Hozzászólok Aktív témák

 • DraXoN

  addikt

  válasz dokanin #188 üzenetére

  Új architektúra nélkül a teljesítmény is "elveszne", 5 helyett 4Ghz körül.
  Bár nem rég maga az intel jelentette be, hogy a jövőbeli gyártástechnológiákon (szigorúan általánosan beszélve, nem csak a saját 10nm/7nm-éről) nem lesznek olyan magas órajelű cpu-k mint mostanában..

  Ez könnyen jelentheti azt, hogy intel se tervez olyan magas órajellel és jobban hozzányúl az architektúrához (aminek első jelei már látszanak is az Ice Lake mobil cpuban levő "akár" 18% IPC növekedéséből, de ez most csak 1 tesztre (CPU-Z) vonatkozó, nem sokat jelentő infó, a cpu-z "tesztje" nem sok mindent jelent, maximum, hogy az azott cpu az adott számolást gyorsabban végzi mint a korábbi, de ha annyira jó lenne más területen (pl. cinebencs) azt rakták volna be, tudják sokan, hogy cpu-z nem sokat ér ez ügyben)..

  az Ice Lake már az "új" Sunny Cove cpu architektúrával jön, rá egy évre az Tiger Lake jön a Willow Cove architektúrával, ez utóbbit érdemes lesz figyelni mert ez utóbbival jön majd az első 7nm-es asztali intel cpu, addigra mobil cpu-k esetén megint lépnek egyet a Golden Cove architektúrára... azaz 3 év alatt 3x váltanak architektúrát (kicsit belehúz) ... nem tudjuk még mi is lesz ebből, és hova jut (de látszik a "pénz", és az "óriáslépések", AMD kicsit se aludhat el)..
  Az első (valódi független) Ice Lake cpu tesztek majd elárulják, hogy a mostani, hosszú ideje "első" ugrással mire jutott (bár ha jól tudom a tényleges, hardveres "hibák" csak a willow cove magos cpukban lesznek úgy javítva, hogy nem "hátulról foltozzák" és a jövőbeli hasonló hibáktól is védettek lehetnek).

  Zen3 esetén a "legvadabb" elképzelések alapján akár a tokozásra kerülhet némi HBM memória is...
  Más elképzelések alapján sose jön belőle asztali cpu, csak szerver, de az asztali szegmens viszont kaphat helyette Zen2+ -t kicsit emelt órajelekkel, megint más pletykák ezen infókat "keverik", alsóbb szegmensben maradva zen2-őn (esetleg plusz), felsőbben zen3 (de csak 2 SMT szállal, mint a zen2nél), kicsit megint feljebb (csúcsközel) engedig a 3. SMT szálat, de asztal mainstream cpu nem kapja meg a 4. SMT szálat, még a TR esetén is kérdéses, hogy utóbbit engedélyezik-e majd, vagy "terelik" az usert a drágább Epic felé az SMT4-el (tovább szegmentálva, és "konkurens termék" híján meg is tehetnék utóbbi forgatókönyvet), utóbbi eléggé esélyes, hogy keverten lesz zen2 (esetleg +) és zen3 asztalon, mert ezzel növelheti a "kihozatali rátát" és alsóbb szegmensbe nem sok újat tudna hozni a zen3 cpu mag (max némi IPC növekedés, de az is "kb felesleges" a célzott teljesítmény szinten, órajelből megoldja a "régi mag").

  Illetve az utolsó variációra jön rá még újból, hogy kap mellé HBM memóriát (a TR legalább)...

  Egyenlőre AMD nem alszik (és mint intel tempóján látszik, nem is szabad neki), sok pletyka kering arról a Zen3 mekkora ugrás lesz... egyesek nagyobbnak érzik a zen2->zen3 ugrást mint az utána levő zen3->zen4 ugrást ... de ez attól függ szerintem, hogy "mikor jön be a HBM" memória mellé (szerintem zen4 lesz a nagyobb "ugrás", a zen3 inkább csak "optimalizáció" lesz)..
  Ami látszik, AMD inkább a "második körben" áll át a TSMC új architektúráira, majdnem 1 évvel az első megjelenő chipek mögött (bár ez nem biztos, hogy szándékos, jóval bonyolultabb chip amit ők gyártanak, mint egy mobil soc).

  [ Szerkesztve ]

  The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 5 1600(AF); Rx470; 32GB; 2TB + 240GB + 2TB || Huawei Mate 20 X 5G

Hozzászólok Aktív témák