Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • waccamár

  aktív tag

  Ki pánikol? A cikk egy piackutató cég iparági jelentése és előrejelzése.

 • waccamár

  aktív tag

  "nem muszáj évente-2évente" - Az USA átlag 2.88 év jelenleg, itthon ez valószínű még sokkal több: csak nézz körbe pl. tömegközlekedésen. Persze, lesznek új telók is, de azért egyáltalán nem igaz, hogy a többség évente megveszi a legújabb modellt.

  [ Szerkesztve ]

 • waccamár

  aktív tag

  #18 és #19

  DraXoN: őrültség vagy nem őrültség a szüntelen növekedés, a gazdaság tényleg csak így működik.
  Bonyolultabb annál, hogy egy hozzászólásban érthetően el tudjam magyarázni.

  Közgazdász vagyok, ezt tanultam, rengeteg foglalkoztam vele, így értem. (persze egyáltalán nem vagyok szakértő).

  Önmagával a növekedéssel nincs baj, az utóbbi 100 évben rengeteg problémát megoldott a gazdasági növekedés, a világon elérhető tőkét exponenciálisan növeltük, elképzelhetetlen szintre csökkentette az emberiség az extrém szegénységet, a csecsemőhalandóságot, növelte a várható élettartamot, az átlagos életszínvonalat, stb.
  És igen, az olló jobban kinyílt a gazdagok és szegények között, de igazából ezzel együtt is a szegények arányaiban "gazdagabbak" lettek, mint a gazdagok. Nyilván ez az egyén szintjére lebontja máshogy néz ki, de statisztikailag ez a helyzet.

  Az, hogy kellene valami értelmeset kezdeni a sok szeméttel, újrahasznosítási rendszerrel, ezt abszolút támogatom, és teljesen igaz, egyetértek, ezen nincs is mit ragozni.

  Viszont maga a gazdasági növekedés nem egy rossz dolog - ennek köszönhetően tudunk most itt beszélgetni.

  t72killer: a romantikus zöld elképzelés valóban nem működik. Nem tud úgy létezni az ember, hogy ne ártson valamilyen szinten a természetnek, ne avatkozzon bele. Az ősember is irtott ki fajokat a vadászattal, aztán áttérve a mezőgazdaságra parcellázott, felégetett, elkezdett növényeket nemesíteni, stb. Nem a természettel "szimbiózisban" élt, mert a természet önmagában nem adja meg azt, amire az embernek szüksége van: a kezébe kell vennie az irányítást.

  Félre ne érts, ezzel nem azt mondom, hogy sz**junk a természetre, és ne foglalkozzunk vele! Teljes mértékben támogatom a természetvédelmet, a környezetvédelmet, a törekvést arra, hogy a lehető legkevesebb ártalommal növekedjünk. De a növekedést nem lehet megállítani.

  Nincs jó vagy rossz a világon, csak egy mérleg, ami valamelyik oldalra billen. Meg kell találni az egyensúlyt, és olyan megoldást kitalálni, ami úgymond optimálisan szennyez.
  Semelyik radikális megoldás nem fog működni, mert túl nagy áldozattal jár.

 • waccamár

  aktív tag

  "...megmentése neked nem elég indok 1% kamuGDP-növekedés beáldozására."

  Állítottam ilyet? Azt írtam, hogy minden rendben, nincs semmi gáz, nem kell tenni semmit, folytassuk azt, amit eddig csináltunk?

  Nem!

 • waccamár

  aktív tag

  @kilua: az ember kreatív, és ahogy írtam, fejlődik: adott feladathoz találni fog mindig új erőforrást, új módszert, új megoldást, ahogy eddig is talált.

  @t72killer: Ajánlom Steven Pinker: Felvilágosodás Most című könyvét, ahol 800 oldalon keresztül hiteles, visszakövethető statisztikákkal, tanulmányokkal és grafikonokkal mutat be SZÁMTALAN pozitív példát a fejlődésre.

  Érdemes elolvasni, ha tényleg érdekel a téma.
  A könyvből: "A világ legnagyobb trópusi erdőjének, Amazóniának a kivágása 1995-ben tetőzött, és 2004-2013 között a ráta négyötöddel csökkent."

  Még egyszer kihangsúlyoznám, hogy NEM azt mondom, hogy minden rendben, én csak azt mondom, hogy van fejlődés, van pozitív példa, amire éppen ugyan úgy érdemes odafigyelni, és tudni róla.

  És persze van még megannyi megoldandó feladat is, amin még dolgozik az emberiség, van megannyi negatív példa is, nyilván ezt is aláírom.

Hozzászólok Aktív témák