Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Faby

  aktív tag

  Tök jók a legális alternatívák, ez látszik pl a zene fronton a Spotify, Deezer stb térnyerésével, illetve mert azokhoz nem igazán kell lokalizáció.
  A filmek és főleg sorozatok terén nem ennyire egyértelmű a helyzet, hiába van pl Netflix minden trükk nélkül legálisan (ugye még emlékszünk az USA vpn-n keresztüli trükközésekre), egyrészt nem teljesen azonos a kínálat az amerikaival összehasonlítva, másrészt a lokalizáció, ez esetben legalább egy magyar felirat nagyon is fontos. Amíg a premier sorozatok nem elérhetők magyarul, addig a nagy többség nem fog ebbe az irányba elmozdulni, inkább marad a letöltés+felirat külső forrásból megoldásnál.
  Arról nem is beszélve, hogy pl vannak olyan, globálisan a köztudatba bedobott (mit bedobott, egyenesen berobbantott) címek, franchise-ok, amik pl nem hogy kis késéssel érhetők el itthon, de egyenesen még éveket kell várni rá. Disney+ és a The Mandalorian erre nagyon jó példa, lehet, hogy csak 2021-ben lesz kishazánkban legálisan elérhető. Akkor meg már minek?
  Szintén kavarja a képet az, hogy egyre több szolgáltató exkluzív anyag van. Pl Marvel vagy Star Wars címek Disney only, mások csak a Netflixen, a harmadik csak az Amazon Prime-on (hoppá, az sem elérhető itthon, ha jól tudom, elérhető, csak szinte nulla lokalizált tartalommal), így ha mindent nézni akar az egyszeri filmb..i, akkor igencsak sokba lesz a sok előfizetés. Erre mondjuk megoldás az előfizetések rotálása, hálistennek (ha jól tudom) nincsenek több hónapos vagy éves hűségidők, lehet egyik hónapban Netflix, másikban Hulu, harmadikban Amazon előfizetés.
  Itthon szerintem pl jó példa az HBO GO, ami most már szerencsére szolgáltató független, nem kell hozzá madzagos HBO előfizetés, és elég sok különböző stúdió, szolgáltató tartalma elérhető, esetleg némi késéssel.
  Visszakanyarodva a címhez, nem meglepő a kalózkodás csökkenése, ahogy (#3) Skynet258 is megfogalmazta, ez várható volt.
  Viszont így a végére egy kis kötözködés: nem az van, hogy itthon a filmek, zenék, sorozatok LETÖLTÉSE saját használatra nem minősül kalózkodásnak, jogtalan felhasználásnak, az adathordozókon kifizetett üres hordozó díj (aka Artisjus sarc) ellenében? (ok a torrent az más, az már lehet szürke, vagy akár fekete zóna is)?
  Ennek fényében beszélhetünk-e egyáltalán a filmek, zenék, sorozatok esetében kalózkodásról?
  A szoftverek az más tészta, ott még saját célra sem lehet másolni.

  [ Szerkesztve ]

  A barátok azok, akik jól ismernek és mégis szeretnek Téged!

Hozzászólok Aktív témák