Hirdetés
-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
iBoli
tag
válasz Magnat #14325 üzenetére
Hogyhogy nem gyári csatival? Ipad Air (első generációs) amiről most is írok, 150Mbitet tud elméletileg, 130Mbitet tudok mérni. Pedig gyári. 2.4-es routeren az elméleti max az 600Mbit (lásd Asus RT-N18U).
Azért tiltom le, mert nem használom. Akkor meg minek sugározzon?
[ Szerkesztve ]
-
iBoli
tag
válasz Magnat #14328 üzenetére
A channel boundingot se hagyd ki a számítasból, amikor WiFi sebességet nézel, mert ez is, mint a MIMO része a 802.11n szabványnak 2009 óta. Ezek nem új szabványok már. Hogy melyik WiFi képes eszközben milyen N-es kártya van, azt egyessével meg kell nézni. De a 2.4GHz WiFi maximuma alapból 450Mbit (channel bounding és 3x3 MIMO), erre jönnek a software-es trükkök, mint pl TurboQAM (ezzel 600Mbit). Ez csak 2.4GHz!
Ipad-en még sosem iperfeztem, mert nem volt rá indok. Routerem kiírja a kliensek aktuális sebességét, ott látom 130 és 140 között ugrálni. Tudom ez nem 100%-os méres, de 100Mbit így is van és ez bőven sok is NÁLAM egy WiFi eszköznek. Mint említettem minden ami sávszél igényes kábelen lifeg. Én nem másolok Gigákat WiFi-s eszközről/eszközre. Cserébe szükséget a jó lefedettség, ami az 5GHz-nek gyengéje.
[ Szerkesztve ]
-
Elemental
addikt
válasz Magnat #14332 üzenetére
Nálam 2.4-en egy szobában a routerrel 12-13 MB/s a nasról a laptopra. Az egész jó szerintem. A router tp link archer c7 (régi tp link 741 volt, annál 8 volt a max). Fogtam is a fejem, hogy megvettem. Tipikus esete a vásárlás utáni tájékozódásnak. Bár, aki nem jártas a szakmában honnan tudhatná, hogy az 5g jel nem megy át ennyi falon. Én pont fordítva gondoltam. Szóval 5g letiltva, 2.4g belőve, 15-20k kidobva az ablakon.
Viszont nincs gond a telítettséggel, az enyém mellett 2 wifit látok csak -
iBoli
tag
válasz Magnat #14332 üzenetére
"Tudom, de a chanel bounding önmagában nem sokra elég."
Hmm?! Nem sokra elég? Valóban. Csak megkétszerezi az átvitel sebességét.
Hidd el nagyon jól ismerem a WiFi hálózatok működését, nem keverek semmit. Hálózatokkal foglalkozom már 18 éve. Amit Te írsz, az a "connected speed" és "real throughput" közötti különbség. Írtam, hogy nem mértem WiFi eszközön otthon átviteli sebességet, mert nem láttam értelmét (az én esetemben). Én WiFit nem használok olyan helyen, ahol ténylegesen kell a masszív adatátvitel. Oda én kábelt tettem. Az N-es WiFi pedig nekem otthonra bőven elég, csak telefonok és tabletek vannak rajta. És bármikor másolok Neked adatot 12-13MB/s között a 2.4GHz-es WiFi hálózatomon.
Kicsit elmentünk a WiFi elméleti és gyakorlati rejtelmeinek elemzésébe. Én benen vagyok, szívesen mert szakmailag érdekel és a jövőbeli fejlődése is. Ami viszont az ÉN, SAJÁT véleményem az a következő:
Otthonra N-es WiFi jelenleg bőven elegendő, hiszen kevés olyan háztartás van, ahol ne lenne legalább 1 N-es eszköz. Megkockáztatom, hogy a legtöbb lakásban van még G-s WiFi cucc is. A következő lépés, ahogy a fejlődést nézzük majd az AC-s WiFi lesz. De az AC még koránt sem nevezhető végleges szabványnak, szakemberek még most feszegetik a határait. Lásd az N-es szabvány (ami 2009-es) ami még a mai napig sem jutott el oda, hogy minden eszköz kihasználja a maximumát.
Ha ebből kiindulva elég az N-es otthonra, akkor a 2.4GHz-es max 450Mbit (software-es trükközés nélkül) sebessége bőven elég lesz, amíg az AC ki nem forr és el nem terjed.
5GHz és nagyobb sávszél majd ráér akkor, ha stabil lesz az AC szabvány és minden gyártó AC eszközöket épít be a WiFi eszközeibe. Pontosan ezen megfontolásból készült az Asus RT N18U, amiből a beszélgetésünk elindult....Gyorsan hozzáteszem, hogy ez az én, privát véleményem!
[ Szerkesztve ]
-
iBoli
tag
válasz Magnat #14339 üzenetére
"de még mindig nem vagy hajlandó tudomásul venni/elfogadni, hogy a 450, 600 meg ilyen sebességekhez olyan kliens is kell, az jelenleg meg főleg mobil eszközökben nem sokban van."
Figyu, jelenleg 100Mbit/s sebességről beszéltünk, nem is a maximumról. N-es kártyák pedig nem fognak már fejlődni, hiszen minden AC irányba megy. Akkor dobjam ki az N-es infrestruktúrámat otthon?
A WiFi (de ezt többször hangoztattam korábban) nagyon környezetfüggő. Ezt nem lehet egy tollvonással megválaszolni, mint ahogyan azt gondolod. Nem kell csak azért 5GHz, mert miért ne. Mindenki nézze meg, hogy adott környezetben (saját esete) mit lehet és mi a legjobb megoldás. Amit én leírtam, az az én esetemre volt igaz (meg ha jól értem Noklika is hasonló cipőben van). Nálam az 5GHz nem játszik, mert 1 router nem fedi le a házamat, ugyanis az 5GHz lefedettségben sokkal gyengébb. Mivel nincs kedvem emiatt telepakolni a házamat AP-kel, illetve elégedett vagyok a 100Mbit/s WiFi sebességemmel, ezért nem fogok erőlködni az esetermben sokkal drágább 5GHz megoldásban. Mixed mód pedig mint tudjuk, szintén lassabb, mint az elméleti maximum! Mindenki nézze meg milyen WiFi cuccot használ otthon, azoknak mi az elméleti maximuma, nézze meg, hogy az 5GHz lefedi-e a saját működési környezetét és ki fog jönni a képlet eredménye, hogy mit tud és mit érdemes használnia.
Nálam van 4db mobilteló és 2db tablet. Az egyik mobilom (Samu S5) tud AC szabványt (de azt is csak 2x2 MIMO-ig). Mégsem rohanok AC routert venni. Nem fogom a maradék 3 telómat és 2 tabletemet csak a legújabb telóm miatt kicserélni, hogy mindenhol AC-m legyen. Az én igényeimnek és WiFi eszközeimnek jelenleg bőven elég a 802.11n 2.4GHz.Váltani akkor fogok, ha az AC szabvány stabil lesz és megjelennek sorban az AC-s eszközök. Szerény véleményem szerint ideális állapot sosem lesz, azaz mindig lesz olyan eszközöd, ami gyorsabb, mint a többi. És ilyenkor nem a leggyorsabbra, hanem a leglassabra kell tervezned....
-
Vole
aktív tag
válasz Magnat #14350 üzenetére
Ez eleg nagy FAIL a ceg reszerol ha tenyleg igy van.
Meg a vegen jobban jarok ha megtartom a mostani PC -t amolyan adattarolonak es hotswap fiokon keresztul neha lementem a tartalmat tartalek vinyokra, amik aztan mennek a fiokba.
Az uj PC -rol meg ugyis tudok masolni az adattarolos PC -re ami legalabb csak azt a vinyot porgeti ami epp hasznalatban van.
Nehez elhinni, hogy a Synology NAS -ok csak egyszerre tudjak porgetni az osszes vinyot.
-
XZoli
aktív tag
válasz Magnat #14377 üzenetére
A NAS DS114 az én lakásomon van, de a rendszergazda állított valamit és már nem érem el munkahelyemről. (*.synology.me:5000) ,most majd *.sysnology.me:996-ról próbálkozom. Valószínű az 5000 port zárva lett a 996 portot biztos át engedi
Asus TUF Gaming X570-PLUS (Wi-Fi) AMD Ryzen 7 5700G 3.8GHz Sapphire Radeon RX 6600 XT 8GB GDDR6 PULSE 32GB Ram
-
Cold5
senior tag
válasz Magnat #14407 üzenetére
Nem.
Van it most 2 Notebook. Az egyik az enyém a másik Júliáé. Azt szeretném, hogy Júlia csak az adott mappáját illetve a kép, zene, videó mappát lássa.
Az én esetemben is így legyen.
De most az intézőben a hálózatnál látszik a NAS és mindkét gépről minden mappa menyitható.
Távolról értem, hogy a netdrive kéri az autentikációt és ott be tudom írni a két kül. felhasználónevet és jelszót!
[ Szerkesztve ]
kérnék 8 bacardit, 4be, 2 kólával...
-
cuko
aktív tag
válasz Magnat #14456 üzenetére
Köszi a segítséget!
Igen, én is ettől tartok, hogy nem életképes megoldás főleg egy vállalatnak, mert mi van, ha pont akkor hagy cserben, amikor valami határidő van - és akkor hiába mondod, hogy de spóroltam vele x Ft-ot...Alternatívaként, a stabilitás növelése érdekében lehetséges 2db Synology NAS-ot teljesen szinkronizálni két különböző helyen, hogy ha az egyik elérhetetlenné válna, akkor a másikról még elérhetőek legyenek az adatok?
-
-
Tido
aktív tag
válasz Magnat #14672 üzenetére
Gondolom igen, de most pont az a lényeg, hogy a routerről lehessen megoldani, és ott szerintem nincs ennyi lehetőség - parancssoros configolásának meg még nem néztem mélyebben utána, bár tervezem. Illetve szerintem amit írsz az csak Layer 3nál működik, és neki ahhoz hogy minden forgalom átmenjen Layer2 kell - bridge mód. Hogy minden hálózati lekérést átvigyen, így működne a Samba, és az NFS megoldás is elviekben.
De ehhez inkább VPN szaki kéne, mert én max a műkedvelő amatőr szinten vagyok VPN mélységeiben.ami egyébként szerintem esélytelen, mert a másik fórumon írta, hogy nem egy szaki, ráadásul szerintem a net is szűk keresztmetszet lesz.. 10 Mbites feltöltés jópár HD filmnél már kevés lehet, SD filmekkel működhet.
UPC 300/20 + Synology DS418play + RB2011UiAS-2HnD
-
Borisz76
veterán
válasz Magnat #14901 üzenetére
Persze nem feltétlen kell külön switch-et venni...de akinek csak 10/100-as portokkal szerelt routere és szeretne nagyobb sebességű belső hálót....
Szóval ez esetben nem kell a routert cserélni - pláne ha tökéletesen működik - elég egy olcsóbb 5 portos switch és máris használható a 10/100/1000-es belső háló.Feltételezve , hogy a többi cucc is gigabites.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Borisz76
veterán
válasz Magnat #14966 üzenetére
Ne őrjítsetek már meg
Persze, hogy a 10/100 az 100mb/s azaz 10MB/s
a 10/100/1000 az pedig 1000mb/s azaz 100MB/s
Lehet nem nagybetűvel írtam...hanem KICSIVEL
De ha az előző hozzászólásomban megnézed akkor láthatod : 100MB/s -t írtam !
Mod :
Na mind1....
Egy a lényeg, hogy törekedni kell a 10/100/100 ( Gigabites ) hálózat kiépítésére mert ezen gyorsabb a kommunikáció és otthoni körülmények között elég szokott lenni.
A 10/100-as háló már kevés, főleg ha sok nagyméretű állományt mozgat az ember....Ebben egyetértünk azért ?!
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
nlq
aktív tag
válasz Magnat #15092 üzenetére
3 eves nas uj programmal... mindig lassabb mint az ujak (ez is olyan mint a windows )
tavolrol toltesz le es meg tavolrol akarsz rajta matatni akkor erdemes savszelesseg kiasztassal jatszani, mert ha a fajletoltes/torrent elviszi a savszeklessegedet akkor mellette nagyon lassu lesz minden...
-
Borisz76
veterán
válasz Magnat #15230 üzenetére
Amit linkeltél ott kiválasztottam az oprendszert : Win 8.1-et.
A box és full támogatás között nem tudom, hogy mi a lényegi különbség de :
Intel® Ethernet Server Adapter I210-T1
Intel® Ethernet Server Adapter I350-T2
Intel® Ethernet Server Adapter I350-T4
Intel® Ethernet Server Adapter I350-F2
Intel® Ethernet Server Adapter I350-F4ezek a modellek támogatják mindkettőt.
Tehát ha ezek közül választok egy 4 portosak akkor az jó lehet számomra ?!
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Patice
Topikgazda
válasz Magnat #15267 üzenetére
Köszi a videót, otthon, este majd meglesem.
J1900 szerintem is jó alap egy épített, 4 lemezes NAS-hoz.
A linkelt bejegyzést én is olvastam már, de másnak hátha új még. Sokat lehet tanulni belőle.
Épített NAS-sal én egy kicsit lehet túllőttem a célon, de most kísérletezős időszakomban vagyok.
Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
Doky586
nagyúr
válasz Magnat #15681 üzenetére
Sajnos nem működik..
Ha csatolom meghajtóként a "\\192.168.1.10\video" mappát az egyből működik és megy, de ha csak a "\\192.168.1.10" -et akarom csatolni az nem megy (win7) (mindegy hogy a végén van-e bekszles vagy nincs).Az ikont se igazán értem. Hova tegyem a TotalCommander-ben?
[ Szerkesztve ]
-
kaviat
tag
válasz Magnat #20046 üzenetére
ezt tapasztalom én is a syno routerrel, 5Ghz ac egy légtérben müködik leginkább, ha már egy szobával (pláne 2) arrébb megy az ember akkor néha átugrik a 2.4esre. most beraktam a routert lakás majdnem mértani közepére, innen úgy ahogy megy. de pl. most ebben a pillanatban a macbook-om ugyanabban a szobában 3 és fél méterre van a routertől és 75 - 77%-ot mutat a Wifi Signal.
[ Szerkesztve ]
-
Mauzes
addikt
válasz Magnat #20112 üzenetére
LAN-on most működik, úgy hogy bosa tanácsára a TC-n nem csak annyit adtam meg, hogy 192.168.1.161, hanem porttal együtt 192.168.1.161:12050. Csak mivel a Syno leírásában ezt nem láttam, így én nem így csináltam magamtól.
Külső elérésnél annyi a különbség, hogy nem a LAN ip-t adom meg, hanem a külső IP-t?
-
Mauzes
addikt
válasz Magnat #20125 üzenetére
Egyébként kicsit teszteltem már belső hálóról, miután tegnap sikerült. Kicsit furcsa eredményeket kapok TC-vel.
DS213j, Asus RT-N18U router és laptop SSD-vel. Kábellel van összekötve mind.
Nagyobb videófájlokkal tesztelve nálam:
Total Commander-ben
- NAS-ról másolva a laptop-ra olyan 50-70 MB/s között ugrál, néha kicsit visszaesik
- laptopról NAS-ra 13-15 MB/s között másolWindows Explorer-ben
- NAS-ról másolva a laptop-ra elég stabilan hozza a 70 MB/s értéket, legalábbis úgy mutatja
- laptopról NAS-ra 55 MB/s között -
XTaki
tag
válasz Magnat #20485 üzenetére
ket kulon volume group van a diskeken es az kicserelendo 1Tb-n van a rendszer.
tehat ha azt kiveszem, akkor a linux-ot ujra kene telepiteni, nemde?
de ha meg lehet csinalni, akkor ez egyszerubb :
1) kulso HDD racket venni
2) kivenni az 1Tb-t a ds212j-bol
3) belerakni az uj 3 teras diszket a NAS-ba
4) ujrarakni a rendszert, hogy felimserje a mar benne levo diszket a volume grouppal
5) a kulso vinyorol visszamasolni az adatokat.hol a hiba?
XTaki
-
E.Kaufmann
veterán
válasz Magnat #21499 üzenetére
1. Dyndns regisztráció és arra átirányítani a leveleket?
2. passz, amúgy se illik nagyméretű csatolmányokat küldeni mailban, sok helyen még erősen korlátozott a fogadott levél mérete.Mik a tapasztalataid amúgy a levelezőrendszerével? Hány felhasználód van? Érdekelne a levelezőszerver célú felhasználás, persze tudom, ne várjak túl sokat
[ Szerkesztve ]
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
E.Kaufmann
veterán
válasz Magnat #21503 üzenetére
Akkor fordítsd meg, regisztrálj másnál domain nevet, és annak az MX rekordját irányítsd a Syno dinamikus DNS címére. Ha úgy se céges levelezés, nem mindegy mi lesz a domain név? Csak ne felejtsd el az a domaint beállítani a levelezőszerverben, nehogy eldobálja a leveleket, mert nem jön rá, hogy neki szólnak.
90 megás mail küldés akkor sem egészséges, a DSM kiegészítő csomaggal nagyon szépen tud Dropbox fiókkal szinkronizálni pl, ha zártkörű a buli.[ Szerkesztve ]
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
Új hozzászólás Aktív témák
- HP Pavilion x360 14-dy Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i7-1195G7 16/512 FHD IPS
- Rockrider St520
- Új 2K Gamer PC Intel i5 13400F/RTX 2070 Super 8Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR4-DDR5/750W 2-3 Év Gar
- Új 2K Gamer PC Intel i5 13400F/RTX 2070 8Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR4-DDR5/750W 2-3 Év Gar
- Corength dönthető pad + 20kg-os súlyzókészlet + 2x5kg tárcsa + francia rúd
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest