Új hozzászólás Aktív témák

 • ergoGnomik

  tag

  Érdekes fan-fiction. Azonban a "vizesárok", "lőelemző", "szárnypilóta" és az "annak idején mind a Fiút, mind a Lányt képes volt uralni egyszerre" kicsit összezavarnak.

 • sh4d0w

  félisten

  LOGOUT blog

  válasz ergoGnomik #1 üzenetére

  Ezek mindegyike a lore resze, de meg kicsit hagyom a magyarazatot :)

  https://www.coreinfinity.tech

 • hege8888

  aktív tag

  LOGOUT blog

  Nekem tetszett, mert így teljesen jól van megvilágítva, hogy pl Vader mért nem lőtte apróra Luke-ot abban a jelenetben, azon kívül, hogy felismeri, hogy azzal ott az Erő van, stb.. Sőt egy részen elbizonytalanodtam, hogy most akkor egy részletet olvasok a Birodalom visszavág köny verziójából, és csak én nem emlékezem már rá?

  Szóval jó kis novella volt, köszi! :R

  https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html

 • ergoGnomik

  tag

  válasz sh4d0w #2 üzenetére

  Valószínűleg meglehetősen konfrontatívra fog sikerülni, szóval sokszorosan elnézést kérek előre is. :( :( :( :( :(

  Nem vagyok tájékozott a Csillagok Háborúja mondavilágban, szóval a fiú és lány uralásának magyarázatát nagyon kíváncsian várom, de ...

  ... azt nem tudtam, hogy az igénytelenség is része a lore-nak.

  - "vizesárok": ez valószínűleg valaminek a tükörfordítása. Nekem nem rémlik, hogy nagyokat csobbantak volna az Y- és X-szárnyúak, nemkülönben a TIE vadászok, de még az árok fenekén sem tűnt fel, hogy ott víz terült volna el. Lecsapolták a lázadók és a Sötét Nagyúr tiszteletére?
  - "lőelemző": valószínűleg nem létező szó. Ide jó lehet a lőelemképző, vagy ha úgy jobban tetszik akkor a célzó komputer.
  - "szárnypilóta": valószínűleg a wingman tükörfordítása. Ennek tudtommal nincs rendes magyar megfelelője, de géppár esetén jó lehet a kísérő pilóta, több gépes alakzat esetén meg valami olyasmi, hogy az alakzat egy másik gépének pilótája. Na és az miért hiba, ha egy pilóta megpróbál kitérő manővert végrehajtani egy érkező támadás (Solo a Falconnal) elkerülésére, csak épp nincs ehhez hely? Ha volt ott valamilyen hiba, az a kötelék berepülése az árokba volt. Amiért a kötelék parancsnoka a felelős valószínűleg.

  És akkor még ott vannak az olyan apróságok, mint hogy Vader személyesen dolgozott a Jedik likvidálásán. Kicsit meglepő lenne, ha nem tűnt volna fel neki, hogy sem Yoda, sem Obi-wan Kenobi nem szerepelt a kivégzettek listáján. Emellett a császár alkalmazott Erő-érzékeny figurákat ilyen-olyan feladatkörökben. Végül pedig sem az Erő-érzékenység, sem a lázadásban részvétel nem specifikus az emberi fajra. Így aztán a "nem akarta, hogy a Császár megtudja az igazat: léteznek még Erő-érzékeny emberek!" eléggé megalapozatlannak hat. Hasonlóképp az utolsó bekezdés is értelmezhető a mondavilágnak ellentmondóként, ha visszaemlékszünk a jelenetre*, amikor Vader és Palpatine a második Halálcsillag dokkjában grasszál és az uralkodó valami olyasmit mond, hogy tudja Vader legszívesebben felkutatná Skywalkert, de csak maradjon nyugton, a kölyök úgyis eljön hozzájuk. És ehhez kapcsolódóan ott volt a Birodalom Visszavág idézett jelenete is, amiben Vader ajánlatot tett Luke-nak, hogy ketten uralkodjanak a Galaxison.

  * Ebben bizonytalan vagyok, lehet hogy máskor és máshol történt, de ez a lényegen aligha változtat.

 • sh4d0w

  félisten

  LOGOUT blog

  válasz ergoGnomik #5 üzenetére

  Usse ko, megbocsatok ;) (ez alkalommal).

  Persze nem biztos, hogy minden sokkal tisztabb lesz ezutan szamodra.
  A Fiu es a Lany Mortis harom istene kozul az egyiknek voltak a gyermekei. A Fiu volt maga az Ero sotet oldala, a Lany pedig a vilagos. Az Apa (szandekosan nem irok Atyat) ugy hitte, Anakin Skywalker az a Jedi, aki kepes egyensulyban tartani a ket gyermeket - egyensulyt hozni az Erobe, azaz beteljesiteni a Jedi-profeciat. Ezt az erot Palpatine is latta, ezert akarta maganak megnyerni Anakint, viszont mire ez megtortent, addigra Skywalker jo sok kepesseget elveszitett - orokre.

  A "vizesarok" az a taktika, amellyel az elso Halalcsillagot, majd kesobb tobb birodalmi csillagrombolot is megsemmisitettek a Lazadok. Emlekeim szerint a lenyege, hogy annyira kozel repulnek a celobjektum felett, hogy az agyuk egyszeruen keptelenek befogni oket. Ha a Halalcsillagon a Lazadok magasan repulnek, az agyuk egyszeruen szetlottek volna oket.

  "Loelemzo": itt nem voltam biztos benne, melyik a megfelelo szo, de azt hiszem, magyarazat nelkul is elkaptad a lenyeget :)

  "Szarnypilota": ez teljesen bevett magyar forditas, nem csak SW muvekben, hanem egyeb repulos konyvekben is talalkoztam vele. Vader szarnypilotaja pedig ott hibazott, amikor osztonosen is megprobalt kiterni a felejuk zuhano Falcon elol, amikor erre a korulmenyek alkalmatlanok voltak. Ertem en, hogy ez egy pilota osztonos reakcioja, de Vader az elso Halalcsillagon egy elit egyseg pilotaival repult, nem nyeretlen ketevesekkel. Megoldas lehetett volna a gyorsitas (ez esetben a Falcon a kovetkezo pillanatban szetlovi), vagy a lassitas (ekkor a Falcon lett volna az uldozott).

  Vader es a Csaszar okkal hihettek, hogy mind Yoda, mind Obi-Wan mar halottak. Egyik Jedi sem erzi meg a masikat a Galaxis atellenes vegebol, csak kozelrol. Mindezek melle, amikor Yoda a Dagobah-t valasztotta a szamuzetese helyeul, okkal tette azt: elt ott egy sotet Jedi, abban az uregben, ahol Luke parbajozott Vader viziojaval. Annyira atitatta a Sotet oldal ereje, hogy miutan Yoda legyozte a Sotet Jedit, az ureg akkor is learnyekolta Yoda jelenletet az Eroben, igy ha meg veletlenul is a bolygora tevedt volna Vader, vagy a Csaszar, nem ereztek volna meg Yoda jelenletet. Obi-Wan a Galaxis szelere menekult, a Tatooinra. Nem kellett tartania attol, hogy Vader megjelenik, mert ott halt meg az anyja, soha tobbet nem akart a bolygora menni - es lam, Obi-Wan is jol elrejtette magat az Eroben, mert Vader ott volt a bolygo folott a Tantive IV elfogasakor es nem erezte meg egykori mestere jelenletet.
  A Csaszar csakis olyan Ero-erzekeny lenyeket alkalmazott, akik altala ismeretlen tudas birtokaba juttathattak a Sotet oldalrol - nehany latszott is akkor, amikor megparancsolta Vadernek, hogy menjen az Executorra. Csakhogy Vader visszatert, amikor Luke-ek athatoltak a pajzson es leszalltak az Endoron es ekkor mondta neki az Uralkodo, hogy akkor menjen a holdra es Luke fog eljonni hozza. Viszont: Palpatine nem erezte meg, hogy Luke ott huzott el mellette, mikozben Vader igen. Ket eset lehetseges: vagy Vader volt kulonosen erzekeny a fiabol rezonalo Ero-hullamokra, vagy pislakolt meg benne valami a regi, valaha elt legerosebb Jedibol - harmadik lehetosegkent esetleg a ketto kevereke.

  Felreertes ne essek, a Palpatine-vervonal hihetetlenul eros volt az Eroben, az endori csataban a Csaszar akarata iranyitotta a teljes birodalmi hadigepezetet - betort minden egyes katonaja tudataba. Erre sokkal kesobb Thrawn vilagitott ra Pellaeon kapitanynak, amikor meggyozte Jorus C'baoth klonjat, hogy segitsen neki visszaallitani a Birodalmat; a klon Sotet Jedi is betort nehany klon katona tudataba es minden harci mutatoban sokkal jobban teljesitettek. Amikor Palpatine meghalt, a birodalmiak elvesztettek az Executort, meg ket masik csillagrombolot, mielott Pellaeon kiugrott volna a rendszerbol a flotta maradekaval.
  Viszont Palpatine sem volt mindenhato es neki vegul ugyanaz lett a veszte, mint a mesterenek: akkora lett a hatalma, hogy mar csak attol kellett felnie, hogy elvesziti azt - ami meg is tortent, a tanitvanya keze altal.

  https://www.coreinfinity.tech

Új hozzászólás Aktív témák