Hirdetés

 • dqdb

  addikt

  Helyes a gondolatmenetem?
  Igen, helyes. A helyzetet súlyosbítja, hogy korábban akadt olyan gyártó, ami nem telepítéskor generált RSA kulcsot adott gépre, hanem mindenhol ugyanazt használta. Azaz te magadnál kinyerted a kulcsot, és a vírusirtó többi felhasználójánál vissza tudtál élni vele.

  Pontosan az SSL lényegét vágja tarkón ez a technika, mert a NOD32 látja a plain adatforgalmat, akár bele is nyúlhat. Ki tudja mit csinál az adatokkal, ki(k)nek mi(ke)t küld el, stb.
  Ez így van, és ez csak a kisebbik probléma. A nagyobbik a gyártól implementációs hibái és azok biztonságot továbbgyengítő mellékhatásai.

  E.Kaufmann: Én tudom, hogy egy se, de pl a HUP-on pont ezt vágták a fejemhez egy hasonló vitában, hogy böngészőből csekkolható a turpisság :)
  Fejlesztő vagyok, tele van a tanúsítványtáram gyengén védett teszt és fejlesztői CA-kkal, így a kényesebb oldalakon általában figyelem, hogy van-e EV tanúsítvány (ha nincsen, megnézem a láncot), netbankolásnál pedig minden belépéskor megnézem magát a láncot is (tudom, paranoia). Mivel a fontosabb oldalak szinte mindegyike bír EV tanúsítvánnyal, a böngészők pedig kódban fehérlistázzák azokat a CA-kat, amelyek ilyen tanúsítványokat bocsáthatnak ki (például Chromium és származékai), ezért a zöld lakat melletti zöld cégnév láttán gyorsan nyugtázható és megfelelő jele annak, hogy tényleg azzal a szerverrel beszélget a böngésződ, amelyikkel kell, és nincsen MITM folyamatban.

  tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek