Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• nextman

aktív tag

válasz vzozo #440 üzenetére

Rendben. De ez csak a konferencia cime lesz, amirol igazabol beszelni fogok majd, az meg valami teljesen mas lesz:)

• vzozo

senior tag

válasz nextman #439 üzenetére

Sulyos hianyunk van aranybanya tulajdonosokbol, multi ceg alapitokbol es gyongyhalaszokbol is.

Szerintem szervezz te is egy konferenciát, ahol ezeket részletesen kifejtheted. Ha a híranyag bekerül a mainstream médiába, mint ez az IT vonatkozású hír tette, akkor fizetek neked egy sört. Deal?

• nextman

aktív tag

válasz MrSealRD #438 üzenetére

Kik nem termelnek? A nem letezo emberek?:)
    Termelnek, mint pekek, csak max kevesebbet.:)
    De ez eleg rossz pelda, mert ezer ilyet lehetne mondani. Sulyos hianyunk van aranybanya tulajdonosokbol, multi ceg alapitokbol es gyongyhalaszokbol is.

• MrSealRD

veterán

válasz nextman #437 üzenetére

Mert ők nem termelnek GDP-t. Csak, hogy egy példát mondjak...

• nextman

aktív tag

Elolvastam a cikket, de nem arrol szol, mint ami a cime. Miert lenne sulyos gond az informatikus hiany?
    Vilagbajnok labdarugokkal sem vagyunk jol ellatva, azt megsem tartjuk sulyos gondnak.

• priti

addikt

Nem informatikushiány van, hanem rentábilis cégből van hiány.
    Olyan informatikát szeretnék, amihez 8 ember kell, de csak egyet akarok foglalkoztatni, mert úgy vagyok rentábilis. Mellette olyan sötét vagyok hozzá, hogy még a tanácsot sem értem és én vagyok a cégvezető. :DDD A többi meg süket duma.

• Cathfaern

nagyúr

válasz DJ Mythos #428 üzenetére

"Kérdezem én: - szerintük tudnak annyival többet fizetni, egy másik hasonló cégnél, hogy megérje a váltást és beüljön az ember ugyanazt pepitában csinálni?"
    A cégek 90%-nál a dolog úgy néz ki, hogy elkezdesz dolgozni mondjuk 1 év munkatapasztalattal, az 1 év munkatapasztalatnak megfelelő fizetésért. Majd 4 év múlva ugyanott dolgozol, tehát lesz már 5 év munkatapasztalatod, viszont a fizetésed lesz 1 év munkatapasztalatos fizetés + infláció + 0-10%. Innen fogsz váltani egy 5 év munkatapasztalatos fizetésre, ami nem "fillérekkel több".

"miért nem értik meg, hogy mi arra vagyunk kiképezve (valaki írta már korábban), hogy kb. fél-egy év alatt bármilyen új (akár több felelősséggel járó, komplexebb) feladatkörbe beletanuljunk?"
    Ezzel vitatkoznék. Ha van egy nagyon jó (szimpla) programozó, akkor biztos vagyok benne, hogy bár most javában programozik, fél-1 éven belül node.js-ben is nagyon jó programozó lesz. Viszont nem vagyok biztos abban, hogy fél-1 éven belül jó fejlesztési vezető lesz. Az, hogy az adott szinten meg tud tanulni valaki egy más területet, nem jelenti azt, hogy komplexebb és/vagy eltérő feladatkört is meg tud tanulni. Mert nem biztos, hogy csak lexikális tudás és tapasztalat választja el azt a két területet.

• vzozo

senior tag

válasz DJ Mythos #432 üzenetére

Erre konkrétumok nélkül nehéz mit mondani, lehet te ilyet láttál. Én pl. néhány éve oldalra mozogtam, konkrétan nulla tapasztalattal az adott munkakörbe, és csak felvettek. Igaz, nem voltam 100%-osan biztos, hogy feküdni fog az a feladat, sőt, a leendő főnökömmel is sokat beszéltünk róla, hogy én addig teljesen más napi rutinban éltem és dolgoztam, de aztán csak összejött. Nem mondom, hogy álommeló, de ez kellett mind karrierben az előrelépéshez, mind pedig a kivándorláshoz.

Most már újra agyalok rajta, hogy visszamozgok, persze már jóval magasabb beosztásba érkezvén.:) Meglátjuk, nem hajt a tatár.

Bizonyos pozíciókba csak úgy kerülhetsz be ezek szerint, ha az adott munkáltatódnál előléptetnek bele.

Ilyen is lehet, sőt, ilyet láttam is már. Meg olyat is, aki beragadt akár 10 évre is egy adott poziba, de neki mondjuk sok motivációja nem volt a váltásra, "good enough". Különbözőek vagyunk.:)

• DJ Mythos

aktív tag

válasz dabadab #429 üzenetére

Második blokkra reagálnék: amennyire én látom, de ez lehet csak egy szűk merítés. Nem senior poziba is elvárják az 1-3 év releváns tapasztalatot. (Én ezt látom most, ha szétnézek az álláshirdetéses portálokon.) Nekem ezzel van "bajom". Bizonyos pozíciókba csak úgy kerülhetsz be ezek szerint, ha az adott munkáltatódnál előléptetnek bele. Különben munkahelyváltással nem tudsz, mert nincs meg az x év tapasztalatod. Itt főleg az oldalra lépésről beszélek, nem a junior-senior vonalon való mozgásról. Bár lehet csak nekem vannak ilyen igényeim.

Tapasztalathoz csak annyi még, hogy ok értem én. Kell. De hogy szerezz tapasztalatot, ha közelébe se engednek (lásd amit fent írtam) olyan munkakörnek, ahol azt megszerezhetnéd. (Elég nyitott szemmel járok, ha önfejlesztésről van szó. De mindig az a kérdés, hogy ok, csináltad ezt meg azt konkrétan munkakörben? Behazudni, hogy de-de csináltam, na azt meg nem fogom.)

• DJ Mythos

aktív tag

válasz vzozo #431 üzenetére

Félre értettél szerintem. Én nem az egyetemről kikerülő emberekről beszélek, hanem aki párszor (több munkáltatónál) jó néhány évet már lehúzott az iparban (azaz kb. 8-10 év tapasztalattal) és szeretne váltani. Azaz a soft-skillek rendben lennének egy új feladatkörhöz, de mivel abban még konkrétan nem töltött el 3 évet, meg se fontolják, hogy felvegyék.

• vzozo

senior tag

hogy mi arra vagyunk kiképezve (valaki írta már korábban), hogy kb. fél-egy év alatt bármilyen új (akár több felelősséggel járó, komplexebb) feladatkörbe beletanuljunk?

Konkrét IT technológiába, termékismeretbe esetleg. De a soft-skilleket senki sem szerzi meg fél év alatt, arra egy élet is kevés, folyamatosan fejlődik az ember.

Ha ez a felvetés így az eszedbe jutott, akkor valószínűleg fogalmad sincs róla, hogy milyen különbségek vannak egy totál kezdő, egyetemről esetleg némi gyakorlattal kiesett munkavállaló, és egy néhány évet már rendesen működő, ésszerűen szervezett, jó menedzseri gárdával ellátott cégnél dolgozó ember között.

törölt tag

válasz velizare #424 üzenetére

Igazad van, tényleg hibás a definícióm, mert konkrétan a mérnöki tervezés műszaki alapokra épül, ezért nem mérnöki szak például a pénzügy.

• dabadab

titán

"Kérdezem én: - szerintük tudnak annyival többet fizetni, egy másik hasonló cégnél, hogy megérje a váltást és beüljön az ember ugyanazt pepitában csinálni?"

Az amolyan széles körben elfogadott bölcsesség, hogy ha valaki magasabb fizetést akar, akkor ne a cégen belüli fizetésemelésben bízzon, hanem menjen másik céghez.

"- szerintük ha valaki egy poizban lehúzott 3 évet (25-35 éves fejjel) vagy 5-10 évet (35-45 évesen) még legalább ugyanennyi évet le akar húzni ugyanolyan poziban fillérekért többért?"

Nem értem a kérdést. Ha valahová három év tapasztalattal keresnek fejlesztőt, akkor senior fejlesztőt keresnek, akinek meg tényleg csak ennyi tapasztalata van, az addig leginkább junior volt.
    Az se teljesen világos, hogy miből gondolod, hogy "fillérekért többért" - ez inkább a cégen belüli előléptetéseknél szokott lenni: "tessék itt az új pozíció, sokkal több felelősséggel, és jár hozzá 0-10% fizetésemelés"

"miért nem értik meg, hogy mi arra vagyunk kiképezve (valaki írta már korábban), hogy kb. fél-egy év alatt bármilyen új (akár több felelősséggel járó, komplexebb) feladatkörbe beletanuljunk?"

Ez eddig rendben van, viszont a tapasztalatnak önmagában is komoly értéke van és nehezen pótolható mással.

• DJ Mythos

aktív tag

Még egy valamit nem értek, és ez kikívánkozik. Nézegettem most pár hirdetést, álláskeresős portált. Multis környezetben: fejlesztő, támogatás, projekt vezető, analyst, min. 3 év, középvezetői pozícióban mindenhol elvárják a min. 5-10 év adott területen szakmai tapasztalatot.
    Kérdezem én: - szerintük tudnak annyival többet fizetni, egy másik hasonló cégnél, hogy megérje a váltást és beüljön az ember ugyanazt pepitában csinálni?
    - szerintük ha valaki egy poizban lehúzott 3 évet (25-35 éves fejjel) vagy 5-10 évet (35-45 évesen) még legalább ugyanennyi évet le akar húzni ugyanolyan poziban fillérekért többért?
    - miért nem értik meg, hogy mi arra vagyunk kiképezve (valaki írta már korábban), hogy kb. fél-egy év alatt bármilyen új (akár több felelősséggel járó, komplexebb) feladatkörbe beletanuljunk? csak ez a bizalom úgy látszik munkaadói oldalról nincs meg. nekem erre az a válaszom, hogy akkor legyen is hiány...

• vzozo

senior tag

válasz #35193216 #419 üzenetére

Basszus, én vagyok hülye, hogy újra belementem egy olyan vitába, ami részleteiben már lezajlott veled, és adekvát lezárást is kaptál rá az egyik topiktársunk által: (#3648) Tapsi válasza

• Enemy

aktív tag

válasz #35193216 #423 üzenetére

Pedig van!
    Én helyben ahol lakom tőbbet is tudnék mondani.
    Régóta keresem a helyem. Az egyik nagy cégnél olyan a rendszer gizda akinek köze nincs a munkájához
    A másik helyen is mutyi van. Az exfönököm bejáratos a céghez, addig egyezkedtek amíg informatikus felvétel helyett a cégük csinálja a rendszert.
    Ami bosszant hogy sok év után is utána nyúlnak az embernek, nem csak utánam, más volt kollegám után is. És nem segítő szándékkal. De remélem az élet során a mérlegbe rakott rengeteg jót a sors majd díjazza és egyenlő lesz a mérleg.

• velizare

nagyúr

válasz #35193216 #404 üzenetére

nem igazán. a tervezés a munka minden részén jelen van. tervez a hr-részleg is, hogy hány és milyen képesítésű munkaerőt kell felvennie, mennyi fog várhatóan távozni az év folyamán, a meglévőek képzése hogy fog kialakulni, terveznek a projektek is, költségekkel, munkaerővel, szabadságokkal, tervez a pénzügy is, nemcsak bevételekkel és kiadásokkal, hanem azzal is, hogy pl. hó elején mindig legyen elég likvid tőkéje a cégnek elutalni a fizetésedet. de a tervezéstől nem lesz mérnök senkiből sem a kontrollingon. :)

törölt tag

válasz Enemy #422 üzenetére

Pedig pont az informatikus az a szakma(csoport), ahol legkevésbé számít az urambátyám rendszer, mert egyszerűen sok az olyan munkakör, ahová nem kerülhet olyan, akinek lövése sincs semmiről.

• Enemy

aktív tag

válasz Dr. Akula #417 üzenetére

Valóban a magyar cégek egy részénél csak az ismeretség számít. Sógor koma, jóbarát, illetve az aki rendesen és jól tud ....
    Sajnos nem egy helyet tudok mondani ahol nem a tudás, felkészültség számít hanem a kapcsolat. Teljesen mindegy hogy ért -e hozzá vagy sem. Ha az ember a tapasztalatát leírná akkor kivégeznék.

• Enemy

aktív tag

válasz Khelben #1 üzenetére

Egyet értek veled. Vidéken vagy felvesznek de akkor játszanak a béreddel és a bejelentéssel.
    Meg nem fizetnek. Letehetsz te bármit az asztalra. Le sem sza-ják.
    A főváros az más.

törölt tag

válasz #35193216 #419 üzenetére

Hozzáteszem, még mielőtt ez lesz a következő, a képzés alatt másfél évig dolgoztam gyakornokként is (1 évet egy, fél évet egy másik szoftverfejlesztő cégnél). Mielőtt az jön, hogy ezzel a lehetőséggel sem éltem / nem tudtam róla. Valószínűleg, ha ezt nem teszem, nehezen találtam volna végzés után állást. Ha meg nem programozok hobbi szinten, nem folytatok folyamatos önképzést, akkor valószínűleg gyakornoki munkát sem találtam volna, mert olyan embert nyilván nem kerestek, aki csak azt tudja, amit "belévertek".

De az a baj belemegyek a csapdába, hogy magamról beszélek már megint, holott egyáltalán nem ez a lényeg.

törölt tag

válasz vzozo #418 üzenetére

"Először az volt a baj, hogy műszaki/mérnökinfón nem tanítanak programozást. Megmondtuk, hogy de."

Nem írtam sehol ilyet. Azt írtam, hogy kevés, alacsony szintű, nem eléggé megalapozott, és a versenyszférában édeskevés az elhelyezkedéshez. Kezdetektől erről ugattam, nem később jött, hogy tanítanak, de keveset. Másrészt nem csak a mérnökinfóról írtam, hanem a proginfóról/progmatról is is.

Én is tudnám sorolni, hogy hányféle programnyelvet tanultam egyetem alatt. Nem biztos, hogy teljes a lista, de C, C++, Delphi, Java, C#, PHP, Javascript, R, Lisp, Matlab emlékszem hogy voltak. Használható tudást viszont nem adtak egyikből sem, 1-1 hét alatt tutorialokból el lehet jutni arra a szintre, amennyit oktattak ezekből. De biztos kizárólag az az egyetem volt szar, ahol én tanultam... Azt már csak úgy megjegyzem, hogy nekünk a tantervben több programozás volt, mint a jelenlegi BME-s mérnökinfós tantervben.

Milyen indoklással csaptam le a szabadon választható tárgyakról szóló érvelésed? Érveket írtam, hogy a gyakorlatban nem azt tudod felvenni, amit akartál, és hogy általában szintén csak nagyon alapokba mennek bele, ami nem is csoda mondjuk heti 2 óra * 14 hét esetén.

"Amikor szóba kerül, hogy más, nemzetközileg jóval magasabb presztízsű helyeken is hasonló a tanterv, akkor meg az a baj, hogy ez mégsem elég a munkáltatók, és a cégek számára."

Nem, nem az került szóba, hanem azt írtad, hogy máshol is oktatnak analízist. Holott egy szóval nem írtam, hogy az a baj, hogy analízist oktatnak nálunk. Egyébként angolszász országokban, de németeknél, osztrákoknál is, teljesen más a képzések módszertana, tehát még ha találsz is hasonlóságokat is a tantervben, a gyakorlata teljesen más.

"Na mit gondolsz, akkor miért van mégis minden jelentős munkahelyen gyakornoki program, világszerte mindenhol? IT, persze, de pénzügy, marketing, kormányzati szektor, géntechnológia, még a traktorgyártó John Deere-nél is van trainee lehetőség."

Mert az egyetem nem konkrét pozíciókra képez embereket, hanem az alapokat adja meg, legalábbis arrafelé igen, nálunk meg azt sem. Az alapokat viszont nem fogják a cégek megtanítani az egyetem helyett. A gyakornoki program nem felhozó program!

"Az a baj, hogy az egésznek fura az optikája. Tudod, olyan savanyú a szőlő jellegű kinézete van. "

Amíg erről az egybites logikáról nem szállsz le, hogy mindenki, akinek más a véleménye, annak savanyú a szőlő, addig nem csodálkozok, hogy egy szót sem értesz meg a mondandómból. Mondom, nem rólam volt szó, és nem is rólad, hanem rendszer szintről beszéltem, csak te hoztál fel személyes példákat, erre én is, de ezek még mindig csak valaminek az alátámasztására szolgálnak, és még mindig nem személyes kérdések.

"Elvégeztél (?) egy akármilyen egyetemet (bocs, fogalmam sincs mi az a Pannon Egyetem, az én időmben ilyesmi nem létezett)"

Veszprémi Egyetem volt a neve, talán 2007 körül változtatta a nevét Pannon Egyetemre, a szocializmusban pedig Veszprémi Vegyipari Egyetem volt a neve. 91 óta van műszaki informatikus képzése.

"ellenben az kiderült, hogy nem használtál ki semmilyen kutatási-önlabos lehetőséget, nem építettél kapcsolati hálót, sőt, még azzal sem nagyon voltál tisztában, hogy extra tárgyakat lehet felvenni, vagy csak szimplán belógni az érdekes előadásokra."

És ez miből derült ki? Hányszor leírtam, hogy a mellékes lehetőségek sokkal fontosabbak voltak nekem, mint maga a képzés, és én magát a képzést tartom 0-nak. Extra tárgyakat is vettem fel, én írtam ugyanis azt is, hogy max. 10%-ot lehet, amiből pont nem futottam ki, extrán mondjuk nem fizettem ezért. Elképesztő, hogy vitatkozunk már egy ideje, és akkor ilyenekkel jössz, holott a mondandómból egyértelműen kiderült, hogy a kutatási lehetőségeket leszámítva az összes felsorolttal éltem.

Szerk..
    De lehet, hogy ez volt a kommentem, ezzel a kommenttel most felidegesítettél, mert kiderült, hogy hiába írtam eddig mindent, mert 0 amit megértettél belőle, csak a prekoncepcióidat hangoztatod újra és újra.

• vzozo

senior tag

válasz #35193216 #398 üzenetére

Esküszöm még mindig nem tiszta, hogy mire akarsz kilyukadni.

Először az volt a baj, hogy műszaki/mérnökinfón nem tanítanak programozást. Megmondtuk, hogy de.

Azután jött, hogy oké, tanítanak, de keveset. Erre egyrészt linkeltem tantervet, másrészt leírtam, hogy annak idején miket tanítottak. Elég bőséges volt a lista.

Azonban nem, még itt sem látod be, hogy igazából műszaki infón is lehet programozást tanulni, hiába említem meg a szabadon választható tárgyakat, azt lecsapod egy olyan indoklással, amit egy nyeretlen kétévestől elfogadnék, de egy egyetemet megjárt és elvégzett (?) embertől azért már furán hangzik.

Amikor szóba kerül, hogy más, nemzetközileg jóval magasabb presztízsű helyeken is hasonló a tanterv, akkor meg az a baj, hogy ez mégsem elég a munkáltatók, és a cégek számára. Na mit gondolsz, akkor miért van mégis minden jelentős munkahelyen gyakornoki program, világszerte mindenhol? IT, persze, de pénzügy, marketing, kormányzati szektor, géntechnológia, még a traktorgyártó John Deere-nél is van trainee lehetőség.

Most akkor úgy általában kérdőjelezed meg a felsőoktatás értelmét? Hiszen mindenhol szar az oktatás, ha utána a cégek nem tudnak egyből alkalmazni, hanem mindenféle felhozó-programokra van szükség, nemde? Nem lehet, hogy te száguldasz szembe azon a bizonyos autópályán?

Az a baj, hogy az egésznek fura az optikája. Tudod, olyan savanyú a szőlő jellegű kinézete van. Elvégeztél (?) egy akármilyen egyetemet (bocs, fogalmam sincs mi az a Pannon Egyetem, az én időmben ilyesmi nem létezett), ellenben az kiderült, hogy nem használtál ki semmilyen kutatási-önlabos lehetőséget, nem építettél kapcsolati hálót, sőt, még azzal sem nagyon voltál tisztában, hogy extra tárgyakat lehet felvenni, vagy csak szimplán belógni az érdekes előadásokra.

• Dr. Akula

félisten

válasz Cathfaern #416 üzenetére

Magyar piacon nem számít a tudás, csak az ismerősök, pártközeliség. Ilyen zsebpénzek miatt felesleges is lenne hatalmas tudást felhalmozni. Akinek sikerül "túltanulnia" magát, az meg úgyis dobbant.

• Cathfaern

nagyúr

válasz Dr. Akula #414 üzenetére

Jah, ebből lesznek az olyan infós cégek, amik ha időben összelapátolnak maguknak partnerkört, akkor elvegetálnak 5-10 évig, majd eltűnnek a süllyesztőben. Vagy ha nem tudnak összelapátolni, akkor hamarabb is. Informatikában ha nem vagy hatékony, lemaradsz. Mert garantálom, hogy lesz aki beelőz. Csak idő kérdése. És itt az időt nem generációkban mérik, hogy téged az már nem érdekel mert nyugdíjas leszel mire az eljön.

• Dr. Akula

félisten

válasz Cathfaern #413 üzenetére

És tényleg: A Java nyelv szintaxisát főleg a C és a C++ nyelvektől örökölte. Az hogy valamilyen alapú, nem azt jelenti hogy tökugyanaz, hanem hogy arra épül. Az F-22 nek is őse a Wright tesók repülője.

• Dr. Akula

félisten

válasz vzozo #390 üzenetére

"Az IT egy olyan szakterület, ahol illik jó képességű embereket összerakni"
    1. Nincs annyi superman ahány álláshely.
    2. Azok már rég Londonban dolgoznak, nem ennyi pénzért.
    Tehát abból lehet válogatni ami marad. Moslékkal is lehet tüzet oltani.

"mert csak akkor lehet hatékonyan haladni a munkával"
    Mint minden más szakmában. Kérdés cél-e a hatékonyság. Idővel mindenki rájön hogy nem az eszmék, a társadalom megváltása a cél, hanem az hogy minden hó végén biztosan ott figyeljen az utalás a számlán. Mint a zsidóviccben: Új munkahely, jön haza a fiú. - Apa, 1. nap megoldottam azt a problémát ami neked 20 évig nem sikerült. - Te hülye vagy fiam, abból éltünk 20 évig.

• Cathfaern

nagyúr

válasz dabadab #412 üzenetére

Arról nem is beszélve, hogy ha a C# azért C++ alapú, mert hasonló a szintaxisa, akkor a java is C++ alapú :)

• dabadab

titán

válasz Dr. Akula #410 üzenetére

"A szókészlet meg a beszélt nyelv leglényegtelenebb eleme..."

De legalábbis a legkönnyebben változó. Egyébként emvynek teljesen igaza van abban, hogy a szintaxis olyan nagyon nem oszt - nem szoroz, ha nincs nagyon elrontva, és az, hogy két nyelvnek hasonló a szintaxisa, még messze nem jelenti azt, hogy bármi közük lenne egymáshoz (és fordítva). Vannak pl. ránézésre egészen C-nek kinéző scriptnyelvek, de ettől még egy dinamikusan kiértékelt nyelvből nem lesz platformfüggetlen assembly.

• fordfairlane

veterán

Most látom, van ilyen, hogy HTTP Alapítvány. Vicces.

• Dr. Akula

félisten

válasz emvy #384 üzenetére

A szókészlet meg a beszélt nyelv leglényegtelenebb eleme...

• CounterBoci

senior tag

válasz pakriksz #407 üzenetére

Te szerencsétlen nekem sincs diplomám :D Csak herótom van már tőle, hogy akinek van, még köszönni sem tanítják meg az "egyetemen". Szerintem ez állhat a háttérben. Ha elvégezte legalább írni-olvasni tud.

• pakriksz

őstag

válasz CounterBoci #406 üzenetére

aham, tehát akinek nincs felsőfokú papírja az hülye :D jóllvaan, ezt legalább sikerült bemagolnod :C

Akkor még is igazak azok a sztereotípiák a felsőoktatásban tanulók egy részéről ;)

• CounterBoci

senior tag

válasz pakriksz #402 üzenetére

"paradox módon még is a munkahelyek nagy részénél felsőfokú papírt követelnek meg."

legalább így a 80iq alattiakat kiszűrik...

törölt tag

válasz pakriksz #402 üzenetére

Valójában nem a felsőoktatás lett szarabb (bár az utóbbi időben azért az is valamennyire), hanem a világ változott, a felsőoktatás meg nem haladt a korral.

törölt tag

válasz velizare #403 üzenetére

A mérnök a tervezéstől mérnök (hogy ez műszaki rajzként, tervező szoftverrel, vagy hogyan, az részletkérdés, és az is, hogy mit tervez, házat, szoftvert, villamos hálózatot, gépet, stb.). Nyilván nem minden mérnök szakot végzett végez valójában mérnöki munkát, és sok informatikus is végez mérnöki munkát, ettől még a mérnök-informatikus a 3 informatikai szakterületen lévő szak közül a legáltalánosabb informatikus szak, így természetesen az ezen a szakon végzettek töredéke fog mérnöki munkát végezni.

Egyébként Magyarországon a mérnök szót szűkebb értelemben használják általában, mint az angolszász világban az engineer szót. És azt se felejtsük el, hogy a mérnökinformatikus szak korábban műszaki informatikus névre hallgatott, ahol a műszaki a jelzője az informatikusnak, így az új változatban a mérnök is jelzőként szerepel.

• velizare

nagyúr

válasz #35193216 #401 üzenetére

régen a földmérőt hívták mérnöknek. az ő munkájukhoz legközelebb most az építészmérnököké áll. tudod, akiknek durva esetben akár 100-120 rajzórájuk is van egy szemeszterben.
    a modernebb felfogás szerint a mérnök problémákat old meg. a szoftveresen megoldható problémákra szakosodottakat nehéz lenne innen kizárni. :N
    hogy te mit tekintesz mérnöknek, azt kegyesen nem osztottad meg velünk. :N
    az utolsó kérdésedet nem értem, szerinted én hol írtam, hogy szerinted gagyibb lenne? :F

• pakriksz

őstag

válasz vzozo #370 üzenetére

nem a bme-t utálom, kb az egész hulladék magyar felsőoktatást, már leírtam miért: elavult, értelmetlen fölösleges töltelékanyagokkal van tele, az egyetlen ami hatékonyan megy, a "mi szartuk a spanyol viaszt" életérzés terjesztése, amit már rögtön az elején elkezdenek.
    Utóbbinál személy szerint alig bírtam elfojtani a röhögést, amikor hallgattam ahogy felszopták önmagukat meg a "szent" intézményüket az előadók, olyan volt mint egy vallási szekta előadása :)
    Az egész dolog arra megy ki, hogy sok állami támogatást/tandíjat szedhessenek be, nem a hatékonyságról szól. Tényleg mindenki csak azért "tanul" ilyen intézményeknél hogy papírt kapjon, aki meg nem az nagyon naiv.

"Aztán persze 15 év eltelt azóta, lehet leromlott az oktatás színvonala, és most már tényleg csak 20-40 éves (sic!) dolgokról beszélnek az előadókban."
    Igen, mindig pont akkor kezd romlani az oktatás színvonala amikor mi túl vagyunk rajta ugye? :) "Nahát nahát! Ez ezek a mai fiatalok!? Beeezzeg a mi időnkben!" :)

"Ennél élete első munkahelyén az első (na jó, második) héten többet fog kódolni, mint az egyetemen egy félév alatt."

Erről van szó, nemrég volt az indexen egy cikk, hogy a a hallgatóknak valami 14%-a tartja hasznosnak a felsőoktatási képzést, a munkáltatóknál még ennél is kevesebben bíznak benne... paradox módon még is a munkahelyek nagy részénél felsőfokú papírt követelnek meg.

törölt tag

válasz velizare #400 üzenetére

Ez hogy függ össze azzal, hogy mit tekintünk mérnöki szaknak? Mondtam én, hogy a mérnök-informatikus szak gagyibb lenne, mint a mérnöki szakok?

• velizare

nagyúr

válasz #35193216 #397 üzenetére

"Ezt mond meg egy mérnöknek (legyen az villamosmérnök, vegyészmérnök, energetikai mérnök, bármi), és ki fog röhögni. Nem véletlenül."
    elsőévben. aztán elmúlik a szakmai sovinizmus, mert a villanymérnöknek mutatnak egy matlabot, plc-t, vagy egy másik specifikus fejlesztőkörnyezetet, a vegyésznek egy reakciók szimulálására ahsznált szoftvert, a gépésznek valami cadet, vagy végeselem szimulátort, stb. :K

törölt tag

válasz vzozo #395 üzenetére

"Most neked mi a bajod? Lehet a pannon egyetem fos volt, ezért rosszak a tapasztalataid. Vagy az böki a csőrödet, hogy fizikát meg analízist kell tanulni? Basszus, még a nagy MIT-n is oktatnak ilyeneket CS-n."

Nem azzal van a baj, hogy analízist oktatnak, de már többször kifejtettem. És nem konkrét egyetemmel van a baj, hanem a hazai hozzáállással a felsőoktatásban.

"Az élet nem habostorta. Én igy gyűlölök költségelszámolást készíteni a munkahelyemen, de az adóbevallás sem a kedvenc időtöltésem. Sőt, a kertet felásni sem szeretem, de attól néha még kell."

Ja, csak előbbit törvényi, utóbbit praktikus okokból meg kell csinálnod. Nagy különbség, ha valamit előírnak egy tantervben úgy, hogy legyen valami, ha már olyat nem tudnak vagy nem akarnak oktatni, amit használni fogsz. Érdekes, pl. közoktatásban miért nem tanítják az adóbevallást, vagy csak legalább a hátterét, hogy mi a célja, miért kell, mik az elvei, ezzel szemben memoritereket meg bevágatnak irodalomból?

"Pedig ez van, az emberek jelentős része hülye. Tudom, fáj, de ezzel szembe kell nézni. A problémamegoldás egyik első lépése a valós helyzet felismerése, és az azzal való szembenézés."

Igen, az emberek jelentős része hülye. De ezekkel a hülyékkel is kezdenie kell valamit az oktatásnak.

"Ennek mi köze van az önképzéshez? Vagy úgy érted, hogy ez egyfajta driver? "

Igen, és az ellenkező irányba driver. Az önképzés ugyanis onnan indul (és ez nem IT specifikus), hogy nem egy és egyetlen forrásra, a tananyagra alapozunk. Ha egy oktató ezt bünteti, az nem jó. Mellesleg az egész közoktatás erre épül, hogy adott a tananyag, azt nyakald be, hogy el is gondolkodj rajta, vagy más dolgoknak is utánanézzél, arra nem, azt csak a jobbak teszik meg, pedig ha lenne motiváció, sokkal többen tennék meg. A felsőoktatás is nagyrészt ilyen, sajnos, pedig annak pont nem ilyennek kéne lennie. Valószínűleg az angolszász modell a kevés óraszámával, több otthoni feladattal jobban motivál az önképzésre.

"de talán éppen ez az, ami hajtja az embert, hogy megismerje a világot, hogy megtudja hogyan lehet még máshogy is csinálni."

Nem, ez arra hajt, hogy úgy böfögd vissza, ahogy az oktató kívánja. Nyilván hozzád képest máshogy, már ha van neked elképzelésed alapból, de a világhoz képest ez inkább csak szűkítő. Az egyetemnek elvileg pont arról kéne szólnia, hogy önállóan utánajársz dolgoknak, és nem csak és kizárólag az előírt tananyag alapján gondolkodsz. Ehhez képest a legtöbb esetben pont az ellenkezőjéről szól, nem tágítja, hanem szűkíti a látókört.

törölt tag

válasz vzozo #395 üzenetére

"Mégis mit tegyen hozzá? Adja az infrastruktúrát, az eszközöket, az oktatókat, a nemzetközi kapcsolatokat, a tananyagot - mégis mi a büdös francot kellene még adnia? Maláj kurvákat akik orálisan kényeztetik a diákot?"

Mondjuk olyan oktatókat, akiknek köze van a szakmához, és a kapcsolatok alatt többségében versenyszférabeli kapcsolatokat, és nem más egyetemek közötti kapcsolatot, többnyire kutatási területen, ami aztán a 98%-ot nem fogja érinteni.

"Nem IT-s szak, hanem mérnök informatikus. "

A mérnök informatikus az egy IT-s szak. A programtervező informatikus és a gazdaságinformatikus is.

"Egyrészt mérnök."

Ezt mond meg egy mérnöknek (legyen az villamosmérnök, vegyészmérnök, energetikai mérnök, bármi), és ki fog röhögni. Nem véletlenül.

"Másrészt az egész talán az angol computer science-hez áll a legközelebb. Nézd meg miket oktatnak más, nagynevű egyetemeken CS képzésben."

Nincs egy az egyben megfelelője, de szerintem a CS inkább a programtervező informatikushoz áll közelebb, legalábbis amit én néztem tanterveket anno, az alapján, persze mindenütt más valamennyiben.

Igen, valóban úgy van, hogy +10%-ot még a tanterven felül is fel lehet venni. Más kérdés, hogy bármit amit felveszel, csak ízelítőt kapsz belőle, mert ezek általában nem egymásra épülő dolgok (nekünk volt kivétel, php 2 féléves volt, illetve volt régi rendszerben 4 féléves Java, de utóbbi csak nagyon szerencséseknek jött össze ütközés nélkül, az oktató pedig amúgy is nagyon kezdő szinten volt, tehát nem lehetett újat tanulni tőle).

Nekem személyesen nem az a problémám utólag, hogy a szórótárgyakon ne tudtam volna átmenni (volt ami nem elsőre sikerült, de volt olyan, amiből elsőre 5-öst kaptam, míg sokakat megbuktattak), hanem az, hogy elvette az időmet, részben az önképzéstől, részben a kevés hasznos szakmai tárgytól. Mert utóbbinál amúgy általában relatív kicsik voltak az elvárások.

törölt tag

válasz Jhonny06 #394 üzenetére

Az én fejemben nincsen ilyen tévhit, csak itt konkrétan az informatikai szektorról van szó.

Mondjuk annyi különbség, hogy mi előnyben vagyunk, mert a legtöbb tudás online elérhető, és a gyakorlatban is megvalósítható, addig vannak szakmák és szakterületek (IT-n belül is, de a többség nem ilyen), ahol a gyakorlat csak vállalati környezetben szerezhető meg.

• vzozo

senior tag

válasz #35193216 #391 üzenetére

A probléma ott van, hogy ehhez az egyetem nagyon-nagyon keveset tesz hozzá

Mégis mit tegyen hozzá? Adja az infrastruktúrát, az eszközöket, az oktatókat, a nemzetközi kapcsolatokat, a tananyagot - mégis mi a büdös francot kellene még adnia? Maláj kurvákat akik orálisan kényeztetik a diákot?

Igen, jobban kézre áll, de mivel egy IT-s szakon IT-seket képeznek

Nem IT-s szak, hanem mérnök informatikus. Egyrészt mérnök. Másrészt az egész talán az angol computer science-hez áll a legközelebb. Nézd meg miket oktatnak más, nagynevű egyetemeken CS képzésben.

Ennyit a rengeteg szabadon választhatóról.

Mondom, lehet változtak a dolgok, 15 év sok idő.

Szabadon választható: te most a kötelezően szabadon választhatókról írsz. Ezzel szemben BÁRKI, BÁRMILYEN tárgyat felvehet, ha az előkövetelmények megvannak. Emiatt tanultam pl. médiainformatikát, menedzsmentet, pszichológiát, protokollt, tárgyalástechnikát, és talán már csak az indexem emlékszik rá, hogy mit még. Igen, ezek plusz kreditek voltak. Igen, amikor elfogyott az államilag finanszírozott keret, a zsebembe kellett nyúlnom. Igen, még is így nagyságrendileg olcsóbb volt, mint egy tetszőleges felnőttképzéses tanfolyam ára.

Sőt, továbbmegyek: fel sem kell venned a tárgyat, ha érdekel, akkor beülsz az előadásra, és tanulsz. Senkinek nem fogsz feltűnni, hacsak nem egy 5 fős csoportot fogsz ki.

Magyarországon a felsőoktatás színvonalának az egyetlen mércéje, hogy mekkora a szopatás

Nem mondom azt, hogy könnyű lett volna elvégezni, nem volt az. Mondjuk a kezdeti (!) szívások nagyrészét magamnak köszönhettem, mert néhány kommentelőhöz hasonlóan durcás kismalac voltam fiatal éveimben. Aztán erről qrva gyorsan leszoktam, és "hős mártír" helyett inkább nekiálltam azt nézni, hogyan abszolválhatom a nem tetsző, ámde mégis kötelező tárgyakat. Hogy aztán még több időm és energiám legyen a számomra már érdekes anyagra. Tehát mégegyszer: nem azt kell nézni, hogy valami miért nem sikerül, miért nem lehetséges, hanem azt, hogy hogyan lehet megoldani a problémákat.

Voltak nehéz időszakok. De azért a "szopatás" egy elég erős kifejezés, kellően magas érzelmi töltettel. Hát evvan, mindenki máshogy élte meg az egyetemi éveket...

Ez így nem oktatás, ez így egy nagy 0. Az meg hogy ezt véded...

Most neked mi a bajod? Lehet a pannon egyetem fos volt, ezért rosszak a tapasztalataid. Vagy az böki a csőrödet, hogy fizikát meg analízist kell tanulni? Basszus, még a nagy MIT-n is oktatnak ilyeneket CS-n.

Az élet nem habostorta. Én igy gyűlölök költségelszámolást készíteni a munkahelyemen, de az adóbevallás sem a kedvenc időtöltésem. Sőt, a kertet felásni sem szeretem, de attól néha még kell.

De ha szerinted minden jól van úgy ahogy van, csak az emberek hülyék,

Pedig ez van, az emberek jelentős része hülye. Tudom, fáj, de ezzel szembe kell nézni. A problémamegoldás egyik első lépése a valós helyzet felismerése, és az azzal való szembenézés.

Szerinted az önképzést mennyire alapozza meg az a hozzáállása sok oktatónak (és ilyenből tényleg rengeteg van minden egyetemen, remélem ezt legalább nem tagadod), hogy csak pontosan úgy fogadják el a dolgokat, ahogy az általuk előírt könyvben/jegyzetben áll (gyakran akár hibásan)?

Ennek mi köze van az önképzéshez? Vagy úgy érted, hogy ez egyfajta driver? Végül is ha úgy nézzük, ez nyilván gáz, nálunk is volt egy (1) oktató, akinél tudtuk, hogy vagy gondolatotolvasunk a vizsgán, vagy újra dobhatunk - de talán éppen ez az, ami hajtja az embert, hogy megismerje a világot, hogy megtudja hogyan lehet még máshogy is csinálni.

(Arra ki sem merek térni, hogy sok vérpistike azt hiszi ő tudja jól, és mindenki más jön szembe az autópályán.)

Ez az egész motiváció és ambíció kérdése.

• Jhonny06

veterán

válasz #35193216 #392 üzenetére

"felsőoktatásból kikerült emberek jelentős része nem alkalmas IT munkára, és ez nem csak Pistike problémája, hanem mivel az IT kiemelten fontos szektor, ezért az egész országé"

Miért van az a tévhit az emberek fejében, hogy ez csak az IT szektort érinti? Alapvetően az a helyzet, hogy aki nem foglalkozik a szakmájával az egyetemi órákon kívül, az valószínűleg nem lesz alkalmas munkavégzésre, amikor kikerül. Aki komolyan akar foglalkozni valamivel, az gyakorolni fog, a többieket meg legrosszabb esetben nem fogják felvenni sehova. Hol itt a probléma? Ez mindenhol a világon így van és minden területet érint. Az csak véletlen, hogy az IT szektor most annyira megy, így erről jelennek meg cikkek. Ha a mezőgazdaság szárnyalna, akkor onnan jönnének ugyanilyen infók.

törölt tag

Még egy kérdésem van:

Szerinted az önképzést mennyire alapozza meg az a hozzáállása sok oktatónak (és ilyenből tényleg rengeteg van minden egyetemen, remélem ezt legalább nem tagadod), hogy csak pontosan úgy fogadják el a dolgokat, ahogy az általuk előírt könyvben/jegyzetben áll (gyakran akár hibásan)?

törölt tag

Egyébként még mindig nem érted azt sem, hogy miről beszélek. Nem arról van szó, hogy Pistike talál-e munkát, hanem arról, hogy azért nem kapnak a cégek megfelelő munkaerőt, mert a felsőoktatásból kikerült emberek jelentős része nem alkalmas IT munkára, és ez nem csak Pistike problémája, hanem mivel az IT kiemelten fontos szektor, ezért az egész országé. De ha szerinted minden jól van úgy ahogy van, csak az emberek hülyék, akkor legyen, csak akkor nincs értelme erről vitatkozni De akkor szerinted az is rendben van, hogy Pistike elmegy az egyetemre, átcsúszik valahogy a tárgyakon, de az IT ismeretei a nullához konvergálnak, átcsúszik a nyelvvizsgán, de meg sem tud mukkanni idegen nyelven. Mert szerintem ez nincsen rendben, és mivel a probléma rendszerszintű, ezért nem csak Pistike problémája. De látom te nem tudsz elvonatkoztatni attól, hogy te vagy az ász, és ha neked sikerül valami, akkor az bárkinek sikerülhet. Mert ebben valóban igazad van, szerintem is a pozitív a hozzáállás a legfontosabb, de rendszer szinten ezzel nem jutottunk előbbre.

törölt tag

"Csak nem oda lyukadunk ki megint, hogy vérpistike eljut egy egyetemi városba, végre távol a családtól, de azért kapja otthonról az apanázst, esetleg felveszi a diákhitelt, átbulizik x évet, 2-3-assal átbukdácsol a vizsgákon, semmit nem tesz az önképzés érdekében, szidja közben a rendszert, majd a végén még ő van megsértődve, hogy a munkaerőpiacon frissdiplomásként nem nyalják ki a seggét, és nem vörös szőnyeggel meg négykarikás sportautóval várják a munkaadók?"

Én nem tartom fairnek, hogy sokadszorra is ezzel érvelsz, mert én magam is rengetegszer hangsúlyoztam az önképzés fontosságát. A probléma ott van, hogy ehhez az egyetem nagyon-nagyon keveset tesz hozzá, de ez csak a kisebb probléma, a nagyobb, hogy nem alapozza meg.

"Haláli vagy, öregem. Leírom, hogy mennyi programozós tantárgy és gyakorlat van az alapképzésben (erre még jön ugye a szakirány), szinte minden létező és fontos paradigmát és programnyelvet leadnak, erre jössz azzal, hogy még mindig kevés.:)"

Akkor ezek szerint nem olvastad el, mit reagáltam arra a részre. Bocs, ezúttal nem ismétlem önmagam, én nem vitát akarok nyerni veled ellentétben, hanem csak leírni a véleményem és elolvasni másokét.

"Az meg, hogy mi a kihívás, az egyénfüggő. Egy IT-snak nyilván jobban kézre átt egy x+1. programnyelv, mint a fizika. "

Igen, jobban kézre áll, de mivel egy IT-s szakon IT-seket képeznek, ezért a szintet úgy kellene belőni, hogy a szakmai tárgyak olyan szinten legyenek, hogy egy IT-s érdeklődésű embernek legalább legyen olyan kihívás, mint ugyanazon a szakon a nem szakmai szórótárgyak. Az egyensúly az, ami nincsen meg.

"Csak tudnám minek emlegetitek fel állandóan a matekot meg a fizikát, amikor ezek kitesznek kb. 30-40 kreditet, és akkor nagyvonalúan már az algoritmus-elmélet meg hasonló "infós" matek tárgyakat is ide veszem..."

Az a 30-40 pontosan 45 a BME-n:
    https://www.vik.bme.hu/page/52/
    A lényeg pedig, hogy a 210 kreditből 93 kredit a szakmai törzsanyag, a szakmai választható pedig gyakorlatilag 17 (szakdolgozatot levonva), amiből 5 kreditet 3 közül kell kiválasztani. Ennyit a rengeteg szabadon választhatóról.

Mint írtam, BME-re sosem jártam, a Pannon Egyetemen úgy ment a szabadon választható a gyakorlatban, hogy azt vette fel az ember, ami nem ütközött és ahová befért. Pedig anno megvoltak vele a terveim, hogy miket veszek majd fel. Mindenesetre mondjuk egy C#-os vagy PHP-s szabadon választható is iszonyat gagyi volt, igazából amit én alapoknak neveznék, annak töredéke sem volt, pár nap alatt tutorialokból megvan ugyanaz.

Igen, én az egészet szűrésnek tekintettem, és én magam átmentem a szűrőkön (nyelvvizsga, diploma), csak én azt gondolom, ezeknek többnek kellene lennie szűrésnél. Magyarországon a felsőoktatás színvonalának az egyetlen mércéje, hogy mekkora a szopatás, ha elég nagy, akkor az onnan kikerült emberek nagyobb eséllyel helyezkednek el, hiszen a cégek is tudják, hogy az illető egyszerre lusta és hülye ezek után már nem lehet. Ez így nem oktatás, ez így egy nagy 0. Az meg hogy ezt véded...

Szerk.:
    "Ha tudod, hogy egy adott helyen genyóznak, akkor elmész egy másik városba (pl. annak idején a szombathelyiek is Sopronba jártak, mert az volt a mondás, hogy ott kevésbé grilleznek)."

Hehe, én meg pont olyanokat ismertem, akik Szombathelyre mentek Sopronból :-)

• vzozo

senior tag

válasz velizare #371 üzenetére

#371 cain69

nem igazán érdekli őket, vagy még inkább, nem tudják a különbséget. amire odáig jut valaki, hogy elmegy egy nyílt napra, már annyira be van gajdulva, hogy akkor is azt jelölné meg első helyen, ha ott 24 órában élő csirkéket daráltatnának vele.

Ezt jól összefoglaltad, sajnos evvan. :DD

Ugyanakkor szomorú a dolog, hogy 2015-ben még (?) itt tartunk. Mert oké, a 90-es években kb. nem sokat lehetett tudni a szakokról, csak amiket másoktól hallott az ember + a felvételi kiskönyvben (annyira nem is volt kicsi..) olvashatott. Na meg ugye a nyílt nap. Nade ma? Gyakorlatilag budira is Internettel jár a büdös kölke, de minden fontosabb, mintsem utánanézni, hogy pontosan hol és miért is akar 5-6 évet eltölteni az életéből?:) Van erre egy ideillő mondás: aki nem tudja merre hajózik, azt semmilyen szél nem segíti.

Közben eszembe jutott, hogy volt még "deklaratív programozás" nevű tantárgyunk, két deklaratív programnyelvet tanultunk, illetve egy egész féléves programtervezés labor, ahol Javaban kellett valami egészen gagyi alkalmazást fejleszteni, egészen komoly projekt és csapatmunka keretein belül. Szvsz elég jól le lett fedve a programozás téma...

#385 hb1

Nos, abban igazad van, hogy a mérnök-informatikus szak nem programozó szak, bár ott is fontos részhalmaznak kellene lennie.
    [...]
    Jelenleg viszont messze nem tartozik egyik egyetemen sem a programozás a legnagyobb kihívások közé, szemben a matematikai analízis, villanytan, fizika, stb. tárgyakkal.

Haláli vagy, öregem. Leírom, hogy mennyi programozós tantárgy és gyakorlat van az alapképzésben (erre még jön ugye a szakirány), szinte minden létező és fontos paradigmát és programnyelvet leadnak, erre jössz azzal, hogy még mindig kevés.:)

Az meg, hogy mi a kihívás, az egyénfüggő. Egy IT-snak nyilván jobban kézre átt egy x+1. programnyelv, mint a fizika. Csak tudnám minek emlegetitek fel állandóan a matekot meg a fizikát, amikor ezek kitesznek kb. 30-40 kreditet, és akkor nagyvonalúan már az algoritmus-elmélet meg hasonló "infós" matek tárgyakat is ide veszem... Megrontott titeket valamelyik gyakvezér az egyik labor sötét zugában, vagy mi van?

Ne haragudj, de a többi (amit mondasz) is olyan nesze semmi fogd meg jól. OK, értem, szerinted rosszul és rosszat oktatnak az egyetemeken. De akkor mégis hogyan kellene? Miért van az a sok választható tantárgy (pgramozásból is)? Miért vannak a laborok, önálló kutatási lehetőségek, diplomamunka, szabadidő, könyvek, Internet, önképző körök?

Csak nem oda lyukadunk ki megint, hogy vérpistike eljut egy egyetemi városba, végre távol a családtól, de azért kapja otthonról az apanázst, esetleg felveszi a diákhitelt, átbulizik x évet, 2-3-assal átbukdácsol a vizsgákon, semmit nem tesz az önképzés érdekében, szidja közben a rendszert, majd a végén még ő van megsértődve, hogy a munkaerőpiacon frissdiplomásként nem nyalják ki a seggét, és nem vörös szőnyeggel meg négykarikás sportautóval várják a munkaadók?

A nyelvvizsga témához: azt kell nézni, hogyan lehet megcsinálni, nem pedig azt, hogy NEM. Ha tudod, hogy egy adott helyen genyóznak, akkor elmész egy másik városba (pl. annak idején a szombathelyiek is Sopronba jártak, mert az volt a mondás, hogy ott kevésbé grilleznek). Ha tudod, hogy milyen témák vannak (kismillió felkészítő könyv létezik), akkor nem azzal állsz le blokkolni az agyad, hogy "úgysem tudok róla beszélni", hanem kitalálsz valami konzerv szöveget, bármikor elüthető paneleket. (Mondjuk ilyen panelekre állásinterjún vagy akárhol a valós életben is szüksége lesz az embernek.)

Ezt az egészet úgy kell tekinteni, hogy szűrés van, a világ pedig nem igazságos. Vannak a jobb és a kevésbé jó képességű emberek. Az IT egy olyan szakterület, ahol illik jó képességű embereket összerakni, mert csak akkor lehet hatékonyan haladni a munkával. Hihetetlen különbségek vannak az emberek között még szigorúan IT tudásban is, ami nyögvenyelőssé teszi a kooperációt - most akkor képzeld hozzá, hogy van egy csomó soft-skill (including nyelvtudás), amelyek hiánya kb. lehetetlenné teszi a közös munkát.

törölt tag

válasz velizare #388 üzenetére

A másik ilyen (Rigó utcai nyelvvizsgán) a képelemzés feladat. Én világ életemben nem tudtam megjegyezni, hogy milyen ruhatípusok, minták, színek vannak, vagy arc, haj, stb. jegyek, a legtöbbet még magyarul sem tudom, nem hogy angolul vagy németül, mégsem volt gondom nyelvvizsgán ezzel a feladattal. Ugyanis ha mondjuk a képen gödeszkázó fiatalok vannak, akkor max. 1-2 mondat erejéig beszélek arról, mi van a képen, és mivel a gördeszkázáshoz sem értek, és nem foglalkoztat, ezért hamar áttérek általában a sportra, majd olyan sportágra, amit szeretek, és így tudok róla beszélni, közben időnként visszautalva a képen szereplő sportágra, illetve emberekre.

És az a poén, hogy általában ezt többre is értékelik, mint ha valaki bevágott sémák alapján a ruházatukról, a hajukról, arcukról beszél. Nyilván ha túlzottan eltávolodnék a témától, és mondjuk a sporton keresztül az egészség, majd az egészségügy, majd a minisztérium, majd a geci poltikusok fikázásába mennék át, az más lenne, de egy sportot bemutató képnél bizony pont azt várják el, hogy a sportról beszéljek, és nem arról, hogy a rajta lévő csajnak göndör szöghaja (egy dalszövegben/népdalban hallottam, hogy szöghaj, állítólag valami szín) van és pisze orra.

Szerk.:
    De pl. hallottam, hogy valaki arra panaszkodott, hogy egy ismerőse magyar-spanyol kétnyelvű családban nőtt fel, és anyanyelvi szinten beszélte a spanyolt, aztán megbukott itthon spanyol nyelvvizsgán, azért, mert kapott egy egyiptomi piramisos képet, de fogalma nincsen az ókori egyiptomról, így aztán nem tudott semmit sem kinyögni. Holott nem azt várták el, hogy egyiptológus szakértő legyen, ha elkezdte volna, hogy ez egy híres épület, és beszél más híres épületekről is, hogy hol mit látott, vagy elmondja, hogy nem ismeri az ókori egyiptomi kultúrát, de van más történelmi kor, amit igen, és arról beszél valamit, esetleg ha fel sem ismeri a képet, akkor a gúla alakról vagy a sivatagról is beszélhetett volna, hogy ott milyen meleg van, és száraz és ő szereti/nem szereti azt az éghajlatot, bezzeg a téli havas tájat szereti/nem szereti. Ok, ha túlzottan elkalandozik, azt már lehet, hogy nem értékelik túlzottan, de jobb az is a semminél.

• velizare

nagyúr

válasz nemlehet #373 üzenetére

nagyon sokan azt hiszik, hogy tartalmilag fontos, amit egy ilyen témánál mondanak. pedig nem. akik szemben ülnek, azok sem értenek hozzá. általában tanárok. amit a vizsgázónak kell, az annyi, hogy megfelelő alapot szolgáltat az értékeléshez. ha megmekken, hogy ő nem ért hozzá, akkor mégis mi alapján vár pontokat? nincs mit értékelni. ha hülyeséget mondasz, kijavítanak, nagy kaland. udvariasan megköszönöd, elmondod, hogy nem vagy teljesen otthon a témában, és átvezeted olyanra, amiről már biztonsággal tudsz beszélni. ez tanítható, ha valaki emiatt bukik meg, akkor nem volt elég jó a felkészülés.

törölt tag

Sokan nem értik, hogy amikor számukra nem ismert témát húznak, akkor az nem azt jelenti, hogy a terület szakértőjének kell lenniük, ha tök hülyeségeket, valótlanságokat mondanak arról a témáról, de nyelvi szempontból jól, akkor jó pontszámot fognak kapni (szerk. ez alól kivétel a szakmai nyelvvizsga). Pl. én sem értek a külkereskedelemhez, mégis laikusként tudnék róla valamit rizsázni, nyilván az egész naiv hülyeség lenne. A Torgyán féle chilei cseresznyével még egy kis lazaságot is vinnék a beszélgetésbe. :-)

Egyébként a másik, amit nem értenek sokan a nyelvvizsgán, hogy nem kell igazat sem mondani. Ha magadról kérdeznek valamit, és nem vagy csak nehezen tudod kifejezni az igazat, akkor nyugodtan kamuzhatsz, úgysem ismernek, annyi, hogy konzekvens legyen az egész, és nincs probléma.

törölt tag

válasz ModliH #372 üzenetére

Én anno úgy szereztem meg a középfokú majd felsőfokú nyelvvizsgát, hogy magánórákra jártam, mert hiába volt nekem suliban is heti 7 angol órám (és 3 német), ha egyszer rosszak voltak a tanárok, és elavultak az oktatási módszerek. Ha nem járok magánórára, soha nem teszem le a nyelvvizsgát. Jó, biztos nagyon buta vagyok, de szerintem te meg nagyon magas lóról beszélsz, mert akkor nagyon sok 80 iq-s, rendellenességgel született embernek kell szaladgálnia, ugyanis a többség még a jónak mondott gimnáziumokban is magántanárhoz jár, hogy nyelvvizsgázzon. Szerintem inkább azt kell mondjam, szerencsés lehetsz, hogy nálatok jó volt a nyelvoktatás.

De már megint az a típusú érvelés, hogy nekem ment, akkor mindenkinek mennie kéne. Holott itt eredetileg arról volt a vita, hogy miért van jó, idegen nyelven is beszélő informatikusokból hiány. Ennek vizsgálásához pedig rendszerben kell gondolkodni, nem pedig verni a mellet, hogy én vagyok a faszagyerek, a többiek csírák. Holott a közoktatás, felsőoktatás nem csak a legjobbakról kellene, hogy szóljon.

törölt tag

Azzal kezdeném, hogy nemrég járt körbe a sajtóban az, hogy egy vállalkozónak hegesztőkre volt szüksége, jól megfizette volna őket (300 bruttó), de egyszerűen nem talált rá alkalmas embereket, mert akik tudnak hegeszteni, azok már rég elmentek, akik meg épp elvégezték a tanfolyamot, azok nem tudnak, mert a tanfolyamon 0 körüli gyakorlat volt.

Nos, abban igazad van, hogy a mérnök-informatikus szak nem programozó szak, bár ott is fontos részhalmaznak kellene lennie. Ugyanakkor pont azért, hogy ne vérpistikék kerüljenek ki az egyetemekről, jó alapokat kellene adnia ennek a szaknak is, a programtervező informatikus szaknak pedig még jobb alapokat programozásból. Jelenleg viszont messze nem tartozik egyik egyetemen sem a programozás a legnagyobb kihívások közé, szemben a matematikai analízis, villanytan, fizika, stb. tárgyakkal.

Én egyébként programtervező informatikus szakra jártam, nálunk a programozás viszont nagyrészt együtt volt a mérnök-infósokkal. A legnagyobb kihívást ezen belül a képzésben a fél óra alatt gányoljuk össze a feladatot típusú kiszh-k jelentik, de egyébként amit leadnak a 3 év alatt programozást, az nem megy túl a vérpistike szinten. Ok, tisztelet a kivételnek, mert volt 1-2 jó tárgy, amit olyanok oktattak, akik a valódi életben ezzel is foglalkoznak.

Az hogy hány programozási nyelv volt, nem jelent semmit, ha egyszer egyikben sem jutsz el sokáig.

"Mondjuk számomra teljesen érthetetlen eleve az, hogy valaki egyetemen akar megtanulni programozni, amikor van kb. 12x 2, esetleg 12x (2+2) kontaktóra egy szemeszterben. Ennél élete első munkahelyén az első (na jó, második) héten többet fog kódolni, mint az egyetemen egy félév alatt."

Először is nem arról volt szó, hogy kizárólag az egyetemen tanuljon meg programozni, másrészt pontosan hogy ez a probléma alapja. A legtöbb cég ugyanis nem ér rá arra, hogy a kezdők, akik kikerülnek az egyetemről (tisztelet a kivételnek, mert azért a jobbak sokkal többet megtanultak addigra az egyetemen kívül, mint az egyetem), beletanuljanak. Ezért aztán más cégektől igyekeznek átcsábítani a tapasztalt kollégákat, így alakul ki a munkaerő hiány. Az egyetemek ugyanis tesznek a piaci igényekre, és büszkén verik a mellüket, hogy ők nem szolgálják ki a piaci igényeket, hanem olyan szemléletbeli alapokat adnak, amelyek nem függenek az aktuális technológiától. Ennél nagyobbat nem is lehetne hazudni, mert bizony pl. az analízistől nem fog semmilyen szemlélet kialakulni a programozás terén, meg más alapozó vagy nem szakmai tárgytól sem, a programozáselméleti alapozás meg édeskevés ahhoz, hogy igaz legyen a szemléletbeli alapozás, ráadásul többnyire olyanok oktatják, akik életükben nem láttak nagyobb projektet.

• emvy

félisten

válasz Dr. Akula #383 üzenetére

Utasítások? Mit értesz ezalatt?

A szintaxis persze hasonlít, ez kb. a leglenyegtelenebb része egy nyelvnek.

• Dr. Akula

félisten

válasz emvy #380 üzenetére

Persze hogy messze van, azért is hívják másképp. :)

"Mi a kozos bennuk, szerinted? A C# managed, JIT-telt, CLR-en fut, szigoruan objektumorientalt. A C++ egyik sem."
    Én nem azt mondtam hogy hogy ugyanaz a kettő, hanem hogy alapja volt a C#-nak. Utasítások, szintaktika onnan jött. Értelemszerűen az alapdolgoké, ami nincs a C++-ban, az nem is jöhetett.

• nemlehet

őstag

válasz ModliH #379 üzenetére

Te írod, hogy jó tanárod volt aki beléd verte és adott egy megfelelő alapot, hogy magadtól is képes légy fejlődni a nyelvben. Ezzel szemben nálunk bejött óra elején, kiadott 3 oldalt a munkafüzetből majd keresztrejtvényt fejetett és mobilozott. Mindenki szerint halál jó fej volt, de mint tanár.... Amúgy én is magamtól tanultam angolul, sőt egy évre kimentem az egyesült királyságba dolgozni szóval itt most nem azt próbálom megvilágítani, hogy lehetetlen lenyelvvizsgázni, de közel sem olyan magától értetődő a papírfecni megléte mint azt sokan hiszik.

Ezért is nem értem, ahol követelmény ott miért nem megy mondjuk angolul az interjú? Jaaa, hogy a HR-es p*csa sem beszél angolul, csak a papírokat gyűjti be...

Amúgy nehogy azt hidd, hogy nem buktatnak meg. Szívfájdalom nélkül elkaszálnak nyelvvizsgán ha éppen olyanjuk van, vagy már túl sokan mentek át. Persze vannak helyek ahol meg a hülyéket is átengedik. Az egész rendszer egy nagy pénzlehúzás.

• proof88

addikt

válasz gabf #378 üzenetére

Én biciklis szerkóban mentem interjúra a jelenlegi munkahelyemre, néztek is mosolyogva. De az időjárás már olyan volt, hogy a rendes szél- és esőálló cuccomban kellett mennem.

• emvy

félisten

válasz Dr. Akula #377 üzenetére

Az elsoben azt irod, amit en. A masodikban tevedtem, teny. A harmadik es a negyedik nem cafolja azt, hogy nagyon messze van a C++-tol. Ismered a C++-t es C#-ot? Mi a kozos bennuk, szerinted? A C# managed, JIT-telt, CLR-en fut, szigoruan objektumorientalt. A C++ egyik sem.

• ModliH

tag

Jó, azt aláírom hogy amit kérdeznek vizsgán az köszönőviszonyban nincs azzal amit való életben használni fogsz, de ez így megy már a kezdetek óta. A nyelvtan van minden vizsgán, azt meg lehet tanulni, és fel kell készülni arra hogy a semmiről beszélj ha úgy van. :) Jó mondjuk ehhez kell egy jó tanár is, de velünk egy csomót gyakoroltatta hogy olyan témáról beszéljünk amiről minimális alapismeretekkel rendelkezünk. Ha látják rajtad hogy tudsz beszélni, csak az adott témában nincs jártasságod akkor nem fognak megbuktatni semmilyen vizsgán. Mondok egy példát: ha mondjuk az általad említett Dél-amerikai külkereskedelmes kérdést húznám akkor csípőből elkezdenék arról beszélni hogy mennyire befolyásolja egy ország gazdaságát, és GDP-jét a külkereskedelem, mivel nem tud mindent megtermelni magának, stb, stb. Aztán pár olyan dologgal lehet dobálózni hogy cukornád, papírgyártás, egzotikus gyümölcsök stb, ha folyékonyan beszélsz, de hülyeséget, és nyelvtani hibák nélkül akkor átengednek. Legalábbis nálunk akik vizsgáztunk egyedül olyat nem engedtek át akiről tudom hogy nem tudott rendesen folyékonyan beszélni, és a nyelvtana sem volt rendben.

Igen, én szerencsés vagyok hogy jó angol tanárom volt aki belénk verte ezt a nagyon hasznos képességet, meg kell hozzá egy adag kreativitás is, ez tény. Az 30 rugó kicsengetése már más tészta, de aki céltudatos, és rászán 1-2 hónap rendes tanulást az még gimnáziumban nagy eséllyel le tud nyelvvizsgázni. A többi nyelv igazából nem is számít, pont annyit ért hogy lationon, meg spanyolon ültem mintha otthon a falat bámulnám :D
    Bár lehet én kaptam csak rendszeresen jó tanárokat, és el vagyok tájolódva, ez esetben visszavonom az előzőeket. Bár én még nem láttam olyat nálunk hogy valaki aki készült a nyelvvizsgára ne tette volna le max 2 próbálkozás után. (60 fős évfolyamból ~35 versenyző tett nyelvvizsgát még érettségi év előtt asszem, a többit nem érdekelte, sem a nyelv, sem a továbbtanulás.)

• gabf

csendes tag

Nekem van egy BSC-s papírom. Azt se tudom, hogyan kell leírni helyesen a bsc-t. Van egy A-s jogsim. Interjúra protektoros kabátban mentem és bukóban, öltöny alatta (a moci egy CBF 600-as volt). Van 5-6 év rutinom, beszélem az angolt és a bash-t, bármikor letörlöm a /var-t és ki nem fogod kapcsolni a gépet. Valamint sok mindent nem tudok, de tanulni akarok. Van munkám. A belem kiköpöm de jól fizet. Legközelebb is motorral megyek interjúra. (ha már mindenki elmondta a tutit, elmondom én is)

• Dr. Akula

félisten

válasz emvy #375 üzenetére

"Nem, OP-bol indult ki, de aztan sajat dialektussa alakult."
    A Delphi az Embarcadero Technologies vállalat (korábban a Borland Software Corporation, illetve a CodeGear) Windows grafikus felületen futó Object Pascal alapú negyedik generációs (4GL) integrált fejlesztői környezete

"Csak a Delphie."
    Anders Hejlsberg (Koppenhága, 1960. december – ) dán szoftvermérnök, aki számos népszerű, kereskedelmi programozási nyelvet és fejlesztői eszközt alkotott. A Turbo Pascal eredeti szerzője, a Delphi fő tervezőmérnöke, jelenleg a Microsoftnál dolgozik, mint a C# vezető tervezője[1].

"A C++-hoz kevesebb koze van a C#-nak, mint a Delphihez. A C++-hoz nem igazan hasonlit a C#."
    A C# (kiejtése: szí-sárp) a Microsoft által a .NET keretrendszer részeként kifejlesztett objektumorientált programozási nyelv. A nyelv alapjául a C++ és a Java szolgált.

"Nem a C++-bol csinalta."
    A .NET osztálykönyvtárait a programozók eredetileg egy sajátos, ún. SMC (Simple Managed C) nyelven írták. 1999-ben azonban Anders Hejlsberg (aki addig a J++ nyelven dolgozott) vezetésével egy csapat alakult egy új programozási nyelv létrehozására, akkoriban COOL (C-like Object Oriented Language, magyarul: C-szerű Objektum Orientált Nyelv) fedőnév alatt.[2] A cél egy olyan nyelv volt, mellyel teljesen objektumorientált módon lehet a keretrendszer komponenseit fejleszteni. Egy évvel később, 2000 júliusában a PDC konferencián a .NET-tel, és az ASP.NET-tel együtt a C#-ot is bemutatták, immár ezen névvel, hogy az esetleges szerzői jogi problémákat megelőzzék. Bár sok bírálat érte megjelenésekor, főleg a Java-s táborból, miszerint a Microsoft pusztán legyártotta a saját Java verzióját, Anders azt nyilatkozta, hogy a nyelvet sokkal inkább a C++-hoz szerették volna közelíteni.

Egyéb kérdés? :)

• Dr. Akula

félisten

válasz pakriksz #362 üzenetére

Azért egy asm-et ajánlott ismerni, nem mintha driver íráson kívül túl sok helyen használnák ma már, de a processzorok gépi kódja még mindig ez (assembly = szavakkal leírt gépi kód), végső soron minden kódból ez lesz (igen, a Javaból is, a JVM fordítása után), így tudni fogod mikor érdemes ciklust ismételtetni és mikor többszörözni a kódot (bár ma már az ilyesmi nem divat, majd a hardver megoldja erőből), meg egyáltalán hogy is működik a proci, az elsőre jónak tűnő magasnyelvű kód a végrehajtásnál is vállalható lesz-e.

Nemtom ma is Pascallal kezdenek-e mindenhol, de szerintem C elé tök felesleges (vagy a C a Pascal után, bár a C inkább alapja mindennek, ezért arra szavazok 1. nyelvnek), ma már úgyis csak ismertető mindegyik a Java / C# előtt.

• emvy

félisten

válasz Dr. Akula #374 üzenetére

>A Delphi az egy IDE, amire te gondolsz az az Object Pascal.
    Nem, OP-bol indult ki, de aztan sajat dialektussa alakult.

> ha már a TP és Delphi főtervezője a góré itt is
    Csak a Delphie.

> Bár némi hatással biztos volt a C#-ra, de az inkább C++ és a Java alapú.
    A C++-hoz kevesebb koze van a C#-nak, mint a Delphihez. A C++-hoz nem igazan hasonlit a C#.

> Kellett az MS-nek egy Java konkurrencia, és csinált egyet a C++-ból.
    Nem a C++-bol csinalta.

• Dr. Akula

félisten

válasz emvy #361 üzenetére

A Delphi az egy IDE, amire te gondolsz az az Object Pascal. Bár némi hatással biztos volt a C#-ra (ha már a TP és Delphi főtervezője a góré itt is), de az inkább C++ és a Java alapú. Kellett az MS-nek egy Java konkurrencia, és csinált egyet a C++-ból.

• nemlehet

őstag

válasz ModliH #372 üzenetére

Valószínűleg te jártál elit helyre, mert nem általános a 3 nyelv oktatása. 2 szokott lenni amiből 1 amit tényleg komolyan vesznek. 90%-ban latint pl nem is lehet választani, angol, német és esetleg francia vagy spanyol, de többnyire ezek sincsenek. És higyjétek el sokaknak a nyelvvizsga 30 ezer körüli díja igen is nehezen kifizethető. Pláne ha meg is húznak mert olyanjuk van. Sokan azért buknak meg a szóbeli részén mert olyan témát kapnak amiről magyarul sem nagyon tudnak beszélni. Dél-amerikai külkereskedelem lehetőségei európában...

• ModliH

tag

Végigrágtam magam mind a ~360 hsz-en, hát nem volt rövid, de annál tanulságosabb :)

Nemtudom itt ki milyen gimnáziumba járt, én tavaly végeztem úgyhogy még elég friss az élmény, tehát pár dolog:

- Az Emelt érettségin igenis tananyag a deriválás, sőt alap integrálás, primitív fv keresés, stb is. Erre pedig a matek fakton készítik fel a delikvenseket. A normál matekórákon szóba nem kerül semmi ilyesmi, lévén a diákok több min 50%-a a "csak legyen meg 2-es (középszint)" mentalitást követik, az lenne csak a szép ha lenyomnák a torkukon a deriválást, ott halnának szörnyet :))

- Nyelvoktatás: tény hogy kell hozzá nyelvérzék, de gyenge nyelvérzékkel is végigrugdosnak nyelvvizsgáig azalatt az 5-8 évig terjedő intervallum alatt amíg egy nyelvet tanulsz. Akinek ez nem sikerül annak vagy valami születési rendellenessége van (van ilyen, uncsitesóm koraszülött volt, és valami ilyesmi problémát diagnosztizáltak nála, kapott is felmentést minden idegen nyelvi tárgyból), vagy csak eszméletlenül sz*rik bele egész gimnázium alatt.
    Lehet én jártam elit helyre, de nálunk 3 nyelvet is kellett tanulnunk, igaz ebből én csak egyet tanultam igazán, angolt amiből második végére közép, harmadik végére meg emelt érettségit raktam le, 95, és 86%-os eredményekkel, a másik két nyelvből (latin, spanyol) nem sokat sajátítottam el. Tehát egy középfokút lerakni nem ördögtől való dolog, nem bulizni kell végig, néha otthon is elő kell venni azt a rohadt tankönyvet, hát most Istenem...

- Felnőtt diplomás, sokat tapasztalt emberek olyan jól tudjátok egymás torkát harapdálni olyan pitiáner dolgokon mint "éppen mennyibe kerül egy kiló minőségi párizsi" hogy valami elképesztő :D . Szerintem az is magas intelligenciára vall ha képes vagy ráhagyni a másikra a hülyeségét, nem kell a végtelenségig magyarázni az igazadat, akinek van esze, és tud olvasni a sorok között úgyis látja hogy neked van igazad.

És egy kis ON is:
    - Idén kezdtem el Mérnökinformatikát, jó volt olvasni itthon, és külföldön dolgozók visszajelzéseit a valós munkaerőpiaci helyzetről. De ne degradáljuk már le ennyire az egyetemi képzést könyörgöm, a diploma lehet hogy csak egy papírdarab, és valós munkerőpiaci tudást nem, vagy csak csekély mértékben reprezentál, de egy valamit megmutat: tudsz szenvedni. Hajlandó vagy küzdeni, hogy elérd a kitűzött célodat. Az informatika sehol nem büfészak, és hiába van tarkítva közgáz, menedzsment, jog, stb tárgyakkal, de a nagy része főleg az elején elmélet. Mehetne mindenki OKJ-re vagy még oda se, és azalatt a 3-4 év alatt amíg más kijár egy egyetemet nagyobb tudásra tesz szert a témában, ezt aláírom, de nem fog megtanulni szenvedni. Nálunk egyetemen eléggé erőltetik a csapatban dolgozást, emiatt valószínűleg mire kijárjuk az egészet nem lesz életidegen tőlünk hogy nem csak szólóban programozgatsz úgy hogy ember legyen a talpán aki kitalálja hogy hol, mit csinál a kódod. (Tisztelet a kivételnek :) ). A megszerzett kapcsolati tőkéről, és kutatási lehetőségekről nem is beszélve. Plusz lehet hogy vannak elavult kurusok, de a nagy része halad az iparág fejlődésével, és naprakész tudást próbál átadni (tisztelet a kivételnek - elmélet).
    Persze lehet hogy nincs igazam, végül is még a tojáshéj még a seggemen van, mondhatnátok (akkor születtem amikor érettségiztetek/diplomáztatok), és tényleg semmit nem ér az egyetemi képzés, de akkor tényleg nagy baj van az oktatási rendszerrel.

• velizare

nagyúr

nem igazán érdekli őket, vagy még inkább, nem tudják a különbséget. amire odáig jut valaki, hogy elmegy egy nyílt napra, már annyira be van gajdulva, hogy akkor is azt jelölné meg első helyen, ha ott 24 órában élő csirkéket daráltatnának vele. nem kell ezen csodálkozni, egy harmadikos gimissel napjában már kb. háromszor mondatják el, hová jelentkezik. azt hallotta az a legjobb suli, a legjobb hely, hát oda akar bekerülni, ha a fene fenét eszik akkor is.
    bent persze hamar kiderül, hogy az eleje csak molyolás, meg sok matek, sok fizika (miazanyámnak), sok buli, a motiváció elillan, aszt már össze is jött a 40%os lemorzsolódás. :(((

• vzozo

senior tag

válasz velizare #357 üzenetére

nem, ez állandó probléma. sokan programozást akarnak tanulni, és úgy mennek/mentek bme műinfóra.

Jó, de az ilyen minek megy mérnök (!) informatika (!) szakra, amikor ráadásul az informatika != programozás.

Nincs személyes tapasztalatom pl. az ELTE progmattal, ami ugye állítólag már programozás (yeah), viszont néhány ismerősöm azt végezte, és az ő elbeszéléseik alapján vért hugyoznának az ilyen programozó pistikék ott.

Egyébként érdekes felvetés, hogy nem tanítanak programozást a BME VIK-en... 2000-es évek elejének személyes tapasztalata:

- Pascal, majd C (talán az utolsó évfolyamok egyike voltunk, ahol még Pascallal kezdtek, aztán kukázták) - mondjuk itt azt kell látni, hogy az emberek saccra 50%-a már ott elvérzett, hogy for ciklus meg függvényhívás, ültek a gyakorlaton a monitor előtt, és néztek ki a fejükből, hogy mit kellene csinálni
    - Unix shell scripting
    - Java, C++
    - Kevés PHP, Oracle, MS SQL
    - Laboron minimális C, kis ASM
    - Grafikából C++ / OpenGL, de ez már elég homályos részlet
    - Szakirányon pedig kinek mi, ugyebár

Ugyanakkor számos választható tantárgy volt, ahol jobban bele lehetett mélyedni a történetbe, én pl. vettem fel .Net programozást (ez praktikusan C# volt).

Ezekre még rájött néhány elméleti tantárgy (programtervezés, fejlesztési-tesztelési-üzemeltetési ismeretek, etc.), ami nyilván tök unalmas, mert az átlag hülyegyereket csak az érdekli, hogy összegányoljon valamit egy IDE-ben, compile, aztán lehet örülni. Most meg csodálkozunk, hogy milyen gagyi hibákkal törhető egy 10+ milliós BMW, hogy privát adatok lophatók el játszi könnyedséggel a dropboxról, whatsappról, viberről, facebookról, hackelhetők az "okos"házak vezérlői...

Mondjuk számomra teljesen érthetetlen eleve az, hogy valaki egyetemen akar megtanulni programozni, amikor van kb. 12x 2, esetleg 12x (2+2) kontaktóra egy szemeszterben. Ennél élete első munkahelyén az első (na jó, második) héten többet fog kódolni, mint az egyetemen egy félév alatt.

Aztán persze 15 év eltelt azóta, lehet leromlott az oktatás színvonala, és most már tényleg csak 20-40 éves (sic!) dolgokról beszélnek az előadókban.

#358:

Húha akkor már matekon kívül más is van? Ez már fejlődés. De azért a 20-40 éves lemaradás az anyag aktualitásában még meg van ugye?

Aha, szóval tényleg fullba nyomod a kretént. Mesélj, öntsd ki a szívedet, mivel és ki szántotta fel lelked virágoskertjét ott a BME-n, hogy ennyire utálod őket?

• velizare

nagyúr

válasz pakriksz #358 üzenetére

nagyon ráfüggtél erre a delphire, holott azért elég feltűnően írtam, hogy ez nem túl aktuális infó. amikor én ott tanultam, első félévben szabvány pascal volt, a másodikban c++. a lényeg persze a programozás alapjainak elsajátítása mellett a dinamikus memóriakezelés és az oop voltak. sokan, köztük én is, programozási alapok nélkül érkeztünk. legalábbis a batch fileokat és logo-t már akkor sem neveztem programozásnak. :)
    szóval ezt a szabvány/turbo pascal-c++ párost upgradelték c/c++-delphire, de ez is már az előző évtizedből való. azóta nyugodtan lehet más, ez egy elég dinamikusan fejlődő terület, nem mondta senki, hogy ez maradt.

törölt tag

Totál egyetértek, igaz én nem BME--re jártam, hanem Pannon Egyetemre, de én is azért mentem, mert programozást akartam tanulni. Tudtam előtte is programozni, de azt gondoltam, hogy elméleti és gyakorlati szinten is tud adni többet az egyetem. Aztán persze tévedtem, de olyan szempontból jó volt, hogy találtam a vége felé szakmai gyakorlatot, ami utólag nézve megkönnyítette az elhelyezkedést. Viszont amit tanulni kellett, abból nem sokat hasznosítottam, és volt amikor nem is volt könnyű. Igazából kizárólag a járulékos dolgok miatt érte meg, korábban valaki írta, hogy kapcsolatot építeni kocsmában is lehet, persze leugatták, hogy ez milyen szint, pedig valahol van benne igazság.

Egy dologban mégsem értek egyet, ez a Delphi. Az igaz, hogy tanítani már nem kéne, mert csak legacy projektekben fordul elő, de a maga korában nem volt rossz, és tényleg sok dolgot megalapozott. A C# nyelv maga Java szerű és a futtatókörnyezet is, de egyes elemek pl. propertyk a Delphiből jöttek, és maga a fejlesztőkörnyezet és a vizuális komponensek is merítettek a Delhiből, nem csoda, mert a Borlandtól ment át a főfejlesztő a Microsofthoz.

• pakriksz

őstag

válasz emvy #365 üzenetére

Semmivel sem jobb a java? Hát persze, a normálisabb szintaktika, fejlettség, platformfüggetlenség az semmi...

Én is sokmindent lua-ban csináltam egy játékhoz (mert választás nincs), még is folyamatosan a lua kitalálójának édes anyját illettem különböző jelzőkkel, főleg a nemlétező debug miatt.
    Van az a mondás hogy sajtreszelővel is lehet...

• fordfairlane

veterán

Lehet, hogy azért van informatikushiány, mert az emberek ahelyett, hogy szoftvert fejlesztenének, inkább egy fórumon egymással hadakoznak. Hátha sikerül sebet ejteni az ellenfelükön az éles nyelvükkel.

Végre megtaláltam a magyarázatot.

• emvy

félisten

válasz pakriksz #362 üzenetére

Latod. En nem azt mondtam, hogy Delphit kellene tanitani 2015-ben, csak annyit, hogy az nem volt annyira problemas nyelv. A Java semmivel sem jobb dizajn igazabol.

FYI, a DeepMind-nal mindent Lua-ban csinalnak. Ok azert nem _teljesen_ hulyek.

Luaban pl. a korutinok egeszen kellemes aszinkron programozast tesznek lehetove, kicsit hasonloan a C# async-awaithez (bar tok mashogy vannak implementalva). Ilyen pl. Javaban nem igazan van.

• nemlehet

őstag

És az autós jogsit ki fizeti? :D Csak a kolléga akinek válaszoltam olyan minimál vegetálós életmódba ment bele, hogy ne 1,5 millióba kerüljön a diploma, hogy szerintem abba nem alapértelmezett a jogsi. Persze kényelmes, de pénzbe kerül.

Robira is kell biztosítás, meg kell venni, tankolni kell bele. Az se 2 fillér és nem hinném, hogy sokkal olcsóbb mint havi 3600 Ft amibe a bérlet kerül pesten. Ha elővárosból jársz akkor még inkább nem éri meg mert az elővárosi bérletek 90%-osak. Pl Szentendréről a Blaha az kb 25 kilométer. Az oda vissza 50. Heti 250, havi 1000. Fogyaszt kb 2-3 litert 100-on szóval kell bele tankolni 20 litert egy hónapban alsó hangon. Ez 345-ös benzinárral számolva is 7000 Ft. És akkor hol vagyunk a 450-től... Ezzel szemben a bérlet csak 3450 (BKV)+1190 (HÉV). Ilyen távolságból a volán is kb ennyi.

Amúgy nem tudom miért ennyire ledöbbentő, hogy 3 évi megélhetés és költség 1,5 millióra rúg. Ez nagyon betette a lécet többeknél is. Pedig nem olyan sok ez, ha belegondolsz, évi 500.000 az havi 42.000. Ebben van benne az egyetemista kajája, bérlete, tankönyvei, ruhája egyéb költségei. Ha valaki szerint ebből a "túlzó, pénzszóró" igényből le kéne adni az szerintem sürgősen menjen orvoshoz.

• Khelben

nagyúr

Kivancsi vagyok, hany nyelvben programozol jol, hogy igy lefikkantasz valamit.

Egy ilyen beszólás után már engem is roppant mód érdekelne :D

• pakriksz

őstag

c# delphin alapul, és csak másodsorban javan? Ez nekem új, mert alig különbözik a java-tól, de még a C, C++-tól is kevésbé mint delphitől-

De attól ha először volt benne pár dolog ami a mai környezetekben van miért kell hozzányúlni? Miért nem a mai nyelveket tanítják? Gondolom az autószerelő sem tanulja meg a ford T modell szerelésének minden fortélyát azért mert a mai autók azon alapszanak...

Általában java-ban programozok, néha belejavítok C# kódba, ezeken kívül hosszabb csak a lua-hoz volt szerencsém, amiben nem programozok jól, mert abban nem is lehet, ugyan is egy undorító nyelv(mint a legtöbb scriptnyelv), nem is értem miért terjedt el a játékok scripteléséhez.

• emvy

félisten

válasz pakriksz #360 üzenetére

Lenyegeben ugye a C# a Delphin alapul elsosorban, masodsorban a Javan. A Delphi volt az egyik elso, szeleskorben elterjedt nyelv/platform, ami IOC-t tamogatott. Gyors single pass optimizing compiler. Jo roundtrip-engineering tamogatas. Metaosztalyok.

Kivancsi vagyok, hany nyelvben programozol jol, hogy igy lefikkantasz valamit. :)

• emvy

félisten

"Eleve már az is hogy ha valaki 201x-ben felemlegeti a delphi-t azon a szövegkörnyezeten kívül hogy "elavult, de új korában is igen csak tákolt és kerülendő nyelv, ami nyugodjon békében jó mélyen" az eléggé nevetséges."

A Delphiben eleg sok olyan koncepciot/megoldast vezettek be, ami a mai napig modernnek szamit. FYI.

• pakriksz

őstag

válasz vzozo #355 üzenetére

Húha akkor már matekon kívül más is van? Ez már fejlődés. De azért a 20-40 éves lemaradás az anyag aktualitásában még meg van ugye? Esetleg egy rakás olyan tantárgy amit informatikában egyáltalán nem lehet hasznosítani, vagy csak erősen specializált esetekben, ritkán használható tudást ad? :)

@cain69: nem csak programozást, bármit ami gyakran előjön az informatika témakörben, és használható, naprakész, hasznos tudást ad, elméletek gyártása nélkül, pl "alapozó" meg "szemléletet ad". Tehát rizsa nélküli tudást, hogy az ember ne csak azért jelentkezzen egy ilyen intézménybe hogy "jó árfolyamú" papírt szerezzen, hanem használható tudást.
    Sajnos az ember nem él elég sokáig ahhoz hogy alig használható elavult, esetleg értéktelen tudást magoljon évekig, és energiát fektessen bele, és sokaknak erre nincs is türelme, ugyan is sajnos kevesen élvezik ezt...

Eleve már az is hogy ha valaki 201x-ben felemlegeti a delphi-t azon a szövegkörnyezeten kívül hogy "elavult, de új korában is igen csak tákolt és kerülendő nyelv, ami nyugodjon békében jó mélyen" az eléggé nevetséges.

@nemlehet:
    "Egy normális nem minden 2. sarokban lerohadó segédmocis kb 70k. Plusz ugye jogsi. Akkor már olcsóbb a bérlet."

Segédmocihoz nem kell külön jogsi az autós jogsi mellé, ami azért manapság eléggé alap. De jogsival is pár év alatt behozza az árát, a kényelemről és a gyors bejutásról nem is beszélve.
    Viszont informatika témában pont az az előny, hogy a munkák nagy részét távolról is lehetne végezni, ha a magyar vállalatok nem lennének tele fafejű begyepesedett vezetőkkel...

• velizare

nagyúr

válasz vzozo #355 üzenetére

nem, ez állandó probléma. sokan programozást akarnak tanulni, és úgy mennek/mentek bme műinfóra. nézd meg az 1-2. szemesztert, van benne függvénytan két félévben bónusz szigorlattal, két félév fizika, digitális technika (ebben nincs túl sok minden aktuális programozás, inkább döntési táblák, kapuk, talán eljutnak egy 8086os utasításkészletig, de nem ismerem a mostani tantervet), számítógép-ar (ez kb. a tannenbaum-könyv), némi programozás (első félév c++, második félév talán delphi (?) alapok), aszt ennyi. aki csak programozni akar, tényleg csalódik.
    de ha megnézed az ötéves képzés mintatantervét, ez még jobban kijön.

• nemlehet

őstag

válasz aaa3 #329 üzenetére

1, kolit említettél, oda nem kell bic, de bérlet sem.
    So wrong. Nagytétényi koli? Vannak ott Óbudaisok nem is kevesen. Azok majd teleportálnak? De más egyetemnek is van kolija elég messze a tényleges épülettől.

3, nem tom mennék e elővárosba -20k bérért ha holtfáradt és évftsktólelszakított leszek tőle,
    Mi? Mi az hogy mennék-e? És aki gyárilag ott lakik?

öltöny vs bic -> ennyire fantáziatlan vki a tiltakozó érzelmek miatt? váltóruha,szappan.
    Hm. Légyszi mutasd meg hogyan viszel kultúráltan öltönyt biciklivel. Esőben mondjuk. Vagy mondjuk egy jó kis 10 kilóméteres tekerés télen szélben. utána hova rakod a ruhát? Az nem 1 rövidnadrág ha nem akarsz tüdőgyulladást rakni. Vagy majd egész nap cipeled a bőröndöt?

segédmocis is olcsóbb lehet benyával együtt mint a bérlet.
    Egy normális nem minden 2. sarokban lerohadó segédmocis kb 70k. Plusz ugye jogsi. Akkor már olcsóbb a bérlet. De csak azért említem meg mert te is folyton az elméleti minimum megélhetési költségekről beszélsz. 300 Ft-os párizsi. Persze lehet azt enni, csak amitől a kutya is bélgyulladást kap, nem hinném, hogy tiszta szívvel ajánlható akárkinek is. Vagy te a gyerekeid ilyesmivel eteted?

voltak itt már 2-en, akik emberfeletti (igaz, tanulmányi, nem megélh) egyetem alatti erőfeszítések megtételéről írtak itt a saját életükből. választási lehetőség a mottó.

Én soha nem mondtam, hogy nem lehet megélni, vagy lehetetlen elhelyezkedni. Csak arra próbálok rávilágítani, hogy az emberek nagy része nincs megáldva kivételes kitartással, jó családi háttérrel és egy nagy adag szerencsével. Sokan baromira nem próbálják megérteni a probléma forrását, csak a saját kis világukban tudnak gondolkodni.

Én elmondtam, hogy a pályakezdők nagy része miért olyan amilyen. Ezt le lehet söpörni az asztalról mindenféle, "de bezzeg én" meg "így is úgy is lehet" dolgokkal. Ezt teszik a munkáltatók. Nincs is normális munkaerejük. Kicsit olyan itt 1-2 hozzászóló, hogy nyer egy kocsit, aztán váltig állítja, hogy már pedig ingyen is lehet szerezni, mekkora barom vagy hogy te fizetsz érte.

• vzozo

senior tag

válasz pakriksz #353 üzenetére

Ez most trollkodás a részedről? 2015-ben nehéz lenne rákeresni a képzés tematikájára?

A Mérnökinformatikus BSC SZAK TANTERVE

Természettudományos alapismeretek (40 kreditpont) - innen a fizika abszolút nem sorolható be sem a matek, sem az "infós" tárgyak közé, de pl. a valszám, kódelm, algel az erősen szükséges az informatikához, mint ahogy a számelmélet bizonyos részei is.

Szakmai törzsanyag (97 kreditpont) - íme a szerinted nem létező informatika oktatás, 97 kreditért

Differenciált szakmai ismeretek (43 kreditpont) - felteszem ez most a szakirány új (BSC), nyilván ezek is szakmai, értsd infós tárgyak

• velizare

nagyúr

válasz pakriksz #353 üzenetére

persze. ez egy mérnöki szak. természetesen szükség van a megfelelő elméleti képzéshez matematikai, számelméleti, fizikai, és mérnöki alapok megszerzéséhez. nem elte progmat. a szoftver eszköz egy probléma megoldására, nem végcél.

• pakriksz

őstag

válasz velizare #352 üzenetére

ja igen a bme-ről hallottam már, ott az informatika szakon egyáltalán nincs informatika, egy kevés sem mint máshol, csak matek :)

• velizare

nagyúr

válasz pakriksz #351 üzenetére

bme matek c1 tanterv
    ez a gimnáziumi (vidéki gimi, nem elte gyakorló, vagy fazekas) emelt óraszámú matekunk anyagának ismétlése. természetesen a teljesé, nemcsak az utolsó tanévé. ismétlés, mert mi tanultuk. akinek nem, annak persze új volt, és fél év alatt kellett volna betanulnia, megértenie, és alkalmaznia, amire nekünk éveink voltak.

• pakriksz

őstag

válasz velizare #350 üzenetére

Nem emlékszem ilyen ismétlésre, rögtön "be a mélyvízbe" volt és persze a leghaszontalanabb témakörökkel, aminél már vizsgák nélkül is lejött a fél csapatnak, hogy "ez egy szar, itt alig lesz releváns informatika oktatás, csak 4 év "alapozás" ".

• velizare

nagyúr

válasz hukhl #300 üzenetére

meg tudsz élni, legfeljebb nehezen. az első félévben ugyanis átismétlik, és újra megtanítják a matemaikai tudás releváns részeit. nem tudják ugyanis azt feltételezni, hogy ez a tudás mindenkinél megvan, és naprakész. tanítanak pl. egyismeretlenes másodfokú egyenletmegoldást is, amit annak is meg kell oldania megfelelően, aki ránézésre fejben kiszámolja a gyökeit viéte-formulákkal. viszont nagyon kevés az idő rá, és nincs folyamatos számonkérés sem, emiatt kimondhatatlanul előnyben van az, aki ezeket már tudja. volt egy humán osztályos srác a csoportomban, na ő keresztre is került egyből matekból, sok volt neki mindez egyszerre. aztán úgy döntött, hogy inkább rebootol, úgy már jobban ment neki, mert ugyan fizikából átvergődött, de nem igazán lettek volna jó alapjai, ha tovább erőlteti. a köztes időben megtanulta a hiányzó részt, és végül summa cum laude lett villamosmérnök. ha velünk maradt, esélyes, hogy kicsapták volna a rossz átlaga miatt a 4. félév végén.

• auth.gabor

tag

válasz vzozo #347 üzenetére

"Ameddig az átlag magyar infós Magyarországon dolgozik, magyar fejlesztéseket végez magyar kollégáknak, magyar ügyfeleknek, addig továbbra sem értem, hogy miért kellene nem magyar bért kapnia."

Nem ezekről írtam, hanem globális piacra dolgozó cégekről... mindegy, hogyne, a vízilóverseny minden kedden este a Kings Cross-nál van.

• Dr. Akula

félisten

válasz vzozo #347 üzenetére

"Ez hogy jön ide? Nekem sincsenek."
    Ahogy a mondat másik fele. Ez a 2 lehetőség volt akkor ha iskolarendszeren kívül akartál nyelvet tanulni.

"Én magamon nem veszek észre sértődöttséget, csak meséltem az életem néhány mozzanatáról."
    Meg arról hogy ezt mindenki meg tudja csinálni, és hogy 8 évesen már tapasztalt mesterként gondolkodtál az élet dolgairól... Hát persze... Nekünk akkoriban a foci volt az 1., nem az hogy 30 év múlva milyen tantárgynak veszem hasznát.

Továbbra is azt vallom hogy egy gyerek önmagától nem fog felnőtt fejjel gondolkodni, az iskola dolga hogy felkészítsen az életre. Mintha ezt a szlogent papíron hangoztatnák is, évnyitó ünnepségek sablonszövege, de láthatóan még a felolvasóemberek se tudják mit jelent, és hogy ezt nekik kéne végrehajtani. Persze nemcsak nekik, hanem a NAT-ot és egyebeket író felsőbb megmondóembereknek. Ahelyett hogy elméleti adathegyeket öntenek a padból pislogó tanuló nyakába, koncepció kéne, rendszerbe helyezni azokat, aminek része hogy el is magyarázzák melyik tétel mire jó, egyáltalán mi értelme, minek megtanulni. Ha tudod mire lehet használni könnyebben megragad a fejedben, helyére tudod tenni. Az hogy majd rájössz magadtól nem magyarázat. Ez már a Legényanyában se vált be mint szexuális felvilágosítás. :D

"Kösz, hogy így néhány évvel a külföldre költözésem után kell megtudnom, hogy valójában középvezető voltam."
    Mivel van a családban ilyen, én is tudom.

"Két dolog járt a fejemben, és ezt már 8 évesen is felfogtam: ha meg szeretném érteni a TV-ben látottakat, illetve állandó szótározás nélkül akarok kalandjátékokkal játszani, akkor szükségem van az idegennyelv tudásra."
    Ma meg az a divat hogy még ki se jött egy film, már az 1. hsz alatta hogy "van má' magyarul?". Legalább a suli helyrerakhatná az eszüket.

• vzozo

senior tag

válasz Dr. Akula #318 üzenetére

Sakkvilágbajnok nem lettél?

Nem lettem, mivel nem érdekelt a téma. Valószínűleg nem is vagyok benne tehetséges. Ezt felismertem, sose foglalkoztam sakkal komolyabban.

Ha visszalapozol, írtam ám olyat, hogy nem minden szakma való mindenkinek. Hát a sakk nekem nem volt az, mint ahogy a futószámok sem, lásd a másik topikoló "remek" riposztját...

Láthatóan kisebbségi komplexusod van (nem bántásképp, de tényleg), a tanulásban elért eredményeiddel kompenzálsz.

Wrong, megintcsak. Sose voltam kimagaslóan szorgalmas tanuló, ha van lelki problémám, az inkább abból ered, hogy felnőttként látom, mi mindent tehettem volna máshogy, másképp, és célszerű lett volna többet tanulásra, önképzésre fordítani. Mivel félre fogod érteni: nyilván nem xy vizsgára való magolásra gondolok itt.

nincsenek német szüleim

Ez hogy jön ide? Nekem sincsenek.

Sértődötten nyomod a "ha én meg tudtam tenni, mástól is elvárható" szöveget

Én magamon nem veszek észre sértődöttséget, csak meséltem az életem néhány mozzanatáról. Annál inkább látom a felháborodást azokon a topiktársakon, akik számára a "nem lehet", "nem úgy működik", "neked könnyű", "de, de, de, de", "... kifogás" keretrendszerben forog ez a film.

Közismert multi magyar leányánál 5-6 kiló nettó az már középvezetői fizu, bónusszal együtt.

Kösz, hogy így néhány évvel a külföldre költözésem után kell megtudnom, hogy valójában középvezető voltam.:)) Értelemszerűen más-más cégekről beszélünk.

#319:
    "Úgy, ahogy a magyar vidéki fodrász 3-4 euróért nyír, Budapesten ebből hirtelen 8-10 lesz már, majd pedig Münchenben azt veszed észre, hogy 30 eurót hagytál ott egy hajvágás után. Kapisgálod?"

Nem ilyen egyszerű... mert amit itt egy fejlesztő elkészít, azt el tudják adni Münchenben... hajvágással ez nem működik.

Akkor adja el Münchenben, és zsákolja be érte a német pénzt.

Ameddig az átlag magyar infós Magyarországon dolgozik, magyar fejlesztéseket végez magyar kollégáknak, magyar ügyfeleknek, addig továbbra sem értem, hogy miért kellene nem magyar bért kapnia.

#325:
    Ami a nyelvtanulást illeti, nem gondolhatod komolyan, hogy 8 évesen felfogtad már a jelentőségét.

Szerintem pedig te nem gondolhattad komolyan, hogy ezt a mondatot leírtad. Gyerekként persze, hogy nem gondoltam, hogy majd "lesz nyelvvizsgám, akkor lesz egy csomó lyukasórám, meg default 5-ös érettségim, meg, meg, meg..." Nyilván nem gondoltam.

Két dolog járt a fejemben, és ezt már 8 évesen is felfogtam: ha meg szeretném érteni a TV-ben látottakat, illetve állandó szótározás nélkül akarok kalandjátékokkal játszani, akkor szükségem van az idegennyelv tudásra. Ennyi, nem több. Szerinted ez belefér egy naiv gyermeki gondolkodásmódba?

--

További jó kifogáskeresést meg magyarázgatást minden érintettnek, kiszálltam.

• CounterBoci

senior tag

válasz bambano #341 üzenetére

Neked aztán van egód. Nem hallottál még arról, hogy okos enged?

törölt tag

válasz Dr. Akula #344 üzenetére

Azt arra írta, hogy szalmabáb érveléssel vádoltam (mert szerintem azt állította, hogy te kétségbe vonod, hogy tanulhatott). Valójában persze a 309-es kommentje pont hogy alátámasztja, hogy szalmabáb érvelt, nem cáfolja, hiszen te valójában 309-et vontad kétségbe azzal, hogy azt írtad, nem volt akkor sem tanterv.

• Dr. Akula

félisten

válasz bambano #338 üzenetére

"sajnálatos módon a 309-es hozzászólás ezt a szalmabábságra alapozott érvelésedet teljesen rombadönti."
    Mi, az hogy "nálunk nem fordulhatott elő, hogy hónapokat töltsenek el olyan anyaggal, ami nem kötelező" benyögés mint bizonyíték? MUHAHA! :D Akkor nálunk se fordulhat elő, sőt, ha előfordulna, akkor is az 1. pont lép érvénybe... Micsoda "érvelés"technika... Hogy ez a durci "de akkor is" nekem miért nem jutott eszembe... Ez aztán tényleg mindent bizonyít, még a sötét anyagot is... :W

törölt tag

válasz strogov #339 üzenetére

Nem fogod vele megértetni, neki annyi elég, hogy neki volt, tehát akkor mindenhol volt matekos osztályokban. Ennyi.

törölt tag

válasz bambano #341 üzenetére

Feladom, nyertél, igazad van. Úgyis csak ezt akartad, majd keresek mást, akivel vitatkozni érdemes.

Annyit azért hozzáteszek, hogy én elolvastam a threadet (már akkor is követtem a topicot), plusz azt, hogy anyáddal személyeskedj!

• bambano

titán

válasz #35193216 #340 üzenetére

jaja, annyira fokozatosan faragtam, hogy az első deriválós hsz-em a 247-es volt, ami azután a 243-as hsz után van, ahol dr. akula leírta, hogy emelt matekre jár. ti nem szoktátok végigolvasni a threadet, mielőtt elkezdtek válaszolni?

és az is a fokozatosság jele, hogy annyira lassan és fokozatosan szűkítettem egy adott korszakra, hogy rögtön utána a 248-ban ezt írtam: "konkrét esetre fókuszálva pláne emelt matekos osztályban???"

semmi gond, beletörődöm, hogy olyan gyerekek akarják megmagyarázni, hogy mit éltem át a gimiben, akik egy évvel vagy többel az után születtek, hogy leérettségiztem.

törölt tag

"hanem azt az állítását támadtam folyamatosan, és támadom most is, hogy az, hogy tanultam deriválni, az (szerinte) nem volt a hivatalos tanterv része, szerintem meg igen."

Akkor viszont nem kellett volna olyanokat írni, hogy állítása szerint nem tanulhattál. Ezt nem cáfolja, a 309-es kommented, mert az annyi, hogy szerinted része volt a tantervnek, szerinte meg nem. Meg szerinted nem tanítottak olyat nálatok, ami nem kötelező. Ez utóbbi egyébként már alapból nonszensz, mert az egyes iskolák már névben is másnak nevezték az emelt szintű matematika órákat, volt ahol matek tagozat, volt ahol matek spec, volt ahol matek faktos osztályról volt szó, és az is változó, hogy hivatalos volt, vagy csak az iskola számára szabadon kiosztható órakeretből valósították meg. Ezzel együtt amit tanítottak sem volt egyforma.

Szerk.:
    Hozzáteszem első kommentedben még az sem kötötted ki, hogy emelt szintű óraszám esetén, hanem általános kijelentést tettél, ezt fokozatosan faragtad egy korszakra és emelt óraszámra, csak hogy mindenképpen igazad legyen.

• strogov

senior tag

Nem volt része a deriválás a középiskolai tantervnek 90 előtt sem. Az emelt matekos osztályok egyedi tanterv szerint dolgoztak amit központilag hagytak jóvá.

• bambano

titán

válasz #35193216 #337 üzenetére

sajnálatos módon a 309-es hozzászólás ezt a szalmabábságra alapozott érvelésedet teljesen rombadönti.

a 309-es hsz korrekt értelmezése esetén világossá válik, hogy én sem arról vitatkoztam, hogy tanultam-e vagy sem, mert ahhoz mélyen nagyon hülyének kell lenni, hogy valaki arról vitatkozzon, hogy mit tanult, miközben tudja, hogy mit tanul. ohwait mélyen nagyon hülye vagyok, hogy más funkcionális analfabétákkal szóbaállok olyan témákban, ami nekem elmúlt tény....

hanem azt az állítását támadtam folyamatosan, és támadom most is, hogy az, hogy tanultam deriválni, az (szerinte) nem volt a hivatalos tanterv része, szerintem meg igen.

törölt tag

válasz bambano #334 üzenetére

Nem igazolta a válaszom az állításodat, mert abból, hogy anyám emelt matekos volt, és tanulta, nem következik, hogy minden emelt matekos tanulta. Azt az állításodat nem vitatta senki, hogy te tanultál, hanem azt vitatta Drakula, hogy ez általános lenne. Emelt matekos osztályokban egyébként úgy tudom általános, eddig akit ismertem és olyan osztályba járt, az tanult, de nem zárom ki a kivételeket. Normál osztályban meg még nem ismertem olyat, aki tanult volna, ugyanakkor azt is tudom, hogy jó ideje nem érettségi követelmény.

"milyen alapon döntöd el, hogy az 1995. előtti nem érdekes olyan kérdésben (azon vitázik, hogy én tanulhattam-e gimiben deriválni tanterv szerint), ahol csak a 95 előtti időszak érdekes (konkrétan 83-87)?"

Még egyszer: ez szalmabáb érvelés, mert senki sem vitatta, hogy te tanulhattál gimiben deriválni. Emlékeztetőül: a téma így került elő:

1. 222-ben drakula írta: "Elvileg az egyetem előszobája, gyakorlatilag meg olyanokat nem tanítanak amit már a lenézett szakközépben is, pl. integrálás, deriválás."

2. dabadab válaszolt rá: "A deriválás nem gimnáziumi tananyag? (Én ott tanultam.)"

3. CPT.Pirk reagált erre: "A deriválás nem érettségis anyag, max a tanár leadja ha olyan a csoport, hogy van értelme."

4. Erre te reagáltál, itt szóltál hozzá először a témához: "a deriválás nem tananyag gimiben? konkrét esetre fókuszálva pláne emelt matekos osztályban???
    ne már... én másodikban tudtam deriválni. másodikban behozta a tanár az azévi sima matekos érettségi feladatsort kisdolgozatnak."

Tehát itt leírtad, hogy neked tanították. Ezzel nem cáfoltál semmit, mert nem állította korábban sem Drakula, sem CPT.Pirk, hogy ne lenne kivétel az alól, hogy nem tanítják, sőt CPT.Pirk le is írta, hogy van ahol mégis tanítják. Erre Drakula ezt reagálta:

"Akkor jó volt a tanárod, aki önszorgalomból a kötelezőn felül is leadott tudást. Sajnos az anyagi "megbecsülés" miatt egyre kevésbé találkozni ilyenekkel."

Tehát ő sem állította ezután sem, hogy te nem tanulhattál deriválást gimiben. Ezután viszont szalmabábként folyamatosan támadod azt az álláspontot, hogy te nem tanulhattál, pedig Drakula sem írta.

Ma egyébként ahogy CPT.Pirk később megjegyezte, emelt szintű követelmény. Erről amúgy annyit, hogy én már 2005-ben érettségiztem, amikor először volt kétszintű, de a mi gimnáziumunkban gyakorlatilag nem volt lehetőség emelt szintű előkészítőre (elvileg kötelező biztosítani, egy másik suliban biztosították, nekem ütközött, de egyébként állítólag korepetállás lett belőle, szóval ott sem tanultak, akik jártak rá).

• leeate

senior tag

De én ezt nem értem, 10 ezer az még nem olyan sok. Ráadásul inkább örüljünk, hogy legalább ebből hiány van, nem pedig túlkínálat, amely esetben mehetne a delikvens KMP-re vagy külföldre isten hírével.
    Egyébként ez az IT-beli keresetekre is jó hatással van/lesz.

• Dr. Akula

félisten

válasz bambano #334 üzenetére

Te vitázol, te nem bírsz beletörődni a ténybe hogy nem volt tananyag.

A te anyukád lehet hogy tanult gimiben, az enyém viszont tanított is, így "némi" köze igencsak volt a tananyaghoz.

• bambano

titán

válasz #35193216 #332 üzenetére

:O :O :O

ha egy picit is érdekelt volna téged, akkor megnézted volna, hogy miről van szó. [link]: "Én emelt matekos osztályba jártam, és ott se.". mivel itt konkrétan Dr. Akula fórumtársról van szó, fentiek tekintetében az alapszintű követelmények itt offtopicnak számítanak. Viszont a válaszod, amivel cáfolni akartál, szépen igazolta az állításomat. kösz (vö: anyám tanult matek tagozaton és emelt matekos osztály).

Szerk: (#333) hb1: milyen alapon döntöd el, hogy az 1995. előtti nem érdekes olyan kérdésben (azon vitázik, hogy én tanulhattam-e gimiben deriválni tanterv szerint), ahol csak a 95 előtti időszak érdekes (konkrétan 83-87)?

törölt tag

válasz #35193216 #332 üzenetére

Hozzáteszem még, amúgy sem érdekes, hogy 95 előtt mi volt, 95 óta viszont, mióta van tanterv, sosem szerepelt a deriválás, integrálás benne, 2005 óta sem a középszintű követelményekben. Szóval az a kivétel, ahol mégis tanítják, de ez általában matek fakt vagy emelt matekos osztálynál van csak így, de még ott sem mindig.

törölt tag

válasz bambano #330 üzenetére

Ha nincs hivatalos tanterv abból az időszakból, akkor az érettségi követelményeket kell megnézni. Ott nem tudom mióta nincsen, de szüleim idejében (70-es évek, ennek ellenére egyébként anyám tanult - matek tagozaton, apám nem) már nem volt, és azóta sincs.

• Dr. Akula

félisten

válasz bambano #330 üzenetére

Te milyen bizonyítékot hoztál? Ja, hogy semmilyet...

• bambano

titán

válasz #35193216 #322 üzenetére

neked se megy ez... ha nem tud tantervet hozni abból az időszakból, márpedig nem hozott, akkor nem tudja, mi a tanterv és mi van tanterven felül.

• aaa3

csendes tag

válasz nemlehet #279 üzenetére

kovsol: " kiegyensúlyozott egészséges étrendet tartani hosszútávon," nem vitatom, sosem tettem, csak absz. minimumlehetőségről van szó, aminek a létezésén is sokan megsértődnek. ha kell a pénz vmire, beosztod. régen tudtak ilyesmit az emberek.

nemleh: nem, nem azt gondoltam komolyan, elnézést, néha én is félreérthető vagyok. osszuk háromfelé, jó? 1, kolit említettél, oda nem kell bic, de bérlet sem. 2, pesti albi, nem a város túlfelén - erre javasoltam. a béren is lehet szardíniázni am. 3, nem tom mennék e elővárosba -20k bérért ha holtfáradt és évftsktólelszakított leszek tőle, de ha igen akkor elsimerem, bérlet. anélkül pláne őrültség lenne.

van sok más ami nagy érvágás és nem említetted, én csak azért írtam mert néhányban lehet alád menni csak max nem kellemes.

öltöny vs bic -> ennyire fantáziatlan vki a tiltakozó érzelmek miatt? váltóruha,szappan. bi vagy mot általában: nemdiáknak még egy segédmocis is olcsóbb lehet benyával együtt mint a bérlet. de persze ez mind csak példa, tartsuk szem előtt. voltak itt már 2-en, akik emberfeletti (igaz, tanulmányi, nem megélh) egyetem alatti erőfeszítések megtételéről írtak itt a saját életükből. választási lehetőség a mottó.
    a többi legyen oké, hosszú lenne és nem érdekes senkinek.

#285: ez nagyon jó! #313 +1, (de azért pár tárgyat mindenki leszar. aki angolt mondjuk, hűbazz.), 314 is.

fvtan: már tényleg jóideje nincs általánoson egész 12ig jó gimiben sem, csak matszakosoknak. de a #310 azért nagyon durva.

• aaa3

csendes tag

válasz Dr. Akula #266 üzenetére

ez a posztod azért egy kicsit tényleg túl defenzív lett. van némi igazság abban amit többen mondogatnak neked, ha nem is annyira a végletig...

+1 érdekesség neked, még a tétel-biz-tétel-bizt is lehet nagyon jól csinálni... és ekkor megszerettetheti egy olyannal is a matekot aki világéletében utálta, de most tényleg kicsit felnyílt rá a szeme/érzéke. pont elsőféléves és pont bme amúgy. persze ha máshoz osztottak, szívás, a leggyűlöltebb is lehet 1:1 ugyanaz a tananyag..

(off. bírja az ember amikor évf ~90%a úgy néz (majd húz el 1-2 ea után) azon a közgáz1-en - ez nemközgáz szakon egyik legjobb példa - , ami pedig oly holt magától értetődő alapminimum...) van a coding horroron valami a nonprogramming programmerekről is.... kb 1:200 tud a frdiplomások köz, többi ***verő bulis gyerek csak, akinek annyi affinitása van bármihez, hogy .... ihaj.

• aaa3

csendes tag

válasz vzozo #253 üzenetére

"A kádári mentalitásra ... a legjobb példa, teljesen hülyének, egybites nyáladzó alattvalóknak nézed az embereket. Ha valamit nem tanítanak meg, akkor azt szerinted nem is kell tudni. Majd az állam atyuska mindent elintéz, az egyén nem felelős semmiért. Szánalmas."

hogy ő milyen példa azt nem tudom, de azért sokan ilyenek sajnos mindenütt, hidd el. tehát az is baj ha senkit se nézel annak, ergo erre joggal lehet panaszkodni ; )

az enyémre érkezett hsz-ed pedig: szövegértés teljes hiánya. és az előzményeké. és értelmes disputáé. igaz, nem könnyítem meg a dolgodat, csúnyán írok, ennyit bevallok. valamint teljesen oda nem illő válasz. szó nem volt egészségről, minőségről. arról volt szó a kiinduláskor, hogy lehet életszínvonalat csökkenteni, vagy fölvenni másfél millát az ingyenes egyetemre. mert szerinte nem lehet, csak másfél millát fölvenni.
    csak ezen mindig hitetlenkednek, vagy fölháborodnak. bizonygatnom kellett, hogy lehetséges. azt nem, hogy nem fog belebetegedni, megkeseredni, utálni a körülményeit, stbstb.... aki akarja, annak sokminden elérhető. sokan szórják a pénzt és sírnak h nem telik nekik valamire amikor az adott pénzükből telne, csak azt nem a default módon kéne megvenni például (új,kész,közel,?). - de a konkrét szitu még ilyesmit sem igényel, az a szint még defaulttal is megy. aki még az ételt sem képes kihozni elképzelni, hogy kil ehet hozni 20ból, hogy hozná ki az egész életét eladósodás nélkül, rezsivel? mert nagyon sokan élnek ennyiből vidéken pl, ugyan saját házzal. nekünk bevallom nem menne, mert a rezsi óriási. de tiszteletem mindenkié, akinek elég önfegyelme van hozzá.

• Dr. Akula

félisten

válasz #35193216 #325 üzenetére

Ezt magyarázom nekik 1 napja, de nem képesek felfogni. Mint a Vajna Timike hogy nem mindenki kap milkás gyémántot valentin napra.

törölt tag

válasz vzozo #317 üzenetére

Ami a nyelvtanulást illeti, nem gondolhatod komolyan, hogy 8 évesen felfogtad már a jelentőségét. Valószínűbb, hogy szüleid, tanáraid vezettek ebbe az irányba. Éppen erről ugatnak itt többen is, hogy amit te saját érdemednek adsz elő, azt te neveltetéseddel megkaptad. Megjegyzem, ezen a téren én sem panaszkodhatok, csak azt is látom, hogy a világ nem ilyen. Tele van pocsék, vagy egyszerűen tájékozatlan szülőkkel, tanárokkal. Neked lehetett volna bármilyen rossz az oktatási rendszer, a megfelelő szülői háttérrel, és később a saját tudatosságoddal eljutottál volna oda, ahová, de a többségen ez nem segít.

Amit te csinálsz az az, mint mikor valaki megnyer egy futóversenyt, és veri a mellét, hogy bárki megnyerhette volna ezt a versenyt, ha eléggé akarja. Ennél a világ sokkal árnyaltabb.

• aaa3

csendes tag

válasz Goose-T #244 üzenetére

először is köszönöm a választ, tényleg érdekelt.

de, azt én is olvastam amikor írta és abban igazat is adtam a te akkori válaszodnak, mégis: ez neki szakmáján kívüli dolog volt! amiben próbálta, de nem ment. amire váltani akart. általánosabb it.

amit pedig én mondtam, azt később írta vagy nem tom, de az volt benne h amig ott dolgozott és ki nem rúgták, folyamatosan naprakész volt a szűkebb területén belül. szervizelés, bga forrasztás, helpdesk. "újabb modellek" meg miket is hozott példának.

nekem ebből meg amiket írt, az jönne le, h mostani állapotában elavult, sosem nem top, de kb jó munkaerő, akibe be lehet fektetni, főleg ha csak nulltudású 20éves van helyette, nem, hogy kukáznám. nem link, igyekszik.

törölt tag

válasz Dr. Akula #318 üzenetére

Szerintem nem érdemes folytatnotok a vitát, mert vzozo, bambano és mások nem látnak túl a saját orruknál, kizárólag magukból kiindulva általánosítanak minden élethelyzetre. Pedig a valóság sokkal árnyaltabb.

törölt tag

válasz bambano #311 üzenetére

Ő nem azt állította, hogy nem tanulhattál, hanem azt, hogy az nálatok tanterven felüli volt. Ügyesen kiforgattad az állítását, gratula.

• Dr. Akula

félisten

"Éppenhogy annak az embernek lesz jobb, aki tesz érte valamit."
    Itt Magyarországon?? Egy lexikonnyi ellenpéldát tudnék sorolni, de elég csak néha belenézni a híradóba, mi jár mondjuk egy EU kompatibilis alkotmánybírósági döntésért (kirúgás). Itt csak a lehúzás meg a korrupció megy. Ha túl jól dolgozol még a végén különadót kapsz a nyakadba. Nem díjazzák itt az "ugrálást". Bégetni kell, meg húzni az igát olyan ritmusban ahogy a többiek. Faterom multinál dolgozik, amikor megkapták a Viktor-különadót, ugrott a prémiuma (a többieknek is, de nem vigasztal). Ami az én egész éves fizetésemnek felel meg.

"Ennél jóval többet, jóval kevesebb tapasztalattal is meg lehet keresni magyar multinál, üzemeltetésen, érdemes lenne váltanod"
    Közismert multi magyar leányánál 5-6 kiló nettó az már középvezetői fizu, bónusszal együtt.

"ez tényleg az iksola dolga lenne? Ezért kell a család, ezért kellenek a barátok"
    Igen, azé. Mert a családtól, barátoktól nem feltétlenül kapsz jó példát. Pl. a cigányoknál elég ritka, pedig nem hülyébbek ők se, csak azt látják otthon hogy bűnözni kell meg segélyen élősködni, mert így lehet megélni. Honnan tudná mi az a munka, ha az apjától se látta? Igen, ezért van az iskolának feladatul adva.

• auth.gabor

tag

"Úgy, ahogy a magyar vidéki fodrász 3-4 euróért nyír, Budapesten ebből hirtelen 8-10 lesz már, majd pedig Münchenben azt veszed észre, hogy 30 eurót hagytál ott egy hajvágás után. Kapisgálod?"

Nem ilyen egyszerű... mert amit itt egy fejlesztő elkészít, azt el tudják adni Münchenben... hajvágással ez nem működik.

• Dr. Akula

félisten

válasz vzozo #313 üzenetére

Sakkvilágbajnok nem lettél? Lékó Péternek is sikerült (legalábbis azonos pontszámot ért el Kramnyikkal, csak a szabályok miatt maradt az előző bajnok), akkor te is meg tudod tenni...

"Másrészt rendes szülőktől rendes nevelést, jó példákat kaptam."
    Milliárdos vagyont nem? De gagyi, más simán össze tudta hozni... Egyik haverom italozó cigány családba születve, koleszokban, albérletekben lakva végezte el már a középiskolát is, munkából tartva el magát. Ez ha úgy nézzük nagyobb eredmény, mert a családtól e példát nem látott, se támogatást nem kapott, mégis.

"Ehhez csak gratulálni tudok. Igencsak magasröptű."
    Olyan amilyen a kérdésed volt. De látom nem sikerült megértened.

"Oh, mindent értek, kicsit sem savanyú az a szőlő."
    Nyilván... Láthatóan kisebbségi komplexusod van (nem bántásképp, de tényleg), a tanulásban elért eredményeiddel kompenzálsz. Sértődötten nyomod a "ha én meg tudtam tenni, mástól is elvárható" szöveget, fel nem fogva hogy esetleg nem te vagy az univerzum közepe. Örülj neki ha 8 évesen németet tanultál és még szeretted is, nálunk 10 évesen kezdődött a nyelvtanítás, ami kötelezően az orosz volt. Angolt először 90-ben lehetett tanulni. Nem lakok a határ mellett, nincsenek német szüleim (mint még sokaknak ebben az országban), nekünk átlagmagyaroknak abból kell(ett) gazdálkodni ami volt.

• vzozo

senior tag

válasz nemlehet #279 üzenetére

mindig lehet kicsit húzni a szíjon, meg megszívni a fogunkat, meg összeszorítani a seggünket, hogy még 2 évig beáldozok, csak biztos ebbe az irányba akarunk menni? Folyton a "majd jobb lesz" meg "most egy kicsit még tartsunk ki" csak aztán az egyszeri embernek sose lesz jobb.

Éppenhogy annak az embernek lesz jobb, aki tesz érte valamit. Ez most kivételesen nem a világháború óta megszokott (és a mai napig sikerrel alkalmazott) "húzzuk meg a nadrágszíjat, elvtársak" szöveg. Ez működik.

Neked mit fáj 2 évvel tovább végezni az egyetemet, ha azzal 25 éves korodra biztosítod a jövődet? Ha azzal sikeresen tudsz launch-olni a munka világában, ahol még alsó hangon kb. 50 évet fogsz eltölteni?

Nekem megérte halasztani a diplomát, cserébe felszívnom magam minél magasabb szintre. A nettó 500-as fizu pedig alap volt már 30 éves korom előtt is. De igazad van, lehet lúzer vagyok, mert nem végeztem el "időben" az egyetemet.:)

#280:

Konkrétan ugynanazon munkáért amiért nálunk tapasztaltabbaknak átlagban kapnak netto 280kft (~580brutto) fizetnek osztrák kollégák netto 3500-4500eur kapnak. Legyen átlag 4000eur = 1.2misi/hó

Pé: enterprise üzemeltetés 10-15+ néha 20-25+év tapasztalattal.

Több észrevétel:

- Ennél jóval többet, jóval kevesebb tapasztalattal is meg lehet keresni magyar multinál, üzemeltetésen, érdemes lenne váltanod.
    - Az osztrák nettóhoz nem tudok hozzászólni, mivel nem ott élek. Mindenesetre erősen más lehet az adórendszer a némethez képest, mert ([eszerint]) nálunk a magasabb bruttóra kisebb nettó jár, az osztrákoknál pedig a kisebb bruttóra magasabb nettó.
    - A kollégák elmondását mindig szkeptikusan kell kezelni. Nem tudhatod, hogy bónusszal vagy anélkül, ügyeleti pótlékkal vagy sem, milyen adókedvezményekkel kell érteni.
    - Szerintem is túlzóak ezek a számok, de egy hasonló téma kapcsán egy másik topikban már elmondtam: nem akarok számháborúzni, spéci esetekben igazak is lehetnek.

#285:

"Kiemelte, hogy egy informatikus évi 15 millió forintnyi hozzáadott értéket termel..."

Ugyanez az informatikus hogy tud évi 45 millió forintnyi hozzáadott értéket termelni külföldön?

Úgy, ahogy a magyar vidéki fodrász 3-4 euróért nyír, Budapesten ebből hirtelen 8-10 lesz már, majd pedig Münchenben azt veszed észre, hogy 30 eurót hagytál ott egy hajvágás után. Kapisgálod?

#314:

Mondjuk ez nem a te erdemed (se az, hogy 8 evesen elkezdtel nyelvet tanulni, se az, hogy jo nevelest kaptal).

Hát a nyelvtanulás pont az iskola érdeme, mivel kötelező volt a két idegennyelv.:) Most persze mondhatod azt, hogy ez is rajtam kívülálló ok, mert a szüleim oda írattak, nyilván átgondolták előtte, hogy melyikbe járjak. Hálás vagyok nekik az otthonról hozott "csomagért", és remélem, hogy a lehető legjobbakat fogom tudni megadni a saját gyerekeimnek is.

be kell latni, hogy az iskola feladatainak csak nagyon kis resze az, hogy onjaro, sajat magat es az eletbeli elvarasokat mar ismero, otthon lenyegeben 'elkeszitett' gyerekeket szorakoztassa.

Ezt aláírom én is. Mondjuk ez már elég messzire vezet, ez tényleg az iksola dolga lenne? Ezért kell a család, ezért kellenek a barátok, és végszükség esetére ezért van óriási szakirodalma és ráépült tréningipara az önmegvalósítás, sikeres élet és hasonló buzzwordökkel jellemezhető dolgoknak.

• emvy

félisten

válasz bambano #315 üzenetére

Így van. Az ambíció esetén is kérdés persze, hogy nature or nurture...

• bambano

titán

válasz emvy #314 üzenetére

sok dologhoz, amiről itt szó volt, ambíció is kell. ha valakiben ez nincs meg, akkor lehet, jobban jár egy sofőri állással vagy ha eltemetkezik egy vidéki kis cégnél it-sként.

• emvy

félisten

válasz vzozo #313 üzenetére

Mondjuk ez nem a te erdemed (se az, hogy 8 evesen elkezdtel nyelvet tanulni, se az, hogy jo nevelest kaptal). Nem tartozik szorosan a temahoz, csak ugye most epp az iskolarendszerrol van szo, es bar szinte semmiben nem ertek egyet Dr. Akulaval, de be kell latni, hogy az iskola feladatainak csak nagyon kis resze az, hogy onjaro, sajat magat es az eletbeli elvarasokat mar ismero, otthon lenyegeben 'elkeszitett' gyerekeket szorakoztassa. Tok jo az, ha valaki 8 vagy 18 evesen pontosan tudja, hogy honnan jott es hova szeretne eljutni, de nem mondhatjuk azt, hogy ha ez nincs meg, akkor igy jartal, dogolj meg. Meg egyetemen is cel a diakok koordinalasa, kvazi palyavalaszasi segitseg, bar sokkal kevesbe, mint kozepiskolaban.

Egy kis faluban nottem fel, es volt olyan osztalytarsam, aki most epp valami nyugati varosban soforkodik, pedig ha nem olyan kornyezetben no fel, ahol, akkor kb. az atlag BME-s evfolyam 90%-at elkente volna matekbol, annyira okos volt. Az o hibaja? Hat, jo kerdes.

• vzozo

senior tag

válasz Dr. Akula #266 üzenetére

Ezt te ezt már felnőtt fejjel gondolod, így, nem gyerekként.

Mit? Hogy a nyelvtudás szükséges? Ne nevetess, 8 éves koromban kezdtem el tanulni két idegennyelvet, és ennek kb. egyből hasznát vettem, az osztrák határ mellett élve. Arról nem is beszélve, hogy mennyire kinyílt előttem a világ a német és angol nyelvű TV adók, filmek és könyvek fogyasztásával.

Másrészt rendes szülőktől rendes nevelést, jó példákat kaptam.

Kapcsolati hálót egy kocsmában is lehet építeni (persze nem a késdobálóban), kutatni elenyésző % akar, a légkörömet én az ablak nyitásával/zárásával szabályozom.

Ehhez csak gratulálni tudok. Igencsak magasröptű.

"A BME-ről neked a közgáz 1 maradt meg? Egy két kredites tárgy?"
    Igen, 1 félévet jártam oda

Oh, mindent értek, kicsit sem savanyú az a szőlő... :C :C :C

Ez nem egy hirdetés topikja, hanem egy egész szakmáé, ezért arról is beszélgetünk. Te nem?

Tehát ha valaki hoz ellenpéldát, akkor azonnal ignorálni kell, mert nem illk az elméletedbe?

Úgy látom neked kizárólag a tanulás töltötte ki a diákéveidet,

Ezt nem tudom miből deriváltad le (pun intended), de látom már csak a személyeskedés maradt. Nekiállhatnék az életemről beszélni, de teljesen felesleges lenne: nekem semmit sem kell bizonyítanom, és amúgy is erősen offtopik. Maradjunk annyiban, hogy ennél messzebb nem is lehetnél a valóságtól.

• Dr. Akula

félisten

válasz bambano #311 üzenetére

[moderálva]

Amit te egymagad tanultál az biztos csakis kötelező lehet, mert hozzád igazítják a tananyagot...

"te vagy az, aki nagyon erőltette, hogy miért nem ért a matekhez."
    Elhiszem hogy ahhoz se értesz, de attól még a személyeskedést most fejezed be!

Gif-et csak linkelve tegyél be a hozzászólásaidba.

[ Módosította: Qru ]

• bambano

titán

válasz Dr. Akula #310 üzenetére

ma láttam ezt a szuper kis gifet egy blogban, de nem gondoltam, hogy ilyen hamar fel fogom használni...

most azzal érvelsz, ha jól látom, hogy mert a nat csak 95-ös, én 95 előtt nem tanulhattam diffet mert te nem találsz róla információt a neten? komolyan? egyébként pedig én végig rólad beszéltem, nem a natról. te vagy az, aki nagyon erőltette, hogy miért nem ért a matekhez.

szerintem hagyd abba.

• bambano

titán

válasz Dr. Akula #308 üzenetére

nálunk nem fordulhatott elő, hogy hónapokat töltsenek el olyan anyaggal, ami nem kötelező.
    max. egy-egy oktatási óra fele, harmada esetén.

• Dr. Akula

félisten

válasz bambano #307 üzenetére

Te bizonyára csakis olyat tanulhattál ami része volt a kötelező tananyagnak, sőt, miattad még biztos törvénybe is foglalták...

• bambano

titán

válasz Dr. Akula #303 üzenetére

persze, mondd még el párszor, miközben én tanultam és 94 előtt jártam gimibe. 93-ban szereztem a második diplomám, ebből tudhatod, hogy sokkal.

sztorik, ha már errefelé halad a téma :)
    - anno kerestem állást, olajipar, nem magyar cég, elég jól passzoltam volna. karácsonyi szünetben bogarásztam, januárban első munkanap pályáztam elektronikusan, áprilisra döbbentek rá a cégnél, hogy ezt a pozit kiadták fejvadásznak keresésre, menjek a fejvadászhoz. három körös interjú csak a fejvadásznál, majd várjak a céges interjúkra. augusztusra döbbentem rá, hogy kirúgták a fejvadász cégtől a lyánykát és nem adták át senkinek a futó kereséseit... 9-10 hónap alatt el is döntötték, hogy nem kellek..
    - magyar bank, állásinterjún kérdezzek. kérdeztem. mindenre az volt a válasz, hogy banktitok. akkor mi a francért erőlteted, hogy kérdezzek?
    - magyar nemzeti bank (nem most, rég), projekt menedzsert keres. első kör elektronikus, második körben írjam le az elmúlt 10 évben általam vezetett összes projektről a következőket (és adtak egy három oldalas listát). kiszámoltam, hogyha tényleg rendesen megcsinálom, lesz vagy 160 oldal. ha meg megtartom a korábbi titoktartási ígéreteimet, akkor 5 oldalban leírom 200x hogy banktitok.
    - egyik magyar gsm, első felvételi kör: egy bizonyos "tudományosan kifejlesztett kérdőív"-et kellett volna kitölteni, de szólt a hr-es, hogy szigorúan ceruzával, mert ha beleírok tollal, agyonüt. sokáig nem értettem, hogy miért, majd rájöttem: a kérdőív után szerzői jogdíjat kellene fizetni, ezért kiradírozzák és újrafelhasználják.

ellenpéldák:
    - magyar cég, adott feladatra szakembert keresett. az udvaron beszélgettem egy félórát a nagyfőnökkel, utána megírták, hogy mikor kezdek, akkor kaptam papírokat, stb. meg szólt a főnök, hogy ő érti, hogy állásinterjúra öltöny, de ezt mégegyszer ne :P a hr-esek morogtak rám egy hónapig, hogy a hátuk mögött elintéződött minden, de tettem rá.
    - ismerős sztorija: nyugati tulajdonú gyárba kellett szakember, meghirdették. vasárnap este beküldte a pályázatát, a következő hét ünnep miatt csonka hét volt. átment három körös interjún (fejvadász, cég hr-es, cég főnök), és következő szerdán (6 munkanap alatt) megvolt a szerződése. úgy látszik, komolyan gondolták, hogy kell az ember.

• senior tag

válasz Lortech #301 üzenetére

Na.. ha felhív az igazgató és megkérdezi, hogy miért nem mész tovább, és nekiáll nyavajogni, hogy vajon miért nincs jelentkező, akkor kell neki elmondani, hogy próbaképpen ő is járja végig a felvételi procedúrát, aztán gondolkozzon el újra.

Nekem kedvenc pályázatom, soha nem fogom elfelejteni... volt egy kiirás, kb. 20 éve, gyakorlatilag nekem találták ki. Kellett hozzá Lotus CLP vizsga, ADSM, Windows NT rendszergazdai ismeretek, Novell, AS/400, banki tapasztalat, angol nyelvtudás. Hát mondom ez mind megvan. CV-t elküldtem, semmi.

Kb. 2 hét múlva felhívtam a fejvadászt, aki azt mondta hát igen, megmutatta a cég (azóta se tudom melyik) HR-esének a CV-t aki 2 mp alatt átfutotta, majd azt mondta : Nem ilyen emberre gondoltunk ... :D

Hanem ??? Pékre ??? :D

• auth.gabor

tag

"Másik: magyar nagyreményű startupszerűség."

Nekem is volt ilyen, fejvadász levadászott, beküldték a CV-m a céghez, ahonnan jelentkezett a HR-es akárki, hogy akkor ma kedd este fél hat van, csütörtök délig töltsem ki az online tesztet, ésatöbbi... mondtam, hogy nem lesz jó, mert a héten szerdán este Java User Meetings van, amit én szervezek, egyrészt ez elviszi az időmet, másrészt kivételesen elő is adok, arra is készülök, szóval esélytelen, hogy lesz akár egy kis időm is kedd este és csütörtök dél között, legyen a határidő a következő hét... jött a válasz, hogy nem, nem lehet, egy órás tesztre kell legyen időm. Megvontam a vállam, hogy akkor mégse kell ezeknek ember...

• auth.gabor

tag

"Eddig a cégből még nem is találkoztál senkivel csak egy asszisztenssel"

Ahja... és máig nem tudom, hogy ez hol siklik félre.

Ja, a másik fejvadász kedvencem az, amelyik ír egy emailt, amiben van 8-12 link különféle állásokra a birkapásztortól a targoncáson át a vezérigazgatói pozícióig, aztán a végén megkérdezi, hogy érdekel-e bármelyik is. Amikor meg nem válaszolok ezekre, hanem iktatom a kukába, akkor pár nap után jön egy ingerült hangvételű második email, hogy miért nem válaszoltam... :)

• Dr. Akula

félisten

válasz hukhl #300 üzenetére

Már elmondtam lejjebb: NEM tananyag. Legalábbis 94-ig biztos nem volt az. Csak szakközépben.

• emvy

félisten

Nagy gorenysegnek tartom, amikor _hosszu_ procedura utan nem szolnak vissza. Egyszer beprobalkoztam kis egy amerikai cegnel (startup ez is), az volt a neten a kiiras, hogy nesze, itt egy feladat, kuldj ra kodot. Az o algoritmusuk, ami fent volt a honlapjukon, O(N^4) komplexitasu volt, kitalaltam egy O(N^2)-eset, megirtam mittudomen, C++-ban talan, elkuldtem a levezetessel egyutt, semmi. Nem volt 'annyira' sok ido, kb. 4-5 ora egy hetvegen, de megirni egy 'kosz nem' emailt meg kb. 40 masodpercbe kerult volna, es tenyleg nem csak annyi volt, hogy kuldtem egy CV-t, aztan kesz.

• Lortech

addikt

válasz auth.gabor #285 üzenetére

Na ja. Senior fejlesztő, vezető fejlesztő pozíció. Nagyon kell ember, nem találnak, 10-et felvennének már ma, de nincs egy se.. stb. Bemész a fejvadászhoz 1 órás pre-screening tesztet írni, ahol elédrak egy idióta tesztet, amit egy felsőoktatásból kieső jobb képességű junior meg tud jól írni, de aminek úgy sok köze igazából nincs a mindennapi munkához.
    Aztán ez alapján elküldenek (ha jól sikerült) a céghez, ahol szintén van egy ilyen papíros tesztkör, egy fokkal nehezebb teszttel, de ha valaki felszívja magát a furfangos teszt feladatokból, akkor megugorja. Itt még nagyobb a szakadék a teszt tartalma és a fejlesztés során a mindennapok során hasznosított tudáshalmaz között. Ilyen tipikus kicsavart tesztkérdések, aminek egyébként lehet, hogy 30 másodperc utánanézni, és soha az életedben elő nem fog jönni, de az a legfontosabb, hogy eszedbe jut-e ott kapásból. Eddig a cégből még nem is találkoztál senkivel csak egy asszisztenssel, aki elkísért tesztet írni. Nehogy egy percet is elrabolj feleslegesen azok idejéből, akik nagyon szeretnének veled dolgozni. Hisz a te időd úgyis végtelen, és ugye te akarsz mindenáron ott dolgozni.
    Én interjúztatóként kb. negyed óra alatt el tudtam mindig dönteni, hogy akarok-e valakivel együtt dolgozni vagy sem.
    Ha sikerült továbbjutni, akkor kapsz egy pszichológiai tesztet, de ez legalább online, otthonról végezhető, aztán behívnak hr beszélgetésre, ahol elmondják, hogy volna még ezen kívül egy-egy telefonos szakmai interjú az xy külföldi részlegekkel, majd ezután egy szakmai interjú a fejlesztési igazgatóval is. Ezen a ponton meg is köszöntem a lehetőséget. Aztán felhívott még a fejlesztési igazgató, hogy miért nem akarok továbbmenni, ő szívesen meghallgatna, elmondta, mekkora frankó a hely, majd elpanaszolta, hogy évente alig találnak pár értelmes embert, gondoljam meg. Majdnem elmorzsoltam egy könnycseppet.

Másik: magyar nagyreményű startupszerűség. Online teszt, online házi feladat, majd telefonos szakmai interjú, aztán fejlesztési igazgatóval 2! órás személyes interjú, eszmecsere, ahol végig egyértelműen érződött a kölcsönös szimpátia, konkrét napra tett ígéret volt a visszajelzéssel kapcsolatban. Azóta sem hallottam felőlük. Egyik fejlesztő ismerősöm hasonlóan járt velük, bár ő nem jutott el az utolsó körig. Amíg élek, bárki ismerős megkérdez majd az említett céggel kapcsolatban, jó szívvel fogom "ajánlani" neki. :)

Tudok jópár, egyébként értelmes fejlesztőt, aki nem hajlandó tesztfeladatokat csinálni. Nem azért, mert nem tudná megcsinálni 10+ év fejlesztői tapasztalattal, hanem mert irrelevánsnak tartja és derogálna neki, és nem hibáztatom emiatt.

A kedvencem az volt, mikor "IT fejvadász" (skillvadász) felhívott, és elkezdtünk szakmázni. Hogy aszondja, Spring megy? Kérdem, melyik verziót használják és melyik része? Hát ő nem tudja, a spring úgy általában, de a megbízó nagyon erőlteti a springet. Hanyasra értékelném 5-ös skálán. Mondok egy hármast, úú, sajnos az oda nem lesz elég, a megbízó magabiztos spring tudást vár el. Oké, viszhall. :D

Új hozzászólás Aktív témák