Hozzászólok Aktív témák

 • vicze1

  nagyúr

  Mivel a második Tab S5e is megjött szeretnék egy kicsit hosszabban is írni róluk.
  Szeretném leszögezni, hogy számomra a márkanév teljesen mindegy, én használni óhajtok egy terméket, és teljes méretékben lesz ****rom, hogy milyen logót raknak rá, amennyiben az én saját feltételeimet teljesíti.
  Teszt hiányosságit is kis szeretném megemlíteni.
  Amit használok: 2x 6GB/128GB Wi-Fi modell, egyik Samsungtól közvetlenül, másik Amazon, mind a kettő UK modell.

  A tablet számomra böngészéshez és tartalom fogyasztásra kell, nem 4K-ban óhajtok játszani rajta. Nem vagyok árérzékeny, így az árazás hidegen hagy, amíg nem túl elszállt. Lehető legfontosabb, hogy minimum WQHD legyen, lehető legkönnyebben(400g és alatta) és a legtöbb RAM-mal.
  Amiket eddig használtam: Sony Tab Z4T, Pixel C, Nexus 9, iPad Air(1gen), iPad Pro

  A cikkhez:
  "Régen egyesülnie kellett volna a Chrome OS-nek az Androiddal, hogy 8"-en és afelett kinézzen a dolog valahogy, ehelyett marad a gyártók részéről a kreativitás, hogy ezt megoldják."
  Ezzel egyetértek, de mivel jelenleg a Google tablet platformja a ChromeOS, így "érthető". Ráadásul mind a kettőt cserélik majd egy egyesítettre a jövőben. (Bár ezt majd meglátjuk.)

  "Android és a One UI túlméretezett ikonjai és feliratai egyszerűen nem elegánsak és hasznosak 10,5”-re nagyítva"
  A cikk író esetleg látott már iPad-et? Giga ikontenger giga feliratokkal. Az egyik legszörnyűbb UI ami jelenleg létezik tabletre, egyszerűen csak szörnyű. Appokban OK, de maga az OS förtelem.

  Másodsorban, ha a tesztelő végigment volna az opciókon esetleg megtalálja, hogy a nagyítás 125%-ra van állítva alapból, amit nem árt lehúzni 100% ha nem nagyított és elmosott eredményt akar az ember. Ezt én is csak pár nap után találtam meg mert nagyon idegesített, hogy elmosottak az ikonok, 100%-ra állítva minden OK.

  "kávái mindenesetre pont annyira elvékonyodtak, hogy álló és fekvő nézetben még kényelmesen meg lehessen markolni"
  Markolni max. egy 5éves kisgyerek tudja, más nagyon nem. A hüvelykujjam vagy akár a tenyerem belső fele, amivel támasztom nagyon sokszor okoz érintést, így a kávák túl keskenyek elég egyértelműen, akik kisebb kávát akar egy tableten, egyszerűen nem használja semmire és csak dísznek tartja vagy X-Men és lebegteti...

  "Olyannyira sikerült a fémház méretein faragni, hogy a 245 x 160 milliméteres Tab S5e mindössze 5,5 milliméter vékony lett, és csak 400 grammot nyom."
  Ez a Sony-nak is sikerült 3éve 380g-mal ugyanezt megcsinálni...

  Mikor kézbe veszi az ember elég vékonyak és törékenynek tűnik, de huzamosabb használat után kijelenthetem, hogy abszolút kellően merev és nincs gond azzal, hogy a dobozban meghajlik. Nyilván kellő erővel ketté törhető.

  "Type-C kábel"
  Gondolom sokakat nem érdekel, csak egy megjegyzés, hogy a Samsung USB-C kábelek nem felelnek meg a szabványnak és illesztést tartalmaz a csatlakozó maga, így magas áramerősségű töltésre nem alkalmasak. Azaz 20W felett inkább ne használja senki őket semmilyen más eszköz töltésre. Kicsit furcsa, hogy felső kategóriás termékeknél ilyenen spórolnak. Ez mind a 4 Samsung USB-C kábelre igaz amit eddig kaptam.

  "olyan mélyre süllyesztették, hogy konkréten egy kézzel nem lehet lenyomni"
  Konkrétan nem kell megnyomni. Dupla tap ébreszti a gépet és elég végighúzni az oldalon az ujjad, hogy feloldja meg se kell állni. DE ha csak rárakod az ujjad és 1-2mp ott tartod akkor is felold benyomás nélkül, valóságban soha egyetlen egyszer se kell a gombot megnyomni, hacsak nem kikapcsolt állapotról van szó.

  Mivel két készülékem is van így most már van egy kicsi rálátásom az anyag és összeszerelési minőségre. Ezzel két problémát találtam. Az egyik, hogy az üvegben vannak egyenetlenségek. Ez alapból nem látszik és nem érződik, de fény felé fordítva megfelelő szögben horpadás szerű valami jelenik meg az üvegen. Ez az első készülékemen eléggé látható, a másodikon, egy teljesen más helyen van, épphogy kivehetően. A másik dolog, hogy a fémház és az üveg közé berakott műanyag berakás nagyon nem egyenletes. Annyira nem, hogy végighúzod a ujjad rajta és hullámzik fel le, főleg az antenna vonalaknál a csatlakozónál jön elő, abban nyilvánul meg, hogy a műanyag el van válva a fémháztól. Az első tabletemen elég jelentősek ezek a hézagok már zavaró mértékig, a másodikon elég enyhe, de jelen van.
  Aki nagyobb hézagokat tapasztal szerintem kérjen cserekészüléket.

  A kijelző számomra továbbra is tablet leggyengébb pontja, azaz egész pontosan, az OLED, ami egyszerűen alacsony fényerő mellett elég problémás, és elég durva után húzást produkál. Ezt itt fejtettem ki.

  "androidos táblagépek állandó kezelősávját viszont teljesen kiválthatja a One UI ujjhúzós gesztusvezérlése."
  Ez abszolút opcionális, és ha nem akarod nem használod, mert pl. utálod mint én.

  "Táblagép esetében én bármikor aláírom a fémburkolatot a törékenyebb üvegszendvics ellenében."
  Bár üveget soha, szerintem a fém se egy jó megoldás, mivel csak nehezíti az eszközt, és ezt a gépet előlapi hangszóró párral és műanyag hátlappal belső fém merevítéssel le lehetett volna vinni akár 370g alá is gond nélkül.

  "Samsung Lag One UI-on is jelen van"
  Bár ez igaz, DE csak addig, amíg ki nem kapcsolja az ember az animációkat, amint ez megtörténik 0 azaz semennyi lagra csökken és minden tökéletesen azonnal történik. 2 hét használat alatt szinte semmilyen akadást nem vettem észre.

  "Vannak centiméteres hézagok és akkora betűk, hogy a 110 éves dédnagymama szemüveg nélkül lássa."
  Még egyszer a tesztelő nem kapcsolta ki a nagyítás funkciót se a szövegre se a UI egészére, ami alapból be van kapcsolva.

  "DisplayPort átalakító, amivel emlékeim szerint az S10 (és az EMUI Desktopot futtató P30 Pro) együttműködött, ennek a tabletnek nem tetszett."
  Itt a hiba az ön készülékében van, működik gond nélkül ráadásul 2. kijelzőként, jelenik meg a DeX felület a tablet touchpadként használható.

  Illetve ha munkavégezés ez az apróság nem lett megemlítve, működik tesztelve.

  "DeX billentyűt valahonnan az eszköz oldaláról"
  Gombnak hívják, de mindegy. Soha, de soha ne rakjon senki, soha az életben fix megváltoztatatlan dedikált gombot egy eszközre, ezt szerintem minden Bixby gyűlölő megtanulta... Még ötletnek is rossz.

  "Viszont a DeX tényleg működik táblagépes formulában"
  Hozzátenném, hogy a DeX 1000%-osan billentyűzet és egér vezérlére van kitalálva és semmiképp sem egy tablet felület, ezt úgy látszik nem sikerült megérteni. Amennyiben a tesztelőnek, a miniatűr gombok nyomkodása tetszik semmi gond, de ezt az átlaguser sose fogja használni, borzasztóan körülményes ujjal vezérelni.

  "A Knox és a McAfee a biztonságot garantálja"
  UK ROM csak Spotify-t és Office Mobile-t tartalmazta bloat ként semmi mást. 6db Samsung appot kivéve minden eltávolítható teljesen, setupkor rákérdez, hogy egyáltalán szeretnénk-e extra Samsung appokat felrakni.

  "a csúszós fémháznak kell valami támaszték"
  Ez nem tudom, pontosan mire vonatkozik, de kézben semmilyen formában nem csúszós, sokkal jobban tapad a kézben mint pl. iPad vagy Pixel C, üveget ugye nem kell említsem, de sehol sincs a Sony vagy az N9 gumisabb bevonataihoz.

  "Remélem, ez majd motiválja fejlesztőket, hogy legalább picit csökkenjen az iPadek előnye táblagépes alkalmazásoptimalizálásban."
  Ezt egész pontosan a hajlítható és kinyitható telefonok fogják serkentei, mivel azok már elérik a 8+"-t, így ott már kelleni fog valamilyen átszabás. Az android tabletpiac kb. nem létezik, így felesleges bármit várni rá.

  "ami fontosabb: rövid oldalon, alul-felül két-két hangszóró az AKG által hangolva."
  Ezt valóban egy igen meggyőző része a tabletnek, egy rossz szava nem lehet senkinek a hangzásra, annak ellenére, hogy valószínűleg soha az életben nem fogom megfelelően használni és igazából semmilyen szükségem rá, de elég jó ez vitathatatlan. Sajnos ha megfogja az ember akkor letakarja őket, illetve ha állítva tartod, akkor 0 sztereó hatás valóságban. A előlapi hangszóró még minding sokkal jobb megoldás, mint az oldalsó.

  "QHD felbontáson csak a YouTube streamel"
  Halvány lila fogalmam sincs, hogy miért de UK ROM-mal csak 1080p érhető el, elég furcsa, de sehogy sincs QHD, fogalmam sincs, hogy miért, böngészőben megy a 4K is, több tesztben is láttam a QHD-t.
  Viszont azt megjegyezném, hogy a készülék nincs se a Netflix, se az Amazon külön támogatási listáján, így se 1080p se HDR, marad az említett alap L1 CDM-el elérhető 720p ezeknél.

  BT full 5.0 és nem csak átnevetett 4.2, mint öregebb SoC-ok esetében szokás.
  Wi-Fi-t több AP-n is tesztelve csak 200/200-zal kapcsolódik, így max. 150Mb körüli sebességre képes. Ez elég furcsa számomra még közép kategóriában is 400/400 lenne a normális. Személy szerint nem vettem észre jelerősség problémákat, de nem vagyok olyan környezetben, ahol ez probléma lenne, de általánosan a fémházas készülékénél könnyen előfordulhat, hogy az egyik antennát elárnyékolod a kezeddel.
  GPS pontos és gyors, ahogy a cikkben említve volt, mindent műholdat lát amit csak kell.

  "7040 mAh-s telep jókora"
  Maradjunk annyiban, hogy aksiból nincs olyan, hogy nagy túl nagy, csak is kizárólag túl kicsi létezik. Tudom tudom, Energizer teló... (nem jelent meg)
  11 és fél óra nekem szinte minding kijön, túlnyomó részt böngészéssel.

  Egy fontos dolog, viszont kimaradt és ez a rezgő motor, így értesítő LED és AoD híján, kizárólag hangalapú értesítéssel rendelkezik a tablet. Ez elég sajnálatos. :(

  Miért Tab S5e?
  Az Android tablet piac nagyon szűkös alapból, és mivel számomra a 4:3-as képarány használhatatlan, mert rettentő kevés látszik állóhelyzetben a tartalomból, minden óriásira nagyított. iOS se éppen a szívem csücske a korlátozottsága miatt.
  Elég nyilvánvaló másik választás a M5 10 lenne nyilván, és kb. 3napon múlt, hogy ne azt vegyem, amíg ezt be nem jelentették. M5 10 számomra a IPS miatt jobb választás lenne, az OLED még mindig elég problémás, és ez nem is fog változni. Másik dolog, hogy a Samsungban valamivel jobban megbízok a frissítések terén mint Huawei-ben annak ellenére, hogy most május van és a tablet márciusi frissítésen van. :U EMUI-t se tartom éppen túl jó felületnek, lehet vitatkozni melyik a rosszabb persze.
  Valamint nincs 6GB-s változata, ami a jövőátlósság szempontjából esszenciális( ;) ), mivel már most simán 4GB fölé vittem a RAM használatot különösebb gond nélkül, a 4GB pont ugyan olyan szenvedés lenne mint a 3GB, és ezért is nevetségesek az iPad-ek 3GB RAM-mal. Végül a M5 nehéz, jóval nehezebb mint ez, és ez azért egy tablet esetében elég fontos.

  Tehát nem tökéletes, nem a legjobb mindenben, de jelenleg számomra a legjobb tablet mindenképpen.

  Ha valamit kihagytam volna vagy nem lenne egyértelmű szívesen megválaszolom.

Hozzászólok Aktív témák