Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Erasmus

  őstag

  majd ha mögtanulod a szabályokat, szívesen korrektúráztatom veled a híreinket :P addig viszont marad a licencmegállapodás (egyrészt magyarul licenc – tessék megnézni a szótárban! –, másrészt hiába hét szótag, ha csak két összetételi tagból áll) és a Deviceszel. utóbbival kapcsolatban: tessék már elfelejteni, hogy idegen szóhoz kötőjellel kell kapcsolni a toldalékokat! Bushsal, Windowszal stb. – nem szép, de így helyes, ez van. legalábbis egyelőre, amíg balázs gézáék hozzá nem nyúlnak.

  [ Szerkesztve ]

 • Erasmus

  őstag

  Ez így azért nem igaz. Ha az utolsó betűt nem ejtjük, akkor kell az a kötőjel: Alice-szel, Bertrand-nal (francia név, a d-t nem ejtjük).

  persze, de automatizmus az emberek többségénél, hogy minden idegen szóhoz kötőjellel kapcsolják a toldalékot. ezt kell elfelejteni, a szabályokat meg egyszerűen meg kell tanulni.

  Khan13: akkor rosszul tanítják.(a deviceszel alakkal kapcsolatos kommentre Kopi31415 már válaszolt, olyan szóalak meg, hogy licence nincs magyarul.)

  de, srácok, komolyan... a helyesírás nálunk egyelőre nem megérzés, hanem szabályok alapján müxik – úgy, ahogy –, ezeket pedig mindenki megismerheti (lásd magyar helyesírás szabályai vagy osiris-féle helyesírás). az a minimum, hogy ha helyesírás miatt fikázol, ezeket vágod.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák