Hirdetés
-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
SadLZ
csendes tag
Üdvözlet!
Vásárlás előtt állok, és próbálom a lehető legtöbb infót begyűjteni előtte.
Amit még nem sikerült kiderítenem az az, hogy ha a Photo Stationban "Photo Station-fiókok" fajtájú hozzáférést állítok be, és így adhatok a felhasználóknak saját Photo Station felületet, akkor tudom-e korlátozni, beállítani külön-külön, minden felhasználónak, hogy melyiknek mennyi tárterülete lehet a fotói tárolására?
Elnézést, ha már volt ez a kérdés, de ennyi hozzászólásban képetelenség visszakeresni
Köszönöm! -
Tuomas
addikt
Azt ha jól tudom, be tudod állítani, hogy adott felhasználó mennyi tárterületet használhat. Hogy ezt fotók tárolására használja-e az más kérdés. Nyilván ha azt szeretnéd, hogy csak ezt az alkalmazást használják, akkor ezt is be kell állítanod, hogy a többihez nem adsz hozzáférést.
We were here
-
törölt tag
"Gondolom a digis átállás nem egyszerre történik és eddig engem elkerült vagy megy még mellette az ipv4."
Nem került el. A DIGI már minden FTTH, FTTB területet átállított IPv6 dual stack-re.
A dual stack azt jelenti, hogy minden működik IPv4 és IPv6 alatt is. Ergo kapsz IPv4 címet mint eddig és IPv6-ot is, ha be van állítva a lokális környezeted (routered, géped) az IPv6 kezelésére.
A Synology DDNS szerverei pedig mindkét IP címet (IPv4-et és IPv6-ot is) nyilvántartják és frissítik. Itt mindig nyomon követheted.Egy esetben lehet gond a DDNS címeddel, ha nem publikus WAN IP címet kapsz. A DIGI az utóbbi időben "előszeretettel" oszt nem publikus IP címet lévén az IPv4 címek elfogytak és egyre több a felhasználója, ezért így hidalja át a problémát.
-
bigdady
nagyúr
Sziasztok
Van egy synology 214se nasom es egy mede8er 300-am routerre kötve lanon és egy pana st60 hdmin rákötve a mede8er-re. Az st60 wifin éri el a hálózatot ami most annyira nem is lényeg. Viszont most vennem kéne egy új tv-t ami távolabb van a fentiektől vagyis csak wifi lenátszás jöhet szóba.
Kérdés hogy le tudja-e játszani az új tv (pl pana tx32cs510e) wifin a nasban lévő hdd-ről (nfs megosztás) a feliratos mkv-kat? Ha igen hogyan kell megcsinálnom? (Az st60-al próbáltam már wifin keresni fájlokat próbaként de nem lát megosztást). Köszi -
tobias40
veterán
Spotify-t nem lehet a NAS-ra varázsolni,igaz?(előfizetek majd a premiumra ezért kérdem)
Nem találtam hozzá appot de hátha...
Netflix-re sem lenne ha lenne megoldás ha már bejöttek Mo.ra..(nincs előfizum csak nézgelődök.. ) -
aktív tag
válasz #29810560 #20753 üzenetére
Köszi az infókat!
Az éjszaka nem hagyott nyugodni, így nulláztam mindent, de tényleg, még a routert is
Aztán mint ahogy elsőre is, a Syno "gyári" fórumon a [link] "DDNS és portforward beállítása a routerekben leírást követve csináltam és kop kop kop, nem kiabálom el, de úgy néz ki most jó és elfogadta a transmission is meg minden más a xxx.synology.me címet hostként... de majd pár nap múlva kiderül
Lehet hülye kérdés, de gondolom DIGIsként ésszerű lenne akkor routerben engedélyezni az IPv6-ot?! -
Varszegig
veterán
válasz kaviat #20749 üzenetére
Jelenleg olyan nagy előnyét nem fogod érezni az ipv6-nak. Pláne, hogy dual stackban megy pl. a diginél, azaz megy az ipv4 is. A legnagyobb előnye, hogy elfogytak az ipv4 címek, így nem lehet már sokáig halogatni az átállást. A szolgáltatók elkezdtek NAT-olni (akkor pl. nem fogod elérni a NAS-t internet felől.) Másrészt rengeteg más előnye is lesz (pl. a világ végéig elég címtartomány, NAT nélküli net, belső hálón lévő eszközöknek is lesz publikus címe, ami ráadásul hordozható stb.), csak érjük meg, hogy átáll rá a világ.
-
kavarc
aktív tag
Sziasztok!
DS215j van installálva. Még ismerkedési fázisban vagyunk. 2 lemez, két külön basic volume. Pár kérdésem lenne új nas-osként
- gyári visszaállítás menü, ill a hátsó reset után a user adatok elvesznek? Ha nem ilyenkor mi történik pontosan?
- ha kiveszem valamelyik lemezt, akkor mi történik? Hamarosan az 1. lemezt szeretném kicserélni nagyobbra ilyenkor bukom a rendszert? Bukom az user adatokat is?
- hibernálás: láttam korábban is volt téma. Rendkívül zavaró, hogy a media serveren kívül minden szolgáltatás le van állítva, egy pc sem megy routeren wifi is lelőve így a mobilok sem csatlakoznak a hálózathoz, a NAS mégis éjjel 5-6 alkalommal felébred. Hogyan lehetne kideríteni mitől?
- az USB3-as sebesség továbbra is nagyon gyenge. 3 külsőHDD-vel is ki lett próbálva, írás olvasás is max 35MB/s. Hálózatról tudok 80MB/s-sel írni olvasni, de lokálban nagyon lassú. Ilyenkor nem fut semmi, sem indexelés se semmilyen szolgáltatás. Vajon segítene rajta egy reset, vagy mi miatt ilyen lassú?
- terminal, ssh: érdemes/szabad folyamatosan futtatni az ssh szolgáltatást?
- vpn: a közeljövőben szeretnék majd beállítani vpn-t. A router is tud vpn-t, melyiket érdemes konfigurálni VPN szerverként, ill. melyik vpn megoldást javasoljátok?
- transmission: feltettem, de amikor lokális usert akarok létrehozni transmission néven, azt mondja már létezik, pedig nem mutat ilyen nevű felhasználót userek között. Van viszont egy sc-download nevű csoport, aminek tagja a nemlétező trnsmission nevű user... ilyenkor mivan? Másik: létezik GUI magára a dsm-re is a transmissionhöz? Csak mert telepítés után nem találtam ilyet...Köszi a válaszokat előre is!
-
enginev3.0
félisten
Nagyon nézegetem már a Synology nasokat, de már teljesen eltévedtem a számozásokban
Melyiket érdemes venni 1 vagy 2 lemezest, ami torrentre megfelelő, csak az futna rajta, 200torrent körül, seedbe persze, letöltés csak néha néha 1-1 (30gbos filmek)
A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
-
őstag
válasz enginev3.0 #20763 üzenetére
Ennyi torrentre inkább építs egy miniPC-t erősebb hardverrel, és rakd rá a synology szoftverét.
-
enginev3.0
félisten
válasz Casoli #20764 üzenetére
Nem akarok még egy pc-t a szobámba, a nas meg kicsi és tökéletes
NSA325 volt, bírta a torrentet, csak ilyenkor már nem töltött lefelé max 3-4MB/s -mal a max 6 helyett, de már lassan ott tartok, hogy bánom hogy eladtam, mert már az sem zavarna, de egy Synogy szerintem ezt is kiküszöbölné
DS211 egész jónak néz ki, vagy van jobb? Leginkább használtan nézegetem
[ Szerkesztve ]
-
Mezga Aladár
veterán
válasz enginev3.0 #20765 üzenetére
A 211 nálam a 30/20 netet maxra kihajtja.
-
enginev3.0
félisten
válasz Mezga Aladár #20766 üzenetére
Annyit biztos, de nekem majdnem dupla van,
Hány torrented van?
-
Mezga Aladár
veterán
-
Elemental
addikt
Na, tököltem a tűzfallal. Sikerült is megoldani, hogy lanon ne érjek el semmit. Mint kiderült ismét, ugyanis jártam már így. Visszakerestem. A megoldás is ott van, hátha valakinek szüksége van rá.
-
kaviat
tag
válasz kavarc #20762 üzenetére
nekem egy 4esem van, eddig volt benne 2 darab játszós 250 - 300 gigás diszk külön volume-ként, most átraktam ebből a nagyobbat a negyedik slot-ba amire már előzőleg minden share-t átmozgattam, hogy ha az elsőt kiveszem semmi adat ne vesszen el. miután már csak a második diszk maradt a NAS-ban, a következő start után kaptam egy pár hibaüzenetet, a csomagkezelő központ szerint semmi se ment, frissíteni kell a programokat. gyakorlatilag miután rákattintottam hogy gyerünk, szépen leszedte újra a progikat, felinstallálta és minden újra ment rendesen. így most az első 3 slot-om üres, ha megjönnek a végső diszkek bedugi, raid csináli és minden jó lesz. szóval ha olyan diszket veszel ki amin volt valami progi a csomagkezelő központban helyre tudod állítani a rendszert a maradék diszkekre.
-
Wanted
csendes tag
Hi!
Playon HD media playerrel szeretném lejátszani a NAS-on tárolt filmeket.
Mit kell beállítanom a NAS-on, hogy a Playon az srt feliratokat is lássa? Sajnos csak felirat nélkül játssza le a filmeket. (NAS nélkül simán látja.) -
Süvi
őstag
Nagyon várom a dsm 6.0-át.
1,3 TB van a 4 TB-os Winyón, de a Cloud Station az összes helyett megeszi (40 GB marad szabadon) pedig csak 220 GB van betéve a Cloud Stattion-be. Nincs erre valami alternatív megoldás?
Remélem meg fogja oldani az új operációs rendszer.[ Szerkesztve ]
-
tobias40
veterán
erre vki?
Vagy nagyon vadat kérdeztem?Jó lenne a NAS-ra leszedni a cuccokat és onnan csinálni a házi bulit!
Van erre jobb megoldás esetleg a NAS appjai közül?(ha én előtte már letöltöm a zenéket és a házban bárhol elérhessem,lejátszhassam a zenéket,laptopról,telóról,tab-ról stb.. -
enginev3.0
félisten
válasz Mezga Aladár #20769 üzenetére
Na látod, nekem pl ennyi letöltés sosem fut egyszerre, csak egy
-
MrCsiT
addikt
Szia!
Tegyük kicsit tisztába:
A távoli elérés szempontjából, a NAS-odnak a Fix IP csak annyiban segítség, hogy egyszerűbb a routerben beállítanod a port forwardot, egyébként külső eléréshez nem kellene, de persze, ajánlott, hogy ne gondolkodj annyit, hová tetted a NAS-t.
Távoli elérés legolcsóbb módja a DDNS név szolgáltás használata. Van pár, pl
- ....synology.me
- ....dyndns.hu
- ....asuscomm.commeg még egy marékkal.
Attól, hogy felvetted/beállítottad egyszer, hogy az adott DDNS névhez milyen IP legyen, nem vagy örökre védett, hiszen, a szolgáltató akár napi többször is cserélheti az IP címedet (még ha nem is ez a jellemző) és akkor honnan is tudja majd a DDNS szolgáltatás, hogy a "nasihasi.synology.me" címhez milyen IP tartozik?
Onnan, hogy a NAS-ban, a Vez.pult/Külső hozzáférés/DDNS fülre, az adott DDNS szolgáltatót, és ha a "Állapot" mezőnél azt látod, hogy "normál" , akkor a NAS beszélget a DDNS szerverrel, és , ha megváltozik az IP-d, maga a NAS közli vele."Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
-
aktív tag
válasz MrCsiT #20780 üzenetére
Szervusz!
Köszi köszi, már tisztul a dolog. Egyrészt bekavartak itten a fix IP-s kérdéssel, másfelől az zavart meg, hogy majd 5 napig "simán működött", én meg úgy tudtam 24-48óránként frissül az külső IP. Azért is volt zavaros, mert a létrehozott xxx.msds.me címmel nem akart működni a tabon semmilyen progi, csak a beírt IP címmel.
De miután kb legyalultam az itthoni hálózatot és újra beállítottam mindent, most egyenlőre működik a dolog
Ha köv. hétvégén is még megy, akkor már biztos hogy tuti -
enginev3.0
félisten
Ds111re rakotok külső HDD-t arra is lehet torrentezni? Esata
-
Mezga Aladár
veterán
válasz enginev3.0 #20785 üzenetére
Nem szerencsés mert akkor duplikáltan lesz a letöltött állomány. Ez a gyári kliensre vonatkozik.
-
enginev3.0
félisten
válasz Mezga Aladár #20786 üzenetére
Tetszik a 211, 1.6ghz proci mint az nsa325be, bár a ram kevesebb, de szerintem ramot nem evett sokat az nsa sem, masnem lecserelnem a 2*2TB HDD-t
-
Patice
Topikgazda
válasz tobias40 #20756 üzenetére
Nem, nem lehet rá tenni, max. olyan alkalmazást keresni, amivel tudná, nem vagyok képben, hogy egyáltalán van-e ilyen.
Nagy valószínűséggel szerintem amúgy nem, külön eszköz kell ilyesmihez. Pl. egy Google Chromecast Audio, vagy ha video, akkor meg a sima Chromecast. De lehet a kliens akár egy Raspberry, vagy más ARM procis kütyü, stb.
(#20778) tobias40:
Amúgy a NAS pont erre való, hogy ott összegyűjtöd az adataidat, zenéidet és onnan játszod le valamilyen eszközzel. Házibulit simán lehet róla tolni, főleg ha vezetékes a kapcsolat, de akár egy stabil wifivel is elmegy belső hálón. Távolról már a netkapcsolatodtól függ. Amúgy a DS Audio-t próbáltad már? Kb. arra való, amit akarsz. Vagy AirPlay kompatibilis eszközök kellenek, amikre tudod küldeni a zenét a DS Audio-val.
(#20762) kavarc:
- gyári visszaállítás = mindent nulláz, lesz egy szűz rendszered (adatok nélkül), mint amikor első használatkor felraktad a DSM-et. A hátsó reset gomb nem töröl mindent, csak alap helyzetbe állít pár jelszót + szolgáltatást, hogy elérhető legyen a NAS, amúgy van többféle időtartam, amíg nyomva tartva különböző dolgok tudnak történni. Nézz utána!
- mivel két külön köteted van, ezért mindkettőn rajta van a rendszer + felhasználói beállítások is itt tárolódnak, azaz ha kiveszel egy lemezt, akkor az adatok fognak neki csak hiányozni. Mielőtt kiveszed készíts a DSM-ben biztonsági mentést vagy belső, vagy külső lemezre.
- jó kérdés mitől ébredhet fel a hibernálásból. Rengeteg szolgáltatás fut ezeken, amiknek néha kell egy kis net, pl. a DDNS is lehet néha csekkolja, hogy ugyan az-e az ember külső IP-je. Amúgy sajnos passz. Én 24/7-ben járatom az enyémet, már több, mint 3 éve. Max. portalanításhoz, meg átpakoláskor kapcsoltam ki.
- az USB3 csak egy dolog. Gondolom mindegyik vinyó NTFS rendszerű volt. Ha igen, akkor ez a válasz. A NAs natív fájlrendszere az Ext4, azt könnyebben/gyorsabban tudná kezelni szerintem, mint az NTFS-t.
- terminal, ssh: amíg TÉNYLEG szükséged van rá, addig engedélyezd. Ha már nem, akkor utána biztonságosabb tiltani.
- VPN-t nem használtam még, passz.
- én anno amikor felraktam a Transmission-t a DS213-asomra, akkor úgy sikerült, hogy olyan usert + jelszót hoztam létre/adtam meg telepítéskor, aki addig nem létezett a DSM-ben. Lehet ez nálad is megoldaná a problémát. A TM GUI-t tudtommal kliens gépre kell felrakni és nem a DSM-re. A NAS-on fut a TM és te távolról vezérled, adott kliens gépen, amire felrakható a TM GUI.(#20775) Süvi:
Párszor már volt téma, hogy a Cloud Station engedélyezésekor az alap beállítás a megőrzött fájl verziókra, az valami 35 vagy 32, szóval ezért zabálja föl a szabad helyedet.
Állítsd át 0-ra vagy 1-re ízlésed szerint. és akkor nem lesz gondod vele. Nekem - amíg használtam - 0-ra volt és tökéletesen működött.[ Szerkesztve ]
Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
enginev3.0
félisten
Na két lehetőség maradt úgy látszik
Ds212j vagy 111
?Jó a két lemez de talán nem feltétlen szükséges, viszont ha annyira jó a syn szoftvere hogy az én felhasznalasomra elég az 1200mhz akkor megéri a plusz 10k a két HDD helyért
Vagy egy hely de 1600mhz
[ Szerkesztve ]
-
noorbertt
őstag
Van valakinek tapasztalata synology és kodi párossal? Jó lenne egy központi megoldás hogy ne keljen minden alkalommal beállítani a kodit ha új gépen használom és persze jó lenne szinkronban tudni (látott filmek)
-
Multibit
nagyúr
válasz bigdady #20781 üzenetére
1. A NAS-on először is engedélyezd a SMB-t:
2. Válaszd ki a megosztott mappáid közül azt, amelyikben a filmjeidet tárolod:
3. Állítsd be a hozzáféréseket a tévéd igényeinek megfelelően:
Azt nem tudom, hogy a tévéd támogatja-e egyáltalán a net share-t. Azt sem tudom, hogy a tévén mit kell beállítani (én nem használom a tévé lejátszóját). Ha nem megy a megosztás elérése, marad a DLNA (vagy inkább egy másik mp )
-
Patice
Topikgazda
válasz enginev3.0 #20789 üzenetére
212j kb. egy évvel újabb kiadás, így várhatóan tovább lesz rá termék támogatás, mint a 111-esre + szerintem a két lemezhely jobb, mint az egy, még ha a két lemezesbe eleinte csak egy lemezt raksz.
Csak gondolj bele, 212j-be akár 2x6 TB lemezt is rakhatsz, vagy akár megeheti a 8 TB-os lemezeket.
Torrentet meg beszabályozod, hogy ne fogyjon el a vas és vígan elketyeg neked még évekig.
(#20790) noorbertt:
A beállításokat le lehet menteni egy fájlba + film-adatbázis is exportálható.
Vagy amire szerintem te gondolsz, az a konfig fájl + film adatbázis NAS-on való tárolása lesz. Na az már bonyolultabb dolog. NAS-ra kell hozzá MariaDB + PHPmyAdmin a csomagkezelőből (ebben a sorrendben tudod majd feltenni) + itt van egy angol leírás hozzá.
Röviden: minden Kodis kliens gépen a megfelelő .xml fájlokban kell megadnod a NAS-t, aminek remélem fix belső IP-je van.
-
Patice
Topikgazda
válasz noorbertt #20793 üzenetére
Annyi jutott még eszembe ezzel kapcsolatban, hogy a Kodi verzióknak ugyan annak kell lennie minden kliens gépen, mivel sajnos az adatbázis szerkezete verziónként eltérő, így nem kompatibilisek, más adatbázist csinál mondjuk egy 14.2-es, mint egy 15-ös...
-
-
törölt tag
válasz tobias40 #20795 üzenetére
A NAS-ra nincs Spotify alkalmazás, de pl. Anroidos okostelóra van, így ezzel/ezekkel az egész házban szólhat a Spotify.
Meg minden, ami a NAS-on hallgatható van.
[ Szerkesztve ]
-
b.lajos
tag
Sziasztok,
A File Station-ban létrehozott mappát hogyan lehet törölni? A music, photo stb mellett létrehoztam egy filmek mappát, szeretném törölni de sehogyan nem megy.
b.lajos
-
tobias40
veterán
válasz #29810560 #20796 üzenetére
Tab-ra,telóra feltettem,godoltam hátha van NAS-ra is,és időnként oda letöltöm ami éppen kell!
Ott vannak hozzá borítók,dalszövegek stb ami tetszett benne..Netflix-re uanez a helyzet,gondolom..
Uhh amiket linkeltél nem olcsó dolgok,ennél olcsóbbak otthonra valóak nincsennek?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- C# programozás
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Google Pixel topik
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Ukrajnai háború
- Xbox Series X|S
- Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Gamer PC Intel i5 13500 / 32GB DDR4 / RTX 3060Ti / 512GB NVME SSD / 1TB HDD / Beszámítás / Garancia
- Új állapotú HP,FullHD IPS,i5 8250,MX150 2/4GB DDR5 VGA,Magyar vil.bill,8-16GB DDR4 RAM,SSD+HDD
- Asus Rog Ally (2023) + Xg Mobile 3080 RTX
- Samsung Galaxy S10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Lenovo Thinkpad P14s Profi Tervező Vágó Notebook -50% Ryzen 7 Pro 7840U 32/1TB 780M Graphics 4GB!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest