Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • auth.gabor

  tag

  válasz auth.gabor #6 üzenetére

  Na, ma megjött a reMarkable (nem a kettő, még az egy!), ezen már 2.1.x verzió van a szoftverből, aminél a GUI sokat fejlődött az 1.x kiadáshoz képest... de még mindig körülményes a tartalmak kezelése, szinkronizálása, talán kicsit kisebb a lag, mint amire emlékeztem, de egy hangyányit még zavaró, hogy írásnál le van maradva, gyorsabb rajzolásnál le van maradva, viszont az írási-rajzolási opciók sokat fejlődtek másfél év alatt. Lehetne egy kicsit gyorsabb.

  Pár hétig használom, aztán meglátom, egyelőre úgy érzem, hogy az eszközt tekintve éppen egy picit átbillentek azon a ponton, ami miatt másfél éve még éppen nem volt jó, de szerintem szégyen, amit mobilalkalmazás, weboldal és Windows desktop alkalmazás címszó alatt művelnek...

  https://iotguru.cloud

 • auth.gabor

  tag

  válasz macilaci78 #5 üzenetére

  Néhány javítás:

  Oldalanként lehet írni, nem lehet görgetni, kivéve, ha belenagyítottál egy oldalba, de alapvetően fix felbontású fix oldalakra lehet írni, de tud ebből SVG-t exportálni, szóval alapvetően vektorosan tárolja az írást, de a lapméret és laparány fix, ahogy a template képek is fix felbontásúak, amiket a rétegek alá lehet tenni. Ja, tud rétegeket.

  Az írófelület masszív, kemény, matt, nincs puhasága, de a tollal együtt tényleg olyan érzés, mintha papírra írnék. Működik rajta a Samsung Note tolla is, de annak a ceruzahegye sokkal keményebb, azzal nem annyira kényelmes írni, de mondjuk kisebb is az a ceruza. Viszont ott volt egy nyomógomb a ceruzán, aminek lehetett funkciót adni, itt nincs (pedig a radírra jól jönne) és nem is működik, pedig próbáltam.

  A papír-ceruza élményt az adja, hogy kopik a hegye, ennek van egy határozott ceruza hatása, hogy nem olyan, mintha üvegen írnék, hanem van egy kis skrkskskrksk hang, ahogy írok és van határozott ellenállása a ceruzának. A csomagban van 10 darab póthegy a ceruzához, de nem drága és nem is fogy gyorsan... :)

  Tud magyar ékezeteket kézírásból felismerni, de a kézírásfelismerés felhős, tehát WiFi kell hozzá és - gondolom - terheléstől függően néha több idő. Könnyen félregépel, bár gondolom van az a kézírás, amit könnyen felismer, az enyém nem a legjobb, de azért megbirkózik a dologgal... :)

  Az érintő-billentyűzete viszont nem tud mást, csak norvég és angol nyelvet, tehát a norvég ékezeteken kívül semmi más ékezet nem gépelhető be, így érdemes minden angolul elnevezni.

  https://iotguru.cloud

 • auth.gabor

  tag

  Két hete használom, pár gondolat.

  Ami nagyon-nagyon bejött, az az E-ink kijelző és az, ahogy lehet rajta írni, rajzolni... ez a fő erőssége ennek az eszköznek, bármi más elektronikus eszközön tollal írni egyszerűen érezhető visszalépés. A Samsung Note is. Az iPad is.

  Vékony, könnyű és masszív, ami előny, ha egy asztalon használom, tényleg nem vastagabb, mint egy méretre azonos jegyzetfüzet, sőt. Nem tudom, hogy lehetne kényelmesebbé tenni, de például vonaton kézben tartva nem annyira jól használható, szóval ilyenkor hátrány a vékonysága, ha kézben kell tartani.

  Ki lehet exportálni SVG-be a rajzokat, illetve a template is hozzácsapódik SVG-ben, de külön rétegként és létre lehet hozni külön rétegeket, nem valami saját formátum, amit semmi nem nyit meg.

  Nagyon jól konvertálja szöveggé a kézírást, magyarul is, ékezetekkel, de negatívum, hogy ehhez online kell lenni és valahol a felhőben történik.

  Kicsit érezhető az írási lag, éppen csak ott van és egy kicsit lassú, ha valami nagyobb PDF-et nyitok meg. Nincs helye sehol a tollnak az eszközön, csak a szövettokban, pedig nagyon kényelmes lenne, ha valahonnan kihúzhatnám. A Samsung Note cuccoknál és a PDA eszközeimnél ez nagyon kényelmes volt, hogy benne volt a toll valahol az eszközben, nyilván egy rendes méretű tollat nehéz elrejteni egy vékony eszközben... ezek elvileg javítva lesznek a reMarkable 2 esetén, a toll például mágneses lesz.

  A törlés és az undo körülményes, főleg, mert nem kapcsol ki a touch érzékelés, amikor használom a tollat és ha nem tüntetem el a toolbar-t, akkor gyakran megnyomok valamit a kezemmel. Lehetne gesture undo-redo, a törlés elvileg megoldott lesz a radíros toll használatával a reMarkable 2 esetén.

  Csak angol és norvég billentyűzet van, legalább az európai ékezeteket rátehetnék, ha nem lehet nemzeti billentyűzetet választani, pedig elférne azért.

  A balkezes-támogatás kimerül abban, hogy a toll merre dől (van benne dőlés érzékelés) és hogy hol van a toolbar elhelyezve. De az összes aszimmetrikus template olyan, hogy bal oldalon van kihagyva a margó, mert alapból ott van a toolbar és a template leíró metaadatok között nincs említve a bal-jobb kezesség. Néhány gomb és menüpont is rossz helyen van ebből adódóan.

  A tartalom-menedzsment egyszerűen szar. Nem értem, hogy lehet ennyire rossz szoftvert készíteni, amikor a hardver ennyire jó. Az összes probléma alapvetően a szoftver hiányossága, leszámítva a toll helyét. Évek óta sírnak a felhasználók azért, hogy legyen rendes cloud szinkron, mert az, hogy csak a reMarkable alkalmazáson keresztül lehet dolgokat másolgatni, az nehézkes, nem annyira bonyolult egy Google/Microsoft/Apple felhő szinkronja, hogy évek óta ne lehetne megoldani, pláne, vannak rá 3rd-party megoldások már.
  Az olvasás támogatása nem az erőssége, ez szintén szoftver hiányosság. Nagyjából annyit lehet tenni az eszközzel, mint egy papír könyv esetén: lapozni és írni az oldalakra. Nincs szöveg kijelölése és másolása, nincs tartalom kijelölése és képként másolása, nincs tartalomjegyzék, nincsenek élő belső linkek (fejezetre ugrás), nincsenek könyvjelzők, nincs szótár támogatás, semmi. Lapozni lehet és firkálni.

  Bónusz: az nagyon fáj, hogy mennyire jól lehetne Kindle helyett használni, de abszolút nincs DRM támogatás benne, nyilván a DeDRM megoldható, de akkor se tudja azokat az olvasást támogató dolgokat, amit egy e-book olvasótól elvárnék.

  A bővülő feature-request listám:
  - left-hand templates
  - save page as template
  - national keyboard or accents layout
  - more symbols on the keyboard
  - more gray color
  - lock layer
  - search content
  - draw line, rectangle, oval, etc.
  - Google/Microsoft/Apple/Dropbox/whatever cloud sync

  Egyelőre úgy gondolom, hogy marad, nagyon sok papírt használok firkálni, ezeket teljesen le tudtam cserélni, egy hete itt van előttem ez a cucc és erre írok-rajzolok-skiccelek mindent. Nyilván erre a célra azért drága, 135 ezer forintból tudtam volna venni 50 ezer A4-es papírt és hozzá ceruzákat, viszont könnyen át tudom emelni digitális formába a munkához kapcsolódó rajzokat és újra elő tudom venni, ha módosítani kell azokat. És nem olyan béna kacsa a dolog, mint egy fotózott papír, amit utána szopás módosítani, ezzel tényleg az van, hogy bármikor, bármelyik rajzhoz vissza tudok nyúlni és át tudok rajta írni bármit, nem kell szopni laptopon Visio-szerű programokkal, hogy hova és hogyan húzza a nyilat és hogy lehet ferdén írni a nyílra, és hol van olyan template, amit épp szeretnék...

  Megvárom, hogy mit írnak majd az első reMarkable 2 tulajdonosok, egy kicsit hajlok arra, hogy egy Onyx Boox Note 2 jobb lenne arra, amire nekem kellenek ezek a cuccok (Android 9.0 alapú és van Kindle app), de ott több részletes review videón is látszik, hogy nagyobb az írási lag és persze üvegen kell írni, nincs meg a papír-ceruza érzése, bár elvileg lehet rá kapni védőfóliát, ami hozza ezt az élményt. Kölcsön kellene szereznem egy ilyet, kipróbálni...

  https://iotguru.cloud

 • auth.gabor

  tag

  válasz RegEsb #10 üzenetére

  Hát, valamikor november vége lesz belőle (Batch 6), már többször bejelentettek csúszásokat...

  https://iotguru.cloud

 • auth.gabor

  tag

  Na, egy hónapja megjött a reMarkable 2. Sejtettem azért a több tucat review alapján, hogy nem lesz katarzis az elsőhöz képest, és valóban... :)

  A Marker Plus nekem csalódás. Igaz, hogy tud radírozni, de ez sokkal-sokkal jobb lenne, ha egy nyomógomb lenne a hüvelykujj alatt a toll szárán, mint a többi EMR toll esetén, minden radírozásnál forgatni valóban radírvégű-ceruza élményt ad, csak hát időveszteség és célozni is nehezebb a nyomógombos vastag véggel, mert bizony oda kell nyomni, hogy radírozzon.

  Hajlok arra, amire már az előző esetén is gondoltam, hogy egy külön megvehető Lamy pen lesz helyette, azon van gomb radírozni, de megvártam a Marker Plus tollat: https://www.lamyshop.com/lamy-al-star-black-emr-stylus-pen-1404.html

  Fun fact: a Samsung Galaxy Note 2 telefon tolla nyomógombos és van hozzá hack, hogy működjön a törlés a nyomógombbal, csak annak a ceruzája nem rendes méretű, hanem egy pálcika...

  A mágneses tolltartó fasza, cool és trendi, csak fél nap alatt már kétszer majdnem elhagytam a tollat, mert megakadt valamiben. Az előző reMarkable esetén a tatyón van egy tolltartó, ami nagyon jól tartja a tollat, kéznél van, satöbbi. Sírom vissza a tatyót, de picit más alakja van a kettő cuccnak, az rM2 nem olyan magas, de kicsivel szélesebb... lehet, hogy veszek valami szövetet és varrok egy tatyót. :D

  Ami fasza, hogy a keret nem fehér, hanem pont olyan szürke, mint az eInk, így nem ordít az eInk kijelzőről, hogy nem annyira fehér, mint lehetne. Egymás mellé téve optikai csalódást is okoz, pedig a kijelző majdnem egyformán szürke.

  Gyorsabb, mint az első, de ez csak az írásra igaz, nem érzek már lag-ot, az elsőnél még éppen egy kicsit zavaró, hogy később követi a toll hegyét a rajz. Viszont minden másban ugyanolyan lassúnak tűnik, nem nyílik gyorsabban a se PDF, se az e-book, lapozni talán egy picivel gyorsabb. Az akkuidőre nem tudok semmit mondani egyelőre.

  A felhős cucca egyszerre csak egy eszközt tud szinkronban tartani (milyen már ez?), így egyszerre nem tudom a kettőt használni, felváltva disconnect - connect kell, hogy szinkronban legyenek a cuccok.

  A szoftver ugyanaz, feature hiányos cucc, de by design, mert így distraction free. Olvasni pont ugyanúgy szar, mert DRM-es dolgot nem tud megnyitni...

  Két hetet használtam rM1 és rM2 felváltva, nem hozta meg azt az áttörést, amire számítottam, szóval egy hete visszaküldtem, kihasználva a 30 napos free return and full refund lehetőséget.

  Mivel a legnagyobb problémám az e-book olvasás hiányossága, mert rettentő fapados olvasni rajta és a 8 éves karcos, lassú, akkugyenge Kindle olvasómat lecserélném egy nagyobb eInk olvasóra, és kijött a Boox Air, ami minőségben, méretben és tudásban megfelelő lehet, ezért rendeltem egy Boox Air-t, össze fogom hasonlítani a reMarkable élménnyel (nyilván csak az írást) és majd eldöntöm, hogy melyik marad, de erősen hajlok arra, hogy a Boox Air fog maradni.

  https://iotguru.cloud

 • auth.gabor

  tag

  Na, ideért az Onyx Boox Air pár órája.

  Itt sincs katarzis, mert megnéztem 3-4 órányi review videót, szóval felkészülve történt az unboxing. Maga a cucc, nagyon jól össze van rakva, üveg és unibody alumínium, nehezebb, mint az rM1, éppen kicsit nehezebb, mint az rM2 volt, 350g - 403g - 420g; Android 10; satöbbi.

  Amik negatívumok és hátrányok említve voltak, azok valóban léteznek: a mágneses toll nem tapad eléggé (még annyira sem, mint a rM2 esetén, pedig az is gyenge szerintem), a toll maga tényleg kopogós és csúszós, a rM1 tolla viszont már fasza, de rendeltem egy Lamy tollat, ami még faszább és nem tettem (még) rá a plusz protector fóliát, azzal elvileg pláne faszább.

  Ami hiányokat felírtam a témaindító hozzászólásban az rM1 kapcsán, az ebben nincs: a lag kisebb, mint a rM1 esetén, elvileg nagyobb, mint a rM2 esetén, de nem tudom összevetni, nem okoz problémát. A felület és a menük faszák és egyértelműek, az elrontott dolgok javítása a Lamy tollal fasza lesz, mert van külön gombja (megrendelve), a tartalommenedzsment fasza, van cloud sync, illetve ha rádugom gépre, ott van minden fájl. Van háttérvilágítás és van Kindle, Kobo, Moon, meg minden egyéb reader app. Van Google Play, szóval bármi is telepíthető, de nem telepítettem, Kindle és Goodreads került fel. Van Bluetooth, tudok hangoskönyvet is hallgatni fülessel.

  A háttérvilágítás miatt egy picit messzebb van a toll hegye az e-papír felülettől, ez oldalról nézve látszik, normál használat mellett nem tűnik fel.

  Nagyon úgy néz ki, hogy a rM1 eladásra kerül, nem egy súlycsoport, annak ellenére, hogy árban viszonylag közel vannak egymással...

  https://iotguru.cloud

 • auth.gabor

  tag

  válasz RegEsb #19 üzenetére

  Ha van valami kérdésed, akkor megpróbálom megválaszolni. Volt nálam a reMarkable 2 két hétig és van nálam egy reMarkable 1 meg egy Boox Air. :)

  https://iotguru.cloud

 • auth.gabor

  tag

  válasz RegEsb #21 üzenetére

  "Ehhez a hardver jónak tűnik, alapul szolgálhat. De ehhez saját firmware fejlesztése szükséges - vagy a meglévő (akár a gyártóval való) módosítása."

  Részben open source amúgy, szóval tudsz mire építeni: https://github.com/remarkable

  "És érthetetlennek tartom az általad írt szoftveres korlátokat. Üzletileg is!"

  Én az üzleti modellt is érthetetlennek tartom, mert ha csak a hardver eladásából élnek, akkor mindig kell újabb hardvert ki- és eladniuk, másoknak azért adnak szolgáltatásokat is, mint az e-book store és az app store...

  https://iotguru.cloud

 • auth.gabor

  tag

  válasz Libretom #23 üzenetére

  Innen vettem: https://www.amazon.de/gp/product/B07ZQK8H1V/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

  https://iotguru.cloud

 • auth.gabor

  tag

  Van egy eladó reMarkable 1 nálam, érdekel valakit esetleg?

  https://iotguru.cloud

 • auth.gabor

  tag

  Van egy eladó reMarkable 1 nálam, ismerősöknek nem kellett, meghirdettem:

  https://hardverapro.hu/apro/remarkable_1_wool_folio_eredeti_csomagolas_doboz_e/hsz_1-200.html

  https://iotguru.cloud

 • auth.gabor

  tag

  válasz Honkydoo #53 üzenetére

  Ez mit tud? Működik a Lamy pen gombja és radíroz?

  https://iotguru.cloud

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés