Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  válasz krizmo_ #1 üzenetére

  nemrég beszéltem egy ismerősömmel, aki ebből él, vagyis közvélemény-kutatásokat és hasonló felméréseket készít
  pont azért kerestem meg, mert túl sok hasonló vélemény van a fórumon, én meg - egy bizonyos alap, sokra nem érdemes képzettségen kívül - nem vagyok otthon ebben a szakmában
  ő elmesélt ezer dolgot, aminek a háromnegyedére már nem is emlékszem, de tudom, mit mondott a módszertanokról - ami a lényeg: ha egy felmérést a legmodernebb, szigorúan tudományos alapokra helyezve végeznek, akkor egy reprezentatív - vagyis felhasználható - eredményhez elegendő kb. 2000 fős minta, mindegy, hogy mekkora a kivetítés, hogy 1, 2 vagy 10 millió emberről van szó
  és ez működik, hiszen mind a politikai pártok, mind cégek visszatérnek a bizonyított eredményeket hozó piackutatókhoz - akik nem dolgoznak olcsón
  a Churchill-féle duma meg egy nagy kamu - ő is csak politikus volt, ráadásul hazudott, hiszen épp akkoriban kezdték a felméréseket politikailag is hasznosítani
  ettől függetlenül az eredmények manipulálhatóak és manipulálják is őket - de ez egy másik történet

  [ Szerkesztve ]

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

 • emvy

  nagyúr

  válasz krizmo_ #12 üzenetére

  Mert nem ugyanaz az eredmény jön ki akkor, ha mondjuk 4000 emberből kérdezünk meg 2000-et, mint akkor ha 4milllió emberből kérdezünk meg 2000-et.

  Mindegy (elhanyagolhato kulonbseg van a ketto kozott), ha jo a mintavetel. Tovabbra is azzal vitatkozol, hogy 1000+1000=2000 (es javaslod,, hogy szerinted meg kene szamolni 1000 + 1000 almat kezzel, hogy ez tenyleg 2000 alma-e egyuttveve, mert te nem hiszed el).

  [ Szerkesztve ]

  while (!sleep) sheep++;

 • rt06

  veterán

  válasz krizmo_ #19 üzenetére

  "Ettől lennék tudatlan?"
  igen, ugyanis ez egy viszonylag egyszeruen megszerezheto tudas (nem feltetlen konnyen elsajatithato, de hozzaferheto) es te (es meg szamtalan masok is) ugy akarsz beleokoskodni, hogy fogalmad sincs rola
  es ez a tudas nem azt jelenti, hogy valaki dolgozott mar kerdoivekkel, hanem azt, hogy ismeri a dolog matematikai hatteret - az pedig nem "szerintem" kerdese

  Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.

 • rt06

  veterán

  válasz krizmo_ #21 üzenetére

  "Ha foglalkoztál már egy adott dologgal, valószínűleg nagyobb a rálátásod, mint annak aki csak elméletből tudja...."
  igazad van, sokkal fontosabb, hogy megfelelo mozdulatsorral tudja valaki odaadni a kerdoivet, mint az, hogy meg tudja mondani pl mi az a szoras, knfidencia intervallum, eloszlas, hogy mire jok ezek, ne adj' isten tudja, hogyan kell kiszamolni oket

  "Nem okoskodtam, csak elmondtam valamit, nem ugyanaz...."
  igen, elmondtal valamit, ami tokeletesen irrevelans
  mert igaz ugyan, hogy tobb ember megkerdezesevel pontosabb valaszt kaphatnanak, viszont mint emvy irta korabban, ez elhanyagolhato, ugyanis 1800 megfeleloen kivalasztott megkerdezett is tud hiteles es pontos becslest adni
  a tobb ember megkerdezesevel kapott eredmeny pontossaga pedig elhanyagolhatoan lesz jobb csak, mivel ekkora mintan is 90+%-os pontossagot szoktak produkalni

  "Ha úgy lenne, ahogy mondod nem lenne sem igény sem szükség marketinges szakemberekre, mert a matematika ehhez kevés...teljesen más terület a kettő."
  mi koze jelen felmeresnek a marketingszakemberekhez?

  "Nem értem miért kell ezen annyira felszívni magát egyeseknek..."
  mert minden egyes olyan hirnel, ami statisztikaval kapcsolatos, megjelenik par hozzad hasonlo ember (koztuk par visszatero is), aki mindenkinel mindent jobban vel tudni, tobbnyire pusztan azert mert o maskent gondolja, mitn a felmeres mutatja, vagy mert o a kozvetlen kornyezeteben mast lat, s ezt probaljak meg alapkent hasznalni ahhoz, hogy kikezdjenek olyan mukodo matematikai modelleket, amikrol a leghalvanyabb fogalmuk sincs

  Nagyon hasonló a stílusos, az előtted hozzászólóéhoz...."
  engedelmeddel ezt boknak veszem (emvy valoszinuleg sertesnek fogja venni)

  "Most látom, hogy végleg felfüggesztetek ....Ennyit a tudatlanságról...."
  nem artana figyelmesebben olvasnod, s fokent ertelmezned az olvasottakat (mint pl az adatlapomon levo szoveg)

  Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.

 • remington2

  senior tag

  válasz krizmo_ #21 üzenetére

  "Most látom, hogy végleg felfüggesztetek ....Ennyit a tudatlanságról...."

  Valójában nem függesztették fel. A felhasználó adatainál valamelyik sort írja ki oda automatikusan, azt hiszem, a lakóhely jelenik meg a felhasználó neve mellett. Ő ezt írta oda, gondolom gúnyolódásképp.

  Az a hab a tortán, hogy régebben az egyik felhasználónevét tényleg bannolták, ezt nyíltan vállalja is, hirdeti is (lásd adatlapja), gondolom büszke rá.

  Úgyhogy további kellemes vitatkozást.

  [ Szerkesztve ]

  They see me trollin' / They hatin' / Patrolling they tryin' to catch me ridin' dirty . . . :D

 • emvy

  nagyúr

  válasz krizmo_ #19 üzenetére

  A stílusom az természetesen gázos, beismerem, elsősorban amiatt, hogy a témával kapcsolatban ömlik a hülyeség fórumszerte, és rendkívül idegesítő az, amikor a témában nagyon alacsony rendelkező emberek azt feltételezik, hogy ők jobban tudják, illetve nekik sikerül elsőre kiszúrni a kutatásokban elkövetett hibákat, bár a kutatók ötszázszor annyit gondolkoznak a dolgon.
  Tehát bár én tűnök arrogans f.sznak, valójában a legnagyobb arrogancia az, hogy hasraütésszerűen elohozakodtok mindenféle véleményekkel olyan dolgokat illetően, amikről nincs fogalmatok. Lehet engem utálni ezért, de ez részetekről arrogancia, nem az én részemről.

  Ja, és hiányolod, hogy nem magyarazom el:lentebb valaki belinkelte a stat. mintavetel wiki-oldalat, de gondolom nem olvastad el.

  No offense egyébként, tényleg nem személyes a dolog, a jelenséggel van problémám.

  @remington2:
  Az a hab a tortán, hogy régebben az egyik felhasználónevét tényleg bannolták, ezt nyíltan vállalja is, hirdeti is (lásd adatlapja), gondolom büszke rá.

  Ha nem ismered a sztorit, akkor ezen felesleges erolkodni, egyebkent sincs sok koze a temahoz.

  [ Szerkesztve ]

  while (!sleep) sheep++;

 • rt06

  veterán

  válasz krizmo_ #35 üzenetére

  "Miből gondolod, hogy én tudom rosszul és te jól?"
  abbol, hogy en folytattam tanulmanyokat, amik erintik a temakort, te pedig lathatoan nem (ami onmagaban nem lenne baj, amig nem kezdenel el okoskodni)

  "Kicsit úgy érzem, hogy ez az egész már nem csak felém irányul, hanem mindenki felé, aki ebben a témában ellenkező véleménnyel volt veled. Mert sok esetben, mintha nem is nekem írtad volna, azt amit írtál."
  jol erzed, semmilyen szemelyed ellen iranyulo nincs a dologban, altalaban veve zavar az a jelenseg, amit te is bemutatsz, fuggetlenul annak forrasatol, ezert van, hogy sokszor nem is egyesszamban irok valaszt a hozzaszolasodra (vagy masera)

  "Az én alap felvetésem csak annyi volt, hogy kevés a lekérdezés, és ha több lenne az eredmény is más lenne."
  ezt ertem, es fentebb leirtam, hogy ez valamenynire helyes is
  viszont az a kulonbseg, ami ketszer, otszor, harmincszor ennyi ember megkerdezesevel kaphato, kozelsem pontosabb annyival, hogy megerjen akar egy petakot is rakolteni (nezz utana kerlek a konfidenciaszint jelentesenek)

  "Nem tudom, hogy ti miért érzitek magatokat ennyire szakavatottnak a témában, és azt sem értem, hogy miért nem lehet leírni valamit, ami ellenkezik a ti véleményetekkel."
  en egyaltalan nem vagyok szakavatott, csak erintolegesen foglalkoztam a temaval (pont annyira, hogy a kolosszalis hulyesegeket eszrevegyem)

  "És miből gondoljátok, hogy mindenki tudatlan, aki nem osztja a véleményeteket, ami hellyel közel sem tudáson alapul..... Attól, mert általános igazságnak vélitek, amit gondoltok, még nem lesz az....."
  abbol, hogy ez nem velemeny, abbol, hogy tudason alapul, es abbol, hogy altalanos igazsag

  "Korábban már kicsaptak az oldalról, nem akartam ragozni, de ha valaki még arra sem képes, hogy ezeket az egyszerű szabályokat értelmezze és betartsa, az ne nagyon oktasson ki senkit egy olyan helyen, ahonnan már egyszer megreptették...."
  szerintem inkabb azon gondolkozz, hogy ha a stilusom miatt mar ketszer is kivagtak veglegesen, mi lehet az, ami miatt mindket alkalommal visszaengedtek

  Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.

 • rt06

  veterán

  válasz krizmo_ #40 üzenetére

  "Ha valakinek van tudása az nem hőzöng, hanem megosztja másokkal, és nem lekezelően odaböfög valamit...."
  nem vagyok sem anyad, sem apad, sem tanarod, sem fonokod, nem erzem feladatomnak, hogy tanitsalak (foleg azok utan nem, ahogyan bemutatkoztal, vagy ahogyan most eloadod magad)

  ha olyan szakmai topic-ban kerdezel, ahol elofordulok, es tudok valaszolni, akkor valaszolok
  viuszont ha azzal nyitsz, hogy mindenki mas hulye, egyedul te vagy itt helikopter, igazan nem kellene meglepodnod, ha paran lekezeloek, esetleg ki is rohognek

  Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.

 • gzbotii

  veterán

  válasz krizmo_ #1 üzenetére

  Bizonyara te is szociologia hallgato vagy :U

  Ketten jönnek le a hegyről, az egyik futva, a másik medve.

 • gzbotii

  veterán

  válasz krizmo_ #45 üzenetére

  Ha tanultal volna egy kis szociologiat meg hasonlokat akkor most nem akadnal ezen fel....

  Ketten jönnek le a hegyről, az egyik futva, a másik medve.

Hozzászólok Aktív témák