Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Vesa

  addikt

  Én az ilyen cégek esetében mindig arra vagyok kíváncsi, hogy konkrétan a kezdetektől hogyan sikerült felfejlődni, és meghatározó piaci részesedést szerezni?
  Például volt két jóbarát egy jó ötlettel, befektetőt kerestek és találtak (mert nyikván nem egy garázsban kezdték, saját pénzből)? Netán eleve állami segítséggel indultak? És ha igen, akkor vajon miért pont ők kaptak támogatást?
  Hogyan szerezték az első megrendeléseket? A fejlesztési stádiumban miből tartották el a céget, miből fizették a költségeket?

  Amikor egy már "befutott" cégről olvasunk, csak ámulunk a szervezettségen, de igazság az, hogy ha a tőke már rendelkezésre áll, akkor a jelentős feladat ellenére is könnyebb dolguk van, mert van pénz profi munkaerőt alkalmazi, vagy külsős cégeket megbízni. De a kezdetekről általában nem esik szó, vagy ha mégis, akkor csak ködölés van, konkrétum nincs. Pedig nagyon érdekes lenne tudni, hogy ilyen viszonylag speciális területen, alapvetően hogyan lehet a gyakorlatban elindítani egy vállalkozást.

  [ Szerkesztve ]

 • Dhampir

  nagyúr

  Walest nagyon szeretem.

  Suo Gan walesi altatódal Charlotte Church előadásában, hárfakísérettel. A dal szerepelt Spielberg emlékezetes alkotásában; A nap birodalma (Empire of the Sun) című filmjében is.

  A walesi sárkány egyik ábrázolása, amely Wales zászlajában látható.

  Egy lovag bátorságra esküdött fel / A szíve csakis erényt ismer / Pengéje védi a tehetetlent / Ereje a gyöngét emeli fel / Szava egyedül az igazat szólja / Haragja a gonoszt lerombolja. (Az Ősi Regula)

 • -szp-

  aktív tag

  A Laser Micromachiningről: Rizvi tudós, a Bangor egyetemen végzett. Itt összeszedett némi kapcsolati tőkét, aztán egy vállalkozáshoz került, ahol félvezetőkkel foglalkoztak, kis egyszerű alkalmazott volt. Később csoportvezető lett, majd visszahívta az egyetem tanítani. Itt lettek kormányközeli ismerősei. A britek nagyon jól menedzselik a tehetségeket, próbálnak lehetőségeket biztosítani. Ilyen kitörési pont volt az a pályázat, amin a fickó kapott egy csomag pénzt, hogy újra a szakterületét kutassa. Mivel pénzt magánembernek nem adnak, csinált egy céget. Ezt tolja 10 éve. Az első gépét az állam pénzén vette, de például az első mikroszkópja gagyi volt, ezért az első munkái a lencsékkel kapcsolatosak voltak. Végül sikerült áttörést elérnie, saját maga gyártott jobb optikát a saját gépéhez. Azóta sokszor kaptak támogatást, de még mindig csak hat embert foglalkoztat. Azokat viszont iszonyatosan nagy becsben tartja, kizárólag elismerően nyilatkozik mindenkiről.Nem fél átadni a tudását, és nem szégyenlős élni az ismeretségeivel sem.

  A Leader Optec esetében családi tőkéből indult a vállalkozás, de jóval kisebb befektetést is igényelt, mint a lézeres csapatnak. Itt is igaz viszont, hogy alacsony a fluktuáció, és az alkalmazottak elégedettek azzal, amit a munkájukért cserébe kapnak. Itt nem csak a pénzről, mentalitásbeli különbségekről van szó. Az Optecnél három emléktáblát láttam, az eredeti tulajdonosét, és két alkalmazottét. Nem mertem rákérdezni, de gyanítom semmi különlegeset nem tettek, egyszerűen sokkal közelebb állnak egymáshoz, mint hazánkban. Bár a kis, családi vállalkozásoknál itthon is előfordul, hogy az alkalmazottakat a tenyerükön hordozzák.

  Biztos recept nincs, de jó kapcsolatok vagy örökölt tőke nélkül Walesben is nagyon nehéz elindulni. Ha viszont felfigyeltek rád, akkor nem engedik el a kezed. Már nem lenne feltétlenül szükség rá, de mint a mellékelt ábra is mutatja, továbbra is tolják ezeket a cégeket, mert befektetésként tekint rájuk az állam. Mindenkinek jó, ha pénzt ölnek bele, ki is teszik őket a kirakatba. A folyamat pedig generálja önmagát.

  <!-- Hello tourist on the right side, hello tourist on the left side -->

 • morgyi

  veterán

  Ezekről a cégekről spec nem tudok semmit, de sok ma nagy multi ami 80-100 éves múlttal rendelkezik, a világháborúkban főleg a 2.-ban tettek szert hatalmas bevételre.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

Hozzászólok Aktív témák