Hirdetés

Keresés

Aktív témák

 • Turmoil

  senior tag

  Van egy kis Delphi alkalmazásom, amit pár kolléga használ mindennapi melójához. Lényegi része, hogy dbExpress segítségével 1-2 adatbázishoz kapcsolódik és olyan funkciókat raktam bele, amit az adatbázishoz kapcsolódó alkalmazás fejelsztője elfelejtett, nem akart, stb...

  Eddig minden jól működött, de a kollégáknál telepíteni kellett egy 9.2-es oracle klienst a 8.0.5 mellé. A kettő nem nagyon szereti egymást, de ha utána visszaraktuk a 8-ast is, akkor már mindkettő tökéletesen működött.

  Na de itt van az én kis programom, aminek kapcsolódnia kell a 8-as és a 9i adatbázishoz is és ez utóbbiban tárolt eljárásokat kell futtatnia.

  Az első nagyobb szívás az volt, hogy az egyik proc boolean értéket ad vissza és a dbExpress ezt nem hajlandó lekezelni. Bármit próbáltam nem ment. Persze a többi (BDE, ADO, stb.) gond nélkül vette az akadályt, csak pont ezeket akartam kikerülni, mennyivel egyszerűbb egy DLL-t pakolni a program mellé, mint BDE-t konfigurálni, amit közben más programok is használnak.

  De az igazi sikítófrász ma jött rám. Szerettem volna a programomat kipróbálni a 9-es klienssel, így hát feltelepítettem. Első körben a programom elindult, de ahogy kapcsolódtam az adatbázishoz, szó és hibaüzenet nélkül kilépett... Ehhhh.
  Gyors debug és kiderült, hogy kapcsolódik, de amikor egy táblát meg akarok nyitni, akkor elszáll. Variáltam kicsit és továb jutottam, csak akkor még nem tudtam, hogy mi volt az oka. További tesztelgetés során sikerült mág találnom 2 táblanyitást, ahol elszállok, hát összehasonlítottam őket, átírtam, amit az első esetben, de az sem segített. További néhány óra alatt eljutottam oda, hogy akármit csinálok, ha egy tábla (ill. select) LONG mezőt tartalmaz, akkor jön elő a hiba. Hát ez baromi jó, erre pedig iszonytatóan szükségem van a programban...
  Miután mindent kipróbáltam, hátha sikerül megoldani a problémát - sikertelenül - tettem egy kísérletet: SQLplus elindít, csatlakozás az adatbázishoz, select a fenti táblára -> BANG!!!! SQLplus elszáll................................. Itt az agyam is hasonlóan. Ezek után persze az exe-t ártaktam kolléga gépére, szintén 9.2-es kliens. Természetesen ott működik. Na azt hiszem, ez az a pillanat, amikor az ember visszaadja a diplomáját...

  Kérdésem: azon kívül, hogy a gépemet váratlanul egy erre száguldó úthenger alá dobom, mit kell megrugdosnom, hogy működjön a cucc?????????????????

  Aki tud, és tudja hogy tud, az veszélyes. Tőle féljetek. Aki tud, és nem tudja hogy tud, az bölcs. Tőle tanuljatok. Aki nem tud, és tudja hogy nem tud, az okos. Őt tanítsátok. Aki nem tud, és nem tudja hogy nem tud, az hülye. Őt hagyjátok ..

Aktív témák

Hirdetés