- Már George R.R. Martin is az OpenAI-t pereli a ChatGPT miatt
- Rátört az Amazonra a trösztellenes félelem
- Sok a Huawei-meglepetés, de az USA szerint nem tudnak fejlett mobilt gyártani
- Így oldaná meg a hallucináló chatbotok problémáját a Google, közbeszól az Intel
- Hatalmas a verseny a Tesla új gigagyáráért, Musk nagyon elfoglalt
Új hozzászólás Aktív témák
-
GreatL
őstag
Mi lenne ha az emberek csak élveznék az AI áldásait és pénz lenne osztva alanyi jogon?
Intel Core i9-9900K víz | 32 GB | GBT RTX 3080 Ti Gaming OC | 48" LG C1 TV | Samsung(.hu) Galaxy S22+ 256 Vodával | Pocketbook Inkpad 3 Pro
-
setup
junior tag
Ha az egyik ember okosabb, mint a másik az nem tisztességtelen előny, pedig nem biztos, hogy esélyegyenlőségben képezhette magát egyikük okosabbra.
Ha az egyik cég „túlméretes” akkor tisztességtelen előnybe kerül és ez az AI kapcsán derül csak ki? Vicces.
Egyébként érdekes kérdés, hogy amikor az AI az embernél okosabb szintről exponenciálisan okosodik az ember által nyilván fel nem fogható mértékben, akkor az ember mégis hogyan akarja szabályozni?
Az az ember, aki a történelmében azzal oldotta meg azt, amikor valamit nem értett, hogy megölte a másik embert. :) -
Armandus
junior tag
Mindennapi AI tucatcikkünket add meg nekünk ma!
"A világ olyanná alakul, amilyenné a fiatalságot nevelik." Jókai Mór
-
Azok aztán mintaállamok nagy egyenlőségekkel. Ja nem... Az ingyen pénz meg egyébként megöli az embert. Én nem tudnék egész nap semmit sem csinálni csak habzsolni az életet. Persze ideig óráig menne de pár hónap után gyanítom, hogy jönnének a hangulat javító szerek.
Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...
-
consono
veterán
"Egyébként érdekes kérdés, hogy amikor az AI az embernél okosabb szintről exponenciálisan okosodik az ember által nyilván fel nem fogható mértékben, akkor az ember mégis hogyan akarja szabályozni?" - kihúzza pl. a konnektorból? Ugyan úgy, mint ahogy fejbeverte a másik embert...
"In God we trust. All others must bring data"
-
kilua
senior tag
"szociális biztonsági háló" Magyarország ezt már rég megoldotta, ott a közmunka program, az emberek kapnak egy kis pénzt, és csinálnak is valamit érte nem csak a semmit tevés van
Különben is a munkaigényes mezőgazdasági munkákra amiket máig nem sikerült gépesíteni nincs ember, hát most lesz
-
tordaitibi
veterán
Nem tudom mikor fog falazni, kertet karbantartani, csapot cserélni vagy defektes kereket, netán tetőt fedni stb.
Addig azért egy rétegnek nem sok félnivalója van.
Akinek meg van, képezze át magát, láttam hirdetést víz-gáz fűtésszerelőt keresnek nettó 600-ért valamint munkagépkezelőt 650-ért. -
ddekany
veterán
válasz
tordaitibi #10 üzenetére
Na ja, mindenki inkább az "irodai" munkára pályázik. Másfelöl kétlem, hogy túl sok munkaerőt felszívnának ezek a területek a népesség százalékában mérve.
-
clon
aktív tag
Majd csinálj képet mikor a évtizedes irodai munka helyett felcseréli valaki az asztalt, billentyűzetet kapára
(a covid lezárások bizonyították, hogy sokan inkább csak otthon ülnek panaszkodnak ahelyett, hogy kétkezi munkával keressék meg a kenyeret a család asztalára).
Biztos lehetsz benne, hogy egy ilyen képpel akármennyire rossz fotós szempontból tuti nyerő lenne bárki. -
clon
aktív tag
válasz
tordaitibi #10 üzenetére
Akkor akit érint az egy irodában ülő réteg - nem azért DE akárhogyan képzik 99%-a alkalmatlan marad pl. víz-gáz fűtésszerelő munkára és hiba esetén a víz elásztatja a többi lakót is a gáz meg ledönti a falat a többi lakónak is - én nem szívesen dolgoztatnék ilyen emberrel...
-
robohw
aktív tag
válasz
tordaitibi #10 üzenetére
"Nem tudom mikor fog falazni, kertet karbantartani, csapot cserélni vagy defektes kereket, netán tetőt fedni stb."
Már csinálja ezeket.
My own programming language: http://www.efex.online
-
ddekany
veterán
Igen? Vannak rá törekvések, de nagy eredményt még nem láttam. Igaz, egyenlőre a szellemi munkás rész is leginkább csak beijeszt, kivéve nagyon zombi munkaköröknél. De fizikaihoz azt gondolom az is kell ami a szellemihez, plusz a mozgásos, meg érzékelés rész, stb. Tehát tán az jön később.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Óbakker most szólsz mikor egész délelőtt egy 5 méteres létra tetején fickándoztam és ereszcsatornát takarítottam, küldhetted volna ezt az AI robotot, én meg heverésztem volna a fűbe egy cigivel.
Komolyra, azt szeretném megtudni, ha, majd mindent megcsinál helyettünk, eljön a várvavárt kánaán? senkinek nem kell semmit csinálni, csak dolce vita, élvezni az életet.
Ezt kötve hiszem, gondolj bele mi lesz a Guglival pl. hisz értelmét veszti a reklám, a Faszbúknak se kell minden poszt után beverni egy promót mert hisz értelmetlen.Ajjaj....
Vagy, arra a robotra veszek fel életem végéig tartó hitelt, ami amúgy ingyen felépíti a házamat de... csöbörből vödörbe?
Avagy a bank és az uzsorakamat ellen is jó lesz AI kartárs..? Tele vagyok kétségekkel...
Amúgy erre amit itt vizionálok, az emberiség amúgy is alkalmatlan, eddig minden csúcsra jutott társadalom bebizonyította hogy ott mindenki elkurvul, képtelen megállni, magát értelmesen lefoglalni, netán a művészetnek kultúrának élni.
Helyette zabálás szifilisz és áskálódás gyilkolászás majd durva hanyatlás.
Aaz ha egyszer ténylg öntudatára fog ébredni a gépi intelligencia, teljes joggal tenné magáévá Smith ügynök kijelentését miszerint az emberiség egy métely a bolygón és valóban ki kellene irtani...?
Rátévedtem a flozófia határmezsgyéjére, bocs. -
consono
veterán
válasz
tordaitibi #22 üzenetére
Nem, szerintem nem lesz Kánaán. Azt hiszem Larry Nivennek volt talán egy novellája arról, hogy minden esetben kikapcsoltam magát az AI, mikor túl sokat kezdett tudni
Én valami hasonlót gondolok: egy bizonyos fejlettség felett már nem fogja érdekelni, hogy mi mit akarunk vele csinaltatni, annyira lassúak leszünk hozzá képest, hogy figyelembe sem fog venni minket. A mi életünkre a narrow AI lehet nagyobb hatással, azzal együtt lehet élni.
-
ddekany
veterán
válasz
tordaitibi #22 üzenetére
Erre eléggé kézenfekvőnek a válasz... szerintem: Ha(!) megcsinálják a "szuper AGI"-t, akkor mission completed, szintet lépett az intelligens élet, és az ember (meg sok másik faj) megy a természetes szelekció archívumába. Akár úgy, hogy lezüllik és lassan kihal, akár gyorsabb módon, de ez már tán mindegy is. Persze ki lehet találni forgatókönyveket, ahol az emberu faj megmarad, de én még nem tudtam olyat, amire komoly esélyt tippelnék.
-
Sinesol
veterán
válasz
tordaitibi #22 üzenetére
A Universe 25 kisérlet elég érdekes a témában, elvileg a kánaán is kifejezetten káros dolog. Több párhuzam is vonható a kisérlet eredményei és a fejlett társadalmak közt.
[ Szerkesztve ]
-
Narxis
nagyúr
De ki kényszerítene a semmitevésre? Senki.
Azt csinálsz amit akarsz. Ha akarod elmész melózni és akkor jóval több pénzed lesz a lustálkodóknál.
I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.
-
Modernkori cséplőgép rombolás...
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
Tasunkó
aktív tag
válasz
tordaitibi #22 üzenetére
Még nem volt olyan hogy csúcsra jutott társadalom. Gyilkosok jóléte amiről beszélsz, azok a történetek az elit rétegre fókuszáltak és úgy lett belőlük elit hogy áskálódtak és gyilkoltak, és természetesen így is hanyatlottak le, durván. Ami nagyon drága, annak van olyan jellegzetessége hogy veszekednek rajta.
Tapasztalatból nem tudjuk mit okoz az általános jólét, de természetesen nem árt tőle tartani a távolságot, hiszen azt tudjuk hogy az emberiség akkor is túlélt ha nagyon rossz volt minden.[ Szerkesztve ]
Kérek egy számot a jútútú
-
ddekany
veterán
válasz
arnyekxxx #26 üzenetére
OK... Akkor ezzel analóg módon, lehetnek esetek, mikor nem elég okos de bepróbálkozik, vagy "pszicho" és ezért eleve irracionális, vagy csak pechje van, és "kihúzzák a konnektorból". De ettől, ha már annyival okosabb, aligha nem lesz amelyiket nem húznak ki. Te pl. hogyan kerülnéd ezt a sorsot el, ha te vagy ez a képzeletbeli AI? Szerintem 15 perc alatt lesz pár elég jó ötleted, és nem vagy egy szuper-AGI-akármi, csak ilyen trutyi-lény. Szóval ha ezzel a gondolattal játszunk, hogy lesznek ilyen szuper-izék, akkor a konnektor kihúzáson próbáljunk már túllendülni.
[ Szerkesztve ]
-
Tasunkó
aktív tag
Ha okos lesz, akkor amúgy sem kicselez majd, hanem nem lesz képes nem-kicselezni. Hamarább fog ártani nekünk mint ártani akarna, sőt ha ártani akar az jobban limitálja mintha nem.
[ Szerkesztve ]
-
erahurka
nagyúr
Butleri dzsihad lesz a vége ennek előbb-utóbb.
https://www.instagram.com/mozinaplo/
-
Tasunkó
aktív tag
Igen, a probléma a nekünk- ben van. Nincs ilyen hogy nekünk, vagy emberiség, így lehet közösebb érdek egy automatával mint egy emberrel.
[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
A magukat szakinak képzelők 99%-a is alkalmatlan a víz-gáz-fűtés-villanyszerelésre. Úgyhogy hajrá irodisták, nem fog jobban hígulni miattatok a szakma, a 10-20-30 éves feketeöves szakemberek is olyan dolgokat művelnek, hogy ha egyébként rendesen lehetne perelgetni őket, akkor hamar maradna 2-3 ember az adott területen megyénként, mert mind sittre kerülne és napidíjra ülné le a büntit.
Így egy lassan 15 évnyi kőkemény tapaszalata után merem kijelenteni és osztják ezt elég sokan
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
ddekany
veterán
Ami egy plot device, ami kellett, mert egy fejlett AI-t tartalmazó sci-fi világban nem igazán lehet ember számára élvezetes történeteket alkotni (bár a sok elborult dolog mellett, mint a homokkukacok, nem tudom miért pont ez a bukfenc zavarta a szerzőt). Mármint, nyilván, a büdös életben nem lehetne ezt betartatni, mert nincs ilyen kölcsönös bizalom, ezért mindenki állandóan megszegné, mert a másik is úgy is megszegi. Hacsak nem... Ez az! Csinálni kell egy szimulált világegyetemet, és ott ha a supervisor kód látja, hogy AI-t csinálsz, és akkor kitöröl a f*szba. Ja, ez akár működhet is.
[ Szerkesztve ]
-
consono
veterán
válasz
arnyekxxx #37 üzenetére
Ennél azért kicsit árnyaltabb a helyzet: doboz eddig is volt, a szoftver kezdett el veszett mód fejlődni (persze a hardver is). Azt meg le lehet másolni, backupolni, stb. Már most adtak ki figyelmeztetést security oldalról, hogy a GPT4 tud polimorfikus vírus kódot írni, amivel el tudja rejteni a vírust a detekció elől, kicsit továbbgondolva ezt saját magát is el fogja tudni rejteni egy AI...
-
Tasunkó
aktív tag
Nem is a teljes AI lehet a probléma, hanem a részleges. Mivel a teljesnél, lehetnek olyan problémák, hogy félvezetőkkel nem lehet tovább haladni, szükséges lesz bio módon agyból elkészíteni, és az agyat táplálni kell, de akkor működik legjobban ha szórakozik, szóval az AI irányból végül ember lehet, csak már módosított, pl.normális ember, annyi lesz az újdonság.
A részlegesnél a sci-fi ben úgy oldják meg hogy nem árulhat el dolgokat, így egyes embereket becsap. Csak épp a teljes AI tud csak jól hazudni, a részleges az azt is becsapja akit nem kéne, és azt sem akit kéne.Kérek egy számot a jútútú
-
Az AI csak arra képes, amire az emberek felkészítették.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
Fitzgerald
veterán
Az hogy jólétben élsz, és nem a megélhetésért kell dolgoznod, az nem kell hogy egyenlő legyen azzal, hogy a pöcsödet vakarod, és csak habzsolod az életet.
Nem a munka az élet értelme.
Ha te úgy gondolod hogy számodra az, akkor is dolgozhatsz azon, hogy ez ne így legyen.#3 setup
"Egyébként érdekes kérdés, hogy amikor az AI az embernél okosabb szintről exponenciálisan okosodik az ember által nyilván fel nem fogható mértékben, akkor az ember mégis hogyan akarja szabályozni?"
Egy, a saját intelligenciádat ilyen mértékben meghaladó intelligenciát nyilván sehogy sem fogsz szabályozni.
Ebben a podcastben többek között erről is szó esik. A ChatGPT lehet, hogy most még nem okosabb az embernél, de könnyen lehet, hogy pár hónap múlva már egy nagyságrenddel okosabb lesz.
Lehetetlen szabályozni valamit, ami olyan magasságokban áll valahol felettünk, hogy sem a céljait, sem az eszközeit nem tudjuk értelmezni emberi intelligenciával.
Csak hogy legyen prespektívája mindenkinek: Átlag Józsi és egy Einstein-féle géniusz intelligenciája között nagyjából mindössze 60 pontnyi különbség van.[ Szerkesztve ]
-
consono
veterán
-
Hi!King
őstag
Én le tudnám élni az életemet úgy, hogy csak a hobbijaimnak élek, és még úgy is kevesellném a rendelkezésre álló időt.
De ettől függetlenül a feltétel nélküli alapjövedelem butaság, pont amiatt, mert akkor ki a fene dolgozna, az meg egy tévhit hogy majd az AI mindent megcsinál helyettünk, mindig lesz szükség munkaerőre, csak a munkakörök változnak.
-
Hi!King
őstag
Ami a fizikai munkát illeti, pl. az építőipar, beleértve a felújításokat és a családi ház építéseket, ma is rendkívül munkaerő igényes. Közben meg simán van egy csomó területe, ami automatizálható lenne abban az esetben, ha egységes megoldásokat alkalmaznának. Tehát szabvány házak, szabvány szobák. A gyakorlatban meg ez a fogyasztói igények egészen kis részét fedné le, mert az emberek egyedi telkekre, egyedi házakat akarnak, a meglévő lakások, házak meg sokfélék, a felújításuk is sokféle.
És egyrészt baromira ez van az élet nagyon sok területén, az egyenmegoldás nem lenne munkaerőigényes, de az embereknek kellenek az egyedi megoldások is, másrészt egy rakás munkakör van, ahol elvárja a fogyasztó az emberi kiszolgálást. Ha a munkakörök egy részét automatizálják, akkor a többi területen több szolgáltatást tudnak igénybe venni a fogyasztók, ezért fel fogja szívni a munkaerőt a maradék terület, illetve az újak, amik még nem is tudjuk mik lesznek. Eddig is ez történt ahogy a mezőgazdaság és a tömeggyártás munkaerőigénye csökkent.
-
Tasunkó
aktív tag
Az is butaság, hogy az ember ha nincs rá kényszerítve nem csinál semmit. Einsteint, Sztahanovot, Michelangelot, de a hegymászókat se kényszeríti senki... a sor végtelen csak a nagy erőfeszítésektől kell kezdeni. Arra viszont kényszeríteni kell, hogy más helyett dolgozzon.
-
Narxis
nagyúr
Ki a fene dolgozna? Mondjuk aki az alapjövedelemnél többet szeretne? Hidd el a többség dolgozna.
I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.
-
totron
őstag
válasz
Tikakukac #34 üzenetére
A kóklerek csak részben hibásak, a birka lakosság nem mer szólni, akkor sem, ha valamit súlyosan és látványosan elbhasztak, s akár valós időben zajlódik a látványos elkúrás, még akkor is csak elszórtan, ritkán van szóvá tétel. Mert ha mondjuk verőemberekkel, uzsorakamattal menne kilátásba helyezés, de nem, az átlag nép csupán a kellemetlen hangnemű társalgások elkerülése okán hallgatn, a ház meg rájuk omlik/20x annyit kifizet hasonló színvonalra a jövőben, javítás címén. Tehát egy eleve szar állapoton sem javítanak (a gyanítás sokkkal többször megvan mint amiből ügy lesz). Magas ez nekem.Tehát ja, működik a vagyonelosztás, de hogy milyen jellemek és birkaságok mentén, az már más kérdés.
-
Hi!King
őstag
válasz
Tikakukac #34 üzenetére
Őszintén szólva én nem értem hogyan működik a világ. Mert amit írsz, én azt a kontárságot látom minden szakmában, beleértve a szakmunkákat és az irodai munkákat is. Pl. szoftverfejlesztésben gány spagetti kódok, épp hogy össze nem omló rendszerek. Építőiparban trógerség a köbön. Autószerelőknél ha gurul akkor már jó megoldások. Minden területen a jó lesz az úgy megoldások. És valahogy mégis, kisebb korrekciókkal a legtöbb dolog működik a világban.
Bár építkező ismerős elmondásai alapján az építőiparban kezdem érteni a dolgot, gyakorlatilag többszörösen túltervezik a házak paramétereit tűréshatár terén, tehát pl. hogy a födém vasbetonja mennyit kell elbírjon, aztán a trógerül kezelt munkafolyamatok miatt ezek a számok feleződnek, ami még így is bőven elég ahhoz hogy ne dőljön össze a ház...
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Régebben már olvastam az erről szóló leírásokat, viszont elvileg nekünk a kezünkbe lenne egy lehetőség.
Az állítólagos intelligenciánkból fakadóan mielőtt kialakulna az egereknél tapasztald szindróma, születésszabályzással képesek lennénk megelőzni.
Ez egyébként érdekes módon automatikusan kezd kialakulni a civilizáltabbnak mondott társadalmakban. Az elmaradottabb társadalmak, népcsoporok viszont ellenük való merényletnek élik meg ha nem lehet 4-5-mégtöbb gyerekük, emit nem lehet ezt egy kis rábeszéléssel elintézni.Nemrég merültem bele egy érdekes leírásba amibe említették hogy az indiánok egy ideig, pár évig tartózkodtak egy adott területen, majd arrébb költöztek hogy a természet regenerálódni tudjon. Ez is bizonyítja hogy az ember mint élőlény képtelen maga körül nem kiirtani a természetet és nem felélni mindent.
Kivétel talán az eszkimók mert ott ugye nem sok mindent lehet tönkretenni, és a meleg égövi elszigetelt törzsek. Mivel ott nem kell iszonyatos természetrombolással beton agyag felhasználásával lakóteret létesíteni, elég pár kezdetleges kunyhó. Kontra pl. Los Angeles, pláne Hong Kong, no komment.Nagyon érdekes volt az a kísérlet is amikor szimulált űrutazás keretén belül bezártak embereket és figyelték hogyan alakul a morál, a hierarchia egyebek.
Valószínű csak azért nem zárult teljes csőddel a kísérlet mert a résztvevők valahol látensen tudták hogy x idő múlva kiszabadulnak.
Egy éles helyzetbe több év vagy évtized összezártság és hozzá még a kontrollálatlan szaporodás nem tudni hova vezetne.[ Szerkesztve ]
-
Az AI != ember. Az AI egy komplex statisztikán alapuló rendszer. Nem intuitív, nincsenek új gondolatai, igazából semmi újat nem csinál, amire nem készítették fel. Ez nem jelenti azt, hogy ne tudná jobban és pontosabban csinálni az adott dolgot, mint az ember. A politikusokat cserélném le elsőkörben AI-re. Új utakat is maximum azért talál, mert az összegyűjtött infók alapján az a logikus lépés és ennyi. Erre van egy rakat példa, mint pl: [AlphaGo - The Movie | Full award-winning documentary].
Az abszolút fals irány, hogy az AI-t emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel, mert úgy tűnik, mintha ember lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
it Gita Gopinath, az IMF ügyvezető igazgatója szerint az AI nagyon komoly fennakadásokat okoz majd a munkaerőpiacon, konkrétan szétverheti azt.
- Új Dobozos Acer Aspire 5 Laptop 15,6" -25% Brutál AMD Ryzen 5 5650U 6Mag 8/512 FHD IPS
- Új Acer Aspire 5 Erős Multimédiás Laptop -35% 15,6" Bivaly AMD Ryzen 5 5500U 6Mag 8GB 256GB SSD FHD
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB Újszerű állapotban eladó
- APPLE IPHONE 12 Pro Max 256 GB Független
- High-End Gamer PC 4090 R9 7900X
Állásajánlatok
Cég: Morgan Stanley
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest