2
őstag
Mert Armin és Tiesto nem is volt kiemelkedő producer, ott van Sven Vath, ő most is tud nagyot alkotni, pl ezt
Amúgy az AI ott lesz bajban, mikor új hangokat kéne kreálni, vagy új hangzást. Csak a meglévő feldolgozott (lopott?) trackeket fogja újra és újra keverni, variálni.
-
törölt tag
AI mellett vagyok, de ugye az AI egy eszköz mint egy bicska, ha beleállítod valakibe akkor nem az eszköz a hibás... ugyanezen a vonalon bele kerestem "AI cover songs"-ra a Youtubeon és úúristen mennyi ocsmány hányadék jött ki..
Na ez a gond, nem az AI, hanem a sok imbecil, amikor elképesztően undorító dolgokat csinál vele...
A Youtube rendszere flagelhetné a szemetet, nem az AI tartalmat, hanem a konkrét szemetet és tematika szerint a safe search legalább tehetné a dolgát.
-
Gomez86
őstag
válasz Viktor0610 #10 üzenetére
Az AI sem besétál az ajtón és csinálja a zenét/filmet. Azt is beállítja valaki, meg üzemelteti, meg utómunka meg mittudomén.
De lehet hogy kevesebb munkával mint a CGI-t, nem ezt vitatom. Arra vonatkozott a comment hogy most sem valódi amit a képernyőn látsz/diszkóban hallgatsz
"A man is a success if he gets up in the morning and gets to bed at night, and in between he does what he wants to do." Bob Dylan
-
törölt tag
Igen, ilyenkor sajnálom azokat akik erőfeszítéssel dolgoznak a nézettségért és minden feliratkozóért, például: az 5 órás tutorial amit követek kb 88 000 megtekintésnél jár és már fent van elég rég óta.., tökre látszik mennyit dolgozott vele az ember mire összerakta.
Ezek meg kapják az 1mil látogatást a kigenerált agyfertőzésért..
-
totron
addikt
Volt múltkor egy hozzászólás erre kanállal és radiátorral, mint a slágereknél jobb eredményt produkáló eszközpark, azt a kommentet akarom megint.
(#16) Gave/(#18) ddekany, a kulcsszó a sokon van. A tehetség a piramis csúcsán van és kevés számú lakó sajátja, a többség meg legfeljebb a középszerűséget tudja befogadni, legyártani, a számossága okán pedig az fog szembe jönni. Ami miatt bennem is harag van az az, hogy ha egy kukitlan böngészéssel, accból kilépve kilépnél a használattal gondosan összehozott buborékodból akkor sem a fellélegzés, az egészséges újdonság vár, hanem magyar fronton a kisebbségi daj-daj, illetve a kereskedelmi rádiók szintje, pedig akadnak finomságok, de eleve undergroundra kell keresni, hogy jobb oldalt a related sáv neked kedvezzen.
[ Szerkesztve ]
-
peppa
tag
válasz #57018880 #20 üzenetére
Az AI a zeneipart tőlem ott forgatja fel, ahol éri.
Nálam a Youtube premium mellet: autoplay kikacsolva, minden előzmény és hasonló személyre szabott opció kikapcsolva. Nekem ez bevált, nem igazán jön szemét, igaz, háttérben ritkán hallgatok zenét.
Szerintem kisebb-nagyobb formációkat simán életben tudnak majd tartani azok, akiknek ez értékes.
pl.: van egy Pomplamoose nevű formáció (youtube, spoti stb...), akik alapvetően funk feldolgozásokat játszanak, mashupokat csinálnak. Heti egy új dal volt a vállalásuk Csak élőben rögzítenek és utána jön némi utómunkálat. Egy alapkoncepcióval jönnek a felvételre és ott helyben találják ki az aktuális zenekarral, hogy mi legyen. Bárki beleszólhat bármibe, egy szám max 4 felvétel és az egyiket tartják meg. Teljesen önellátóak, kiadótól függetlenek, bármit megcsinálhatnak, ami eszükbe jut. Ebből létrejöttek további formációk pl.: Scary Pockets és a Stories youtube csatornák. Az ilyen minőségű tartalmak után számomra már egy profi videokilp is sokszor kiábrándító.
Én a zeneiparnak ezt az irányát tudom elképzelni és támogatni.
-
dnelb
veterán
AI Drake már most jobb mint az eredeti Hozza azt a flowt amire a rajongók vágynak évek óta, megy is a hisztike.
[ Szerkesztve ]
-
Gargouille
őstag
Amúgy mi van abban az esetben, ha az AI által készített zenék jók vagy akár jobbak is lesznek mint a "kézműves" termékek? Mert onnan is meg lehet közelíteni ezt az AI kérdést, hogy a végeredményt nézzük és ha az jó, akkor igazából nem teljesen mindegy, hogy hogyan készült? Érdekelne a véleményetek.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
totron
addikt
válasz Gargouille #24 üzenetére
Kép fronton volt már szó erről, de a AI sosem lesz érző lény, még ha a betáplált patternek érzelmekre is lőnek. Slágerszerető embertársak részére működhet, komolyabb, értelmes szinten kizártnak érzem.
-
Engem spec. nem zavar(na).
Régen is volt BoneyM, ahol nem is a kirakatba tett táncosok énekeltek. Mégis sikeres és tetszetős volt.
A zenével úgy vagyok, hogy ha kiráz tőle a hide, akkor mindegy, hogy melyik zenekar, milyen sítluskategóriába sorolt (vagy épp besorolhatatlan).. Ha jó, akkor meghallgatom, ha nem tetszik, dobom.
Azért, mert mondjuk egy AI "készítette", még lehet jó, és a kedvenc zenekaraimnak is vannak számai, amit inkább be sem rakok, mert "nem túl húzós" azon a lemezen.Élvezetből meg koncerten zenélni az megint egy másik kérdés, mint ahogyan koncertre menni, és meghallgatni egy kedvenc előadót, az is.
Kétségtelen, hogy a hangszeres zene mellett rakom le a voksom.
Biztos nem az én kedvenceimre fog hajazni az AIAz biztos, hogy a dalokat nem adnám ki 89 nyelven egyszerre, mert kb. fasság'.
A zenee, a stílus, szépség, stb., ezek mind annyira szubjektív dolgok, hogy nem nagyon lehet egyik vagy másikat jó/rossz-nal kezelni.
B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
totron
addikt
hogy nem nagyon lehet egyik vagy másikat jó/rossz-nal kezelni.
Ami eleve tömegterméknek készült annak megítélésén talán nem kell sokat mérlegelni, de ja, megvan a piaca. A kérdés inkább az, hogy ki a boldogabb a nap végén, akinek a silány instantmuzsika már a radarra tud kerülni vagy akibe igény is szorult.mint ahogyan koncertre menni
Egy ideje vannak már virtuál előadókkal megejtett koncertek, arrafelé, keleten működik az adott, fizetőképes szubkultúra részére (lehet, csak innen nézve szub). -
ddekany
veterán
Ha lesz valamiféle "AI" ami egyértelműen jobb zenét szerez mint az emberek, akkor az van, hogy ember már nem nagyon fog zenét készíteni másik embernek kereskedelmi célból, csak szabadidős tevékenységként zenél, jobbára a saját szórakoztatásukra.
Amúgy az embereket megvezeti, hogy az ilyen újfajta rendszereknek (kb. ami "AI") nem az a nehéz, ami egy hagyományos elven operáló számítógépnek, de mindenki az utóbbi kapcsán kialakult megérzésire alapoz. Ebből sok csúnya meglepetés lesz. További trükkös dolog, hogy még az embernek sem az a nehéz sokszor, ami fundamentálisan nehéz egy hasonlító rendszernek. Pl. a programozás algoritmus írós része viszonylag könnyűnek bizonyul, ám az emberek nehéznek hiszik, pedig csak nem vagyunk evolúciósan ráhangolódva. Ellenben sok mozgással/fizikával/érzékeléssel kapocslatos tevékenység fundamentálisan nehéz lehet, ám sok millió év alatt kicsiszolt alapokkal születünk hozzá, és ezért hisszük, hogy az könnyű.
[ Szerkesztve ]
-
peppa
tag
A jó fogalma szerintem egy jó kérdés :-)
A jó és a kellemes között pl.: van különbség.Egy, vagy több ember valamilyen úton eljut egy dalhoz az életében.
Történik vele csomó minden, nehézségek, örömök.
Egy ember hangszeren játszik, ilyenkor egy képesség is megnyilvánul a hangban.
Egy ember valamiért zenél: van aki a jogdíjért, van aki népszerűségért, van akit magasztosabb dolgok juttatnak ide, valamit karnak fejezni vele pl.: egy fel nem dolgozható veszteséget, vagy örömöt, egy életbölcsességet... azaz valamilyen szándék van mögötte.
Egy ember változik később máshogy fejez ki dolgokat, mint korábban.Fischer Annie zongorajátékának jellegzetességeit biztos valaki le tudja írni matematikailag és az AI lehet hogy tudja is reprodukálni, de Annie esetében emögött szándék, képesség, gyakorlás, hangulat, temparamentum, életsors stb.. van. És ez az amivel több, mint maga a hangnyomásváltozás, amit Bösendorfer létrehoz. Annie pl.: nem is szeretett felvételre játszani, nincs sok belőle.
Ezért a jó és jobb kategóriák helyett ebben az esetben én a kellemeset mondanám
[ Szerkesztve ]
-
Gargouille
őstag
Érdekesek a válaszok. Pontosítanék a kérdésen, mert lehet pongyolán fogalmaztam meg és félrement kicsit. Szóval az lenne gondolatkísérlet lényege, hogy feltételezzük, hogy az AI eljut egy olyan szintre, amikor már olyan színvonalon, minőségben, kreativitással stb- képes zenét előállítani mint a zenészek. Tehát a végeredmény már megkülönböztethetetlen. (Most elegánsan tekintsünk el attól, hogy ez valaha lehetséges lesz-e vagy sem.)
Ebben az esetben van annak jelentősége, hogy ki állította elő az adott művet, ember vagy AI? Ugyanígy film vagy bármilyen műalkotás esetén is áll a kérdés.
Az én álláspontom, hogy valószínűleg nincs jelentősége, de érdekel, hogy ti mit gondoltok.Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
totron
addikt
Egy, vagy több ember valamilyen úton eljut egy dalhoz az életében. Történik vele csomó minden, nehézségek, örömök. Egy ember hangszeren játszik, ilyenkor egy képesség is megnyilvánul a hangban.
Ezért aggaszt, hogy nem-e az ösztönökre rossz és primitív értelemben ható reklámzenék szintje lesz fővonulattá, ami fővonulat már ma sem rózsás, de mindig van lentebb, mint tudjuk. Méginkább rétegtevékenységgé válik az általad vázolt meg- és kiélés, az érdekkomponálás - már gépre bízva - dominál majd mégjobban vagyis könnyen megeshet az, hogy a zene fogalma egy teljes átértelmezésen kell hogy átessen. Senki ne értse félre, nem a saját fiatalságom zenéit siratom ezzel és nem is az eltérő, új generációk ízlését támadom, van egyszer a más, meg van egyszer a színvonal-esés. Ha nem lenne a fogyasztói marketing mesterkedése jelen a mindennapjainkban ez is ártatlanabb lehetne, de jelen van.(#29) ddekany, de mindenki az utóbbi kapcsán kialakult megérzésire alapoz
Ezt hogy érted, uram? -
BE4GLE
aktív tag
Ha az AI képes is minőségi terméket generálni, az emberi munkára akkor is szükség van. A training data jellemzően emberek szellemi terméke. És ha az AI ellehetetlenítí az emberek munkáját, akkor a továbbiakban nem lesz mivel képezni az AI-t. Lényegtelen milyen jól utánozza az emberi teljesítményt. Ez nem kreativitás.
Redmi Note 9 Pro
-
totron
addikt
válasz Gargouille #31 üzenetére
Kérdés, hogy az AI-nak van-e végesség-tudata, halálfélelme. Az egyéni életút adta sajátosságok, hiányok, erősségek, megéltségek csak ezután jönnek. Kérdés II.: egy internetre kötött entitásnak lehet-e egyénisége valaha is. Ha valaminek nincs behatárolva a léte térben és/vagy időben, a motiváció is megcsappan. Nincs továbbá ív, az embernél bizonyos életkorokhoz tartoznak bizonyos, abban a fázisban legjobban beépíthető tanulások, ezen ív hiánya is lélekölő, lélekszületés-gátló pontosabban, hol marad a kisgyermekkori mélyvésődés? Érzés hiányában pedig csak dominókat passzint egymás mellé. Jó tesztközeg lehet a jazz, megvan a maga matematikája, a sztenderdeken túl nincs megkötés, jöhet az impró.
(#34) BE4GLE, pontosan, saját farkába harapó kígyóként lenullázódunk, megszűnik mindennemű potenciálkülönbség. Mentális gondokat, lázongásokat, őrjöngéseket okozva akár, sőt, majdnem biztosan azokat okozva.
[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
Az alapkérdést pedig úgy módosítanám, hogy az AI szabad akaratából szerez-e majd zenét. Nem ismerem minden mű hátterét, de szerintem nem sok, parancsra készült, végül jóra sikerült muzsikát hallottam még, még ha jó múzsa is a határidő. Szemantikai-filozófiai megközelítés ez már, tudom, de fontosnak érzem elkülöníteni parancs és szabad akarat fogalmait, bár ezek lehet, hogy eggyé lesznek egy rajtunk túlmutató tudat belsejében, ez is a nagy kérdések egyike.
-
Gargouille
őstag
"Ha az AI képes is minőségi terméket generálni, az emberi munkára akkor is szükség van. A training data jellemzően emberek szellemi terméke. És ha az AI ellehetetlenítí az emberek munkáját, akkor a továbbiakban nem lesz mivel képezni az AI-t. Lényegtelen milyen jól utánozza az emberi teljesítményt. Ez nem kreativitás."
Ez kétségtelen, egyet is értek veled. A kérdés viszont nem erre vonatkozott, hanem arra a teoretikus helyzetre, hogy ha mégis elérne egy olyan szintre az AI, hogy az általa előállított tartalom megkülönböztethetetlen az ember által készítettől, akkor van-e jelentősége?Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
Gargouille
őstag
"Kérdés, hogy az AI-nak van-e végesség-tudata, halálfélelme."
Ez egy nagyon jó kérdés! Jelenleg még egészen biztosan nincsen. Az viszont - legalábbis bennem - egy nagy kérdőjel, hogy vajon lehet-e jövőben? Én azt tippelném, hogy valószínűleg igen.
"egy internetre kötött entitásnak lehet-e egyénisége valaha is."
Ez is egy jó kérdés. A választ senki sem tudja rá, én sem. De ha meg kellene tippelnem, akkor azt mondanám, hogy a jövőben, ha a mostaninál nagyságrendekkel összetettebb gépeken fog futni, akkor jó eséllyel lehet, mert ott már szerintem lesz egyfajta "kaotikusság" magában a rendszerben is, amiből ez fakadhat.Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
totron
addikt
válasz Gargouille #38 üzenetére
Meg olyan kérdés is van még, hogy a világ összes kapacitása és az azt meghajtó AI elegendő-e akár csak megközelíteni is egy emberi érzést/tehetséget. Nem feltétlenül hozható össze a kettő, kicsit almát a körtével esete. A kínaiak is akarták teríteni a szintiket minálunk, Európában, hááát, voltak érdekességek. Eltérő elképzeéések és minőségi szintek. Azóta sokat finomodott a szintik szintje, az AI jóval gyorsabban is tanul, de még mindezek ellenére is inkább párhuzamosítani lehet majd, mintsem egybeolvasztani a két vonalat.
mert ott már szerintem lesz egyfajta "kaotikusság" magában a rendszerben is, amiből ez fakadhat.
Ezt viszont nem értem, hogy következik a nagy számosságból súlyozás, priorizálás vagy akár én-tudat? Az akár öntovábbfejlesztett rendező elvek alkalmazásából még mindig nem jön ez. Vagy épp az egybentartó erő, mint nagytestvér lesz az identitása, erre gondolsz? -
BE4GLE
aktív tag
válasz Gargouille #37 üzenetére
Ez nem teoretikus. A generatív AI már most eljutott erre a szintre. Az output sok esetben megkülönböztethetetlen az emberi terméktől. De nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy hogyan generálja ezt a meggyőző tartalmat. Ez nem olyan mint mikor egy művészt inspirál egy másik művész munkája, és aztán tovább gondolja, és alkot valami újat. Nincs mögötte kreatív gondolat, sem alkotói szándék, hiszen tudata sincs. És ahhoz, hogy egy adott művész stilusjegyeit használja meg kell etetni az adott művész munkáival. Enélkül nem képes generálni, ezt meg kell érteni.
Redmi Note 9 Pro
-
Gargouille
őstag
"Meg olyan kérdés is van még, hogy a világ összes kapacitása és az azt meghajtó AI elegendő-e akár csak megközelíteni is egy emberi érzést/tehetséget."
Jelenleg nem. De ha abból indulok ki, hogy maga az ember is egy viszonylag kis térfogatban tartalmaz mindent, ami ehhez kell, akkor idővel elképzelhetőnek tartom, igen. De nem most. A mostani gépek kezdetlegesek akár egy emberi agy összetettségéhez képest például, de 50 vagy 100 év múlva? Ki tudja. Nem tartom lehetetlennek.
Ha úgy nézem az ember is lényegében egy nagy feldolgozóegység, ami a szenzorokból érkező impulzusokat dolgozza fel. Ez - szerintem - reprodukálható mesterségesen is a jövőben. Persze lehet, hogy az első valóban érző és gondolkodó gép majd akkora lesz mint mondjuk egy város.
"Ezt viszont nem értem, hogy következik a nagy számosságból súlyozás, priorizálás vagy akár én-tudat?"
Arra gondoltam itt, hogy a nagy fokú összetettségből származhat egyfajta kaotikusság (értsd. tartalmazni fog nagyon sok apró pici bug-ot), amiből pedig fakadhat majd az, hogy egyedi lesz az AI is, tehát nem megismételhető. Ebből (vagyis ezek összegződéséből) lehet esetleg egy fajta "egyéniség" a végén. Az én tudat, öntudat, priorizálás stb. nos ezekről szerintem az ember esetén is keveset tudunk valójában, tehát nehéz lenne megmondani, hogy mitől van vagy mitől lehetne egy AI-nak.Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
Gargouille
őstag
Oké, akkor megfordítom a dolgot. Ha vaktesztet kellene csinálnod, eléd raknának egy ember által készített és egy AI által generált zeneművet és nem tudnád megmondani, hogy melyik melyik. Ebben az esetben - ha nem tudod ki az alkotó - akkor levonna ez bármit a produktum értékéből?
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
Részemről ez az egész AI történet úgy, ahogy van, mehetne a levesbe, mert ráfaragunk még erre. Könnyhullajtás helyett esőtáncot járnék.
Szerintem ebből sejted a véleményem.
[ Szerkesztve ]
Full hiánytalan, kék Keychron Q9 knob ISO barebone aluházas billentyűzet ELADÓ – 20k + FOXPOST, Akko Silver kapcsolókkal 24k, komplett Epomaker Sailing (Cherry) doubleshot ABS kupakszettel 32k, és a FOXPOST-ot állom.
-
BE4GLE
aktív tag
válasz Gargouille #42 üzenetére
Tudod, az az irónikus, hogy sok esetben pont ilyen emberi visszacsatolást használnak a generatív AI értékelésére és tanítására. Nyilván kellemesnek fogod hallani a generált zenét, de menjünk tovább. A kísérlet végén megmondanák hogy melyik a generált zene. Fölvennéd a kedvenc lejátszási listádba? Nem gondolod úgy, hogy első sorban az emberi teljesítményt kell értékelni? Ki fog a jövőben zenét csinálni, ha generált zenét hallgatsz? A kiadó részéről ez a profitról szól, de neked, mint hallgatónak nem fontos, hogy a zenészek továbbra is zenéljenek? És úgy általában nem fontos neked, hogy az emberek kihasználják a bennük rejlő lehetőségeket? Vagy végezzünk olyan munkát, amit nem szeretünk, hogy aztán a munkából hazaérve generált zenét halgassunk és generált filmet nézzünk? Termeljük csak a profitot a kapitalistáknak és közben hagyjuk megrohadni a kultúránkat?
[ Szerkesztve ]
Redmi Note 9 Pro
-
Gargouille
őstag
"A kísérlet végén megmondanák hogy melyik a generált zene. Fölvennéd a kedvenc lejátszási listádba?"
Jó, de mielőtt kérdéssel felelnél, azért válaszold meg az enyémet is kérlek. Én válaszolok a tiédre, valószínűleg felvenném ha tetszik annyira.
"Nem gondolod úgy, hogy első sorban az emberi teljesítményt kell értékelni? Ki fog a jövőben zenét csinálni, ha generált zenét hallgatsz? A kiadó részéről ez a profitról szól, de neked, mint hallgatónak nem fontos, hogy a zenészek továbbra is zenéljenek?"Kicsit felemás érzéseim vannak ezzel kapcsolatban. Igen is és nem is. Egyfelől igen, mert mindenképp értéknek tartom az emberi kreativitást, az alkotást. Viszont másik oldalról pedig jobban érdekel a végeredmény, mint az, hogy ki alkotta. Egy remekmű - legalábbis az én szememben - az nem attól lesz az, hogy Józsi vagy Károly alkotta, hanem önmaga szépségében. Erre talán legjobb példa, mikor természeti szépségeket nézek, ahol nem egy tudatos elme műve, amit látok, mégis okozza azt az élményt mint bármelyik remekmű.
"Vagy végezzünk olyan munkát, amit nem szeretünk, hogy aztán a munkából hazaérve generált zenét halgassunk és generált filmet nézzünk? Termeljük csak a profitot a kapitalistáknak és közben hagyjuk megrohadni a kultúránkat?"
Sajnos ez szó szerint így van jelenleg is. Ezen már nem rontana az AI érdemben. Szerintem.Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
ddekany
veterán
"(#29) ddekany, de mindenki az utóbbi kapcsán kialakult megérzésire alapoz
Ezt hogy érted, uram?"
Hogy van az emberekben egy tapasztalati alapú előítélet, hogy mit tud egy számítógép, és mit nem. És most beledobják ebbe a "gép" vödörbe ezeket a feltörekvő neurális hálós rendszereket is, holott ezek radikálisan mások. -
BE4GLE
aktív tag
válasz Gargouille #45 üzenetére
Tulajdonképpen megválaszoltam. Ha nem tudom, hogy AI generálta feltehetően tetszene a jó zene, és szívesen hallgatnám. Viszont az értékéből igenis levonna, ha mások szellemi termékét (ki)használva lett volna legenerálva. És ennek tudatában már nem hallgatnám szívesen.
A gondolatmeneted ott hibázik, hogy azt gondolod, lehetséges emberszerű műveket generálni emberi input nélkül. Pedig nem. És ha nem óvod az emberek szellemi termékét, akkor a kultúrával együtt a csudajó AI is megy a süllyesztőbe. Ezért igenis az ember ártal kreált tartalmat kell preferálni. Tudatosan. És óvni kell a szellemi terméket attól, hogy training datának használják.
Redmi Note 9 Pro
-
ddekany
veterán
Az új emberi bement szükségessége egy hiú remény, nem egy szükségszerűség. Mi emberek is másik emberektől tanulunk, újrakeverjük az ötleteket, javítunk, vagy csak kísérletképpen módosítunk rajtuk. Tehát zárt rendszeren belül fejlődött a kultúránk, és pár ezer év alatt hatalmasat (pl. tudomány területén egyértelműen). A mesterséges rendszerek is megtehetik ugyan ezt, ha elérnek egy bizonyos szintet. Azaz, hogy egymástól tanulnak (vagy kb. önmagától tanul, ha az egyed nem lesz annyira releváns fogalom). Nyilván, a mostani pár év alatt a 0-ról felhúzott rendszerek alapja a mi sok ezer év alatt kialakult (+ a sok millió éves "firmware") kultúránk bemagolása/kianalizálása. De ez nem jelent semmit. Nézheted úgy, mint a staféta bot átadását ("és akkor innentől folytassa az új létforma"). Ha sikerül technikailag amit akarnak (a "szuper AI").
[ Szerkesztve ]
-
peppa
tag
"Az új emberi bement szükségessége egy hiú remény, nem egy szükségszerűség. Mi emberek is másik emberektől tanulunk, újrakeverjük az ötleteket, javítunk, vagy csak kísérletképpen módosítunk rajtuk. Tehát zárt rendszeren belül fejlődött a kultúránk, és pár ezer év alatt hatalmasat (pl. tudomány területén egyértelműen)."
No offense, de ez így állításként elég erős.Úgy hangzik, mintha igaz lenne, hogy egy zárt rendszerben fejlődünk. Amit a világ egyik fele(!) inkarnációnak, karmának, szellemnek, léleknek, intuíciónak, imaginációnak, inspirációnak, istennek stb... nevez egy nemlétező ezo képzelgés lenne, mert azon a módon nem igazolható ahogyan a világ másik fele a sikereit elérte és emiatt elvárja? Hogy nem fogadja el igazságként, az érthető. De az, hogy nem hagyja meg lehetőségét az igazságnak az nem jogos.
Másfelől egyenlőségjelet tenni az ember teremtette gépi világban rejlő bölcsesség (amiből az AI fejlődhet) és a természet közé, hogy a gépi világban ugyanaz jelen van, mint a természetben amiben az ember az érzékszerveivel él és fejlődik, az számomra még erősebb állítás.
Nem szántam személyesnek, csak számomra ezek nagyon nem összeegyeztethetőek.
-
peppa
tag
"Ha lesz valamiféle "AI" ami egyértelműen jobb zenét szerez mint az emberek, akkor az van, hogy ember már nem nagyon fog zenét készíteni másik embernek kereskedelmi célból, csak szabadidős tevékenységként zenél, jobbára a saját szórakoztatásukra."
Egyfelől bárcsak minél többen rájönnének, hogy ez egy fenntartható út. Nem nagy a lóvét és a vásárlót bemanipulálni a minél jobbnak látszó felszínes dolgokra, hanem megtalálni azt, amit őszintén létre tudunk hozni, ami ad másoknak. A világ majd visszajelzi, hogy van-e rá itt és most igény. Ha nincs, akkor valamit benéztünk, ki kell deríteni mit.
Másfelől a jó zenéhez pont az az attitűd tesz hozzá valami lényegeset, amit végégre írtál, hogy örömből, másokért van. Van bennem egy félelem amiatt, hogy az időtöltésre optimalizált tartalomválogató AI oda vezetett, hogy terjednek a radikális/fake/laposföld tartalmak, gondolati buborék, polarizáció stb... úgy az ugyanígy lóvéra / népszerűségre optimalizált generatív AI ennél csak durvább lehet, az hova fog vezetni?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen