2019. január 17., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) D1Rect


D1Rect
(PH! félisten)

Hiába próbálom ráerőszakolni a lányomra, hogy programozzon, ő csak babázni akar.
Biztos ott rontottam el, hogy nem gendersemlegesen neveltem, mert akkor azt se tudná, hogy ő lány.

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#2) bambano


bambano
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

"mondta el felméréssel kapcsolatban Szentkuti Gabriella, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója": klasszikus vicc (ritka női név: béla) kifordítva: ritka férfi név: Gabriella.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#3) joysefke


joysefke
(PH! kedvence)

Nagyon durván fel kéne lépni a versenyszféra felől érkező social engineering próbálkozásokkal szemben.

A vállalatoknak az a feladata hogy a munkavállalókat az aktuális szabályozás betartásával foglalkoztatják, bérüket és az adót járulékokat befizessék. Nincsen társadalmi felhatalmazásuk arra, hogy önkényesen avatkozzanak bele társadalmi folyamatokba.

Jól seggbe kéne ezeket rúgni.

Itt van egy múlt heti példa, sokkal masszívabb, Google stílusban:
https://adwords.googleblog.com/2018/05/google-bans-ads-for-bail-bonds-services.html

Tehát a jóságos Google -a barátunk- saját hatáskörében kitalálta, hogy az óvadék-kölcsönökkel foglalkozó, Amerikában egyébként engedélyezett vállalkozásokat társadalmilag nemkívánatosnak tart (holott azok általában megfelelnek a törvényi szabályozásnak) és többet azok nem hirdethetnek nála. Mindezt úgy, hogy az online hirdetési piacon kvázi monopóliumuk van.

Nyilván a MS is szeretne keményebben fellépni a saját "agendája" érdekében, de ugye ők már picik és puhák lettek. Ha nagyok és kemények lennének, ők is úgy csinálnák mint a G.

[ Szerkesztve ]

(#4) ALBY


ALBY
(senior tag)

Kéne egy Amerika Kapitányos népszerűsítő klip! ;) //poén vége.

Egyébként hajrá lányok!

Akadnak igen hasznos lépések is témában:
http://lanyoknapja.vik.bme.hu/

Természetesen sokkal korábban is kéne több ismeretterjesztés.

A lónak is két oldala van mégsem hanglemez...

(#5) Oki23


Oki23
(tag)

"Azok a lányok, akiknek az ismeretségi körében van a STEM pályák valamelyikén dolgozó nő, sokkal nagyobb arányban tudják elképzelni magukat hasonló hivatás gyakorlójaként, mint azok, akik nem láttak ilyen példát maguk előtt."

És ez a fiúkra nem igaz? Mármint szerintem bárkire igaz, hogy ha kevés olyan emberrel találkozik aki ilyen területen dolgozik, akkor kevésbé valószínű hogy fog felőle érdeklődni...

Amúgy az ilyen kutatásokról ez jut eszembe:

Szóval mi van, ha egyszerűen csak nem akarják annyian ezt csinálni? Aki akarta, az eddig is választhatta ezt a pályát, legyen az fiú, lány vagy Apache helikopter.

(#6) Silenc3Hun


Silenc3Hun
(őstag)

Akkor fordítsuk meg. Fiúknak is fognak varrónői fodrász meg sminkesképzést szervezni a nagy cégek, csak mert ők se akarják csinálni? ;] Viccet félretéve, engem nem zavarnak az ilyen kezdeményezések, csak nem tudom megérteni, hogy miért az a módszer, hogy ráerőltetik a lányokra, hogy márpedig te most mész programozni, mert nincs elég lány. Ha akar ezzel foglalkozni, akkor fog is, ugyaúgy, mint a férfiak

(Vidéki egyetem, infós szak: a lányok száma az évfolyamon megközelíti a fiúk számát. Akkor miről is beszélünk?)

"There's a reason that we came across in this world..."

(#7) UnA válasza Silenc3Hun (#6) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Ennek nem volt túl sok értelme, mert nincs igazán munkaerőhiány se a sminkes, se a varrónő szakmában. És valaha a szabó is férfi volt, ugye ;)

(#8) Penge_4 válasza Oki23 (#5) üzenetére


Penge_4
(PH! kedvence)

"Szóval mi van, ha egyszerűen csak nem akarják annyian ezt csinálni?"

Ezek a szervezetek megélhetési célokból csinálják ezt az egészet. Az IT (bulvár) Café pedig beállt a sorba és némi csontért meg buksisimiért kéthetente lehoz vagy egy #kevésanőazitszférában vagy pedig egy #hiányvaninformatikusból cikket.

Ennyire sötétek nem lehetnek, akik ezt tényleg elhiszik.

Hint: Pont azokban az országokban a legmagasabb a nők aránya ezeken a területeken, ahol csúnya, gonosz patriarchátuds és tényleges nőelnyomás van (nem pedig lassan minden férfi mivoltuktól megfosztott, metoo-tól rettegő huszonéves szűz, vagy rosszlányokos törzsvendég férfiak).

[ Szerkesztve ]

(#9) Silenc3Hun válasza UnA (#7) üzenetére


Silenc3Hun
(őstag)

Nyilván nem véletlen volt ott a ;]

"There's a reason that we came across in this world..."

(#10) UnA válasza Penge_4 (#8) üzenetére


UnA
(Korrektor)

"#hiányvaninformatikusból"

Lehet, hogy ezt nem hiszed el, de attól még létezik.

(#11) bambano válasza UnA (#10) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

valójában nem informatikusokból van hiány, hanem olyan munkaadókból, akik felfogták már, hogy a gombokért majmot időszaknak vége. lejárt a munkaerő piac megnyitásának moratóriuma, egy informatikus egyébként is mobilis, mert elalszik az asztala alatt két commit közötti build idején, úgyhogy húznak kifelé, mint a frissen seedelt pornó torrent.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#12) YASKATIR


YASKATIR
(senior tag)

(#13) Penge_4 válasza UnA (#10) üzenetére


Penge_4
(PH! kedvence)

Pontosítanék. Hiány van magas szaktudású szoftverfejlesztőkből (ezen nem segít a Green Fox és társai) és hiány van alap tudású, relatíve olcsón (egy Aldi dolgozó bérét sem megkereső Junior Coder Monkey) dolgozó droidokból (ezeken segít a Green Fox. Fizess 1,5 millát és utána dolgozz nekik 200 nettóért és mire leesik a tantusz, hogy te sosem fogsz havi 8K fölött keresni, mert ahhoz ELTE Proginfo lehet volna meg még sok év elhivatott önképzés, addigra már minden fórumon hírét vitted, hogy mekkora királyság ez a pár hónap alatt fejlesztőt képző oktatószervezet.

De 1. A nem akarom megfizetni a szakembert nem egyenlő azzal, hogy nincs szakember.

2. Az informatikus tág gyűjtőfogalom. Számtechesre nulla szükség van. Hamarabb fizetnek x ezer Ft-ot ha kicserélek egy villanykörtét mint hanújrahúzom a Windowst. Utóbbit bármelyik vérpistike megcsinálja egy jó szóért ingyen.

Kisvállalati rendszergazdára megint nincs szükség.

Az IT szakma pedig nem csak programozókból áll.

(#14) haxiboy válasza Penge_4 (#8) üzenetére


haxiboy
(PH! kedvence)

Informatikusokból elég nagy hiány van. Főleg bizonyos területeken, olyan kritikus közegben ahol minimális a hibalehetőség. Itthon még nagyobb a hiány mert azt hiszik a munkaadók hogy fillérekért meg lehet venni ezt a tudást - és általában be is próbálkoznak a különböző diákszövetkezeteken keresztül diákmunkásokat felvenni, a diák meg örül hogy nem gyárban dolgozik azon a nyáron hanem irodában.
Az IT-sok nagy része itthon sem marad hiszen tudja hogy ugyanazért - márpedig ez aztán tényleg ugyanaz a munka - külföldön jelentősen többet keres, pláne hogy ott még nagyobb szakember hiány van.

Teljesen mindegy hogy milyen szakirányról beszélünk, nyilván itt most nem az általános rendszergazdákra gondolok, meg XY operátorról aki ha kell a szerver teremben ráköt egy KVM switchet a szerverre, vagy berak egy lemezt, kicserél egy HDD-t amit megvillogtatok neki távolról.

De pár jó példa Itthon/Külföldön forintban 3-4 év tapasztalattal
DB Expert : ~1-2M / ~3-4M
SAP DEV : ~900-1.5M / ~3M
Dynamics NAV DEV : ~1M / ~3M
Webservice Backend DEV : ~600-900k / ~1.5-2M

Persze ez általában nagyon nagy cégeknél működik, a kis cégeknél a begyöpösödött, igazi régi módi főnök csak annyit lát hogy a programozó kitett egy gombot amit ha megnyom akkor megcsinálja amit kért - tök mindegy hogy 10 vagy 6000 sor kód van mögötte, az egy gomb. Egy gomb mennyibe kerül? Hát az obiban a csengő 3000 forint, ezt meg meg sem lehet fogni....

(#13) Penge_4 : Vállalati környezetben Pistike nem fog összerakni egy 600 de legyen csak 30 gépből álló tartományt megfelelő jogosultságokkal. Igaz ez a mostani rendszergazda felsőfokú szakképzés tárgya, de nagy részük nem fog emlékezni erre.
Jah, és Pistikéknek lehet adni kábelt krimpelni mikor még fogót sem látott az életben.

[ Szerkesztve ]

Csatlakozz az EVE Online közösséghez : http://bit.ly/JoinEVEOnline

(#15) UnA válasza YASKATIR (#12) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Ez még mindig jó :)

(#16) Silenc3Hun válasza Penge_4 (#13) üzenetére


Silenc3Hun
(őstag)

Én is hallom mindenhonnan, hogy údejó ez a GreenFox meg satöbbi. Múltkor megnéztem egy videót, nagyon promóanyagnak hangzott, de nem az volt a célja. A delikvens a saját Spotify klónját mutogatta, természetesen webes oldal, nagyon fancy desgin, mindenhol JS-el ment minden stb... A riporter el volt ájulva, milyen jó. Namármost aki kicsit ért hozzá, tudja, hogy kb from scratch össze lehet dobni ilyet (tapasztalat, ebben a félévben ilyet csináltam beadandónak, csak JS cukormáz nélkül). Nyilván ilyen emberekre is szükség van és később ők is lehetnek jó programozók, csak a legtöbben azt hiszik, másfél millából meg 2 hónap alatt ők sztárfejlesztők lesznek havi 500+-al. Mondom ezt én, első éves egyetemista...

"There's a reason that we came across in this world..."

(#17) Németh Péter válasza joysefke (#3) üzenetére


Németh Péter
(őstag)

Azért szerintem nem ennyire durva a helyzet. Az szerintem teljesen korrekt dolog volt, hogy megkérdezték a lányokat, hogy miért nem akarnak programozók lenni. Szerintem nincs rá triviális és frappáns válasz. Ugyanakkor mára az IT nagyon szerteágazó lett. Ott van pl. a UI/UX, webdesigner, stb. ami sokkal inkább kreatív, mint kocka. Az tudjuk biztosan, hogy a jelenlegi formájában az IT egyáltalán nem vonzó a nőknek. A nagy kérdés az, hogy van-e az IT-nek olyan tálalási formája, amitől az vonzó lehet? Szerintem inkább erre keresik a választ a mostani kutatások. Persze kijöhet az is, hogy semmilyen formában nem vonzó. De kijöhet az is, hogy kifejezetten nőkre szabott oktatási anyagokkal, színes, grafikus ábrázolásformában már egyes területek érdekessé válhatnak a nőknek is.

(#18) milangfx


milangfx
(őstag)

Az MS kicsit keson ugrott fel a social justice vonatra, de legalabb probaljak kovetni a trendeket. Nekik is ki kene rugniuk egy fejlesztot, aki ravilagit a nemek kozti biologiai es pszichologiai kulonbsegekre, mert ez eddig nagyon gyenge.

(#19) janeszgol válasza UnA (#7) üzenetére


janeszgol
(PH! kedvence)

Akkor kiegészítem a kollégát, bár ő már visszakozott. Tanító, tanár, óvóbácsi. Az oviban >99%, általános iskolában 90% feletti, míg középiskolában 75% feletti a nők aránya. Pedig ma egyre több gyerek nő fel apa nélkül, szóval ma még esedékesebb lenne, mint régen, hogy férfiak is dolgozzanak ezekben a munkakörökben. Ezzel szemben ezzel a témával addig foglalkoznak, amíg tart a hírverés és kész.
Nincs hiány informatikusból, pontosabban nem lenne hiány. Normális oktatási rendszerből és normális vezetőkből van hiány. 1.5 millás képzés? Igen ez kell a pályakezdőknek meg a munkanélkülieknek. 1.5 millió.

A női nemnél csak a női igent szeretem jobban.

(#20) UnA válasza Silenc3Hun (#16) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Igazából nem tudod milyen, de azért levontad ebből, hogy a GreenFox, stb biztosan kamu. És emellett pedig megy a dezinformáció ("két hónap alatt"). Ezzel szemben ezek legalább egy éves, intenzív képzések, és erősen szűrik a jelentkezőket - és ez elég lehet fejlesztői képzésre, ha van benned elhivatottság. (Ha nincs, akkor végezhetsz akármennyi egyetemet, az sem segít)

(#21) Ghoosty válasza janeszgol (#19) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

Az a különbség, hogy a pedagógusi pálya közel 100% állami. Míg az informatikai állások elsősorban magánkézben vannak. A magánvállalatok érzik a hiányt ezért próbálják bevonni a női munkavállalókat. Az állam meg szarik rá.

"Normális oktatási rendszerből és normális vezetőkből van hiány."

Mint a nemrég végzett "közvéleménykutatás" alapján az emberek majdnem fele tökéletesen elégedett a jelenlegi vezetéssel és oktatási rendszerrel. (vagy sokkal fontosabbnak tart más dolgot) Szóval ne várj változást.

(#22) Mirman válasza Silenc3Hun (#16) üzenetére


Mirman
(őstag)

Halkan jegyzem meg hogy a Codecool másfél éves képzés és ebben van egy fél év céges gyakorlat . Mindezt szünet nélkül intenzíven csak programozás és algoritmusok , emellé szociális skillek. Ez egy BA képzés matek és fizika nélkül csak és kizárólag a programozást nézve . Nyilván nem lesz belőled Szoftver architekt vagy Google felső vezető de nem is ez a cél .

(#23) cami][us


cami][us
(senior tag)

Amikor még nem volt "nagy" presztízse a pályának, akkor még több nő programozott. Most persze itt is megy a rinya, mintha ebben lenne valami erőszak. Ha valaki utálja, akkor úgyis lelép, vagy beáll a sorba.

I'm ayy lmaoing @ your life

(#24) cog777 válasza Mirman (#22) üzenetére


cog777
(senior tag)

+1 Ha csak jo programozova valsz, az mar eleg a cegeknek :D
Raadasul angollal nem csak az 500+ hanem 1M+ is megcelozhato par ev gyakorlat utan kulfoldon.

Lenovo T440s Thinkpad - Linux Mint 18.3 Cinnamon

(#25) -Skylake-


-Skylake-
(őstag)

Kvota kell mert ez igy nem mehet tovabb.

"Nem nézem le a funkcionális analfabétákat. Ezt kikérem magamnak." Abu85

(#26) janeszgol válasza Ghoosty (#21) üzenetére


janeszgol
(PH! kedvence)

Igazad van sajnos. Te tisztan ertetted mirol irtam, de utolag konkretizalnam: nem a cegvezetokre gondoltam. Hatha masnak nem lesz egyertelmu.
De arrol is volt itt egy, hogy egy programozo/informatikus haromszor annyi GDP-t termel, mint mas. Nem erne meg? Az allam szeret mindenbe beleavatkozni (kosz apuci), ebbe miert nem?

[ Szerkesztve ]

A női nemnél csak a női igent szeretem jobban.

(#27) MageRG válasza Ghoosty (#21) üzenetére


MageRG
(őstag)

Túl embernek nincs összehasonlítási alapja, korlátok köztt tájékozódik, vagy szimplán nem volt iskola közelében egy jó ideje.

"What is bravery, without a dash of recklessness!"

(#28) Ghoosty válasza janeszgol (#26) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

De megérné, de csak minimum 15-20 éves időtávon. Ahhoz meg fenn kéne tartani annyi ideig egy sokkal jobb, de drágább oktatást. Ilyet meg nem szeret senki bevállalni.

MageRG

Szerintem ez benne van a 'sokkal fontosabb más dolog'-ban. Azért fel kellett volna tűnnie, hogy sztrájkolnak a tanárok, tüntetnek a diákok tehát valami probléma van. De ha elintézi azzal, hogy biztos valaki felbujtotta őket, akkor nem fontos annyira, hogy tájékozódjon. Bár sok a propaganda, de szerencsére még elérhető egyéb információ is.

(#29) moleculez


moleculez
(PH! addikt)

Udacityn Front End NanoDegree-t tolom épp: szerintem van vagy 40% hölgy.

"Nem vagyok pesszimista. Az nekem úgysem menne...@abusalempictures

(#30) dabadab válasza janeszgol (#19) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

"Az oviban >99%, általános iskolában 90% feletti, míg középiskolában 75% feletti a nők aránya."

Ami nagyrészt visszavezethető oda, hogy a pedagógusfizetés nem igazán kompatibilis a családfői szereppel.
Én ismertem olyan osztrák szoftverfejlesztőt (projektvezetőm volt), akinek elege lett az iparból és elment gimnáziumba tanítani - Magyarországon ez nagyjából elképzelhetetlen.

DRM is theft

(#31) dabadab válasza haxiboy (#14) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

"Az IT-sok nagy része itthon sem marad hiszen tudja hogy ugyanazért - márpedig ez aztán tényleg ugyanaz a munka - külföldön jelentősen többet keres"

Ez erős túlzás. Pont az informatika az az ágazat, ahol nincs olyan nagyon masszív különbség az abszolút számokban (kb. az a kétszeres szorzó, ami írtál), hogy azt az árszínvonalkülönbség ne tudná kompenzálni.
Magyar fizetésből Magyarországon simán összejön a kertes ház bejárónővel, Németországban ez már jóval neccesebb.

DRM is theft

(#32) UnA válasza dabadab (#30) üzenetére


UnA
(Korrektor)

+1

(#33) Tapsi válasza haxiboy (#14) üzenetére


Tapsi
(őstag)

Há' nemtom', kaptam év elején ajánlatot Bécsből nagybankból, meg itthoni biztosítótól. Koppra egyezik a kettő végösszegben, nettósítva.

(#34) Béééla válasza dabadab (#30) üzenetére


Béééla
(őstag)

Elképzelhető, csak nettó öngyilkosság. A bértábla mint első pont: hiába vagy kiemelkedő, pont ugyanazt kapod mint a tornatanár (sok év után elképzelhető hogy van tartaléka, esetleg plusz lakások kiadva ami a pénz kérdését megoldja)
A második a környezet: nagyon keveset érdekel az infó igazán, úgy meg lehangoló tanítani.
A harmadik a mit: wördexcelpowerpoint mert az van érettségin.
Ha le akarja magát amortizálni, vagy rá akar jönni hogy mennyire jó volt az iparban, akkor a közoktatást bátran ajánlom! Szégyen, hogy a megbecsülés és jogkör a béka segge alatt...

Bélabá

(#35) haxiboy válasza dabadab (#30) üzenetére


haxiboy
(PH! kedvence)

Nálunk az egyetemen tanárok nincsenek, mindent külsős partner cégektől érkező emberkék tartanak már - ami a programozás tárgyakat illeti. Csak az a probléma hogy ők is csak addig maradnak amíg megtalálják azt a diákot akit vihetnek magukkal.

Csatlakozz az EVE Online közösséghez : http://bit.ly/JoinEVEOnline

(#36) Béééla válasza haxiboy (#35) üzenetére


Béééla
(őstag)

A külsős előadóval semmi gond nem lenne ha tartósan maradna. A cégek jelenleg inkább csak elvárják, hogy legyen nekik naprakész, képzett alkalmazott elég. Ja hogy egy kicsit vissza is lehetne adni az egyetemeknek? Az melós!

Bélabá

(#37) Tapsi válasza Béééla (#36) üzenetére


Tapsi
(őstag)

Ja hogy egy kicsit vissza is lehetne adni az egyetemeknek...

Azt hiszem, hogy ezért fizetik az adót, nem? :U

(#38) Béééla válasza Tapsi (#37) üzenetére


Béééla
(őstag)

Oszt az adóforintokból mégis hogy konvertálódik a naprakész információ? Friss tapasztalat átadása lenne a cél, olyan technológiákat kéne az iparból jövőknek oktatni, ami nem elavult.
Nagyon nem egészséges az ipar és egyetemek viszonya - nem nagyon hallottam tömeges bérkutatásokról itthoni műszaki egyetemeken, javítsatok ki ha tévedek. Ugyanúgy kevés vendégelőadóról hallottam és könyörögtek, hogy valami anyagot szerezzek már X témában. Mindenhol csak tervbe volt véve az együttműködés, de sose lett belőle semmi. (villamosmérnök pálya)

Bélabá

(#39) Tapsi válasza Béééla (#38) üzenetére


Tapsi
(őstag)

Mi köze a bérkutatásnak a naprakész tudás átadásához? A kettő teljesen más téma. Nem mintha nem lennének ilyenek egyébként, de a fejlesztő cégeknek van saját K+F-ük, értelemszerűen. Az egyetemeket speciális célokra vonják be, ezekből pedig viszonylag kevés van. Egyébként pedig kb. minden műszaki intézményben van valamelyik multinak kompetencia központja. Sőt, általában több is. Mi mást szeretnél még?

(#40) ddekany


ddekany
(PH! kedvence)

PR... csak nem látom a közönségét. Vannak országok, ahol ettől szívesebben választ valaki egy céget? Ez olyan, mint a Travis CI esete... ugye eredetileg egy sárga munkavédelmi sisakos építkezési munkás csávó volt a kabalája, azt nézted, mikor töltődött az oldal. Ma már random generál egy fejet, ami lehet férfi vagy nő, fehér vagy fekete vagy valami átmenet, és hetero vagy homo. Utóbbi onnan látszik, hogy szivárványosra van színezve a bajusza vagy haja. Meggyőztetek gyerekek, most már biztos sokkal jobb fej cég vagytok! :O Szóval nem értem, ki ennek a közönsége?

OK, még az is lehet ok, hogy a nőknél alacsonyabb béreket remélnek kialkudni hasonló teljesítményért. De azért egy nő pl. szülhet, illetve nagyobb eséllyel ő foglalkozik többet a beteg gyerekkel stb. Nem hiszem, hogy megérné.

(#41) justmemory


justmemory
(fanatikus tag)

Eddig ugyan csak az IT volt itt megemlítve, de ugye a téma a természettudományok és az IT.
Namost, én is és a feleségem is természettudományos végzettséggel rendelkezünk, rengeteg, ezen a területen dolgozó ismerősünk és barátunk van, és mondhatom, hogy vannak lányok szép számmal (akár ha laboratóriumi, akár ha "terep" munkákra gondolok), tehát ilyen formán ezt az eredményt én nem értem... Olyan, mintha ugyan STEM lenne, de inkább IT-ra kihegyezve (akkor meg már ugye nem is STEM)... Na mindegy. Szóval szerintem ez így fals. Egyébként akiket ismerek nők/lányok, egészen egyszerűen hidegrázást kapnak, ha "indítsd újra a gépet" instrukció helyett valamilyen bonyolultabbat kapnak. Egyébként ismerek olyan férfit is, aki szintén :) Szóval ez egyéni dolog is. Egyetem alatt tanítottak minimálisan R programnyelvet, hogy tudjunk statisztikázni, és azt kell mondjam, hogy volt akinek ráállt az agya, és volt akinek nem (tudom, hogy ez csak egy kiragadott példa, és ha éppen webdesign-t tanítanak, akkor esetleg más a történet, de most ettől tekintsünk el).

Egyébként mi lesz azokkal a szakmákkal, ahonnan átcsábítják az IT-ba a nőket/lányokat? Oda mennek majd a "kitúrt" férfiak? Szóval nem igazán értem, hogy miért kell beleszólni (ezt írta itt korábban valaki). Igen, megfelelő belelátást és lehetőséget kell adni, de lássuk be, hogy önmagában a tanulási folyamat nagyban függ a családtól is, a környezettől is, mint elsődleges kapcsolódás. Azon felül pedig hadd döntse már el mindenki, hogy mihez van affinitása (és szerintem ez az, amit a jelenlegi rendszer(ek) erősen nélkülöznek) és arra erősítsen rá az iskola, a plusz szakkör és egyéb képzések.

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

(#42) Béééla válasza Tapsi (#39) üzenetére


Béééla
(őstag)

Semmi, mindkettőt ugyanúgy elhanyagolják. Csomó licenszelhető tudást halmozhatna fel egy egyetem, vagy épp állig fel lehetnének műszerezve, hogy bármelyik cég inkább oda menne - egyedüli példának a 3G labort tudom felhozni, amiből a T túrt ki minket mint fizető vendég, hallgatóknak áttették a mérést későbbi hétre.
Na most ezen kívül nem igazán tudok példát mondani. Talán a Voda telepített labort az ÓE-nek, de az már inkább a "maradt két torony, jó lesz oda" ahelyett, hogy az egyetemnek lenne kísérleti cucca. Így aztán majd vegetálnak az intézmények és a hallgató sír, hogy totál felesleges tudást kap csak, a cégek képezhetik napestig az újoncokat, az egyetemek pedig továbbra se kerülnek fel nagy nemzetközi listákra.
Nem hinném, hogy egy MIT-n annyival okosabbak lennének, több emberrel, több idő kutatásra, több pénzből inkább.

Bélabá

(#43) nemlehet válasza justmemory (#41) üzenetére


nemlehet
(őstag)

Nyugaton mai napig elég magas a háztartásbeliek aránya. Pl Angliában elég általános a tini terhesség és nem divat elvetetni a gyereket. Mondjuk egy csaj 16 éves korában lebabázik akkor mire 18 lesz és elkezdhetne rendesen dolgozni már csak abban gondolkodik, hogy otthon van a gyerekkel, vagy esetleg akar még egyet. Nem esküszök meg de valami 2x %-os arányban lesznek terhesek a brit lányok 18 éves koruk előtt.

Ha pl ezen nők közül IT területre lehetne csábítani párat az elméletileg jó lenne. Bár nem tudom, kutyából nem lesz szalonna, jellemzően ezek nem túl intelligens emberek alacsony munkakedvel.

Vagy pl amerikában szintén komoly "életpálya" a 25 éves koromig kiélem magam majd utána elvesz valami pénzes felsőközéposztály beli pali és elgyerekezek 35-40 éves koromig. Ezek a nők is hiányoznak a munkaerőpiacról, főleg, hogy jellemzően járnak valamennyit egyetemre, csak éppenséggel nem STEM tárgyakat tanulnak hanem bölcsész/szabadművészet/gender studies ilyesmit.

Én úgy gondolom, hogy papíron szigorúan a számokat nézve van valami a törekvésekben, de ezekből az emberekből akiket be akarnak vonni sose lesz programozó vagy bármilyen IT-s szakember.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#44) UnA válasza justmemory (#41) üzenetére


UnA
(Korrektor)

"Azon felül pedig hadd döntse már el mindenki, hogy mihez van affinitása...."

Az emberek többsége nem tudja, hogy mihez van affinitása, még felnőttkorban sem ;)

(#45) dabadab válasza nemlehet (#43) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

"Nem esküszök meg de valami 2x %-os arányban lesznek terhesek a brit lányok 18 éves koruk előtt."

Nagyjából egy nagyságrenddel elnézted a számot, a valós arány (ami még mindig nagyon magas fejlett államhoz képest) olyan 2% körül van (és az esetek persze a legszegényebbek és legtanulatlanabbak között koncentrálódnak, ahol nem a nemi szerepek miatt nem tanulnak atomfizikusnak).

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#46) Ringman válasza nemlehet (#43) üzenetére


Ringman
(PH! addikt)

és nem divat elvetetni a gyereket.

miért hol divat elvetetni a gyereket?

multifunkciós agárstadion épül

(#47) proci985 válasza UnA (#10) üzenetére


proci985
(MODERÁTOR)

es nyugaton is borzaszto hiany van.

---

dolog egyebkent erdekes, spanyol kollegak szerint ott 50% folott volt a nok aranya az infokezpesen, skandinavoknal viszont ugyanugy megvan a problema, hogy nagyon keves a no a kepzesben.

mikozben kb fejlesztokent az ember kb ott dolgozik ahol akar (kisvallalat, nagyvallalat, embedded / front / backend / akarmi, egeszsegugytol oktatason at algoritmustervezesig es webshopig, mas orszagban, kozvetlenul a vevokkel szocialis tunderkent vagy a pinceben egy kis csapattal kvazi egyedul), jol megfizetve, rugalmasan, a kreativitast kielve es a tovabbkepzeseket fizetve, ahol az embernek van lehetosege jobba tenni a vilagot, remek szakmai eloremenetellel ha az ember ugyes. mikozben az ember ul a legkondis irodaban, otthon vagy a munkaido egy reszeben kb akarhol.

aztan meg jon, hogy dehat nem noies munka, bezzeg novernek lenni (ertsd kokemeny fizikai munka nem igazan jo fizetesekkel, tetejeben itt ugyanugy diplomas kepzes kell hozza), az noies. oke. (felreertes ne essek, minden tiszteletem a novereke, egy kb hasonlo kepzesi ideju nodominalt szakmat kerestem es ez volt az elso ami eszembe jutott)

---

tetejeben ott a problema, hogy gyakorlatilag a STEM az orvosi kepzesekkel konkural. a "miert nem lettel orvos inkabb" tobb kollegaval beszelgetve is elhangzott kulonbozo kulturkorokbol es ott a mernok / orvos csaladtag jellemzoen szempont volt.

---

egyebkent meg a topikot elnezve a tobbsegnek ahogy nezem nem jott le, hogy itt most egy valos problemarol beszelunk, hogy nincs eleg ember STEM teruleten, szoval ha a nepesseg majd 50% eleve kiesik az talan annyira nem jo senkinek. a cegeknek sem, mert hiaba lehetne meg beinditani egy extra projektet ami penzt hozna be, ha nincs aki csinalja. be lehet keverni a gendert, lehet sirankozni meg belekeverni hogy az informatika tag, de attol fuggetlenul egesz egyszeruen tobb munkavallalo kene a teruletre es van egy hatalmas meg el nem ert celcsoport. ennyi.

(#44) UnA: affinitas erdekes dolog. nalunk a bacheloron az a par ember aki leginkabb hc programozas / fejlesztes / algoritmus szemleletu volt dolgozik a legkevesebbet jelenleg igy par ev utan programozokent, viszont annal tobbet emberekkel (kisfonokkent). es ez igy teljesen normalis.

Béééla: erre a cegek es a felsooktatas eleg szorosan egyutmukodik, vannak kozos projektek. nagyobb eus projektekhez meg eleve cegek es felsooktatasi intezmenyek is kellenek, altalaban tobb.

[ Szerkesztve ]

The first rule of tautology club is the first rule of tautology club. // Social justice in lagom amount.

(#48) janeszgol válasza Béééla (#42) üzenetére


janeszgol
(PH! kedvence)

Összefoglaltad azt, amit én fontosnak gondolok. A technológia és annak használati átadása hiányzik az oktatásból. De ez nem csak az, amit Hapsi is írt. Röpködnek a nettó bérek, de ezt valaki átszámolja, hogy a cégnek ez mennyibe is fáj? Nettó 500 ezer ft az bruttó kb 900-950 ezer ft, az a cégnek kb 1.3 millió. Ennyit kell kitermelnie. De valaki írja le pontosan, aki ért hozzá. Szóval itt országosan nagy átalakításra lenne szükség, ami fájdalmas és érteni kell hozzá. Arról ne mi tegyünk, hogy a jelenlegi kormányban egy fő szakpolitikus sincs. Arról már igen, hogy ezeket választottuk meg. De nem, inkább vissza megyünk az időben, jó az nekünk. Távozz tőlünk jövő! -kereszt mutogatás-

A női nemnél csak a női igent szeretem jobban.

(#49) justmemory válasza nemlehet (#43) üzenetére


justmemory
(fanatikus tag)

Nem tudom, hogy úgy van-e amit írsz - feltételezem igen -, mindenesetre az a lényeg - és ezt is írod -, hogy ugyan hiányoznak ezek a nők a munkaerő piacról, de voltaképp nem is lehetne őket alkalmazni ebben a szegmensben, mert nincs meg a megfelelő képzettségük és tapasztalatuk/gyakorlatuk ehhez. És igen, a számok... Kérdem én, hogy nem szabad joga-e ma bárkinek, hogy ő eldöntse, hogy háztartásbeli kíván-e lenni vagy sem? Ja, hogy annak társadalmilag van némi költsége (értsd: ki kell termelni az ő "eltartottságát" is, miközben ő maga kvázi nem termel semmit)? Na de, valóban nem termel semmit? Biztosítja a családi otthon megfelelőségét, gyerekekkel, háztartással kapcsolatos mindenfélét, amíg mondjuk apa gőzerővel termeli a GDP-t... Hmm... Szóval érdekes ám ez. Csak ezt még ugye talán nem fordították át GDP-re (mármint a nők háztartásbeliségét). Tehát a számok szépek meg minden, de sajnos testközelből tudom, hogy ha bármilyen vezető például csak a számok alapján hoz döntést vagy határoz meg irányokat, akkor akár nagyon félre is futhat az egész, mert sok más tényező is van ám, ami a végeredményt alapjaiban meghatározza - pl. emberi tényezők...

@UnA: Az emberek többsége nem tudja, hogy mihez van affinitása, még felnőttkorban sem

És szerinted ez mire vezethető vissza és mi lenne rá a megoldás...? ;) Ugyanis ezt szerintem meg kellene oldani annak érdekében, hogy talán a megfelelő emberek dolgozzanak a megfelelő helyeken...

@proci985: egyebkent meg a topikot elnezve a tobbsegnek ahogy nezem nem jott le, hogy itt most egy valos problemarol beszelunk, hogy nincs eleg ember STEM teruleten, szoval ha a nepesseg majd 50% eleve kiesik az talan annyira nem jo senkinek

Ez teljesen igaz, de itt már az a helyzet, hogy emberek mindennapi döntéseibe, érdeklődési köreibe, stb. kellene beleszólni erővel... Plusz továbbra is ott van az affinitás is. Nem jó a globális felmelegedés, meg a hatalmas úszó műanyagszigetek, az éhínség, a háborúk (és még ezer minden más) sem, mégsem történik semmi ezekben az ügyekben, mert egészen egyszerűen globalice nem vagyunk rá képesek...

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

(#50) proci985 válasza justmemory (#49) üzenetére


proci985
(MODERÁTOR)

az affinitas alatt pl arra gondolsz, hogy a lanyok jobbak nyelvekben, a fiuk meg matematikaban, amikor kb ugyanazokat a kezsegeket hasznalja ki a ketto? mert ez innentol csak egy rossz beidegzodes.

az, hogy nincs kepzettseguk es tapasztalatuk, az ugyanugy megvaltoztathato. a haztartasnal meg szinten lehet javitani a munkafolyamatokat (automatizalni pl a takaritas egy reszet), meg esetleg lehet munkamegosztani is.

attol, hogy bizonyos dolgok nehezen valtoztathatoak, attol meg lehet es kell is rajtuk dolgozni.

[ Szerkesztve ]

The first rule of tautology club is the first rule of tautology club. // Social justice in lagom amount.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.