Hirdetés
-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Madwe
nagyúr
válasz #48967168 #25946 üzenetére
Azért írja hibásnak és halottnak, mert látja hogy hibás, hova tovább már annyira, h egyenesen halottnak nevezi. Van h ettől függetlenül olvasható, amit nyilván nem tilt, de pl írásoknál már lehet nem működik. Appokat stb se enged rá tenni ilyenkor tudtommal, direkt tilt mindent mert rossz állapotban van. Kb ilyen védelmi mechanizmus, h gond lesz, cselekedj. Ha jól sejtem, nekünk ilyen tapasztalataink voltak.
-
Perzeusz
tag
Most vettem én is egy Synology nas-t, egy 216j-t. Kérdésem, hogy van-e esetleg egy útmutató a kezdeti beállításokhoz. Vagy rá kell jönnöm mindenre magamtól? Két db 2TB-os WD Red van benne.
Ilyenekre lennék kíváncsi, hogy hogyan formázzam a vinyókat, milyen RAID-re állítsam, torrent célmappát be tudom-e állítani stb...
Azt meg tudom-e csinálni, hogy csak bizonyos könyvtárak legyenek duplikálva? A fotókat, meg a doksikat kellene. (Filmeket/zenéket/játékokat nem kell).
Hirtelen ennyi jutott eszembe, de még biztos lesz más is.2 db WD Red 2TB eladó
-
törölt tag
Mondjuk ez azért jófejség a NAS-tól, hogy nem tilt le teljesen. Ma minden infómorzsát leszedtem amire szükségem van (a fene se gondolta, hogy ennyi filmet skip-pelek... ) Holnap megy be az új vinyó és visszaállítok mindent.
Egyébként ilyen sectorhibára lehet érvényesíteni a garanciát? Ha jól emlékszem mindkét vinyóm garis még...
-
Borisz76
veterán
válasz Perzeusz #25952 üzenetére
Szia.
Először is üdv a klubban.
Haladjunk sorban :
- A vinyókat nem neked kell formázni, behelyezés után a rendszer megteszi.
- Raid
Kezdőknek ajánlott a Synology "saját" raid verzióját használni : Synology Hybrid Raid
- Torrent célmappát a Download Station-ban lehet majd megadni.
- Igen , meg lehet oldani, hogy csak bizonyos könyvtárakról készüljön másolat.
Érdemes a 2 db HDD-t 2 db külön kötetként létrehozni.
Egyik HDD mappáiról tudsz mentést végezni a másik HDD-re.Ezáltal csak a fontos dolgokról lesz duplikációd és nem kell az egész HDD-t feláldozni.
DE javasolt egy külső HDD-re is biztonsági mentést készíteni amit csak a mentés idejére dugsz rá !
Mert ugyan kevés az esélye annak, hogy 2 db HDD egyszerre menjen tönkre....de akár a NAS is tönkremehet és akkor jó ha van külső helyen biztonsági másolat.
A RAID ( vagy SHR ) önmagában NEM jelent biztonságot !
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
MrCsiT
addikt
válasz Perzeusz #25952 üzenetére
Ajánlom figyelmedbe az igen részletes online súgót.
Ha azon túl, valami nem tiszta, kérdezz itt, a fórumon."Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
-
MrTwister
őstag
válasz MrTwister #25829 üzenetére
Javulok:
Persze az lehet az oka, hogy bekerült még egy HDD (így már 2*WD RED 3TB) igaz RAID1 SHR módba! Csodálkozom is, hogy több mint dupla olyan gyors lett, azt hittem, hogy az csak a RAID0 kiváltsága, de kifejezetten tetszik!
A DS409+ -om eredménye(4*2TB RAID5):
[ Szerkesztve ]
Samsung Galaxy S20 Ultra@128GB Cosmic Grey##HP Elitebook 8540W@SSD@1TB HDD##ALPENFÖHN WING BOOST 2 PLUS 14cm PWM Blue * 4 db(2*front&1*rear&1*bottom)##RoS gém'tag:MrTuuist3r#2966
-
Perzeusz
tag
válasz Borisz76 #25954 üzenetére
és MrCsiT
Köszi a segítséget! Bújom a tudástárat, tényleg rengeteg dologra van válasz. Annyit biztos, hogy a RAID típusa SHR. (gondolom, ha nem választunk mást, alapból ezt állítja a rendszer).
Amúgy tegnap elírtam, nem 216j, hanem 216play a gép. Igaz, ez nem sokat változtat a megoldandó problémákon2 db WD Red 2TB eladó
-
varázsgömb
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Tudna valaki segíteni? Előre bocsájtom, nem rögtön ide jöttem kérdezősködni, hanem a Google-t hívtam segítségül, nem jutottam előbbre.
Van egy Synology DS213j NAS-om, és szeretnék egy második winyót is belerakni, de nem tudom mekkora a maximális méret, amit beletehetek: 4-6-8 TB? Ellentmondásosak az infók, amiket találtam, még a Synology saját oldalán, a Letöltőközpont/Támogatás oldalon is.
[link]
A Hardvertelepítési útmutató-ban 4 TB, az Adatlapon 6 TB érték van megadva, de máshol találtam olyan helyet is, ahol 8 TB volt. Most akkor mennyi?
Meg tudja valaki mondani, hogy mennyit kezel maximálisan?Előre is köszönöm a válaszokat!
Minden ember színes bőrű.Különben nem látszana...
-
Archttila
veterán
Otthonra szeretnek egy DS116 synot az alabbi 3 dologra:
1,) torrent fajlok letoltese PC-n NAS-ra kozvetlenul qbittorrent-tel.
2,) BluRay REMUX filmek lejatszasa MPC-HC-n TV-n. (madVR, 24p es baratai szoval ilyen beepitett csodak nem jatszanak)
3,) foobar2000 FLAC albumaim lejatszasaennyi, csak gondoltam mielott megrendelem azert megkerdezem...
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
TheProb
veterán
PLEX-en, neten kersztül néznék az otthon ketyegő nas-ról FHD filmet, de szaggat mint állat. Ha natív-ban nézném, akkor mit kell konvertálnia a nas-nak? Azt hittem, hogy ilyenkor csak a network bandwidth számít.
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
Borisz76
veterán
válasz varázsgömb #25958 üzenetére
Szia.
A régebbi cuccok adatlapjait elvétve frissítik.
Ezért lehet 4 illetve 6 Tb-s HDD-ről olvasni bennük.Véleményem szerint a 8 Tb-s lemezeket is kezelnie kell.
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
TheProb
veterán
válasz Tesztelo.hu #25962 üzenetére
Ezaz, hogy 100%-on kegyek a cpu, holott natív felbontáson van a videó.
Otthon az up 100megabit lenne, de vmiért csak 3-4mega/sec-et tölt fel.
Az itteni letöltés az kb 40megabit, de ha rákötöm közvetlen a gigás végpontra akkor se jobb.
Amőgy chrome-ban plex-en nézném."Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
gyugyo79
addikt
válasz adamz91 #25966 üzenetére
Nem helyes írás, egy dolog hogy butaságot írtál de azt sem értetted meg amit írtam.
A DIGINet 100 az amúgy 100 / 50 Mbit/s és garantált 25 / 20 Mbit/s szóval még ha helyesen írtad volna le a sebesség értékeket sem lenne valós az állításod mindenhol. Te gondolom az DIGINet 1000* próbáltál sávszélesség értékeket írni de azt se tudtál rendesen ...
[ Szerkesztve ]
-
gyugyo79
addikt
válasz TheProb #25967 üzenetére
Böngészőbe szerintem ez nem is állítható és 100 % átkódolja a PLEX a videót (Amikor eredetit választasz a beállításokba akkor is szóval másra gondolnak még ha az értelme az lenne szerintem is, hogy olyankor nem nyúl hozzá) mivel többek közt a html5 videó formátuma is böngésző függő amíg meg flash volt addig ez ugye kérdés sem volt miért. Én a chrome plex appjában sem vagyok biztos, hogy az eredeti beállítás az nála nem csak a bitratet jelenti és nem azt, hogy direktbe küldje a streamet. Valami rendes progi kellene szerintem (a feljebb említettek) vagy van modern app is windows -ra én azt vettem meg és arra a windows -os szervere átküldi neten kódolás nélkül is a filmet.
[ Szerkesztve ]
-
ScouserHUN
tag
Sziasztok!
Telepítettem a Cloudstation Drive-ot a céges Laptopomra (win7) és az otthoni hálózaton tökéletesen működik.
A céges környezetben azonban nem tud csatlakozni. Néztem, hogy a proxy szerver beállításnál az van, hogy ne használjon proxy-t, megpróbáltam automatikus proxy-val, úgy sem ment. Itt mit kell beállítani?
Azt még nem teszteltem le, hogy a céges tűzfal engedi-e a 6690-es portot, de holnap ez lesz az első dolgom.
KB eddig jutottam, tudnátok segíteni? (ha nincs nyitva a port, akkor van rá valamilyen megoldás? Mert tuti, hogy nem szedem rá az informatikusokat, hogy nyissák ki nekem)
-
gyugyo79
addikt
válasz ScouserHUN #25971 üzenetére
Tesztelni úgy is tudsz, ha van a mobilodra net előfizetés, hogy megosztod a laptopnak és azon keresztül tesztelsz egyet (Ugye így már kintről csatlakoznál). A VPN -el "haza tudsz kerülni" a melóhelyről is kérdés mit szolnak az ilyenekhez .
-
Madwe
nagyúr
válasz ScouserHUN #25973 üzenetére
A 6690et gyk. minden céges környezetben tiltják. Vagy használj vpn-t, ha azokat a portokat kiengedik, vagy tunelezz pl így , itt az ssh 22es portját használják, de ha az tiltva van, akkor ezeket át tudod tenni a nason másik portra ami megy (s nyilván azt kell majd otthon nasra forwardolni)
Ugyanakkor mint infos jelezném, h ilyen esetekben érdemes a céges infossal egyeztetned, h ezt szeretnéd, lehet e, ütközik e policyba stb, mert úgy tiszta Ettől függetlenül a fenti 2 példával kihagyhatod az infost, csak lehet nem örül neki, sőt, ha olyan a céges policy, kaphatsz egy kis elfenekelést is
Pl nálum dokukba le is van írva, h ilyen jellegú szolgáltatás semmi külső tárhelyre nem mehet, mert gondol egyet a kilépni akaró morcos munkatárs s az érzékeny céges adatokat elkezdi hazaszinkronizálni.
[ Szerkesztve ]
-
gyugyo79
addikt
-
őstag
válasz Multibit #25926 üzenetére
Elültetted a bogarat a fülembe. Megnéztem a diszkeket, 40 fokosak, ezzel még jó vagyok. De lehet, hogy a PRO ezen okból kifolyólag kerülendő.
Google tanulmány - Failure Trends in a Large Disk Drive Population
The Amiga, Born a Champion
-
tobias40
veterán
A VPN -el "haza tudsz kerülni"
Ez mire jó és mikor mert nem értem de azt látom hogy egyre többen vpn-eznek,mi ennek a gyakorlati haszna ha nem otthon vagyok?
Ha lehet ne egy "GYIK" linket adjatok hanem esetleg gyakorlati példát adjatok és meg fogom érteni ígérem!Nekem is van céges mobil netem az előfizetéshez és egy külön másik kártyán is(kis wifi routerbe a kocsiban) ezért kérdem...
[ Szerkesztve ]
-
gyugyo79
addikt
válasz tobias40 #25978 üzenetére
Virtual Private Network (Virtuális magánhálózat). Sok mindenre használható. Adott esetben az internet irányából a NAS -hoz kapcsolódva kapunk egy belső hálózatos ip címet és így elérjük a belső hálózaton lévő gépeket ugyan úgy mintha otthon lennénk (a NAS -t is). De rengeteg mindenre jó és használják, keress rá jó pár magyar nyelvű leírás van különböző megközelítésekből.
[ Szerkesztve ]
-
Perzeusz
tag
Használ itt valaki UPC-s modemet routerként is? Az Ubee EVW3226-ra gondolok. Régebben üzemben volt nálam egy rendes TP-Linkes router, de mióta UPC küldte ezt az Ubeet, azóta TP-Linket megszüntettem.
Hogy kell rajta port forwardolni? Nincs ilyen menüpont a menüjében.2 db WD Red 2TB eladó
-
noorbertt
őstag
Milyen chrome kiegeszitoket ajanlanatok?
(#25978) tobias40
Sokmindenre Most olyn munkakornyezetbe kerultem ahol nincsen mobilnet egyatalan de csereben van ceges wifi... Nincs az a felsobb ero amiert VPN nelkul felmennek egy idegen wifire[ Szerkesztve ]
-
Tibiajax
nagyúr
sziasztok,
az lenne a kérdésem, mennyire lenne működőképes az a gondolat, hogy a kétlemezes synology-mban az 1 ill 3 terrás wd red-eket lecserélném egy 4terrás red ill. 256gb samsung 850pro ssd-kombóra?
elgondolásom az lenne, hogy az ssd venné át az addigi 1terrás szerepét, ami a le/feltöltés lenne nagyrészben, de nem 24/7-ben.köszi!
-
Tibiajax
nagyúr
válasz Tuomas #25989 üzenetére
természetesen torrentet értek. ezt olvastam én is az ssd-kről, de abszolút nem nagyüzemben megy ez a dolog nálam meg nem százasával, max pár darab fut mindig (<10), és az is lejön aztán kb állnak. szóval nem seedszerver.. ha most emiatt az ssd élettartalma -várhatóan- nem 6év lenne, hanem csak 3 vagy 4, az nekem még oké lenne
cserébe gyors lenne és hangtalan, így ezzel maga a nas-om is csöndesedne nagymértékben - ez lenne az igazi célom
kérdésem elsősorban affelé irányulna, hogy egy 4terrás hdd és egy ilyen ssd össze tudna-e állni a synology által létrehozandó tömbbé? tehát működne az egész úgy, mint most a 4 és 1 terrás red-el, attól függetlenül, hogy az ssd sokkal gyorsabb sebességű? -
krealon
veterán
válasz Tibiajax #25990 üzenetére
"természetesen torrentet értek. ezt olvastam én is az ssd-kről, de abszolút nem nagyüzemben megy ez a dolog nálam meg nem százasával, max pár darab fut mindig (<10), és az is lejön aztán kb állnak. szóval nem seedszerver.. ha most emiatt az ssd élettartalma -várhatóan- nem 6év lenne, hanem csak 3 vagy 4, az nekem még oké lenne"
De 2 honap is OK lenne?
Az SSD-knek a veletlenszeru iras a halala. Az olvasas tokmindegy nekik, de a random iras miatt oriasi a write amplification, ami miatt sokszoroszodik a memoriacellak irasa, igy az elettartam toredekere esik a gyar altal megadottnak.Szemlelteto pelda:
Ismeros a 240 GB-os SSD-jet ugy hasznalta, hogy csak 1 GB szabad hely maradt. Ilyen kor ugyebar az NTFS (es minden naplozo fajlrendszer is) elkezd erosen toredezni (fragmentacio), ami az irast a torrent letolteshez hasonloan veletlenszeruve teszi.
A SMART adatokbol kiolvashato volt, hogy 500 GB-nyi host irasra (a SATA csatlakozon ennyi adat erkezett a meghajtora) 6000 GB-nyi memoriacella (NAND write) iras esett (1 : 12).
Ezzel szemben a gepemben levo 500 GB-os SSD-n kb 50 GB-nyi felhasznalt adatterulet mellett 1300 GB host write-ra csak 2300 GB NAND write jutott (1 : 2) ."egy 4terrás hdd"
tera = 1000 giga
teRRa = fold -
Tuomas
addikt
válasz Tibiajax #25990 üzenetére
SSD-től még nem lesz gyorsabb a torrent le/feltöltés, ott igazából a net, és a hardver teljesítménye számít, így szerintem felesleges.
SSD előnye fájlok másolásánál, programok betöltésénél jön elő, így torrentezésnél nincs igazán előnye.
Amíg notebook-ba volt egy ssd-m, akkor se arra ment a letöltés, hanem külön külső meghajtóra. Szóval szerintem hanyagold.We were here
-
Archttila
veterán
Sziasztok!
Otthonra szeretnek egy DS116 synot az alábbi 3 dologra:
1,) torrent fájlok létöltésé PC-n NAS-ra közvetlenül qbittorrent-tel.
2,) BluRay REMUX filmek lejátszása MPC-HC-n TV-n. (madVR, 24p és barátai szóval ilyen beépített csodák nem játszanak)
3,) foobar2000 FLAC albumaim lejátszásaennyi
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Mr Bond 007
őstag
válasz krealon #25991 üzenetére
"Ilyen kor ugyebar az NTFS (es minden naplozo fajlrendszer is) elkezd erosen toredezni (fragmentacio), ami az irast a torrent letolteshez hasonloan veletlenszeruve teszi."
Inkább az okozza a problémát hogy az ssd ilyenkor nem tudja lefuttatni az algoritmusait amik a hosszabb élettartamot garantálnák neki. Vagy mivel adott rész van csak szabadon, csak oda tud írni, és csak azok a cellák nyíródnak ahelyett hogy folyton más helyre pakolná az újakat elosztva a terhelést a cellák közt.
Tuomas:"így torrentezésnél nincs igazán előnye."
Azért bőven van. Synology-nál csak io-t tud gyorsítani (ha közben behozták a 6-os dsm-ben akkor erősen ajánlom a torrentezőknek akik csendet akarnak a nas körül), de pl a másik nagy gyártónál ki tudod választani hogy io-t akarsz vele, vagy minden írás/olvasási műveletet. (ha csak 1 ssd-t raksz bele akkor csak az olvasást gyorsítja azáltal hogy a legfelkapottabb dolgokat benne tartja) míg az írási műveleteket 2db ssd berakásánál engedi adatvédelmi okokból (raid1-be teszi őket) ha kiesne az egyik ne legyen adatvesztés.
Ennek ott van előnye már 1db ssd bedobásánál is hogy seednél nem kerreg/kerregnek a vinyód/vinyóid és minden sokkal fürgébb lesz. Nem mellesleg a hdd-k is tehermentesülnek azáltal hogy ritkábban nyúl hozzá a rendszer. (akkor is csak addig hogy áthúzza az ssd-re a felkapott adatot).[ Szerkesztve ]
-
Tibiajax
nagyúr
válasz Tuomas #25992 üzenetére
oké, ezt tudom én is h a torrent nem gyorsul be tőle.. , nem is erre gondoltam.
azt is megértettem, amit írtál előtte, h erősen nem ajánlod az ssd alkalmazását egy nas-ba.
és igazából ez lett volna a kérdésem ugye, h mennyire működőképes ez a történet, egy mostani modernebb ssd-vel.
egyszerűen egy olyan elképzelésem van, hogy az eddigi - jóval többször dolgozó (mondom, nem nagyüzemi torrent, absszolút light üzemmód, nagyon enyhe seed, inkább csak down, de az is csak amíg leérkezik a cucc ugye, aztán csak áll, amíg tart a kötelező seedidő, stb) 1 terás vinyót kicserélném egy mondjuk 256-os ssd-re, és így mentesülnék az enyhe kerregéstől, zajtól amit az adott ki, máris fel olyan hangossá válna a nas. nappaliban van, látható helyen, ezért lenne ez az egész fontos. az már csak hab lenne a tortán, h amit esetleg az ssd-n tárolnék, annak beolvasása még jó gyors is lenne, de tényleg csak a nasom zajának csökkentése az fő szempont. semmi más
de akkor azt mondod, hogy -elvileg- a 4terás wd red és egy 256 ssd tudna alkotni egy tömböt a nas-ban? -
Magi
tag
Sziasztok,
Szinkronizációval kapcsolatban szeretnék segítséget kérni:
Adott egy DS215j és egy DS115j NAS.
A lényeg, hogy a 215j-ről szeretném az adatokat a DS115j-re szinkronizálni ütemezetten. A két nas két külön hálón lenne lokációban is eltérően (Győr - Budapest) magasabb adatbiztonság érdekében.A szinkronizáció jó lenne ha biztonságos kapcsolaton menne keresztül.
Tudnátok segíteni ennek megoldásában amolyan step-by-step leírással?
Köszönöm
Sziasztok
Magi
-
Madwe
nagyúr
válasz Mr Bond 007 #25999 üzenetére
Ez DSM 6 óta kicsit máshol van!
Control panel - shared folder sync alatt kell keresni! (a bal oldali sávon az alja fele lesz a shared folder sync)
A schedulenál pl ha run sync on modification van, akkor kb minden azonnal átkerül, de úgy is ütemezheted ahogy szeretnéd.
A destinationnél enable ssh transfer encriptionnel biztonságos lesz a kapcsolat!
Ezzel a megoldással egyirányú szinkron van csak ugyanakkor! Tehát ha győrből budapestre adod meg, akkor a módosítások, amiket budaörsön végeznek, a győri nason nem látszanak!
Ennél egy fokkal jobb s biztonságosabb, ha a hyper backupot és hyper backup vaultot használod. Azonban ez tényleges backupra jó csak, mert nehezen böngészhető a célnason. Itt ugyanakkor az encryptionön túl jelszavas védelmet is meg tudsz adni a célnason.
Ha kétirányú szinkron kell szólj, s azt is részletezem
Új hozzászólás Aktív témák
- Új mikrokód rakja le az Arrow Lake-S platform tempójavulásának alapját
- Nők, nőügyek (18+)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Blu-ray lejátszók
- PlayStation 5
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- A Microsoft szerint nem alku tárgya a TPM 2.0 szükségessége
- TCL LCD és LED TV-k
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- Playstation 5 Pulse 3D Fejhallgató
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X201 - i5-520M I 3GB I 250GB I 12,1" WXGA I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X240 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T440P - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest