Hozzászólok Aktív témák

 • Cifu

  nagyúr

  válasz Lacika112 #3 üzenetére

  HT nincs, de elvben koherens memóriakezelés van, kérdés, hogy itt mennyire van mód arra, hogy adott esetben egy program olyan memóriacímről olvasson, amely nem neki van címezve.

  Amúgy az órajeleket itt érdemes módjával kezelni, a FOVEROS esetében több szintű chipről beszélünk, alul egy 22nm-es bázislap, rajta különféle perifériák vezérlői, felette egy 10nm-es "chiplet", rajta a CPU magok mellett a memóriavezérlővel, és e felett vannak az integrált DRAM modulok.

  Ez nagyon más kategória, mint egy sima "egyszintes" CPU, hiszen mindhárom szintből szabadul fel hő, amit el kell vezetni. Ez az első generáció, a fő feladat tehát az, hogy bizonyítsák a technológia életképességét, meg hogy érdemes ebbe az irányba menni.

  A FOVEROS bizonyos szintig az AMD chiplet designjának egy alternatívája, amely sokkal helytakarékosabb, hiszen egymáson vannak elhelyezve a chipletek. Értelemszerűen ez az ultramobil szinten a leghasznosabb, de idővel a desktopoknál is durva lehet, mert ugyebár a memória ott van rögtön a CPU felett, nem pedig az alaplapra kivezetett csatlakozókban. Memóriaelérés terén tehát jelentős előnyben van ez a megoldás még a HBM-hez képest is (ott ugye az Interposeren keresztül van kapcsolatban a chiplet a memóriával). A kérdés inkább az ára lesz, mert gyártani ezt bonyolultabb...

  [ Szerkesztve ]

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Hozzászólok Aktív témák