- Linux kezdőknek
- PR-Telecom
- AI: Európa lemarad, nincs elég adatközpont
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Windows 11
- Ömlik a pénz a Huawei-hez
- Mikrotik routerek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Az első az önvezető Volvo kamion, utána jöhet a humanoid robot
Új hozzászólás Aktív témák
-
Thrawn
félisten
In fact, any examination of battery capacity tables will show that there is not a great deal that could not be done with traditional lead-acid batteries – in kWh/m³ terms if not in kWh/kg, at least. But as lead-acid is of little use for deep-discharge cyclic operation, the advent of large-scale Li-ion does have something new to offer in daily-cycling
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
Így világos -- kérdés, hogy kinek mennyit ér a folyamatos üzem.
Nyilván nem nagy öröm, ha áramszünet esetén a sötétben kell botladozni, de számomra ez még kezelhető lenne -- a PC úgyis UPS-ről megy, a többi fogyasztó meg kibírja a generátor indításáig, sőt, még szelektálni is van alkalmam.LiIon: hát pont ez az, hogy az van benne. Erre írtam még az elején, hogy kíváncsi vagyok arra, hogy vajon megjelennek-e a második vonalas, de olcsó, ólomakkus megoldások. Örülnék neki.
Üdv: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Thrawn
félisten
A puffert jelen esetben arra értem, hogy a hálózati áramkimaradásból semmit nem veszel észre egy Powerwallal, mert azonnal működésbe lép. A generátornak kell egy kis idő míg beröffented, tehát lesz egy rövid időszakod amíg nincs áram. Feltételeztem, hogy józan paraszti ésszel ez érthető, de majd legközelebb pontosabban fogalmazok.
Már sokadszorra hozod fel az ólom vs Li-ion témát, ezért inkább leírom én is: semmi bajom az ólom akksival. De akármennyire is tiltakozol ellene, ebben a cuccban Li-ion van.
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
Szerintem mi egyetértünk.
Fentebb onnan indult, hogy ha már akku áramkimaradás esetén, szerintem akkor is tök felesleges a Powerwall, mert az ólomsavas akkumulátor sem rosszabb háztáji célokra -- de erre eredendően a generátor az eszköz, amint azt dabadab is írta.
MaCS
-
Rive
veterán
Pont ezt nem értem én se, hogy miképpen lehetett ezt összehozni...
Tartós áramszünet 'ellenszere' a generátor (maximalistáknak UPS mögé), mer' ugye lényegében időkorlát nélkül képes kémiai energiát elektromossá konvertálni, körülményektől függetlenül, jócskán feltankolható forrásból. Puffert számonkérni rajta minimum funkcionalitástévesztési agyf@sz.
De, ha már egyszer valakinek sikerült ezt így összeboronálni, akkor tess', ott a puffer. Jó nagy.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Azért a generátor üzemanyagát az elektromos pufferrel összehozni....
Persze, van olyan szempont, ami alapján megfeleltethetőek, de itt szerintem nagyon nem ilyesmiről volt szó.
Persze, a tüzelőanyag energiát raktároz, ami bármikor kinyerhető belőle -- így voltaképpen lehetne puffer, de az emlegetett üzemnél ez akkor teljesülne, ha bele is tudnék tenni, és nem a benzinkútról, hanem az alap áramárnál olcsóbban. Akkor megérné pufferként használni.
De mivel benzináron számolni az elektromos áramot baromi rossz üzlet, ezért a pufferként történő hasznosítása nemigen jön szóba. Marad a vésztartalék-üzemmód, amiben viszont jobb lehet, mint egy akkumulátor, mivel tartósabb üzemre alkalmas.MaCS
-
GhanBuri Ghan
őstag
Tudtommal a Gigafactory teljes kapacitáson az autókhoz való akkumulátorokból sem fog tudni annyit gyártani, mint amennyire szüksége lesz, azaz nem arról van szó, hogy piacot teremt a termékéhez (vagy ha igen, akkor sokkal hosszabb távon gondolkodik, az eljövendő Gigafactory 2-3-4-re tervez)
Meg hát lítiumakksikból lényegében bármennyit el tudnának adni, ha érezhetően olcsóbban adják, mint a mostani gyártók.Kíváncsi vagyok, mikor fog felmerülni a lehetősége annak, hogy a házi pufferkapacitásokat (amennyiben elterjednek) bérbe lehet adni a közműszolgáltatónak, ebben hatalmas lehetőségek lennének.
-
-
GhanBuri Ghan
őstag
(#233) Diopapa és (#235) dabadab: Esőzésnél inkább arra gondoltam, hogy az agyagos, löszös talaj ha megcsúszik, akkor az viheti magával a kábelt is.
(#234) bambano: igen, én is ilyesmit sejtettem az oszloperdő mögött. Ami kár, mert kimondottan balkánivá tudja varázsolni a városképet.
-
Persze, én jöttem a generátorral -- mivel áramkimaradásról volt szó. Erre írtad, hogy arra is inkább Powerwall, mire Te, hogy a generátor nem pufferel. Na, ez szerintem szezon-fazon, mivel áramkimaradásnál a pufferelés pont harmadlagos.
Az, hogy a jelenleg telepített megoldások mennyi idő alatt térülnek meg, nyitott kérdés. 8-12 évet szokás mondani, nyilván egy csomó paramétertől, mint pl. felhasználási szokások, nem utolsó sorban javítási/csereköltségek függvényében. Meg aztán fogalmunk sincs arról, hogy milyen lesz a szabályozás akár csak egy év múlva is.
Én nagyon szurkolnék a napelemes házi rendszereknek, lehetőleg akkupakkal megtámogatva, de tökéletesen feleslegesnek tartom a négyszeres árú LiIon technikát erre a célra (vö. parasztvakítás).
A megbízhatatlan hálózati szolgáltatás pótlására pedig a generátor nem csak klasszikus, de a jelenlegi helyzetben (sajnos) még korszerű is -- a "kor" aktualitása ugyanis a bekerülési költség is, ami egy generátornál kb. valóban legalább huszadannyi, mint egy napelemes rendszeré. Korszerű az én felfogásomban az, ami reálisan és elég széles körben elérhető -- a napelem még (sajnos) nem az.
MaCS
-
Thrawn
félisten
Én nem keverem a szezont a fazonnal, te jöttél itt a generátorral
Szóval azt mondod 20 éve nem érte meg. Ma már belátható időn belül megtérül a befektetés. Ezt a tendenciát figyelembe véve mit tippelsz, mi lesz újabb 20 év múlva?
Nálunk Pakskettő, de ne ezt vegyük alapul.
dabadab: Klasszikusnak klasszikus megoldás, csak szerintem idejétmúlt.
-
Kernel
nagyúr
Kétségtelenül elegánsabb a garázsban felakasztani a falra egy ilyen 100 kilós cuccot, mint egy hasonló kapacitású Pb telepet kerülgetni valahol.
Ráadásul még választhatok is, hogy puffer vagy ciklikus üzemre kellene, tehát kihagyhatatlan vétel.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
dabadab
titán
A li-ionok elem araban a litium ara nem kepvisel tul nagy reszt (olyan 6-7 dollar / kg aron lehet kapni), illetve a litium aranak van egy eleg eros felso korlatja: az a koltseg, amiert tengervizbol kinyerheto (merthogy abban rengeteg litium van) es az se tul draga.
(#241) Thrawn: te mondtad, hogy megbizhatatlan a halozati aram - marpedig ahol ez a helyzet, ott a generator a klasszikus megoldas.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Gondolom, kimatekozták, hogy nem emelkedhet az ára hosszú távon, hiszen az visszavetné a keresletet, ami pedig a kitermelőnek (újrahasznosítónak?) is rossz. Vagy nem...
Hari Seldon a megmondhatója, hogy a gazdaság hogyan reagál, Musk pedig majdnem Hari Seldon.
MaCS
-
A Powerwall tudtommal csak az akku, az elektronika nincs benne az árban. Ezért aztán fenntartom azon állításomat, hogy annyi értelme van a LiIonnak, hogy a Tesla a nagyobb termelési volumennel lejebb tudja szorítani az árat, hogy több keljen el. Ilyen erővel meg nyugodtan lehetne ólomakku negyedáron, aminek még a vezérlése is olcsóbb lehet.
A generátor célja nem a gazdaságosság, hanem az áramszünet áthidalása. Persze, hogy nem pufferel. Voltaképpen túltermel, de addig is van ára a lakásban, hűt a hűtő, ég a villany. Ne keverjük már a szezont a fazonnal!
Ha pedig húsz éve napelemes rendszert építettem volna ki, annak az ára soha a büdös életben nem térült volna meg. Dolgoztunk egy ilyen programon, és a mérnökök is kerek perec megmondták, hogy az egész célja a kísérletezés, a termék fejlesztésének elősegítése, amit nagyon korrekt módon meg is mondtak a megrendelőiknek, akik a fejlődés és környezettudatosság oltárán be tudtak áldozni pár milliót.
MaCS
-
Thrawn
félisten
A Powerwall nem csak egy bedobozolt akkupakk és mivel falra szerelhető kivitelben készül, talán érthető miért nem Pb akksi van benne.
Igen, ez egy puffer, nem is nagyon akar más lenni. Egy generátor önmagában nem pufferel, mert csak termelni tud, raktározni nem.
Ezt összerakod napelemmel és hosszú évekig, évtizedekig semmit nem kell foglalkoznod vele. Az alatt a 20 év alatt amíg a generátoron filóztál, ez a cucc már visszahozta volna az árát
-
A cikk ugyan valóban nem erről szól, de több kommentben leírtuk, hogy ez a Powerwall azért nagy kamu, mert teljesen értelmetlenül LiIon, ahol nem számít a súly és a méret, oda éppen jó lehet a Pp is.
Ezeknek a házi akkupakkoknak pufferként van értelmük, a rossz időben házilag termelődő energia elraktározásában.
A generátor másra való. Vagy húsz éve játszom a gondolattal, hogy telepítek egy generátort a házba, az esetleges áramszüneteket áthidalandó. na, ebben a húsz évben volt is egészen pontosan kettő olyan áramszünet, amikor beindítottam volna, bár végül érdemi hasznát nem vettem volna, mert mindkét esetben jóval rövidebb lett a kimaradás, mint a hűtő leolvadási ideje.Erre a célra pedig a generátor a jobb megoldás. Mind rövid, mint pedig hosszú távon jóval olcsóbb és megbízhatóbb, mint egy akármilyen jó, a cikk szerinti kapacitású akkupakk. A karbantartás egyáltalán nem vészes, az üresjárati költsége sem az, pár ezer forint évente. (Egy-két liter benzint át kell folyatni rajta egy évben, mondjuk egy-két havonta történő beindítással, ha lelkiismeretes vagy, évente, ha kevésbé, akkor másfél-két évente cserélsz olajat egy ezresért.)
MaCS
-
Thrawn
félisten
Mondhatjuk úgy is, csakhogy a topikhoz kapcsolódó cikk viszont nem erről szól. A Powerwall egyébként sem csak egy nagy akksi, több annál.
dabadab: Hogyne, pöfögjön itt az orrom alá meg hallgassam ahogy zúg. Meg tartsam karban és tankoljam is. Ja és tüntessem el valahová amikor nincs rá szükségem. Csodás...
Lehet felétek minden háznál van saját aggregátor, mifelénk (hála az égnek) nem ez a szokás.bambano: Touché
-
törölt tag
meg ha nem néznétek a csillivilli reklámfotót, a " TESLA" autó a fali aksibol szopja a naftát.... ha belegondolunk hogy egy személygépkocsit napenergival töltünk nem 1-2 éven át hanem több éven át, akkor az a jeti lábnyom a hóban mindjárt csak "őzgida patanyom"
-
bambano
titán
szóval az úgy van, hogy a nagy lakótelepek alá építettek úgynevezett közműalagutat. az elég nagy ahhoz, hogy egyrészt elfér benne minden közmű és egyéb cső, másrészt egy ember is, így kényelmesen lehet dolgozni benne.
a családi házas környékeken a legutóbbi időkig légkábelezés volt a jellemző, míg városképi szempontokra hivatkozva a polgármesteri hivatalok megtiltották a légkábelezést. tehát ami eddig kiépült, az marad, de az új kábeleket már gyakorlatilag mindenhol a föld alá kell tenni.
tehát az, hogy lakott területen belül föld alatt szokás vinni, csak a legutóbbi időszakra igaz. a legtöbb helyen még bőven levegőben van, oszlopsoron.
szerk: az elvágástól való félelem nem teljesen alaptalan, mert ma magyarországon nincs normális, karbantartott közműtérkép. tehát simán lehet, hogy egy közműegyeztetésen (ami kötelező), közösen kijelölnek egy nyomvonalat, azt gondolván, hogy nincs ott semmi, lehet ásni, majd az első erőteljesebb markolós mozdulattól felveszi a kábelkeresőgép nevet a berendezés.
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
dabadab
titán
válasz
GhanBuri Ghan #232 üzenetére
"Ott meg mindig elvágnák. Illetve nagy esőzésre is érzékenyebb lenne."
Nem, nem vágják el és beázott áramvezetékről se nagyon hallani, pedig Magyarországon lakott területen belül a föld alatt szokás vinni az áramot.
DRM is theft
-
bambano
titán
válasz
azért nem használnak egy oszlopot, mert egyrészt az önkormányzat nem mindig érdekelt benne (külön nyomvonal, külön adó, különadó), másrészt az oszlop tulaja gyakran olyan elvárásokat támaszt a bérléssel kapcsolatban, amiért nemhogy pofánröhögés járna, hanem rendes versenyhivatali büntetés.
-
Diopapa
addikt
válasz
A nagyfesz kábel pont letojja az esőzést. Átvágás.. Igen, elvileg lehet, de ezek nem 20cm mélyen mennek a földben.
Citizen Diopapa / Commander Diopapa "SC csomag olyan, mint a barackfa, unokáidnak veszed - .tnm / De pálinkát nemlehet főzni belűle - *SkyS1gn"
-
GhanBuri Ghan
őstag
Ott meg mindig elvágnák. Illetve nagy esőzésre is érzékenyebb lenne.
Viszont sokkal jobban nézne ki az utcakép - az is milyen dolog már, hogy sok esetben több szolgáltató is saját oszlopot használ, és két oldalban összesen három oszlopról húznak be egy-egy drótot egy házba, kész pókháló a végeredmény. -
Thrawn
félisten
Ez a hidegfront megmutatta, hogy kell valami alternatív megoldás. Nehéz úgy boldogulni, mikor trafó pukkan el és gyullad ki, dupla betonoszlopok fekszenek derékba törve számos kisebb méretű faoszloppal együtt. Ja és ráadásul itt a közelben lefeküdt egy 20 kilovoltos drót is, ami nem kis felfordulást okozott a környék áramellátásában. Ezt a másfél napnyi áramszünetet - a fogyasztásom figyelembe véve - röhögve hozta volna egy Powerwall.
Hálózati áram...
-
derive
senior tag
válasz
sirály12 #227 üzenetére
És persze azok még sokkal rosszab minőségű panelek, mint a mai modernek!
No, azert egy 10 evvel ezelotti kristalyos szilicium napelem tartossagaban jobban bizok, mint a mai vekonyreteg meg polimer napelemekben... Mondjuk annyit azert erdemes megjegyezni, hogy az oregedes igen jelentos osszetevoje, hogy idonkent le kell rola mosni a dzsuvat.[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
-
sirály12
őstag
"A hülye napelemeket meg se említsd mert azok borzasztóan környezet szennyezőek! Semlegesítésük nagyon drága, ha egyáltalán lehet is őket semlegesíteni. Arról nem is beszélve arról, hogy öregednek a napfény beesési szöge nagymértékben befolyásolja a hatásfokukat."
Enyi marhaságot már rég olvastam egyszerre!
Mit is nem lehet újrahasznosítani egy napelemben? Az üveget? Az alumíniumot? Vagy a Szilíciumot?
Mert ugye ezekből állnak, és szinte 100%-ban újrahasznosíthatóak! Épp ezért az újrahasznosításuk nem drága!Meg milyen beesési szög befojásolja a hatásfokukat az öregedéskor?
Kicsit nagyon félreérted a dolgokat!
Amikor öregszik egy napelem akkor csökken a hatásfoka, de ez olyan lassú folyamat, hogyha veszel egy napelemet most, akkor az kb a halálodig elkíség, mert a 20-30 éve felszerelt panelek is kb 80-90%-ot tudnak az eredeti hatásfokukhoz képest!
És persze azok még sokkal rosszab minőségű panelek, mint a mai modernek!Én szárnyalnék, de nem hagyják.
-
FF23
senior tag
2 milliárd akksi kellene ahhoz, hogy a világ ténylegesen átálljon megújuló energiára
Gondolom ez a világmegmentő Kaliforniában tevékenykedik, ahol pl. hozzánk képest 50+% az átlagos napsütéses órák száma, van ahol majdnem a duplája.
Majd ha a lappföldi Mikulásnak is el tudja adni, akkor beszélhet a világról.RT-AX58U v1
-
törölt tag
Mert a napelem + atomnak meg nincs értelme. Megkapod az összes hátrányt (esetleges erőmü baleset, 2x beruházás, drága áram) előny nélkül.
Pl. magyarország esetét nézve, vagy megépítjük paks2-őt vagy az alternativákat (naperőmü, szél stb), de mindkettőt egyszerre eszetlen pazarlás lenne.
De ha viszont az alternativákat húzod be az atom helyett, akkor jön az a probléma hogy azok mellé meg kell a szén és gázerőmü a kieső időszakokra. Akkor meg adtunk a szarnak egy pofont mert azzal nehéz lesz csökkenteni a CO2 kibocsátást ha zéró CO2 atom helyett betoljuk a szénerőmüvet a napelem mellé...
Szóval nem egyszerü ez és én abban látom a problémát hogy a zöldek megpróbálják az egészet valami világmegváltó dolognak beállítani ahelyett hogy tisztáznák hogy mi mit vált ki.
Pl. atomerőmü baleset ellen jó a napelem + konvencionális erőmü páros. Ha viszont a CO2 kibocsátás csökkentése a cél, akkor adtunk a szarnak egy jó nagy pofont.
A kettőre együtt meg jelenleg nincs módszer (atomerőmü se kelljen de a CO2 se nőjön).[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
válasz
#82729984 #222 üzenetére
Csöppet se zavartál be a lelkivilágomba - mint picivel föntebb olvasható, én kifejezetten egy atom + nap párosra építő rendszert preferálnék amiben a fosszilis lehetőségek szerint leginkább csak tartalék lenne...
Mindazonáltal ha értelmezed a picivel föntebb írtakat - napelem alól sem lehet elspórolni a teljes konvencionális hátteret, azaz egy efféle hibrid, CO2-kímélőbb rendszer mindenképpen drágább, mint a tiszta konvencionális - akkor akár meg is válaszolhatnád a kérdést.
Nem én tehetek róla, hogy a 'köztudat' mindenképpen az atomot és a PV-t akarja szembeállítani.
-
törölt tag
"Szóval, sarokkő, ismételném a kérdést: mit ér meg neked az alacsonyabb CO2 kibocsátás?"
Hát ööö.... Nem akarok belezavarni a lelkivilágodba de érdekelne hogy egy atomerőmü CO2 kibocsátása mennyi is és ehhez képest miért is jobb a napelem?
Illetve az is érdekelne hogy azt hogyan látod hogy a németek a nagy CO2 kibácsátás csökkentési rohamokban sorra zárják be az atomerőmüveket és üzemelik be a napelemek mellett a szénerőmüveket amik kifejezetten a CO2 barátságukról hiresek...
-
törölt tag
"Ugyanmár... a rendszer tudja kezelni ezeket az ingásokat, mint ahogy egyébként is úgy van tervezve, hogy komplett (hagyományos) erőművek kiesése esetén se legyen áramszünet."
Amig tudsz venni pl. a franciáktól atomáramot és amig a napfogyatkozásokat száz évekkel előre lehet jelezni. De ha nem lesz atomáram és egy gyors időjárási esemény jön, akkor majd észak korea 2.0 lesz (az utca egyik oldalán van áram a másikon nincs).
Ez nem egy bonyolult dolog, kiszámítathatatlan dolgokra építeni egészen addig müködik amig a kiszámítható rendszerekben van annyi tartalék hogy kipótolják a hiányt.
Viszont erre építeni és ebből szép grafikonokat húzni veszélyes dolog, mert könnyen úgy járhatsz mint a cigány lova hogy már majdnem sikerült leszoktatni a zabról mikor éhen döglött
-
GhanBuri Ghan
őstag
Volt itt szó a mesterséges szénhidrogénekkel történő energiatárolásról. Naperőmű mellé napi szinten jó az akkumulátor, gravitációs erőmű az ingadozások kiegyenlítésére, de fél éves időszakra már túl sok kellene ezekből, erre jó lehetne mondjuk a pillanatnyi felesleg esetén metán vagy metanol gyártás, aztán szükség esetén elégetéssel történő áramtermelés - viszont van egy olyan sejtésem, hogy a teljes folyamat hatásfoka lehet olyan 20-30%, szóval ezzel együtt is elég drága lenne, de így végül is meg lehetne valósítani a fosszilis/nukleáris forrástól mentes energiaellátást. A megtérülés, na az egy másik kérdés, persze az energiaellátás biztonsága is költségesíthető.
-
MongolZ
addikt
A polikristályos és a monokristályos napelem hatásfoka között van kb. 2% különbség, miközben árban 10, akár 20%.
Mondom még egyszer: legalább regionális szinten nézd a rendszert. Egy gázerőmű még egy regionális rendszerhez képest is villámgyorsan tud reagálni.
Jó, hogy már nem a szenes erőművek 1 napnyi felfűtésével jösz...Csak nem a napfogyatkozásra gondolsz?
Te voltál az, aki azt mondta, hogy hatalmas problémák lesznek, miközben többen mondtuk, hogy egy nagy lóf*sz sem fog történni.
Ugyanmár... a rendszer tudja kezelni ezeket az ingásokat, mint ahogy egyébként is úgy van tervezve, hogy komplett (hagyományos) erőművek kiesése esetén se legyen áramszünet.(#195) Kopi31415: Egy gyártósor beindítása másodpercekben mérhető, míg egy gázerőművé... percekben.
(#218) Stanlee: Nem annyira hihetetlenül kevés, nálunk sok fogyasztó van, kerti szivattyú, világítások, stb, így jön ki a havi átlag 2014. teljes évre 279kWh-ra. Ez 2 háztartás, nagyvonalúan elfelezem, így 140 kWh. Éjszakait mi jelenleg nem használunk.
[ Szerkesztve ]
-
Stanlee
őstag
válasz
#06658560 #184 üzenetére
Mi 90 kWh-t fogyasztunk havonta (tudom, hihetetlenul keves, de minden energiatakarekos, nincs TV, stb.) Az aramot a tolunk kb. 25 km-re levo vizieromubol vesszuk. Ennek az ara ekkora fogyasztasnal a legkisebb konvencionalis aramot ertekesito csomag dijatol a havi alapdij miatt 0,1 centtel dragabb. Igazad van, hogy dragabb a 100% lokalis vizieromuben termelt aram, de nekem az a 30 filler/kWh tobblet megeri.
Amit belinkeltel arakat, azok olcso barnaszentuzelesu eromubol szarmazo vill. energiat ertekesitenek RECS certificate-tel kizolditve, amit egy 50 eves kivenhedt norveg vizieromuben termelt arammal tettek zolde. Ennek semmi koze nincs a lokalis szinten termelt megujulonak, szimpla nyereszkedes, mert a tobbseg nem tudja, hogy mit vesz.
Onshore: ertem mire gondolsz, de szerintem teljesen OK, hogy megnehezitik a dolgukat a hatosagok es az ottlakok. En sem orulnek annak hogy valaki fogja magat, aztan a hazunk elott felhuz egy szeleromuparkot, amit nezhetek egesz hatralevo eletemben - mondjuk nem neznem, mert kikoltoznek az alberletbol. Es a megujulo iparagban dolgozom, par eromuvet leengedelyeztem Mo-n, epitettem is, ill. inditottam is. Ebbol elek, de azert nem mindenaron.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
-
Rive
veterán
válasz
#06658560 #215 üzenetére
Bocs, én már hozzászoktam, hogy egyszerre három-négy különböző időskálán kell tárgyalni külön energiáról és teljesítményről, plusz gazdasági kérdések mikro- és makroszinten, támogatásokkal és nélkülük - kicsit zavaró, hogy ugyanazokat a dolgokat kell újra és újra leírni.
Szóval, sarokkő, ismételném a kérdést: mit ér meg neked az alacsonyabb CO2 kibocsátás?
Sosem volt kérdés, hogy pénzügyi oldalról az egész villany-'zöldülés', illetve az általa megkívánt többletkapacitás (tiszta konvencionálishoz képest) hosszú távon magasabb árakat kíván meg, azaz veszteség - a legolcsóbb energia továbbra is a szén és az atom.
-
Rive
veterán
Ezt így, Mo-specifikusan bevallom, nem követem.
Azt tudom,hogy a szeleseknél mostanában elég jól büntetik az előre leadott tervtől való eltérést - ennek ellenére sorba állnak, hogy építhessenek, és elég kemény a nyomás a jelenleg érvényes szeles kapacitáskorlát fellazítására.
[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
válasz
#06658560 #212 üzenetére
És akkor mégis mi értelme van kiépíteni a megújulót?
Mennyit ér meg neked az alacsonyabb CO2 kibocsátás?
...németeknek a megújuló parkkal megegyező kapacitást kellett megtartani fosszilis alapokon, hogy ne boruljon össze a rendszerük.
vs.
Továbbra sem megkerülhető, hogy a teljes fogyasztás mögé legyen konvencionális kapacitás
Bocs, ez kezd egy kicsit abszurdba hajlani
'The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club.'
Vagy a 'kapacitás' a gond? Attól, hogy a (fosszilis) kapacitás megvan, még nem feltétlenül generál kibocsátást... Csak, ha használják...
-
törölt tag
"Továbbra sem megkerülhető, hogy a teljes fogyazstás mögé legyen konvencionális kapacitás, szóval egy tartós hidegpárna max. kényelmetlen, de nem katasztrofális."
És akkor mégis mi értelme van kiépíteni a megújulót?
"Hát, mint fentebb utaltam rá, maszatoltam egy rakat historikus adattal csak úgy saját kedvemre, fogyaztások, termelések, effélék, abból jött ki ez - aki nem hiszi, csinálja utánam"
Valahogy sokak számításai nagyon nem ezt mutatják- németeknek a megújuló parkkal megegyező kapacitást kellett megtartani fosszilis alapokon, hogy ne boruljon össze a rendszerük. Manapság ezt kiváltották jó francia atommal.
Valamint a 70% fosszilis mentes energiát azért kéne mutatni, nem csak bemondani. Ugyanis a csúcserőművek fosszilisek, ahogy a ciklikusan üzemelők is Mo-n.
-
törölt tag
"És ezt nem tudod előre jelezni, tervezni?"
Nem, de ha mégis akkor sem tudsz mit csinálni. Egyébként tipikusan nem tudják megmondani előre akár csak két nappal is hogy mikor fog valami bekövetkezni és elmúlni. Érdemes nézegetned az időjárás előrejelzéseket, ahol 90%-ban az történik hogy pl. a keddre jósolt vihar csak szerdára ér ide vagy hogy a pénteki felmelegedés csak szombaton vagy vasárnap kezdődik el és igy tovább.
Ezen felül további probléma hogy az áramhálózatban (egyelőre) nem elfogadható az hogy mondjuk naponta 5x 30 percre elmegy az áram. Márpedig az időjárás előrejelzéses módszer ezzel járna.
"Továbbra sem megkerülhető, hogy a teljes fogyazstás mögé legyen konvencionális kapacitás"
Ennek meg nincs gazdasági értelme. Legyen két atomerőmüved hogy legyen áramod ha télen 40 napig köd van, de amúgy meg a napelemeket használod, megtérülis mutató valahol 5000 év körül lesz az erőmünek...
-
Mondjuk úgy, hogy az ólomakkuk alkalmasan nagy impulzusszerű áramleadásra.
A tartós alacsony terheléssel járó problémák meg kezelhetőek. Pár ezer forintos áron már kaphatóak szulfátvédelmi eszközök, a kicsit komolyabb akkutöltők programja is tartalmaz ilyen üzemmódot, egy házi áramellátást vezérlő célhardver pedig tök magától értetődően pontos üzemállapot-adatok alapján tartja karban az akkut.
-
A tervezhetőségről mondjuk annyit, hogy, jelenleg nincs adekvát modell a Kárpát-medencére.
Ez mindig is egy rossz hatásfokkal prognosztizálható terület volt, de az elmúlt évtized klímaváltozása teljesen felborította a már bejáratott módszert, újat meg nagyon nem sikerül kidolgozni.És ez sajnos nem csak a lakossági szinten érezhető. Bizony a profi prognózisokban is annyi a bizonytalanság, amire csak komoly kompromisszumokkal lehet döntéseket alapozni.
-
L3zl13
nagyúr
Ha mindenképpen meg kall tartanunk a teljes konvencionális erőmű kapacitást a napelem/szélerőmű mellet, és még drágább is a megújuló energia előállítása akkor a nap/szél energia mindenképpen extraköltség.
És akkor még nem beszéltünk a járulékos környezetszennyezésről amit a sötétzöldek olyan szívesen elhallgatnak.Így aztán elég nehéz józan ésszel kiállni a nap/szél energia nagyarányú (össztermelésben) használata mellett.
Aki hülye, haljon meg!
-
Rive
veterán
válasz
#06658560 #206 üzenetére
Mert olyan nincs a Kárpát-medence közepén, hogy hetekre beül egy felhős-ködös trutymó az egész gödörbe
És ezt nem tudod előre jelezni, tervezni? Mintha kevernél itt két különböző időtávot. Néhány napra lehet előrejelezni, az előrejelzéstől való aktuális eltérés statisztikus jellegét a (viszonylag nagy) terület garantálja, és ezt lehet a 10-20 perces vezérléssel kompenzálni. Két teljesen eltérő tf, amiről szó van.
Továbbra sem megkerülhető, hogy a teljes fogyazstás mögé legyen konvencionális kapacitás, szóval egy tartós hidegpárna max. kényelmetlen, de nem katasztrofális.Ezt valamivel tudod is megtámogatni vízión kívül?
Hát, mint fentebb utaltam rá, maszatoltam egy rakat historikus adattal csak úgy saját kedvemre, fogyaztások, termelések, effélék, abból jött ki ez - aki nem hiszi, csinálja utánam.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
"országos szinten már tervezhető, a hibát pedig lenyelné a vezérelhetőség."
Mert olyan nincs a Kárpát-medence közepén, hogy hetekre beül egy felhős-ködös trutymó az egész gödörbe. Avagy fél Németországban szakad az eső, a maradék csak borult.
"Mélyvölgy környéki atom + napelem + csúcserőművek itthon egy olyan 70-90% fosszilismentességet tennének elérhetővé úgy, hogy a lakosság alig érezné az áremelkedést."
Ezt valamivel tudod is megtámogatni vízión kívül?
#205 Vladi: Jó reggelt, a topik fele erről szólt, hogy a Tesla feltalálta a langyos vizet!
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
""egy napelemes rendszer rossz esetben is hozza a napszakhoz tartozó névleges teljesítményének ~ 15-20 százalékát.", lásd fentebb, te magad hoztál rá támogató adatot." lásd fentebb, erre azt írtam emlékeim szerint, hogy nem hozza. (#186)
azokból a grafikonokból nem lehet kihozni olyan adatokat, hogy mindig hozza a napszakhoz tartozó névleges teljesítményét, mivel télen volt, hogy összesen nem termelt 20 KWh-t, májusban, ami még mindig nem nyár, meg 260-at is. tehát az általam hozott adatok nem bizonyítják, hanem cáfolják az állításodat.
"az a kérdés, hogy érdemes-e kifizetni a kisebb CO2 emissziót.": számomra nem kérdés, hogy napelembe invesztálni tévút.
-
Rive
veterán
- országos szinten már tervezhető, a hibát pedig lenyelné a vezérelhetőség.
- "egy napelemes rendszer rossz esetben is hozza a napszakhoz tartozó névleges teljesítményének ~ 15-20 százalékát.", lásd fentebb, te magad hoztál rá támogató adatot.A csúcserőművek megmaradása nem kérdés (és ebből következik, hogy az amortizációjuk meghatároz egy minimális szintet az áram termelői árára vonatkozóan - a németek pl. ezt rendesen elbaltázták) - az a kérdés, hogy érdemes-e kifizetni a kisebb CO2 emissziót.
Mélyvölgy környéki atom + napelem + csúcserőművek itthon egy olyan 70-90% fosszilismentességet tennének elérhetővé úgy, hogy a lakosság alig érezné az áremelkedést. Nekem ez így tetszene.
-
bambano
titán
persze, csak az egész topic arról szól, hogy jelenleg nem tudjuk rendesen tárolni a villanyt.
attraktorban volt rész, ahol mutatták, hogy a svájciak nagy böszme gleccsereket falaznak el és ott tárolják az ampert, de sajnos debrecen ehhez lapos.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Vladi
nagyúr
Vagy eltárolod. Nem?
A gazdaság amúgy is a tárolásra épül mióta lemásztunk a fáról. Lassan az árammal is így lesz. Ha az e-diesel összejön, nagyon jó forrás lehet erre. Aztán lehet rakosgatni, beosztani, dőzsölni ami épp van. Tök mindegy, hogy mennyit süt a nap, mert voltis, leszis jános.
il sole non sorge più ad Est!
Új hozzászólás Aktív témák
it Sikerül Elon Musknak forradalmasítani az energiatárolók piacát? A bejelentés részletei és az árak.
- Elektromos cigaretta 🔞
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Linux kezdőknek
- ISO elrendezésű Keychron klaviatúrák numerikus paddal
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Rekordbevétel az Apple-nél a csökkenő iPhone érdeklődés árnyékában
- Szólánc.
- További aktív témák...
- Hisense 43E7NQ QLED ÚJ BONTATLAN
- Legion Y540-15IRH 15.6" FHD IPS i5-9300H GTX 1660 Ti 16GB 512GB NVMe+1TB SSD magyar vbill gar
- Bomba áron dobozos Lenovo Legion 5 /Ryzen7-5800H 32GB 512+256GB SSD RTX 3070 8GB 165 Hz Gari
- Latitude 5430 27% 14" FHD IPS érintő 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- PowerColor RedDevil RX 7800XT 16GB első sorban CSERE!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest