Hirdetés
-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lewisfm
aktív tag
Nekem a Telekom-os routerre agy Asus AC65P router van kötve, AP módban.
Amikor szolgáltató problémák vannak, akkor cserében többnyire a NAS-omat sem érem el a helyi hálón.
Mi a baj a subnet-es megoldással?
Dupla NAT, de a routerem bírja, s a helyi háló független a szolgáltatótó.
Igen, a port forwardingot mindkettő routerben konfigurálni kell, de ezzel nincsen semmi gond.Nálam a bridge mód nem játszik, mert coax kábeles a szolgáltatás és az IP TV miatt nem lehet a bridge módot kérni.
Lehene még DMZ-vel próbálkozni, de azt nem ismerem, nem tudom, hogy mik az előnyei és a hártányai ez esetben.
Az Asus a WAN portjával van összekötve a Saegem routerrel, a Saegem router fix IP címet ad az Asusnak.
Ez kell a port forwardinghoz.
Az Asus pedig egy új alhálózatot hoz létre (dupla NAT), amin a NAS-nak fix IP címet ad, ami szintén kell a NAS felé irányulóport forwardinghoz.[ Szerkesztve ]
-
Declare
őstag
Sziasztok!
NAS vásárlást tervezek a következő felhasználásra:
- 1 db 4 lemezes NAS-t vennék (Synology 420+), saját adatok, fényképek, filmek tárolása, távoli elérése, streamelése. A saját adatokon kívül a NAS céges adatok tárolására is szolgálna (online számlák tárolása stb.), ugyancsak online eléréssel, könyvelői hozzáféréssel...ergo full szeparáltan céges dolgokra.
- Fontos lenne nyilván az adatbiztonság, főleg a céges dolgokra.
- Elképzelésem, hogy RAID1 módban futna 2 db winyó. Ezen lennének a céges dolgok és szeparáltan a személyes fontosabb adatok. Ez így gondolom simán megvalósítható ugye (külön partíció, vagy egyszerűen csak a hozzáférési mód beállítása => gondolok itt arra, hogy pl a könyvelő eléri a céges mappát, de a személyest nem)
- A másik két lemezt nem tudom, hogy lenne célszerű használni. Itt olyanok lennének tárolva, hogy személyes fotók, videók, esetleg később otthoni kamera lenne rákötve, mint rögzítési pont. Legjobb persze itt is a RAID1 lenne, de mivel ezek nagy fájlok, ez nem igen opció.
- okos otthon kiépítésén vagyok, így minden egyéb ezzel kapcsolatos feladat is szóba jöhet a NAS számára, még olyan is, amire most nem gondolok, de később kitalálhatom
Láttok bármilyen problémát, a fent leírt elképzelések és megvalósítási tervvel kapcsolatban? Jó ez a 420+ Synology erre? Érdemes máshogy használni a lemezeket, mint ahogy leírtam (pl RAID5 ben?). Bármi észrevétel, tipp, bármi jöhet-Wifi routert is keresek, ami jól megy a NAS-hoz és nem lesz szűk keresztmetszet akkor sem, ha az ember filmet streamel mondjuk. Erre ajánlás esetleg? Asus és Netgear routereket ajánlották. ASUS márkát nem szeretem annyira, notebook és videókártya fronton is csalódtam már benne, de állítólag wifi routerben nagyon jó.
- Az összefoglalóból jól értem, hogy lehet olyat csinálni, hogy azt mondom a NAS nak, hogy mondjuk a fontos céges adatokat ne csak magának mentse el, hanem egy másik városban lévő irodába, mondjuk az ottani router usb-jébe dugott merevlemezre is szonkronizáljon?
Köszi előre is
-
e90lci
senior tag
válasz papafater197 #66305 üzenetére
Ugyan ez van nekem is csak Bridge módban most már,hogy nincs IPTV (visszamondtam).Mivel koax hálózatod van akkor 100% hogy nem vagy NAT-olva.
dkess leírta a lehetőségéket ,de én írok egy 3.-at igaz Natolva vagy de működik minden nekem is így ment egy pár évig.
Sagemcom routermódban marad,mivel nincs más az IPTV miatt (nincs Bridge mód).Érdemes ebbe dugdosni az IPTV boxokat.
PL:
Sagemcom Fast 3686:192.168.0.1
DHCP szerver:192.168.0.2-192.168.0.254
DMZ:be teszed:192.168.0.2 és DHCP kliensben ezt adod meg az asus routernek.
Asus router DHCP client:192.168.0.2
Asus router saját címe192.168.1.1
DHCP server:192.168.1.2-192.168.1.254
Fix IP a nasnak pl:192.168.1.10
Csak az Asuson kell portot nyitnod kifelé mivel DMZ-be tetted az asust.
Vagy van amit dkess írt abból az első.Bridge mód nem játszik. -
lewisfm
aktív tag
válasz e90lci #66309 üzenetére
Ezzel a DMZ megoldással nem megy rá a belső hálózatra az IP TV forgalma is?
Sok SOHO router Wifi-jét ha elárasztják az IGMP (IP TV) csomagok, a router Wifi-s része elkezd akadozni, majd elérhetetlenné válik.Ilyenkor azok a routerek jók, amelyeknél az IGMP továbbadását lehet konfigurálni mind etherneten, mind Wifi-n keresztül.
Több TPLink és egyszerűbb Asus routerekkel is jártam már így.
-
e90lci
senior tag
válasz lewisfm #66310 üzenetére
Gondolom van a routerben neki IGMP snooping.Ha nincs és a Sagemcom ba dugja az IPTV boxokat.Az asusba belépőröl meg tiltja az igmp csomagokat,ha Asusal meg lehet oldani.Én Mikrotiket használok én meg tudom oldani.Az Asust nem nagyon ismerem milyen lehetőségek vannak benne
-
lewisfm
aktív tag
válasz e90lci #66311 üzenetére
Nekem az Asus AC65-tel meg lehet oldani, de a SOHO routerek nem kis hányadában nem.
Ilyenkor szerencsés esetben nem továbbítja az IGMP csomagokat, de rosszabb esetben továbbítja, s ha nem lehet kikapcsolni, akkor az gond lehet.Nálam régebbi TPLink routerrel nem volt gond, felételezem az nem tudta továbbítani az IGMP csomagokat, viszont próbálkoztam újabbal, amin nem lehetett az IGMP-t konfigurálni, viszont továbbította az IGMP csomagokat, s emiatt a Wifi intsabillá vált.
-
e90lci
senior tag
válasz lewisfm #66315 üzenetére
Írta privátba nekem,hogy egy Asus ax58 lesz.A honlapja szerint ebbe van igmp snooping,úgyhogy nem lesz baj a wifivel.
Nálam anno tiltva volt még a portokról is az IPTV forgalom,csak arra volt engedve ahol a boxok voltak.Sajna nálam keresztül kellett engedni a Mikrotik routeren,mert annak idején elbasztam a kábelezést mindenhova csak 1db cat5e kábelt húztam.Mostmár 5db húznék minden szobába.Meg a konyhába is vagy 2-3 at.
-
őstag
válasz Declare #66308 üzenetére
Teljesen jó. Esetleg megnézheted mennyi az árkülönbség a 420+ és 920+ között, és ha nem túl sok, akkor megveheted a 920-ast. Erősebb vas. Bár a másik is simán elég.
Szerintem felesleges a diszkekkel bűvészkedni. Inkább legyen a négy lemez egyetlen SHR kötet, és majd mappa szinten (shared folder) különítsd el a céges használatot a magánhasználattól. Mert akkor így egységesen minden adatod az SHR védelme (=RAID5) alatt lesz.
Ha tegyük fel két lemezt RAID1-be teszel, a másik két lemezt BASIC-ben használod, akkor ugyanúgy csak 3 lemeznyi kapacitásod lesz, és ráadásul kettő nem lesz védve. Ha 2x2 lemezt teszel RAID1-be, akkor meg csak 2 lemeznyi kapacitásod lesz a négyből. Szerintem nincs jobb választás az SHR-nél esetedben.
A könyvelőnek meg egyszerűen definiálsz egy külön korlátozott jogú felhasználót, amivel csak a neki engedélyezett mappákat láthatja.
Router pedig Asus AX92U vagy Asus AX58U. Az AX92U nagyon bivaly, és hatalmas területet fed le wifivel, és nagyon stabil.
Távoli NAS-ra természetesen tud szinkronizálni. Hogy egy routerre dugott diszkre tud-e, az kérdéses. Szerintem a router nem ismeri az rsync protokollt, az nem ilyenekre van kitalálva. De ha leteszel egy olcsó Synology DS120j-t a másik városba, akkor arra minden további nélkül.
[ Szerkesztve ]
The Amiga, Born a Champion
-
dkess
őstag
válasz Snoop-y #66312 üzenetére
Régen tök jól működött az Audio Station kereső motorja (vagy csak az idő szépít meg mindent - nem tudom). Ugye én már évek óta egy-egy albumot adok már csak hozzá. Ekkor belefér, hogy javítgatok ezt-azt (ekkor ugye a file -ok tag -jait is módosítgatja).
A borítóknál (albumok esetében legalábbis) általánosságban (azaz van kivétel) nem a file -ba ágyazott borítóképet használok, hanem a könyvtárba teszek 'cover.jpg' -t (amennyiben nincs kikapcsolva ez a funkció, akkor működik). Egyébként a névkonvencióra figyelj - többfélét elfogad már alapból is, de Te is tudsz megadni újakat. Viszont cserébe követni kell azt ...
Ez működik egymásba ágyazott könyvtáraknál is - pl. van egy főkönyvtár és azon belül mondjuk CD1, CD2 mappák. Akkor a 3 könyvtárban levő file -oknak lehet 3 fajta borítóképük is könyvtárfüggően.
Esetleg a MinimServer -el tehetsz egy próbát - a Csomagkezelőből fel tudod dobni ...
-
Immy
őstag
Sziasztok,
volt már valaki aki használt windows 10 UWP ds video alkalmazást?
próbálom a https kapcsolatot használni, de egyszerűen nem akar működni...Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html
-
benito86
csendes tag
Sziasztok,
DS 220+ vásárlása előtt állok. Jó magyarként nézem az árösszehasonlító oldalakat, nem figyelmen kívül hagyva a szürkeimpportos dolgokat sem. A kérdésem az, h milyen hátránnyal jár ha azt írják, h nem jár hozzá Magyar regisztrációs kártya.
http://www.goldenit.hu/termek/synology-nas-ds220-2gb
Előre is köszönöm. -
benito86
csendes tag
válasz Magnat #66328 üzenetére
Hát ez nem tűnik akkora érvágásnak. Az új jogszabály értelmében 2 év gari lenne rá, na persze gondolom az csak eladótól, azmeg bármikor megszűnhet. A kérdés az, h ha nem hivatalos magyarországi viszonteladótól veszem pl: goldenit.hu akkor bukom a Magyar gyártói garit? Azaz ha bukik a cég bukik a gari is vagy a Syno-nak is van világ garija mint az Apple-nek?
-
őstag
Sziasztok,
Van egy virtuális gépem a Synology NAS-on. Bővítettem lemezekkel és csináltam egy új volume-ot. Ezen szeretnék egy új disk-et hozzáadni a virtuális géphez, de nem tudom kiválasztani. Ezt szeretném elérni:OS disk 30GB egy SSD-n
Data disk 1TB HDD-nAz OS disk megvan, de nem tudok újat hozzáadni a HDD-n, csak az SSD-n.
Létezik, hogy a virtuális gép csak egy volum-on használhat diskeket? Vagy valamit nem látok?
If it is not broken then don't fix it!
-
need
addikt
Sziasztok..
Vagy rossz a szemem vagy az emlékezetem.. már nem tudom..
Letöltésre csak a Nas saját letöltőjét használom semmi mást..
Létezik olyan hogy ehhez valaki hozzá fért és töltöget abban...???D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73
-
need
addikt
válasz AiRLAC #66334 üzenetére
idő közben töröltem a letöltést.. de az volt a furcsa hogy fizikálisan nem volt ott a files..!
A másik furcsa hogy nem fogadta el a jelszomat a nas belépéskor..
néztem a naplót jó pár próbálkozás volt blokkolva..!
A Biztonsági tanácsadó is rendben talált mindent..!Mi legyen elsőnek cseréljek jelszót...?? a nason...?
D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73
-
Declare
őstag
válasz Intelligencs #66317 üzenetére
Nagyon köszi a részletes választ
RAID "kapcsolást" akkor újragondolom. Youtube-on megnéztem és a következő kombinációt lehetne kiépíteni és akkor az adatbiztonság is meglenne: 3TB+3TB+1TB+1TB = 5TB hasznos tárhely
Routernek még utána kérdezek a router topickban is, de akkor ezt a kettőt veszem górcső alá.
Végülis nekem mind1, mire van rákötve a másik winyó, nem muszáj a routerre, csak eszembe jutott. Ha számítógépbe be van dugva egy külső winyó, akkor azt meg lehet mondani a routernek, hogy arra készítsen biztonsági mentést? Vagy ehhez mindenképpen egy másik NAS kellene?
-
Alex91
félisten
válasz Declare #66336 üzenetére
[link] , itt a RAID kalkulator...
Szerintem lesz koltseghatekonyabb megoldas a HDD-k teren. Mondjuk ha nincs mar meg a vinyo.Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Zsadi
őstag
Sziasztok!
Régebben csináltam mentéseket egy usb-s winyóra, de közben lecseréltem, mást dugtam a helyére.
Tegnap visszakötöttem a nas-ra, úgy hogy előtte leformáztam windows alatt, meg át is neveztem.
Ennek ellenére a nas régi megosztott mappaként látja, és törölni sem lehet.
[kép]
Beállításokban nem találom, hol lehetne ezt "elfelejtettni" vele. Erre valami ötlet?
Köszi!(DSM 6.2.3.-25426 update 3)
-
nagyúr
Sziasztok, egy Syno 418Play NAS-om van 4 db 3TB-os lemezzel RAID5-ben, rá van kötve egy 3.5"-ös, 8TB-os külső USB meghajtó. A kérdés, hogy melyik a jobb megoldás heti 1 mentés elvégzésére, ami a NAS adott könyvtárait mentené a külső lemezre. Itthoni infrában mindent Acronis-szal mentek, használjam erre is azt, bár akkor mentéskor elvileg futnia kell a gépemnek, vagy van valami ajánlottabb Synology szoftver, amivel konfigolás után a NAS önmagának intézi a mentéseket a külső lemezre?
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
need
addikt
-
Dany76
tag
Sziasztok.
Egy olyan gondom akadt hogy feltelepítettem az Emby servert a Nas-ra és belső hálozaton is akadozik a film lejátszása a TV- készüléken még a nem Full HD filmek is és szinte mindegyik. És nem beszélve hogy kb 1 perc után ki is lép a lejátszásból. Pedig itt a forumon olvasva tudtam meg hogy az Emby ezert jobb a PLEX-nél 9 (amiről át akarnék térni) mert nem terhel nem akadozik. NAS 118-ast használok és egy Samsung TV-t . Tudom hogy Media serveren is le lehet játszani, de külső hozzáférést is szeretnék a lejátszásra. Mit csinálhatok rosszul? A plex- nél csak a HD filmeknél kezdte a beolvasást/akadozást.
-
poirot
őstag
port forward-okat a router kezeli ?
Ezzel nézted a portokat?
https://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/
Jobb oldalt a Scan All Common Ports rákattintasz, megnézi a jellemző portokat, és ha minden zárva, akkor jó, szerintem. Mióta jól belőttem egy próbálkozást sem látok a naplókban.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Declare #66336 üzenetére
A lemezekkel kapcsolatban szerintem gondold át mennyi a tárhely igényed. Az évek múlásával a növekményt is vedd figyelembe, és úgy vedd meg a lemezeket. A négylemezes NAS egyik nagy előnye, hogy szép lassan is lehet bővíteni. Tegyük fel most 6 TB a helyigényed. Akkor vegyél két 6TB-os lemezt, és van 6TB-nyi biztonságos tárhelyed. Aztán ahogy nő az igény, adogathatod hozzá a 6TB-os lemezeket, és mindig megnő 6TB-tal a tárhelyed. Alex91 által linkelt RAID kalkulátor segít abban, hogy különböző szcenáriókat modellezz le magadnak. Én biztosan nem tennék bele különböző méretű lemezeket, hanem csakis egyforma méretűeket, és lehetőleg egyforma típusokat az egységes teljesítmény érdekében.
A mentés kapcsán pedig, ha már számítógép is képbe jön, akkor az tud készíteni biztonsági mentést a NAS-ra, illetve a NAS is tud szinkronizálni a gépre, vannak szuper kliens programok PC-re a Synology oldalán. A Synology Drive Client-tel például szinkronban tudsz tartani két mappát az asztali PC és a NAS között.
The Amiga, Born a Champion
-
dkess
őstag
válasz Dany76 #66343 üzenetére
Transzkódol a NAS? Akkor mondjuk elég rendesen ráterhel a CPU -ra meg a HDD -re is. Mondjuk akkor nem minden filnél csinálná. Ugyanakkor értelemszerűen egy olyan dolog miatt is lehet transzkódolás, hogy a TV által nem támogatott felirat formátum (általánosságban ami nem SRT) miatt transzkódolja a teljes videót. Ez lehet egy akár 4 bejegyzéses forced felirat is. Amennyiben csak audio transzkódolás van - az nem szokta megenni a vasat.
Mit tapasztalsz? tekeri a HDD -t veszettül? Log -okban illetve a web -es felületen mit látsz közben - megy a transzkódolás?
-
Dany76
tag
A processzort nem terheli az 30-40 %. Probaltam PC-n a film lenézését belső és külső csatlakozáson kersztül minden rendben. A TV wifin csatlakozik de az csak 2 méterre van a routertől a sebesség ok azzal nincs gond mivel dlna-n kereszrtul siman megy. Lehet a beépített szoftvér a TV-ben? Samsung 2014-es TV
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X201 - i5-520M I 3GB I 250GB I 12,1" WXGA I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X240 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T440P - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E560 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest