- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Milyen routert?
- Musk, X, a deepfake-törvény és a szólásszabadság
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A konzolok, a GTA VI és az új Switch húzzák előre a játékipart
- Tényleg megbüntette az Apple-t és a Metát az EU, jön a megtorlás?
- YouTube
- Videó stream letöltése
- Mesterséges intelligencia topik
- Proxmox VE
Új hozzászólás Aktív témák
-
somogyib
őstag
válasz
BlackPriest #45 üzenetére
"létezik szabály a prím számok számítására, mivel definiálható, mi is az a prím szám"
Ez ebben a formában igaz, mivel általános iskolás anyag a számok primtényezőkre bontása. Tehát adott időn belül bármelyik számról megtudhatjuk, hogy prim vagy sem.
De ha a számegyenes elejéről indulok, akkor is meg tudom mondani, hogy melyik szám prim és melyik nem.("Eratoszthenész szitája" módszer).
Mindkét esetben jól definiálható matematikai módszerről van szó, de ezek nem megoldások arra nézve, hogy a számegyenesen bármeddig eljutva meg tudnám mondani, hogy melyik lesz a következő primszám.
Összegezve, a kiszámíthatóság itt ezt jelenti: nincs olyan matematikai képlet, melynek változójába behelyettesítve egy számot, az kiadná, hogy melyik lesz a következő prim. (ahogy azt se tudod "kiszámítani", hogy a pí-nél a tizedesvessző után a következő szám mi lesz)
Na de ez a diskurzus már igencsak elkeveredett a cikk témájától. Mindenesetre én nem fogok jelszót venni a kishölgytől
-
somogyib
őstag
"Bár követhetik egymást random, attól még kiszámolható hogy mondjuk a 197 után mi lesz a következő prím szám"
NEM, ez nem igaz!. Nem kiszámolható, hogy mi lesz a következő primszám. Csak találgatni tudsz!
"A valós randomnál pl kozmikus háttérsugárzás nem tudod megmondani a következő állapotot. Tegyük fel hogy felosztod a jelet 0-9 ig egy skálán és egyforma időközönként mintát veszel belőle, ezt már tekintheted true randomnak."
Nem kekeckedni akarok, de tényleg nem értem,hogy ezzel mit akarsz mondani...
-
haxiboy
veterán
Prímszám megállapításra egy pillanat alatt lehet írni egy programot és gyakorlatilag a végtelenségig lehetne futtatni. Bár követhetik egymást random, attól még kiszámolható hogy mondjuk a 197 után mi lesz a következő prím szám egy egyszerű függvénnyel, sőt valaki ezt már meg is tette [link] Csak óvatosan, nagy file!
Pontosan nem tudod hogy mi lesz, de ha 150 ezerszer számolod ki ugyanazt akkor is azt az eredményt fogja hozni. A valós randomnál pl kozmikus háttérsugárzás nem tudod megmondani a következő állapotot. Tegyük fel hogy felosztod a jelet 0-9 ig egy skálán és egyforma időközönként mintát veszel belőle, ezt már tekintheted true randomnak.
-
sztanozs
veterán
Attól még, hogy pontosan nem tudod, mi lesz, még nem random.
100% valószínűséggel ki lehet zárni bizonyos számokat (páros és egyszerűen ellenőrizető osztóval rendelkező számok), és az esetek egy részében nagy valószínűséggel el tudod találni a következő (vagy valamelyik közeli következő) számot. Ez minden, csak nem kriptográfiailag elfogadható véletlenszám. -
somogyib
őstag
"Onnan hogy ki tudod számolni hogy mi a következő lehetőség máris nem random. A prímszám pont nem random hiszen ha azt kérdezem melyik a 256786. Prímszám akkor a gép masodperceken belül megmondja."
A primszámok esetében éppen az a lényeg, hogy nem tudod kiszámolni a következő számot, mert pont random-szerűen követik egymást. (most nem az a lényeg, hogy ki tudom-e számolni, hogy melyik szám prim, vagy melyik nem).
Matematikailag a primszámok egymást követő sorozata biztos, hogy random. (ha ebben megcáfolsz, akkor Te vagy az egyetlen ember aki ismerei a Riemann-féle zéta függvény eloszlásait a komplex számsíkon)
"Lásd pl a c-ben van egy nagy lista tele "random" számokkal és abból olvas, részben valós randomot tudsz belőle csinálni ha a time függvényében hívod meg"
Nem ismerem a programozás ezen "bugyrait" de ami mondtál az tényleg érdekes.
-
haxiboy
veterán
Onnan hogy ki tudod számolni hogy mi a következő lehetőség máris nem random. A prímszám pont nem random hiszen ha azt kérdezem melyik a 256786. Prímszám akkor a gép masodperceken belül megmondja. A valós random számokat általában valamilyen célhardverrel megtámogatva generálnak. Pl kozmikus háttérsugárzás. Az összes többi az pszeudo random. Lásd pl a c-ben van egy nagy lista tele "random" számokkal és abból olvas, részben valós randomot tudsz belőle csinálni ha a time függvényében hívod meg de az sem az igazi.
-
somogyib
őstag
Értem, hogy mit mondasz, de azt nem, hogy mi köze ennek a Heisenberg-féle relációhoz.
A Heisenberg-féle elv azt mondja, hogy minél jobban ismered egy "részecske" egy bizonyos tulajdonságát, annál jobban nem ismerheted egy másik tulajdonságát.
Szerintem ez az elv nem a véletleszerű eseményekhez kötődik.
"eredendően hol dől el, hogy mi lesz a randomizált szám?"
pl. a primszámok elég random követik egymást...
-
totron
addikt
Hámozd le teljesen: eredendően hol dől el, hogy mi lesz a randomizált szám? A dobókockánál is bejátszik a felületi egyenletlenség (azonos dobáserőt és ívet feltételezve), tehát két egyforma eredmény nincs (egymás után legalábbis). Ugyanígy egy függvény is csak egy maszk, min áll a kapott számérték? Ennél jobban nem tudom megvilágítani. Ha ismered az elvet, nem is kell.
-
Kékes525
félisten
Ki az aki így jut jelszóhoz?
Ezt eladom: dfklJdrSHUDL1892'+!/[˘`, elég erős, lehet licitálni! -
A kis csajszitól maximum ilyen jelszavakat kapnánk: Pikachu123 , Thomasmozdony99 , MaciLaci11
-
totron
addikt
Megfelelő hatósági parancs = nő van az egyenletben. Sikítani támadt kedvem. Jah, anyuka menedzsel. Nekem meg az "nem zártam be az ajtót" ajtó külső felére tett cetlis örökérvényű jut eszembe. A randomfüggvények hogy működnek? Úgy értem visszavezethetők a Heisenberg-féle határozatlansági elvig? Hogy csinálja ezt egy gép?
-
Itthon még ez a módszer sem működne, ismerve a posta színvonalát..
Keres egy kis pénzt a semmivel. Nincs ezzel baj.
-
haxiboy
veterán
Kislány küldhetne ilyesmit :
9D)Rm#e=@3wI*eR+p4^%S
(h|bmz%z7h[V}@t.<r.L\!De|p!UPQI(i*#l=O!p
Na ez már jelszó
Brute force sem töri meg belátható időn belül. Csak győzd megjegyezni, esetleg bele lehet égetni egy hardverbe ami a gomb megnyomására beírja
-
BlackPriest
őstag
dvd visszatekerő?
-
sztanozs
veterán
-
atike
nagyúr
válasz
Stauffenberg #15 üzenetére
Itthon mindjárt új értelmet kapna a jelszólopás...
Stauffenberg
nagyúr
válasz
LamerGyuri #14 üzenetére
Tudod a biztonság. Csak a USPS elég biztonságos hozzá, hogy jelszavakat postázzon!
-
LamerGyuri
senior tag
Ehh, csak US postáz.
Pedig vettem volna... -
Stauffenberg
nagyúr
Én ennyi idősen száraz faleveleket söpörtem a környékbeli nyugdíjasok kertjében. Nem mostanában volt, de már akkor is meghaladtam a 2 dolláros kerestet, igaz nem 1 hanem 30 perces munkával.
-
Taybore
aktív tag
és ha a kézírását nem tudom elolvasni, akkor rögtön kérjek egy kriptológust is mellé
-
haddent
addikt
Látom az egész családnak a vérében van a szarból aranyat, avagy hogy keressünk a nillből sokat. Igazi agymosott hülyéknek való
-
Béééla
őstag
Annyira, de annyira sejtettem, hogy mi áll a háttérben...
Meg az is "érdekes", hogy a szülői publikáció is "véletlen" megjelent a cikkben. Gerillamarketingből ötös...
-
atike
nagyúr
30 vásárló... Gondolom a nagynéni, nagybácsi, meg a szomszédok.... Hihetetlen mik vannak...
-
gabor7th
addikt
Hajaj micsoda marhaságok vannak a világon...
-
ALBY
senior tag
Tekintsük egy kedves adománynak.
-
Tyrel
őstag
Régen limonádét árultak a kislányok, azt is tudott csinálni bárki, mégis megvették tőlük... nincs ezzel semmi baj.
-
cami][us
senior tag
Van erre ingyenes offline és online megoldás dögivel. Postán jelszavakat küldeni.
Új hozzászólás Aktív témák
it Tizenegy éves New York-i lány készít biztonságos jelszavakat vásárlóinak. Egyelőre nem keres túl sokat.
- E-roller topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nők, nőügyek (18+)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- És milyen illatú legyen a készülék?
- Minden a maxon: Asztalunkon a ROG Strix Scar 18 notebook
- Milyen notebookot vegyek?
- Exkluzív órák
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A35 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nothing Phone 2 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Apple iPhone 16 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- PHONELIST.EU - Használt Apple Nagykereskedés Cégeknek. Iphone 12 PRO
- PHONELIST.EU - Használt Apple Nagykereskedés Cégeknek. Iphone 12 Széria
- Iphone 15 pro 128gb,karcmentes,full tartozék,3 év garis,plussz tartozékokkal
- ÚJ BONTATLAN Samsung Galaxy Tab S10 FE, S10 FE+, S9 FE, S9, S9+, S9 Ultra ,S10+ , Tab S10 Ultra
- PNY GeForce RTX 4070 12GB VERTO Dual Fan videokártya,hibátlan működéssel,tesztekkel!
- 10/25G hálókártyák, DAC kábelek, SFP+ modulok, optikai kábelek, Fibre Channel kártyák
- Gamer PC 11600kg/16gb ram/6gb vga/stb stb
- ASUS ROG Zephyrus G14 GA403UI-QS033W Notebook - Kamatmentes részletfizetés
- Intel Core i7-9700 CPU, processzor (SRG13)- Számla, garancia
- Már 33 000 Ft-tól BONTATLAN. Részletfizetés .Gamer szék noblechairs HERO Valódi Bőr Fekete
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i7-5GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest