Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Cifu

  nagyúr

  válasz kpbendeguz #43 üzenetére

  De amint feljebb már írtuk, ha mégis jön, akkor is sokkal ésszerűbb az eltérítésére fókuszálni, mint más bolygók kolonizálására.

  Leszámítva, hogy az eltérítéshez szükséges infrastruktúra dettó űripari fejlesztéseket és befektetéseket igényel, és a képesség meglétét kiépítve ki tudja, hogy mikor lehet, lenne szükség rá (pont ezt írtad le). Ehhez képest egy kolónia mindenképpen hasznot hozhat több szempontból is.

  Az ugyanis elég nyilvánvaló, hogy a Naprendszerben nincs a Földnél élhetőbb bolygó.

  A Föld sem homogén ilyen szempontból. A Szahara- vagy a Góbi-sivatag, avagy az Anktartisz élhetősége finoman szólva sem egyszerű. Utóbbin az emberi jelenlét eleve nem önellátó, tehát folyamatos külső támogatást igényel - akár egy űrállomás vagy űrkolónia.

  Azt gondolom Te sem vitatod el, hogy az Anktartiszi emberi jelenlét nem felesleges?

  A civilizációnk / fajunk túlélése - mondjuk a következő 10 ezer évre - nem az űrkutatáson múlik, hanem azon, hogy képesek vagyunk-e kontrollálni magunkat itt a Földön.

  Ha multi-planetáris fajjá lép elő az emberiség, akkor onnantól kezdve a Föld csak egy eleme lesz a képletnek, és immár a faj túlélése alapvetően több lábon áll. Amíg viszont csak a Földön él ember, addig ez egy eggyel osztható képlet. Ha valami nagy gebasz üt be, akár aszteroida, akár nukleáris háború, akár más okokból, akkor az emberiségnek reszeltek...

  Ez nem azt jelenti, hogy a Föld és az emberiség kapcsolata nem fontos tényező, csak arra mutat rá, hogy amíg csak a Földi emberiség létezik, addig a fajfentmaradás tekintetében eléggé handycappes a helyzet...

  Pontosan. És kolonizálós sci-fi helyett ezekre kellene fókuszálni.

  Érdekes, hogy a tenger alatti kolonizációt elfogadod, de az űrbéli kolonizáció sci-fi számodra. Pedig a tengerfenéken építendő kolónia semmivvel sem könnyebb technológiai szempontból, mint a világűrbéli...

  BTW az űrbéli kolóniák első generációja alapvetően a hatékonyabb felfedezésről szólhat, szólna és szól.

  Ezzel egyetértek, de ha a hangzatos fikciókról rövidtávon kiderül a nép számára, hogy értelmetlenek, azzal a teljes űrkutatás támogatottsága kerül veszélybe.

  Ez innentől marketing kérdése... :)

  [ Szerkesztve ]

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Hozzászólok Aktív témák