Új hozzászólás Aktív témák

  • fluttershy

    tag

    Összegyűlt pár gondolatom az itt elhangzottakkal kapcsolatban, meg pár pontatlanságot is szeretnék kijavítani. Megpróbálom pontokba szedni hogy átlátható legyen:

    1. Wifi beállítások: A wifi beállításokat az android a /data/misc/wifi/WifiConfigStore.xml fájlban tárolja (régebbi androidokon /data/misc/wifi/wpa_supplicant.conf de már jópár főverzió óta nem ez jellemző). Ha rootolva van a telefonod akkor akár te is megtekintheted ezt a fájlt. Az xml fájlban [ilyen] bejegyzések követik sorban egymás (ezt a saját telefonomból másoltam ki, teljesen átlagos UPC-s wifi, az ssid és a jelszó meg minden fontos dolog persze meg lett változtatva, nehogy valakinek bűnös gondolatai támadjanak). Mint láthatjátok nem tartalmaz semmi különöset csak a wifi nevét (ssid), jelszót, használandó titkosítást, létrehozás dátumát, és még pár hálózattal kapcsolatos furfangosságot ami annyira nem érdekes hogy az itt lévőket fárasszam vele. Ez a fájl kerül letöltésre mindig amikor egy új androidos eszközt veszel a birtokodba és úgy döntesz hogy egy előző eszközöd biztonsági mentéséből származó beállításokat szeretnél használni. Ilyenkor az xml fájl importálódik és nem kell a már megjegyzett wifi hálózatok beállításával bajlódni. Az android verziójának ebben az esetben semmi jelentősége nincs (kivéve ha nagyon régi eszközről származó wpa_supplicant.conf van a mentésben mert akkor át kell konvertálni a tartalmát az új eszköz által emészthető xml formátumra; de biztos vagyok benne hogy ez a google mérnökeinek egyáltalán nem jelent problémát).

    2. Alkalmazások biztonsági mentése: A különböző alkalmazások adatai a /data/data/<alkalmazas_neve> helyen találhatóak, ha törlöd az app adatokat akkor ez a mappa szokott kiürülni. Az android a legtöbb alkalmazásnál nem menti az app adatokat, van viszont olyan app ahol igen. Én használok egy [calculator++] nevű számológép appot ami egy nagyon pöpec kis cucc; derivál, integrál, térbeli fügvényt is ábrázol ha kell, mindenkinek csak ajánlani tudom. Azért említettem meg ezt az appot mert erről biztosan tudom hogy minden egyes factory reset, flashelés, atomkatasztrófa stb után amikor kezdem belakni a telefont akkor ezt az appot nem kell buzerálni mert emlékszik arra hogy milyen beállításokat használtam az utolsó biztonsági mentés alkalmával. Ebben nem vagyok teljesen biztos de feltételezem hogy az alkalmazás fejlesztője dönti el és állítja be hogy az ő appja készíttessen-e magáról biztonsági mentést vagy ne. Nyilván egy komplexebb alkalmazásnál nem célszerű hogyha csinál magáról biztonsági mentést mert az egy másik rendszeren ahol sokminden máshogy működik, okozhat gubancokat. Egy egyszerű számológép appnál viszont olymindegy, hiszen alig van beállítás benne (alkalmazás téma, figyelembe vett értékes jegyek száma számításoknál, deg/rad, számítási előzmények, és még egy-két apróság), és az is teljesen mind1 hogy milyen rendszerre telepítjük fel, mert ugyanazt fogja csinálni egy androidos okosórán, tableten, telefonon, de akár okostévén is ha az androidot futtat. Ezzel az alkalmazásfejlesztők is tisztában vannak és úgy készítik el az appjaikat hogy azok lehetőleg sohasem csináljanak problémát.

    Ha mégis bármi gubanc lenne az alkalmazással akkor: Beállítások > alkalmazások > [alkalmazás neve] > adatok törlése. Ezek után úgy fog viselkedni az app mintha frissen telepítettük volna.

    3. Ha valami mégis meríti az aksit: Van hogy mégis bekövetkezik a krakk és valamelyik alkalmazás nagyon meríti az aksit, esetleg az android rendszer maga a ludas. Ilyenkor egy olyan alkalmazással ami követi az appok áramfogyasztását (pl [accubattery]) érdemes kiviszgálni az esetet, és alaphelyzetbe állítani, végső esetben törölni az adott appot. Rendszerfrissítés után, de főverzió frissítés után főleg jellemző ez mert akkor szoktak nagyobb változások jönni a rendszerben amire az appok nem vannak felkészítve. Nem biztonsági mentésből betöltött alkalmazás adatok a mumusok hanem a már meglévő adatok amik új környezetbe kerülnek. Ezért nem győzöm szajkózni hogy rendszerfrissítések után ajánlatos factory resetelni a telefont. Főleg ha problémák vannak vele.


    4. Halk híváshangerő, nem működő gps, hívások eldobálása és más misztikus firmware problémák: Na ez az a rész ahol én sem tudok sok konkrétummal szolgálni. A halk híváshangerővel (gyári rendszer, pie frissítés óta) és a hívások eldobálásával találkoztam én is. Egyértelműen szoftveres hibáról van szó mert egy bizonyos frissítés után voltak tapasztalhatóak. Nem tudom hogy jelenleg már megoldódott-e mert nem használok már gyári rendszert. Lineage os 16-on vagyok hónapok óta és minden téren veri a gyári rendszert. Ezt is szintén csak ajánlani tudom azoknak akiknek problémái vannak és nem riadnak meg egy custom rom flashelésétől. A gyári rendszeren nem tudom hogy pontosan miért úgy történnek a dolgok ahogy történnek. Vannak akinek megoldódnak a problémáik bizonyos havi frissítések után, vannak viszont akiknek nem, esetleg még újakat is kapnak a meglévők mellé. Xda-n van egy topik ahol a havi firmware-eket kiszedték a gyári romokból és feltöltötték őket egyenként. Volt aki ott abban a topikban azt írta hogy érdemes mindegyiket letölteni és egyenként, időrendi sorrendben ráflashelni a telefonra, mert csak így működik normálisan. Nem tudom hogy ez mennyire értelmes dolog :F nekem nem tűnik annak de ettől függetlenül lehet hogy ez egy helyes megoldás. Lineage os alapból tartalmazza a legfrissebb, működő firmwaret, illetve nekem semmi problémám nincs amióta ez van a telefonon úgyhogy biztos nem fogok utánajárni komolyabban ennek a firmwares témánaknak illetve annak hogy a gyári rendszer mit-hogyan szeret. Mindenesetre "érdekesnek" tartom hogy vannak ilyenek, nem kevesen írják fórumokon a bajaikat szóval elhiszem. Pár ismeretlen arc meg a szabadidejében ingyen jobb rendszert csinál mint a xiaomi... De ez van. :D Én csak használom azt ami működik.

    Hirtelen ennyi jutott eszembe :))

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák