Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • sheratan

  titán

  Azért ez eléggé sántít.
  Rengeteg felesleges RAM valóban, csak éppen amikor jöttek a 6-8GB-os OP telefonok például, ki sem használta a szoftver a memóriát, nem is tudta kezelni, de azért a számháború miatt bele kellett tenni, hogy jó sok nyersanyagot pazaroljanak el tömeggyártásban.
  Belső tárhely? A legtöbb kínai cég az SD kártyákat erőltette éveken át, amikor másoknál meg beépített tárhelyek voltak.
  Nagy akksi nekem az Asus telefonokból rémlik, ami nem kínai, hanem taiwani.
  Bevágásmentes kijelző azért szép, mert minden telefon kijelzője bevágásmentes volt régebben, amíg a (már kínai kézben levő) Motorola be nem mutatta a notchot ;]
  Nagy képfrissítés Asus ROG, taiwani.
  Kijelző alatti ujjlenyomat az Qualcomm.
  Egynél több kamera HTC, taiwani.
  Gyorstöltés szintén Qualcomm.
  Mégnagyobb kijelző Samsung Note.
  Éjszakai fényképezés? Nexus/Pixel szerintem, azt nyúlták át, ahogy a szoftveres háttérmosást is.
  Óriási zoom az Light amúgy, de telefonban valóban az Oppo alkalmazta először (és nem a Huawei, mint sokan gondolják valamiért).
  Matt hátlapja volt a legtöbb telefonnak régen, mielőtt pont a Meizu és Xiaomi behozták a csillogós fényes műanyag hátlapokat :)
  Vezetékmentes visszatöltés a Wireless Power Consortium fejlesztése, a kínaiak csak beletették egy telefonba, ahogy a Samsung is.
  Kávamentesítés az Sharp Aquos.

  hypno skate: És az amúgy megvan, hogy például az iránytűt ugyan felfedezték, hogy van egy az anyag, ami befordul irányba, de semmire nem tudták használni, amíg az arab kereskedők el nem vitték magukkal és rá nem jöttek az alkalmazásaira? Hasonlóan a puskaporral. :N

 • sheratan

  titán

  Ezt a politikát a kínaiak már elég régóta csinálják amúgy. A Line például akkor került hirtelen kitiltásra, amikor kezdett kicsit népszerű lenni és ránőni a Wechat fejére. De hasonló a helyzet például más területeken is, Overwatch-ot is kidobták egy helyi érdekeltségű (erősen kínai nacionalista) játék érdekében.
  Az egész modern kínai gazdaság erre van berendezkedve amúgy, hogy külföldi tudás/technológiák/termékek hátán felhúzzák a hazai cégeket, miközben erősen korlátozzák a piacukhoz való hozzáférés minden külsős számára. A kínai kormánynak sosem derogált agresszívan beavatkozni a piaci versenybe. Aztán látványosan besértődnek és elnyomást hangoztatnak, ha más ilyet merne ellenük bevezetni.

 • sheratan

  titán

  Mindig is zárt volt? Azért nem egészen. A mostani helyzetét is a pár évtizede elindított nyitáspolitikának köszönheti igazából, amit a mostani pártvezér elkezdett visszazárni szépen. Úgy gondolja, hogy már elég erősek, hogy lerázzák magukról a külföldöt.
  Érdekes amúgy, hogy a tukmálás terén pont Trumpot említed, hiszen pont az egyik legnagyobb "tukmáló" a kínai pártvezetés, ők aztán tényleg nem kérdeznek, csak kijelentő mód van. Esetleg felszólító.

  Kicsit szerintem túlságosan idealizált képed van neked kínáról, pedig elég sok problémájuk van, amivel folyamatosan küzdenek is, mint disznó a jégen. Nem az a magabiztos alvó sárkány az az ország, csak próbálják ezt a látszatot kelteni kifelé.

 • sheratan

  titán

  Ennek nem sok köze van a tiltáshoz. Korea is az USA-tól vesz fegyvereket, mégse kereskedhet a Samsung és Hynx a kínaiakkal? A Mediatek is kérvényezte, hogy kereskedhessenek, ha nem kap engedélyt, akkor nekik sem lesz szabad.

 • sheratan

  titán

  Ebben csak ott a hiba, hogy az Apple jelen sincs a hálózati szegmensben, ahonnan ez az egész beindult, az Ericsson meg Nokia pedig tökre sokat nyerhet a tiltásokon, ha egyszer ők is szolgáltatnak kínának technológiát/termékeket, magukat szívatnák meg ilyen dolgokkal.

  [ Szerkesztve ]

 • sheratan

  titán

  Ennél érdekesebb probléma, hogy valószínűleg kínában az eddig olcsónak tartott helyi munkaerő már nem is olyan olcsó, ahogy emelkednek a bérek. Talán nem véletlen kezdték el kipótolni ujgur munkásokkal, akiket áttoloncoltak a gyárakba az otthonaikból. Baráti segítségnyújtás, hogy szegényeknek munkalehetőséget adnak.

  Egyébként a gyárak költöztetése már egy beindult folyamat, viszik át többen is Indiába, Vietnamba és Thaiföldre a termelést, csak ez sokáig tart több millió főt foglalkoztató üzemeknél.

  floatr: Nyerhet és veszíthet is egyben mindkét cég. Ráadásul az USA-ban nem is annyira a Nokia meg Ericsson a menő tudtommal, inkább a Cisco, aki még kb képbe sem jött az ilyen elméleteknél.

  A ZTE amúgy meg tök jól elvan azóta is, hogy "kicsinálták", ment a siránkozás, aztán szépen ott a cég, hoznak új termékeket, csak már nincs rajtuk médiafigyelem.

  [ Szerkesztve ]

 • sheratan

  titán

  Mondjuk volt ott az a dolog is, hogy Iránnal kereskedtek az embargó ellenére ilyen-olyan leányvállalaton keresztül.
  Ha ennyi re triviális lenne, hogy az Apple ment sírni, hogy letaszították őket a harmadik helyről, akkor a Samsungot miért nem támadták, hát nem ők az elsők? Szerintem az Apple-nek tök mindegy, hogy ezek a konkurensek mennyi hulladékot szállítanak le negyedévente, amivel kijön a darabszámban nagyobb eladás, miközben az iparág bevételének elég jelentős része úgyis az Apple zsebében landol. Nem hiába a világ egyik legértékesebb cégének tartják az Apple-t, a Huawei meg kanyarban sincs mellettük.

 • sheratan

  titán

  Hát, kína is lehetne baráti ország, de inkább (a politikai vezetés legalábbis) irányító akar lenni.

 • sheratan

  titán

  Ja, nyilván csak ez a két opció van, hogy csicska vagy izomból lenyomni a másikat :U

  Z10N: Valószínűleg kína is tartozik ide-oda, csak ők nem publikálják ezeket az adatokat. Amúgy a tendencia jelenleg úgy néz ki, hogy a kínai adósság csökkenése, a '19-es számok szerint már Japán a legnagyobb külföldi hitelező.

  [ Szerkesztve ]

 • sheratan

  titán

  Köszi, nekem elég hitelesek az egyetemi tanulmányok, mint forrás :R A kínaiak geomanciára használták az iránytűt, nem tájékozódásra. Az ókori és még középkori kínában nem léteztek olyan minőségben tudományok, mint amit manapság tudománynak tartunk, az egész csak egy "vallásos adminisztrációnak" minősült, amíg a jezsuiták be nem vitték a nyugati szemléletet és eszközöket. A puskaport is kb ünnepi durrogtatásra használták, amíg nyugaton rá nem jöttek, hogy másra is lehet. Jó nagy hülyeség a néhány kínai filmben megjelenő haditechnika, ezek nem történelemhű források :N

  Z10N: Én sem, de kb 2 kattintással el lehet jutni a US treasury oldalára, ahol fent vannak az aktuális adatok havi bontásban. Jaja, óriási számok ezek, de a világ egyik legnagyobb gazdaságáról van szó. Az össz tartozásuk kb 5%-a vagy még kevesebb van a kínaiak felé, ami arányosan nézve nem akkora nagy összeg. Ettől még persze eléggé egymásba van fonódva a két ország gazdasága, ahogy sok másiké is (lásd a többi államot azon a listán például).

  Komplikato: Persze, ez így is van, a jelenlegi gazdaság is hitelekre és mesterségesen teremtett értékekre épül, de ez nincs másként a túloldalon sem. A kínai gazdaság fő mozgatóját manapság nem annyira a külföldi gyárak adják, mint a belső ingatlanpiac, amit az állam tüzel és emel az egekbe. Na, az is egy óriási lufi, amit jelenleg állami igazgatással fújnak egyre feljebb, csak kérdés, meddig megy? Mert értéket nem nagyon teremtenek vele, tele van az ország haszontalan új építésű szellemvárosokkal lassan, amit csak befektetés miatt építenek és aztán adnak-vesznek egymás között, aztán 2-3 év alatt hullanak szét, mert olyan silány minőségben húzták őket fel, hogy amúgy lakhatatlanok (de nem is arra kellettek). Illetve megaprojektekkel, amik soha ki nem fizetődő felhőkarcolók és hasonló megalomán dolgok. Nem véletlen hoztak olyan törvényt mostanában, ami korlátozza az új felhőkarcolókat: az ilyen projektek jelentős része bukás volt, amit az állam kellett kivásároljon, hogy egyáltalán be tudják fejezni (pl. a Shanghai Tower is).
  Ha egyszer eljutnak oda, hogy megfeneklik az építőipar, akkor elég nagy bajban lesz azért ott is a gazdaság, nagyon sokan nagyon sok pénzt fognak bukni (elsősorban az alsóbb rétegekből persze). Emlékszem még, amikor olyan 2015 táján volt egy kisebb bizonytalanság a shanghai-i tőzsdén, már attól is egy csomóan kvázi nincstelenek lettek. Arra felé kb mindenki tőzsdézik, vagy ingatlanba fektet, akinek kis pénze is van. De azért ez elég kétélű dolog, ha egyszer úgy alakul, hogy benéznek valamit az állambácsinál, aki stabilizálni próbálja ezeknek a volatilitását.
  Az az ország ilyen szempontból egy elég fekete doboz, a környezetére tett hatásai alapján lehet következtetni dolgokra, mert a hivatalosan közölt számok nagyjából annyira lehetnek köszönőviszonyban a valósággal, mint annak idején a szovjet időkben.

Hozzászólok Aktív témák