Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
nihill
senior tag
Nagyon örülök hogy a határokon túlnyúló fizetés végre lehetséges lesz, sokak álma válik ezzel valóra.
-
arnyekxxx
veterán
A végén még akár kínából is fogunk tudni vásárolni az interneten keresztül, nem kell minden pendrájvért kiutazni HienShang-ba és vinni a kp-t. Végre értelmet nyerhet az ebay meg az aliexpress.
-
Én ezt nem értem. A Magyar, Erste, Euros számlámra utalják a fizumat Euróban. Most is elkölthetem úgy, hogy nem is látok belőle kp. Eurót. Az nem digitális?
Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G
-
L3zl13
nagyúr
Az EU úgy látom elég lassan mozdul rá erre. Még egy év csak a tanulmány és még utánna jöhet a döntés és az esetleges megvalósítás.
Úgy gondolom, hogy ez egy elég komoly lépés és nem árt alaposan körbejárni előtte, de nem tudom, hogy lesz-e még ebben az évtizedben digitális € ha így haladnak.
Ha jól értelmeztem akkor a US kb 2 évvel az EU előtt jár.[ Szerkesztve ]
Aki hülye, haljon meg!
-
Reggie0
félisten
Mar van ilyen: EUROC
-
én sem teljesen értem. A forgalomban lévő pénz nagy része eddig is számlapénz volt.
Azt sejtem a dolog mögött, hogy eddig a kereskedelmi bankok termelték hitelezéssel a pénzt, ezután pedig az állam maga tud pénzt termelni közvetlenül.
-
L3zl13
nagyúr
A CDBC digitális pénz, amit a központi bank bocsát ki. Egyenlő a nyomtatott pénzzel, nem csak mesterségesen azonos értéken tartott, mint a stablecoinok.
Azt mondod a stablecoin jobb, mint az állami igéret. És valóban csak az állam igérete garantálja a pénz értékét, pont úgy ahogy a nyomtatott bankjegyekét. Csakhogy, mivel pl az EUROC fedezete bankban tartott azonos mennyiségű (állítólag) EURO, ha nem hiszel az állam (EU) ígéretében ami garantálja az EURO értékét, akkor nem hiszel az EUROC fedezetében sem.
Az EUROC és minden más hasonló stablecoin esetében csak beiktattál egy extra lépcsót és ezzel pár potenciális probléma lehetőséget.
Leegyszerűsítve, a neki megfelelő FIAT fedezettel biztosított stablecoin biztosan bedől, ha a hozzá tartozó FIAT bedől, de bedőlhet úgy is, hogy a FIAT valuta meg sem érzi. A CDBC csak a központi bankkal együtt dőlhet be. Lehetséges, de még mindig jobb mint a stablecoin.[ Szerkesztve ]
Aki hülye, haljon meg!
-
zhit86
csendes tag
Az állam nem fog tudni pénzt csinálni ilyen módon.
Azt egyszintű bankrendszernek hívják (van ilyen pár helyen, nálunk is az volt a rendszerváltás előtt), nem túl szalonképes manapság, a diktatúrákkal azonosítják, erről biztosan nincs szó.
(Cégeknek és magánszemélyeknek csak kereskedelmi bank adhat hitelt a kétszintű bankrendszerben, ezen keresztül elsősorban ők (a bankok) teremtik a pénzt. A jegybank csak a kereskedelmi bankoknak adhat hitelt, a "népnek" direktben nem.)
A digitális euró inkább a készpénz digitalizálása. Ahelyett, hogy most kiveszek a zsebemből egy 100 euróst és odaadom neked, fogok tudni ilyen "digitális" módon "adni"/"kapni" pénzt.
Persze azt jól érzed, hogy elmosódnak a határok. Az állam (a jegybank) fog biztosítani minden állampolgárnak egy online pénztárcát?
Miben különbözne ez a egy bankszámlától? A pénz mozgása miben különbözne a átutalásoktól? Azon kívül, hogy esetleg más lesz a neve, nem sokban...
Még akkor is, ha a hitelezés a bankoknál maradna ez az állami számla szerűség betenne nekik rendesen. Amennyiben a boltban vagy netán online is lehetne így fizetni (ingyen), akkor a Visa / Mastercard jellegű cégek sem örülnének (ahogy pl. a Wise sem).
Itt szerintem a töprengés évek óta azon zajlik, hogy miként tudnának úgy csinálni valamit, hogy azért a bankok se járjanak rosszul. A baj az, ha nagyon felvizezed, akkor nincs értelme, ha meg bennmaradnak a feature-ök a digitális rendszerben, akkor az 99%-ban ugyanaz, mint egy bankszámla/átutalás.
Szóval én arra tippelek, hogy vagy semmi sem lesz belőle, vagy valami annyira faramuci megbonyolított dolog lesz, ami az átlagembert továbbra is arra ösztönzi, hogy maradjon egy kereskedelmi bank bankszámlájánál és azzal (és a hozzá tartozó kártyával) intézze az utalásait, vásárlásait. -
L3zl13
nagyúr
Hát ez nem egészen így működik. Egy ilyen rendszer csak úgy lehet működőképes, hogy teljesen integrálva van az ország bankrendszerével. Ez nem úgy működik, hogy egyik percről a másikra hoznak egy törvényt és fél perc múlva fele annyit ér a pénzed. Az EU esetében még annyira sem mint bármely más országnál amely saját FIAT valutával rendelkezik.
Aki hülye, haljon meg!
-
fatpingvin
senior tag
pont ezt akartam írni, két legyet egy csapásra, lehet kézivezérelni meg ingyen pénzt csinálni, ráadásul még a tranzakciók is közvetlenül visszakereshetők és követhetőek lesznek határokon keresztül is, hovatovább erre hivatkozva hogy milyen "kényelmes" lehet tovább csonkolni a készpénzes fizetés lehetőségét.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
dabadab
titán
válasz
fatpingvin #21 üzenetére
Ez azért erősen az alusisakos kategória.
Egyrészt nem nagyon jön ebből semmi olyan képesség, ami most már nem lenne, másrészt meg az "ingyenpénzcsinálás" azért nem ilyen egyszerű és arra ez a digitális euro teljesen alkalmatlan.DRM is theft
-
fatpingvin
senior tag
valóban nincs újítás, csak a meglevő lehetőségek tovább központosítása és kényelmesebbé tétele. tinfoil hat vagy nem, én reális problémának tartom hogy a lehetőség megvan rá
arról nem beszélve hogy a számítástechnika elterjedése óta, főleg az internet megjelenésével sorra derültek ki hogy akiket paranoid konteósoknak tartottak, jelentős részben igazuk van.
én magam részéről inkább előre felkészülnék az elérhető információk alapján egy olyan fenyegetettségre ami utólag úgy adódik hogy felesleges volt mint hogy akkor érjen utol amikor már nem tudom visszacsinálni.
a facebookot és a google-t is ezért nem használom már, bőven elég az az információhalmaz amit fiatal és hülye fejjel ott hagytam.[ Szerkesztve ]
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
Új hozzászólás Aktív témák
it Olli Rehn EU-biztos és EKB kormányzótanács-tag szerint számos előnye lehetne egy digitális eurónak.
Állásajánlatok
Cég: Test Innovation Technology Zrt.
Város: Budapest
Cég: Sessionbase Kft.
Város: Budapest