Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Pano

  addikt

  Lehet majd szépen frankón árakat emelni, ami majd a probléma megoldódása után se áll vissza. :) Lásd számítástechnikai piacon ami megy évek óta.

  Ha egy szúnyog száll a herédre akkor rájössz, hogy meg lehet oldani a dolgokat erőszak nélkül is.

 • mepet

  addikt

  "csak elhalasztják az okostelefon keresletet, de lényegesen nem csökkentik azt."

  Tehát, ha az iPhone 11 Pro Max helyett csak XS Max-ot veszek, mert felmennek az árak, akkor az azt jelenti, hogy amikor majd visszamennek az árak, akkor fogok venni egy iPhone 11 Pro Maxot abból a pénzből ami már meg sincs?
  Ja, oké! :C

 • Cassi

  aktív tag

  Valahogy nem stimmelnek a kínai számok a riportban, de megnézve az eredetit, tényleg annyi van odaírva. Mégis olyan, mintha a Xiaomi, az Oppo és a Vivo számaiban elnézték volna a tizedesvesszőt. Ki van csukva, hogy a Xiaomi csak 2,47 millió darabot gyártana az első negyedévben.

 • Narxis

  nagyúr

  Szabályosan hányingerem van már ettől a foyasztói társadalomtól. Ha már nincs exponenciális növekedés akkor pánikolnak. Undorító. :W

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  +1! nem lehetséges, hogy a már a szomszéd macskájának köszvényéért is okozott vírus helyett lassan az emberek esze kezd el megjönni? Hogy egyre többen jönnek rá, h nem muszáj évente-2évente közel ezer €-s tételt kidobni az ablakon egy marék e-hulladékért, amin végülis semmivel se csinálnak többet, mint a 10évvel ezelőtti telókon?

  nagyon érlelődne már egy környezetvédelmi pofon a teló és webtartalom-biznisznek...

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Narxis

  nagyúr

  Nemrég cseréltem aksit a telefonomban, rohadjanak meg a ragasztott jó édes...******* Jó nem csináltam még ilyet de végül sikerült, az enyém még állítólag az egyszerűbbek közé tartozik. Nem engednék piacra olyan telefonokat amiben nem lehet egyszerűen aksit cserélni. A korábbi telefonomban a gyári szoftver legújabb változatában(MIUI 11) olyan bugot hagytak vagy tettek bele(?) ami miatt jobban merül, tessék megkeresni crok fórumtársunkat a Redmi Note 4 topikban mert ő elég rendesen dokumentálta és jelezte a fejlesztők felé. A másik meg a BIOS frissítés, régen úgy emlékszem kipattintható volt a BIOS-t tartalmazó alkatrész az alaplapokban, ma már nem. Ha félremegy akkor cserélik az egész alaplapot, milyen pazarlás ez már? :W

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  lekopogom, az s7edge-em negyedik évét kezdő akksija még használható, de extrém kíméltem. Csak a szappanos hal kivitelt szívtam be: sikerült keresztberepesztenem a kijelzőt (40centiről fa padlóra...). ja nagyon "érdekes": a gps pár "frissítés" óta késik, chrome akadozik...

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • nubreed

  addikt

  +1. Szívemből szoltál.

  We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.

 • Nimrod

  addikt

  LOGOUT blog

  Ha jól emlékszem még első generációs Pentium korszak meg előtte volt divat az egyszer használatos BIOS, aminek ha a firmware frissítése nem sikerült, akkor kuka, illetve lehetett forrasztgatni bele másikat. Majd bejöttek a flashes BIOS-ok. Utána már átálltam laptopra, mert olcsóbb a fogyasztás szempontjából.

  SEO és brandépítés

 • Snoop-y

  addikt

  De akkor hogyan lesz vizallo IP99? Szelfizel a balcsin osztakko meg tonkremenjen? ;]

  New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

 • waccamár

  aktív tag

  Ki pánikol? A cikk egy piackutató cég iparági jelentése és előrejelzése.

 • Nimrod

  addikt

  LOGOUT blog

  Mari néni a hetes buszon aki szentírásként tekint a TV-ből jövő (dez)információra biztosan :U

  SEO és brandépítés

 • waccamár

  aktív tag

  "nem muszáj évente-2évente" - Az USA átlag 2.88 év jelenleg, itthon ez valószínű még sokkal több: csak nézz körbe pl. tömegközlekedésen. Persze, lesznek új telók is, de azért egyáltalán nem igaz, hogy a többség évente megveszi a legújabb modellt.

  [ Szerkesztve ]

 • Pompi

  MODERÁTOR

  " ja nagyon "érdekes": a gps pár "frissítés" óta késik, chrome akadozik..."

  Igen, ez ilyen Samsung feature.

  ...

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  Jah. Az első droid főverzióján a régi SGS2-m is tökéletesen ellátta a feladatát anno, aztán "érdekes" módon elkezdett konkrét utcákat téveszteni:U. Az s7e-re nézek lineage-et vagy vmi normális romot...

  #14: errefelé (Németország) se lehet sokkal hosszabb az átlagéletkor, én ebből indultam ki: "Smartphone Users Replace Their Device Every Twenty-One Months"

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • DraXoN

  őstag

  Úgy kicsit több mint egy hónapja cseréltem az aksit az LG v20-amban ... abban mondjuk egyszerű volt :D

  Egy pár éve valami hasonló hírnél szóvá tettem itt (talán IT cafe-s cikknél) ezt a "szüntelen növekedés gondját" (és mennyire őrültség).. De végül én lettem az akit lehurrogtak páran, hogy "nem értem a gazdaságot" (vagy valami hasonló.. nem emlékszem pontosan már).
  Mindenesetre kéne valami fenntarthatóbb gazdasági modell (mert beledöglünk majd a sok szemétbe). Alternatívának, sokkal hatékonyabb újrahasznosítási rendszer kellene (és nem csak elégetni vagy tengerbe dobni a régi dogokat vagy hulladékot).

  The human head cannot turn 360 degrees... || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB || LG v20@4100mAh

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  Egyelőre ott tartunk, hogy a legzöldebb "megoldások" is csak átlapátolják a szennyezést extra kibocsátással(!) más kontinensre. Vagy szépen a sötétben elássák a problémát, mint a szélkerekek többtonnás műanyag-üvegszál lapátjait.

  A sok "szakértő" "bölcsességével" szemben mérnöki diplomával és lassan második X ipari tapasztalattal egy dolgot látok: egyetlen dolog van ami tuti nem szennyez: az amit nem rendelünk meg/nem gyártunk le. Ez fix pont mindenféle álzöld fenntarthatósági blablával szemben. Ja, hogy ebből nem lesz osztalék? sajnálom, egyéni jellegű probléma, jelenleg súlyosabb gondok és sürgősebb feladatok is vannak ezen a bolygón, mint pár Musk-féle figura zsebének kitömése.

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • waccamár

  aktív tag

  #18 és #19

  DraXoN: őrültség vagy nem őrültség a szüntelen növekedés, a gazdaság tényleg csak így működik.
  Bonyolultabb annál, hogy egy hozzászólásban érthetően el tudjam magyarázni.

  Közgazdász vagyok, ezt tanultam, rengeteg foglalkoztam vele, így értem. (persze egyáltalán nem vagyok szakértő).

  Önmagával a növekedéssel nincs baj, az utóbbi 100 évben rengeteg problémát megoldott a gazdasági növekedés, a világon elérhető tőkét exponenciálisan növeltük, elképzelhetetlen szintre csökkentette az emberiség az extrém szegénységet, a csecsemőhalandóságot, növelte a várható élettartamot, az átlagos életszínvonalat, stb.
  És igen, az olló jobban kinyílt a gazdagok és szegények között, de igazából ezzel együtt is a szegények arányaiban "gazdagabbak" lettek, mint a gazdagok. Nyilván ez az egyén szintjére lebontja máshogy néz ki, de statisztikailag ez a helyzet.

  Az, hogy kellene valami értelmeset kezdeni a sok szeméttel, újrahasznosítási rendszerrel, ezt abszolút támogatom, és teljesen igaz, egyetértek, ezen nincs is mit ragozni.

  Viszont maga a gazdasági növekedés nem egy rossz dolog - ennek köszönhetően tudunk most itt beszélgetni.

  t72killer: a romantikus zöld elképzelés valóban nem működik. Nem tud úgy létezni az ember, hogy ne ártson valamilyen szinten a természetnek, ne avatkozzon bele. Az ősember is irtott ki fajokat a vadászattal, aztán áttérve a mezőgazdaságra parcellázott, felégetett, elkezdett növényeket nemesíteni, stb. Nem a természettel "szimbiózisban" élt, mert a természet önmagában nem adja meg azt, amire az embernek szüksége van: a kezébe kell vennie az irányítást.

  Félre ne érts, ezzel nem azt mondom, hogy sz**junk a természetre, és ne foglalkozzunk vele! Teljes mértékben támogatom a természetvédelmet, a környezetvédelmet, a törekvést arra, hogy a lehető legkevesebb ártalommal növekedjünk. De a növekedést nem lehet megállítani.

  Nincs jó vagy rossz a világon, csak egy mérleg, ami valamelyik oldalra billen. Meg kell találni az egyensúlyt, és olyan megoldást kitalálni, ami úgymond optimálisan szennyez.
  Semelyik radikális megoldás nem fog működni, mert túl nagy áldozattal jár.

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  Igen, csak azt felejted ki, hogy az ember egyetlen faj a sokmilliárdból és rajta kívül majd az összes többi nagyon durván megszívta az elmúlt 100évet.

  A környezetszennyezésben elértünk egy olyan pontot, hogy kvázi mérgezett kaját eszünk és a hollandokat kiönti a víz (ha már a jegesmedvék-pingvinek megmentése neked nem elég indok 1% kamuGDP-növekedés beáldozására).

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • waccamár

  aktív tag

  "...megmentése neked nem elég indok 1% kamuGDP-növekedés beáldozására."

  Állítottam ilyet? Azt írtam, hogy minden rendben, nincs semmi gáz, nem kell tenni semmit, folytassuk azt, amit eddig csináltunk?

  Nem!

 • kilua

  tag

  Egyet értek amit leírtál, azt hagytad ki a képletből, hogy a föld erőforrásai végesek.

  Erre a helyzetre jó megoldás szerintem nem lesz sajnos.

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  "őrültség vagy nem őrültség a szüntelen növekedés, a gazdaság tényleg csak így működik." - erre reagáltam. Hogyan növekedsz a végtelenségig egy zárt rendszerben? Vagy megvan már a hiperhajtómű, amivel pár Mrd-nyi felesleg lakosságot át lehet dobni fejenként egy bkv vonaljegy árából szomszédos naprendszerek lakható bolygóira?

  A gazdaságnak és a népességnövekedésnek meg kell tanulnia, hogy korlátok vannak. Már most is brutálisan pusztít, de ahogy közeledünk az utolsó fa kivágásához (ld Húsvét-szigetek!) a folyamat egyre durvább.

  Ha pedig annyira sok a rendelkezésre álló erőforrás, akkor merő jófejségből ugyan mutassa már meg a kedves emberiség, hogy pl vissza tudja erdősíteni Amazóniát, fel tud hagyni a műanyagszarok megatonnáinak óceánba hányásával, stb-stb. Csak EGY szép globális példát kérnék, 2éven belül megvalósítva.

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • waccamár

  aktív tag

  @kilua: az ember kreatív, és ahogy írtam, fejlődik: adott feladathoz találni fog mindig új erőforrást, új módszert, új megoldást, ahogy eddig is talált.

  @t72killer: Ajánlom Steven Pinker: Felvilágosodás Most című könyvét, ahol 800 oldalon keresztül hiteles, visszakövethető statisztikákkal, tanulmányokkal és grafikonokkal mutat be SZÁMTALAN pozitív példát a fejlődésre.

  Érdemes elolvasni, ha tényleg érdekel a téma.
  A könyvből: "A világ legnagyobb trópusi erdőjének, Amazóniának a kivágása 1995-ben tetőzött, és 2004-2013 között a ráta négyötöddel csökkent."

  Még egyszer kihangsúlyoznám, hogy NEM azt mondom, hogy minden rendben, én csak azt mondom, hogy van fejlődés, van pozitív példa, amire éppen ugyan úgy érdemes odafigyelni, és tudni róla.

  És persze van még megannyi megoldandó feladat is, amin még dolgozik az emberiség, van megannyi negatív példa is, nyilván ezt is aláírom.

 • DraXoN

  őstag

  Szép lassan vannak előrelépések. Az esőerdei erdőtelepítési programok is egyre "népszerűbbek", de egy tarvágású terület így is 15-20 év még elkezd regenerálódni az erdő közelében is, és legalább 50 év amíg értelmes magasságot ér el az ottani növényzet amit már nem kell "félteni".

  A halászatoknál is egyre több a "no-go for fishing" zóna, ezek egyfajta regeneratív övezetek, ahol érintetlenné teszik az ökoszisztémát, ezáltal ott elszaporodnak a már lehalászott régiók halai, de helyreállás után se mennek oda halászni, mert idővel elvándorolnak onnan a halak más területekre (mivel kevés lesz nekik a hely). átlagban 7-10 év egy ilyen zóna létrejötte után az, hogy a lakosság a zóna melletti részeken jelentősen megnövekedett halmennyiséget tudjon fogni, mivel működik a 2000res évek elején elkezdett program, ezen évtizedben rengeteg ország vezettet be ilyen zónát a halászterületeiken, és erősen védik is őket, hogy ott ne halásszanak.

  Az élelmezési lehetőségekben is hatalmas előrelépések vannak. Ugyan szitokszó a "genetikailag módosított" növények léte, de hasznos tulajdonságokkal is eltudják látni a növényt így és sokkal szárazabb területeken is megélni lehet képes pár generációs laborban való teszteléssel, szemben a "természetes nemesítés" évtizedig, esetleg évszázadokig tartó formáival (és akkor is kérdéses lesz az elért eredmény terményhozama).. Persze egy ilyen növény lehet akár problémás, és az amúgy is gyenge talajt lehet még jobban legyengíti, de ez egy másik problémakör.

  A húsipar, egy erős átalakuláson megy végbe az elkövetkezendő évtizedekben. Jelenleg még drága a "műhús", de előállítása sokkal környezet barátabb és olcsóbbá válhat mint az állattartáson keresztüli (a marhahústermesztés pl. olyan sok takarmányt igényel, hogy a szükséges termőföldterület kb. 10x akkora, mint ami az emberi élelmezés számára közvetlen szükséges), a marhák ráadásul kicsit gázosak :D annyi metánt "termelnek", hogy egyes felmérések az üvegházhatás kb. 30%-át is nekik becsülik (másik "csak" 20%körülire vetítik az értéket de az is hatalmas szám), pedig csak a bolygó népességének csak egy kis részét "lakatják jól".. Már relatív egyszerű kipróbálni ezt a műhús dolgot.. Burgerkingben van most "általánosan".

  A gond talán a szemét, az amivel még mindig nincs jelentős fejlődési előrelépés. Ipari mennyiségben viszik a szemetet afrika egyes régióiba ahol társadalmak élnek abból, hogy elégetik az elektronikai hulladékot így nyerve vissza belőlük a réz és más fémeket (igen rossz hatékonysággal), ráadásul minden védőfelszerelés és környezetvédelmi intézkedés nélkül, ezen emberek biztos, hogy a 40et se érik meg és valami rákban meghalnak a sok belélegzett műanyaggőztől... a tengerbe való szemétöntés jelentősen csökkent a 80as évek óta, de még mindig jelentős egyes régiókban. Az újrahasznosítás meg "vegyes" ütemben halad kicsit oda-vissza hintamódon.

  Csak kicsiben de anno volt itt felénk a visszaváltható műanyag palack egy pár éven át, de a gyártók addig lobbiztak, hogy "nem éri meg", hogy végül megszűntek...
  Bár a palackokra elvileg vannak próbálkozások, hogy pl. alga alapú műanyaghoz hasonló palackot csinálnának, ami "jól lebomlik és akár komposztálható". A gond azon palackokkal pont ezzel is van, az még szerintem nem számítana, hogy nem teljesen áttetszőek ezek a palackok (olyan "opálosak" kicsit), a probléma velük a túl rövid élettartam, pár hét alatt gyakorlatilag érződik benne az "alga íz" a benne levő italban. Ha cukros és szénsavas ráadásul akkor katalizálódik a folyamat és pár nap lesz a különbség, ebben így nem tudnak terméket árulni.
  Amiben a gyümölcsleveket árulják "papír kívül, fólia belül" dobozok se igazán jók, bár teljesen újrahasznosíthatóak, de nem bomlik le ha nem kezelik őket megfelelően.

  A Lítium akkumulátorok kidobása is gond. De visszagyűjtésüket nem igazán akarják bevállalni mert "macerás" a megsemmisítés (bár nem lehetetlen, csak drágább jelenleg a folyamat mint a készítés), de vannak kutatások ott is, mert a lítiumot "vissza kéne nyerni hatékonyan", főleg, ahogy egyre drágább ez a ritkaföldfém. Ott talán áttörést a szilárdelektrolitos lítium vagy olcsóbb változatban (kicsit kisebb kapacitással) szilárdelektrolitos nátrium akkumulátorok hozhatnak változást. A lítium a jelenlegi akkuk úgy 10Xes méret/kapacitás értékét, a nátrium úgy 5X méret/kapacitás értéket tud elérni (tippek szerint).. Nem gyúlékony (átszúrásra), nem termel mérges gázt ha valahogy még is meggyullad, könnyű lehet megsemmisíteni élettartamának végén (és gazdaságos lehet), nem érzékeny annyira a hőmérséklet ingadozásra, gyorsabban lehet tölteni és meríteni őket.
  Kb. az akkuk "szent grálja" lett utóbbi, hihetetlen ígéretes pletykák vannak róluk, 2023-2025 körülire tippelik az első kereskedelmi forgalomban való megjelenést (kérdés mennyire számít sorozatgyártás beindulásának, hogy egy BMW prototípust terveznek bemutatni 2023ban már ilyen akkuval szerelve).

  Ezt lehetne még folyatni ... ez kb. az "előremenekülés" és "fenntarthatóság" keveréke lehet, és szerintem ez lehet a megoldás, ahol lehet "ésszerűen" vigyázni a környezetre, mértékkel "terhelni", és próbáljunk meg gondoskodni a szemetünkről.
  Végső soron a környezetvédelmi előírások szigorodása gépjárműveknél is sokat segít az akkumulátortechnikák fejlődésének, persze a nanotechnika fejlődése is segít, de ha nem volna pénz a fejlesztésben, akkor úgy járhat az új technika mint a lítium, nagy mértékben az után kezdték alkalmazni, hogy lejárt a licenszköltség a kifejlesztők irányába. De ha ekkora igény lesz, és ennyivel jobb a szilárdelektrolitos technika, akkor lehet még bevállalják licenszdíjjal együtt is a váltást majd (remélem). John B. Goodenough neve a projektben mindenesetre jó hír.

  The human head cannot turn 360 degrees... || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB || LG v20@4100mAh

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  Kösz, a 800 oldalt majd nyugdíj után.

  Biztosan akad igazi fejlődés is, csak nehéz észrevenni a tengernyi kamuzás (ld elásott-eltüzelt szélkerekek története) közepette. Amazóniában pedig nem az az előrelépés, hogy kevesebbet vágunk ki, hanem az hogy ÚJRAERDŐSÍTÜNK és NÖVEKSZIK az erdőterület/BIOSZFÉRA. Lehet van már ilyen program, sajna a jelenlegi brazil és egyéb egyenlítő környéki rezsimek nem ilyen irányba mennek :(.

  #26: halászattal/halgazdálkodással kapcsolatban elég durva dolgokat lehet olvasni a partmenti élővilágot tönkrevágó halfarmokról. (Ezt harangozták be korábban, mint milliárdokat etető "megoldást" - kiderült, h kb annyira oldja meg a környezetterhelési problémákat, mint az égetőműbe hurcolt szélkerék).

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • DraXoN

  őstag

  én nem halfarmokról beszéltem..
  hanem csinálnak olyan zónákat amik úgynevezett "regeneratív zónák", és azon részen nem lehet halászni, rákászni, és semmi hasonló tevékenység nem végezhető..
  Egyes partok vannak azonban amit turisztikai okokból megnyitottak a búvároknak, mert az ökoszisztéma regenerálódott olyan szinten, hogy "érdemes legyen" tenger alatti turistautakat csinálni pár részen (mivel nincs hálós halászat, a korallzátonyok is regenerálódnak azon részeken ha vannak).

  A halfarm maximum ezen zátonyok védelmében lehet jobb, mert nem tépik fel esetlegesen mélytengeri hálóval a zátonyok élővilágát..

  The human head cannot turn 360 degrees... || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB || LG v20@4100mAh

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  Igen, vannak tengeri rezervátumok, kezd megjönni az emberiség esze - miután vonóhálóval országnyi területeket taroltak le. A halfarmokat csak egy fals irányként írtam, ésszerű méretben és elhelyezéssel nyilván azok is életképesek lennének - de az embernek sose elég semmi.

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

Hozzászólok Aktív témák