Hirdetés

 • haxiboy

  PH! kedvence

  Szerintem egészen bevett szokás, de inkább a fiatalabb munkaadóknál. Az idősebb berögzült vezetőségnél még mindig a papír a mérvadó.

  IT szektorra szerintem kifejezetten jellemző hogy nem kérnek papírt ha jól végzed a munkád, de ide jellemzőbb is a korral való haladás, különben nem lehetnének piacképesek. Így a vezetőség is adaptálódik a szokásokhoz és tudja hogy találhat megfelelő embert papírok nélkül is.

  De ez a papírok nélküli történet is csak akkor működik ha valóban érted amit csinálsz és szakszerűen el tudod végezni a feladataid. Vagy hajlandóságot mutatsz a tanulásra. Sok cég az ígéretesebb "növendékeket" drága képzésekre küldi mert tudja hogy ebből mindkét fél profitálhat.

  A mi cégünk például folyamatosan vadászik a megfelelő fejlesztő palántákra, kifejezetten kevesen indulnak el ebbe az irányba (én is csak véletlenül keveredtem bele de úgy megtetszett hogy végül úgy döntöttem ez egy jó lehetőség), főleg azért mert az egyetemeken nem is tanítják, így az ebben a körben mozgó munkáltatónak majdnemcsak mindegy hogy kinek milyen papírja van kevés amit hasznosítani tud belőle.

  De például egy szoftverfejlesztő teljesítménye nem is mérhető úgy mint egy esztergályosé például. Hisz utóbbinál mondjuk darabszám és minőségben mérhető a teljesítmény, nekünk szoftverfejlesztőknek nehezebb a teljesítmény mérés, mert van hogy egy problémán több napon keresztül gondolkodunk, majd álmunkból felriadva ülünk a géphez kódolni mert valami bekattant. Pláne nem mérhető megírt kód mennyiségében. Kód minőséget talán a formázás, megfelelő dokumentálás, illetve a sebesség tudja jellemezni, de ez megint nem egy mérhető dolog, előbbi kettő főleg magunknak történik, utóbbi kimutatható számokkal, de néha 2 ms gyorsuláshoz teljes szemléletváltás szükséges.

  (#8) vicze1: A diploma lényegében a mainstream IT területekről ad 3-10-25-50 évvel ezelőtti képet minimális gyakorlattal, de talán a gondolkodásmódot hogy egy adott feladathoz hogyan álljon az illető megkapja. De én is pont ezért vagyok az egyetemen sokadik éve, mert maradt néhány tárgyam ami egyáltalán nem érdekel, és tudom hogy abban a szakmában ahol én szeretnék tanulni semmi hasznát nem veszem, és nem is fogom, ráadásul - a mérnöki fizikát leszámítva - elavult tudást kapunk.

  [ Szerkesztve ]

  Csatlakozz az EVE Online közösséghez : http://bit.ly/JoinEVEOnline