2019. május 21., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) lezso6


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

"[...] kevés információ alapján annyit tudni, hogy radarral deríti fel a nem kívánt repülő eszközöket, majd átveszi a rádióirányítást a gép fölött, és biztonságos helyen teszi földre."

Ez valami eufemizmus a drón lelövésére? ;]

Tényleg lehetséges ilyen elegáns a megoldás? Mert titkosított kommunikációval elég egyszerűen megkerülhető, szóval előbb-utóbb muszáj lelőni.

[ Szerkesztve ]

Primitív kérdésre nincs helyes válasz.

(#2) dajkopali válasza lezso6 (#1) üzenetére


dajkopali
(HÁZIGAZDA)

ahogy olvastam, ez valamiféle jammelés: zavarással megszakítják az irányító és a drón között a kapcsolatot, és belépnek a helyére

"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

(#3) RudY


RudY
(őstag)

Ufókok voltak most is, nem drónok: :DDD
[link]

(#4) nihill


nihill
(senior tag)

"...majd átveszi a rádióirányítást a gép fölött"
Erre nekem az a jelenet ugrott be, amikor a Függetlenség napja c. filmben bedokkolnak az idegen űrhajóra, és feltöltik rá a vírust.
Persze lehet az én ismereteim hiányosak, de így 10+ év RC modellező múlttal a hátam mögött, hangyányi kétségem van a dolog iránt.

(#5) dajkopali válasza nihill (#4) üzenetére


dajkopali
(HÁZIGAZDA)

a Daily Mail minimális információkat ad meg, de valami olyasmi elven működhet a rendszer, hogy először lokalizálják az irányítót, majd ez alapján tudják megszakítani a kapcsolatot - hogy ezek után miképp képesek földre szállítani a drónt, az nem világos - de állítólag a szír háborúban működött a dolog

"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

(#6) dajkopali válasza nihill (#4) üzenetére


dajkopali
(HÁZIGAZDA)

itt egy picit infó van róla, de természetesen itt sem írnak le mindent

"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

(#7) UnA válasza dajkopali (#5) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Nem vagyok drónszakértő (semmilyen szinten), de valahol olvastam, hogy ha megszakad a kapcsolat, akkor a drón leszáll. De majd jönnek az okosok és megmondják... :)

(#8) nihill válasza dajkopali (#6) üzenetére


nihill
(senior tag)

Köszi, hát ez tényleg nem sokat mond el, mondjuk ha más nem az izraeliekből kinézem hogy kifejlesztik a mindent realtime feltörő és bekonnektáló eszközt, csakhát akkor is hihetetlen kategória.
Amikor az USA harci drónt hasra tették valahol keleten, akkor is a GPS jelet hackelték meg, és nem magát az irányítást szerezték meg a cuccos fölött.
Meg hogy a DJI-nek is van ilyen rendszere... lehet a saját drónjaikra működik, de azok eleve nem mehetnek be védett légtérbe, a másik meg az, egy tenorista nem biztos hogy a sarki DJI boltban fog drónt venni, hogy keziccsókolom melyik bír el 2 rúd dinamitot?
+Ha én tenorista lennék, nem is irányított drónt használnék, hanem otthagynám valahol kirakva mondjuk egy lapostetőn, fixen előre programozva hogy X órakkor szállj fel, repülj el Y koordinátára, kolbászolj ott 5 percig, majd szállj le Z koordinátán (vagy zuhanj le és robbanj). Ezen mit hekkel meg Izrael? Persze benne van a cikkben hogy B verzióként lelövi, szóval végülis így vagy úgy de megoldja a problémát...

(#9) dajkopali válasza UnA (#7) üzenetére


dajkopali
(HÁZIGAZDA)

nekem is ez volt az első gondolatom - de egy pl. egy támadásra felkészített drónnál esetleg kikapcsolhatják ezt a funkciót
én is várom a szakikat :)

"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

(#10) dajkopali válasza nihill (#8) üzenetére


dajkopali
(HÁZIGAZDA)

van egy apró utalás a cikkben, hogy nem minden drónfajtára működik a védelmi rendszer
elképzelhető, hogy ezt csak az amatőrök, és nem a hadsereg ellen fejlesztették ki

"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

(#11) t72killer


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

nno, és akkor tényleg volt drón, vagy vki megint az üveg fenekére nézett?

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#12) nihill válasza UnA (#7) üzenetére


nihill
(senior tag)

"...a drón..."

Ezzel van a probléma. Nincs olyan, hogy "A" drón, hanem ilyen, olyan, meg amolyan drón van, többféle elvű vezérléssel. Nincs ipri standard, hogy mit kell tudnia egy drónnak, csak amit a gyártók saját maguktól bele programoztak. És erre jön rá, hogy egy drónt akár otthon is összebarkácsolhatsz, külön-külön megvett alkatrészekből, nyilván kell hozzá tudás, de nem atomfizika.

(#13) hemaka


hemaka
(PH! nagyúr)

Hiaba a zsidok mindig megerzik a jo bizniszt, lesz jo par repuloter ami megveszi majd ezt a fejlesztest.

[ Szerkesztve ]

☀️"Turn your face to the sun and the shadows fall behind you!"☀️ Alienware Aurora 💙 ➡ rcx.pw

(#14) haxiboy válasza RudY (#3) üzenetére


haxiboy
(PH! kedvence)

Megelőztél, tavaly egy időutazó fazon azt mondta egyre több észlelés lesz ;]

Csatlakozz az EVE Online közösséghez : http://bit.ly/JoinEVEOnline

(#15) .mf válasza dajkopali (#5) üzenetére


.mf
(PH! kedvence)

"a Daily Mail minimális információkat ad meg, de valami olyasmi elven működhet a rendszer, hogy először lokalizálják az irányítót"

Ja hát így már világos. Ha megvan a jel forrása, odamennek, átveszik az irányítást (elveszik tőle a távvezérlőt), és biztonságos helyen teszik földre, miközben a tulajt félholtra verik. :DDD

A GPS-szel szerelt drónokban olyan védelem van, hogyha megszakad a kapcsolat, akkor bizonyos magasságba emelkedik (hogy fáknak ne ütközzön), és a kiindulási pontba visszarepül.

Amúgy már az első esetnél gyanús volt, hogy vagy egy napig ismét-ismét visszatértek a reptér no-go zónájába (normális GPS-es drónokban gyárilag benne vannak a no-go zónák, ahova nem repülhet be), nem csak egy játék vagy házi drónnal véletlenül betévedt. Az akku is kb 15-20 esetleg 30 perc repülést bír, aztán pár óra töltés, tehát akkuval is jól el volt(ak) látva. Az, hogy ez megismétlődött egy még nagyobb reptéren, vagy szabotázs, vagy valaki direkt akar törvényt kikényszeríteni - vagy valaki tényleg nagyon rosszindulatú mizantróp hülyegyerek szintjén ragadt meg.

(#16) orion1025 válasza nihill (#4) üzenetére


orion1025
(őstag)
LOGOUT blog

Miért, az autó kp. zárakat is hasonlóan "lopkodják" el, befogják a vevő jelét amit maguknak "legyártanak" az okosok, és tádám, már ott sincs a gépsárkány.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#17) Kopi31415


Kopi31415
(PH! félisten)

USA Anti Drone System:

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec

(#18) palacsa válasza lezso6 (#1) üzenetére


palacsa
(fanatikus tag)

Irán már évekkel ezelőtt amcsi(!) katonai(!) drónt landoltatott sértetlenül.

[ Szerkesztve ]

(#19) t72killer válasza palacsa (#18) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Úgy bizony. Enyhénszólva érdekes, hogy a csilliomodik fokozatú terrorkészültségben lévő britek a legnagyobb reptereik köré nem raktak semmit kb egy évtized alatt sem - amikor elsőkézből láthatták, hogy a modern harctereken alkalmasint ugyanazok a tenorista erők használnak kicsi drónokat, amiktől megy a nagy közös páneurópai majrézás.

Ez simán a közvélemény tuningolása a drónok ellen, hogy lehessen egy precedensre mutogatni, amikor meghozzák a világvégén repkedő dróntulajoknak a £££-ba kerülő jogsi és regisztrációs kötelezettséget.

Ja, és pl itt repül az ember arrafelé, nem a Heathrow-n...

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#20) nihill válasza palacsa (#18) üzenetére


nihill
(senior tag)

Ez az amit én is írtam feljebb.
Viszont itt sem a kódolt irányítást fejtették vissza és vette át a vezetést Hasszán egy jojstickkel, hanem a "sima" GPS jelet változtatták meg zavaró adással a környéken ahol épp repült, és ennek eredményeként végül a földre került a drón. Tehát egyáltalán nem egy vezérelt leszállás volt, és nem is sértetlenül ért földet, hanem inkább úgy fogalmaznék hogy a körülményekhez képest meglepően egyben maradt utána.
Persze a cikkírók szeretnek többet bele látni a dolgokba mint valójában, mert az nagyobb szenzációnak hangzik és többen olvassák.

(#21) palacsa válasza nihill (#20) üzenetére


palacsa
(fanatikus tag)

Gps jelet buherálni az oroszok is csak nemrég óta tudnak.

(#22) t72killer válasza palacsa (#21) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Blokkolni nem nagy kunszt, azt kb azóta tudhatnak, mióta ismerik a gps-frekvenciákat. A dolog bulis része a hamis koordinátákra küldés a titkosított katonai csatornán keresztül.

Nem ismerem az iráni ügy részleteit, tippre azt csinálhatták, hogy a katonai frekit simán jammelték, így az okos madár átállt a titkosítatlan polgárira - ezt meg megmókolták.

Egyébként ezeket a drónokat nem vezeti valaki? Alkalmasint nagyjából vizuálisan is lehet tájékozódni + a barométer se fog hazudni...

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#23) nihill válasza palacsa (#21) üzenetére


nihill
(senior tag)

Ezt úgy érted hogy szerinted akkor az USA katonai drónkommunikációt törték fel?

(#24) nihill válasza t72killer (#22) üzenetére


nihill
(senior tag)

Lehet vezetik távolról, de gyanítom egy "menj észak felé 100km-t" parancs kiadása után nem biztos hogy árgus szemekkel ülnek a monitor előtt továbbra is.
A barometrikus magasság az viszont nekem is sántít. De mint ahogy a polgári repülésben is volt abból lezuhanás, hogy egy repülőn a 3-szorosan duplikált érzékelőből pont a meghibásodottat tartották valósnak, így lehet itt is van barometrikus adat, csak a szoftver úgy döntött, hogy ott és akkor a GPS a helyes. És lehet ez még nem is olyan szintű esemény, hogy elkezdjen villogni rá valami figyelmeztetés a drónvezérlő központban.
+ szerintem a szerencse faktor is elég nagy volt ebben az ügyben.

(#25) Reggie0


Reggie0
(PH! nagyúr)

Hokamera ellen vannak mar erdekes megoldasok: BAE's Adaptive Camouflage

Persze repulo targyon nehezebb. Teliraktak sok kis peltier elemmel.

[ Szerkesztve ]

(#26) btprg


btprg
(tag)

... a nyomozás eredményétől függőn sok éves, akár életfogytiglani büntetésre is számíthat az elkövető.

Ez valami vicc? Gyilkosságért néhány év, egy vacak drón reptetéséért meg akár életfogytig tartó börtön?

"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

(#27) Reggie0 válasza btprg (#26) üzenetére


Reggie0
(PH! nagyúr)

Ha egy ember veszelyezteteseert jar 1 honap borton, akkor 1000 ember veszelyezteteseert mar majdnem 100 ev kijon.

(#28) llax válasza nihill (#23) üzenetére


llax
(senior tag)

Nem feltétlenül kell a kommunikációt feltörni. Elég azt lehetetlenné tenni. Ha akár csak vésztartalékként is használja a GPS L1-et, akkor az összes többit jammelni és fake L1 jelekkel kínálgatni (mert ez utóbbira már rég vannak megoldások).

Az egyetlen dolog, ami ellen a drón lelövésén kívül mást tenni nem lehet, az az inerciális navigációs rendszer. Nem valami pontos, de semmilyen külső jelet nem igényel a működéséhez.
Minden egyéb megoldás, ahol felmerül a rádiófrekvenciás kommunikáció, annak a frekvenciája gyorsan kideríthető (tartalmat ismerni nem szükséges) és blokkolható. A műholdas navigáció viszonylag könnyen "elvakítható" (nem csak a "polgári")...

Maga a jammer messze nem hadi/űrtechnika (mindegy, hogy GSM, GPS, 2,4GHz: WiFi/BT/drón távirányító, műsorszóró adó, bármi... ). Olyannyira nem, hogy egy elektronikával foglalkozó hobbista minimális rf jártassággal kicsiben bármikor megépíti, nagyobb méretekben csak rf erősítőfokozat és megfelelő (szükség szerint irányított) antenna kérdése a dolog.
Ahol a kereskedelemből "fillérekért" beszerezhető alkatrészek és a relatíve egyszerű megépíthetőség nem játszik, az sok GHz és felette lévő frekvenciatartományok, oda már komolyabb (de elérhető...) technikák kellenek.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.