Hirdetés

 • anulu

  PH! félisten

  vannak fontosabb stadionok is... :W

  "Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone8 64GB | iPad Retina 32GB /w 3G | XBOX ONE X

 • tatararpad

  őstag

  Én azért több konkrétumot várnék a cikktől. Mik avulnak el? Egy MSO-nak nem kell i7 processzor, az szó szerint egy tabletes hardveren is elmegy. Mivel az általános és középiskolai oktatás java része erre megy el, úgy hogy Excelben vagy Accessben sem jutnak 10 sornál tovább, azért nem ártana kicsit kifejteni, hogy mire nem elég a gép. Abban nem kételkedem hogy energiahatékonyabban is meg lehetne oldani a dolgot, de abban igen hogy az összes hardver kukaérett.

  Másik: tanárok meg a kütyük. Mikre kell gondolni? Egyetemen volt minden mesebeli lóf*sz, és kb. annyi értelmük is volt a használatuknak. Vagányok voltak, 21. századiak, modernek, meg minden, de hogy a tanuláshoz semmit nem tettek hozzá, az is biztos. Tehát azért jobban kilehetne fejteni a hangzatos állításokat.

 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  ez csak egy átvett tudósítás, de most rögtön felveszem a kapcsolatot a szakértővel, és egy interjúban tisztázzuk

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  holnap megkeresem Horváth Ádámot, és csinálok vele egy interjút a témáról

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

 • tatararpad

  őstag

  Ez dicséretes dolog, remélem nem csak sablonválaszok lesznek, hanem valami kutatásuk is volt erről, mert szerintem az általános és középszintű oktatás pont nem az a terület, ami alá ha a legmodernebb hardvert rajuk, akkor sokkal hatékonyabb lesz. Ez sem számomra sem azt jelenti hogy nem kell fejleszteni, de mások a prioritások.

 • sz.balazs.95

  PH! kedvence

  Szerintem a szoftveres 'elmaradottság' legalább ekkora probléma.

  Pl. a mi sulinkban van olyan gép terem, ahol egész korszerű gépek vannak (na nem erőművek, de nem is ős vasak) de jóformán egytől egyik ősi szoftverekkel.
  A Microsoft Office-ból a 2007 van fent, a 2003 mellett, és az az újak közé sorolandó.
  A vicc az, hogy még az OpenOffice-ból is ilyen békeidőkbeli kiadás van fent. :DDD

  Meg persze a kötelező XP.
  Nem rossz az, nem arról van szó, de legalább egy Win7 felmehetett volna rá, a vas bőven megvan hozzá.

  Meg persze vannak olyan géptermek is, ahol a hardver is elég öreg. A kedvencem az a terem, amelyikben PIII-as gépek vannak. :D

  [ Szerkesztve ]

  Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

 • fordfairlane

  PH! kedvence

  A tájékoztató szerint szintén beszédes adat, hogy 2009 óta összesen mintegy 40-50 ezer új számítógép került az oktatási rendszerbe, ám ezek, illetve az ez előttiek is folyamatosan kopnak, avulnak, hazai forrás pedig nem áll rendelkezésre a pótlásukra. A meglévő infrastruktúra megfelelő kiegészítésére, illetve leváltására egy egyszeri, mintegy 60-80 milliárd forint értékű beruházás lenne szükséges, amelyet évente 30 milliárd értékű amortizációs jellegű beruházás, valamint az eszközök karbantartását és menedzsmentjét biztosító szolgáltatás finanszírozása kellene kipótoljon mintegy 15 milliárd forint értékben.

  Ez úgy hangzik, mint valami lobbizás állami pénzekért. Mekkora eszközparkról van szó egyáltalán?

  x gon' give it to ya

 • dragon1993

  őstag

  Nálunk egy egyetemen borzalmas gépek vannak.
  Ha jól emlékszem C2D 1.86Ghz, 1-2GB RAM.
  MS SQL-t tanítottak volt olyan ,hogy a 6 soros táblában 10 másodpercig ment egy select 2 egyszerű feltétellel.

  OpenCL-nél feladtuk elvégre nincs DVGA az alaplapihoz meg nincs SDK, ott mindenki saját gépet hord.
  (Hárman akik bejárunk.)
  Mondjuk aki szerette volna az kapott volna hozzáférést egy szerverhez, csak a joe nem éppen emberbarát.

  [ Szerkesztve ]

 • szami777

  PH! addikt

  Van valami ebben a cikkben. Bár ahova én járok, az felsőoktatási intézmény, nem gimnázium, de le van harcolva az összes, karbantartás meg pláne nincs, így mondjuk emeletenként 10 gépből 6-7 konstans le van fagyva, lassú stb.
  a bill és az egér nagy része 10 évnél öregebb.
  Az infó teremben lévő, órán használt gépek még rendben vannak, de a kihelyezett masinák használhatatlanok.
  Nem állami intézmény, hanem magán főiskola, rengeteg pénzzel, így pláne ciki.
  De egyébként 5-6 éve a gimiben is rossz volt a helyzet.

  Féloff, de a témához kapcsolódik, hogy a folyamatosan növekvő igény ellenére a wifi hálozatokat sem újítják meg, több főiskolán megfordultam már és több helyen ezt tapasztaltam.
  Nálunk félévenként 5k-t le kell perkálni egyéb szolgáltatás díjként, amibe benne van a wifi, de sehol se működik. :DDD Ez persze az intézmény sara.

  [ Szerkesztve ]

  “So do all who live to see such times but that is not for them to decide. All we have to decide is what to do with the time that is given us.” ///// Old nick ->xsanyi77

 • tomtyi

  PH! kedvence

  Hogy a gépek a tanuláshoz nem tettek hozzá, az kevésbé a gépek hibája.

  (#12) tatararpad
  Én sem. De a cikkben is van 20% említve.

  [ Szerkesztve ]

  乾屎橛 Hobbyjúzer vagyok. People liked NASCAR because the constant crashes made it exciting, and this gave me an idea. Bill Gates on Microsoft Windows

 • Lazsnak

  fanatikus tag

  Értem mire gondolsz, de el tudom képzelni miféle gépparkok lehetnek az iskolákban. Bár én már 28 vagyok, rég jártam középiskolában, de annó a gépek száma nagyobb probléma volt, mint a minősége. 1 gépterem volt 800 diákra, és én egy elég elit 8 osztályos gimibe jártam. Ennél is nagyobb probléma volt a 'informatika tanárnak' csúfolt emberek óratartása, iszonyatos blődségek mentek nálunk, tisztelet a kivételnek de szánalmasan képzetlen 2 infótanárunk volt, nem rajtuk múlt, hogy megtudom nyitni a gmailt maradjunk ennyiben. Oktatásban is egyre jobban kiherélték az informatika órákat ami szánalmas, IT és kressz oktatás kötelező jelleggel kellene a középiskolába, na de nagyon elkanyarodtam.

  Második bekezdésedre meg csak annyit mondanék, hogy teljesen igazad, közvetlenül nem segít a tanulásban a projektor, aktívtábla meg a fluxuskondenzátor, de abban segít, hogy készségszinten kezeld ezeket a dolgokat a jövőben, mikor végzel az egyetemen, mert nap mint nap körbevesznek. Szerintem a cikkben szereplő emberünk is erre akarna kilyukadni, hogy ez fontos és már középsuliban el kell kezdeni alap szinten kezelni, hogy kiselőadásra prezentációt készítek (ha már MSOrol volt szo akkor ppt-ben) nem pedig kizavar a tanár és egy kézzel firkált budipapirról felolvasom a kiselőadást amit otthon kézzel jegyzeteltem.

  Szerintem is fontos lenne többet áldozni a középsulis IT-re, mert a mai napig tök hülyék jönnek ki a középsuliból, és erről félig a suli/oktatás/akárki tehet, mert szentül hiszem, hogy az a gyerek aki ért a pchez készség szinten az a saját téma iránti érdeklődésének köszönheti, és nem az iskola érdeme.

 • tatararpad

  őstag

  Nem is bűnbakot kerestem.

  (#11) Lazsnak: Én is Win95-ön tanultam először számítástechnikát, szó szerint múlt századi gépeken, és azt is el tudom képzelni, hogy még ma is vannak ilyen helyek.De a "több pénz kéne a * szektorba" állítást manapság minden szektor elmondhatja magáról az országban.

  [ Szerkesztve ]

 • laleh

  PH! addikt

  Szerintem a tanárokat se ártana fejleszteni. Az infó tanaromat én korrepetálom. ;]
  Inkább tényleg ezekre kéne a pénzt költeni, mintsem egy maroknyi embernek újabb stadionokat építeni hogy nézzék a magas színvonalú magyar focit. Kórházakrol nem is beszelve

  [ Szerkesztve ]

  Ha fontos, inkább telefonon: 06302832078 Apple garainciális ügyintézés törött , ázott is!

 • Lazsnak

  fanatikus tag

  bemennék ma egy középsuliba még is mik vannak, emlékszem 2005-ben még senkinél nem volt laptop a BME-n csak nagyon ritkán egy két szerencsésnél, mentünk az R-be tiris kártyával neptunba jelentkezni :D menő volt, persze 2 éven belül mindenkinek ott volt a netbook a tatyoba.

 • sz.balazs.95

  PH! kedvence

  Ilyen téren szerencsére a mi sulinkban nagy általánosságba véve nincs probléma.

  Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

 • akaido

  PH! addikt

  32 éve ált. iskolában, 17 éve informatikát oktató emberkeként van némi tapasztalatom ez ügyben.
  (Az iskolákban a SULINET programmal (is) indult nagy IT hullám miatt végül is kénytelen-kelletlen kötelező lett az informatika tantárgy. Ez volt kb. 1997-2000-ben)
  Az iskolák akik a KLIK éra előtt tehették, léptek is informatikai téren ha:
  - az iskolavezetés "fogékony" volt erre,
  - volt-é pályázati lehetőség (volt, az más kérdés milyen feltételekkel, majd milyen realizálódással, ez utóbbi külön posztot érne, ecsetelem ha kéritek).
  - volt-é PolgiHivatali támogatás, azaz volt-e ellentét a diri és a polgi között.
  - bevonták-e a infó tanárt, rendszergazdát (már ha volt az intézményben), az eszközbeszerzésbe.
  A mostani munkahelyemen is hasonló út látható. Az eszközfejlesztések többsége pályázati úton, vagy szülői felajánlásként kerültek-kerülnek be.
  Az ú.n. "nagy értékű" hardverbeszerzésben bekerült tanulói munkaállomások 2007 és 2010-esek, amik alatt van ASROCK és Gigabyte integrált VGA lapos, 3.06 GHz-es 775 Intel vagy Celeron procis, 1 GB DDR1 ill. DDR2 RAM-os, 120-200 GB HDD-s konfigok értendők, WinXP-vel. RAM fejlesztésre azóta nincs pénz, külön VGA-ra nincs, Win7-et nem érdemes ezekre feltolni (illetve próbaként néhány gépen dual bootos módon működnek így gépek, de az XP-k ugyanezen a konfigon gyorsabbak simán).
  Linuxra nincs igény, felmértem.
  Legutóbb kb. 2 hónapja az egyik ilyen gép alaplapi VGA-ja nem adott tovább képet, így a fiók mélyéről előhalászott valami NVIDIA MX "csoda"AGP-s zsugával kellett pótolnom, de ha már az integrált VGA halódik, akkor várható a lap pusztulása is ennyi idő után, csoda, hogy eddig bírta.
  Ezen kívül már szinte nem is merem szóba hozni az interaktív táblákat(nálunk 2007-es MIMIO), kivetítőket, laptopokat, irodai gépeket. Különösen a projektorok izzócseréje költséges.
  Nálunk csak egy gépteremnek mondott infólabor van, a másik terem fizika terem is egyben. A géptermünk 10 éve PI-PII gépekkel indult, majd a fentebb említett módokon apránként fejlesztettük. 5-6 éve azonban nincs fejlesztés, azt használjuk ami van, meg amit még helyre lehet rázni, mert a karbantartást is mi végezzük ketten a kollégával, amíg nem kell Dr.Ága alkatrészt cserélni. Így a munka után "jól felfogott" érdekünk, hogy maceráljuk a gépeket, mert ez van, ezzel kell "főzni" holnap is.
  Természetesen tudom vannak rosszabb és jobb helyzetben lévő iskolák is.

  [ Szerkesztve ]

  Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.🚗

 • szami777

  PH! addikt

  +1

  Még anno érettségi előtti időszakban érkeztek ezek az interaktív táblák a suliba és hát mit is mondjak, a tanárok az elején 10-20 percet szórakoztak vele minden óra elején, a végül inkább hagyták a francba, inkább a táblára írtak krétával.
  Volt olyan is, aki az alkoholos filccel elkezdett az interaktív táblára írni. :DDD
  (egyem a szívét)

  [ Szerkesztve ]

  “So do all who live to see such times but that is not for them to decide. All we have to decide is what to do with the time that is given us.” ///// Old nick ->xsanyi77

 • Nekomajin

  fanatikus tag

  Bár egy iskola nem reprezentatív minta, leírom, hogy nálunk mi van.

  Két gépterem, az egyikben 20 gép (ebből 18-19 működik), a másikban 18 (ebből 10-12 működik). A gépekben Celeron proci van, 1 giga RAM társaságában. (Ez idei fejlesztés, mert szeptemberig fél giga RAM-mal tötyögtünk.) A gépeken WinXP és MSO 2007. (Szintén idei fejlesztés, mert szeptemberig MSO 2003 volt.)

  Ezek a gépek szoftveresen tulajdonképpen megfelelnek az igényeknek. Lehetne sokkal jobb is, de ezzel már van értelme elkezdeni az órát. Hardveresen viszont óriási problémák vannak. Bár az XP kényelmesen elvan 1 giga memóriával, de 4-5 perc kell, mire a rendszer feláll, és válaszképes lesz. De ha elindulnak, akkor is gyakran leállnak túlmelegedés miatt. Ha meg nem állnak le, akkor zúgnak, mint egy traktor, ami 15-20 gyerek mellett nem túl kellemes.
  Interaktív tábla van, de nem működik. A fehér, filces táblára vetítünk. (Aminek vannak hátrányai, de én például szeretem.) A projektorok viszont elavultak. Plafonra szerelni nem tudjuk őket, mert kicsi a trapéz korrekciójuk. A kép kicsi, fakó, a színek közelében sincsenek a monitorokon megjelenő színeknek.

  Az iskolai szerver egy külön történet. Időnként gondol egyet, és leáll. Azt nem tudjuk, hogy mitől működik még, mert állítólag már mamut csontvázat is találtak benne.

  Összefoglalva, nem a teljesítménnyel vannak általában problémák, hanem a túlkoros eszközökkel. Egyrészt követni kellene a legmodernebb-1 szoftverek rendszerigényeit, másrészt nem kellene megvárni, amíg végleg megadják magukat, és csak utána elkezdeni gondolkozni, hogy jó lenne forrást keríteni új gépekre majd valamikor a jövőben.

 • flash-

  PH! kedvence

  Mondjuk pont az office nél tok mindegy hogy melyiket hasznalja az ember.
  Nincs relevans kulonbseg a 2007 es az ujabbak kozott.
  Kb tokmindegy melyik van.. en amugy 2003 at hasznalok..
  Uj office helyett inkabb ssd es a gep eletre kel

 • akaido

  PH! addikt

  Akad olyan kollégám aki a mai napig így ír az int. táblára, hiába volt fejtágítás róla többször is, hogy ezt ne, de "nekinemondjukmámeghogyokatsson" szindróma az első, aztán ő az első aki vernyog ha gond van.

  Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.🚗

 • bitblueduck

  senior tag

  legalább stílusban konzisztens a dolog. ha a gyerek agyvérzést kap a pentium iii-tól, akkor majd a kórházban pennys bevásárlókocsival tolják.
  amúgy meg a turbo pascal fut 486-on is, vannak kiankázatlan lehetőségek ;]

  An open mind is like a fortress with its gates unbarred and unguarded.

 • olbaidhun

  őstag

  "a sok évvel ezelőtt beszerzett eszközök mára elavultak, az informatikai beruházásoknak nincs további hatása, pedig a fejlesztés szükségszerű lenne."

  Jól ki van találva a dolog, de középsuliig bőven elég egy c2d.. ha optimalizálás is volna a fejvesztett új technológiák helyett, talán tovább is.

  Úgy gondolom, hogy napjaink elterjedtebb szoftverei (is) egyre jobban pocsékolják az erőforrásokat.

  Nincs törékeny küldemény, max gondatlan csomagolás ☎ 7O 638 9O93 ★ ¹⁰⁺ ᵉ́ᵛᵉ ʰᵃʳᵈᵛᵉʳᵃᵖʳᵒ́

 • Nekomajin

  fanatikus tag

  Második bekezdésedre meg csak annyit mondanék, hogy teljesen igazad, közvetlenül nem segít a tanulásban a projektor, aktívtábla meg a fluxuskondenzátor, de abban segít, hogy készségszinten kezeld ezeket a dolgokat a jövőben, mikor végzel az egyetemen, mert nap mint nap körbevesznek. Szerintem a cikkben szereplő emberünk is erre akarna kilyukadni, hogy ez fontos

  De, közvetlenül segíti. Nem lesz tőle automatikusan tízzel több a gyerekek IQ-ja, de sokkal szemléletesebb, interaktívabb és motiválóbb órákat lehet velük tartani. (A fluxuskondenzátor kifejezetten hasznos. :DD )

  A saját iskolás éveimből is emlékszek, hogy milyen jó volt, mikor a tankönyv képei, vagy a kopott szertári modellek helyett előkerült egy VHS kazetta. Informatika órát meg nem is nagyon lehet projektor nélkül tartani. (Lehet, próbáltam, ég és föld a különbség.)

 • C$abi

  senior tag

  A mi sulinkban többnyire C2D-ós, előre összerakott 1-2GB RAM-os kis netezős gépek vannak, MS Office-hoz meg Flashelni szerintem elegek, fejleszteni inkább VGA oldalon kellene, pl. HD5770-ekkel (csak hogy ki is hajtsa), hogy folyamatosabban menjen az Untured multiplayer. :DDD
  Viszont akkor már egy normálisabb táp is kellene bele, mert amik benne vannak, ugh. SFX-es M-Tech tápok, az életveszély fenyeget mindenkit, asszem mégvan Codegennel szerelt is. Az áramütés pedig soha nem jó.

  [ Szerkesztve ]

 • quailstorm

  PH! félisten

  Egy MSO-nak valóban nem kell sok hardver, ez igaz. 2015-öt írunk. Gimnázium. Adott a gép, szeresd, írom:
  NEC ház, Mercury pöcstáp, amelyik még nem robbant fel.
  2,2GHz-es Celeron.
  256MB RAM
  40GB HDD
  Intel Extreme Graphics 2 alaplapi videokártya (még ez is a RAMból vesz el), ami mindig a legrosszabb volt, gyakorlatilag a DX7 szint szoftveresen, hardveresen meg DX6.1 és 7 közt van. Teljesítményben megy a TNT2 M64 körül...

  Na ezen te mégis mit szeretnél csinálni? OK, haverom csinált egy überbelezett imaget, gyakorlatilag POSready 2009 alap szintre butított tisztaszoftveres XP-vel, ami már nem legális, mert kikerült a listából, nem aktiválható, SW hamisítás satöbbi. Ja tényleg, emiatt már nem is szopunk, kori féle XP, plusz kalózkodás...
  Ezen tudnak a diákok végre nem 2006 óta senki hozzá nem nyúlt környezetben, és gyorsan Mentorsozni, meg nyelvi oldalakat nézni (flash alapú, hogy jobb legyen és linuxon nem fut).

  Érettségizni lehet a következővel:
  Win7
  Win8.1
  Office 2013
  Kisírható az Office 2010, de hivatalosan sose lehetett használni.

  Namost ezekre a szarokra ilyen nem kerül. De ennyi RAMmal még a 2010 is borzalmas lenne, és egyszerű Excelre is várni kéne, sokat.

  Mi ilyen durva dolgokat nem vártunk el tőle. Mi csak annyit vártunk el, hogy a mySQL-t futtassa (unixos környezet, kb fél giga ram kell neki), meg a NETBeanst, java8-at. EGYSZERRE. Nem jött össze, be se töltött, meghalt, nincs RAM.
  A sokkal jobb Athlon 64x2, 1GB RAM mínusz IGP, általam herélt XP cucckombón komótosan használható.

  Selejtezés nincs (vannak ennél rosszabb gépek, két teremnyi, mind a tanáriban rohad, az asztalhoz nem tudok már odaférni tőle). Új eszköz pláne nincs. Fostáp az van. 3 teremnyi i5-ös gép volt az utolsó szállítmány, ott a táp gyilkol... Mert ugye mint tudjuk, attól nem lesz gyorsabb a gép.

  Üdvözlet Szeged állítólag legjobb és legnevesebb gimnáziumából, Magyarországról.

  Mellesleg szerintem is le lehetne érettségizni például a fent emlegetett Athlon gépeken, Office 2010, XP, ennyit kéne a szoftverlistába tenni, a többi amúgy is futna. Csak abban meg hol a haladás? Nem mintha a másik rendszeren másképp néznének ki a programok.

 • KINKY_007

  fanatikus tag

  Csak a sulikban nincsen c2d...
  Amúgy az informatika tananyag kb. az office (egy részének) tanítása, emelt szinten ez bővül néhány sor programkód írásával.
  Erre van középiskolában 72 óra, úgy, hogy elmélet is van hozzá.
  A szomorú az, hogy hogyan kap valaki kedvet mérnöknek, kutatónak menni, ha nincs hozzá meg az oktatási infrastruktúra.
  Ahogy a mindennapos testnevelés órákhoz csak a tanár, eszközök és a terem hiányzik csak...

  LIVE TO RIDE

 • nonsen5e

  PH! kedvence

  Nálunk gimiben egy éve selejtezték le a gépek negyedében a 478-as Willamette celeronokat (valami 775-ös jóságra), viszont vettek 7-8db 24" fullHD IPS monitort (tökéletesen mûködô, igaz elég régi CRT monitorok helyett). Több értelme lett volna pár alap 1155-ös Celeronos gépnek, mert ezek többször fagytak le/indultak újra mint amennyiszer nem.

  [ Szerkesztve ]

  「今が最高」

 • tatararpad

  őstag

  Ugyanúgy mondhatom én is hogy ahol megfordultam sosem volt gond a gépparkkal, ezért sehol sincs semmi gond. Mint látod, nem ezt mondtam.

 • sz.balazs.95

  PH! kedvence

  Az rendben, de ilyen 15 éves CAD programokkal pl. mégis mire megyek? :N

  quailstorm:

  "3 teremnyi i5-ös gép volt az utolsó szállítmány, ott a táp gyilkol... Mert ugye mint tudjuk, attól nem lesz gyorsabb a gép."

  Azigen :C Ez tipikusan a 'többet spórolhattak volna, ha drágábbat vesznek' című történet. :N

  [ Szerkesztve ]

  Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

 • Stifler93

  tag

  Én 3 éve jöttem el a gimiből. 2008-ban kerültem be, akkor C2D és AMD 6000+ procival szerelt gépek voltak 1-2GB memóriával, 19"-es acer lcd monitorokkal. Asszem 2011-ben cserélték le a gépeket i5 2600 procis, 4-6GB RAM-os újakra, 22"-es LG Full HD monitorokkal, új egérrel és billentyűzettel.
  Most az egyetemen ehhez képest régi celeron procis gépek vannak a laborokban, 512MB-1GB RAM-mal...
  A másik ami zavar, hogy gimiben és egyetemen is elavult szoftvereket használnak.

  iPhone Xs 256GB; iPad Pro 10,5” 256GB; Retina MacBook Pro 13", Apple Watch

 • Patice

  PH! nagyúr

  Inkább ösztöndíjazzák azokat a diákokat, akik életet tudnak lehelni ezekbe a gépekbe.

  OK. Ettől nem fog megújulni az eszközpark, de legalább tudnák még használni erre-arra. Vagy oktathatnának a nem működő gépeken szerelést, az sem árt.

  Valamilyen Linux nem lenne alternatíva a gépekre. OK, azt még a tanárok is ritkán ismerik (gondolom én), de lehet hasznosabb is lenne oktatás szempontjából.

  Szerintem.

 • sz.balazs.95

  PH! kedvence

  'Vagy oktathatnának a nem működő gépeken szerelést, az sem árt.'

  Na azt én nagyon jó ötletnek tartanám! :K

  Vicc, hogy van olyan 'informatikus' tanuló, aki azt sem tudja, mi fán terem a SATA. :D És ezt túlzás nélkül mondom.

  (Egyébként volt már rá példa, hogy a tanár megkért, hogy csináljak meg egy gépet, hogy kompenzáljam az órai nemfigyelésemet. :D )

  Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

 • quailstorm

  PH! félisten

  Lehetőség szerint ne mondjad. És nem kell hülyének nézni, értem amit mondasz. De nem tudom milyen rózsaszín felhőben úszó übergazdag helyen lehetsz. Mert azért hazánkban, hogy egy iskolában minden rendben legyen a gépekkel, az tündérmese kategória.

  (#29) sz.balazs.95: de különben miből élnének meg a HDD gyártók?

  Amúgy a régi SW tényleg nagy baj. AMD Athlon 64 x2, 1GB RAM, S3 unichrome, ez elég Office 2010-re, NETbeans 8.0.2-re, megy a legfrissebb Chrome, Firefox, satöbbi.
  Ehelyett mi volt? MSM messenger autostart, Openoffice 2 autostart, Avira 2013 mert az kell, IE6, Firefox 4.0, Netscape 7.2, Office 2003 konvertáló modul nélkül. Azt hittem ott kapok agyfaszt. És még mellé tetves lassú is volt.
  Meg volt rajta egy rakat 600 éves webszerkesztő, meg franctudjami, lejárt demok is. Az egész gépparkon.

  Meg amikor a tanár előadást tartott az XP-ről, agyondicsérte, ilyen stabil, olyan legjobb. Aztán kijelentette, hogy a legnagyobb baj vele, hogy Office 2003-nál újabbat nem futtat. :W
  Aztán kiderült, hogy neki kalóz van, sose frissítve, és nem használ vírusirtót, hanem mindig image-ből indítja az XP-t régi szoftverekkel otthon. Ez megmagyarázza miért lassú, miért nincsenek berögzült szokásai, mozdulatai, beállításai, meg hogy miért él tévhitekben. Mert azért sejtettem, hogy nem képzelem itthon a 2010-et az XP-n.

  [ Szerkesztve ]

 • Shilet

  újonc

  Tényleg nem ártana mert hogy a suliba még mindig Windows XP van csak az ciki szerintem :D .És sokat mondok ha van olyan gép amibe van maximum 1 gb ram,netezésre se nagyon alkalmas.

 • sz.balazs.95

  PH! kedvence

  Kb. ez van nálunk is, csak i3-mal, és egy totál low-end Radeonnal. :)

  Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

 • Vicoo

  senior tag

  Ez elég bajos, ahogy többen is írták, P4 és hasonló gépek vannak sok helyen. Ami azért "vicces" mert nyugaton cégek által "levetett" E8400/4GB/160-250HD/intVGA Lenovo , Dell, HP gépek vannak, amik 40-50.000 körül mennek áfával kisker áron. Akkor mennyibe is jönne ki állami szintű rendelés ezekből? Sőt! Ha a gyorsaság számít, akkor ilyen gépek vannak már 64-80 gigás SSD-vel is, hasonló áron, ami elég egy infós géphez talán...Ilyen áron 10.000 gép cseréje 4 milliárd forint lenne.

 • Khan13

  senior tag

  Egyrészt nem ennyi a hivatalos tananyag, mégha sok helyen ettől többet nem adnak le, másrészt egy ideje már bőven nem ennyi az érettségi. Középszinten lehet weblapszerkesztés, és kérnek hálózati ismereteket, emelten rendes programozás van, nem csak pár sor (jó, nyilván nem egy számlázó szoftvert kell megírni), illetve digitális technika.
  "A szomorú az, hogy hogyan kap valaki kedvet mérnöknek, kutatónak menni, ha nincs hozzá meg az oktatási infrastruktúra."
  Itt is, és anno ahova én jártam, ott is a többség pálya elhagyó volt. Részben az eszközök, részben a tanárok hibájából, illetve azért bőven benne van az is, hogy nem tudják mi az informatika, amikor ide jönnek, és ezért csalódnak.

  Azt már nem is részletezem, hogy milyen állapotok vannak, pedig informatikai és elektronikai szakközépben tanítok. Itt néhány leírtnál ugyan sokkal jobb, de bőven a használható rendes munkakörülmények alatt.

  Neumann (szki) -->Petrik TISZK --> Neumann (ÓE) :D --> TMPK/NIK --> kész... Phd? | Lumia 950 - Windows 10 Mobile

 • sz.balazs.95

  PH! kedvence

  annyiból 100.000 gép jönne ki. ;)

  Egyébként lenne rá pénz, ha átgondoltabban lenne kiosztva, hogy mire mennyit költ az állam. :(((

  Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

 • bambano

  Jómunkásember

  jaja, azt is kérdezd meg tőle, hogy van az országban kb. 3170 település, ha évi 30 milliárd amortizációt elosztod, akkor minden településre nagyságrendileg tíz milka jut, mint amortizáció és nagyjából 25 milka az első teljes renoválásra. Oké, hogy pesten sok iskola van, de ebbe az átlagba olyan falvak is beletartoznak, ahol 4 ember lakik összesen.

  25 millióból kifutná 120-130 combosabb gép@két kiló, de ha olcsóbbat veszel, mondjuk á 125 ezer, akkor akár 200 darab is. Ma Magyarországon a települések zömére nem kell 200 gép oktatási célra. Pláne nem úgy, hogy a 200 gépből évente 80-at korszerűbbre cserélj, mert akkor 2.5 év futamidővel minden gépet lecserélsz.

  szóval mekkorát akar szakítani ezen a bizniszen?

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • zdanee

  őstag

  Tele van a suli öreg celeronokkal, 64 megás SD-ramokkal és 14"-os CRT-kre kötött S3 Triókkal? semmi gond, elő lehet venni a nagy Tanenbaum könyveket, heggeszteni egy minixet és tanulni egy kis informatikát is a paintben rajzolgatás, meg az óra címszó alatt facebookozás helyett. :DD

  @quailstorm: technikailag, amíg egy host operációs rendszer tud virtuális gépet futtatni, bármilyen operációs rendszer és annak bármely programja futtatható rajta. Szóval ha jól tudom, régebbi VirtualBox van Win2k-ra, de talán még 98-ra is, azon belül meg mehet a Win10 preview és az Office 2016 :)

  [ Szerkesztve ]

  Zipit Z2 idomár - Samsung Galaxy S8 - Cube i7 Stylus - Pebble Time - Remix Mini 2G - GPD Win

 • aizen92

  PH! addikt

  Csak a közbeszerzési árak nem egyeznek a piacival. Amit belövünk itt 120nak az jó lesz 200nak is sajnos....

  "The right man in the wrong place can make all the difference in the world."

 • sz.balazs.95

  PH! kedvence

  Nyilván annak is meg van a maga szépsége, de az iskola elsődleges funkciója (elvben legalábbis) az, hogy a diákok korszerű tudást szerezzenek, hogy aztán abból tudjanak megélni. :)
  Olyan tudással, ami legfeljebb az 1980-as 90-es években volt elvárás, azzal már nem feltétlen megy sokra az ember.
  Márpedig az informatika pont olyan, ami iszonyat gyorsan fejlődik.

  [ Szerkesztve ]

  Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

 • KINKY_007

  fanatikus tag

  Gondolom nagyon nem vagy képben.
  Gyakorlat: szövegszerk-word, táblázat-excel, adatbázis-access, bemutató-ppoint.
  A weblapszerkesztésre:
  Microsoft Office SharePoint Designer 2007
  Grafika: paint.
  Programozásnál az a feladat, hogy szöveges fájlt kezeljen, és a 6-5 soros programozási tételek használtával megoldható részeket tudjon valaki írni.

  LIVE TO RIDE

 • Móci

  PH! addikt

  Bakker, az azért nem semmi... A jelenlegi iskolában, ahol dolgozom nálunk új HP munkaállomások vannak i3-al, maximum a házakat kell ütni ököllel, mert elviselhetetlen hangon rezegnek, megoldás nincs, rendszergazda szerint se.
  Az előző általános iskolánál a géppark hihetetlenül hulladék volt, talán pár éve lettek kidobva a 478-as tokozású cuccok... a könyvtárban P3(!)-as gépeken 'neteztek' a gyerekek pár éve...

  "...In a struggle to be happy and free, swimming in a primitive sea..."

 • quailstorm

  PH! félisten

  Zümi az van itt is. Vehetnének brand gépet is, abban van rendes ágyazás a HDD-nek... Meg táp...

  Általánosban volt a fasza, de inkább rgazdának lenni. Akkor még az XP volt az atyaúristen, de alig volt 2 egyforma gép, minden máshonnan kukázták. Volt 4 egyforma, 4 egyforma, és 8 teljesen különböző.
  Na ott nem ghostolhatott. Szopatás level hardcore.
  Nálunk nem kell annyi külön gépre ügyelni.
  Itt van az i5, Az Athlon 64, A P4 Celeron, vagy Nortwood, attól függ tanári-e, meg van még Celeron c2d G31-es chipset.
  Asszem valami 7 teremben van legalább 100 gép, és ebben nincs tanári meg iroda.

 • bambano

  Jómunkásember

  értem én, hogy a központozás számít, mert nem mindegy, hogy közbeszerzés vagy közbe szerzés...

  de egyszer talán túl lehetne lépni ezen...

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Móci

  PH! addikt

  Ghost nálunk pár gépen még meg általánosban, de amikor kidöglöttek idővel, már azzal sem tudtam időt nyerni. Anno még Win2k-t is tettünk fel, az egy kicsit jobban bírta, plusz keményen le kellett korlátozni, de nagyjából ment...

  Jól meg vagytok szórva, izgalmas ott is az élet...

  "...In a struggle to be happy and free, swimming in a primitive sea..."

 • quailstorm

  PH! félisten

  Akkor van a baj, ha valami tönkremegy. Mondjuk legutóbb csoda történt, kaptunk a KLIK-től vinyót. Ettől eltekintve a hulladékból építkezés megy. Így van teljesen kibelezett P4 a földön, mert rajta a matrica, el kell vele számolni, a selejt meg akkora macera, hogy lehetetlen. Mert papíron kb 2x annyi gépe van a sulinak mint amennyi kell. okfejtés itt

 • Khan13

  senior tag

  Köszönöm a felvetést, 2009-ben érettségiztem, mindkét emelt infót megcsináltam, szóval ebből a szemszögből is látom mit kérnek, illetve szakmai informatikát tanítok, mint ahogy írtam egy szakmai szakközépben. Kb. egy - két hónapja olvastam el az idei követelményt mind a négyfajta info érettségire, a tanterv összerakásban ugyan közismereti tárgyakét nem kellett, csak szakmait, de arra is van rálátásom, mert az előírásokat ismerem, továbbá nálunk a kollégák között van egy olyan hülye szokás, hogy kommunikálunk. Igen, tudom milyen programok választhatóak (és azt is, hogy a választhatóak közül melyeket választhatja ténylegesen a diák). Sőt három fiatalabb testvérem lévén arra is van rálátásom, hogy mit oktatnak most, egy általános iskolában, faipari szakiskolában, illetve egy műszaki - elektronikai szakközépben. Tovább megyek, mérnökként azzal is tisztában vagyok, hogy amiket tanulnak (tanítunk) az mennyire használható (tárgyanként nyilván eltérő), hogy mennyire kevés az idő a diákok képességeihez mérten, mennyire mást és máshogy kéne oktatni, de nem lehet, mert elő van írva minden. De végülis tényleg nem vagyok képben :R

  Neumann (szki) -->Petrik TISZK --> Neumann (ÓE) :D --> TMPK/NIK --> kész... Phd? | Lumia 950 - Windows 10 Mobile