Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    válasz spici #65011 üzenetére

    Valóban, a CMTS port licencek rendkívül drágák. Vidéken, ahol föl lehet dobálni az optikát a villany oszlopra, és így az önkormányzattal meg az engedélyezéssel nem kell szívni, könnyen lehet, hogy egyszerűen nem éri majd meg a koax hálózat fejlesztése, mert egyszerűen partiban van árban az optikával. És ugye ne felejtsük, hogy a koax hálózatot - különösen a légkábeles kiépítést - is eszi az időjárás. 10-15 év után cserélni kell azt is, és így már erősen elgondolkodtató, hogy amikor egy GPON olt vásárolható pár ezer dollárért, és amúgy is újra kell kábelezni, akkor megéri-e a koax-szal vesződni.

    Viszont ott ahol viszonylag jó minőségű és friss a hálózat, és nem lehet légkábelezni, ott könnyen előfordulhat, hogy megéri a dolog, mert a kiépítésen megspórolt pénz erősen kompenzál a DOCSIS termékek túltolt áráért.

    Visszatérve: a 2 --> 4 csatorna azért reális, mert így megspórolható a szegmentálás és a hálózathoz sem kell nyúlni.

    A 8 csatornás visszirány egyértelműen erősítő, de legalább is diplexer cserét jelent, mivel az eredeti 5-65MHz-be nem fér bele 8 csati, kell hozzá a minimum 85MHz-es bővítés. Ez drága, mert munkaigényes, ráadásul a 20mega alatti sáv tiszta zaj, nem véletlen, hogy most sem használja a Telekom meg a UPC.

    6, nagyon esetleg 7 csatornáig fel lehet menni a jelenlegi erősítőkkel, de itt már nagyon a rolloff közelébe toltam a felső csatit, az alja meg közelít a használhatatlanul zajos részhez. Akárhogy is, azért még lehet a jelenlegi hálózathoz is csatikat adni, ehhez fognak kelleni a 8 US csatornás modemek. Viszont az is tény, hogy a legtöbb helyen a Telekom is lefelé koppan, nem fölfelé.

    Dchard

    [ Szerkesztve ]

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák