Új hozzászólás Aktív témák
-
Scaevola
tag
Én tudom az összeset, csak nem tudom, melyik kié.
-
törölt tag
válasz
Geller72 #166 üzenetére
De neked nem otthoni VPN -t kell beállítani, hanem egy Magyar IP -vel rendelkező VPN szerverhez kellene csatlakoznod. Annak a feltöltési sávszélessége határozza meg a Te letöltési sávszélességedet. De, a direkt ilyen célokra alkalmas VPN szerverek (nyilván, leginkább a fizetős kategória) feltöltésije biztosan tudni fogja a Te elméleti letöltésidet.
-
Geller72
veterán
válasz
#79335424 #165 üzenetére
Igen, az működne, de ha itthoni vpn-t állítok be, akkor a keresztmetszetet befolyásolja az itthoni sebességem is, ami kifele nem valami fényes..:/. Annyira nem hat meg a dolog, csupán beszéltünk róla, hogy mit lehet és mit nem. Ezt például nem. De ott vannak a nem igazán demokratikus országok, ahol szintén adott, hogy mit érhetsz el és mit nem.
-
-
Kékes525
félisten
A két dolog különböző. Aki nem tudott megtanulni írni, az vagy eleve buta, akkor neki a további írástanulás tényleg használhat, vagy lusta volt. Azonban ezek nem általánosak. Én általánosságban írtam.
Amit sztereotípiából csinálunk, az is tanulás bizonyos fokig, segíti a megszerzett tudás további hosszabb időre való rögzítését, de nem olyan mértékben fejleszti a motoros kérget, mint az új dolgok elsajátítása. -
Kékes525
félisten
Jobb lett volna neked a döntetlenben kiegyezni
, mert nem így van
.
A heti 2 óra nagyságrendekkel több, mint a heti 20-25 óra!
Az ok egyszerű. Azért mert az írás csakis kizárólag addig fejleszti az agy finommotoros tevékenységét, amíg tanuljuk. Utána nem, mert unalmassá, egyhangúvá, azaz sztereotípiává válik.
A rajz és a technika nem, azért mert mindig mást, sőt egyre nehezebb feladatok megoldása elé állítja a gyereket, agyát, finommotoros tevékenységét.
-
Polllen
nagyúr
Rákerestem, de így sem dereng a dolog. Persze lehet, hogy próbáltak tanítani rá.
dabadab
Én a kézírás fontosságát említettem, nem emelném ki a folyóírást, bár nyomtatott betűkkel elég nehézkes lehet gyorsan írni, cserébe viszont egyszerűbb.
Amúgy én alapvetően ebben a folyóírás elhagyásban a kézírás háttérbeszorulását látom a gépírás ellenében. Ha ez nincs benne, nincs gond, de ha valóban ehhez vezet, akkor a komplex gondolkodás egy kis darabját kukázzák.
-
Geller72
veterán
válasz
Apollyon #121 üzenetére
Tiltja is. Van olyan magyar oldal, amit kintről nem érek el.
Az írásról. Sokkal nagyobb problémának tartom azt, hogy egy friss diplomás sem tud olyan helyesen írni, mint régebben egy általános iskolai negyedik osztályos. Persze, akinek nem inge... De nagy általánosságban igaz. Nálunk az öt mérnökből egy ír elfogadhatóan. A többi egy vicc.
-
dabadab
titán
Én általános iskolában tanultam u.n. "szabványírást", milliméterpapíron. Folyóírással meg utoljára kb 13 éves koromban írtam, azóta nem, én ugyanazzal a "nyomtatott" kézírással írok, amit mindenki használ nyomtatványok kitöltésére.
Egyébként az amerikai oktatási rendszerben nagyjából úgy néz ki a dolog, hogy először megtanítják írni a kölyköket "nyomtatott" írással, aztán harmadikban megtanítják nekik a folyóírást és egy egész évet ennek a begyakorlására szánnak (amit aztán utána soha többet nem is használnak).Egyébként akik szerint a folyóírás oktatása jó hatással van az agy fejlődésére, azok ezt alá is tudják támasztani valami komolyan vehető dologgal, vagy csak tisztán ex-has jön?
-
Degeczi
nagyúr
Ha hiszed, ha nem, márpedig az ismeretségi körömben (de ld. Somatom hozzászólását is) akinek csak láttam a kézírását, mind nyomtatott betűket használ, méghozzá nem csak a név mezőkben, hanem a hosszabb szövegekhez is - vagyis tényleges napi gyakorlat mindez, akkor is, ha a saját tapasztalatoddal épp nem is egyező.
Az alapállítás, hogy megszüntetnék az iskolai írásoktatást, eleve téves, hamis beállítás - ahogy az a fölvetésed is, hogy akkor írógépet kellene vinni a hivatalokba.
-
törölt tag
Pedig nincs igazad. Nem jártam egyetemre, mégis tanultam szabvány írást. Ált. iskola, középiskola, szakrajz, 75 fokos, dőlt betűk. Tanultam folyóírást is, de jelenleg egy szituban használom. Aláírásra. Egyébként nyomtatott betűkkel írok. A folyóírásomat úgysem tudnák dekódolni. Már a suliban is gyenge volt a trió (tartalom, helyesírás, külalak) külalak része. Rondán írok. Ez van. Minek erőltessem? Úgysem tudnám mire használni. Van még olyan nő, akit meghat egy postán kapott szerelmes levél? Mire megkapná, már férjhez ment. Volt kézírás, elmúlt, ennyi. Nem nagy ügy.
-
bambano
titán
oké, akkor szemantikázzunk.
hányféle kézírást tanítottak az emberek 99.9%-ának? 1-et. az a folyóírás. egyes mérnök szakokon tanították a szabványos írást.
tehát hiába vered itt a habot, a kézírás az emberek 99.9%-ának a folyóírás.
tehát ha "megszüntetik a folyóírás oktatást" az az emberek 99.9%-ánál ekvivalens a kézírás oktatás megszüntetésével.abban a kérdésben is hiába vered a habot, hogy hogyan töltöd ki az űrlapokat, az űrlapokon max. a személyes adatokat töltöd ki nyomtatott betűkkel, a szabad szöveges részeket az emberek zöme folyóírással tölti ki, mert nem fog oldalakat írni nyomtatva. de ezt már leírtam, csak nem foglalkoztál vele azon túl, hogy értetlen vagyok.
tehát akkor mégegyszer:
1. ha megszüntetik mind az egy eddig oktatott kézírási módszert, akkor a kézírás oktatást szüntetik meg.
2. az az állítás, hogy az emberek nem használnak folyóírást, tévedés.azt pedig ne akard rámerőltetni, hogy szerinted hol és milyen nyomtatványt vagy űrlapot láttam eddig. el tudom dönteni kibicek nélkül is. törődj bele, hogy én olyanokat láttam, ahol a szabadszöveges részt folyóírással töltik ki mindig.
"tehát tökéletesen tudod, hogy értelmetlen a fölvetésed": így van, ebben egyetértünk, én tökéletesen tudom, hogy mit mondtam, láttam, szemben veled, aki nem járt 46 évig a nyomomban és nem strigulázta, hogy mit láttam. tehát az erre irányuló erőlködést fejezd be, mert alaptalan.
-
Degeczi
nagyúr
Baromira nem lényegtelen kérdés, mert pont abból adódik az egész cirkusz (itt is úgy indítva), hogy egyes helyeken a folyóírás oktatását kezdik elhagyni érthetően - a szenzációhajhász cikkek (és itt magad is, ld. "írógépet visz magával?" kérdésed - holott nyilvánvalóan nem egy nyomtatványt láttál már magad is, ahol kimondottan kérik a nyomtatott betűkkel kitöltést, tehát tökéletesen tudod, hogy értelmetlen a fölvetésed) úgy állítják be, mintha a komplett írásoktatást szüntetnék meg!
-
CJ4567
nagyúr
Egyet se.
-
csabi63
senior tag
Nemrégiben szórtunk ki lomtalanításkor egy köbméter kacatot. Közötte hevert néhány középiskolás spirálfüzetem. Micsoda szépen írtam anno 30 éve. Most meg alig bírom elolvasni amit írok. Bár nagyon nincs is mit, mert néhány szám alkalmi lefirkálásán kívül nem írtam le 3 mondatot 10 éve. Eddig nagyon bele sem gondoltam, de tényleg nem is kell már írni szinte semmit. Utoljára akkor írtam futószalagon, mikor a seregben pénzhiányban voltam. Az meg napi eset volt, mentek haza a levelek zsinórban.
-
bambano
titán
csináljuk már azt, hogyha más a véleményem, mint neked, akkor se vagyok értetlen, oké?
mondom, ne szemantikázzunk, nekem kézírás (miután kézzel nyomtatva írást soha nem tanítottak), neked folyóírás, teljesen mindegy, részletkérdés.
a vita azon van, hogy amit te folyóírásnak nevezel, ki lehet-e hagyni a köznevelésből.
szerintem nem.másik hsz-re is: és mivel a finommotoros képességek edzése az iskolában gyakorlatilag a kézíráson (kedvedért: folyóíráson) keresztül valósul meg, így esélytelennek tartom ugyanolyan jó agyfejlesztést mással. a kézzel nyomtatott betűkkel történő írás nagyságrendekkel egyszerűbb, mint a folyóírás.
-
Apollyon
Korrektor
Az írás-olvasás évezredek óta meghatározó része az emberek életének. Most jelenleg ott tartunk hogy ja, már kevesebbszer van szükség a mindennapokban a kézzel való írásra. Ja, mert ott van a számítógép, az internet meg a faxbúk, meg a telefon, meg azon is a faxbúk, és mindenki azt nyomja. Aztán ez az egész addig tart, amíg jön egy bazi nagy áramszünet vagy akármi hasonló nagy kiszámíthatatlan gebasz, aztán mindenki cseszheti a "digitális írástudását".
Persze az ember azt hiszi hogy a sok gyökér kütyüje örökké ott lesz körülötte, aztán mi van ha nem.Ezeken érdemes elgondolkozni, mert azon vitatkozni hogy a kézírás miért nem szükséges, elég nagy öngól.
-
Kékes525
félisten
Így van. Az enyémet tuti hogy nem lehet elolvasni. Sokszor még én sem tudom.
Ahol lehet inkább a nyomtatott betűkkel írok. Szépírás Betűtípusok Ezek jó része nem folyóírás. Az önéletrajzaimat is nyomtatni szoktam.
-
-
Kékes525
félisten
Tehát Te is azt állítod, hogy lehet. Igen lehet mással is, nemcsak írás tanulással.
Az írástudás se nem szükséges, se nem elégséges feltétele az intelligenciának, ha tetszik, az agy finommotoros képességének fejlesztéséhez. Azonban az tény, hogy könnyebb ebben is fejlődni, ha tudunk írni, mint nélküle. -
bambano
titán
válasz
Kékes525 #132 üzenetére
az agy finommotoros képességeinek fejlesztése a finommotoros képességek fejlesztésével történhet, mással, pl. memória fejlesztéssel nem.
(#133) Degeczi: miután az emberek zöménél nincs notebook és nyomtató, túl sok választási lehetősége nem marad: kézzel tölti ki a papírokat.
de előtted is itt a lehetőség, mivel írsz, ha:
- egyetemi írásbeli vizsgán vagy
- belédtolatott egy hp a tecsó parkolóban
- panaszt írsz egy hivatalban? -
Degeczi
nagyúr
"akár egy baleseti kárbejelentőt, akár egy panaszt, akár és még sorolhatnám hosszasan, mindent folyóírással töltesz ki"
Nem: pont arról van szó, h már egyre kevesebben töltik ki azzal (én sem, és az ismerőseim többsége sem) - úgy, h általános iskolában még kénytelenek voltak azt használni, tehát az elhagyásának semmi köze az oktatáshoz
-
-
bambano
titán
lehetne szemantikázni, hogy mit jelent a kézírás szó (normális helyen folyóírást), de ezt most hagyhatjuk.
a valódi életben minden hivatalban, bankban, akármiben ha akarsz valamit, elédraknak egy űrlapot és töltsd ki. ha az űrlapon szabad szöveges mező van, azt folyóírással töltöd ki, nem másképp.sajnos nagyon kicsi azon intézmények száma, ahol volt valakinek annyi esze, hogy az űrlapokat töltsék ki géppel előre, nyomtassák ki és írják alá. akár egy baleseti kárbejelentőt, akár egy panaszt, akár és még sorolhatnám hosszasan, mindent folyóírással töltesz ki.
másrészt a folyóírás megtanulása egy olyan, nagyon hasznos, tréning az agynak, amit ha kihagysz, butább maradsz.
-
daczkó
aktív tag
Mit nem értetek azon, hogy nem szűnik meg sehol a kézírás tanítása?
Melyik hivatalba kell kézzel írni egy A4-es kérvényt vagy bármit (hol dobják vissza nyomtatott példányt)? Mindenhol gépelve várják el, csak alá kell írni, mivel senki sem akarja bogarászni a másik olvashatatlan írását.
-
-
eventus
veterán
Szégyen. De a kézírás oktatását is fontolgatják, hogy megszuntetik vagy későbbre halasztjak. Ősember botot, bunkot fogott a kezében, most meg szelfibotot, okostelefont. Csak az ősembernek az hasznára vált és fejlődött, addig a "modern" ember elbutul tőlük.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Geller72 #117 üzenetére
Nem erre gondoltam.
"Eleve milyen keresés az, ha más mondja meg, mi kerül eléd, mint eredmény, más a sorrend, mit amit te szeretnél."
Meg erre se. Minden bizonnyal itt a kugli keresőre gondolsz. Viszont az csak egy termék, önmagában semmi köze a neten található tartalmakhoz. Ha a kugli az én keresőm lenne, és korlátoznám a találatokat, az még nem a net korlátozása/cenzúrázása.
Hanem az, amikor a böngésző indítása után szeretnél fellátogatni mondjuk a prohardver.hu-ra, vagy akármilyen oldalra, és nem tehetnéd, mert azt az állam (vagy akármi más önös érdek) letiltatta.
-
Geller72
veterán
válasz
Apollyon #115 üzenetére
Semeddig. Folyamatosan változik. Más lesz már holnap, vagy ma estére. Ahogy a jogokat vagdossák, az ellenőrzéseket szélesítik, egyre szűkülnek a lehetőségeink.Eleve milyen keresés az, ha más mondja meg, mi kerül eléd, mint eredmény, más a sorrend, mit amit te szeretnél.
-
Kékes525
félisten
-
Keem1
veterán
egyre kevesebb adat rögzítésére használjuk a memóriánkat
Ez nem így van. Csak áttevődött a memorizálás másra. Mivel a telefonszámokat már nem nekünk kell megjegyezni, az így felszabaduló agykapacitást másra fordítjuk, a szükségtelen feladatok helyett.
-
Geller72
veterán
válasz
#79335424 #107 üzenetére
Igazából valami hasonlóra gondoltam. Ha csak (!) heti hat napot számolok, akkor az heti 72 óra, szemben a heti elvileg negyvennel- Már aki napi nyolcban van, heti öt nappal számolva. Ha olyan a meló, akkor minden nap melózunk, azaz ha egyösszegű a vállalása a projektnek. Nem volt ritka, hogy három hétig minden nap toltuk a napi legalább 12 órát. Aztán egy nap szünetet kaptunk..
. Aztán gyerünk tovább. Azt is hozzáteszem, hogy igen, sokkal többért csinálom ezt. És én választottam. De nem ez volt a lényeg, hanem a tehetetlenség érzékeltetése, a lustaság, mint tulajdonság.
.
-
Degeczi
nagyúr
De, már 50 éve...
-
Geller72
veterán
Aki régen lusta volt mozogni, az régen sem mozgott. Aki most akar, az meg is megteheti. Én napi 12 órát dolgozom, heti 7-8 napban, ma éppen 54 fok volt a szerkezetben, amivel dolgoztam, állig beöltözve, kesztyűben, kobakban, szemüveg, fülvédő..etc..a napon. Mégis minden este megyek vagy futni, vagy konditerembe. Mindezt az otthonomtól 2000 km-re. Persze sokkal egyszerűbb kinyitni a hűtőt és egymás után meginni két óra alatt 8 üveg sört. Most 33 fok van, de mindjárt felöltözöm és elmegyek tekerni 35 km-t.
. És én egy lusta disznónak tartom magam alapvetően.
.
-
törölt tag
Ez létező dolog. Én is csináltam már ilyet. De, azt egyáltalán nem állítanám, hogy nem kellett rajta gondolkodnom.
Sztem egy okosteló lehet agyműködés serkentő is. Ez csak a felhasználón múlik.
-
-
jeni
félisten
Arra akartam kilyukadni,hogy az embert a technikák arra kényszerítik, minél kevesebbet gondolkodjon. Magyarán minél kevesebb szellemi és fizikai igénybe vételnek legyenek kitéve. Majd eljön az ideje, hogy a házigazda azt mondja a telefonnak, hogy "a mamát hívd " ! Egyébként ma már vannak ilyenek.Kérdezem, kell itt gondolkodni?
-
Degeczi
nagyúr
És ezek hol kapcsolódnak egymáshoz?
A telefonszám egy szűkségszerű rossz, amit nincs értelme fejben tartani, hiszen nem a számokkal akarsz kapcsolatot teremteni, hanem a mögöttük lévő személyekkel.Éppígy barátságtalan, nem emberközeli lenne a weboldalak neve helyett IP címeket megjegyezni.
De ennek semmi köze az ételkiadó automatához.
-
jeni
félisten
válasz
bitblueduck #90 üzenetére
mi van helyette más?
ezek mind kimúltak a digitális forradalmak miatt.
talán a sport aminek nem kéne itt lennie,de mégis hány fiatal gyerek ül a gép előtt ahelyett eljárna szakkörökre,egyéb foglatosságot űzne?
lassan eljutunk oda,hogy az emberek nem fognak dolgozni és gondolkodni,hanem az alteregóink vagyis a robotok (talán 250év múlva).
Star-Trek filmben látva : kész ital és étel automatika kiadó,na ők megtudják csinálni a Babgulyást fejből? minek kell tudniuk,hiszen az automatika étel készítő ott van!
minek jegyezzek meg 50 telefonszámot ha ott az okos telefon?
sőt az esetek 99%-ban mindenki a névre keress rá és úgy indít hívásokat,és nem manuálisan pötyögi be a számokat fejből! -
Kékes525
félisten
Találós kérdés. Ki mondta:
"A könyvek azért vannak, hogy megtartsák magukban a tudást, mialatt mi a fejünket valami jobbra használjuk. Az ismeretek számára a könyv biztosabb otthont nyújt. Az én fejemben bármilyen könyvszagú ismeretnek a felezési ideje néhány hét. Így hát az ismereteket biztos megőrzésre a könyveknek, könyvtáraknak hagyom, és inkább horgászni megyek, néha halra, néha új ismeretekre."
Nem illik a Google-t használni! Habár én az alapján találtam meg, bár nem tudtam szó szerint, de tudtam hogy létezik és tudtam hogy hogyan keresem meg.
-
Mr X
veterán
Jól emlékeztem, hogy ismerős valahonnan a stílus: [link]
-
mrhitoshi
veterán
válasz
kameraman77 #55 üzenetére
Ekkora ömlengést régen hallottam egy idős embertől.
A hírrel kapcsolatban: Nem az a gond, hogy nem jegyzik meg, hanem ez "ők csak az eszközeiken tárolják képeiket és a kapcsolati adataikat."
Én sem jegyzem meg, mert fontosabb számomra 100 db fizikai összefüggést észben tartani, viszont ha véletlen nem tudnám elérni telóról, akkor felmegyek máshonnan netre, és ott lesznek. -
Geller72
veterán
válasz
Én nem haragszom a mai fiatalságra, mert csak úgy reagált, ahogy kel. Ahogy te is vagy én is. Akkor mi is hibásak vagyunk, mert ugyanúgy kezeljük, mint ők. Annyi, hogy esetleg te meg én még elcseszünk egy kis időt azzal, hogy gondolkodóba esünk, hogyan is oldjuk meg, ha nem áll rendelkezésünkre az adott megoldás azonnal, de a fiatalok egy szemernyi időt sem foglalkoznak ezzel. És a mai világban - fura ezt mondani - de ezt a reakciót kívánja meg az adott feladat. Sokkal gyorsabban váltanak, azonnal döntenek, eldöntik, érdemes e egyáltalán a problémával foglalkozni, vagy nem. Mint egy egyszerű, de hatékony program. Semmi kirívó és rossz nincs bennük, csupán mások. Ahogy te sem tudtad elmagyarázni a szüleidnek, hogy a hat fejes vhs videomagnót hogyan kell beprogramozni ahhoz, hogy felvegye automatikusan a szomszédokat.
Hat éve van twitterem, de azt sem tudom, mire való, vagy mire jó, vagy mire használjam. Ahogy instagrammom sincs és nem is lesz, meg semmi nyavalya. A face profilom két hetente kitörlöm, mert annyira felbosszant és csak azért reggelek újra, mert majd mindenkit - köztük a gyereket is - csak ott érem el, ha nem vagyok itthon.
. Szal hidd el, nem bennünk de nem is bennük van a hiba. Mindenki az adott korhoz alkalmazkodik. Mint említettem, ez a digitális evolúció..
.
-
Snoop-y
veterán
Hjam le a telefonokkal soooot le a nevszerverekkel is sokkal jobban szeretnek ip cimeket beutogetni fejbol a bongeszombe...
-
Solten
őstag
válasz
Just_Reboot #3 üzenetére
Detto, van ket sim kartyam csak a regebbiet tudom fejbol...
Na ja, ahogy elottem is irtak, egy csomo PIN/password a fejemben van.
-
cog777
senior tag
Ugyan mar, a vilag valtozik, masra kell koncentralni. Nem akarok telefon szamokat megjegyezni amikor a negyedik idegen nyelvet kell megtanulnom, illetve folyamatosan kell tanulni az ujabb technologiakat - ha az ember akar munkat!
-
Degeczi
nagyúr
-
Kékes525
félisten
válasz
#06658560 #77 üzenetére
Te vagy most a tanítóbácsi? Ezeket csak ismerik. A 103 -az beugratós volt? Én csak a 104-et ismerem. Segélyhívószámok
-
törölt tag
Gyerekek, az olyanokat, mint 105, 107, 103, 112 senki nem tudja?
-
martonx
veterán
Csak kettő mobilszámot tudok fejből, viszont egy csomó helyhez tartozó password-öt fejben tartok.
A felmrés semmit nem jelent. Régen telefonszámokat tartottunk fejben, most meg jelszavakat, amikkel hozzáférhetünk a helyekhez, ahol a telefonszámokat tároljuk -
Degeczi
nagyúr
Jó reggelt, régóta pont ez az okostelefonok egyik fő előnye!
Android esetén első indításnál meg is kérdezi a Google fiókod belépési adatait, és magától leszinkronizál azzal, így ha ott tárolod a kontaktokat (nem csak számokat, emaileket, lakcímeket), akkor semmi dolgod nincsen vele telefoncsere esetén (és adminisztrálni is kényelmesebb a webes felületen, mint a telefonon bohóckodni)
De nyilván Windows vagy IOS telefon esetén sincs ez másként (ill. gondolom azokon is becsatolható a Google fiók)
-
Vladi
nagyúr
Ó nem olyan nagy baj ez. Nem arra való az agyunk*, hogy több száz számsort bemagoljunk. Minek? Néhány fontosat kell tudni és kész. Amit az ember rendszersen elmond, megad azt megjegyzi.
Kivéve, ha autisták vagyunk.
-
válasz
Ekkora baromságot. Ennyi erővel egy kőkori ember meg feletted áll, mert képes lenne megélni mindenféle segédeszköz nélkül.
Azért, mert a mai fiatalok otthonosabban mozognak a digitális világban, nagyobb részt foglal el az életükben, nem jelenti az, hogy rosszabb lenne az alkalmazkodó képességük. Sőt, a jelek szerint te nem tudsz alkalmazkodni a jövőhöz, tehát nekik volna miért téged lenézni.
Egyszerűen csak van egyfajta arrogancia benned, mi abból ered, hogy nem tudod követni a fiatalokat. Elárulom, a téged megelőző generációk pont ezt gondolták rólad. -
Hadrian
tag
Régen is volt mindenkinek kis könyvecskéje telefonszámokkal. Nincs ebben semmi új.
Az érdekesebb lenne, ha pl. azt kérdeznék, képes-e eljutni A-ból B-be navigáció nélkül, papírtérkép segítségével, vagy ha csak annyit mondanak meg, melyik sarkon merre foduljon és milyen épületekre figyeljen? Vannak olyan képességek, amik lassan elsorvadnak a digitális eszközök miatt, pedig nem biztos, hogy jó hagyni.
-
Brit tudósok megállapították, hogy nem jegyzünk meg fölösleges adatokat.
-
Kicsit túllihegik a dolgot. Teljesen normális, hogy nem ivódik be a memóriába, mivel nem tárcsázod a számot, mint régen.
Ettől (önmagában) nem leszünk hülyébbek, illetve ott van egy csomó modern megoldás, pl. Ryuta Kawashima programjai, amivel fitten lehet tartani az agyat. -
macilaci78
nagyúr
Te hány telefonszámot tudsz fejből? - Az összeset, csak azt ne kérdezd, melyik kié...
-
updog
őstag
válasz
Egy kicsit ez jutott eszembe: [link]
A fejlődés, az új technológiák jók, és kellenek is, ráadásul elkerülhetetlenek. Lehet gondolkodni, mi lett volna, ha az első gőzgépet/autót/repülőt/számítógépet szétverik, és a készítőjét agyonütik, mondván hogy nem lesz miatta munkánk, mit csináljunk a lovainkkal stb. Valószínűleg más megcsinálta volna más módon.
Viszont sok dologgal egyet tudok érteni a kommentedben. Valószínűleg fel lehetne vésni egy fejlődési görbét, aminek az elején a pattintott kő, a végén pedig az Idiocracy van (kötelező néznivaló, legalább az első 3 perce, csak hogy felkészüljünk a jövőre).
Valamikor biztosan lesz egy határ (lehet hogy már túl is vagyunk rajta), amikor már káros lesz az, hogy minden feladatunkat, munkánkat, teendőnket elvégzi egy app vagy egy gép (meggyőződésem, hogy azért van annyi rossz dolog a világon, mert túl sok ember unatkozik).
-
-=MrLF=-
senior tag
Régen sokkal többet tudtam aztán jöttek a [CASIO telefonszám tárolós]órái és már ott elkezdődött ez a kevesebb számot tartok fejben dolog.
Nekem valami ilyesmi volt: -
alevan
őstag
válasz
Végig olvastam. És nem hangzik idiótán, hisz szépen, helyesen van megfogalmazva. De ökörség.
De a te logikád követve, tételezzük fel, hogy nem lenne elektromosság két hétig. Garantálom, a te generációd is pánikolna (igaz történet alapján, szilveszterkor 4 napig nem volt elektromosság egy közeli városban. A fiatalabbak kicsivel jobban viselték, mint az idősebbek.)
Mert ebben a korban nem az a dinoszaurusz aki felett eljár az idő.. az van kihalásra ítélve aki egy áramszünet alatt lemerült telefonnal képtelen felidézni adatokat, mert az agyát nem kényszerítette erre, vagy éppen nem képes megírni 5-6 oldalas dolgozatot kézzel, vagy levelet írni és feladni postán és türelemmel kivárni a választ!
Szóval a digitális világ adta előnyöket ne használjuk ki. Ok.
-miért használunk elektromos húsdarálót, hisz a kézi húsdaráló fejleszti az karizmokat.
-miért használunk láncfűrészt, hisz amíg a kézi fűrészt használták őseink, mindenkinek kocka hasa volt.
-miért járunk autókkal, hiszen a lovak sokkal gazdaságosabbak és régen a felmenőink jobban azonosulni tudtak a természettel
-miért lakunk házakban, lakásokban, hiszen amikor barlangokban laktak őseink, mindenkiben megvolt még az a veszélyérzet és óvatosság amit a mai fiatalok teljesen elvesztettekEnnyit a digitális rasszizmusról. Ami valójában makacsság, felsőbbrendűség és régimódi gondolkodásmód keveréke.
(#58) Kékes525 Ha nincs idő nevelni a gyermekeket, foglalkozni velük szülőként, akkor az nem az állam hibája.
De igazad van. Az is a kormány felelőssége, hogy nem kötöttem be a cipőfűzőt és hasraestem.
-
Polllen
nagyúr
válasz
Érdekes és szélsőséges gondolatmenet. Kicsit lenézős, kicsit fellengzős és kicsit másra mutogatós, még ha vannak is benne jó gondolatok elvétve. A mai generációt ki nevelte olyannak, amiért ekézed? Csak nem a "csúcsragadozó"?
Emellett buta gondolatnak tartom azt, hogy a digitális adat elveszhet, de bezzeg a notesz mindig ott lesz...
Amúgy a telefonszámoknál maradva: Néhány telefonszám ismerete bőségesen elég a "túléléshez", amiben persze a 112-nek meg a tudakozónak is illik benne lenni. Aztán, hogy kit tartunk a legfontosabbnak ezután, egyéni preferencia.
-
cacasz02
aktív tag
Nem vicces hogy egy it védelemmel foglalkozó cég közöl söt riogat a feledékenységgel, hogy aztán parábòl megvedd a cuccaikkat. Vannak cégek akinek azt sem hiszem el amit kérdez. Pláne ha mindent feltelepítek a telefonomra annyira lelassul hogy telefonálni sem tudok.
-
Kékes525
félisten
"Szinte minden felgyorsult manapság"
Ezt hallom már vagy 40 éve. Ha igaz lenne, akkor már fénysebességet is túlszárnyalta volna. Elértük volna a technikai szingularitást.Mi felnőttek vagyunk a hibásak, igaz, de miért? Azért mert drága, jó és mindentudó politikusaink csak a populista és demagóg politikát ismerik és az országot oda juttatták ahova. Nincs oktatás, teljesen lezüllesztették a megvonásokkal átszervezésekkel. A felnőtteknek, nekünk a 8 órai munka nem elég a megélhetéshez, ha tehetjük, akkor többet dolgozunk, fizetésünk pedig így sem elég semmire. Gyereknevelésre nincs se időnk, se pénzünk. Folytathatnám, de így is messze túlléptem a topik kereteit.
-
jeni
félisten
válasz
Üdv
Röviden leírom:
A kialakult helyzetért te is hibás VAGY! MI IS HIBÁSAK VAGYUNK!
Ugyanis mindazok amelyek nem kötődnek a digitális korszakhoz,eszközökhöz,még apróbb részeiben sem kötődik hozzá azokat MIND megszüntettük!!
lásd:
ügyességi,népművészeti,technikai szakkörök,foglalkozások egyszerűen megszűntek!
lásd fotós világ!
hol vannak a fotóslaborok? ügye ma már nem kell előhívni a filmeket,fotókat,semmilyen vegyi laborok segítségével.
modellező szakkörök? ezt már nem látom sehol,táncszakőrök? sportolások? egyre kevesebb gyerek sportol valamit! + sorolhatnám végtelenségig.
Művelődési házak? Ma már életveszélyes állapotban vannak egytől eddig,ha meg nem akkor az tutira be vannak zárva!LP lemez,audió kazetta,szalagos magnó,VHS magnó, 2 TV adás,PC gép,na jó Commodore 64 (vége felé),Spektrum,!!!! stb...
Ezek mind az analóg korszak termékeik.
Ezért nem a mai fiatalság tehet,mert ebbe ők ide születtek! Hanem mi felnőttek! Ezek a változások a technikai fejlődésének köszönhetőek! Magyarán kevesebb időnk van egyéb dolgokra,Szinte minden felgyorsult manapság.
-
carr
őstag
Én az összeset tudom....
Csak azt nem, hogy melyik kihez tartozik.
-
kameraman77
tag
És látod ezért vagyunk mi azok, akik ennek az evoluciónak a csúcsán állunk! Mert ha beüt a gebasz, mi akkor is képesek vagyunk azon kommunikációs formák újraadoptálására, melyekkel a mai generáció sokszor hírből sem találkozik. Mi vagyunk a csúcsragadozók, a piramis csúcsa. Szüleink már kiestek ebből, az alattunk levő 20-as-30-as generáció pedig éppen, hogy csak marginálisan érintette.
Sokan nem értik, nem fogják fel, hogy ez az ami kiemel a tömegből! A problémamegoldó képesség sokrétűsége. Az, hogy képes vagy a digitális eszközök hiányában is alkalmazni a tudásod, vagy éppen összekapcsolni elemeket. Az, hogy gyengébb eszközön is képes vagy végrehajtani a feladatod! Ez az ami hiányzik a mai fiatal generációból.
Az hiszem én vagyok az első aki ezt a világon leírja, szóval le is védem itt azonnal a kifejezést:
Én digitális-rasszista vagyok!
Egyszerűen alsóbbrendűnek tartom a mai generációt, mert nem képes az életét a digitális eszközök, a mobiltelefon és az internet nélkül élni! Ha ma elveszed egy 12-20 évestől a mobiltelefonját és az internetet két hétre, akkor képtelen managelni az életét, a társas kapcsolatait, elvégezni a teendőit! Pszichológusként nem egy ilyen esettel találkozom családterápiákon. Nem a bőrszíned számít.. mind egyforma emberek vagyunk, azonos jogokkal, őrült az aki embert és embert a bőrszíne miatt megkülönböztet.. hanem az, hogy képes vagy-e nem szokványos helyzetben alkalmazni a tudásod!
A mi generációnk az,amely sikeresen adoptálta a digitális eszközök nyújtotta előnyöket - mert vannak előnyei, de ezt csak akkor érzékeli az ember, ha tudja, hogy miben könnyíti a munkát és tudatosan leszorítja a minimálisra. A mai fiatalok számára a mindennapos internetes elérés a tanulásban kizárja, hogy könyvekből tájékozódjanak, lassabb, de jobban bevésődő információszerzéssel! a digitális világban a gyors elérés és adattovábbítás miatt a bevésődés minimális. Nincs meg a hozzá vezető út, nincs előkészítve az agy a befogadásra, ezért az interneten keresett adatok alig 15-20%-ban vésődnek be mélyebben, mint azok, melyeket több könyvből, esetleg kereszthivatkozásokkal kutat ki az ember. Az agy ebben az esetben előkészül, rögzíti az utat, mint ahogy egy ismeretlen utcát is rögziít, nagyobb hatékonysággal, mint ha ugyanazon 3-4x-re járunk végig! Megfigyelted már, hogy egy hosszabb út elsőre mennyi időbe telik, de ha 20-30x is ugyanarra mész, akkor sokkal kevesebbnek.
A lényeg, hogy az agy nem tartja fontos információnak a telefonszámokat, mert olyan impulzusokat kap, hogy nem lényeges, mert bent van a telefonkönyvben.. ami ugye egy virtuális dolog, ha bukik akkor annyi! Erről beszélek, hogy a mai fiatalok agya csak a kiindulópontot és a végcélt elemzi, kockázatelemzésben, a lehetséges destinációk felmérésében teljesen elsorvadt. Míg a mi agyunk, akik hozzászoktunk, hogy akár másik városba kellett átmenni telefonálni, akár 50-100 számot fejben tartani, nekünk még mindig működik, hogy papírra írunk fel számokat vagy kis noteszbe, mert a notesz nem merül le, ha nincs internet akkor is működik stb.. Ezért vagyunk mi ennek az érának a csúcsán! Mert képesek vagyunk kézzel írni, képesek vagyunk kifejezni magunkat a digitális formákon kívül is! Aztán eltűnünk majd és jön az új standard, de messze nem lesz annyira hatékony, mint MI. MI voltunk-vagyunk a digitális éra csúcsragadozói! Mert ebben a korban nem az a dinoszaurusz aki felett eljár az idő.. az van kihalásra ítélve aki egy áramszünet alatt lemerült telefonnal képtelen felidézni adatokat, mert az agyát nem kényszerítette erre, vagy éppen nem képes megírni 5-6 oldalas dolgozatot kézzel, vagy levelet írni és feladni postán és türelemmel kivárni a választ!
Idiótán hangzik? Igen! De gondolj bele... csak gondolj bele...
-
Kékes525
félisten
A szám memóriám jó, de a telefonszámokat nem szoktam megjegyezni. Minek ott a telefonkönyv, mármint a telefonomban.
-
M.Úr
tag
Az eredeti cimhez ("Mi a barátnőd telefonszáma?"):
Ugyanaz, mint az enyem, csak bal kezzel veszem felBocs.
-
viszonylag sokat, bár egy hányadára már nincs szükségem, egyszerűen csak megmaradt bennem abból az időből, amikor hosszú éveken át kellett naponta többször/sokszor bepötyögnöm asztali telefonba.
az a lényeg, hogy a számomra fontosakat álmomból felébresztve is azonnal tudom. -
jeni
félisten
Ha hirtelen megszűnnének az ANDROID,WP,iOS,Blackberry OS,Symbian okostelefonok, akkor megint okosak leszünk, mert utána muszáj okosnak lennünk ha visszatérnének a vezetékes telefonok amelyekkel tárcsázni kellett és nem nyomogatni!
ja akkor nem mobilokkal mászkálnánk hanem NOTESZEKKEL! Tényleg akkor okosabbak voltunk? Elvileg igen mert kénytelenek voltunk az agyunkat használni, de azért néha-néha az emberek elővették a puskáikat.
-
Azt épp tudom! Sokat tudok aki a sajátját sem tudja.
-
bitblueduck
senior tag
én kb 2 év alatt megtanultam a saját számomat, pedig direkt nem akartam, végül mégis elég sokat láttam amikor feltöltöttem. de ahogy sokan leírták minek megjegyezni? hány oldal IP címét tudja egy ember? ki az aki a http://74.125.224.72/ -t szeretné látni és nem a google-t? ugyanúgy nem a 0620xxxyyyy-t hívom hanem a bélát.
-
azbest
félisten
Én az összes létező telefonszámot ismerem, sőt még annál is többet. Csak azt nem tudom, hogy melyik kit hív
Tudjátok, ahogyan kiszivárgott a világ összes pin kódja [link]
-
CoDWaW07
őstag
"Mi van, ha elveszik a kütyü?" iTunes -> Biztonsági mentés
Amúgy meg tényleg, a fene se fog megjegyezgetni feleslegesen telefonszámokat, pláne a mai rohanó világban.
-
csabi63
senior tag
Egyedül a lakás vonalas számát tudom, mert az adom meg mindenhol, ahol kötelező telefonszámot megadni. A többi ott a telefonban, mert ott a helyük, nem a fejemben. Ha elveszteném a telót, van mentésem, a számok nem vesznek el. Régen még fejben tartottam egy tucat számot is, de hinném, hogy hülyébb lettem azóta. Van a fejemben elég adat anélkül is.
-
Apollyon
Korrektor
Még valamikor a barátnőm elhagyta a telefonját (később meglett) és nem tudott elérni engem, én meg nem tudtam mi van vele. Azóta tudja a számomat fejből
-
big-J
őstag
A telefonszámot megtanulni kb annyi értelme van, mint bootsector-od tartalmát fejből megtanulni.
-
seolwon
tag
Még régebben tudtam fejből kb 10-15 számot mert lusta voltam elmenteni őket és szép lassan megtanultam.
Viszont egy pár éve már az ismerőseim száma félévente-évente változik (nekem kb 10 éve ugyanaz) így aztán amnéziássá váltam én is (pláne hogy mostanában se mentem el).
-
bambano
titán
"Az eredmények a jelentés készítői szerint azt mutatják, hogy nem vagyunk képesek fontos információkat memorizálni,": nem, azt mutatják, hogy a telefonszám nem fontos infó.
már 19 éve van mobiltelefonom, nem is okos, minek memorizálnék bármit is, ami túl gyakran változik, de a telefon legalább jól tudja?szerk: a poszt szerint nem tudom az asszony számát se, ami igaz. minek is tudnám, ő beszél többet, nem én hívom
-
törölt tag
Én két számot/kódot tudok fejből és sztem nincs is szükségem többre. Az egyik a saját telefonszámom, hogy meg tudjam adni fejből is.
A másik pedig annak a helynek a belépési kódja, ahol a biztonsági másolatokat tartom.
-
Sir Ny
senior tag
Vajh a kedves cikkíró tudja-e ennek a cikk(?)nek az URL-ét fejből? Kb ennyire volt releváns lehozni ezt.
-
RBJ
addikt
Ehhez még annyit tudok hozzáfűzni' hogy a kézzel írás képessége is csökkent szerintem sokaknál a digitális eszközöknek köszönhetően.
-
Fitzgerald
veterán
Mi lenne ha elveszne a kütyü? Semmi.
Manapság bármilyen adatot szinkronizálhatsz Google/Yahoo/MS/akármilyen szerverekkel, felhőszolgáltatásokkal. -
macman507
aktív tag
A fontosabbakat tartom csak fejben.
Mellesleg én alig telefonálok, szóval minek tartsam fejben a számokat? Ha többet telefonálnék valószínűleg több számot tudnék fejből. -
Geller72
veterán
Ez nem a gonosz Google műve. Amióta van a telefonban telefonkönyv, minek terheljem magam olyannal, ami nem az én dolgom, nem érdekel? A vezetékes időkben a barátnőm 10 jegyű német számát, ami két hetente változott is tudtam, mert kellett tudnom, ha nem akartam notesszal rohangálni. A sajátomon kívül a családban az asszonyét tudom, de azt is csak azért, mert az én régi kártyám, ami 2001 óta megvan.
. Változnak az igények és hozzájuk idomulunk.14 éves koromig semmilyen telefon nem volt a falunkban, csak a dokinak, az állatdokinak, a két suliban és a tsz-elnöknek. nem hogy okos tv nem volt, hanem volt egy csatorna, amin hétfőn még adás sem volt, a tv fekete-fehér volt és kellett neki 5 perc, míg képet adott/bemelegedett. A TV műsorért fizetni kellett, egy külön újság volt. 1980-ban, amikor megkérdeztem az előttünk árkot ásó embert, hogy milyen árkot ásnak, ő azt felelte, hogy víznek lesz és mi majd fizetünk érte. Mindenki kiröhögte. Anyámnak a kollégiumból hetente írtam egy levelet és jó volt ha azon a héten megkapta.
...És a többi. Ez a digitális evolúció. Éppen ezért felesleges ezen rugózni, mert más lesz megint öt év múlva, ahogy más volt öt vagy ötven évvel ezelőtt is..
-
NomadND1
senior tag
válasz
Jeanne d'Arc #28 üzenetére
Én az összeset (162 jelenleg). Azokhoz a számokhoz amiket ritkán hívok kell a keypad a minta miatt
Azok a számok rögzülnek az emberben amiket rendszeresen hív. A mostani telefonok is hibásak ebben, mert a név van nagy betűvel szedve a szám helyett. -
Turbolada II
őstag
Telefonom sincs.
-
En a VIP-es emberek számát bizony fejbol tudom.
-
rozsasandor9
tag
Apuka, Anyuka, Szívem választottja, Tesóm,Sajátom, Mama, Papa és 2 barátom száma...ha álmomból felkeltenek
-
DFlash
tag
ami fontos azokat tudom, a többi a telefonkönyvben
-
zoli62
addikt
Pár éve megszűnt mobilszámaim közül egyet nem tudok, de az mobilnetes volt. Kb a sajátjaimmal együtt 10-20-at tudok, ezek közül van szolgáltatós is, plusz számlaszám pin kódok jelszavak, stb. Akkor jegyzel meg többet, ha rá vagy kényszerítve. A számolással is így van, fejszámolni ma már nem kell tudni, mert ott van a számológép. Igaz kisebb boltban néha jól jönne. .
-
Steve1207
veterán
Úgy 2 éve volt egy cikk, akkor kellemesen le lettem hülyézve, hogy ki tudott annyi számot, pedig ahogy mondjátok régen kentük vágtuk, még a mobilos idők előtt. Sőt, a mobiltelók bejövetelekor is megvolt a 20+ szám, minden ismerősünkét szinte egyből tudtuk fejből is.
Manapság csak pár fontosat tudok, de jópáron gondolkodni kell nagyon. Viszont simán észreveszem, hogy ha újakat meg is jegyzek akkor csak rövidtávon megy...
Nekem pl kellemetlen így belegondolni, mert régebben ez mondhatni alapvető volt. Viszont azért aggódni sem kell, mert így is használjuk a memóriánk, csak totál más területeken
Van pár nagyon jó memória vagy akár matekos program (telóra) alap művetekre és tornáztatja az ember az agyát, de engem olyan szinten kicsinál sokszor a stressz meg a meló, hogy nincs idegem ezekre figyelni már este. Pedig fontos lenne, hogy legalább ilyenekkel "karban tartsuk" magunkat néha.
Szerk.: viszont a számlaszámom, minden hülye kóddal meg azonosítóval megy egyből
-
hemaka
nagyúr
Sajátomat tudom, aztán annyi.
-
kovsol
titán
Az a vicces, hogy a régi vezetékes számok közül többre is emlékszem még a mobilos idők előttről, de hosszú évek óta nem is élnek azok a számok.
Mobil számot összesen kettőt tudok, a sajátomat és édesanyámét. Többire ott a telefonom memóriája. -
villamos
őstag
válasz
tothmaxy182 #17 üzenetére
Én a saját mobilszámomat tudom. Meg jópár céges, belsős számot de azok viszont négyjegyűek. Az ér?
Ezen kívül fejből tudom az MT azonosítómat, a céges azonosító számomat, és annak a gépkarabélynak a fegyverszámát, amit anno az MH adott amikor sorkatona voltam. -
Spancho
senior tag
A sajátomat is nehéz volt megtanulni
De vannak régi reklámok amikre még emlékszek 06/60-555-666 meg a 6x6 stb...
Szóval benne vagyok az 1-től 5-ig -ben. -
törölt tag
A sajátomat se tudom.
-
tothmaxy182
őstag
Azt hiszem a cikkben feltett kérdésre egy régi faviccel tudok válaszolni:
Én millió telefonszámot tudok fejből, csak azt nem tudom, hogy melyik kié...
-
Lenry
félisten
szüleimét, asszonyét, sajátom, meg még talán 1-2 rokon, de ennyi.
meg felismerem a céges számainkat, mert a nagyfőnök megvette a T-től kb az összes olyan szabad számot, ami 00-ra vagy 000-ra végződikfurcsállom, hogy a felmérés eredményei közé az nem került be, hogy a telefonjuk elvesztésétől rettegőknek a jelek szerint lövésük nincs arról, hogy az összes fényképüket, telefonszámukat, fontos bármilyüket ingyé fel lehet szinkronizáltatni a Google-nek / Apple-nek
-
alevan
őstag
telepít extra informatikai adatvédelmi szolgáltatást
Ez a pár szó az egész felmérés lényege. Ha jót akarsz magadnak, használd a termékeiket.
Kössz, nem.
-
inspiroyhome
senior tag
Egyet tudok, a sajátomat. Baromi szar a memóriám.
-
nyunyu
félisten
Asszem eggyel melleboktem, aztan az 1-5-ot jeloltem 6-10 helyett.
De ahogy irjatok, nekem is csak a 15-20 evvel ezelotti telefonszamok mennek:
- egykori vezetekes szamunk kulonbozo verzioi. (86 43-xxx->86 343-xxx->87 343-xxx)
- 2002-ben ISDNre cserelt vonalunk szama (87 580-yyy)
- faterom 90 ota meglevo mobilszama
- fater kereskedesenek vezetekes szama
- ex nagymamam vezetekes szama
- sajat lakasom ex szama, amire az ADSLt kottettem 02-ben
- sajat mobilszamomHugom, anyam mobilszama nem megy, kulonbozo melohelyeken hasznalt telefonszamok is kimentek a fejembol.
-
törölt tag
Ahogy meg tudok jegyezni 16 karakter hosszú random jelszavakat, mert rendszeresen használom, úgy telefonszámokat is meg tudnék jegyezni.
De mivel nem is kell látnom a számokat, ezért csak azt a tizenpárat tudom fejből, ami még tinédzserkoromból meg korábbról maradt.
Szóval fura következtetéseket vontak le... -
aprokaroka87
nagyúr
Én egyszer azt hittem hogy tudom fejből a saját telefonszámom,de csak majdnem,egy számot tévedtem benne,persze mindez egyenleg feltöltéskor...tanulságos volt,igaz "csak" 3000ft-om bánta
Amúgy számomra legkönnyebb a 06xx 123 4567 formátumban memórizálni egy telefonszámot.
A telefonom eleve így irja ki a telefonszámot,nem pedig egyben. -
Fred23
nagyúr
Minek tudna az ember fejből rengeteg számot, mikor ott a mobilja, meg ott a teljes net mindennel?! Mennyi esély van rá, hogy csak úgy érhetek el valakit, ha fejből tudom a számát?!
-
Littoral
aktív tag
Azt hittem, hogy a nagy klasszikus az elsők között lesz:
Hány telefonszámot tudsz fejből?
Több milliót. Csak azt nem tudom, hogy melyik kié.Bocs'
-
Patice
nagyúr
Okos telefonokra létezik olyan alkalmazás, ami olyan biztonsági mentést képes csinálni róluk, ami más programban is olvasható/használható? Vagy netán telefoncsere esetén áttölthető lenne egyszerűen a következő készülékre?
Én eddig még nem találkoztam ilyennel, jó lenne.
-
dabadab
titán
"Az eredmények azt mutatják, hogy nem vagyunk képesek fontos információkat memorizálni"
Nem, azt semmiképpen sem mutatja, hogy képesek vagyunk-e memorizálni, csak azt, hogy valamiért nem tesszük - mondjuk leginkább azért, mert egy telefonszámot átlagosan egyetlen egyszer látunk: akkor, amikor berakjuk a telefonkönyvbe. Ha minden egyes híváskor egyesével be kellene pötyögni a számokat, akkor tudnánk (ahogy tudom pl. a netbankos azonosítómat is, mert azt is mindig be kell pötyögni - és a nyolc számjegyével pont annyi, mint egy telefonszám (meg ahogy még emlékszek a gimnáziumi barátaim (szüleinek) a telefonszámára is, mert azokat is mindig kézzel kellett végigtárcsázni)).
-
vamzi
senior tag
Mikor gyerkőcök voltunk, akkor nálunk a szülők tudatosan belevésték az agyunkba apum számát (akkor csak neki volt mobilja, ugye ez 90-es évek közepe). Azóta is az a száma és álmomból felkeltve is tudom, sőt a legdurvább, hogy a telefonszám beírásakor hallható pittyenést is fel tudom idézni magamban. Ezek mellett persze a közeli családtagok vonalas számait is betéve tudtuk (olyan 5-6 szám és ma már csak néhányra emlékszem).
Most pedig amit el tudok sorolni: Apumé, páromé, sajátom
-
Just_Reboot
addikt
Csak a sajátomat.
-
0690-xxxxxxxx
-
Taybore
aktív tag
Ez nem arról szól, hogy képesek vagyunk-e, hanem hogy szükségünk van-e megjegyezni. Régen, míg csak vonalas volt, 40-50 telefonszámot tudtam fejből (barátok, rokonok, suli, anyu/apu munkahelye). Most már bármikor, bárhol elérem a telefonszámokat ha szükségem lenne rájuk, így nem terhelem az agyam.
(Amúgy meg több millió telefonszámot tudok fejből, csak nem tudom melyik kihez tartozik)
Új hozzászólás Aktív témák
it A digitális világ térhódítása nyomán a „Google Effect” hozadéka, hogy egyre kevesebb adat rögzítésére használjuk a memóriánkat.
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Energiaital topic
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Poco X3 NFC - minden, ami kell
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- VPN topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen házat vegyek?
- Forrmell.enn
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest