Hirdetés

 • LaySoft

  csendes tag

  Kerítettem egy vindózos gépet amin NOD32 fut, tesztelgettem, így már eloszlott a köd.

  Ha a NOD32-ben be van kapcsolva az SSL szűrés, akkor minden https oldalhoz csinál egy tanúsítványt és mivel a Firefox-ban benne van az ESET tanúsítványa, ezért a böngésző simán elfogadja. Ha kitörlöm ezt a tanúsítványt a Firefox-ból, de a NOD32-ben bekapcsolva marad az SSL szűrés, akkor a Firefox azonnal beszól, hogy nem jó a tanúsítvány. De ha újraindítom a Firefox-ot, akkor megint ott figyel az ESET tanúsítványa. Csak akkor nem íródik vissza állandóan, ha a NOD32-ben ki van kapcsolva az SSL szűrés, és ebben az esetben az oldal eredeti tanúsítványát látjuk.

  Azért ez így jobban belegondolva, nagyon gáz. Pontosan az SSL lényegét vágja tarkón ez a technika, mert a NOD32 látja a plain adatforgalmat, akár bele is nyúlhat. Ki tudja mit csinál az adatokkal, ki(k)nek mi(ke)t küld el, stb.

  Feltételezhető, hogy ez a csoda router is így működik, de az is biztos hogy ehhez tanúsítványt kell telepítenie, ezt gondolom az install meg is teszi. A lényeg, hogy azért nincs világvége, mert bele kell nyúlni a rendszerbe, hogy működjön a dolog, ahhoz meg elméletileg jóváhagyás kell.

  (Bocs ha a fentiek más(ok)nak egyértelmű volt eddig is, számomra nagy pofára esés)