Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Somatom

  őstag

  LOGOUT blog

  "most sem tudni, hogy a vezető távozása kapcsolatban áll-e ezekkel az ügyekkel."

  Tééényleg nem tudni? Csak két eset lehet. Vagy feltűnt neki az a néhány milliócska (milliárdocska) túlszámlázás, vagy nem. Mindkét esetben hibás.

  Samsung Note 9 (8/512), Android 9

 • DithenS

  senior tag

  Az a gond, hogy ha köze is volt hozzá, az ilyen szemetek megusszák egy kirúgással. Readásul nem is kell egyből munkáért futnia, a több milliós fizetéséből bőven van tartalékja. Szóval a hierarchia csúcsán azt csinálunk, amit akarunk.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  utód nélkül? két fia van, meg egy lánya. :P

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • BiP

  veterán

  Így van, a felelősség mindkét esetben az övé.
  Már csak azon mehet a lamentálás, hogy melyik a rosszabb, hogy tudott róla, vagy ha nem.

  Az előző váltás is viharos körülmények között történt, ugyanígy megy tovább ő is...

  Az erőltetett amerikai szemléletű happiness, mosolygás, és tapsikolás mögött mindig komolyabb dolgok húzódnak meg.

  [ Szerkesztve ]

 • fonok87

  tag

  Az összefoglaló szövegben azt írják, saját döntésére. Én ebből azt szűrném le, hogy tudott róla. Az amerikaiak meg tudták, hogy tudja. Szóval valószínűleg meg lett mondva neki, hogy vagy szépen szedi a sátorfát magától, vagy szedi neki az anyacég, de abban nem lesz köszönet.

  Truss me, I'm an engineer.

 • Somatom

  őstag

  LOGOUT blog

  Fogalmam sincs, hogy ebből hogy szűrted le ezt a következtetést. Sztem ebből inkább az jön le, amit én írtam: tök mindegy, hogy tudott róla, vagy sem, mert mindkettő súlyos hiba.

  Samsung Note 9 (8/512), Android 9

 • azbest

  nagyúr

  " irányítása alatt a felhőszolgáltatások használata ugrásszerűen megnövekedett a piacon"

  meglep, ha magyar cégek felhőbe fektetnek, hiszen jellemzőbb, hogy inkább backup nélkül, valahol széthagyva csinálnak valami "szerver" szobát, bízva abban, hogy nem lesz semmi baj. Ha meg baj lesz, legfeljebb csődbe mennek. A nagyobbak meg inkább szerverhotelbe tesznek saját eszközöket. A lényeg, hogy itthon marhára drágálni szokták a felhős megoldások éves költségét, mert az okosban és hittel támogatottan kivitelezett megoldásokat választják, ha két fillérrel olcsóbb. Nem a felhő ellen beszélek, hanem a magyar mentalitást írtam le. (Régi helyemen a magyar főnök reakciója az éves 1 misi költségkalkulációra az volt, hogy hú az nem jó, abból inkább vesznek egy "szervert"... persze üzemeltetni biztos ingyen van. A külföldi megrendelő ezzel szemben elkerekedett szemmel annyit mondott, hogy "csak annyi?", és 5 perc múlva már élt a szolgáltatás.)

  Vagy arra gondoltak, hogy az office 365 előfizetések száma nőtt és azt is felhőnek számítják? Mondjuk olyan reklámokkal, ami azt sugallja, hogy csak az ms office az eredeti szoftver, nem csoda... mondjuk az akció is kamu, mert eddig is annyi volt az ára az egyszemélyesnek (van előfizetésem :B ).

  [ Szerkesztve ]

 • FlashLed

  senior tag

  Feltűnt neki biztosan. Amikor a zsebébe nyúlt akkor biztosan. Meg sem lepődöm ezen...

  The Mechanic

 • Komplikato

  veterán

  "Az a gond, hogy ha köze is volt hozzá, az ilyen szemetek megusszák egy kirúgással."
  Hááát persze .... véletlenűl sem szoktak felfelé buktatni kulcs figurákat, ne adj isten beültetni egy kevésbé hangzatos, de jobban fizető székbe. ;]

  "Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)

 • Tuib

  aktív tag

  Azt külső tanácsadói szerződésnek hívják, nem munkavállaló, HR teljesen hitelesen tagadhatja le, a pénz meg csak jön:)

  ''A szeretet az, amikor anyu látja aput a mosdóban és szerinte apu nem is gusztustalan.''

 • BiP

  veterán

  " irányítása alatt a felhőszolgáltatások használata ugrásszerűen megnövekedett a piacon"
  Főleg, hogy már előtte is a felhő volt a prioritás a MS-nál, szóval ez nem egyedül az ő érdeme.

  (#11) Tuib: Ó, megoldják ezt cégen belül is. Lásd az előd, Papp István esetét is. Neki is mennie kellett, jó messzire, de megkapta az Ázsia-Csendes óceán régiót, ami azért nagyobb piac, mint Mo.

  [ Szerkesztve ]

 • #09819904

  törölt tag

  Aki figyelmesen elolvasta, - az előzményeket is -, az láthatta, hogy a magyarországi cégnél korrupciógyanús dolgokat tálaltak.
  Ez nem került pontosításra, mivel folyamatban lévő ügyről annak lezárásáig értelemszerű, hogy nem fognak nyilatkozni.

  A jelenlegi cikkben megnevezett, és egyben távozott hölgyet pedig megilleti az ártatlanság vélelme.
  Az, hogy tudott-e róla vagy sem, majd a belső vizsgálat, vagy az eljáró nyomozóhatóság kideríti!
  Nem zárható ki az az eset sem, hogy a hölgy rájött a dolgokra és/vagy olyan dolgokat akartak vele csináltatni és/vagy aláíratni, ami jogilag minimum a "nem korrekt" plecsnit érdemli.

  Azon tagok, akik itt mindenféle baromságot hordanak össze, az Ő hozzászólásuk nagyjából olyan, mintha Steve Jobs azért halt volna meg, hogy ne kelljen a Samsunggal pereskedni. Alias nettó idiótaság.

 • NandoXXL

  senior tag

  Végre itt is van a kormánymédia :R Szegény vezető nem tud semmit, jó hogy az lett volna a dolga hogy tudjon az ilyenekről (ár, mennyiség, bevétel). Akkor mit csinált, aláírta a mancikának a papírokat két shoping között?

 • Somatom

  őstag

  LOGOUT blog

  Pontosan. Ezek a korrupciós tranzakciók nem két perces, neten kattintásos bevásárlások voltak. Magyar emberről van szó, tehát pontosan tudta, hogy az Orbán rezsim kormányzati szerveivel szemben esélytelen. Ezért nem vártam volna el tőle, hogy itt rendőrségi feljelentést tegyen, de ahhoz a levélhez kellett volna csatolnia a felmondását, amiben értesítette a Microsoftot az első ilyen tranzakcióról.

  Samsung Note 9 (8/512), Android 9

 • UnA

  Korrektor

  Habár igazad is lehet, az ártatlanság vélelme egy jogi kategória, ide nem igazán illik.

 • Somatom

  őstag

  LOGOUT blog

  Egy kicsit belegondolva, ez egy érdekes szitu. Vajon értesíthette-e egyáltalán a külföldi munkaadóját egy olyan bűncselekmény-gyanús eseményről, amiben a Magyar hatóságok is érintettek? Az biztos, hogy rendőrségi feljelentést kellett volna tennie. Talán az lett volna tőle a legjobb lépés, ha feljelentést tesz, és ezzel egyidejűleg menedékjogot kér valahova messze, messze, egy távoli galaxisba. :)

  Samsung Note 9 (8/512), Android 9

 • janeszgol

  veterán

  De most miért bántjátok? A felhő eltakarta a szemét. :)

  pszichiáter, természetesen megilleti az ártatlanság vélelme, amit a törvény ad neki. Mi nem vagyunk a törvény, mi csak tréfálgatunk, beszélgetünk róla. Amit mi gyakorolni tudunk, az a szólásszabadság. A törvényt a hivatalos szervek gyakorolják. (Persze a törvényes magatartás ugye, de azt sok ember úgy éli, hogy nem is jut az eszébe ezek a dolgok, hogy mi törvényes és mi nem.)

  [ Szerkesztve ]

  Intel 2020: Nem a tesztprogramok a legfontosabb beszédtémák. Beszélgessünk inkább a hüvelygombáról! Ja, és az Intel egy csicska.

 • BiP

  veterán

  De hiszen itt a hölgyet nem vádolta meg senki semmivel.
  Csupán arról volt szó, hogy vezetőként mindenképp övé a felelősség. Ha nem tudott róla, akkor kompetenica-kérdés merül fel, ha meg esetleg tudott róla, akkor meg (büntető)jogi problémákat is felvet. De akármi is történt, az ő felelőssége megkérdőjelezhetetlen.
  Bizony, egy vezető nem véletlenül keres sokat, nagyobb felelősség jár mellé. Tudom, Mo-on egy vezetőnek nem szokása vállalni a felelősséget, hazánkban ez szokatlan, ezért az átlagember már gyakorlatilag el sem várja, pedig mégis így van.(kéne lennie).
  De a Microsoft - amerikai cég lévén - elég komoly hangsúlyt fektet a korrupciómentességre. Ku*a sok policy-juk van erre. (más kérdés, hogy magyar leleményesség ellen még ők sincsenek felkészülve :) )

 • FlashLed

  senior tag

  De mivel nem tett feljelentést és egyéb lépéseket sem, ott a kérdés, esetleg sáros?!

  The Mechanic

 • #09819904

  törölt tag

  "Csupán arról volt szó, hogy vezetőként mindenképp övé a felelősség." - Azért ez pont nem állja meg a helyét!
  Ennyi erővel bárki aki vezető, ráhúzható lenne, hogy "mindenképpen övé a felelősség".
  Azért egy nyomozati szakaszban van ugye a gyanúsított, esetleg társtettes. Vagy ugye van az az eset is, amikor hiába ül valaki vezetői székben, ha a háta mögött lopják a céget.

  "De akármi is történt, az ő felelőssége megkérdőjelezhetetlen." - Mulasztás is megállapítható, ami ugyan felelősség valóban, de mégsem egyenlő ugyanazzal, mintha Ő maga csinált volna XY dolgokat.

  Jogilag konkrétan eléggé el lehet vinni a felelősséget igencsak szélsőséges palettán bármerre.
  Az effektív felelősség, elkövetési mód, maga az elkövetés, azok viszont - ahogy meg is jegyezted: ebben az országban -, igencsak körülményesen ( = szinte sehogy sem) bizonyíthatóak.

  Csak egy példa:

 • Somatom

  őstag

  LOGOUT blog

  Nem tudom, hogy is kellett volna ennek történnie. A NAV ugyebár illetékes ilyen ügyekben és van nyomozati jogköre. Tehát, ha a NAV -val kapcsolatos a korrupció gyanúja, akkor a NAV -nak kellene nyomoznia saját maga ellen? Úgy tudom, hogy a rendőrségnél is voltak ilyen MS beszerzések. Akkor, mondjuk a NAV nyomozna a rendőrségnél, a rendőrség meg a NAV -nál? Borítékolható, hogy mindkettő bravúros nyomozás lenne. Nem csodálom, hogy ha nem tett feljelentést. Azt hiszem, ettől még én is hatékonyabban göngyölíteném fel az ügyet. Először a rendőrség és a NAV illetékesét fellógatnám egy-egy lámpavasra, aztán kezdenék kérdéseket feltenni. Sanszos, hogy már az első tíz kérdés után súlyos hiány mutatkozna szabad lámpavasakból. Kivéve, ha lefizetnek, mert mindíg az a legnagyobb csirkefogászat, amiből kihagynak. ;]

  Samsung Note 9 (8/512), Android 9

 • #09819904

  törölt tag

  Van egy úgynevezett "Belső elhárítás" részleg, ami a HM + AVH + Főügyészség triójának közös projectje.
  Ez már igencsak régóta üzemel. Ők az úgymond felső ellenőrzési jogkörrel rendelkező trió akik a köznapi honpolgártól kezdve az államigazgatási ügyekig mindenben tudnak nyomozni, szankcionálni.
  A NAV ugye értelemszerűen ezek alatt van bőven.

  A NAV önmagában egy félkarú óriás akinek vannak bizonyos jogkörei, de pont a korrupció felszámolására megnyírták ezeket a jogköröket. Így amiben a NAV érdemben tudna intézkedni, abba - csúnyán fogalmazva - belepofázhat a PM. Amennyiben a NAV-ot felülbírálta a PM, abba még bőven bele tud állni a FÜ. Ami pedig olyan szaftos dolog, abba soron kívül az AVH piszkál bele és onnantól - "véletlenül" - már titkosított ügyről beszélünk. Illetve nem beszélünk, mert az fizikai behatást eredményez az ember egészségébe. :)

  Csak egy példát mondok.
  Annak idején amikor tanácsadóként az államigazgatás pénzügyekkel foglalkozó területén dolgoztam, akkor egy okos értekezleten a józan paraszti ésszel a korrupció ellenőrzésbe javasoltam, hogy a 08-as személyi nyomtatvány során bizonyos dolgokat alapból lehet rostálni és igencsak sok vállalkozás egyből kibukik a rostán. Így nem kell megvárni ami egyrészt a dolgozónak a járulékai nincsenek rendezve, vagy esetleg bért sem kap, hanem egyből oda lehetne lépni. Vagyis a 08-as személyi lapon olyan alapvető dolgot, mint a 4 órás kőműves, vagyonőr, stb. dolgokat kapásból vizsgálatnak kell alávetni.
  A vállalkozás hátterét ellenőrizni kell és valószínűleg egy banki utalásnál kiderül, hogy a papíron 4 órás dolgozó a valóságban 8-12 órás munkabért kap.
  Ugyebár ezen látható, hogy még nem egy komoly belső ellenőrzési, illetve elhárítási dologról van szó.
  Erre kapásból az volt a válasz (idézem), hogy: Önmagában az, hogy az adott munkaköröket valakivel csak 4 órában végeztetik el, még nem eredményezi azt a gyanút, hogy ott effektív pénzmosás, esetleg bárki megkárosítása történne.

  Erre visszakérdeztem, hogy mégis miért nem lehet a nyomtatványon feltüntetni a munkavállaló munkavégzésének a helyét? Attól, hogy több területen lát el munkavégzést a szerződése szerint, ezt ugyanúgy le lehet jelenteni a nyomtatványon.
  Ott világosa(bba)n kiderülne, hogy például Kovács Lajos, 40 éves személy- és vagyonőr a XII, kerületben a Csodapalota irodaházban dolgozik, hétfőtől péntekig 4 órát / nap. Ám a helyszíni ellenőrzés során kiderülne, hogy az őrnapló 24 órára van megírva, illetve a munkavállaló mondjuk reggel 7-től délután 16-ig, esetleg este 20:00-ig is munkát végez, akkor ott már nincs miről beszélni, hiszen egyértelmű a csalás.

  Erre csuklóból közölték, hogy vannak szakmák, amikhez jobb, ha nem nyúlunk (igen, királyi többes), mert annak megvan az oka, hogy miért nem látja a NAV direktbe. :U

  Jó példa erre az Atalian ügy, ahol a NAV szeme éveken át a "puszta véletlen" folytán sosem látta a növekvő hiányt. Majd amikor utána jött a RS CCS, akkor ismét felkerült a szemfedő egy kis ideig.
  A mai napon pedig olyan szelektíven látja a NAV a dolgokat. :U

  A RS CCS esetében X gyanús, de le is csukjuk, viszont Y meg Z már nem, így igazából a céggel már nem is kell foglalkozni. :U

  Amikor év elején értekeztem a NAV nyomozati részlegével, akkor hiába vázoltam fel nekik egy felderítési tervet, úgy csináltak, mint akik szerint minden rendben van és én fikciókat mondok.
  Mára brutális deja vu van, de ez Őket még mindig nem érdekli. :U

  Úgyhogy amíg olyan szájíz van amilyet megírnak - a jelenlegi kormánytól függetlenül -, addig érdemben nem fog változni semmi, csak a cégtáblát cserélik.

 • BiP

  veterán

  Mindenáron jogi szempontból akarod megközelíteni.
  Nem azt mondtam, hogy feltétlenül büntetőjogi felelőssége van. Azt mondtam, hogy övé a felelősség.
  Ha tudott róla, és az ő hallgatólagos beleegyezésével ment a dolog, akkor van, amit mondasz. Majd kinyomozzák szépen.

  Én meg azt mondom, hogy ha nem tudott róla, és a háta mögött lopták a céget, és ezt évekig nem vette észre, akkor is cégen belül neki kell tartani érte a hátát. Neki kell elszámolni a dolgokkal, és magyarázkodni az amcsiknak, hogy hogyan is mehettek itt így a dolgok.
  Aztán persze ő cégen belül tolhatja lejjebb a ranglétrán a sz*rt - ahogy az multiknál szokás :)
  Ill. mivel állami megrendelésekről van szó, még az is lehet, amit említesz, hogy hiába nem tudott róla, akár mulasztásért is lehet. A jogi részéhez nem értek.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  ""Csupán arról volt szó, hogy vezetőként mindenképp övé a felelősség." - Azért ez pont nem állja meg a helyét!": miért ne állná meg?

  minél kiemeltebb egy ügyfél, és minél nagyobb a szerződés végösszege, annál magasabb polcon szignálják. Tehát ha én kérek az ms-től ajánlatot 4 irodai gépre windowsra meg office-re, akkor egy utolsó senki fogja kiadni az árajánlatot a kiskereskedőnek, ami alapján nekem mond egy számot. ezzel szemben ha állambácsi kér árajánlatot, nem 4 gépre, hanem bazi sokra, akkor ott a palotának abban az irodájában ülő csinovnyik fogja kiadni az árajánlatot, akinek a szobájából kilátás van a környék legjobb részletére, és arra a legnagyobb főnök is rákérdez, esetleg ellenjegyzi, vagy legalább egy memó megtesz egy oda-vissza utat.

  tehát ha feltételezni kell valamit, akkor az az, hogy tudott róla. ha nem tudott róla, akkor akkora gigalámer vezető, hogy örüljön, hogy a székét nem adtál el alóla, amíg rajta ült.

  (#24) BiP: itt az kavar kicsit bele az egyértelműségbe, hogy az ms hungary-t nem lopták meg, nem lopták szét, tehát ha nagyon betű szerint akarjuk nézni a dolgokat, nem biztos, hogy felelőssége van a témában.

  itt az történt, hogy a disztribútor megvette jó nyomott nagykeráron az mshu-tól a licenszet, majd rápakolta a vérlázítóan magas haszonkulcsát, és úgy adta el állambácsinak. majd a vérlázítóan magas haszonkulcs jelentős része gellert kapott a könyvelésben, és elpattant valahova, miközben az első átutalásnál elveszítette közpénz jellegét. tehát azok, akik egyértelműen leültethetők, a disztribútorokban dolgoztak.

  lehet, hogy pont ez a történet alapja, hogy mindenki tudta, hogy miről van szó, de az mshu-nál jogilag megalapozottan adhatják az ártatlan hülyét, hogy erről nem is tudtunk és nem az ő felelősségük. na erre mondta az msusa, hogy akkor mész önként és dalolva, vagy kezdjük el firtatni a témát.

  [ Szerkesztve ]

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Somatom

  őstag

  LOGOUT blog

  Nekem mondod? Kamionsofőrködöm (német cégnél). Itthon minden sofőr minimálra van bejelentve, az után kapja az állam a járulékokat. Egy hiányszakmában, ahol a cégek hatalmas mézesmadzagokkal próbálják magukhoz csalogatni a sofőröket. Köztudott, hogy egy nemzetközis sofőr havi nettó 500 ezer alatt be se kukkant a fülkébe. Csak a Wabinál 4 ezren dolgoznak. Számoljunk! Vajon, ez hogy nem tűnik fel senkinek?

  [ Szerkesztve ]

  Samsung Note 9 (8/512), Android 9

 • BiP

  veterán

  (#24) BiP: itt az kavar kicsit bele az egyértelműségbe, hogy az ms hungary-t nem lopták meg, nem lopták szét, tehát ha nagyon betű szerint akarjuk nézni a dolgokat, nem biztos, hogy felelőssége van a témában.

  MS papíron rohadtul figyel arra, kik a partnerei, főleg, ha állami szektorról vagy állami kötődésű ügyletekről van szó.
  És ha egy ilyet megjátszhatott egy disztribútor, az az amcsik szemében óriási bukó.
  És közvetett módon meglopta a céget is, hiszen óriási haszontól estek el. De maga a csalás ténye alapból főbenjáró bűn.
  Ill. ha a lokál MS-nek nem is volt köze a disztribútor ügyeskedéséhez, attól még a partner monitorozása során ennek ki kellett volna buknia. De évekig nem bukott ki, és valószínűleg ez bökte az amcsik szemét.

  És ahogy írod is, az ügylet mértéke alapján jó eséllyel a hazai vezér aláírása is ott lehetett valahol (pl. a disztribútor partneri szerződésén, amit tudtommal legritkábban 7évente felülvizsgálnak), úgyhogy innentől adja magát, hogy kinek kell vállalni a felelősséget cégen belül.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  "közvetett módon meglopta a céget is, hiszen óriási haszontól estek el.": nem, nem lopták meg az mshu-t.
  azt a pénzt, amit a disztribútor beszedett az állami megrendelésből, sose szánták az mshu-nak.

  megpróbálok példát mondani:
  - ha közbeszerzés van, akkor mondjuk egy w10 licensz nagyker ára 10 gomb. Erre a disztribútor rátesz 3 gombot, és 13-ért eladja.
  - ha közbe szerzés van, akkor ugyanúgy 10 gomb a licensz, amit a disztribútor befizet az mshunak, de nem 13-ért adja, hanem 50-ért. Jár neki az eredeti árképzés szerint 3 gomb tisztességes árrés, meg eltesz 10 gombot a pénzmosás költségeinek fedezésére, és marad 27 gomb tisztára mosott zseton. ezt elcsatornázzák kamu szerződésekkel a haveri kör cégeinek. értelemszerűen ha a disztribútor is haver, akkor a 27 gombból is leesik neki valami.

  tehát nagyker oldalon nincs lopás meg elmaradt nyereség, mert az ms pontosan ugyanazt csinálja mindkét esetben: kiad egy licenszet és beszed 10 gombot. még a cégnél se képződik több nyereség, mert 3 gombot nyert az üzleten.

  a fő különbség az, hogy egyik esetben a végfelhasználó 13 gombért jutott egy licenszhez, másik esetben 50-ért, és a kettő közötti differenciából kimazsolázható 27 gombnyi extraprofit elveszíti közpénz jellegét, és eltűnik a haveri körben.

  itt annyi van, hogy az államháztartást (vagyis minket) loptak meg, és a haveri kör gazdagodott, miközben az ms jó hírneve sérült.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • t72killer

  titán

  Természetesen a Mészáros & Mészáros kivéti társaságnak utalt apróságot a céges takarítók kóbormacskákért egyesülete küldte, amiről neki dunsztja sincs.

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • BiP

  veterán

  37 az a 27. De nem is ez a lényeg. A folyamatot értem, ezzel nincs gond.
  Azt mondom, hogy ha 50-ért is le lehet adni, vagyis 50et szán rá a vevő, akkor az MS bukik rajta, hiszen ebből a pénzből majdnem 4 licenszt is lehetett volna értékesíteni
  Nyilván az MS nem akar a vevőkkel direktben foglalkozni, ezért foglalkoztat disztribútort, lemondva némi haszonról, de gyanítom ennek megvannak a maga feltételei.
  Ezért is mondtam, hogy közvetetten.
  De az embereket mindenképpen meglopják az ilyen ügyletekkel, de ez már a másik oldal.

  Másik példa. Van egy értékes műtárgyad. Nem tudod, róla, hogy az, ezért 100 pénzt remélsz az eladásból. Elviszed a zaciba. A becsűs lecsap a dologra, de nem szól, boldogan megadja neked a 100-at, majd mádnap eladja 5000ért.(tehát aránytalanul sokért).
  Nem éreznéd magad becsapva)/meglopva? Végülis megkaptad a remélt 100at.

  [ Szerkesztve ]

 • Somatom

  őstag

  LOGOUT blog

  Tényleg nem érted? A MS sohasem kapott volna 50 -et a termékért. Egy bűncselekmény miatt fizettek 50 -et. Ha nincs visszaosztás, akkor 50 -es ár sincs. De, a vége az, hogy a disztributorán keresztül korrupciós ügybe keveredett a MS. Ez pedig jogosan nem tetszik a MS -nak.

  Samsung Note 9 (8/512), Android 9

 • Tapsi

  őstag

  Az MS-nek az nem tetszik, hogy ez kiderült. Azt pontosan tudják, hogy a világ nagy részén visszaosztás nélkül nem lehet közbeszerzést nyerni. Ez nem helyi sajátosság, a Samsungból is így lett világcég.

 • BiP

  veterán

  Én se mondtam, hogy az MS 50-et is kaphatott volna 1-1 licenszért. Tisztában vagyok vele, hogy miért 50 az 50. MS meg megkapta a 10-ét, a piaci árat. Ez a része tiszta sor.
  Csak próbáltam más irányból megközelíteni a témát: Ha az állam 50-et szán licenszre, mert ennyi a keret, akkor (ha nincs korrupció), normál keretek között ezért akár majdnem 4 licenszet is kaphatna. Az állam több licenszhez jut, a disztribútor többet értékesít, és az MS is többet kaphatott volna. Elméletben, mert ugye sok dologtól függ. Pl. nincs olyan ideális világ, ahol nincs korrupció, meg nem biztos, hogy van-e szükség több licenszre az adott beszerzésben, stb.stb.
  Meg ugye bármelyik forgatókönyvet játszuk le gondolatban, az MS mindenképpen jól jár :)

  [ Szerkesztve ]

 • Somatom

  őstag

  LOGOUT blog

  Ezt nem hiszem. Semmi szüksége sem volt ilyen trükkökre. A MS sajnos, monopol helyzetben van. Ki lett volna a versenytárs, akivel szemben nyernie kellett volna? Az amerikai cégeknél még a régiós disztribútor megkerülése sem divat. Ha vevőként próbálnál ottani kereskedőtől pl. Harley-Davidson -t vásárolni, akkor szépen átirányítanak az itthoni partnerükhöz. Próbáltam Magyar kiosztásos, Apple billentyűzetet, termékkód alapján, kintről berendelni. Símán lepattintottak, hogy forduljak a helyi partnerükhöz.

  Samsung Note 9 (8/512), Android 9

 • dabadab

  titán

  "Az MS-nek az nem tetszik, hogy ez kiderült."

  Az egész ügyet (már ha lehet egyáltalán ügynek nevezni valami olyat, ahol egyetlen hatóság sem érzi úgy, hogy bármit is csinálnia kellene) az MS robbantotta ki, szóval ha nem akarták volna, hogy kiderüljön, akkor nem csinálnak világraszóló balhét az ügyből - de csináltak.

  Az persze vicces, hogy Redmondból teljesen tisztán látszik a magyar korrupció, a magyar rendőrségnek meg akkor se tűnik fel, ha a saját közbeszerzéséről van szó.

  (#33) BiP: "Ha az állam 50-et szán licenszre"

  De hát nem szánt annyit, 10-et akart licenszre költeni, 40-et meg a holdudvarra és ez sikerült is.

  [ Szerkesztve ]

  DRM is theft

 • Somatom

  őstag

  LOGOUT blog

  Ott a pont. Ez okozza a legnagyobb kárt nekünk. A ZTE, vagy a Huawei példáján láthatjuk, hogy mit okoz, ha odakint egy cég, vagy egy ország elveszíti a hatóságok bizalmát. Az itteni, érintett hatóságok fejeseit azonnal fejetleníteném, az ügy összes többi érintettjét pedig hazaárulással vádolnám meg, ami jelen esetben minősített eset lenne, tekintettel arra, hogy az érintettek állami hivatalok képviselőiként követték el. Plusz, biztos, ami tuti, én Viktorunkat is azonnal fellógatnám. Ne értse félre senki, ennek nincs köze gyűlölethez, vagy a politikai beállítottságomhoz! Sztem jót tenne, ha a mindenkori fővezírünk tisztában lenne azzal, hogy bármilyen csúfság történik a hatóságainál, ő automatikusan lógni fog. Kíváncsi lennék, hogy mekkora tülekedés lenne a következő választásokon a fővezíri posztért.

  [ Szerkesztve ]

  Samsung Note 9 (8/512), Android 9

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  "37 az a 27.": számoljunk már, mert ez se megy?
  beérkezik 50 gomb a megrendelőtől. 10 gombot kifizet a nagykernek, marad 40. 10 gomb elmegy arra, hogy a pénzt tisztára mossák (ezt írtam), marad 30. 3 gomb a saját normál nyeresége. szerintem itt 27 marad.

  "Azt mondom, hogy ha 50-ért is le lehet adni, vagyis 50et szán rá a vevő": de nem lehet 50-ért eladni, nem szán rá a vevő 50-et. a vevő 13-at szán a termékre, a maradék 37-et azért fizeti ki, mert ezt a módot ismeri arra, hogy a költségvetésből kiszivattyúzza úgy a pénzt, hogy könyvelésileg rendben legyen. hivatalosan megrendel a vevő 1 terméket, miközben szóban megállapodnak, hogy az a megrendelés 1 termékről, meg 40 gomb tisztáramosásáról szól. csak ez utóbbi már nem kerül a számlára.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  "az MS robbantotta ki, szóval ha nem akarták volna, hogy kiderüljön, akkor nem csinálnak világraszóló balhét az ügyből - de csináltak.": nem akarták ők, hogy kiderüljön. csak a suttogás szintje már olyan magas volt, hogy racionálisan sejteni lehetett, hogy inkább, mint előbb, ez a bomba robban. akkor már ők borították a bilit, így megnyerték azt, hogy az msusa hírneve nem csorbult annyit, mert őszintének látszanak.

  ez már kríziskommunikáció volt. csak arrafelé ezt jobban csinálják, mint itt.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Somatom

  őstag

  LOGOUT blog

  Tekintettel az elkövető kilétére, sztem érthető, hogy a MS óvatosan kommunikálta a szitut.

  [ Szerkesztve ]

  Samsung Note 9 (8/512), Android 9

 • BiP

  veterán

  "10 gomb elmegy arra, hogy a pénzt tisztára mossák (ezt írtam),"
  Bocs. Mea maximua culpa. Ezen siklottam el. Hogy a normál áron felüli 37-ből te különvettél 10-et, és csak a 27-tel mentél tovább. Nekem meg csak az lebegett a szemem előtt, hogy a normál áron felül 37-tel van túlárazva. (úgy voltam vele, tök mindegy, hogy ebből az ellopott 37-ből csak 27-et tesznek zsebre, mert így is 37 megy kárba).
  Más volt a gondolatmenetünk. Sorry.

  "de nem lehet 50-ért eladni, nem szán rá a vevő 50-et. " - mégis ennyit fizet ki 1 licenszért papíron, ennyi megy el az államkasszából, ennyi van a beszerzésben. Így értettem.
  Persze hogy tudjuk, hogy miért. Csak hát mégis átmegy a rendszeren, és ennyi pénzért akár kb. 4-et is lehetne venni. - ha nem lenne korrupció. (erre utaltam) De ez persze csak elméleti feltevés, mert ilyen sosem lesz sajnos.

  (#35) dabadab: touché.

 • apuka80

  csendes tag

  "Sztem jót tenne, ha a mindenkori fővezírünk tisztában lenne azzal, hogy bármilyen csúfság történik a hatóságainál, ő automatikusan lógni fog."

  -> Ez csak azt eredményezné, hogy a fövezér poszt népszerütlenné válna: valószínüleg kiszerveznék a posztot egy csövesnek vagy egy haldoklónak, aki aszerint rendelkezne, ahogyan a valódi fövezér szeretné és folytatódhatna a "buli".

Hozzászólok Aktív témák