Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • lapa

  veterán

  válasz dezz #7 üzenetére

  a vámpír legalsó sora nem standby, hanem idle.

  és attól, hogy sokadik nekifutásra sikerült befejezni a ps3-at még ugyanúgy el lett adva pár százezer darab félkész első gen. szóval nem teljesen értem mire gondolsz.

  a számok jók lehetnek egyébként, mert a régi tévénk 130w-ot evett on, és 13-at off. a 22 óra x 13 az ugye ténylegesen több, mint a 2 óra x 130.

  [ Szerkesztve ]

 • lapa

  veterán

  válasz dezz #9 üzenetére

  bocs, kifutottam:

  ezek a számok is jók lehetnek. a világítás a legtöbb, 15%. az elektronika szintén 15%, marad 70%.

  mosógép, hűtő, mosogatógép darabja 10-12%, legyen 35% összesen.

  a maradék 35% olyasmikből jön, hogy villanytűzhely, kávéfőző, mikro, kazán szivattyú, légkondi, porszívó, fűnyíró...

  a 30 meg 45% tényleg érdekesen hangzik. a világítás most törik majd le a ledek eljövetelével, a melegvizes gépeknél meg 1/3-ot spórolunk napkollektorral. ez a kettő mondjuk -23% alapot jelent. mindamellett szerintem nem veszik figyelembe a csökkenő tendenciákat (nagy pc --> noti, crt --> ledes lcd).

 • julius666

  addikt

  válasz dezz #14 üzenetére

  Érdekes, én jópár nem-értelmiségit ismerek, akik kurvára utálják a kompakt fénycső fényét. És azt hiszem, én is ölnék, ha nem használhatnám tovább a halogénlámpáimat. De várjunk csak! Hiszen azok talán még a kompaktnál is hatékonyabbak! Talán mégsem áldozik le olyan hamar a wolfram-szálnak. (Vagy ezekben nem az van?)

  A sima halogénlámpákban valóban wolfram szál van, de ezeknek nem igazán jobb a hatékonyságuk a sima izzós lámpáknál. Javaslom tartsd közel a kezed egy spotlámpához, mekkora hőt sugároz ki.

  és lapa:
  Az energiatakarékos izzóktól való félelemnek főként 3 oka van:
  1. urban legend, amiről beszéltem, a "jajazthallottamafénycsőtőlmegvakulok" effektus. Az értelmiségi természetesen nem hiába volt idézőjelben.
  2. tecsó gazdaságos energiatakarékos izzó, amiről félig hiányzik a fénypor és a kisugárzott energia fele az UV tartományban van.
  3. a gyártók mindig felfelé kerekítik (ehem) a dobozon az értékeket, egy 8 wattos kompakt nem fog kiváltani egy 100-as izzót.

  Jóskának meg a kipróbálás utána lejön a tanulság, a kompakt izzó szar, gyenge, sötét. Nem hogy venne 2 normálisat.

  Mindamellett persze lehetnek olyanok akik érzékenyek a fényére (nekem pl a spotlámpáktól baromira ég a szemem, utálok is bevásárlóközpontokba járni emiatt), de így tippre nem lehetnek túl sokan.

  Nyilván a ledé a jövő, csak Jóskának nehéz lesz megmagyarázni, 10× annyit fizessen egy LED-ért hogy aztán párszáz forintot spóroljon rajta évente, és úgy 6 év múlva pozitívban jöjjön ki egy kompakthoz képest. És akkor még nem is beszéltünk arról, a LED világítási karakterisztikái erősen eltérnek a hagyományos lámpákétól, hiába lehet jókat is találni meg variálni, emberünk nem ért hozzá, nem az igényeinek megfelelőt vesz és ugyanúgy le fog jönni a "szar, gyenge, sötét" tanulság.
  Ha nem vonnák ki őket a forgalomból, akkor még évek múlva is hagyományos izzóval világítana a fél ország, mert ennyire futja szürkeállományból.

  (Apropó, várom az iszonyat olcsó de nagyon jó LED-es linkeket.)

 • julius666

  addikt

  válasz dezz #16 üzenetére

  A fém-halid égők már valóban jobbak, kb. a fénycsövek szintjét hozzák (nyilván fajtája válogatja, de nagyjából ua).

  "2. tecsó gazdaságos energiatakarékos izzó, amiről félig hiányzik a fénypor és a kisugárzott energia fele az UV tartományban van."

  Ez ugye csak vicc?

  Van benne (nem is kicsi) túlzás, de valóban a fényporhiányos helyeken sugározhatnak UV-t a budgetebb termékek. Gondolom az egészségre káros határértéket meghaladó selejteket már nem engedik forgalomba, de akkor is.

  4. A legtöbbnek olyan a fénye, hogy úgy érzi az ember magát, mint egy kriptában... A jobbak -- mennyivel? -- meg igencsak drágák.

  Attól függ, mire érted. Ha arra, hogy nem elég a fényerejük, erről leírtam a véleményem.
  Ha arra, hogy életszerűtlen, hideg fényük van, azt határozottan cáfolni tudom, amik a mi lakásunkban megfordultak, azoknak mind szép meleg fényük volt.

 • lapa

  veterán

  válasz dezz #14 üzenetére

  nem a foldingról van szó. arról van szó, hogy én még mindig a vámpír legalsó sorára reflektáltam, ahol még mindig idle van írva és nem standby.

  kóstolgatsz engem ezzel a ps3 dologgal is, pedig a mondanivalóm egyszerű: messze nem volt indokolt a 170w idle, nem szabadott volna ilyet a piacra engedni. pont. gondolom a tripla fogyasztást a csíkszélre fogni inkább csak humorból gondoltad.

  egyébként elfogadom, hogy a hosszútávú standby-t felüllőtték, de goondolom mindössze a jelenlegi állapotokat extrapolálták. jelenleg meg ahogy írtam vannak ilyen jópofa standby értékek.

  a halogén nem sokkal jobb, mint a hagyományos izzó. magasabb hőmérsékleten izzik a szál, valamivel (10-20%-kal) jobb a hatásfok. a kompakt ezerrel veri fogyasztásban. persze a ledek előtt nekem is csak halogén volt, mint legkisebb rossz.

  kereskedelmi forgalomban nemigen kapsz rendes ledeket még, mert köt ez a hülye E27 foglalat meg a méghülyébb 220v. én kis barkáccsal (najó nagy barkáccsal) csináltam 12v-os lámpeszokat 10w-os "egységizzókkal". itt van pl 30w, a korábbi 300w halogén állólámpában. az ár nem vészes, 18 dollár egy led + driver + borda, azaz 8,66 forint / lumen. ha az élettartamot is nézzük messze ráver a kompaktra.

 • lapa

  veterán

  válasz dezz #21 üzenetére

  visszaolvasva úgy látom, tényleg igyekeztem minden postban érthetően fogalmazni. úgy gondolom ha eddig nem sikerült megértened amiket leírtam, akkor itt feladom.

  minden bizonnyal igazad van az általad említett kérdésekben, pusztán elbeszélünk egymás mellett. majd legközelebb.

 • Jim Tonic

  nagyúr

  válasz dezz #26 üzenetére

  Fizika tanárok kedvenc megjegyzése, hogy: "Fiam, égő az, hogy az izzót annak nevezed." :)

  Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

 • tuser

  aktív tag

  válasz dezz #26 üzenetére

  Osram T8 36W 954 1,7k

  A másik ( 840 ) a lámpatesthez volt ( 2 db ), azt a Bauhausból szereztem :) .

  A villogás/nem villogás/dimmelhetőség/távvezérlés&állapotellenőrzés&...(DALI)/fcső élettartama ( gyújtási mechanizmus )/... mind az előtéten múlik, így nem épp az a legolcsóbb elem. Fényerőszabályozható Osram ~16k, 2x36W nem fényerőszabályozható 8k körül.

  Ha mázlid van, találsz a zsibvásáron/teszveszen/... bagóért ( pl. én 2k -ért ), amiről a tulaj azt se tudja eszik e vagy isszák ( pl. inverternek hírdeti :DDD ).

  Addig is lehet (alul)hajtani 20W -os Pleomax elektronikával ;) .

  (#25) :
  A lednek pont az a baja, hogy nem szórt fényt ad, ezen kívül ami ma megfizethető kategória azt ( kis túlzással ) egy halogén is megugorja ( fényerő-fogyasztás tekintetében ) :( . Elviekben ( ha jól rémlik ) valahol 170 lm/W körül kéne lebzselniük ( baromi drága, hűtőbordás, irányítottból van is ilyen ), de az átlag ... :(

  Fel-le kapcsolgatást elég jól bírják a majd' egy évtizedes Tungsamok ( speiz, wc ), az 500 -ért vett Pleomax se nagyon akar elhalálozni a fürdőszobában, a 4-5 éve vett Osramok is elvannak az átjáróban, előszobában ;] . Mondjuk bóvliból valamikor próbálgattam 1-2 típust ( pl. realm ), azok tényleg érdekes színt, fényerőt tudnak produkálni, élettartam az átjáróban volt vagy 3-4 hét.

  A színhőmérséklet kérdése elég szubjektív. Én az ízzó fényét nem csíptem ;) . 4000-4500 K szerintem korrekt. Se túl kékes, se túl sárga, valaki a 3500 -at szereti, valaki a 6500 kékesfehéret, valaki a 2500 -as "komfortsárgát" ;) .

  4 Tb, 7200 RPM, garis winyó van óccóé' eladóóó : http://goo.gl/bWrs3

Hozzászólok Aktív témák