Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • julius666

  addikt

  A kutatás arra a kihívásra válasz, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint a háztartások energiafelhasználásának ma már 15 százalékát az elektronikus eszközök generálják, ám erősödő trendről van szó, ez az arány az eszközök terjedése miatt 2020-ra megduplázódhat, 2030-re pedig elérheti a 45 százalékot. Az ügynökség állítása szerint a 15 százalékból kétharmadot, 10 százalékot akkor használnak fel az eszközök, amikor készenléti (standby) üzemmódban vannak, és ez elfogadhatatlanul magas.

  Az energiafelhasználásnak csak a 15%-át generálják az elektromos eszközök? Mert a többi árammal mit csinálunk? 85% lenne a világítás?
  Meg ez a 2/3-adnyi standby fogyasztás is nagyon bűzlik, egyszerűen ezeket a számadatokat nem hiszem el nekik.

 • julius666

  addikt

  válasz lapa #11 üzenetére

  mosógép, hűtő, mosogatógép darabja 10-12%, legyen 35% összesen.
  a maradék 35% olyasmikből jön, hogy villanytűzhely, kávéfőző, mikro, kazán szivattyú, légkondi, porszívó, fűnyíró...

  És ezek nem elektronikus eszközök? :F

  a 30 meg 45% tényleg érdekesen hangzik. a világítás most törik majd le a ledek eljövetelével

  Nem a LEDek eljövetelével fog letörni ( azok egyébként is szvsz még 5 évig biztos drágának fognak számítani ), hanem hogy már nem lehet majd wolframos izzót kapni, és az összes "jajazthallottamafénycsőtőlmegvakulok" értelmiségi kénytelen lesz váltani. (apropó, most majd a máv kénytelen lesz cserénél a régi "marhavagonokban" az izzós lámpák helyett valami mást venni? Mert tréfás lesz amikor a hülyegyerekek a jó drága energiatakarékos lámpákat fogják kidobálni az abalakon...)
  A LEDek amúgy sem hoznak akkora + megtakarítást a fénycsövekhez képest, mint a fénycsövek a régi villanykörtékhez képest.

  Amúgy a régi tévétek ami standbyban is 13 wattot zabált az még valami orion volt, nem?

  [ Szerkesztve ]

 • julius666

  addikt

  válasz dezz #14 üzenetére

  Érdekes, én jópár nem-értelmiségit ismerek, akik kurvára utálják a kompakt fénycső fényét. És azt hiszem, én is ölnék, ha nem használhatnám tovább a halogénlámpáimat. De várjunk csak! Hiszen azok talán még a kompaktnál is hatékonyabbak! Talán mégsem áldozik le olyan hamar a wolfram-szálnak. (Vagy ezekben nem az van?)

  A sima halogénlámpákban valóban wolfram szál van, de ezeknek nem igazán jobb a hatékonyságuk a sima izzós lámpáknál. Javaslom tartsd közel a kezed egy spotlámpához, mekkora hőt sugároz ki.

  és lapa:
  Az energiatakarékos izzóktól való félelemnek főként 3 oka van:
  1. urban legend, amiről beszéltem, a "jajazthallottamafénycsőtőlmegvakulok" effektus. Az értelmiségi természetesen nem hiába volt idézőjelben.
  2. tecsó gazdaságos energiatakarékos izzó, amiről félig hiányzik a fénypor és a kisugárzott energia fele az UV tartományban van.
  3. a gyártók mindig felfelé kerekítik (ehem) a dobozon az értékeket, egy 8 wattos kompakt nem fog kiváltani egy 100-as izzót.

  Jóskának meg a kipróbálás utána lejön a tanulság, a kompakt izzó szar, gyenge, sötét. Nem hogy venne 2 normálisat.

  Mindamellett persze lehetnek olyanok akik érzékenyek a fényére (nekem pl a spotlámpáktól baromira ég a szemem, utálok is bevásárlóközpontokba járni emiatt), de így tippre nem lehetnek túl sokan.

  Nyilván a ledé a jövő, csak Jóskának nehéz lesz megmagyarázni, 10× annyit fizessen egy LED-ért hogy aztán párszáz forintot spóroljon rajta évente, és úgy 6 év múlva pozitívban jöjjön ki egy kompakthoz képest. És akkor még nem is beszéltünk arról, a LED világítási karakterisztikái erősen eltérnek a hagyományos lámpákétól, hiába lehet jókat is találni meg variálni, emberünk nem ért hozzá, nem az igényeinek megfelelőt vesz és ugyanúgy le fog jönni a "szar, gyenge, sötét" tanulság.
  Ha nem vonnák ki őket a forgalomból, akkor még évek múlva is hagyományos izzóval világítana a fél ország, mert ennyire futja szürkeállományból.

  (Apropó, várom az iszonyat olcsó de nagyon jó LED-es linkeket.)

 • julius666

  addikt

  válasz dezz #16 üzenetére

  A fém-halid égők már valóban jobbak, kb. a fénycsövek szintjét hozzák (nyilván fajtája válogatja, de nagyjából ua).

  "2. tecsó gazdaságos energiatakarékos izzó, amiről félig hiányzik a fénypor és a kisugárzott energia fele az UV tartományban van."

  Ez ugye csak vicc?

  Van benne (nem is kicsi) túlzás, de valóban a fényporhiányos helyeken sugározhatnak UV-t a budgetebb termékek. Gondolom az egészségre káros határértéket meghaladó selejteket már nem engedik forgalomba, de akkor is.

  4. A legtöbbnek olyan a fénye, hogy úgy érzi az ember magát, mint egy kriptában... A jobbak -- mennyivel? -- meg igencsak drágák.

  Attól függ, mire érted. Ha arra, hogy nem elég a fényerejük, erről leírtam a véleményem.
  Ha arra, hogy életszerűtlen, hideg fényük van, azt határozottan cáfolni tudom, amik a mi lakásunkban megfordultak, azoknak mind szép meleg fényük volt.

 • julius666

  addikt

  válasz Jim Tonic #25 üzenetére

  Környezetszennyező gyártani

  A LED-et nem?

  rengeteg ideig tart, mire eléri a fényerejét

  Felhasználási terület függő, ez mennyire gáz. Lépcsőházba nyilván, nappaliba kevésbé.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés