Hirdetés

2019. május 24., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#201) tomtyi válasza Tikakukac (#195) üzenetére


tomtyi
(PH! kedvence)

Mi a bajod ezzel a becenévvel? Nem passzol? Közszereplő, véleményt nyilvánítottam róla. Hát, bocsi, ha neked ez fáj.

(#200) btprg
De nem az a lényeg, nominálisan csökken-e. Felvettél diákhitelt, elkezdesz dolgozni, de így elkezded visszafizetni, tehát csökken. Aztán jobb állásod lesz, sokkal többet keresel, így veszel fel a diákhitelhez képest jóval nagyobb hitelt, amit így is simán fizetsz. Melyik helyzet számít jobbnak?

乾屎橛 Hobbyjúzer vagyok. People liked NASCAR because the constant crashes made it exciting, and this gave me an idea. Bill Gates on Microsoft Windows

(#202) bteebi válasza tomtyi (#201) üzenetére


bteebi
(PH! addikt)

"Melyik helyzet számít jobbnak?"

A körülményektől függ. Ha a diákhiteled mellé mondjuk egy jelzáloghitelt vettél fel (hogy legyen egy házad), aztán kirúgnak a jól fizető állásodból, akkor úgy leszel hajléktalan, hogy még a diákhiteled is megmaradt...

Amúgy nagyon kíváncsi lennék a valós GDP-re és a valós államadósságra... Valószínűleg meglepődnénk rajta. Na nem pozitív értelemben. :U

Mind a kettővel lehet trükközni, a kettővel együtt meg pláne. Ha a GDP a duplájára nő, az államadósság meg nem változik, akkor ugye a GDP arányos államadósság a felére csökkent. De ha a valóságban a GDP csak 20%-kal nőtt, az államadósság meg 30-cal, akkor GDP arányosan 8%-kal rosszabbul állsz a bázisnál...

Az fix, hogy az államadósság nő, de ezt elvben (és egyelőre) kompenzálja az a megdöbbentően dinamikus gazdasági fejlődés (muhaha). Az meg egy másik kérdés, hogy ezek mennyire igazak. :U

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#203) Helsing válasza bteebi (#202) üzenetére


Helsing
(fanatikus tag)

Nyugaton, ha jól tudom a diákhitel egy idő után elévül. Nálunk nem.
Sajnos akármit is veszünk át másoktól, a pozitívumot lehámozzuk róla és csak a negatívumokra koncentrálunk.

Az e-jegynek meg az automatikus beléptető rendszernek már kb 10 éve működnie kellene Budapesten. Ehhez képest még mindig papírfecniket használunk és alkoholista, semmire sem jó ogrék vizsgálják ezeket a fecniket, ha épp olyan kedvük van.

Ez is olyan mint az euró. Sosem lesz bevezetve. Hogy miért? Azért mert akkor nem lehet trükközni a forinttal és nem lehet lopni.

Egyébként talán az lenne a legjobb ha a tömegközlekedés ingyenes lenne. Csökkenne az autósok aránya. Csökkenne a szmog és a dugó. És sokat nem bukna a BKV mivel rengeteget megspórolna a jegy és bérlet nyomtató, árusító és ellenőrző infrastruktúra elhagyásával.
Nem melleseleg amennyi adót fizetünk abból kb mindenre futnia kellene. Kb masszásfoteleknek kellene lennie az összes járművön.

Sajnos a mostani kormány bebetonozta magát. Választási csalással aratott elsöprő győzelmet, de ha nem így lett volna sem számít. Már annyira beette magát a fidesz a legfontosabb pozíciókba, hogy ellenzékből is simán megbénítanák az ország kormányzását. Sajnos itt belátható időn belül nem lesz happy end.
Az ország a szakadék felé száguld, egyre gyorsuló ütemben. És nem lesz szép a földetérés.

Aki teheti az meneküljön amíg az EU tagjai vagyunk. Én is azt teszem. Pár évet jósolok még az országnak aztán megyünk a süllyesztőbe.

(#204) MCGaiwer válasza Helsing (#203) üzenetére


MCGaiwer
(PH! addikt)

Nem melleseleg amennyi adót fizetünk abból kb mindenre futnia kellene. Kb masszásfoteleknek kellene lennie az összes járművön.

mégis miről beszélsz? hol fizetünk sok adót pl egy nyugati országhoz képest? A mi összes adóterhünk kb 33%. Amerikában ez még nem is a legmagasabb adókulcs. Ha hozzáadom az áfát akkor is 50% (33+18) a teljes adóarány.

arról nem is beszélve, hogy "forintosítva" jóval kevesebb adót fizetünk, mint nyugaton (az alacsonyabb keresetek miatt), miközben a termékek / energia ára meg dollárban/euróban van meghatározva, és kb ugyan annyiba kerül mindenhol. 9.000 milliárd a teljes bevétel bárminemű adóból (áfa, cégek, magánszemélyek), Az átlagkereset legyen br 400, abból áfával együtt fizetünk 200-at bárminemű adóra. ez havi 600 euró / fő.

Pl Németországban az átlagkereset 3800 euró. Az 50%-nál többet adóznak, de most csak azzal számolok, akkor is ebből 1900 euró az adó, ami azt jelenti, egy német munkás 3x annyit adózik, mint egy magyar.
(és még egyszer: szinte minden termék, minden technológia, minden energia kb ugyan annyiba kerül ott is a globális kereskedelemnek hála.)

Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó

(#205) Kopi31415 válasza btprg (#199) üzenetére


Kopi31415
(PH! félisten)

Maximum az idióták körében.

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec

(#206) tomtyi válasza Helsing (#203) üzenetére


tomtyi
(PH! kedvence)

Ahogy MCGaiwer is írta: nem fizetünk annyi adót. Ez csak a pocsék fizetésekhez képest tűnik soknak.
Nyugdíjbiztosítás / Rentenversicherung Németországban
„Példaszámítás
Egy 3000€-s bruttó fizetés esetén:
- 280,50€-t vonnak le a munkavállalótól
- 280,50€-t pedig a munkaadótól.
Összesen, havi 561€-t von le a nyugdíjpénztár.”

Azaz csak a nyugdíjjáárulékra befizetnek ~200000 Ft-ot, amire még rájön az összességében 14,3 %, azaz 429 €, ~135000 Ft kötelező eü biztosítás, ezen kívül 4950 € bruttó fizetés felett lehet kiegészítő eü biztosítást kötni, sőt, ezt bizonyos biztosítók elő is írják, míg nálunk pl. a KSH szerinti átlagbér, bruttó 340000 Ft esetében az összes szociális-, eü-, nyugdíjjárulék 124000 Ft.
(Kis színes kiegészítés: amikor bevezették az egykulcsos SZJA-t, a ballib szagértők egyből elkezdtek sivalkodni, hogy a gazdagokat premizálja a rendszer. Az ő idejükben ~140000 Ft/hó bruttó kereset volt a magasabbik, 38 %-os SZJA kulcs alsó határa, azaz az ő véleményük szerint Magyarországon az az ember, aki az átlag német eü és nyugdíjjárulék 50 %át sem kereste, az már gazdag volt.)

(#202) bteebi
De ez nem trükközés, mert emelkedő GDP esetében többnyire nőnek a bevételek is, amiből könnyebben finanszírozható a nominálisan nem változó adósság.

(#198) bteebi
Ez a teljes eszmefuttatás a klasszikus bizonyítványmagyarázás. 12 éve nem lépett túl ezen a ballib oldal, idéntől pedig erre a f.szra cuppant rá Vonabdul és köre is.

[ Szerkesztve ]

乾屎橛 Hobbyjúzer vagyok. People liked NASCAR because the constant crashes made it exciting, and this gave me an idea. Bill Gates on Microsoft Windows

(#207) Drakmusz válasza tomtyi (#206) üzenetére


Drakmusz
(őstag)

Ezt a szánalmas ballibezést igazán abbahagyhatnád.
Lejárt lemez, hosszú évek óta a kedvenceid kormányoznak.
Amikor mondjuk a nyerőgépes piacot kellett bedönteni, akkor k..vára gyorsak tudtak lenni a fiúk.Mindezt csak azért hogy a letarolt piacot később odaadják az egyik csókosuknak, aki azóta bemondásra adózik.
Nem fogod elhinni, de nagyon sok olyan ember van aki utálja a jelenlegi tolvaj garnitúrát és emellett a tehetségtelen elődöket sem akarja vissza!
Kezdjük talán ott hogy a híresen igazmondó pártod egészen véletlenül elfelejtette elszámoltatni az előtte garázdálkodó kompániát....
Magyarázhatod a nagy semmit, de a sz.r attól még nem lesz lekvár.
Ilyen emberekre felnézni, számomra ez mindennek az alja.
A Nyugat hanyatlik-Svédországból menekülnek résznél majd visszatérek, az eddigi hozzászólásaid alapján már nem kell sokat várnom.
A cikk lényege az, hogy ezek bármihez is nyúlnak az minimum tönkremegy.
Ehhez nem kell propagandát nyomnod, köszönjük.

[ Szerkesztve ]

Google Pixel XL https://www.flickr.com/photos/148782445@N04/

(#208) Ringman válasza MCGaiwer (#204) üzenetére


Ringman
(PH! kedvence)

A mi összes adóterhünk kb 33%
ha a munkáltatói adókat és járulékokat nem számítjuk

multifunkciós agárstadion épül

(#209) Tapsi válasza MCGaiwer (#204) üzenetére


Tapsi
(őstag)

Most komolyan, mi értelme van olyasmit állítani, amit 5 másodperces google-zéssel meg lehet cáfolni? :(

[link]

Áfában dobogósok vagyunk: [link]

És akkor még nem beszéltünk a szektorális különadókról, a tranzakciós illetékről, stb., amik nyilván mind az állampolgárok terheit növelik.

[ Szerkesztve ]

(#210) MCGaiwer válasza Tapsi (#209) üzenetére


MCGaiwer
(PH! addikt)

te sem tudod mit hasonlítasz mivel...

Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó

(#211) Tapsi válasza MCGaiwer (#210) üzenetére


Tapsi
(őstag)

Szerintem ezt mondd meg az OECD statisztikusainak is, ott is mindenki hülye, csak te vagy helikopter!

(#212) MCGaiwer válasza Tapsi (#211) üzenetére


MCGaiwer
(PH! addikt)

oké.

Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó

(#213) ksanc


ksanc
(őstag)

Szerintem meg rohadtul nem érdekli a "sokat adózóakat" ott kint a mocskos imperialista nyugaton, hogy sokat adóznak, amikor így is minimum a háromszorosa marad a zsebében annál, mint ami itthon marad a neokomcsi vezetésű "emberbarát, minimális" adózások után.
Valahol itt van a probléma.

(#214) nyisziati válasza ksanc (#213) üzenetére


nyisziati
(PH! addikt)

Tökéletes riposzt! :)
Én is pontosan így gondolom. Ha kapnék kb. 1500-2000 eurót egy hónapban kézhez, amiből a rezsi kb. a fele, engem se érdekelne az adó. meg úgy általában a politika se.
De 5-600 euróból megélni, miközben nyugat-európai árak vannak javarészt, az már művészet. Sajnos.
Mert élhetnénk jobban is, a lehetőségeink meglennének rá. :(

Samsung Galaxy A9 (2018); Pebble Time Steel

(#215) Somatom válasza nyisziati (#214) üzenetére


Somatom
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Síma ügy. Két hét alatt megkeresek cirka 1400 Eurót, a másik két hetem szabad (csak, mert nincs kedvem többet melózni). Ingázok, a kinti rezsim annyi, amennyit kajára költök. C+E jogsi, sofőrkártya, GKI kártya, meg egy kis nyelvtudás. Nem nagy ügy. Max egy év alatt megvan és utána abban az országban dolgozhatsz, amelyikben akarsz. Ettől már csak sírni egyszerűbb.

[ Szerkesztve ]

Harley is the best (Dyna Sport 2003). Az első 25 ezer hsz. -em a #79335424 "Nick" alatt olvasható.

(#216) MCGaiwer


MCGaiwer
(PH! addikt)

tipikus esete annak, ahogy az emberek a globalista világ előnyeit akarják csak élvezni, a hátrányai meg mindig valaki másnak a hibája... Ezzel összhangban azt sem értik, hogy az emberek termelékenysége kvára nem az adott kormány miatt annyi, amennyi, hanem a kb 10el korábbié... Nem baj, tanulás helyett mindig jobb hőbörögni.

Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó

(#217) ksanc válasza MCGaiwer (#216) üzenetére


ksanc
(őstag)

Abszolút igazad van, tényleg így működik egy normális országban.

De nem itt. Megdöglesz a melóban, vagy a tudásod fényévekkel nagyobb, mint a fölédbaszott rokonsógor totál alkalmatlan úgynevezett vezetőé. Bunkó, ostoba "vezetőkkel" van tele az ország, mert ők a megbízható bólogatójánosok. A profitszféra kicsit jobb, mert Orbánék sem olyan hülyék (még), hogy belemásszanak abba, ami a GDP-t hozza.
Kőkeményen megy az urambátyám rendszer, közbeszerzéseknál halálos fenyegetéseket kapsz, ha mégsem sikerült teljes mértékben a haver cégére szabni a kiírást és esélyed lenne. Ez nem vicc.
Nekem eddig baromi szerencsém volt, barátok meséltek konkrét esetekről (pl a halálos fenyegetést szó szerint kell venni), nekem még nem kellett megtapasztalni. Ezért vagyok még itt. Mert a kivándorlás tömeges oka szerintem nem elsősorban a pénz, hanem a totális kiszámíthatatlanság, arrogancia és az, hogy sokszor kurvára nem a tudásod számít.
Értem én, mire akarsz kilyukadni, de attól még az itteni helyzet katasztrofális akkor is, ha neked jól megy. Sajnos az én ismerősi köreimben is vannak jópáran, akik befogják a szemüket/fülüket, mert nekik most jó. Félreértés ne essék, nem azért jó, mert keresztcsontig nyalják a szaros seggeket, hanem mert tényleg dolgoztak érte. Azt nem akarják megérteni, hogy bárkit bármikor egy füst alatt tönkre lehet vágni, ha szálka lesz valakinek a szemében. És ehhez az is elég, hogy valamelyik köcsög politikusgyerek benarkózva belédreszel az autójával. Majd akkor szembesülsz azzal, mit is jelent itthon a jogállamiság leépítése.

(#218) nyisziati válasza Somatom (#215) üzenetére


nyisziati
(PH! addikt)

Jó, azt tegyük hozzá, hogy a kamionos meló az életforma is. megmondom őszintén, nem akarom vállalni.
Ha németben ezt a pénzt egy takarító megkeresi, akkor nálunk sem kellene elérhetetlennek lenni - de egyelőre az.

Samsung Galaxy A9 (2018); Pebble Time Steel

(#219) Somatom válasza nyisziati (#218) üzenetére


Somatom
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

"nem akarom vállalni"

Nem akarásnak nyögés a vége.

Harley is the best (Dyna Sport 2003). Az első 25 ezer hsz. -em a #79335424 "Nick" alatt olvasható.

(#220) tomtyi válasza Drakmusz (#207) üzenetére


tomtyi
(PH! kedvence)

:DDD A ballib az nem azt jelenti: „mocskoskomcsiktakarodjatokanyátokba”, vagy hogy az kormányozhat, aki ballib (a pártiskolán ezt mondták neked?), hanem az magyar politikai élet egyik fő csoportosulás ideológiai irányának a megnevezése.
„Nem fogod elhinni,”
De, elhiszem. És? Hiába toporzékoltok, tavasszal (igazából már harmadjára) kellett volna megoldani a problémátokat. Előbb-utóbb sikerül. Aztán majd lesz egy újabb „elkúrtuk”, mert a baloldal csak ezt tudja. Volt itt 45, a ruszkiknál 74 évük, hogy bebizonyítsák, milyen csodás is a baloldali gondolat, a „mindenki tudása szerint, mindenki szükségletei szerint”. De nem sikerült. Egyedül Kínában tudtak valamit kezdeni, igaz, ehhez is a mocskos, imperialista, kizsákmányoló karvalytőke kapitalizmusa kellett.
Az egész hsz-edől süt a prekoncepció, miközben olyanokról írsz, amikről én egy betűnyi említést sem tettem.

(#209) Tapsi
Kis összehasonlítás:
Bérkalkulátor 2008. 01. 01-től
Havi bruttó munkabér: 290000 Ft
Nettó bér: 161800 Ft
Munkáltató havi költsége: 389100 Ft
Azaz a munkáltatót a cikkben leírthoz hasonló módon terhelő nettó bér 10 évvel ezelőtt, a ballib kormány „csúcsán” (hisz’ hol volt még az államcsőd veszélye) ~40000 Ft-tal kevesebb nettó bért eredményezett. Csak ezt az Indexnél már elfelejtették.

A cikkben:
„Ehhez képest a magyar szociális ellátórendszer színvonala elég sok kívánnivalót hagy maga után”
Mivel a gyógyszer, a gyógyító eszközök és sok minden egyéb ára nem attól függ, mennyi az itthoni adóbevétel. De pl. a nyugdíj attól függ. A ballib meg is vágta rendesen.
A „magyar szociális ellátórendszer színvonal”-ával kapcsolatos lehetőségekről egy érdekes videó, amiben a 2008-as vizitdíj népszavazás eredménye után Horn „nem azt mondták, hanem azt, hogy menj a picsába, Feri” Gáborral beszél a műsorvezető arról, hogy milyen csodás ötletek pattantak ki a ballib mindenhez is szakértő szakértőinek fejéből.
„Kóka János pártelnök az utóbbi napokban szinte minden interjúban elmondta azt, hogy volt pénzügyminiszterek, volt és jelenlegi bankelnökök elmondják, hogy milyen változásokra lenne szükség, de ezek a szakértők azt is mondják, hogy nagyjából 2500-3000 milliárd forintot kellene kivonni pl. a kiadási oldalon a szociális ellátó rendszerből, részben.”
2008-ban 2500-3000 milliárd forint a kormány teljes éves költségvetés 30-40 %-a volt! Horn válasza lényege, hogy szerintük ez azért lenne jó, hogy jobb, hatékonyabb társadalom jöjjön létre, a társadalom amúgy is többet bír el, mint amennyit a szocik hisznek. Mondom, ez még a válság következményei előtt! És ehhez a kivonni vizionált 2500-3000 milliárd forinthoz kell hasonlítani az alig fél évvel később felvett 5400 milliárd forint hitelt, meg a manyupba tolt pénzekből az éves szinten 250-300, a kéthetes betétek miatt pedig az MNB-nél szintén évente keletkező 150 milliárd forintot.
Miképp is változott az adóék 2000. és 2016. között.
„egy gyermektelen dolgozó adóelvonása megközelítette az 55 százalékot (2007. 54,5%), ami a legmagasabb volt az Európai Unióban.”
Mindezt úgy, hogy „dübörgött a gazdaság” és nagyot ugrott a pannon puma.

[ Szerkesztve ]

乾屎橛 Hobbyjúzer vagyok. People liked NASCAR because the constant crashes made it exciting, and this gave me an idea. Bill Gates on Microsoft Windows

(#221) Helsing válasza tomtyi (#220) üzenetére


Helsing
(fanatikus tag)

:U

Látom a propaganda ide is befészkelte magát.

Amúgy érdekes, hogy a ruszkikat hozod fel példaként. Ugyanis OV-nak ők a példaképei.

Azért jó volt az a pár évtized amikor aránylag szabad országban éltünk. Tök jó, hogy újra diktatúra van itthon.
Továbbra is tartom, hogy aki teheti az meneküljön erről a süllyedő hajóról, mert pár éven belül nagyon csúnya dolgok fognak itt történni.

(#222) Tapsi válasza tomtyi (#220) üzenetére


Tapsi
(őstag)

És ez hogyan kapcsolódik az eredeti hsz-hez? Nem tök mind1, hogy mi volt 10 évvel ezelőtt? Az a lényeg, hogy most mi van. Meddig él még meg a fajtád az elmúltnyolcévezésből?

(#223) MCGaiwer válasza Helsing (#221) üzenetére


MCGaiwer
(PH! addikt)

mert pár éven belül nagyon csúnya dolgok fognak itt történni.

már legalább 8 éve folyamatosan süllyed és mind haldoklunk. már kíváncsian várom, de lehet, hogy a világvége érdeklődés hiányában idén is elmarad.

Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó

(#224) Helsing válasza MCGaiwer (#223) üzenetére


Helsing
(fanatikus tag)

Nem tudom te hol éltél eddig, de igen, nyolc éve folyamatosan süllyed az ország.
Hivatalosan már nem számít demokratikusnak a rendszer amiben élünk. A jogállamiságot már sikeresen felszámolta a fidesz. Már csak idő kérdése, hogy a jelenlegi puhadiktatúrából mikor lesz kemény. Mondjuk itt-ott már belecsúsztunk abba is.
A választásokat is ismételten sikeresen elcsalták. Demokratikus módon nem lehet őket leváltani. Szerinted mit fog kezdeni egy rakás velejéig romlott és korrupt alak a korlátlan hatalommal? Gyakorlatilag bármit megtehetnek. Nincs számokérés, nincs következmény (rájuk nézve).

Ha neked nem tűnt fel az a szellemi fertő amit a fidesz terjeszt az országban, akkor a hiba benned van. Utoljára talán a nácik használtak hasonló eszközöket. A fantomellenséggel szembeni gyűlöletkeltés és a nemzeti konzultáció tipikus példája ezeknek az eszközöknek.

[ Szerkesztve ]

(#225) Necroman_Mk2 válasza tomtyi (#220) üzenetére


Necroman_Mk2
(senior tag)

A bérkalkultáros részre: tény és való, hogy a szuperbruttó és a második SZJA kulcs eltörlésével a jobban kereső emberek többet vihetett haza. CSAKHOGY! Ez és a levitt nyersésgadó miatt egy szép nagy hiány keletkezett a költségvetésben, amit a kormányok különféle ágazati, bürokrácia növelő különadókkal igyekeztek kipótolni: bankadó, kiskeradó, EKÁER, chipsadó, samponadó, stb. (A netadó is hasonló lett volna, de az ellen valahogy látványosan lázadozott a nép.)
Tehát ha a ember többet is vihetett haza, az rögtön eltűnt ezen különadók bevezetése miatt áremelések következtében.

A 206-as hsz-edre meg lásd (#213) ksanc bejegyzését.

(#197) hallador Nem bántéásból, de ezeket a keserű gondolatokat egyetlen rossz tapasztalatból szűrted le, vagy volt a léhűtő szereplőn kívül más is? Mert ez nem csak magyar sajátosság, lásd "lengyel vízvezeték-szerelő" esete.
Egyébklént ezért is érdemes szvsz minden ilyen alkalom előtt utánanézni annak, hogy valaki jó szakember vagy sem. (Nem, nem feltételezem, hogy ezt te nem tetted meg.)

(#205) Kopi31415 Csak ismételni tudom magam: csak a bunkók használják a liberális szitokszónak.

(#223) MCGaiwer Az, hogy eddig nem történt semmi, nem garantálja azt, hogy később se fog. A jelenlegi regnáló miniszterelnök is megtapasztalta ez pl. a netadó vagy a vasárnapi boltzár népfelháborodásakor. Akkor szerencséjük volt a migráns válság kapóra jövésével, viszont ezzel maga a párt is megváltozott, nem jó irányba.
Választási győzelem ide vagy oda, de nem jó irányba.

"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"

(#226) Drakmusz válasza tomtyi (#220) üzenetére


Drakmusz
(őstag)

Nagyot mentél, szép teljesítmény!:)
De a lényegen sajnos nem változtat, feleslegesen mentegeted ezeket a tolvajokat.Egyébként rájöttem hogy nálatok optimizmusból és szerénységből van a legtöbb.
Viktor egy héten belül háromszor képes ellentmondani saját magának, te csak kiválasztod a neked tetsző változatot.
Kedden még megállunk a saját lábunkon, pénteken már jöhet a kínai kölcsön.....
Akkor lesz itt érdemi változás és valódi elszámoltatás, amikor az összes Fidesz/MSZP dinoszaurusz kihal.
Addig meg csak utolérjük Ausztriát ahogy a vezéred megjósolta.:D

[ Szerkesztve ]

Google Pixel XL https://www.flickr.com/photos/148782445@N04/

(#227) nyisziati válasza Drakmusz (#226) üzenetére


nyisziati
(PH! addikt)

Rákosi valamikor az '50-es évek elején azt mondta, '80-ra utolérjük Amerikát... :DDD

Samsung Galaxy A9 (2018); Pebble Time Steel

(#228) Necroman_Mk2 válasza nyisziati (#227) üzenetére


Necroman_Mk2
(senior tag)

Akkoriban még a szovjetek is optimistábbak voltak.

"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"

(#229) tomtyi válasza Necroman_Mk2 (#225) üzenetére


tomtyi
(PH! kedvence)

A 206-os hsz-ben éppen nem arról volt szó, hogy béna németeknek milyen sokat kell fizetni, hanem pont ellenkező értelemben volt írva, mert a felvetés arról szólt, hogy milyen kevés pénzt kap az eü, pedig milyen sokat fizetünk. Hát, nem fizetünk sokat.
Ja, amúgy ez a bérkalkulátoros cucc még a szuper bruttó előtti helyzetet mutatja, mert azt 2009-től vezették be.

(#226) Drakmusz
Ez a sivalkodás a "már mingyá összeomlás lesz"-ről 8,5 éve megy, pont úgy és pont azoktól, akik 30 éve sivalkodnak a náci veszély fokozódásáról, most meg összebútoroztak az echte nácikkal.

[ Szerkesztve ]

乾屎橛 Hobbyjúzer vagyok. People liked NASCAR because the constant crashes made it exciting, and this gave me an idea. Bill Gates on Microsoft Windows

(#230) L4mie


L4mie
(PH! kedvence)

Indexen van most egy témába vágó cikk

Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák

(#231) dabadab válasza tomtyi (#229) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

Egyébként te tényleg tökre nem látod, hogy mi történik? Nem tűnik fel neked, hogy a miniszterelnöknek sikerült több száz milliárdos vagyont összelopnia? Hogy a rendőrséget meg az ügyészséget kézivezérli? Hogy a parlamentarizmus teljesen kiüresedett? Hogy a sajtót nagy részét szintén kézivezérli? Ezek nem tűnnek fel? Vagy ez így rendben van mind, mert Gyurcsány? A CEU elüldözése meg nagy győzelem?

DRM is theft

(#232) arty válasza Necroman_Mk2 (#175) üzenetére


arty
(PH! addikt)

és jön ám a következő "rohattbankok!": az 5-6%-on felvett 20-30 éves hitelek vajon mekkorát robbannak, ha esetleg elszállnak a kamatok mondjuk 10-15%-ig? :) mert most megint mindenki baromi optimista ám... (bank és ügyfél is!!!)

(#184) tomtyi

"Komoly probléma volt, hogy bárki, aki lakás akart volna venni, de perpillanat nem volt egyben 15-20 milliója, így 2003-tól a komcsi haverok által kitalált és tolt devizahitel volt az egyetlen lehetőség."

nem igaz.
forinthitelt vettem fel, csak több volt a törlesztőm, mint bárkinek, akit ismertem...

"A valóság meg az, hogy az államadósság ettől függetlenül az egekig nőtt, most pedig, amikor nem ők vannak hatalmon, a kamattámogatott hitelek mellett is az államadósság csökken."

nem igaz.
a gdp arányos adósságkamu számocska csökken. mert állítólag nem gond, ha ezer milliárdal kevesebb van a tárcádban, ha van közben stadionod... (elvégre gond esetén azt el lehet adni - LOL! - tehát az is pénz :D :D :D )

"Az államháztartás központi alrendszere az első nyolc hónapban 1646,2 milliárd forint hiánnyal zárt szemben az egy évvel korábbi 979,9 milliárd forinttal - tájékoztatta pénteken az MTI-t az előzetes adatokról a Pénzügyminisztérium."

Érted ezt? Tehát, hogy évente 1-2000 mrd forintal nő a tartozásunk?
Kevesebb propagandát olvass, több tényt.

[ Szerkesztve ]

stadion, kisvasút, freemail

(#233) arty válasza tomtyi (#188) üzenetére


arty
(PH! addikt)

(#188) tomtyi

senkinek nem volt a fejénél pisztoly, hogy a devizahitelt válassza.

te továbbra is "mindenkit" hibáztatsz, amiért a devizahitel probléma lett (bank és gyurcsány), csak éppen a hitelt végső soron felvevőt nem.... (akinek nem volt szempont a biztonság, csak hogy AKKOR kevesebbet fizethessen)

azt gondolom, hogy a szabályozás rossz volt (a hitelfelvevő élete végéig felel az adósságért + több ingatlan is bevonható lett a hitelbe -> a bank alig kockáztatott, ergo vegye csak fel a sok "nagyonokos" a hitelt 5% önrészre... más szabályozás mellett a bankok se lettek volna ennyire kockázatvállalók, ergo mindenki nyert volna, mert nem dől be sokezer ember hitele... élete....)

"A magánszámlákból ez lett, már 5,5 éve. Nem is lesz más."

SEMMI nem lett, csúsztatsz.
Orbán pecsétes papírral esküdözött, hogy megcsinálják, máig nem tették meg.
Ma, ha intéz hozzá kérdést egy ellenzéki, annyit mond: "nincs napirenden".

"De ez nem trükközés, mert emelkedő GDP esetében többnyire nőnek a bevételek is, amiből könnyebben finanszírozható a nominálisan nem változó adósság."

Ez egy régi kamu. Kérlek mesélj róla, mikor "növekedjük ki" a tartozásunk. Mikor kezdődik a "visszafizetés", amikor "könnyebben finanszírozható" az államadósság. Egy dolog nő markánsan: a hiány és az abszolutértéken számolt tartozásunk. Teljesen lényegtelen, hogy a bevétel is nő, ha a kiadás méginkább.

[ Szerkesztve ]

stadion, kisvasút, freemail

(#234) arty válasza dabadab (#231) üzenetére


arty
(PH! addikt)

Nemérdekli, mert gyurcsány, soros, ceu, gonoszEU, migránsok. Vagy kékplakátos egysorosok. A pedofil helyett inkább a gyilkost választja, mert egy bit az isten. Vagyez, vagyaz, nincsalternatíva. Mondhatnám: dzsídípíarányosan a fidesz a legjobb :D :D :D

[ Szerkesztve ]

stadion, kisvasút, freemail

(#235) ksanc


ksanc
(őstag)

Sajnos az átlagember úgy van összerakva, hogy nem annyi hitelt vett fel, amennyire szüksége volt, hanem jóval többet, mert óccsó volt. Tisztelet a kivételnek.
És érdekes módon én is forinthitelt vettem fel 2004-ben, pedig már ajánlgatták a devizahitelt. Csak az én kis fejemben nem nagyon állt össze, hogy egy vadidegen valuta mi a franctól lenne putriolcsó 5-10-15 év múlva is. Pedig nem voltam és ma sem vagyok pénzügyi szakértő. Az ún. rendszerváltás után csak a rivalizálás meg a szardobálás ment az úgynevezett ellenzék meg az éppen aktuális kormányzópárt között, akkor már lehetett tudni, hogy itt a büdös életben nem lesz kiszámíthatóság, meg valódi fejlődés. Négy évente basztak szét mindent a váltásnál. Aztán 8 évente. Mára meg már teljesen beleőrültek a hatalmonlévők, a választók meg ostobábbak, mint valaha.
Tehát fix kamatozású forinthitelt vettem fel és nem kétszobás hodályt vettem, hanem 26 nm-es garzont és a forinttörlesztőm minimum duplája volt az akkor picsaolcsó devizahiteleknek. Csakhogy a 10 éves futamidő egész ideje alatt egy fillérrel nem lett több, pontosan annyi volt, amennyit a szerződéskötéskor leírtak tíz évre előre.
De akkor ez volt az érdek: ész nélkül vegyék föl a devizahiteleket. Hát sokan vették is fel ész nélkül...

[ Szerkesztve ]

(#236) nyisziati válasza arty (#233) üzenetére


nyisziati
(PH! addikt)

"Ez egy régi kamu. Kérlek mesélj róla, mikor "növekedjük ki" a tartozásunk. Mikor kezdődik a "visszafizetés", amikor "könnyebben finanszírozható" az államadósság. Egy dolog nő markánsan: a hiány és az abszolutértéken számolt tartozásunk."
Így van. '67-ben is ezzel kezdték a "gazdasági reformot", ebből hozták létre a "gulyáskommunizmust". Aztán '90-ben volt már 25 Mrd dollár tartozásunk, ami azóta sem csökkent, sőt.
Érdekes módon az "emúttnyócévben" (nem a gyurcsányiban - most a fideszesben!) sem sikerült ebből faragni, max. minimális mértékben (1-2%).
Miközben a 3 ezer Mrd-os manyupot is einstandolták, plusz az összes bevétel is hozzájuk folyik be.

Samsung Galaxy A9 (2018); Pebble Time Steel

(#237) tomtyi válasza dabadab (#231) üzenetére


tomtyi
(PH! kedvence)

(#231) dabadab
Összelopnia? Válasszatok meg olyat, aki számonkéri rajtuk!

„Hogy a rendőrséget meg az ügyészséget kézivezérli?”
Aha. Ezt főképp nem azok terjesztik, akik 2006-ban ujjongtak a rendőrattakon és a többin?

„Hogy a parlamentarizmus teljesen kiüresedett?”
Az előző válasz kiterjesztése: összeszámolod, „azelmúttnyóccévben” hányszor vették figyelembe az akkori ellenzék véleményét, csak hogy a maga valós kontrasztjában látszódjék az azóta végbement kiüresedés teljes mértéke?

„A CEU elüldözése meg nagy győzelem?”
Melyik CEU? Amelyik maradt vagy amelyik nem teljesítette a feltételeket, pedig lett volna rá lehetősége.
A 2014-es akkreditáció-hosszabbítás a CEU saját oldalán (pdf).
Central Eurpoean University
Nador utca 9
H-1051
Budapest H-1051

Instructional Locations
Branch Campuses: none
Additional Locations: none
Other Instructional Sites: none

Azaz 2014-ben a magyarországi Közép-Európa Egyetem kapott akkreditációt, sehol egy betűnyi említés CEU NY-ról vagy bármi másról.

A 2018-as így néz ki:
Main Campus
Central European University
Nador Utca 9 H-1051 Budapest H - 1051
Hungary

Additional Location
CEU-Vienna
Quellenstrasse 51-55
Vienna, Vienna 1100

Additional Location
CEU-Vienna
Quellenstrasse 51-55
Vienna 1100, Austria

Other Instructional Site
Bard College
30 CAMPUS ROAD ANNANDALE ON HUDSON
New York, NY 12504

Azaz kiegészült egy pár tíz négyzetméteres faházzal, de még mindig a magyarországi Közép-Európa Egyetemé az akkreditáció. Vagy valamit rosszul olvastam volna.

A 2016-ban módosított alapító okirat 2. oldalán ez olvasható:
„A CEU NY-ot a Middle States Commission on Higher Education (USA) intézményi akkreditációban részesítette.”

Azonban a Middle States Commission on Higher Education oldalán nincs nyoma, hogy a Central European University New York (feltéve, hogy létezik egyáltalán ilyen műintézmény) kapott volna bármilyen akkreditációt is. A Közép-európai Egyetem eredeti alapító okirata szintén hivatkozik a CEU NY-ra, azonban az 1. § (1) pontjában a magyarországi alapítású és székhelyű Közép-európai Egyetemet írja a Middle States Commission on Higher Education akkreditációja birtokosának. Felmerül a kérdés: mikor hazudtak? Esetleg az a lehetőség is felmerül, hogy az alapító okirat szabálytalansága folytán fel lehet számolni a CEU-t.

„Vagy ez így rendben van mind, mert Gyurcsány?”
Nem, nincs rendben. De a mondat második fele (persze kiegészülve azzal, hogy „…és a teljes bagázs”) miatt szerintem még mindig sokkal jobb.

(#232)+(#233) arty
„senkinek nem volt a fejénél pisztoly, hogy a devizahitelt válassza.”
Valóban, rosszul fogalmaztam. Tehát a devizahitel volt a hirtelen elérhetőnek és megfizethetőnek látszó egyetlen lehetőség. Így jó? Nem mellékesen ha az emberek tömegei nem vesznek fel annyi devizahitelt, azaz nem vásárolnak lakásokat, akkor a gazdaság még sokkal nagyobb szarban lett volna már 2006-ra is, de 2008-ra mindenképp. Úgyhogy a szar mennyiségének a mértéke maradt volna, csak a felosztás aránya változik.

„a gdp arányos adósságkamu számocska csökken”
Ezt magyarázd mindenkinek, akik ez alapján határozzák meg pl. azt, hogy befektetnek-e az adott országba vagy pl. az EU-t, amelyik a konvergenciaprogramokban „a GDP-arányos államadósság-ráta fokozatos csökkenését irányozza elő”. Sok hülye, mi?

„csúsztatsz”
Nem csúsztatok. Legfeljebb tévedek, ha nem történt meg az, amit a kormány szócsövének nem nevezhető portfolio.hu írt meg.

„Ez egy régi kamu.”
Talán inkább fogalmazz úgy, hogy az országot a szakadékba vezető libernyák gazdaságpolitikusok és „szakértők” (a videót nézted?, tudod, ezek azok, akik szerint 2008-ban 2500-3000 milliárd forinttal kellett volna csökkenteni az állai kiadásokat, köztük a szociális szféra kiadásait is) tartják ezt kamunak. A valóság viszont az (amit korábban önkéntelenül te is megerősítettél), hogy a GDP-arányos adósságráta (rajtad kívül) mindenki szerint csökken, miközben pedig a nominális nő. Számold ki, hogy lehetséges ez!

„Egy dolog nő markánsan: a hiány”
Mármint melyik hiány? A központi költségvetési hiányra gondolsz?
Nekem utolsó cikk:
Elképesztő ütemben híznak az állam bevételei
Hát, a személyeskedésre nem írok semmit.

(#235) ksanc
Hát, ha a törlesztőd nem változott, az csak akkor fordulhatott elő, ha a teljes futamidőre fix kamatú hitelt vettél fel. Azt írod, hogy a törlesztőd duplája volt devizahitelének. Nos, én devizahitelt vettem fel, de még a legrosszabb helyzetben sem emelkedett duplájára a törlesztőm. Így mondhatom, hogy te bizony a Gyurcsányék által tönkre b.szott forinthitellel többet fizettél, mint én.

(#236) nyisziati
Hát, artynak leírtam, te most bizonyítod: a régi és új balosok azért mondják ezt, mert nekik csak ezt sikerült elérni. Különösen vicces, hogy a komcsi rendszer bármilyen tevékenységét hozod példának gazdasági kérdésben, mikor a gazdaságnak semmi köze nem volt a tényleges gazdasági mozgásokhoz, így abból, hogy mi történt, lényegében csak azt a következtetést lehet levonni, hogy a komcsik még akkor is gazdasági csődöt produkálnak, amikor egy állam teljes hatalma, erőforrása, eszköze mind az ő kezükben van. Az a baj, hogy az elvtársak ugyanezt a „tudást” adták el szakértelemként 1990. után, ugyanezzel a szakértelemmel vezették a szakadékba az országot még 2002-2010 között is.

乾屎橛 Hobbyjúzer vagyok. People liked NASCAR because the constant crashes made it exciting, and this gave me an idea. Bill Gates on Microsoft Windows

(#238) Tapsi válasza tomtyi (#237) üzenetére


Tapsi
(őstag)

Szerintem te menthetetlen vagy. :W

(#239) tomtyi válasza Tapsi (#238) üzenetére


tomtyi
(PH! kedvence)

Te pedig láthatóan az érvek mestere, ezen felül a tipikus messiástudatos „liberális” (aka libbolsi), aki mindenkinél is jobban tudja, kinek mi a jó, aki mindig átkíséri az öreg nénit az út túloldalára.

[ Szerkesztve ]

乾屎橛 Hobbyjúzer vagyok. People liked NASCAR because the constant crashes made it exciting, and this gave me an idea. Bill Gates on Microsoft Windows

(#240) dabadab válasza tomtyi (#237) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

Jézusmária, édes gyermekem, te tényleg megemésztetlenül böfögöd vissza a kormánysajtó moslékát.

DRM is theft

(#241) ksanc válasza tomtyi (#237) üzenetére


ksanc
(őstag)

Nos, nem tudom, mennyivel volt több, csak azt, hogy több. Mindenesetre a kiszámíthatóság megérte azt a többletet. Nekem, legalább is.
Miért is volt tönkrebaszva a forinthitel? Az egyetlen probléma az volt vele, hogy háttérbeszorította az ész nélkül nyomott geciolcsó devizahitel. Ami utána nem a kétszeresére, hanem jóval feljebb is csúszott. Amivel a mai napig sem csinált semmit kedvenc kormányod sem, ergo pont ugyanaz vonatkozik rájuk, mint amit gondolsz az elődeikről.
Persze voltak ezek szerint kivételek is, mint te.

"Az a baj, hogy az elvtársak ugyanezt a „tudást” adták el szakértelemként 1990. után, ugyanezzel a szakértelemmel vezették a szakadékba az országot még 2002-2010 között is."
...Meg ahogy 2010 után is, csak a szakadék most már társadalmi és szellemi is.
Ugyanazok az elvtársak, csak más arcok. Azzal a pikantériával, hogy Orbán habzó szájjal védte a demokráciát meg ágált a túlzott hatalommal rendelkezés ellen még a rendszerváltás környékén. Aztán sikerült 180 fokot vennie. A többi sumák geci volt már akkor is, most is. Nem tudom, melyik a rosszabb.

[ Szerkesztve ]

(#242) Drakmusz válasza ksanc (#241) üzenetére


Drakmusz
(őstag)

Hiába írod neki, felesleges.
Az ilyen helyzeteket jobb elengedni.
Egészséges lelkületű ember megpróbál objektív módon hozzáállni az általa kedvelt politikai csoportosuláshoz.
Azt gondolnám hogy ez egy egyszerű feladat......

Google Pixel XL https://www.flickr.com/photos/148782445@N04/

(#243) nyisziati válasza ksanc (#241) üzenetére


nyisziati
(PH! addikt)

"Meg ahogy 2010 után is, csak a szakadék most már társadalmi és szellemi is."
Így van. Arról nem beszélve, hogy a rendszerváltás után egyedül a fidesz fordította szembe úgy az embereket, hogy még családon belül is szakadék jött létre emberek közt.
Ez nagyon nagy bűnük.
Aztán ahogy hatalomra kerültek, mindjárt jött a NER, hogy "legyen társadalmi béke és egyetértés!". Persze, mostmár... :(((

Samsung Galaxy A9 (2018); Pebble Time Steel

(#244) arty válasza tomtyi (#237) üzenetére


arty
(PH! addikt)

"Valóban, rosszul fogalmaztam. Tehát a devizahitel volt a hirtelen elérhetőnek és megfizethetőnek látszó egyetlen lehetőség. Így jó? Nem mellékesen ha az emberek tömegei nem vesznek fel annyi devizahitelt, azaz nem vásárolnak lakásokat, akkor a gazdaság még sokkal nagyobb szarban lett volna már 2006-ra is, de 2008-ra mindenképp. Úgyhogy a szar mennyiségének a mértéke maradt volna, csak a felosztás aránya változik."

Egyetlen lehetőség?
Megint a végletek. Nem, nem volt egyetlen lehetőség, aka pisztoly a halántéknál.
Volt forinthitel, volt kisebb hitel, volt kisebb lakás, volt albérlet, stb.
A hitelfelvétel mentette meg a gazdaságot? Akkor miért nem vettük fel még több hitelt 2008-ban, hiszen akkor az is elkerülhető lett volna? Hitelesedni a végtelenségig lehet? (nyilván nem. a hitel pont a lufit fújja egyre nagyobbra, ami aztán egyre nagyobbat durran utána...)

"Ezt magyarázd mindenkinek, akik ez alapján határozzák meg pl. azt, hogy befektetnek-e az adott országba vagy pl. az EU-t, amelyik a konvergenciaprogramokban „a GDP-arányos államadósság-ráta fokozatos csökkenését irányozza elő”. Sok hülye, mi?"

De ugye belátod, hogy ha van 10 mrd forintom tartalékban az nem ugyanaz, mint hogy van egy 10 mrd-os stadionom? Márpedig mindkettő "beleszámít" a kreatív adósságkimutatásba. És dehogy hülyék a kitalálói, tök jól lehet vele leplezni a valódi adósságot/problémát.

"Talán inkább fogalmazz úgy, hogy az országot a szakadékba vezető libernyák gazdaságpolitikusok és „szakértők” (a videót nézted?, tudod, ezek azok, akik szerint 2008-ban 2500-3000 milliárd forinttal kellett volna csökkenteni az állai kiadásokat, köztük a szociális szféra kiadásait is) tartják ezt kamunak. A valóság viszont az (amit korábban önkéntelenül te is megerősítettél), hogy a GDP-arányos adósságráta (rajtad kívül) mindenki szerint csökken, miközben pedig a nominális nő. Számold ki, hogy lehetséges ez!"

Hol állítottam, hogy a gdp arányosan számolt kamuszám nem csökkent?
Én annyit mondok, hogy az nem releváns, mert nem ad valós képet az eladósodottságunkról és könnyeden lehet kreatívan könyvelni (mészároslőrinc kap 100 mrd-ot közbeszerzésen, ergo akkor az most ott van a dzsídípíben, tehát jajdejónekünk - hát nem, az bizony a költségvetésben -100 mrd és az ellenérték lehet hogy a tizedét se éri valójában, pláne nem válságban, amikor az a 100 mrd nagyon kellene MÁSRA).

"Mármint melyik hiány? A központi költségvetési hiányra gondolsz?
Nekem utolsó cikk:
Elképesztő ütemben híznak az állam bevételei
Hát, a személyeskedésre nem írok semmit."

Igen.
Sokat érsz vele, hogy a fizetésed 100 ezerről 200 ezerre emelkedik, ha a kiadásaid meg 200 helyett 400 ezret tesznek ki. Előrébb vagy? Az érthető, hogy ilyenkor rosszabb helyzetben vagy az emelt bevételeid ellenére? Az is érthető, hogy az ország pontosan ebben a helyzetben vergődik??

stadion, kisvasút, freemail

(#245) Tapsi válasza tomtyi (#239) üzenetére


Tapsi
(őstag)

Az a baj, hogy pont a legrosszabb embert találtad be ezzel a "liberális" kifejezéssel, ugyanis ha követted volna itt a fórumon az elmúlt évek beszélgetéseit, tudhatnád, hogy mindig is a neoliberális eszme ellen foglaltam állást. De csak néhány személyes példa érvként:

Saját szememmel éltem át az egészségügy lerohadt állapotát. Mikor voltál utoljára kórházban? Én 2 hónapja. Még evőeszközt sem kaptam, az ebéd moslék volt, az ágy rozoga, párna nem volt. A nővérek túlterheltek, elcsigázottak. Nemrég voltam egy esküvőn, a barátnőm egyik legjobb barátnője házasodott össze a vőlegényével. Svédországban élnek, diplomás nővér. Magyarországon minimálbért keresett, 30 embert kellett ellátnia műszakonként egyedül, a legalantasabb munkákat végezte. Svédországban a saját fizetéséből, önállóan tudott venni(!) egy 90 négyzetméteres lakást, ott laknak a férjével. Odakint értelmiségi szakma a diplomás nővér, a segédápolókat vezeti, betegekkel csak adminisztratív oldalról találkozik. Jómódban él.

Az ország legjobb egyetemein végeztem (IT/Pénzügy), folyamatosan átélem azt, hogy a szaktársaim külföldre vándorolnak. A legtöbb barátom már Frankfurtban/Londonban/Luxemburgban van, mások a költözést fontolgatják. Nem mosogatónak, hanem fejlesztőnek, pénzügyesnek. Értelmiségi munkakörökbe.

A CEU elüldözése csak felgyorsítja ezt a folyamatot, gazdasági területen nincs már értékelhető felsőoktatási intézmény az országban. Gyakorlatilag a legmagasabban rangsorolt egyetemet sikerült elkergetni az országból, nyilvánvalóan politikai okokból. Nem igaz, hogy a CEU nem teljesítette a szükséges feltételeket, ez tételesen cáfolva lett. A kormányzat sem tudott végül észérveket felhozni a tiltás mellett, egyszerűen már meg sem kellett magyarázniuk.

Számomra megdöbbentő ezen a fórumon az a szintű szektásság, amit képviselsz. A propaganda ilyen szintű, kritikátlan mantrázása rémisztő. Az IT az észérvek szakmája. Ami ebben az országban zajlik, az nagyon messze áll tőle. Ebbe amúgy az e-jegy rendszer bukása is beleillik. Ez nem olyan, mint az építőipar, vagy a stadionépítés. Ahhoz nem kell sok ész, megvannak a kivitelezők, a tervezés pedig bagatell. Itt gondolkodni kell, integrálni, túl sok a változó. Nem véletlenül bukik bele a kormányzat az ennyire komplex dolgokba. Lásd: magyar foci. Olyan szintű intellektuális deficit van jelenleg a vezető rétegben, amit nem lehet pénzzel pótolni. És erre nem érv az, hogy elmúltnyolcév. Igen, ők is hitvány gazemberek voltak, pont ezért kéne különbnek lenni náluk. Ez az, ami nem teljesül.

Az adórendszer témához: teljesen felesleges ezen rugóznod, a fő mérőszám az államháztartás GDP-hez viszonyított aránya. Ez meghatározza, hogy az állam a megtermelt javak hány százalékát szedi be és osztja újra. Ez az arány nem változott érdemben az elmúlt évtizedekben. Belátható, hogy ezt nagyrészt adókból töltik fel. Az adók szerkezete változik, de mivel a társasági adó/szja jelentősen csökkent az elmúlt években, ezért az arány a forgalmi típusú adok felé tolódott. Ezt pedig ki fizeti meg? Hát persze, hogy a fogyasztó! Jó reggelt kívánok!

[ Szerkesztve ]

(#246) Keem1 válasza MCGaiwer (#204) üzenetére


Keem1
(PH! addikt)

Ez tévedés ;)
Óriási bevétel megy be az államkasszába.

Bérkalkulátor, bruttó munkabér 500.000 Ft.

Megkapok a kezembe: 332.500 Ft
Közösbe: 167.500 Ft

Munkáltató össz költsége: 605.000 Ft
Tehát az 500.000 Ft-on felül további 105.000 Ft a közösbe.

A 332.500 Ft után még fizetek 27% áfát.
Államé 89.775 Ft

Enyém 242.725 Ft, állambácsié 362.275 Ft. Ez 40%-60% az állam javára.
Tudom, nem mindenkinek ugyanannyi az adója, de számoljunk a fentiekkel: évente minden munkavállaló megtarthat ~3 milliót, míg 4,3-at adózik. Hol van ilyen magas áfa, mint itthon? Sehol a világon. Már a 25% is sok volt, nem hogy a 27%.

A 60% adómból hogyhogy nem futja, hogy tejbe'-vajba' fürösszenek? De legalábbis az e-jegyrendszer elkészüljön? :U

Samsung Galaxy S7 edge | Nexus 7 (2013) | Dropbox reg: https://goo.gl/6rOnTn | OneDrive reg: https://goo.gl/7VH7RU ... Mindketten +500 MB-ot kapunk. Te is, én is.

(#247) Helsing válasza Tapsi (#245) üzenetére


Helsing
(fanatikus tag)

"Olyan szintű intellektuális deficit van jelenleg a vezető rétegben"
Milyen finoman fogalmaztál. :D
A fideszes orbánbábok konkrétan retardáltak. Egy Matolcsy, Kósa, Kövér, Rogán, Rezsi Sziszi, Kásler, Schmidt Mariska szerinted egyébként mire lennének alkalmasak? Szerintem árufeltöltőként sem állnák meg a helyüket mert a bal kezüket képtelenek megkülönböztetni a jobbtól.
Szerintem a felüktől megvonnák az önrendelkezési jogot ha kitöltenének egy IQ tesztet mert kiderülne, hogy súlyosan szellemi fogyatékosok.

Ez egyébként tipikusan a diktatúrákra jellemző. A diktatórikus vezetők szokták magukat ilyen sleppel körülvenni.
Ugyanis az ilyen embereket könnyen lehet dróton rángatni. Bármit megtesznek neked és nem jelentenek veszélyt a hatalmadra.

Sajnos a fideszt védők nem látnak tovább az orruknál. Vagy mert elvakítja őket az irracionális szociutálat vagy pedig mert bezárták magukat egy információs buborékba a rengeteg kormányzati média által.
A kognitív disszonanciáról nem is beszélve. Senki sem vallja be magának szívesen, hogy évekig palira vették és hülyét csináltak belőle. Csak ezzel az a gond, hogy előbb-utóbb úgyis kiborul a bili és ha színültig van akkor sokkal rosszabb lesz.

A legtöbb ember úgy tekint a politikára és a pártokra mint a vallásra és az egyházra. Beleszületik vagy választ magának egyet és aztán kitart mellette, drukkol neki mint a focicsapatának. És fújol a másikra.
Az emberek túlnyomó többsége alkalmatlan a demokráciára. Nem véletlenül hívják a hülyék uralmának. És nálunk ez még inkább igaz. Öt kiló krumplival vagy a nemlétező migránsokkal való riogatással szavazatokat lehet szerezni...

[ Szerkesztve ]

(#248) Dark Archon válasza Keem1 (#246) üzenetére


Dark Archon
(PH! addikt)

Teljesen igazad van. Brutális mennyiségű pénz megy az államkasszába, ezért is dühítő, hogy semmi nem működik normálisan, mert határtalan a kapzsiságuk. Kicsit kevesebbet kéne lopni és máris minden meg lenne oldva, de nem...

Dark Archon | i5-8600 - GTX 1060 - 16Gb - Windows 10 x64 | BF4: DarkArchonHUN

(#249) Helsing válasza Dark Archon (#248) üzenetére


Helsing
(fanatikus tag)

Az a baj, hogy ők nem érzik át a kisemberek problémáit. Nem érinti őket. Nem nyomorognak 40 fokban a tömött metrón. Nem állnak sorban kormányhivatalokban. Nem kezelik őket szimpla állami kórházban. Nem dolgoznak és túlóráznak. Nem baszogatják őket az állami szervek (pl NAV). A törvények javarészt nem, vagy pedig másképp vonatkoznak rájuk. Nincs felelősségrevonás, nincs számonkérés.

Leszarják az állampolgárokat. Rabszolgáknak tekintik őket. És megtehetik mivel az emberek többsége tényleg azt hiszi nálunk, hogy ez a helyes módi.

Minden működhetne jól. De ehhez az kellene, hogy értsenek is valamihez a lopáson kívül. Az konkrétan szánalmas, hogy képtelenek egy olyan triviális dolgot megoldani mint az elektronikus jegyrendszer. Tökéletesen megmutatja, hogy mennyire alkalmatlan ez a bagázs egy ország vezetésére.
És az a baj, hogy ez csak egy a rengeteg példa közül. Amihez nyúlnak az szarrá válik.

(#250) nyisziati válasza Dark Archon (#248) üzenetére


nyisziati
(PH! addikt)

"Kicsit kevesebbet kéne lopni és máris minden meg lenne oldva, de nem..."
Emlékszem tizenpár éve mennyit balhéztak, hogy 2 Mrd Ft egy kilométer autópálya építése. Amit francia, vagy német cégek 6-700 millióért már vállaltak volna.
Most meg a fidesz a Debrecen-Nyíregyháza szakaszon kilométerenként 4 (!) milliárdos számlát akart lenyomni az EU torkán... :(((
Ha be is számolunk egy 10-15 %-os inflációt, akkor is kb. 3 milliárdot, tehát kb. 75 %-ot akarnak ellopni. Na ez a gond.

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy A9 (2018); Pebble Time Steel

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.