Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Alogonomus

  senior tag

  Egyértelműen ismét Gelsinger kellett az Intel jövőjének megmentéséhez. Csak remélhetjük, hogy most nem azt játssza el, amit 2006-ban, amikor az Intel Core architektúra letarolta a piacot a nagy teljesítményével, viszont 2018-ra napvilágra került, hogy ezt a beletervezett csalásokkal érte el, amiket letiltva már nem is erősek a kezdeti Core processzorok.
  Remélem most szigorúan a körmére néz az AMD, mert az előző stiklije is nagyon megrendítette az AMD helyzetét.

 • Alogonomus

  senior tag

  válasz hallador #22 üzenetére

  Az Intel is a modernebb technológiákban szeretne piaci részt szerezni, mert a nagyon régi technológiák végeredményben annyira nem olcsóak a megrendelőknek, így csökkenő az igény rájuk. Persze olcsó legyártani, de sokkal kevesebb chip jön ki úgy egy waferből, így az elkészült wafer alacsonyabb ára sokkal kevesebb chipen oszlik szét. A táblázat alapján 2020-ban valahol 28 nm környékén volt a sweet spot, amikortól már olcsó volt az egységnyi chip. Hogy ez milyen chipre értendő, azt csak a tweetelő tudja.
  A TSMC is gyárt még bőven a régebbi technológiákon, de az újabb technológiák aránya erősen emelkedik, mert mint a táblázatban is látszott az egységár nem igazán nő ugyanarra a chipre vonatkoztatva. Így pedig amelyik megrendelő teheti, az megpróbálja az újabb csíkszélességű technológiára áttervezni a chipjét, mert 2020-ban 7 nm-ig csökkent az egységár, és azóta valószínűleg már az 5 nm is javított az egységárán. Egy évi akárhányszor 100 milliós megrendelési volumenű Bosch például biztosan jobban jön ki egy áttervezéssel, ha utána chipenként megspórol 100-200 dollárt. Ezért is van akkora tülekedés az egyre frissebb technológiát használó gyártósorokon. Licitháború van értük.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák