Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  válasz #06658560 #33 üzenetére

  Az egy API, nem egy GPU-s képesség. És elég sok program használja, csak az AMD betett neki az elmúlt években, mert csináltak egy alternatív OpenCL implementációt, aminél OpenCL 2.0-s funkciókat tettek elérhetővé OpenCL 1.2-vel kompatibilis futtatási környezeten. Na most ez nagyon szarul érintette magát a szabványt, mert sokan nem váltottak OpenCL 2.0-ra, hanem maradtak az OpenCL 1.2-nél, és beemelték az OCL2 képességeket. Viszont ez nem szabványos. Emellett az AMD is eléggé kihúzta magát mögüle, így lényegében az Intel és az NVIDIA is jobban támogatja. Az AMD pedig játszik a saját zárt OpenCL homokozójában, amibe csak azért be tudták húzni a programokat, mert sokkal egyszerűbb OCL2-es funkciókat berakni a meglévő kódba, mint átírni az egészet szabványos OCL2-re.

  Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

 • Z_A_P

  őstag

  válasz #06658560 #46 üzenetére

  Plusz most megint egy válság néz ki, ami nem feltétlen fogja a hardvereszközök cseréjét sürgetni.

  Igen, ez jo kerdes.
  De ott a masik oldala, hogy emiatt pont hogy jobban "megfogjak" a penzt, annak pedig nem a Xeon/Intel fog orulni...

  OK

 • joysefke

  veterán

  válasz #06658560 #114 üzenetére

  Az elköltött 1$ pont 1$-ral több a nem elköltöttnél. Vagyis alaposan utána kell számolni, mikor éri meg lecserélni egy komplett rendszert.

  Ez itt nem így működik. A működési költségekben olyan nagy arányt tehet ki az
  1, áram
  2, hűtés
  3, szerverterem négyzetméter vagy rackbérlet ára
  4, csatlakozások száma

  hogy ha ezeken sikerül jelentőset spórolni (itt most pld. felezni az áramköltséget és helyköltséget szerver konszolidációval) akkor az abból származó megtakarítás 1-2 éven belül kifizetheti az öreg vas ablakon kidobott maradványértékét és az előrehozott csereciklust és utána már csak termel.

  Tehát ilyen jelentős megtakarítások mellett megérheti megszabadulni a még jó/gyors de energiahatákonyság teljesítménysűrűség szempontjából a ZEN2 által túlhaladott 2-3-4 éves szerverektől.

  A nagy public cloud szolgáltatók esetén ez a nyomás hatványozott, mert ők mivel a saját szoftverükkel a sajtá adatközpontjukban stb szolgáltatnak, ezért a hardver működtetése a költségek nagy arányát teheti ki. Ha mindenki lép csak az egyik szolgáltató nem, akkor a többiek az alacsonyabb működési költségek miatt alá tudnak ígérni, az hosszú távon meg nem túl jó.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés