Hirdetés

2019. május 25., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Cifu


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ez egy külön tánc az US NAVY részéről:

Tánc első kör:

-Az US NAVY az 1990-es évek vége felé elkezdte a pilóta nélküli csapásmérő repülőgépek (UCAV-ok) jövőjét latolgatni, de csak 2000-ben jutottak el oda, hogy valami komolyabb lépést is tegyenek az ügy érdekében. Ennek eredménye az X-47A, majd a nagyobb X-47B Pegasus tesztrepülőgép (drón), amely a repülőgép-hordozó fedélzeti alkalmazás lehetőségeit és a merevszárnyas drónok hordozóról való alkalmazását vizsgálta.


Az X-47B leszállás közben...

-A programot a 2000-es évek közepén egyre több kritika érte, majd el is kaszálták. A program végső célja egyébként az lett volna, hogy egy pilóta nélküli lopakodó könnyű bombázógépet adjon a repülőgép-hordozók arzenáljába. Ez annyit tesz, hogy a veszélyes célpontokhoz ilyen drónokat (mint az X-47 végső formájának szánt X-47C) küldjenek, amelyeknél nem teszik kockára a pilóták életét.
-A különféle elnevezések alatt futó programot viszont több oldalról is támadás érte, egyfelől az F-35C hordozófedélzeti lopakodó vadászbombázó program lobbyja veszélyt látott benne, a NAVY eleve csökkentette az F-35C megrendelésállományt, és a Lockheed illetve az F-35 program vezetése attól tarthatott, hogy a drónok az F-35C feladatainak egy részét átveheti, így tovább csökkentve az F-35 megrendeléseket.
-A "pilóta-maffia" szintén ki nem állhatta a gondolatot, hogy az ember vezette vadászgépek helyett távvezérelt vagy félig-önálló robotokat vessenek be. Ezt a gondolatmenetet alátámasztja, hogy a felvázolt drónokra vonatkozó terveket az után kaszálták el, hogy a NAVY főparancsnoka egy ex-pilóta lett...
-A drónokat támogató lobby viszont nem adta fel, kifuttatták az X-47B programot, amely bebizonyította, hogy képes lehet egy drón a hordozók katapultjáról indulva felszállni, majd a hordozó fedélzetére biztonságosan visszatérni.

Tánc második kör:

-Az F-14D Tomcat és az A-6E Intruder óta a haditengerészeti harci repülőgépek (olvasd: F/A-18C/D/E/F Hornet ill. Super Hornet) effektív utántöltés nélküli hatósugara cirka 450 tengeri mérföld (a Tomcat-é két póttartállyal 650 tengeri mérföld volt, az Intruderé póttartály nélkül hozzávetőleg 800 tengeri mérföld).
-Ezt ugye légi utántöltéssel lehet kitolni, eredetileg az A-6 Intruder (KA-6) illetve az S-3 Viking gépeknek volt a feladatuk a légi utántöltés, de mindkét típust kivonták a hadrendből (előbbit még 1997-ben, utóbbit 2016-ban). Azóta csak a "buddy tanking" áll rendelkezésre, magyarul a Hornet / Super Hornet (Navy szleng: Rhino) gépek voltak kénytelenek a társaikat feltankolni.
-Ez viszont az összes Hornet / Super Hornet küldetések 20-30%-át teszi ki! Magyarul kb. minden 4. gép azért száll fel, hogy a társainak üzemanyagot vigyen.

Tánc harmadik kör:

-A drónokat támogató lobby a második problémára választ adva húzta ki a fő támadási pont méregfogát: a drónokkal meg lehetne oldani a légi utántöltést. Az MQ-25 ezt veheti át, cirka 700 tengeri mérföldre kitolva a Hornet / Super Hornet hatósugarát. Az első jóváhagyást megkapták.


Balra az MQ-25 Stingray, jobbra egy F/A-18F gép - fantáziarajzon

-Noha hivatalosan nem "lopakodó" drónokat vártak, de a tender kiírásában szerepelt, hogy a drónt utólagosan további érzékelőkkel (radarral, elektron-optikai érzékelőkkel) láthassák el, így első körben az utántöltés feladata lenne, amit később követhet az előretolt légi felderítő / megfigyelő feladatkör.
-Amiről nagy kuss van, de logikus lépés, hogy szükség szerint a már meglévő sárkányra épülhet később csapásmérő feladatkörű gép is, aféle könnyű bombázó feladatkörben....

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#2) fornettisuti


fornettisuti
(PH! addikt)

Addigra el is avul.

Samsung S7 - LG Gpad 8.3 - Xiaomi MiBand2

(#3) Tsebacsi válasza fornettisuti (#2) üzenetére


Tsebacsi
(PH! kedvence)

Elavul? A Hornetek mióta is vannak hadrendben?! Még 10 éves lehettem, de már Revell maketteket raktam össze, és most se vagyok több 35-nél... :U

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat!

(#4) Cifu válasza Tsebacsi (#3) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

1983-tól van hadrendben az F/A-18A/B. Mondjuk az F/A-18E/F már félig-meddig új gép, de utóbbiak várhatóan 2040 körül lesznek csak kivonva a mostani Block III felújítás után.

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#5) Tsebacsi válasza Cifu (#4) üzenetére


Tsebacsi
(PH! kedvence)

Köszi Cifu! :R
Ezért is írtam, hogy a 2024-re tervezett bevezetésre közel sem lesz ez a multifunkciósra tervezett drón elavulva :N

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat!

(#6) fornettisuti válasza Tsebacsi (#3) üzenetére


fornettisuti
(PH! addikt)

El! Ez drón, az meg repülőgép.

Samsung S7 - LG Gpad 8.3 - Xiaomi MiBand2

(#7) Cifu válasza fornettisuti (#6) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Az MQ-9 mióta is van hadrendben? Elavult? Na ugye, hogy nem... :U

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#8) DjFlanker


DjFlanker
(tag)

kíváncsi vagyok

Jó pilóta alagútban nem katapultál

(#9) DarkChild


DarkChild
(senior tag)

Az én egyik kedvencem az A10-es - na az már szinte matuzsálemnek számít (1972-ben repült először) és a tervek szerint még bő 20 évig hadrendben lesz :)

(#10) -Skylake- válasza fornettisuti (#6) üzenetére


-Skylake-
(őstag)

Ez nem egy dji mavic csak szolok.

"Nem nézem le a funkcionális analfabétákat. Ezt kikérem magamnak." Abu85

(#11) daa-raa válasza Cifu (#1) üzenetére


daa-raa
(Jómunkásember)

Pilóta nélküli Tacit Blue?

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce XL

(#12) Cifu válasza daa-raa (#11) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

A Tacit Blue egy demonstrátor gép volt, amely a lopakodó képességgel kapcsolatos megoldásokat tesztelte. Ha innen nézzük, akkor az X-47A és -47B lehetett vele analóg.
Az MQ-25 sorozatgyártott gép lesz.

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#13) daa-raa válasza Cifu (#12) üzenetére


daa-raa
(Jómunkásember)

Úgy az általános aerodinamikai elrendezésre értettem. Azért van nem kevés hasonlóság.

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce XL

(#14) Cifu válasza daa-raa (#13) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Innen nézve igen, ebben van valami. :)

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.