Hirdetés

2019. május 24., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#24) Cifu válasza Ghoosty (#23) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Igen és nem.

A lent linkelt oldalon egy jó pár éve írt cikkem van, de nagyjából most is állnak az abban leírtak. A szilárdtest lézerek esetén még mindig ilyen 10kW körüli csúcs optikai teljesítményről beszélünk, ami kevés egy rakéta valódi "lelövésére". Össze lehet fogni több ilyen lézert, de akkor már a keletkező hő leadása és a működéshez szükséges több száz kW-os elektromos teljesítmény biztosítása lesz a probléma.

A 10kW-os szint olyan, hogy ha hőérzékelős a rakéta, akkor az érzékelőt tönkre teheti (ha nincs felkészítve erre, mert kb. 20 éve már szabadalom is született arra, hogy az "elvakítós" lézer energiáját felhasználva a vezérlőrendszer átáll "félaktív" üzemmódba, és a lézernyalábot követve semmisíti meg a célpontot), ha radar irányítású, és az orrkúpja műanyag, akkor a műanyagot megolvasztva az aerodinamikei erőket használhatja fel arra, hogy a rakétát megrongálja (a ciki, hogy például az Sz-300 ill. Sz-400 rakétarendszernél használt 5V55 és 48N6 rakétánál a nagy hőterhelés miatt kvartzból készült az orrkúp, amin hiába kopogtat egy ilyen lézer...).

Jelenleg úgy látom, hogy a technikai útkeresés miatt pénzelik a lézerfegyvereket, hátha jön valami áttörés, de amíg nincs rá kiemelten szükség, addig nem erőltetik a hadrendbe állítást, mert hatékonynak nem nevezhetőek. Ha SOS szükség lesz az ellenséges rakéták lelövésére (mert például tömegével fognak elterjedni az AESA radarral szerelt rakéták, amelyek ellen a legtöbb jelenlegi radar-zavarási elv hatástalan), akkor feltehetően először inkább egy kis méretű önvédelmi rakéta-elhárító rakéta lesz a megoldás.

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.