Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • julius666

  addikt

  válasz dezz #14 üzenetére

  Érdekes, én jópár nem-értelmiségit ismerek, akik kurvára utálják a kompakt fénycső fényét. És azt hiszem, én is ölnék, ha nem használhatnám tovább a halogénlámpáimat. De várjunk csak! Hiszen azok talán még a kompaktnál is hatékonyabbak! Talán mégsem áldozik le olyan hamar a wolfram-szálnak. (Vagy ezekben nem az van?)

  A sima halogénlámpákban valóban wolfram szál van, de ezeknek nem igazán jobb a hatékonyságuk a sima izzós lámpáknál. Javaslom tartsd közel a kezed egy spotlámpához, mekkora hőt sugároz ki.

  és lapa:
  Az energiatakarékos izzóktól való félelemnek főként 3 oka van:
  1. urban legend, amiről beszéltem, a "jajazthallottamafénycsőtőlmegvakulok" effektus. Az értelmiségi természetesen nem hiába volt idézőjelben.
  2. tecsó gazdaságos energiatakarékos izzó, amiről félig hiányzik a fénypor és a kisugárzott energia fele az UV tartományban van.
  3. a gyártók mindig felfelé kerekítik (ehem) a dobozon az értékeket, egy 8 wattos kompakt nem fog kiváltani egy 100-as izzót.

  Jóskának meg a kipróbálás utána lejön a tanulság, a kompakt izzó szar, gyenge, sötét. Nem hogy venne 2 normálisat.

  Mindamellett persze lehetnek olyanok akik érzékenyek a fényére (nekem pl a spotlámpáktól baromira ég a szemem, utálok is bevásárlóközpontokba járni emiatt), de így tippre nem lehetnek túl sokan.

  Nyilván a ledé a jövő, csak Jóskának nehéz lesz megmagyarázni, 10× annyit fizessen egy LED-ért hogy aztán párszáz forintot spóroljon rajta évente, és úgy 6 év múlva pozitívban jöjjön ki egy kompakthoz képest. És akkor még nem is beszéltünk arról, a LED világítási karakterisztikái erősen eltérnek a hagyományos lámpákétól, hiába lehet jókat is találni meg variálni, emberünk nem ért hozzá, nem az igényeinek megfelelőt vesz és ugyanúgy le fog jönni a "szar, gyenge, sötét" tanulság.
  Ha nem vonnák ki őket a forgalomból, akkor még évek múlva is hagyományos izzóval világítana a fél ország, mert ennyire futja szürkeállományból.

  (Apropó, várom az iszonyat olcsó de nagyon jó LED-es linkeket.)

 • lapa

  veterán

  válasz dezz #14 üzenetére

  nem a foldingról van szó. arról van szó, hogy én még mindig a vámpír legalsó sorára reflektáltam, ahol még mindig idle van írva és nem standby.

  kóstolgatsz engem ezzel a ps3 dologgal is, pedig a mondanivalóm egyszerű: messze nem volt indokolt a 170w idle, nem szabadott volna ilyet a piacra engedni. pont. gondolom a tripla fogyasztást a csíkszélre fogni inkább csak humorból gondoltad.

  egyébként elfogadom, hogy a hosszútávú standby-t felüllőtték, de goondolom mindössze a jelenlegi állapotokat extrapolálták. jelenleg meg ahogy írtam vannak ilyen jópofa standby értékek.

  a halogén nem sokkal jobb, mint a hagyományos izzó. magasabb hőmérsékleten izzik a szál, valamivel (10-20%-kal) jobb a hatásfok. a kompakt ezerrel veri fogyasztásban. persze a ledek előtt nekem is csak halogén volt, mint legkisebb rossz.

  kereskedelmi forgalomban nemigen kapsz rendes ledeket még, mert köt ez a hülye E27 foglalat meg a méghülyébb 220v. én kis barkáccsal (najó nagy barkáccsal) csináltam 12v-os lámpeszokat 10w-os "egységizzókkal". itt van pl 30w, a korábbi 300w halogén állólámpában. az ár nem vészes, 18 dollár egy led + driver + borda, azaz 8,66 forint / lumen. ha az élettartamot is nézzük messze ráver a kompaktra.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés