Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • a2d2

  addikt

  Végre egy jól működő platform az emberek szolgálatában.
  Én már évek óta csak itt hirdetek/csak itt keresek. Végre nem kell 3 helyre feltölteni a dolgokat mert van aki csak azt vagy amazt nézi. Csináljanak jobbat ha tudnak, nem tudom miért a jól működő dolgot kellene visszahúzni az ő szintjukre mert piszkálja a csőrüket. Az IWIW/MyVip meg hasonlók is keresetet nyújtottak be a FB ellen? Mert akkor gyorsan összetákolok valami szart azt megyek én is.

  [ Szerkesztve ]

  A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

 • SRC

  junior tag

  válasz a2d2 #1 üzenetére

  Az a problémájuk, hogy a Marketplace ingyenesen hirdethet a közösségi felületen ők meg nem. Végül is csak a lényeg maradt ki a cikkből :DDD

 • szaszyka

  senior tag

  válasz a2d2 #1 üzenetére

  Szerintem szar. Ha keresésnél a listázás a fb által ajánlott termékekre van állítva, akkor látok 100 hirdetést adott termékre,ha én szeretném mondjuk ár, vagy hirdetés ideje alapján listázni, akkor mutat 4-5db hirdetést. Eléggé bosszantó...

  Lenovo Thinkpad X220 :D

 • Busterftw

  addikt

  "továbbá felszólíthatják a céget a versenyellenes magatartás beszüntetésére."

  Ami pontosan mi akar itt lenni? Hogy a platformra beregisztralt az evek alatt tobb milliard ember es havi 2.8 milliardan hasznaljak?
  Fegyvert fogtak a fejukhoz?

  Itt a megoldas mi lesz akkor, kotelezik oket, hogy tiltsanak le masfel milliard usert, hogy ne legyen monopolium?

 • Cathfaern

  nagyúr

  válasz a2d2 #1 üzenetére

  Függetlenül attól, hogy tetszik vagy nem a FB térnyerése, egyet kell hogy értsek. Utóbbi időben szinte mindent Marketplace-en adtam el, pedig 2-3 helyre mindig felteszem még pluszba.

 • fairi

  addikt

  válasz szaszyka #3 üzenetére

  Vannak hibái, de nekem mükődik. Szinte bármit el lehet adni, és már vettem onnan hihetetlenül jó áron garis monitort is.
  Ám igaz maga a listázása elég béna, de ha ráérzel a Fb AI-jának logikájára, és kulcsszavakra akkor megleled ami érdekel jobb áron mint hardveraprón. Fő baj, legtöbb feladott hirdetés igénytelen, és algoritmust behülyíti: vmi sötét kép, értelmetlen leírás (kisebbségi helyesírással), és nevetséges ár.
  Persze csalás elleni védelem kb nulla, így ésszel ott.

  Ami meglepő emberek mily bátran utalnak előre.

 • kpbendeguz

  addikt

  válasz a2d2 #1 üzenetére

  Facebook és "az emberek szolgálatában"? Így együtt a kettő? :F

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

 • 8th

  őstag

  válasz a2d2 #1 üzenetére

  Jó a marketplace kár, hogy tízből nyolcszor totál analfabéta ostoba gyökerek jelentkeznek a hirdetéseimre akik értelmezni sem tudják a leírtakat. :D

 • Rage47

  veterán

  válasz a2d2 #1 üzenetére

  A legrosszabb apróhirdetős platform technikailag, de mivel mindenki ott van már, ezért ott hirdetnek az emberek nyilván. Ha most felraknék 1db hirdetést, kb. minden lépésbe bele lehetne kötni, és ezt csak desktopon nézném, tableten, telefonon megint más az "élmény". Igénytelen, de maga a fb is :(

 • a2d2

  addikt

  válasz kpbendeguz #7 üzenetére

  Én most újítom fel a melléképületet. Tele volt az évek során összegyűjtött de már felesleges dolgokkal. Eddig a 80%-át elvitték.
  Ezen kívül olyan csoportokban vagyok bent (akvarisztika, kertépítés, tóépítés, aquapónia, ...) ami tökéletes hely a tapasztalatok megosztására és rengeteg hasznos infót kap az ember.
  Nem beszélve a családi/baráti messenger csoportokról amit szintén napi szinten használunk.
  Szóval igen. Engem nagyon jól szolgál.
  Az hogy te nem találtad meg a számításaidat vele az egyéni szociális probléma lehet.
  Nyilván az érzékeny adatokat nem kell oda feltölteni, meg füvet nem ott kell venni, ....

  @Rage47: igen, ez így van, vannak sokkal jobban kivitelezett oldalak. Mondhatja a FB a többieknek hogy direkt visszafogta magát de látod így is beleállnak :DDD

  [ Szerkesztve ]

  A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

 • szaszyka

  senior tag

  válasz fairi #6 üzenetére

  Időnként használtam, és tényleg vannak jó vételek, karórámat is ott vettem, illetve adtam el pár cuccot. Tény,hogy a felhasználói csoport nagyrésze debil, de ugye a társadalom nagyrésze fent van, ezért azt tükrözi. Én is általában előre utalással vásárolok, fb-on legalább le lehet checkolni az eladót,ne nagyon kell kutatni utána :D
  Csak ne lenne az a rohadt idegesítő "Megvan még?" alap üzenet... :W

  Lenovo Thinkpad X220 :D

 • SRC

  junior tag

  válasz fairi #6 üzenetére

  Hardverapró is megérett már a csődre. Na, nem most, hanem amikor leuralták és betiltották a túlárazás jelzését a közösségnek a hirdetésekben és jöttek az olyan süket dumák, mint az "üzletrontás" meg a "minden annyit ér amennyit adnak érte" azaz mindenkit úgy verünk át, ahogy csak tudunk.
  Azóta a fele cucc irreális áron van a másik fele meg hibás. Tele van gányolt meg nem működő vacakkal. Csak a hardveraprón vertek át életemben, de ott többször is. Lényegében, ami nem garis az csak teszteléssel lehet megvenni, annyi a szemét...
  A csalás elleni védelmen a fentiek miatt egyenesen felröhögtem. FB-n legalább látod, ha kamu a profil.

 • kpbendeguz

  addikt

  válasz a2d2 #10 üzenetére

  Sosem regisztráltam Facebookra és eddig még egyetlen egyszer sem éreztem a hiányát. Semmiben sem.
  Ha el akartam adni valamit online, eladtam, ha információra volt szükségem valamiről, akkor találtam, ha el akartam érni az ismerőseimet, akkor elértem.
  Ellenben rendszeresen küzdenem kell az olyan kísérletek ellen, amikor a Facebook regisztrációt valamilyen ürüggyel le akarják nyomni a torkomon.
  Számomra a facebook egyfajta fosztóképzővé vált: teljesen jól lehet szűrni az igénytelenséget az alapján, hogy köze van-e bármilyen módon a facebookhoz.
  Persze ez alapvetően szubjektív, de számomra a facebook és az "emberek szolgálatában" egymást kizáró fogalmak.

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

 • Rage47

  veterán

  válasz kpbendeguz #13 üzenetére

  Az utolsó mondattal egyetértek, de azt látni kell, hogy ha pl. diák vagy, oda teszik fel a tanárok és diáktársaid a legfontosabb infókat. Ugyanez mehet munkahelyen is. Szerencsés vagy, hogy elkerült téged bármelyik életszituáció, ahol kötelező a FB.

 • kpbendeguz

  addikt

  válasz Rage47 #14 üzenetére

  Pontosabban én kerülöm el az olyan életszituációkat, ahol kötelező az FB.
  Ha pl. egy munkahelyen kötelezővé tennék az FB regisztrációt, abban a pillanatban felmondanék. Vagy értékelik a munkámat annyira, hogy FB nélkül is alkalmaznak, vagy ha a cégnél nem a teljesítmény a prioritás, akkor jobb onnan előbb elhúzni, mint később.
  A tanároknak meg konkrétan kormányrendeletben tiltanám meg, hogy bármilyen oktatással kapcsolatos infót a facebookon tegyenek közzé, mert ezzel gyakorlatilag kényszerítik a gyerekeket, hogy a személyes adataikat kiadják egy magáncégnek. Eleve bármilyen facebook adatkezelési botránynál bűnsegédként kezelnék minden olyan céget vagy intézményt, amik a velük kiszolgáltatott viszonyban lévő emberekre ráerőszakolják a facebook regisztrációt.

  [ Szerkesztve ]

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

 • Rage47

  veterán

  válasz kpbendeguz #15 üzenetére

  Egyetértek, de az élet sajnos máshogy működik, úgy tűnik... Nagyon kevés fogalma van az embereknek az adatvédelemről, biztonságról.

 • SRC

  junior tag

  válasz kpbendeguz #15 üzenetére

  Te egyenlőségjelet teszel az FB regisztráció és aközött, hogy kitapétázod az internetet a magánéleteddel. Utóbbira senki nem kényszerít.
  Egy tanár azért FB-n tartja a gyerekekkel kapcsolatot, mert máshogy képtelenség. Van egy generáció, akinek van e-mail címe csak éppen nem nyitja meg a levelezési fiókját, mert az üzeneteket nem ott kapja. Hiába küldesz neki levelet, ha nem olvassa el, csak amikor már késő...
  Egy üzenet az egy üzenet. Tökmindegy milyen grafikus felületen olvasod el. Nem regisztrálsz FB-re mert jajj, de a Google az oké? Gmail-je a legtöbb alusisakos FB rettegőnek van én csak ezen nevetek.
  Az szerintem már gáz szint, hogy kilépnél egy munkahelyről emiatt. Ha te futár vagy és úgy hozol létre profilt, hogy "Motoros Tibi" sincs semmi. Ha programozol lehetsz te a Pythonos Laci. Senki nem fog lefejezni, pláne ha így is ismer mindenki. Az FB meg sokra megy ezzel a névvel. Találd fel magad.

 • fairi

  addikt

  válasz szaszyka #11 üzenetére

  "
  Csak ne lenne az a rohadt idegesítő "Megvan még?" alap üzenet... :W"
  Hidd el, ha elengeded magad és leszarod őket, akkor annyit kell írni. "Szia! Igen, akár ma, hnap átvehető ebben a városban. Előre utalással postázom is." rehord gyorsaságú eladás 40 perc volt. Felraktam, megvették, és utalt is.

 • kpbendeguz

  addikt

  válasz SRC #17 üzenetére

  Olvasd el az apró betűket, hogy mibe kell beleegyezned egy FB regisztrációval.
  Pl. a GDPR miatt kötelező rákérdeznie a facebooknak, hogy engedélyezed-e a cookie-kat. Bakker eleve nincs is náluk olyan gomb, hogy "nem"!

  "Egy tanár azért FB-n tartja a gyerekekkel kapcsolatot, mert máshogy képtelenség."

  Azért pár generáció felnőtt nem hogy FB, de internet nélkül is, kétlem hogy ne lenne más módja a kapcsolattartásnak az FB-n kívül.
  Ha a tanár az oktatással kapcsolatos infót közöl a gyerekekkel, akkor:
  A. oldja meg úgy, hogy ne kényszerítse bele a gyereket egy a személyes adatokkal többször bizonyítottan visszaélő magáncég rendszerébe
  B. oldja meg, hogy a gyerek elolvassa az üzeneteket. A tanárnak jó pár eszköz van a kezében, amivel együttműködésre tudja bírni a tanulóit, az osztályozástól kezdve az intőig, éljen vele.

  "Ha te futár vagy és úgy hozol létre profilt, hogy "Motoros Tibi" sincs semmi."

  Kivéve, hogy törlik az accountot, mert benne van a felhasználási feltételekben, hogy csak a saját, valós neveden hozhatsz létre fiókot.

  Az amúgy nem alusisakos FB rettegés, hanem valaki nem akar igénybe venni egy szolgáltatást és nem szereti, ha úton-útfélen le akarják nyomni a torkán.
  Egy cégnél sem maga az FB miatt mondanék fel, hanem mert egy munkaadó ne kötelezzen olyan szolgáltatás igénybevételére, amit nem tudok elválasztani a magánéletemtől.

  Az meg, hogy "ne posztolj, ne jelölj vissza senkit" stb. a legnevetségesebb érv az összes közül, mert ha nem regisztrálok, akkor eleve nincs probléma. Ha eleve nem öntöd a bort a szőnyegre, akkor szőnyegtisztítási tanácsokra se lesz szükséged.

  " Nem regisztrálsz FB-re mert jajj, de a Google az oké?"

  Ez meg a felszarvazott papucsférj szövege, amikor mentegeti a nejét, ha rajta kapja mással az ágyban, hogy hát úgyis minden nő k..rva.
  Szal nem, a Google sem oké, de a gmailnél legalább nem kötelező a valós nevedet használnod, céges szinten meg kapsz külön céges gmailt.

  "Találd fel magad."

  Feltaláltam ne félj, minden FB cím tűzfallal blokkolva.

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

 • SRC

  junior tag

  válasz kpbendeguz #20 üzenetére

  Ég szerelme hagyd már ezeket az apró betűket. El kell tudni engedni.
  Kell érte fizetni? Nem kell.
  Ha nem tartod be a feltételeket akkor mi van? Legrosszabb esetben törlik azt, amit idáig létre sem hoztál. Hatalmas érvágás lesz. Ismerős nélkül senki le se.. *ja egyébként, hogy mit adsz meg.
  Képzeld nekem egyetlen ismerősöm sincs az FB-n és emiatt egyáltalán nem is működnek a számomra idegesítő részei. Egyszerűen nincs felkészülve rá az FB (hála Istennek), hogy valakinek nincs egyetlen kapcsolata sem úgy vettem észre, de ettől még simán használom az MP-t, rákeresek emberekre ha megváltozott a számuk az évek alatt, vagy tartalmat fogyasztok, ha csak ott lehet stb. Az FB minden számomra hasznos részét használom a többit meg nem. Ilyen egyszerű.
  A legidegesítőbb eddig az volt, amikor valakit ismerősnek kellett jelölnöm, hogy fel tudjam vele venni a kapcsolatot, mert csak ismerősöktől fogad üzeneteket, de ezt nem jelezte a rendszer. Csak rájöttem, amikor nem válaszolt. Bejelöltem, elfogadta, megkérdeztem a számát, megadta, töröltem. Kicsit körülményes, de ritkán esik meg, hogy valakit nem tudok elérni. Belefér és így meglett a száma. Ergo a célnak megfelelt.
  Ez a "nem regisztrálok" ez nettó hülyeség. Ennek semmi előnye nincs. Elvnek meg epic fail az arcfelismerős utcai kamerák korában.

 • fairi

  addikt

  válasz SRC #12 üzenetére

  " FB-n legalább látod, ha kamu a profil." ha komolyan gondolja a casláast, nem fogod látni. Igaz profilból lehet szűrni. ha Borsodi kisebbségi, akkor nincs utánvét az biztos, utaljon előre vagy ne engem szórakoztasson.

 • kpbendeguz

  addikt

  válasz SRC #21 üzenetére

  - Regisztrálj nyugodtan, mi bajod származna belőle?
  A következő gennyes húzásuknál:
  - Elfogadtad a feltételeket, nem? Nem kellett volna regisztrálni.

  Ami az elvi részét illeti: a Facebooknál nem az adatlopás a fő probléma, hanem hogy belekényszerítenek egy ökoszisztémába, aminek aztán 100%-osan ki vagy szolgáltatva. Természetesen ez történik Google, Apple, MS szinten is, de míg oprendszer kell, telefon kell, addig Facebook rohadtul nem kell, így egy szopatással kevesebb.

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

 • Novver

  senior tag

  válasz kpbendeguz #7 üzenetére

  Nekem is kissé érdekesnek tűnik a dolog, főleg hogy mi vagyunk az árucikk :D

  Life is a game... The game is my life!

 • fairi

  addikt

  válasz kpbendeguz #23 üzenetére

  "belekényszerítenek egy ökoszisztémába"
  nem bekényszerítenek, hanem bekényszerülsz. Az ok egyszerű, ha képes minden igényedet ellátni akkor érdemes 1 helyről intézni a dolgaidat.
  Mi működik jobban? Különböző platformok vegyítése vagy 1 platformon belüli élet?
  Mi jobb 1 weblapon belül intézni mindent vagy 5-ön belül. 5 jelszó, 5 különböző logika és ötféle bugok halmaza.
  Egységes ökoszisztémán belül intézni dolgokat végül jobb, mint tucat ökoszisztéma darabjait használni. persze ez monopolokhoz vezet, és egyéb bajokhoz, amit senki nem tagad.

  Kb olyan mint az okostelefon. Mindegyik funkciójára van specializált eszköz, de mégis jobb egyet használni átlagosan vagy picit alatt, mint mindenre tökéletes opciót keresni.

 • kpbendeguz

  addikt

  válasz fairi #25 üzenetére

  Na de éppen ez az, hogy míg a telefon vagy oprendszer ökoszisztémákra szükséged van, addig ha nem regisztrálsz facebookra az égvilágon semmit sem vesztesz vele.

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

 • fairi

  addikt

  válasz kpbendeguz #26 üzenetére

  "facebookra az égvilágon semmit sem vesztesz vele."
  Nélküle is élhetsz. Csak mivel népszerű igy sok esetben nem megkerülhető.
  nem kötelező mindenféle hülyeséggel tele tenni és nonstop megosztani hülyeségeket. és végképp nem kötelező mobiltelefonnal használni. google, és Apple nem követeli meg az Fb fiókot. Fb Chat helyett is van sokféle. Néhány iskola Fb hazsnál mint üzemőfelület, ez sima lustaság. Én egyetemista voltam saját weblapunk volt, saját serverrel.
  Fb nem létszükság, csak egyszerűen emberek használjak. használjak mert kényelmesen mindent megtalálsz ami kell.

  ha végül IWIW nőtt volna ilyen nagyra pont ugyanez lenne.

 • arnyekxxx

  veterán

  válasz kpbendeguz #26 üzenetére

  addig ha nem regisztrálsz facebookra az égvilágon semmit sem vesztesz vele.

  okostelefonra meg operációs rendszerre pont annyira van szükséged mint a fészbukkra. Hogy klasszikust idézzek:

  Azért pár generáció felnőtt nem hogy FB operációs rendszer , de internet telefon nélkül is

 • kpbendeguz

  addikt

  válasz arnyekxxx #28 üzenetére

  #27 fairi

  "Csak mivel népszerű igy sok esetben nem megkerülhető."

  Attól mert valami népszerű, még nem megkerülhetetlen. Ha valaki akar tőled valamit, akkor megtalál. Ha Te akarsz tőle valamit, Te is megtalálod. Ha viszont nem akar tőled semmit, akkor hiába tolod az arcába a magánéleted minden részletét, akkor se fogod érdekelni.

  A Facebook arra épít, amire az MMO-k: kialakítja a szociális kapcsolatok illúzióját és ezzel teszi függővé az arra hajlamosakat, hogy azt higyjék, hogy ha egy másodpercre is elszakadnak a rendszertől, akkor kimaradnak valamiből.
  És ahogy MMO, úgy Facebook nélkül is lehet élni, mert ha valaki csak Facebookon keresztül hajlandó kommunikálni Veled, az semmivel sem jobb, mintha mondjuk csak World of Warcraftban lenne hajlandó találkozni: olyankor fel kell tenni a kérdést, hogy mennyire vehető komolyan a kapcsolatod az illetővel.

  #28 arnyekxxx

  Tehát azt állítod, hogy az FB ugyanolyan alapvető kelléke a mai világnak, mint a telefon vagy az oprendszer?

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

 • fairi

  addikt

  válasz kpbendeguz #29 üzenetére

  "kialakítja a szociális kapcsolatok illúzióját és ezzel teszi függővé az arra hajlamosakat, hogy azt higyjék, hogy ha egy másodpercre is elszakadnak a rendszertől, akkor kimaradnak valamiből."

  amíg technológia létezik, a világon élő NPC-knek lesz rá igénye. Ne akard megváltani a világot, nem kell Kim Jong-unná válnod és mint bölcs vezető megmondani a népnek mi a jó neki.

  Emberek mindig vágynak illúziókra, legyen az kapcsolat az ősök szellemével, vagy magával az istenekkel. Ezt az energiát sokan virtuális életbe fektették most. Fb gyakorlatilag ebből az ősi jellegből él. Ha megszűnne Fb, lenne egy másik. Ezért létezik az illúzió, mert igény van rá.

  "World of Warcraftban lenne hajlandó találkozni"
  jobb volt középkorban Istenhez való imádkozás, vagy beszéd az álatok és növények szellemével, lelkével?
  Egyik vágyunk maga az illúzió, valóságtól való elszakadás. MMO, szociális kapcsolatok illúzió (Fb), vallás mind megadja, kinek mi kell. (szuperhős vagy virtuális világban; emberek like-olnak vagyis közösségben vagy valaki, vagy magával istennel kommunikálsz és másvilág adja neked az erőt). Másik maga a FOMO, ha kimaradsz nem biztos lesz rá esélyed, mert meghalsz megöregedsz stb.

  "FB ugyanolyan alapvető kelléke a mai világnak, mint a telefon vagy az oprendszer?"
  nem az Fb, hanem közösségi online háló. Virtuális közösségek a modern világ alapja már. tetszik vagy sem. Nem az Fb, hanem a technológia.

  [ Szerkesztve ]

 • arnyekxxx

  veterán

  válasz kpbendeguz #29 üzenetére

  Szituációtól függ. Van akinek igen, van akinek nem ahogy okostelefon nélkül is sokan egész jól elvannak a világban ma is.

  Nem azt mondom, hogy ez jó, de ez van. Ha te tudsz fb nélkül élni az neked jó, én pl nem tudom megkerülni több okból sem, az egyik a gyerekeim iskolája a másik a zenekarom.

  És a kötelezőség mellett ott van a kényelem is extraként.

  kialakítja a szociális kapcsolatok illúzióját és ezzel teszi függővé az arra hajlamosakat, hogy azt higyjék, hogy ha egy másodpercre is elszakadnak a rendszertől, akkor kimaradnak valamiből.

  Te tulajdonképpen a FB-ot hibáztatod egyes emberek hülyeségéért. A konyhakés meg öl.

  [ Szerkesztve ]

 • kpbendeguz

  addikt

  válasz fairi #30 üzenetére

  "nem kell Kim Jong-unná válnod és mint bölcs vezető megmondani a népnek mi a jó neki"

  Fordítva ülsz a lovon, mert én nem másnak akarom megmondani, hogy mit csináljon, hanem csak elutasítom, hogy Kim Jong-Zuckerberg mondja meg nekem, hogy mit csináljak. Számomra eleve abszurd, hogy egyesek értetlenkednek az ellenállásomon, amolyan "ugyan már hagyd neki, nem fáj az annyira" alapon.

  "amíg technológia létezik, a világon élő NPC-knek lesz rá igénye"

  Egyetértek, mint ahogy prostitúcióra is mindig lesz igény, de ettől nekem még nem kötelező kiállnom a sarokra.

  "jobb volt középkorban Istenhez való imádkozás, vagy beszéd az álatok és növények szellemével, lelkével?"

  Nem érted az analógiát: tőlem mindenki úgy temetkezik el egy MMO-ban, ahogy akar, csak ne az legyen a szociális kapcsolataim origója. Azaz ha valaki csak akkor hajlandó velem kommunikálni, ha én is beszállok az MMO-jába vagy FB-re, akkor át kell gondolnom, hogy akarok-e én azzal az emberrel egyáltalán kommunikálni. Elsősorban nem az MMO vagy az FB miatt, hanem mert a kommunikáció két félen múlik és ha a másik számomra vállalhatatlan feltételeket szab, akkor valójában nem veszi komolyan a kettőnk kapcsolatát, tehát én miért vegyem komolyan.

  "nem az Fb, hanem közösségi online háló. Virtuális közösségek a modern világ alapja már. tetszik vagy sem. Nem az Fb, hanem a technológia."

  Az FB egy magáncég szolgáltatása. Én ezt a szolgáltatást nem akarom igénybe venni és nem fogadom el, hogy akaratom ellenére lenyomják a torkomon a "benne kell lenned, mert már olyan sokan vannak benne" alapon.
  Ez alapvetően nem technológia, de még csak nem is adatvédelmi kérdés.
  Ha pl. - visszatérve az iskolás példára - bevezetnének egy direkt iskolásoknak fejlesztett közösségi hálót, amin a gyerekek és a tanárok kommunikálhatnának (megfelelő adatvédelmi garanciákkal persze) és ezt kötelezővé tennék az iskolásoknak, azzal semmi probléma nem lenne, mert az csak egy új kommunikációs felület lenne, semmi több.
  Egy a felhasználók adataival hírhedten visszaélő magáncég szolgáltatását viszont ne tegyék kötelezővé a gyerekek számára, mert se a pedagógus, se az állam ne kényszerítsen senkit (pláne ne gyerekeket) privát szerződéses viszonyba egy olyan céggel, amelynek a viselkedéséért semmilyen garanciát nem vállalnak.

  #31 arnyekxxx:

  "Te tulajdonképpen a FB-ot hibáztatod egyes emberek hülyeségéért. A konyhakés meg öl."

  Ez a drogkereskedők klasszikus érvelése, hogy ők nem kényszerítenek senkit semmire. Csak minden létező módon tukmálják a cuccukat. Az FB pont ugyanezt csinálja: minden létező módon igyekszik az embereket berángatni a rendszerbe (többek között illegális árukapcsolások révén) és dollár milliárdokat költ arra, hogy aki egyszer bekerült a rendszerbe, az függővé váljon.

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

 • fairi

  addikt

  válasz kpbendeguz #32 üzenetére

  "mondja meg nekem, hogy mit csináljak."
  neked valami tévképzeted van. Fb nem kötelez, hogy csatlakozz. Hanem környezeted használja a Fb és az az érzésed hogy kimaradsz belőle, vagy tényleg információtól esel el??
  Fb-tre azért csatlakozik valaki sokszor, mert másvalaki azt mondja neki, de nem áll melletted Zuckerberg és tart pisztolyt a fejedhez. Méret miatta saját gravitációja van. Ha sok barát, munkatárs használja és te nem, akkor fontos dolgokat késleltetve fogod megkapni vagy sose.
  Persze te semmiképp nem akarnád használni, így vmi kognitiv disszonanciától szenvedsz ??

  Fb nélkül tökéletesen meg lehet lenni, ha ismertségi köröd nem használja. Ennyi. Fb minden szolgáltatását lehet helyettesíteni és sok millióan meg is teszik. Ismerek több embert, aki sose érzett kényszert Fb-re és hihetetlenül jól mag van nélküle. Igaz max telefonon érhető el, így ezek az emberek kiesnek bizonyos kommunikációból.

  "ettől nekem még nem kötelező kiállnom a sarokra."
  Fb-re se kötelező, 1+ milliónyi ember jól meg van nélküle jelenleg is hazánkban. és regizettedből 3-4 millió csak fent van, nem használja. Valszeg valami családtag kínoz és frusztrált vagy. Őt nem mered vádolni/támadni, hanem Zuckerbergre vagy mérges.

  "hogy akaratom ellenére lenyomják a torkomon "
  Miért nyomná lenne, miliónyian nem használjak. rengeteg ember él nélküle tökéletesen.

  Véletlenül nincs olyan ismerős, barát, rokon aki nem rég csatlakozott, és szeretné te is menj rá, vagy légy sokkal aktívabb? Közben azt érzed ő meg lett rontva a gonosz Fb által. Harcot hirdettél, ami kimerül itteni írásban. :)

 • Novver

  senior tag

  válasz fairi #33 üzenetére

  Igen, az emberek általában a csordaösztön miatt regelnek oda.
  Mindenki fent van, én ne legyek? - mondá Kovácsné Marika nyugdíjas, aki az élet iskolájában tanult és beszökött hozzá is a sulinet.

  Amúgy leginkább azt szoktam imádni mikor az emberek a facebookon szídják a facebookot :D

  Life is a game... The game is my life!

 • kpbendeguz

  addikt

  válasz fairi #33 üzenetére

  ""nem kell Kim Jong-unná válnod és mint bölcs vezető megmondani a népnek mi a jó neki""

  Ezt írtad. Most akkor légyszi idézd tőlem, hogy mikor és hol akartam bárkinek megmondani, hogy mi a jó neki. Én végig arról beszéltem, hogy a magam részéről köszönöm nem kérem és baromira idegesít, ha rám akarják erőltetni.
  Az FB regisztrációval pedig elfogadod a felhasználási feltételeket és ott igenis előírják, hogy mit csinálhatsz és mit nem.

  "Fb nem kötelez, hogy csatlakozz."

  Mondjuk az Oculus vásárlókat konkrétan kötelezi, pedig amikor felvásárolták az Oculust azt ígérték, hogy nem fogják. A whatsapp felvásárlásakor is arról volt szó, hogy nem lesz kötelező a facebook, aztán hopp, az összes adatodat küldi a facebooknak.
  Azaz ha ki akarod kerülni a facebookot, akkor messze ívben el kell kerülnöd mindent, amihez a leghalványabb közük van és ha felvásárolnak egy céget, akkor jobb akkor és ott elkönyvelni, hogy a cég nem létezik többé, különben csak idő kérdése, hogy mikor próbálnak akaratod ellenére facebook csicskát kreálni belőled.

  "Ha sok barát, munkatárs használja és te nem, akkor fontos dolgokat késleltetve fogod megkapni vagy sose."

  Ez téveszme. Ha facebook nélkül nem kapok meg valamit, az eleve nem volt fontos, különben megtalálták volna a módját, hogy más kommunikációs csatornán közöljék velem.

  "Valszeg valami családtag kínoz és frusztrált vagy."

  Az ilyen nívótlan személyeskedés meg mégis mire jó? Ennyi erővel én is mondhatnám, hogy Te meg biztosan fizetett facebook alkalmazott vagy. Levonna ez bármit is az állításaid érvényességéből?

  "Véletlenül nincs olyan ismerős, barát, rokon aki nem rég csatlakozott, és szeretné te is menj rá, vagy légy sokkal aktívabb? "

  Nincs. Nem kell ahhoz ismerős, hogy úton-útfélen le akarják nyomni a facebookot a torkodon és ez idegesítsen.

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

 • fairi

  addikt

  válasz kpbendeguz #35 üzenetére

  "Én végig arról beszéltem, hogy a magam részéről köszönöm nem kérem és baromira idegesít, ha rám akarják erőltetni."'

  Semmilyen hirdetést nem láttam ami erőlteti, Apple pont szívatja a Fb-t, és Google se nyomatja. Egyetlen aki téged nyom az max a barátaid, és ismerőseid, ritkán munkahely/oktatás, ha olyan területen dolgozol/tanulsz.
  Ez már nem Zuckerberg sara, hanem rossz baráti köré. ha barátaid függők akkor keres újakat.

  "Oculus vásárlókat konkrétan kötelezi"
  elég speciális igény. Talán tucat embert érint az univerzumba akinek ez baj. Nem sokan használjak ezt a technológiát. HTC Vive se rossz.

  "whatsapp felvásárlásakor is arról volt szó, hogy nem lesz kötelező a facebook,"
  lehet váltani jobbra. Csak adatkezelés egyesül, de regizned nem kell a Fb-re. Ha google veszi meg akkor google tenné ezt. Youtube pl google-é lett 2006-ban, ez oly régen történt már senki nem emlékszik rá. Ha valaki vmit felvásárol kis idő után egyesül. IM platformokból még mindig tucatnyi van. 13 db ami 100millió feletti userű, igaz pár kínai céghez kötődik.
  ha IM-re vágysz valakinek meg kell adnod az adataidat, lehet az Fb, kínai cég, orosz cég vagy egyéb USA cég.

  " mikor próbálnak akaratod ellenére facebook csicskát kreálni belőled."

  ha online szolgáltatást választasz valakinek átadod az adataid kezelését. Távoli szerveren megy az adatkezelés. lehetsz kínai csicska, orosz csicska, USA cég csicskája. Még mindig van opció. Oda menj aki legjobbat kínálja.
  Létezik a Vkontakt is, még nálunk is terjed picit. Főleg azért más témát cenzúráz mint az Fb. WeChat is opció, csak a 3T+U témát került.

  Fb-re fókuszálsz, de Apple-nek durvább az ökoszisztémája. Külön univerzum. Google-t se kell sajnálni, igaz Fb alternatíva szolgáltatásai (Google Plus :C ) csúnyán buktak.

 • cinemazealot

  addikt

  válasz kpbendeguz #35 üzenetére

  "Ez téveszme. Ha facebook nélkül nem kapok meg valamit, az eleve nem volt fontos [...]"

  Előre leszögezem, hogy maximálisan egyetértek Veled is szerintem majdnem mindegyik korábbi hozzászólóval, aki nem rajong a FB-ért. :) Annak ellenére, hogy egyébként fent vagyok, én is haragszom a FB-ra és kínosan ügyelek arra, hogy csak annyi időt töltsek ott, amennyit feltétlenül szükséges.

  És ezzel rá is térek az idézetedre: sajnos vannak olyan települések, ahol a helyi vezetés úgy tartja rendben lévőnek, hogy az SZMSZ által megfogalmazott helyben szokásos közzététel helyett egyes közéleti és önkormányzati híreket a polgármester kizárólagos használatában lévő önkormányzati FB-oldalon osztanak meg a nagyérdeművel, így a lakosság jelentős része konkrétan ki vagy hagyva ezekből a híradásokból. Az idézetedre csak azért fűztem fel a szálat, mert manapság (a fentiek fényében) sajnos fontos hírekhez is csak úgy tudsz hozzájutni, ha kompromisszumot kötsz az elveiddel és időközönként megnézed az adott oldalt, oldalakat, csoportokat, pusztán azért, hogy ne maradj ki a lakóhelyed történéseiből. Ha ezt nem teszed, Te leszel megbélyegezve azzal, hogy nem foglalkozol a körülötted zajló dolgokkal. És nem számít, hogy a 80 éves mamókának még internet szolgáltatása sincs, egyszerűen léteznek olyan entitások, akik ezt nagy ívben lesz@rják és inkább gyűjtik a lájkokat azoktól, akik viszont lelkesen követik őt és vakon bólogatnak a tevékenységére, legyen az bármennyire is törvény- vagy jogszabálysértő. :(

  Itt tehát nem a FB az, aki megmondja, ki mit csináljon, a FB csak az eszközt adja annak a kezébe, aki hajlandó ezzel oly' módon visszaélni, hogy rákényszeríti az őt követni kívánókat, hogy regisztráljanak és kövessék őt. Most attól tekintsünk el, hogy egy FB oldal általában nyilvános és reg. nélkül is hozzáférhető. Az átlag ember számára nem opció egy FB-ra mutató linket rendszeresen F5-ölni, és az ekkor felugró "regisztrálj!" felszólításokat el-elkattintani. Sokan nem is tudják, hogy ezt így is lehet. És ez a fajta tudatlanság az, ahol kezdődik a probléma.

  [ Szerkesztve ]

 • arnyekxxx

  veterán

  válasz kpbendeguz #32 üzenetére

  Ez a drogkereskedők klasszikus érvelése

  Mármint a drog=konyhakés?

  Az FB pont ugyanezt csinálja: minden létező módon igyekszik az embereket berángatni a rendszerbe

  Persze, ha nem ezt tenné rossz üzletember vezetné.
  többek között illegális árukapcsolások révén

  Ha illegális akkor a hatóságok dolga intézkedni.

  és dollár milliárdokat költ arra, hogy aki egyszer bekerült a rendszerbe, az függővé váljon.

  Pont mint a kokakóla.Vagy a kugli. Vagy a mikropuha. Meg a többiek. A gecik.

 • kpbendeguz

  addikt

  válasz fairi #36 üzenetére

  Most képzeld el, hogy a tanár csak facetime-on lenne hajlandó homeoffice-ból tartani az órát és kötelezné minden diákját, hogy vegyen apple eszközöket, mert neki az úgy sokkal kényelmesebb. Mekkora balhé lenne belőle?
  A kötelező facebook tök ugyanez: magánszemélyként belekényszerítenek egy magáncéggel való szerződéses viszonyba, hogy hozzájuthass a hivatalos információkhoz.

  Ha ugyanis valaki közzétesz bármilyen információt facebookon, az csak akkor érhető el, ha az olvasó is regisztrál a facebookra és áruba bocsátja a személyes adataidat. Ez az alapvető különbség a többi online szolgáltatással szemben. Egy apple, ms vagy goodle ökoszisztémában készült bármilyen tartalmat fogyasztóként el lehet érni anélkül, hogy bármilyen személyes adatot megosztanál bármelyikükkel.
  Ezen kívül az apple, ms, google ökoszisztémában lehetőség van a céges regisztrációra, azaz ha mondjuk a cég gmail-t használ, akkor nem kell privát szerződéses viszonyba kerülnöd a google-el.
  Tehát nem az a gond az FB-al, hogy a szolgáltatás igénybevételéhez regisztrálnod kell, hanem hogy csak magánszemélyként regisztrálva férsz hozzá az FB-n közölt bármilyen tartalomhoz.
  Így a magam részéről a facebookon közölt minden tartalmat ignorálok. Jah és gyorsan hozzátenném: ennek még soha, egyetlen alkalommal sem éreztem semmilyen hátrányát.

  #38 arnyekxxx:

  "Mármint a drog=konyhakés?"

  Bocsi, a normális kommunikációhoz némely alapvető kognitív képességek nélkülözhetetlenek, pl. értelmezni a leírtakat.

  "Persze, ha nem ezt tenné rossz üzletember vezetné."

  Tehát az FB milliárdokat költ a függőség kialakítására, és ha nem tenné rosszul vezetnék a céget, mégis 100%-ban az emberekre terelnéd a felelősséget. Oké.

  "Ha illegális akkor a hatóságok dolga intézkedni."

  Intézkednek is. A kérdés, hogy ha egy cég olyan sokszor, visszaesőként lebukik, mint a facebook, akkor miért vannak még egyáltalán ügyfeleik.

  "Pont mint a kokakóla.Vagy a kugli. Vagy a mikropuha. Meg a többiek. A gecik."

  Idézem magamtól, hátha most átjön:

  "Ez meg a felszarvazott papucsférj szövege, amikor mentegeti a nejét, ha rajta kapja mással az ágyban, hogy hát úgyis minden nő k..rva."

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

 • hardzsi2

  aktív tag

  válasz kpbendeguz #39 üzenetére

  Tetszenek a hozzászólásaid és az érvelésed; magam is hasonlóképp látom.

  Sajnos e fórum vitaközege miatt elég sokáig eltarthat, mire bármelyiküket is sikerülne meggyőznöd felvetésed bármelyik pontja kapcsán, de azt látom, hogy buzgón próbálkozol azért, nem adod fel a reményt, hogy egy kis világosságot gyújts... :D

  Adalék: kisgyemekes gyakorló apaként jól ismerem, hogy milyen kommunikációs csatornákat használnak az iskolában a szülő-tanár-gyermek viszonylatban:
  - Kréta (https://ekreta.hu/) -> ez nagyon kényelmetlen üzengetésre; az osztályzatok naplózására viszont kiváló;
  - MS Teams: ez csak az pandémia alatti online időszakban került bevezetésre (ingyen kapja minden tanuló, viszont kötelező volt telepíteni és használni; akinek nem volt hardvere hozzá, az vegyen/oldja meg), viszont kommunikálni is jól lehetett rajta a tanárral akár nekem, akár a gyerekeknek - most főképp online szülői értekezletekre és digitálisan kiosztott házik leadására használjuk;
  - csoport-email (gmail): ez a fő kommunikációs csatorna a tanár-szülő viszonylatban és tökéletesen működik is;
  - zárt Facebook csoport (egyik szülő az admin/moderátor): ez csak a kisebbik gyermekemnél lett bevezetve szülői igények miatt.

  A FB csoportra nagy ritkán nézek csak rá (pl. házi feladatokat rendre felteszik), de simán lehet nélküle élni, mert kb. minden normális szülőnek úgyis megvan a mobil elérhetősége, tehát bármelyiktől bármilyen infót be tudok gyűjteni, ahogy a tanárok is elérhetők a csoport- vagy személyes email címükön és gyorsan reagálnak is.

  Egyébként az év elején sok szülő kérte/erőltette, hogy a csoport-email helyett legyen az osztálynak CSAK egy FB csoportja és azon kommunikáljunk - ezt én hevesen elleneztem; többek közt a Te érvelésedhez hasonló megfontolásból.

  flood-resistant mirror driller (cuccok: Skylake NUC és Xbox One X)

 • fairi

  addikt

  válasz kpbendeguz #39 üzenetére

  "A kötelező facebook tök ugyanez: magánszemélyként belekényszerítenek egy magáncéggel való szerződéses viszonyba, hogy hozzájuthass a hivatalos információkhoz."
  ezt ugy irod, mintha regizel hirtelen azonnal mebetegszel és zombivá válsz.
  Fb fiókok többsége halott, sosincs frissitve. Sok helyre kell rgeizni ha valamit akarsz, de végül sose hazsnálod.
  Kb ez az hozzászólás olyan mint a vihar a biliben. Kb kötelező Fb fiók talán Oculusnál jött elő valójában, kérdés pár emberek kivül tényleg érintett-e ez. Mivel Oculus már rég nem téma, VR mánia lefutott, így senkit nem érint már.
  Jelenleg csak akkor jöhet elő amiért reklamálsz ha vki kijelenti mostantől Fb csoporton át folyik a kommunikációa. Ám ekkor nem Zucherberg hibás, hanem az az idióta. Őt kell szidni, vele érvelni, nem Fb bűnbaknak beállítani.

  "magánszemélyként belekényszerítenek egy magáncéggel való szerződéses viszonyba, hogy hozzájuthass a hivatalos információkhoz."

  whatsappal eddig is szerződésbe voltak, bármibe regisztrálsz vkivel szerződésbe kerülsz. Egyik cégtől másikba kerültek az adatok, ha nem tetszik törlöd a fiókod és váltasz oylanhoz aki szted jobban kezeli. 13 db IM chat létezik ami nagy és tucat ami kisebb.

  Bármiféle Im chatnál belekényszerülsz magáncéghez való szerződésbe. ha meg telefonálsz vagy internetezel akkor is magánéghez kényszerülsz.

  "Ha ugyanis valaki közzétesz bármilyen információt facebookon, az csak akkor érhető el, ha az olvasó is regisztrál a facebookra és áruba bocsátja a személyes adataidat. "

  Teljesen logikus. Szolgáltatást hazsnálsz ingyen, tárhelyet és sávszélt. Fb bevétele nem abból van hogy hülyeségeket posztolsz, hanem reklámokből, és közvetett adatelemzésből.

  Ha nem osztasz meg adatot, és nem kapcsolod telefont hozzá, akkor nem kap érzékeny adatot. IQ 100 felett világos Fb nem osztasz meg semmi olyat amit nem akarsz publikussá. zavaró reklámok ellen reklámblokkoló mindig megoldás. Fb nem lép fel a blokklás ellen.
  Pl mobilarenának volt egy időszaka hogy fizetésre akart kényszeríteni embereket, ha reklámot blokkoltál. Blokkolás már 100% és script se baj.

  " Egy apple, ms vagy goodle ökoszisztémában készült bármilyen tartalmat fogyasztóként el lehet érni anélkül, hogy bármilyen személyes adatot megosztanál bármelyikükkel."

  hmmhmmm, telefont megveheted, de szolgáltatásért kell regizned. google van afférja amiatt akkor követ atelefon ha kikapcslod a funkciót. Hm.
  Apple és windowsért előre fizetsz. Windows megveszed sokezer Ft-ért.
  Fb-oz is olvashatod regisztráció nélkül. Androidos telefonba is beléphetsz fiók nélkül.
  Fb elérhető fogyasztóként regisztráció nélkül is. Ám bizonyos csoportok megkövetelik a Fb profilt.

  "magánszemélyként regisztrálva férsz hozzá az FB-n közölt bármilyen tartalomhoz"
  ám az adatok menyiségét te szabályzod. Néhány ember részletesen kitölt mindent, hagyhatod atöbséget üresen. Továbbra se kötelez minden részlet tökéleets kitöltésére és minden adat igazolására.

  Kb ugy irod, mint Zuckerberg állna mögötted, és mondaná tölts ki mindent és mindent be kell diktálnád különben fejbe lő.
  Vihar a biliben.

 • arnyekxxx

  veterán

  válasz kpbendeguz #39 üzenetére

  A kötelező facebook tök ugyanez

  azért nem tök ugyanaz egy ingyenes regisztráció egy online felülete amit egyébként 100ból 99.99-en eleve használnak (ezért dorbézolnak itt az iskolák - is) mint egy többszázezres hardver kötelező megvásárlása.

  pl. értelmezni a leírtakat

  Ha a költő azt akarja hogy azt értsék amit mondani akart akkor írja azt és ne mást.

  Tehát az FB milliárdokat költ a függőség kialakítására, és ha nem tenné rosszul vezetnék a céget, mégis 100%-ban az emberekre terelnéd a felelősséget.

  Igen. Bármennyit költ a FBCCMSAstb a döntés a használatról az ember kezében van.

  Intézkednek is.

  akkor minden rendben.

  Idézem magamtól, hátha most átjön:

  Most se jött át, ird inkább azt amit mondani szeretnél. Sokat segít a kommunkációban.

  Mármint értem, hogy neked bajod van a kapitalista nagyvállalatok működésével de ezen mi itt nem tudunk segíteni.

  "Tehát nem az a gond az FB-al, hogy a szolgáltatás igénybevételéhez regisztrálnod kell, hanem hogy csak magánszemélyként regisztrálva férsz hozzá az FB-n közölt bármilyen tartalomhoz."

  Nekem pl magánszemélyként vannak gyerekeim az iskolában nem cégként szóval ezt annyira nem élem meg traumaként, ha neked meg céges telefonod van akkor regisztálj be a fbra a céges telefonszámoddal céges mailcimmel és máris nincs egyetlen privát adatuk sem rólad.

  [ Szerkesztve ]

 • Én leszoktam róla, komoly cuccokat nem lehet eladni anélkül hogy ne totál idióták keressenek meg. A jó és komoly dolgok mennek ide apróra, a szemét meg vaterára.
  Persze face ajánlgatja folyamatosan a dolgokat de akár hányszor rákattintok valami érdekesre elmegy a kedvem tőle mert vagy túlárazott vagy totál agyonhasznált szemetet árulnak (hardverek kategória).

 • kpbendeguz

  addikt

  válasz arnyekxxx #42 üzenetére

  "azért nem tök ugyanaz egy ingyenes regisztráció egy online felülete amit egyébként 100ból 99.99-en eleve használnak (ezért dorbézolnak itt az iskolák - is) mint egy többszázezres hardver kötelező megvásárlása."

  Az elv ugyanaz: szerződj le egy magáncéggel, hogy elérd a kötelező hivatalos információkat. Hogy egyébként pénzben fizetsz, vagy a személyes adataiddal, az a rendszer logikája szempontjából részletkérdés.

  "Ha a költő azt akarja hogy azt értsék amit mondani akart akkor írja azt és ne mást."

  Ha valamit direkt nem akarsz megérteni, akkor nem a költő hibája, ha nem érted.

  "Igen. Bármennyit költ a FBCCMSAstb a döntés a használatról az ember kezében van."

  Pontosan. És ezért szánalmas, hogy amikor az ember megpróbál élni a döntés jogával, akkor még őt nézik hülyének.

  "Most se jött át, ird inkább azt amit mondani szeretnél."

  Oké, a kedvedért megpróbálok egyszerűbben fogalmazni: egy cég gennyes húzásait nem lehet más cégek gennyes húzásaira hivatkozva felmenteni. Ez a "te is" érvelési hiba.

  "Nekem pl magánszemélyként vannak gyerekeim az iskolában nem cégként szóval ezt annyira nem élem meg traumaként"

  A gyerekeid tanulói jogviszonyban állnak az iskolával. Az iskola kötelezheti a gyerekeidet az általa üzemeltetett (és nem az általa választott!) kommunikációs eszközök használatára, mert ez együtt jár a tanulói jogviszonnyal. Viszont az iskola semmi olyat nem írhat elő a tanulók számára, ami nem a tanulói jogviszonyból következik. Nem teheti kötelezővé, hogy a diák az iskolán kívül mely cég termékeit fogyassza vagy mely cég szolgáltatásait vegye igénybe mint magánszemély. Márpedig ha az iskola facebookot használ hivatalos kommunikációra, akkor a tanulók kénytelenek magánszemélyként és nem tanulóként szerződni a facebook-al és az a privát és nem a tanulói jogviszonyból keletkező adataikkal fog üzletelni.

  "ha neked meg céges telefonod van akkor regisztálj be a fbra a céges telefonszámoddal céges mailcimmel és máris nincs egyetlen privát adatuk sem rólad."

  Ha nem a személyes adataidat használod facebookon, azzal megszeged a felhasználói szerződést.

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

 • Rage47

  veterán

  válasz kpbendeguz #44 üzenetére

  Most gondolj bele, ha csak az iskolás pédádat nézzük, hogy itteni fórumozóknak is magyarázni kell ezt, akkor egy átlagember ezt mennyire fogja fel... Nincs remény.

 • kpbendeguz

  addikt

  válasz fairi #41 üzenetére

  "Továbbra se kötelez minden részlet tökéleets kitöltésére és minden adat igazolására."

  Nyilván, mert ellopja azokat a beleegyezésed nélkül is. Barátnőm egyszer fake néven regisztrált facebookra, telefonon kellett megerősítenie a regisztrációt, az app direkt kiírta neki, hogy csak az account security miatt van szükség rá és nem fér hozzá a telefonon tárolt információhoz. Hamar kiderült, hogy ez nettó hazugság: két percre rá már dobálta is fel a kapcsolat ajánlatokat a telefonkönyve alapján. Többek között a dpd futárt is, aki a privát mobiljáról jelentkezett be pár órával azelőtt, hogy megkérdezze otthon vagyunk-e.

  "Bármiféle Im chatnál belekényszerülsz magáncéghez való szerződésbe. ha meg telefonálsz vagy internetezel akkor is magánéghez kényszerülsz."

  Csakhogy ha meg kell adnod egy telefonszámot, akkor bármelyik szolgáltatónál lehetsz, ha web linket küldenek, akkor megnézheted windows, macos, android, akármi alól, de ha facebook-on közölnek valamit, akkor azt csak facebook userként láthatod. Azzal nincs gond, ha a közlő egy adott szolgáltatással szerződik, az a probléma, ha a fogadónak is kötelező azzal szerződnie.

  "Jelenleg csak akkor jöhet elő amiért reklamálsz ha vki kijelenti mostantől Fb csoporton át folyik a kommunikációa. Ám ekkor nem Zucherberg hibás, hanem az az idióta. Őt kell szidni, vele érvelni, nem Fb bűnbaknak beállítani."

  Nem állítottam, hogy (ebben) Zuckerberg lenne a hibás, azt állítottam, hogy a facebookon keresztül folyó bármilyen hivatalos kommunikációt alapból tiltani kellene a hivatalos szerveknek, mert nincs joguk belekényszeríteni magánemberként egy adott magáncéggel való szerződésbe.
  Ez nem facebook specifikus, ha pl. hivatalos információt csak előfizetéses hírportálokon keresztül közölnének, az ugyanúgy botrányos lenne.
  Mivel azonban jelenleg ilyen szabályozás nincs, ezért maradok annál, hogy amit a facebookon közölnek, azt nem tekintem számomra releváns információnak, származzon akárkitől.

  "ám az adatok menyiségét te szabályzod"

  Ha pedig nem regisztrálok, akkor az adatok mennyiségét zéróra szabályozom.
  De hogy ne üssem el poénnal a kérdést: nyilván a facebook regisztrációnál az egyik oldalon ott az FB által elzárt információ mennyiség, a másik oldalon meg hogy ehhez milyen áron férhetsz hozzá.
  Én a facebook sorozatos lebukásai és nyilvánvaló hazudozásai után úgy vélem, hogy az az ár sokkal nagyobb, mint amennyit az emberek alapjáraton feltételeznek, ráadásul hogy a jövőben mekkora lesz, az egyoldalúan a facebookon múlik, így a magam részéről kerülök mindent, amihez a facebooknak köze lehet.

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

 • fairi

  addikt

  válasz kpbendeguz #46 üzenetére

  "Hamar kiderült, hogy ez nettó hazugság: két percre rá már dobálta is fel a kapcsolat ajánlatokat a telefonkönyve alapján"
  mert ráokézott hogy beolvassa a telefonszámokat. A csajod picit nem figyelt, van ilyen.
  Fb Massenger is megkérdezi tőled szeretnéd ha ez lenne az SMS fiokód és akarod minden számodat olvassa be hogy megkeresse neked a kapcslataidat.
  ha erre nem figyelsz és nyomod Ok,Ok,Ok,Ok, akkor lesz meglepi. Szerencsére google picit összeveszett az Fb-vel igy jelenleg Engedélyek közt Névjegyzék és telefon alapból elutasított.
  Régen egy rossz klikk és a android minden adatodat tálcán kínálta bárkinek!! :W
  Inkább Androidod szidd, (amire panaszkodsz az Android rendszer hibája volt) hogy egyszerű "Ok" klikk után minden megoszt egy harmadik féllel. és ezt hackerek is kihasználták.

  "Csakhogy ha meg kell adnod egy telefonszámot"
  sok kamuprofil után logikus. ha semmit nem kell megosztani akkor emberek kihasználják, így legalább vmi limitál a kamugyártásban.
  ha túl laza akkor az a baj végül (névtelen zaklatás, lenyomozhatatlan pedofilok stb.), ha meg sok adatot kér, ráadásul lenyomozhatóakat akkor meg az lesz, hogy kezeli, tisztességesen teszi-e.
  Kb telefonszám az egyetlen profilszám limitálás és azonosítás. Pl minden telefonszámhoz tartozik egy előfizető, akinek adatai tárolva vanank egy telekommunkációs cégnél.
  lassan minden oldal kér egy telefonszámot vmi indokkal.

  "bármilyen hivatalos kommunikációt alapból tiltani kellene a hivatalos szerveknek, mert nincs joguk belekényszeríteni magánemberként egy adott magáncéggel való szerződésbe"

  pont azért nem tiltják, mert lassan tényleg fent van mindenki. Méret miatt nem érdemes alternatívát létrehozni.

  Egyszerűbb Fb profilt fenntartani, mint egy saját weboldalt igazgatni. Pont a mai hackerkedés világában, cyberháború egyre rosszabb lesz.

  Sajnálatos Igazság az, Fb-nak nagyobb kapacitása fenntartani a kommunkáció stabilitását, mit hivatalos szervnek. Kb ezer példa van mikor hivatalos magyar oldalak pillanatok alatt összeomlottak.
  Inkább elfogadja mindenki Fb-t hivatalosnak, mint garantáljon egy stabil független csatornát.
  Ez SZOMORÚ, de nem ma fog változás beállni.

  "hivatalos információt csak előfizetéses hírportálokon keresztül közölnének, az ugyanúgy botrányos lenne"
  csak telefonszám megadás és elérheted. Fb garantálja a csatorna stabilitását és hackervédelmét. Rirtkán fut 404 hibába. Jó kis állami oldalak, kis túlterhelés és csuklik össze......

  Botrány azért nincs, mert pénzben NEM kell fizetned az informácioért.

  "z az ár sokkal nagyobb, mint amennyit az emberek alapjáraton feltételeznek"
  adataid akkor lesznek ott, ha használod és feltöltesz mindent.
  Adatokat a tevékenységben nyerik amit ott végzel, meg azt amit feltöltesz vagy átadsz nekik. Még ők se varázslók.
  Minden infót szabadon megadsz. Az az adat van amit megosztasz. persze ha mindenre okot nyomsz, ezer képet feltöltesz, akkor tele lesz rólad adattal. Ha nem tevénykedsz ott akkor csak hülyeségek lesznek rólad.

 • arnyekxxx

  veterán

  válasz kpbendeguz #44 üzenetére

  Az elv ugyanaz: szerződj le egy magáncéggel,

  Nagyon messziről sötétben és hunyorítva kell néznünk, hogy ugyanannak látszódjon egy ingyenes regisztráció egy online szolgáltatásra és a legdrágább hardver kötelező megvásárlása.

  Bármit csinálsz online az azzal kezdődik, hogy leszerződsz egy magáncéggel. Ha ezt ki akarod hagyni akkor szépen besétálsz minden nap az iskolába és elbeszélgetsz a tanárnénikkel. Persze gyalog mert ha már bringára ülsz akkor máris volt egy szerződésed egy magáncéggel a bringa megvásárlásakor.

  Kollega fentebb magyarázta, hogy mindent el lehet intézni telefonon meg gmailkörlevéllel. Ami persze ugyanúgy magáncégekkel szerződéssel kezdődik és ugyanolyan gennyes magáncégekkel

  Viszont az iskola semmi olyat nem írhat elő a tanulók számára, ami nem a tanulói jogviszonyból következik.

  Nem is irja elő kötelezően, egyszerűen csak használja mert kényelmes és praktikus. Aki nem akarja nem használja, mindenkinek joga van szivatni saját magát hogy ugyanazt elérje macerásabban

  akkor még őt nézik hülyének.

  mindenkinek joga van a hátán felvinni a 10.re a konyhaszekrényt, mások meg beteszik a liftbe. Kinek hogy kényelmes és praktikus, de ha az aki a hátán cipel elkezdi magyarázni, hogy az úgy egészségesebb ráadásul a lift életveszélyes és mindezt napokon át hangoztatja akkor ne csodálkozzon ha elkezd furcsa pillantásokkal találkozni.

  egy cég gennyes húzásait nem lehet más cégek gennyes húzásaira hivatkozva felmenteni.

  Nem próbálom felmenteni, dögöljön meg a face az összes hülyesége miatt, büntessék szarrá de ettől még így müködnek a nagy cégek, ezt vagy elfogadja a juzer vagy kiköltözik a prérire egy jurtába

 • arnyekxxx

  veterán

  válasz kpbendeguz #46 üzenetére

  két percre rá már dobálta is fel a kapcsolat ajánlatokat a telefonkönyve alapján.

  A barátnőd önként megengedte a fb-nak, hogy a telefonkönyvét olvassa és ismerősöket ajánljon neki az alapján. Ha ezt nem akarta volna akkor nem engedi meg. Nekem pl nem ajánlgat ismerősöket, mert amikor megkérdezte, hogy olvashatja e a kontaktjaimat akkor azt válaszoltam neki, hogy nem és ennyiben maradtunk.

  így a magam részéről kerülök mindent, amihez a facebooknak köze lehet.

  szíved joga

 • kpbendeguz

  addikt

  válasz fairi #47 üzenetére

  "mert ráokézott hogy beolvassa a telefonszámokat."

  Éppen ez az, hogy nem okézott rá. Sem az alkalmazás telepítésekor, sem a futtatásakor. Egyedül a regisztráció hitelesítését engedélyezte. Ott voltam, láttam. Nem android volt amúgy, hanem iOS. Teljesen nyilvánvaló, hogy amit a facebook app kiírt, az nettó hazugság.

  "pont azért nem tiltják, mert lassan tényleg fent van mindenki"

  Ez totál független attól, hogy hányan vannak fent. Ahogy annak idején az ellen is kemény harcot vívtak, hogy a kormányzati weboldalak ne használjanak IE specifikus kódokat, pedig akkoriban az emberek 90%-a IE-t használt.

  "Inkább elfogadja mindenki Fb-t hivatalosnak, mint garantáljon egy stabil független csatornát."

  Én viszont fenntartom magamnak a jogot, hogy ne fogadjam el. És ahogy az FB sorra bukik le az adatlopási botrányokban, úgy fognak az EU kormányok is saját, független kommunikációs csatornákat használni.

  "csak telefonszám megadás és elérheted"

  És egy magánszerződés, amiben gyakorlatilag minden személyes adatodat a facebook rendelkezésére bocsátod. És nem csak azt, amit Te magad közölsz, hanem azokat is, amiket illegálisan begyűjt tőled.

  "Adatokat a tevékenységben nyerik amit ott végzel, meg azt amit feltöltesz vagy átadsz nekik."

  Meg amit ellopnak.

  #48 arnyekxxx:

  "Bármit csinálsz online az azzal kezdődik, hogy leszerződsz egy magáncéggel."

  Csakhogy alapvető különbség van aközött hogy legyen szerződésed bármely online szolgáltatóval, vagy ha specifikusan előírják, hogy csak egy adott céggel szerződhetsz.
  Pl. szerinted elfogadható lenne, ha holnaptól a magyar hivatalok csak Telekom előfizetéses telefonokról fogadnának hívásokat?

  "Nem is irja elő kötelezően, egyszerűen csak használja mert kényelmes és praktikus. Aki nem akarja nem használja, mindenkinek joga van szivatni saját magát hogy ugyanazt elérje macerásabban"

  Tehát mégis csak eljutottunk oda, amit az elején magyaráztam, hogy valójában nincs szükség Facebook-ra.

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

Új hozzászólás Aktív témák