Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • twofatcat

  addikt

  Kezdem unni USA-ban és EU-ban is bíróságokon akarnak Androidot csinálni az iOS-ből. Lehessen másik áruház, másik fizetés, másik böngészőmotor... unalmas! Amikor user vesz egy iphone-t, az Apple nem árul zsákbamacskát tudni lehet, hogy zárt rendszer, zárt áruház, webkit alapú böngésző lehet csak, nincs SD kártya hely stb. ezeket a kezdetek óta tudni lehet. Ha nem tetszik, lehet venni más okostelefont ahol lehet olyan áruházat sideloadolni, olyan szutyok banki fizetős szolgáltatást használni amilyet akarsz.

  Ha erővel kinyitnák a bíróságon és lenne gyakorlatilag két nyílt rendszer, akkor mi lesz azok jogával akik a zárt rendszer előnye miatt választották az Apple-t? Mert a bankok a saját fizetős szolgáltatásukat fogják erőltetni, milyen remek tapasztalatok vannak a bank IT fejlesztéseivel... Akkor már inkább Apple "erőltetését" választom, mert az kényelmesen megbízhatóan működik. Az Apple Pay-hez kötött NFC egy technológiai kérdés, persze technikailag lehetne kinyitni az összes szutyok banki app számára, de az Apple úgy döntött nem. Ahogy úgy döntött nincs SD kártya és már nincs jack csatlakozó, pedig technikailag lehetne. Csak azért nem perel senki, mert abban nincs pénz. USB-C kapcsán még megértem az érveket, ugyanakkor túl sok lightning kiegészítő van már forgalomban, ha már a környezetvédelem a kérdés. Tilcsákbe a felesleges epül stickert oszt legyen döntetlen.

  Mi lesz a következő, a bíróság versenyellenességgel vádolja az Apple-t, mert a saját tervezésű (jobb) chipjeit használja az iPhone-hoz és Mac-hez szegény Exynos, Snapdragon és Intel akadályozva van?

  #28
  "ha holnaptól a youtube-ot csak chrome-on lehetne nézni, titeket az sem zavarna?"

  Nem egészen jó példa, mert a Google egy reklámcég, majdnem mindegy nekik milyen platformon nézik a videókat, persze Chrome-nak örülnek legjobban mert azt könnyebb adatbányászni. De az se baj nekik, ha az iOS YT appnak meg kell felelni az Apple privacy dolgainak (amiért nem frissült hónapokig több Google app), mert az iOS tábor fizetési hajlandósága nagyobb, míg Androidon youtube vanced a varázsige... Akkor nem mindegy a Google-nek amikor jött volna 3. mobilplatform és érdekükben állt megbuktatni hivatalos Google appok nélkül, mert tíz éve egy árszegmensben az alsó- és középkategóriában akkori touchwiz "lagdroid" ellenében egy windows phone Lumia pörgött rendesen. (persze végsősoron a microsoft hibája volt a bukta)

  #33
  "hosszútávon a zárt dolgokat irtani kell tűzzel-vassal"

  Miért is? Az aztán használna az innovációnak. :U Csinálsz valami jót, aztán bíróságon elrontják. Van most egy zártabb és egy nyíltabb mobil platform, lehet választani. Ha te erővel kiirtod a zártabbat és csak egy féle marad, akkor mit nyertél? Egy milliárd ember választja az iPhone-t úgy, hogy kezdetek óta tudni milyen. Ne rontsd el a választásunkat.

  Ha nem lenne Apple Pay, valahogy nem látom azt az idővonalat ahol az IT fejlesztéseiről hírhedt bankok és kártyakibocsátók kényelmes rendszereket csináltak volna. Mert akkor nem Paypal és Venmo lett volna, hanem VisaPay és MasterNETcard. USA bankokat ahol még csekkeztek és mágnes (nem chip) kártyáztak amikor EU-ban már érintős kártyával fizettünk. Amelyik banknál a netbank még néhány éve is flash playert kért. Tök jó bízzuk ilyenekre az IT dolgokat.

  Miért kéne irtani a zártat csak azért mert zárt? Valami oka van az Apple áruházában keresnek többet a fejlesztők, hogy az Apple Pay a legelterjedtebb, hogy iPhone-ból adnak el többet, miért az ipad a tablet szinonimája és apple watch az okosóráé. Pl. hogy az iOS frissítés megjelenés napján elérhető mindenkinek, azért van mert az Apple diktált a szolgáltatóknak nekik nincs beleszólásuk, nincs az a szarakodás mint a szabadság földjén Androidon szokott lenni, hogy a Google ugyan bemutatja az új verziót, de még félév mire a gyártó és hálózatszolgáltató is kiengedi. (egyéni mókolás nélkül) És akkor egy app fejlesztő kénytelen a 3-4 verzióra fragmentált táborra fejleszteni. Lassan 20 éve a zárt Apple tudott diktálni úgy a napstertől és torrenttől pánikoló zenekiadóknak, hogy elmúlt a 10-20 dollár CD korszak és bizony megéri az 1 dollár 1 dal letöltés üzleti modell az ipod sikerével, különben a warez nő.

  A Nintendo és Playstation is zártabb rendszerek, sikeresek is, hagyjuk őket békén. Ha nem tetszik játszhatsz máshol mással. Én se veszek Androidos Samsungot, Xiaomit (nagyon esetleg egy Sony vagy Pixel) mert a falra másznék tőle, de nem akarom erővel megváltoztatni ha nekik úgy jó.

  A falra mászok ettől a zárt = rossz szemlélettől. Egyébként, ha úgy nézem Androidon a szutyok banki appnál is feltétel a Google áruház, akkor ott sincs az a hatalmas szabadság, mert vérpistike rootolt Huaweién nem fog menni, ha nem tévedek. Lehet olvasgatni Play áruházban az értékelő kommenteket ezekről a banki appokról. Nekem nem a "jobb választás, minőség, innováció" jut eszembe róluk.

  "Lehet bankot váltani, ha a mostani nem megfelelő."

  Ez majdnem úgy hangzik, mint lehet másik okostelefonra is váltani, ha az iPhone NFC Apple Pay-hez kötése nem megfelelő. Mert valaki RaiPay-jel akar fizetni, ott van Androidon az áruházban.

  #38
  Azért nem mindegy, hogy az IE6 90%-nál járt már amikor jött a böngészőválasztó képernyő. Okostelefonból könnyebb a választási lehetőség.

  Mindezek ellenére felőlem használhassa mindegyik szutyok banki app az iphone NFC-t, csak akkor az is legyen kötelező, hogy ugyanúgy Apple Pay-hez is rendelkezésre kell állni továbbra is, ha pl. a RaiPay benne akar lenni az App Store-ban. Nem szeretnék olyan üzenetet kapni ezt a bankkártyát nem lehet hozzáadni, mert a kibocsátó bank azt szeretné csak az ő gagyibb módszerével lehet fizetni.

 • twofatcat

  addikt

  válasz Bandit79 #45 üzenetére

  Gyerekkoromban imádtam a dédi almás pitéjét, az volt a legjobb, ha anyu sütötte nem volt pont olyan, a cukrászdai végképp. :) Nem csőlátás dédi elfogultság, hanem tény.

  Igazából bármilyen funkció kapcsán lehetne perelni szépen éveket, vagy hagyni is lehetne mert végül is van választási lehetőség: Apple és nem Apple. Jobban örülnék európaiként, ha az EU inkább azt ösztönözné legyen jó európai okostelefon és számítógép és ne USA és Távol-Kelet között kellene problémázni az egyiket bíróságra, a másikat kitiltani, mert akkor nem számítana annyira a függés. Amúgy száz dolgot tudnék mondani Apple userként ami nem tetszik és változtatni kellene, de az alapvető zártabb üzleti és működési modelljük számomra inkább előny, mint hátrány. Az erővel törvényileg userekért jót tesznek dologgal én óvatosan bánnék, nem mindig szimpatikus nekem, mert nem kérdeztek engem és 1 milliárd másik usert biztosan akarom harcoljanak ebben és abban az ügyben? Az Epic vs Google és Apple perben is vicc volt az előadott színjáték értünk a nevünkben szabadságharcolnak. Hát, felőlem pusztuljon az Epic. ;]

  Amit az EU-nak és USA-nak tényleg fel kellene bontani, szabályozni az a Facebook birodalom. Fb, Messenger, Instagram, Whatsapp a social media nagy része az övé és botrány botrány után. A Google és a Facebook negatív hatása sokkal nagyobb a társadalomra, mint hogy az iPhone-on milyen port van és hogyan működik a fizetés.

 • twofatcat

  addikt

  válasz joey04 #54 üzenetére

  Csak úgy szóljon bele a törvénykezés, ha azt akarják az Apple nyissa ki az NFC-t másoknak, akkor cserébe a bankoknak továbbra is együtt kell működni az Apple Pay-jel, hogy user ne szívjon. Értem a bank a saját pecsenyéjét akarja sütögetni, de az Apple építette fel a platformot. Szerintem rövid idő alatt kiderülne, ha rendelkezésre áll Apple Pay és a RaiPay, Simple és nem tudom mi, akkor user a jól megcsinált AP-t használja. Androidon nem vagyok annyira tisztában a dolgokkal, most is le vannak maradva egy cikk alapján, mert okosóra a divat már, nézem pl. a RaiPay leírását okosórával nem lehet, tehát kimerül a döcögés továbbra is:

  Hogyan fizessünk okosórával
  "Apple Pay gond nélkül működik Magyarországon - természetesen az adott banktól függően."
  "A Google Pay-el ellátott órákkal Magyarországon még nem lehet fizetni."
  Samsung Pay: "Európán belül ez a módszer jelenleg csak az Egyesült Királyságban működik."
  (a többi mókolás revolut és curve közbeiktatásával, állíts régiót UK-re nem hivatalos kiskapu és ilyenek)

  #56
  Igen, lehet elment. Akarat híján. Előbb Európai Egyesült Államok kellene hozzá.

  Az a vonat elment dolgot érzem most a right to repair törvényjavaslatok kapcsán is. Biden benyújtott egy javaslatot traktorok és kütyük kiemelt említésével, az EU is vizsgálja. Csak a gyártók már régóta nagyon elmentek abba az irányba, hogy egy fekete dobozt árulnak, ha baj van vele vidd a hivatalos szervizbe. Tesla, Deere, Apple, Microsoft stb. Törvénykezés késve akarja visszadugni a szellemet a palackba.

  [ Szerkesztve ]

 • twofatcat

  addikt

  válasz Somatom #68 üzenetére

  Az előbb írtad GP és bankod közé kellett még a Curve is. Ez már egy más dolog, plusz szereplő. (kinek adod meg az adataid, az mit gyűjt a tranzakcióról stb. Apple-nek gőze sincs mikor hol mit vettél) Amúgy nem GP vs AP téma van, hanem a szutyok banki appok. Hogy AP-t kikerülve hozzáférjenek az NFC-hez.

  Pl. valaki az elképzelt iPhone + saját banki app forgatókönyvben nem tud fizetni a boltban, mert a banki app éppen összefosta magát, technikai tudás nélkül csak annyi esik le neki, hogy nem jó az iPhone. (Ahogy a sarki mobilosnál beszerelt gyári minőségű néven reklámozott utángyártott kijelzőről se tudja laikus amiatt nem megy az ujjlenyomatolvasó.) A bankok is a saját megoldásukat akarják természetesen, akkor utána miért fizetnék az Apple Pay-t? Miközben még adatot is gyűjthet a saját app, vagy díjat felszámolni. Van két mobilplatform, álljanak be a bankok az AP és GP mögé, a két IT cég csinálja az IT részt, abból jó még nem sült ki amikor egy bank szoftvert fejleszt. :) Kb. mint streamelhetsz zenét Spotify, Apple Music, Tidal, Youtube, Amazon amelyik tetszik, hát hogy nézne ki ha minden zenekiadó elkezdene saját szolgáltatást és appot csinálni.

  User élmény pl. az hogy már jóideje divat az okosóra. Apple Watch + Apple Pay kényelmes. A nyíltabb oldalon nem nagyon van ilyen, lásd feljebb linkelt cikk összefoglalója. Érdekes gyakran az van fúj zárt Apple, nyissák ki erővel bíróságon, aztán mégis inkább a zárt rendszer van előnyben a piacon.

  [ Szerkesztve ]

 • twofatcat

  addikt

  válasz joey04 #70 üzenetére

  Közben már bizonyította is. :D Akkor ez beszélgetés ennyi volt.
  "Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7" aláírással gondolom úgyse érinti mi zajlik az Apple pályáján.

 • twofatcat

  addikt

  válasz joey04 #80 üzenetére

  "akkor szopás, amikor a Simple gondol egyet, kijelentkeztet, aztán a kasszánál kell visszajelentkezni"

  Én vagyok mögötted a sorban a csendben anyázó, amikor megy ez a szerencsétlenkedés. Van kasszás ismerős, 99% az "egzotikus" módszereknél van fennakadás. Sarkítva amikor az Androidos kocka srác három szereplős módszere elakad, a plazacica Apple órájával pedig megbízható mindig és egy másodperc az egész.

  Úgy látom sokan még mindig nem értik nem AP vs GP, hanem azt akarják a bankok hozzáférjenek az NFC-hez, AP és GP nélkül, úgy nyilván csak a saját szutyok banki appot erőltetnék és akkor akár kihátrálhatnának a jól működő AP és GP mögül is, a nagy szabadság jegyében. Csak úgy szóljon bele a törvény, hogy változatlanul AP és GP mögött is ott kell lenniük. Persze tudják akkor a kutya nem használná a saját banki appot.

  #108 Somatom
  Nem tudtam róla, hogy a Telekomtól részletre vett 160 ezres iPhone SE készülékem valami hihetetlen luxus prémium kategória. A használt XR, vagy a még mindig jól használható SE1 ami van családban és tavaly nyáron még 50-ért eladhattam volna.
  Pont azért veszek iPhone-t iOS preferenciát félretéve, mert Androidra nincs pénzem. Egy 100K Xiaomi számomra igen bukta lenne ár-érték arányban. Vicces iPhone topikokban az Androidosok megjegyzései, egyszer az van milyen szar az iPhone hogy nincs benne se 100 megapixel, se 100W, amit a harmada árban Xiaomi tud három éve, máskor meg az van csak prémium kategóriát gyártanak. Most akkor melyik...

  [ Szerkesztve ]

 • twofatcat

  addikt

  válasz Busterftw #130 üzenetére

  Egyesek ilyen logikával azért is perelnék az Apple-t, mert mi az hogy vErSeNyElLeNeSeN 100% csak a saját tervezésű processzoraikat teszik az iPhone-ba, hát gondoljon a bíróság a Snapdragon és Exynos mérnökök éhező gyerekeire is.

 • twofatcat

  addikt

  válasz Foglalt név #137 üzenetére

  Az iphone tulajdonsága ismert a kezdetektől, nem zsákbamacska. Annak tudatában lett milliárdos usertábor. Miért akarod erővel kívülről megváltoztatni? Amikor választhatsz Androidos készüléket is, ha neked a zártabb iPhone nem felel meg és valamiért az OTP, Erste technikailag rosszabb banki appokkal és Curve, Revolut közbeiktatás vacakolással akarsz szórakozni.

  Most van egy zártabb és egy nyitottabb platform, választhatsz. Hol abban a szabadság, ha a zártabb rendszert erővel nyitottabbá teszed és akkor lesz két nyitottabb? Az se az Apple hibája, hogy a nyitott Android GPay térfélen okosórával Mo-on nem igazán lehet fizetni, miközben a zárt Apple Watch működik szépen.

  Ha a törvénykezés úgy szól bele a banki app is férhessen hozzá az NFC-hez, de közben ugyanúgy az Apple Pay-t is támogatniuk kell, akkor rövid úton kiderül az IT cég módszere jobb a bankok csodás tech fejlesztésénél, ezért a céljuk inkább az ne kelljen használni az AP-t (vagy GP-t) egyáltalán és akkor user tábort szépen rákényszeríthetik a saját szar appra.
  Az Apple tervez bikaerős és energiatakarékos A és M processzort, akkor ne kötelezze őket senki Exynos-t és Intelt is kell használniuk.

  Hogy a Windows Phone elbukott, azt a Microsoft bénázása mellett köszönhetjük a Google-nek is, amiért nem adták ki WP platformra a Google appokat, mert tudták a zárt WP stabilabb és fluidabb működése verte az akkori alsó- közép Androidokat. Tudom, mert volt Nokia Lumiám. Zárt rendszer megkötések ellenére jobb élmény volt, mint ugyanolyan árban akkori Android cuccok. (nyomkodtam haverok akkori touchwiz és xiaomi csodáit, hát köszi nekem ne) Több EU országban már 10% is volt a WP elterjedtség, ami nem rossz ahhoz képest bénázott a Microsoft is rendesen: 7-ről nem minden készülék mehetett 8-ra, onnan 10-re aminél már tudni lehetett appok nélkül kasza lesz. A Microsoft helyette most már Android Surface Duot ad ki.

  #136
  Nekem mindig érdekes az ilyen netes vitákban, hogy Android userek, Samsung, Xiaomi userek akik bevallottan soha nem vennének iPhone-t, mert keveset tud, "játéktelefon", nincs benne 100 megapixel és 100W töltés, se 10 GB RAM és 10000 mAh akku, mert fÚj zÁrT rendszer, az ő androidos készülékeikhez képest, akkor mi is a problémájuk? Használják azt, mi ezt. Miért akarják olyasmivé tenni ezt amilyen már van és használják? A Nintendo is zárt, a Playstation is. Sikeresek.

  #138
  Rossz példa, mert miért vennék ki a magyar nyelvet? Másrészt angolul régóta feature a swipe, quickpath húzogatós gyorsírás ami most sincs magyarul az iOS billentyűzeten, Hey Siri helyett sincs magyar Hé Sári, mégis sok magyar szereti az iPhone-t, mert ennek is utána lehet nézni vásárlás előtt. Nincs zsákbamacska.

  #143
  Szép példa. Részemről a szoftver fejlesztést hagyjuk az IT cégekre és ne a bankokra.

 • twofatcat

  addikt

  válasz Fall-N #146 üzenetére

  Csak egy utolsót a témához, mert csúnyán offolok: Én is írtam MS hibája is volt a 7-8-10 készülékváltás szégyen, és zéró koncepció, kété vente újrakezdés, de legalább próbáltak újat csinálni akkoriban a minimalista design kilapított ikonok live tiles felület nagyon is friss volt a két busy design ikonrácsos rendszer között. WP előbb volt sötét mód, a böngésző címsora alul volt könnyen elérd ez iOS15-ben 2021-ben lett feature, a Nokia live photo is előbb volt ami iPhone-ra csak évekkel később. Kontaktot fényképpel kitűzni home screenre és ránézésre láttad ha írt új üzenetet. Tök új volt próbálták HUB felületekre befűzni egy helyen egységes felületen látni XY email, sms, skype, facebook feed. Xbox music streaming. Persze a 3rd party appoknak inkább az volt az érdeke a külön appban nézegesd, így ez is zsákutca lett. De legalább próbáltak újat. Előbb volt Continuum mint Samsung Dex. A HP beállt drága flagship készülékkel is.

  Viszont MS bénázás mellett a Google és más nagy appok nélkül megvolt pecsételve a rendszer sorsa. Az "okos" névtelen app megoldás sehol nem számít, mert kis %, a hivatalos appok hiányát ne becsüld le. Volt WP-re Snapchatnél, Instagramnál faszább nem hivatalos insta és snap app, de nem számított. Új okostelefon platform nem jut sehova, ha nincs hivatalos YouTube app amikor mindenki és az anyja is vlogolt. Szóval a Google nagyon is nem akart az Androidnak vetélytársat az alsó- középkategóriába, ezért WP-ről letiltatta még a Microsoft által készített jobb YT appot is. Mondom, akkoriban 8-10 éve egy 50 ezres droid olykor belefagyott egy kameramegnyitásba vagy hívásfogadásba, a Lumia ahhoz képest stabilan pörgött. Olaszország 10% felett, UK 20% felett, joggal tartott a Google abban a szegmensben.
  Aztán új MS CEO már nem akart azzal foglalkozni, és akkor saját MS appok is el voltak hanyagolva, a zene streaming szolgáltatásukat is bezúzták és mindent. Elbaltázott MS áruház, univerzális app irányvonalat is feladták. Mert Nadella kimondta az új irányt felhő, Linux, iOS és Android. Ballmer projektjeit pedig leírták veszteségként. Nokia, fitness Band, music streaming, mind kuka, UWP Edge-nél is a saját hibák mellett ott is a Google alájuk tett ahol tudott, így ezt is feladta MS és lett Chromium Edge.

  Számítógépet ne keverjük ide, ami mobilon érdekes új felület volt akkor csempékkel, az bukta volt számítógépen nagy kijelzőn. (Windows 8 start képernyő, a 8.1 kicsit visszatáncoltak, 10-nél még jobban, 11-nél teljesen kuka)

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák