Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • morgyi

  veterán

  A KSH adatai szerint 2012-ben a digitális könyvek, valamint e-könyvek forgalma meghaladta a fél milliárdot (535 millió Ft-ot tett ki), ez a szám 2013-ra pedig 862 millió Ft-ra nőtt.

  Úgy hogy még mindig silány, de leginkább a nullához konvergál a hazai magyar e-bookok elérhetősége, minősége.

  Hahóó kiadók, nem kellene nekiesni igényes e-bookokat gyártani? Mondjuk az sem ártana, ha az állam nem szolgáltatásként (27%) hanem könyvként (5% ÁFA) sorolná be az e-bookokat. Mondjuk a legutolsó úniós ítélet sem segít, egyrészt állami hatáskörbe helyezi a besorolást, másrészt csak a fizikai adathordozón kapható e-bookokról döntöttek.

  Ki az aki 2015-ben e-bookot pendrive-on vagy CD-n vesz? Lassan már zenét filmet is gáz adathordozón venni.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • Polllen

  nagyúr

  Az e-könyvvel kapcsolatban amúgy nálam már kicsit sincs meg a kell érzés, hogy "ott legyen a polcon", uh jó lenne ha feltalálnák újra a könyvtárat és mondjuk valami forradalmi újításként, előfizetéses rendszerben tennék elérhetővé a könyveket. :)

  "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

 • morgyi

  veterán

  Azt nem fogják

  1. Nálunk ami digitális azért az emberek nagy része nem hajlandó pénzt kiadni, sőt mi több úgy gondolja ingyen jár neki

  2. Bármelyik e-book DRM törhető, onnantól kikölcsönzöl könyveket és már szeded is le valami trükkel az eszközödről.

  3. Nálunk nem tudnak rendes e-bookot csinálni, ami megvehető abban is van hiba, vagy formázásban, vagy idióta a beágyazott font, vagy hiányoznak a metaadatok, vagy nincs rendes tartalomjegyzék amivel az adott fejezetre lehet ugrani. Nincsenek oldalszámok, fejezetcímek, elválasztás stb...

  Még szerencse hogy nálunk a soft-drm a jellemző a vásárolt e-bookokra, mert vásárlás után eshetsz is neki formázni az ebookot, hogy olvasón jól és esztétikusan mutasson.

  Ami esetleg megoldás lenne az a magyar Amazon, magyar nyelvű könyvekkel.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • Kasya

  nagyúr

  A KSH eredmenye szep es jo, de ha a torrentet is hozzavenne igen megugrananak azok a szamok.

  Az ar nagyon nagy gond. Ameddig egy konyv araval vetekszik az ebook, addig nem lesz olyan kirobbano siker, mint amilyen lehetne szvsz. Meg hat a kinalat sincs meg tenylegesen.

  Ha ebookot nem is, de hangoskonyvet szivesen latnek pendrive-on (CD-n mar kevesbe szeretem).

  Azert a Kindle es Amazon sikeren jol lathato, hogy a kinalat, ar es szolgaltatas mennyire elterjesztette az "ebook" eleterzest.

  A digitalstand es hasonlo oldalak pl. nekem nagyon tetszenek. Az ar mar kevesbe. Foleg, hogy ott van pl. az Agronaplo. Ingyenes "szaklap". Elofizetesi ara a postakoltseg. Weboldalon megis 200 ft...

 • Polllen

  nagyúr

  Az első két pontra ott van a zenei streaming. Azért ott is van magyar előfizető, azt is le lehet nyúlni, mégis működik.

  Aki szeret olvasni az most is vesz könyvet, aki meg most sem fizet, teljesen mindegy mit raksz le elé, amíg le lehet tölteni.

  Az viszont számomra érthetetlen, hogy nem sikerül normálisan elkészíteni egy-egy kiadványt. És az árazás se semmi.

  "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

 • bolondember

  MODERÁTOR

  sajnos nem látom a minőségi, elérhető ekönyv piac közeledtét.. :(
  Lehet, hogy a pesszimista beszél belőlem, de amíg nem ismerik a kiadók az ekönyveket, addig félnek tőle.

  Gondolom nem kell felhoznom a megfelelő analógiát erre.. :(

  Olyan nők ideálja vagyok, akiknek mindegy...

 • morgyi

  veterán

  Imádok olvasni, régen vettem is könyvet egy rakattal, csak ma már nem fér el. Ezért vettem ebook olvasót. Arra meg marad az alternatív megoldás. Főleg hogy elérhető online ilyen-olyan forrásból e-könyv, ami már a könyvesboltokban sem kapható. Ez olyan dolog mint az amerikai sorozatok kérdése.

  Néznéd, de nincs lehetőséged rá, pedig fizetnél is érte (apropó nem ártana a magyar (max feliratos) netflix sem...) így kénytelen vagy illegális forrásból beszerezni. Na az e-könyvek nagy részére ugyan ez igaz. Van egy csomó fantasy-m amit papírformában sem láttam már sehol jó ideje.
  Rendelni annyira meg nem szeretek, csak ha muszáj. A könyvesboltnak hangulata van.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • morgyi

  veterán

  Mondjuk nem is véletlen nem vadásszák az e-book warezolókat, meg egy átlag torrent oldalon 30 feltöltésből fele pornó egy szem megy egy e-book. Az olvasás nem divat manapság sajnos :(
  Mindig fel szoktam kapni a fejem rajta, mikor mondja valaki hogy nincs olyan könyv ami érdekelné. Ez egyszerűen hülyeség. Annyi magyar nyelvű könyv van minden témában, hogy egyszerűen lehetetlen egy olyan sem találni, ami esetleg a fülszöveg alapján ne keltené fel valaki érdeklődését.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • E770

  aktív tag

  "így kénytelen vagy illegális forrásból beszerezni"

  kérlek szépen, ne minősítsd illegálisnak a neten található tartalmakat, ne kezdjünk jogszerűségi vitát a letöltésről

  (bár nem tudom milyen illegálisan ekönyv forrásra gondolhattál, nem tudok ilyet)

 • Polllen

  nagyúr

  Ezt a vitát te kezdted el most. :U Attól, hogy nem tudsz ilyen forrásról, még létezik. A könyveket ugyanúgy védi a szerzői jog (a szerző halála után még 70 évig) és ha a jogtulajdonos nem ad hozzáférést ingyen, akkor amikor mégis ingyen férsz hozzá jogsértést követsz el. Szóval az a hely, ami ilyen hozzáférést ad, illegális forrás.

  [ Szerkesztve ]

  "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

 • E770

  aktív tag

  azzal kezdtem, hogy "visszaütöttem" :P

  nagyon összekeverted az illegális forrást az illegális letöltéssel, azaz a forrás jogállásától független a letöltési cselekmény jogállása

  a magyar hatályos jogszabályban ilyen összefüggés nincs

  Btk 385. § (5) Nem valósítja meg az (1) bekezdés szerinti bűncselekményt, aki másnak vagy másoknak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát vagy jogait többszörözéssel vagy lehívásra történő hozzáférhetővé tétellel sérti meg, feltéve, hogy a cselekmény jövedelemszerzés célját közvetve sem szolgálja.

  [ Szerkesztve ]

 • morgyi

  veterán

  Mivel egy könyv részletét közzétenni bármilyen módon sokszorosítani (fénymásolással vagy digitális úton) a jogtulajdonos engedélye nélkül tilos, ezért maga az e-book sem létezhetne legálisan amit nem a jogtulajdonos, vagy a megbízottja készít.

  És akkor még szó sem esett a letöltéséről, hanem már az illegális ha valaki otthon e-bookot készít egy olyan műből, aminek a szerzői jogait nem birtokolja, akkor is ha fizikálisan a könyvet megvette.

  1999. évi LXXVI. törvény

  18. § (1) A szerző kizárólagos joga, hogy a művét többszörözze,18 és hogy erre másnak engedélyt adjon. Többszörözés:
  a) a mű anyagi hordozón való - közvetlen vagy közvetett - rögzítése, bármilyen módon, akár véglegesen, akár időlegesen, valamint
  b) egy vagy több másolat készítése a rögzítésről.
  (2) A mű többszörözésének minősül különösen a nyomtatással megvalósuló mechanikai, filmes vagy mágneses rögzítés és másolatkészítés, a hang- vagy képfelvétel előállítása, a sugárzás vagy a vezeték útján a nyilvánossághoz történő közvetítés céljára való rögzítés, a mű tárolása digitális formában elektronikus eszközön, valamint a számítógépes hálózaton átvitt művek anyagi formában való előállítása. Az építészeti alkotások esetében többszörözés a tervben rögzített alkotás kivitelezése és utánépítése is.

  Ergo a letöltés nem illegális, de az elkészült e-book léte már az :) ha azt nem a jogtulajdonos töltötte fel.

  [ Szerkesztve ]

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • E770

  aktív tag

  kivéve, ha a Btk. szerinti kivétel fennáll, azaz magáncélú

  na pontosan ezért jeleztem, úgyhogy mégis csak érdemes újra és újra tisztázni

  olyan jó lenne már nem kriminalizálni a netet, hisz az ott található, letölthető anyagokról fogalma sincs a felhasználónak, hogy jogszerűen van-e ott vagy sem (még egy webshop esetén sem)

  [ Szerkesztve ]

 • Polllen

  nagyúr

  Személy szerint nem vagyok jogász, de a szóhasználattól függetlenül szerintem mindhárman tudjuk, hogy egy torrenten letöltött könyvet nem "használsz" jogszerűen, ha még oltalom alatt áll és nem járultak hozzá az ilyen terjesztéshez.

  "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

 • morgyi

  veterán

  Most ezen mit nem értesz? Ez olyan mint régebben a marihuánára vonatkozó törvény. A fogyasztást nem büntették a tartást igen. De fogyasztás csak nagyon kivételes esetben valósulhatott meg tartás nélkül. Ha szó szerint értelmezted a törvényt, abban a pillanatban amikor a füves cigi hozzád került (akár egy slukk erejéig) magadnál tartottad, a tartás meg illegális (a fogyasztás ugye nem).

  Egy könyvről bármilyen formában készült másolat, közzététel a jogtulajdonos beleegyezése nélkül illegális.
  A Btk. szerint a nem üzletszerű megosztás, letöltés engedélyezett. Persze hogy engedélyezett, mert a megosztandó és letölthető anyag létrehozása már eleve illegális :D

  Az nikotinos e-cigi sem illegális, szívhatod, csak éppen mivel a nikotin gyógyászati anyagnak minősül, és 2013 nyarától nem tarthatsz magadnál egy megadott mennyiségnél többet (amit az e-cigibe való patron meghalad) így közvetve a nikotinos e-cigi is illegális.

  Remélem ennyi példán keresztül sikerült megértened, hogy a letöltés/feltöltés nem illegális, de a megosztásig tartó út viszont erősen az.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • E770

  aktív tag

  azt nem értem,
  miért nem olvasod tovább a jogszabályt (IV. Fejezet A szabad felhasználás esetei)
  és azt sem, hogy mi alapján ítéled meg a neten található tartalom jogszerűségét?

  (#15) Polllen: szerintem rosszul tudod, nem sértesz jogszabályt, ha nincs haszonszerzés
  nem szerencsés dolog a torrent=jogszerűtlen szinonimát használni
  bárhonnan töltesz le, nincs módod a jogszerű hozzájárulásról meggyőződnöd ab ovo

  [ Szerkesztve ]

 • Polllen

  nagyúr

  Nem használtam szinonimaként, teljesen egyértelműen fogalmaztam, hogy mikor lesz jogsértő a torrent használata.

  Ne terjessz butaságot, hogy bármit le lehet tölteni arra hivatkozva, hogy nem tudtam, hogy nem legális. Attól, hogy nem üldözik itthon és - helyesen - nem kriminalizálják a magánletöltőket még nem jogszerű. A Btk-ban nem minősítik bűncselekménynek, de a ptk alapján bármikor követelhetnek tőled kártérítést, ha megsérted a szerzői jogot. Amikor engedély nélkül letöltesz valamit, éppen ezt teszed. Ha engedély nélkül megosztasz, ezt teszed. Ha lefénymásolod, ezt teszed, stb-stb.

  Én lennék a legboldogabb, ha a könyvekhez és zenéhez mindenki ingyen hozzájuthatna, de ez nem így működik.

  "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

 • morgyi

  veterán

  Attól még hogy nem vagy tisztában azzal hogy a forrás legális-e vagy sem, nem mentesít a felelősségre vonás alól. Úr isten...

  Szép is lenne, ha minden illegális szart össze lehetne rendelni netről azon az alapon hogy én nem tudtam...

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • E770

  aktív tag

  nagyon szívesen segítek az alapvető jogelvek és jogszabályok megismerésében, mert ugye annak nem ismerete még nem mentesít...

  képzeljétek el, még a valódi tárgyak kiskereskedelmi forgalmára is az a jogelv réges rég, hogy vevőként nem vagy köteles az árú eredetének vizsgálatára, tehát ha egy boltban pl. lopott tejet veszel, az a tied lesz, nem azé akitől lopták

  de úgy szeretném már megtudni tőletek, akár egy példával is, hogy honnan tudjátok bármely weboldalon található anyagok jogszerű eredetét megállapítani? :F

 • morgyi

  veterán

  Meddő vitát folytatunk, élj továbbra is abban a hitben, hogy bármelyik film, zene, játék vagy könyv, amit mások sok munkával elkészítenek, az neked ma Magyarországon törvények adta keretek között alanyi jogon jár, és egy forintot sem kell fizetned érte.

  Erre szoktam azt mondani, hogy remélem a Te munkádat is így fizetik meg mások :)

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • E770

  aktív tag

  más az erkölcs és más a jog

  nem sértesz jogszabályt, ha magáncélra letöltöd

  [ Szerkesztve ]

 • morgyi

  veterán

  Akkor nézzük újra. A torrentnél visszatöltesz ugye? Ergo megosztod a tartalmat. Viszont elvileg semmilyen módon nem kerülhetett volna a tulajdonodba, vagy ha mégis ott van rajt valamiféle drm.
  Mert CD-ről DVD-ről még SAJÁT CÉLRA SEM történhet másolat készítése, mert benne van a jogszabályban hogy a másolásvédelem nem törhető fel. Könyvről pedig nem készülhet digitális másolat a jogtulajdonos engedélye nélkül.

  Ha vásároltad a könyvet, akár online, arról kapsz egy számlát (lehet az digitális is) ha rádrúgja az ajtót a TEK, akkor NEKED is bizonyítanod kell, hogy milyen forrásból szerezted be. Nem tudod bizonyítani ha nincs számlád róla, hogy letöltötted. Ők mondhatják azt hogy te készítetted a másolatot egy eredetiről, ami ugye tilos, még saját célra is, mert a másolásvédelem megkerülése illegális.

  Ha van számlád róla hogy online vásároltad, vagy esetleg tudod bizonyítani hogy te csak letöltötted, és nem te készítetted a másolatot (nem tudod hogy tudnád) akkor feddhetetlen vagy.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • E770

  aktív tag

  kérlek ne a józan ész irányából közeledj a jogszerűséghez, hanem a hatályos jogszabályok alapján
  Btk., Szjt. cselekmény célját nézni, ha nem haszonszerzés a célja, akkor a magáncélú mindenféle cselekedet nem jogellenes (film/zene/ekönyv/ tömören összefoglalva - a fizikai könyvet most ne hoz ide, más az áfá-ja :P

  ez első sorban most jogértelmezés kérdése
  a jogalkalmazásból nem tudunk példákat hozni, mert nem tudok ilyen jogesetekről

  amúgy pedig nagyon elkalandoztál a bizonyítási kényszer, az ártatlanság vélelme, stb. témákban is

  [ Szerkesztve ]

 • E770

  aktív tag

  még annyit a gyakorlati oldaláról (remélem nem lesz részed, személyes tapasztalatod ilyenekről)

  ha bűncselekmény gyanúja merülne fel, akkor vagy magánvádas/magánindítványos, közvádas esetben is nyomozást rendelnek el, ez esetben a haszonszerzés céljának felderítésére -> ha nem is TEK, de a nyomozati szakaszban kell bizonyítékokat gyűjteni, hogy pénzért tette az gyanúsított

  ha polgári eljárás indulna kártérítésért, akkor a felperesnek kell bizonyítania a bíróság előtt, hogy kárt okozott az alperes, ilyenkor pláne nem lesz TEK

  szerintem ha bármilyen ilyen eljárás megindulna, egy ekönyveket fel/le töltögető személy ellen, elég hamar/biztosan elbukna itthon, talán ezért nincs is példa rá

 • -Skylake-

  őstag

  Egy szo : Arti. Onnantol meg lehet sirni , mert onnantol nincs illegalis letoltes. Ugyanis artit pont azert fizettetnek veled mer majd ugyis lopsz. Hat akkor meg?

  "Nem nézem le a funkcionális analfabétákat. Ezt kikérem magamnak." Abu85

 • attila9988

  őstag

  Az ebook reader -ek alapjában véve azért nagyon nagyon jó eszközök, mert a kijelzőjükről legalább olyan kényelmes olvasni, mint a papírlapról. Egy tft monitorról ezt már koránt sem lehet elmondani, és a tablet -ek is kiégetik az ember szemét... (számomra ráadásul használhatatlan, felesleges eszközök)

  A könyvkiadókat meg ne sajnáljuk már megint annyira. Amikor gyerek voltam, még arra is kuporgatnom kellett a pénzt, hogy egy darab 90 perces üres kazettát megvehessek egy hónapban.... Egy csomó könyv járt nálam úgy, hogy csak kölcsönbe kaptam - ugye e-book esetében akár ebbe is bele lehetne kötni - és megint sok olyan, ami csak ki volt nyomtatva. Sokat tanultam ezekből a könyvekből.
  Akkor én most egy szemétláda bűnöző vagyok? Nem hinném... Amit tanultam, az segített később a munkában is. Igaz, közvetlenül nem kerestem pénzt senkinek azzal hogy elolvastam őket, de ez nem jelenti azt, hogy bűnöző lennék. Akkoriban pl egy kölcsönadott könyv még nem jelentett egyenértékű bűntényt egy kettős gyilkossággal, ma meg már lassan ott tartunk, hogy szerintetek a tek -nek kellene rám törnie az ajtót, ha elolvasok egy dokumentációt az interneten....

  Arról nem is beszélve, hogy számos, egyébként hasznos könyv már rég nem kapható semmilyen formában.

  A zenékről, és a programokról is beszélhetnénk, mert hasonló téma az is.... Láttam rengeteg olyan filmet, és sorozatot, aminek még csak fordítása sem készült. És szerintetek, ha senki nem épített üzletet arra, hogy ezeket a műveket elhozza ide, akkor mindenki bűnöző aki mégis kíváncsi rájuk?

  „Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)

 • Polllen

  nagyúr

  Fuss neki még egyszer, ha a kommentek alapján az jött le, hogy bárki védi a kiadókat és kriminalizálja a letöltőket.

  Kis kiegészítés, a programok teljesen más elbírálás alá esnek, ott nincs magáncélú másolásra sem lehetőség.

  -Skylake-

  Egyébként ez a téma szerintem jelen formájában kimeríti a fingköszörülést. :N Persze ez legyen a témával kapcsolatban a legnagyobb bajunk. :DDD

  [ Szerkesztve ]

  "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

 • morgyi

  veterán

  Ezt mondtam én is, maga a másolat megléte az illegális. Nem az h letöltod. Bizonyítani meg nem tudod hogy te készítetted-e a másolatot, vagy csak ártatlanul letöltötted. Mert ugye bárki bármit mond könyvről alapból tilos a másolat elvileg, még magáncélra is. (Persze a nyelvtanárokat sem lincselik meg ha a feladatgyűjteményből fénymásol a nebulóknak) Filmen meg zenén meg elvileg másolás védelem van, aminek a feltörése a másolat készítés során illegális. A feltöltés ugye már nem ha nem üzletszerű, de ha nem készíthetsz másolatot nincs is mit ugye feltölteni.
  Persze rád bizonyítani nehezen lehet az egészet, ezért is nincsenek ilyen perek ma magyarországon.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • morgyi

  veterán

  Nem sajnáljuk, és le is írtuk hogy sajnos a magyar e-könyv piac vagy halott, vagy ha van is 1-2 könyv, az nem meríti ki az e-book fogalmát. A legnagyobb ilyen előrelépés a MEK adatbázisa, de ott is csapnivaló minőségűek az anyagok, és érdemesebb inkább letölteni az RTF-et és abból formázás után Calibrivel normális e-bookot csinálni.

  Sajnos mint ahogy én is írtam marad a virágbolti forrás. Főleg olyan könyvnél, amit te is mondasz hogy már ha akarnád se vehetnéd meg mert nem kapható. Antikvár példányhoz meg sokszor csoda kell.

  De azért ne felejtsük el, és ne gondoljuk úgy hogy ez jár, és teljesen legális módon járunk el. Inkább húzzuk meg magunkat és ne hangoztassuk, mert a végén bezárják a virágboltot és cseszhetjük az e-book olvasónkat. Talán pár év múlva rájönnek h kéne magyar e-book piac.

  Pár éve megpróbálták egy gagyi e-book olvasóval a Kindle árának 2x-eséért beindítani a magyar e-book piacot. Az e-bookok minősége meg csapnivaló volt, hiányzó metadata, tartalomjegyzék, fejezetjelölések stb...
  Persze rá lehetett egyből sütni, hogy nem kell itthon e-book piac mert nem megy. Ja hogy dolgozni vele már büdös lenne? És nem ebből kellene meggazdagodni 2 hónap alatt, mert senki nem fog azonos áron e-bookot venni mint a papírkönyv. Még akkor sem ha 27% rá az ÁFA az 5% helyett.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • attila9988

  őstag

  Nézd. A digitális adat szépsége az, hogy minőségromlás nélkül, korlátlanul másolható. Amikor a könyv még nem volt digitális, egészen máshogy gondoltak rá az emberek. Amikor már az is lehetett, szóval megjelent az ebook, akkor megpróbálták korlátok közé szorítani. Azt mondani, hogy csak egy nagy, könyvterjesztő hálózatnak van ahhoz joga, hogy eljuttassa hozzád a könyvet, és ha az nem teszi meg, akkor te el sem olvashatod.

  Én azt gondolom, hogy ez így nincsen rendjén. Miért érdekeljen engem az, hogy egy könyvet, senki nem akart elhozni hozzám, senki nem akarta eladni nekem? Nem érdekel. Ha nem tették, hát nem tették. Én viszont el akarom olvasni. A technika pedig megvan rá.

  Attól nem válsz bűnözővé, hogy elolvasol valamit, amit soha, senki nem akart eladni neked.

  Hogy őszinte legyek, még az is megkérőjelezhető, hogy akkor bűnöző vagy -e, ha mégis akadt valaki, aki számodra akarta értékesíteni a könyvet… De ennyire mélyen most nem mennék bele…

  A drm pedig a leg rohadtabb dolog az egész történetben. Ismét csak a normál könyvekből kiindulva, soha, senki nem tartotta bűnténynek azt, ha kölcsönadtál egy könyvet valaki másnak. Ez csak, és kizárólag a digitális könyvek szabályozásánál jelent gondot.

  Én alapjában véve azt gondolom, hogy a saját vásárlóid torkát ennyire szorongatni alapjában véve rossz üzenet…. De ez most megint egy másik téma lenne, szóval inkább ebbe sem kezdek most bele. Túl fáradt vagyok hozzá…

  A lényeg, hogy a „letöltöd=bűnöző vagy” egy roppant mód eltúlzott, és leegyszerűsített álláspont. És most nem a jogi oldalról beszélek.

  „Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)

 • morgyi

  veterán

  Van most is online kölcsönzés, valami féle Adobe DRM-el. Az anyag nem nyomtatható, és x napig nyílik csak meg. 5 perc alatt törhető.
  A digitális anyag szépséges abban rejlik hogy ellophatod... persze. Erre mondom hogy a te munkádat is így fizessék meg.
  Megértem amit írsz, de ne emeljük már plátói magaslatokba a warezt, és ne kiáltsuk ki teljesen normálisnak. A teljesen normális az lenne ha mindenki elslattyog és megveszi ami tetszik neki.
  Mondod te hogy van olyan ami nem elérhető megvételre. Ezt oké megértem, csak az emberek nagy százaléka azt sem veszi meg amit meg lehet. Mert letöltesz egy rég nem látott könyvet digitálisan? Oké semmi gáz. Letöltesz egy játékot hogy kipróbáld 10-15 percre, és ha tetszett veszed is meg? Oké. Program ugyan ez. De ezt alig csinálja valaki.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • attila9988

  őstag

  A digitális anyag szépséges abban rejlik hogy ellophatod... persze. Erre mondom hogy a te munkádat is így fizessék meg.

  Én nem ezt írtam... olvasd el figyelmesebben.

  A teljesen normális az lenne ha mindenki elslattyog és megveszi ami tetszik neki.

  Ez annyi kérdést vet fel, hogy el sem hiszed. Nyilván a normális világban keresnél is annyit, mint egy nyugati, és nem csak az árakat lőnék be hozzájuk hasonlóra. Pl a munkád érne ugyanannyit. Ha ugyanis itt te az autógyárban felteszed a kereket, vagy leírod hogy "public static void main" akkora te munkád a tizedét sem éri annak, mint ha egy német teszi ugyanezt... Majd ha ez nem így lesz, akkor beszélgethetünk róla, hogy mi a normális világ. Ez nem az...

  A digitális adat pedig digitális adat... az, hogy könnyedén sokszorosítható, nem csak neked jelent hasznot, hanem annak is, aki terjeszteni akarja. Gyakorlatilag nullkölcséges áron tudja "elszállítani" neked.... már ha akarja.

  Fentebb pedig írtam, hogy nem feltétlenül akarja. Adott egy könyv... eladják ott, ahol akarták, ahol a terjesztésre számítottak. Beszedték érte a pénzt. Oda viszont nem viszik, ahol te vagy. Ha te ennek ellenére mégis elolvasod akkor valami rosszat tettél? Egyáltalán nem. Senkinek nem lett azzal rosszabb, hogy te elolvastad a könyvet. Jobb se, de mivel nem is akarták neked eladni az adott művet, ezért még csak elmaradt haszonról SEM beszélhetünk, mert mondjuk az adott területen meg sem próbáltak pénzt keresni.
  Innentől kezdve, kárt senki nem szenvedett, csak te lettél okosabb/műveltebb stb...
  Mondom még egyszer. Annó nem akarták levágni a fejed érte, ha te elolvastál egy könyvet. Tudod voltak a "könyvtár" nevű helyek, ahol ha helyben leültél, akár ott is elolvashattad a könyvet. Miben is más ez mint az amiről most beszélgetünk?

  Eleve rossz kifejezést használsz, hiszen:

  "Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el."

  Akkor lenne lopás, ha el tudnád venni.... de nem teszed.... szóval hagyjuk a lopás szöveget.

  „Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)

 • Polllen

  nagyúr

  Nagyon kemény ez az ideológia. Javíts ki, ha tévedek, de azt mondod, hogy hiába valaki nem szeretné eladni neked a portékáját, neked jogodban áll azt megszerezni, úgy ahogy te szeretnéd? :DDD

  "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

 • attila9988

  őstag

  Nem igazán értetted, hogy mit írtam... Olvasd el újra...

  „Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)

 • DithenS

  senior tag

  Könyvekkel az a baj hogy igénytelenek és még is rohadt drágák! Az ember kézhez vesz egy régi könyvet és érzi a minőséget,szép fűzött nem ilyen ragasztott gagyi,a borítása is szép kemény és díszített.
  Ma mit kapsz 4 ezerért?! Ragasztott puhakötetes szutykot ami szétesik ha kétszer elolvasod.Arról ne is beszéljünk hogy némelyik új könyvnél a tinta minősége egyszerűen ocsmány hányadék,olvasod és mikor lerakod a könyvet aszt veszed észre hogy tiszta fekete az ujjad.
  Régen olyan tintákkal voltak képesek könyveket nyomtatni,hogy 150 évig is látod mi van ráírva,ma már nem.
  Na ezért sajnáljuk mi a könyvpiacot?! Adják a sz@rt drágán.

Hozzászólok Aktív témák