Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Tapsi

  őstag

  Milyen gyakran használtad a Bubit? Csak mert én évekig rendszeresen, és 5-ből 1-szer nem sikerült kibérelnem a bringát. Vagy a terminál volt halott, vagy a bringa nem olvasta le a kártyát/nem fogadta el a kódot. Gondolom mondanom sem kell, hogy egy e-jegy rendszernél ez a jósági szint nem elfogadható!

  Másrészt a Bubi komplexitása, a végpontok száma nagyságrendekkel kisebb, mint egy e-jegy rendszeré. És én veled ellentétben emlékszem arra, hogy a bevezetése milyen sokat csúszott (sokat) és mennyi technikai hibával indult el az éles üzem (rengeteggel). Ezek egy részét a mai napig sem sikerült orvosolni, lásd: első bekezdés.

  A Rigorol: ez a kudarc már az elején kódolva volt. Gyakorlatilag a világ legbonyolultabb jegyrendszerét akarták implementálni (akárcsak a Bubi esetén). Ez egyértelműen a Vitézy-féle banda hibája volt, sokkal egyszerűbben kellett volna neki állni, mint mondjuk a londoni Oyster. Itt csillagrombolót akartak megvalósíttatni egy olyan céggel, akinek 0 tapasztalata volt jegyrendszer fejlesztésében szoftver oldalon.

  (#40) vicze1

  Ne emlegessük már egy lapon Budapest tömegközlekedését Debrecenével! Szintén nagyságrendi a különbség minden tekintetben.

  [ Szerkesztve ]

 • Tapsi

  őstag

  Saját sors, kovács.

  Ezt a szociológia tudománya már réges-régen megcáfolta. Valójában a sorsod már a születésed pillanatában eldől javarészt, hiszen nem mindegy, hogy hova születsz. A devizahiteles katasztrófa pedig a legnagyobb bűn, ami az utóbbi évtizedekben történt. Emberek széles tömegei vesztették el otthonukat, és élnek jelenleg is adós-rabszolgaságban. Csak jelezném, hogy ez még az ultrakapitalista USA-ban sem történhetett volna meg, ugyanis ott létezik az elsétálás intézménye. Keress rá, hogy mit jelent!

  ...ésszel gazdálkodtam

  Ők is ezt tették, a probléma az, hogy senki (a bankok sem) számítottak rá, hogy a 70 ezres törlesztőből hirtelen 200 ezres lesz. Ez itt a probléma. Ezen segíthetett volna például a kormányzat az MNB-vel karöltve. Az MNB-nek ugyanis volt devizatartaléka jóval kedvezőbb árfolyamon. Erről persze senki sem beszél, csak egyetemi előadásokon hangzik el.

  [ Szerkesztve ]

 • Tapsi

  őstag

  És mindezt statisztikákra alapozod, vagy csak a hasadra ütöttél? Mert akiket én ismerek, azoknál közel sem ez volt a helyzet devizahitel tekintetében. És megkockáztatom, hogy nem az volt a többség, amiről te beszélsz.

 • Tapsi

  őstag

  Most komolyan, mi értelme van olyasmit állítani, amit 5 másodperces google-zéssel meg lehet cáfolni? :(

  [link]

  Áfában dobogósok vagyunk: [link]

  És akkor még nem beszéltünk a szektorális különadókról, a tranzakciós illetékről, stb., amik nyilván mind az állampolgárok terheit növelik.

  [ Szerkesztve ]

 • Tapsi

  őstag

  Szerintem ezt mondd meg az OECD statisztikusainak is, ott is mindenki hülye, csak te vagy helikopter!

 • Tapsi

  őstag

  És ez hogyan kapcsolódik az eredeti hsz-hez? Nem tök mind1, hogy mi volt 10 évvel ezelőtt? Az a lényeg, hogy most mi van. Meddig él még meg a fajtád az elmúltnyolcévezésből?

 • Tapsi

  őstag

  Az a baj, hogy pont a legrosszabb embert találtad be ezzel a "liberális" kifejezéssel, ugyanis ha követted volna itt a fórumon az elmúlt évek beszélgetéseit, tudhatnád, hogy mindig is a neoliberális eszme ellen foglaltam állást. De csak néhány személyes példa érvként:

  Saját szememmel éltem át az egészségügy lerohadt állapotát. Mikor voltál utoljára kórházban? Én 2 hónapja. Még evőeszközt sem kaptam, az ebéd moslék volt, az ágy rozoga, párna nem volt. A nővérek túlterheltek, elcsigázottak. Nemrég voltam egy esküvőn, a barátnőm egyik legjobb barátnője házasodott össze a vőlegényével. Svédországban élnek, diplomás nővér. Magyarországon minimálbért keresett, 30 embert kellett ellátnia műszakonként egyedül, a legalantasabb munkákat végezte. Svédországban a saját fizetéséből, önállóan tudott venni(!) egy 90 négyzetméteres lakást, ott laknak a férjével. Odakint értelmiségi szakma a diplomás nővér, a segédápolókat vezeti, betegekkel csak adminisztratív oldalról találkozik. Jómódban él.

  Az ország legjobb egyetemein végeztem (IT/Pénzügy), folyamatosan átélem azt, hogy a szaktársaim külföldre vándorolnak. A legtöbb barátom már Frankfurtban/Londonban/Luxemburgban van, mások a költözést fontolgatják. Nem mosogatónak, hanem fejlesztőnek, pénzügyesnek. Értelmiségi munkakörökbe.

  A CEU elüldözése csak felgyorsítja ezt a folyamatot, gazdasági területen nincs már értékelhető felsőoktatási intézmény az országban. Gyakorlatilag a legmagasabban rangsorolt egyetemet sikerült elkergetni az országból, nyilvánvalóan politikai okokból. Nem igaz, hogy a CEU nem teljesítette a szükséges feltételeket, ez tételesen cáfolva lett. A kormányzat sem tudott végül észérveket felhozni a tiltás mellett, egyszerűen már meg sem kellett magyarázniuk.

  Számomra megdöbbentő ezen a fórumon az a szintű szektásság, amit képviselsz. A propaganda ilyen szintű, kritikátlan mantrázása rémisztő. Az IT az észérvek szakmája. Ami ebben az országban zajlik, az nagyon messze áll tőle. Ebbe amúgy az e-jegy rendszer bukása is beleillik. Ez nem olyan, mint az építőipar, vagy a stadionépítés. Ahhoz nem kell sok ész, megvannak a kivitelezők, a tervezés pedig bagatell. Itt gondolkodni kell, integrálni, túl sok a változó. Nem véletlenül bukik bele a kormányzat az ennyire komplex dolgokba. Lásd: magyar foci. Olyan szintű intellektuális deficit van jelenleg a vezető rétegben, amit nem lehet pénzzel pótolni. És erre nem érv az, hogy elmúltnyolcév. Igen, ők is hitvány gazemberek voltak, pont ezért kéne különbnek lenni náluk. Ez az, ami nem teljesül.

  Az adórendszer témához: teljesen felesleges ezen rugóznod, a fő mérőszám az államháztartás GDP-hez viszonyított aránya. Ez meghatározza, hogy az állam a megtermelt javak hány százalékát szedi be és osztja újra. Ez az arány nem változott érdemben az elmúlt évtizedekben. Belátható, hogy ezt nagyrészt adókból töltik fel. Az adók szerkezete változik, de mivel a társasági adó/szja jelentősen csökkent az elmúlt években, ezért az arány a forgalmi típusú adok felé tolódott. Ezt pedig ki fizeti meg? Hát persze, hogy a fogyasztó! Jó reggelt kívánok!

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák