Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Penge_4

  veterán

  "Viszont az is az hogy ellátás jár cserébe azért amiért a háza udvarán sem takarít össze."

  Olvastad te már, hogy hivatalosan* milyen feltételekhez kötik még azt a nevetséges 22800 HUF összegű segélyt is, ami még kajára vagy rezsire sem elég (a kettőre együtt meg főleg nem), ennél fogva borítékolható, hogy az arra élelmes emberek feketemunka mellett megcsapolják az államot, de hogy egyáltalán nem produktív ez az egész, az egészen biztos.

  * Az meg, hogy telibe szarják az egészet és a környezettanulmány is úgy működik, mint az adóhivatal már más kérdés. Jogilag elvileg ennek a teljesítése esetén kapná az ember a pénzt. Szóval itt van, amikor az elmélet nagyon szép, amit a gyakorlatot sosem látott milliomosok elemezgetnek, miközben a gyakorlatnál elbukik az egész, mert figyelmen kívül hagyja az emberi tényezőt. A nagypályásoknak itt is előre szólnak, hogy mikor mennek, így értelmét veszti, a tényleg szerencsétleneket meg szívatják vele. De nem is várhatunk mást, mivel az állam mennyiségi alapon osztja. Neki az számít, hogy mennyi a kiadás, az nem, hogy ezt célzottan kik kapják. Nem érdekli, hogy Józsi bácsi, aki egész életében x munkát végezte, most meg lerokkant (de annyira nem, hogy akkora százalékot kapjon rá, amiből a megélhetése fedezve lenne) majd szépen lassan megpusztul. Ahogy az sem, hogy Kolompár Szandokánnak miből van 5 kilós aranylánca meg szamurájkardja a 16 purdé mellett és miért olyan BMW-t vezet egy random hónap 28 napján, ami a sógora nevén van.

  "Amit leírtál az meg a másik szélsőség. A lyukat kiásni és másnap betemetni max munkatáborban van értelme..."

  Ha ilyen konkrétan nincs is, felesleges munka annál inkább, csak azért, hogy bemutathassák, hogy "A mi kormányunk újabb x embernek adott munkát." vagy azt, hogy valami látványos, de amúgy totál felesleges dolgot elvégeztettek velük, miközben a kevésbé látványos, de annál hasznosabb tevékenységekre nem marad pénz a költségvetésben.

  "Mert pl vannak olyan barmok akik az erdőbe vagy a település elhanyagoltabb részébe borogatják a szemetüket, csakhogy a szemétdíjat ne kelljen kifizetni."

  Mert itt is elmebetegek a törvények. A nyugdíjjárulékot fizeted, ha akarod, ha nem, nem mondhatsz le róla. Ahogy a TB-ről sem. De a szemétdíj, csatornázás és hasonlók, ami evidens, hogy minden ház tulajának fizetnie kéne az ilyen opcionális dolog. Lófaszt! Vonják mindenképp és akkor senkinek nem lesz érdeke plusz munkát végezni, mert ha már így is-úgy is vonják, hát kihasználja. Ezt kéne bevezetni és ezzel meg is szűnne ez a jelenség is.

  "amellett hogy nem feltétlenül "humánus" az egyetlen ami bizonyítottan működőképes. Több ezer éve működik az élet minden területén..."

  A civilizáció áldásai óta nem igazán. Ha megnézed pont azok szaporodnak, akiknek a legkevésbé kellene, akiknek meg kellene, azok a legkevésbé. A harmadik világnak is az elmaradottabb részei. Ahogy a fejlett országokban is ugyanez van. Minél alacsonyabb társadalmi osztályba tartozik valaki, annál szaporább.

  "Sokan vannak akik nem akarnak multivá válni... Vagy a növekedésüket szándékosan lassítják, mert a "modern" gazdaság végtelenségig növekvő elképzelése egy mezei hazugság..."

  1. Nem feltétlenül ő dönti el, hogy mi akar lenni. Eltiporják vagy beolvad, miközben a konkurencia elhalad mellette. Ha az aktuális főnök nem is, majd aki őt követi majd másképp gondolja.
  2. Ez a paradox az evolúcióban. Mindenkinek nem lehet jó, mindenki nem lehet a csúcson és a véges erőforrások miatt minden esetben csak úgy lehet növekedni, hogy ezáltal másoknak annyival kevesebb jut. Természetesen bizonyos tevékenységekkel többet adhatsz a környezetednek (pl. elektromosság, számítógép), mint amennyit elvettél a nagy egészből, de sima kereskedelemnél még a legkorrektebb vállalat esetében is csak az erőforrások igazságosabb újraelosztásáról beszélhetünk. De ettől még minden egyén arra van kódolva, hogy megkísérelje a lehetetlent, tehát versenyezzen másokkal az elérhető legmagasabb pozícióért. Ezért evolúciós folyamat a multicég.

  "Ehetetlen mérgezett sz@r élelmiszerek. Ünnepeljünk a modern kor eljövetelét."

  Ez nem a modern kor miatt van, hanem a profitmaximalizáció miatt. Lehetsz te akármilyen ínyenc, nem fogod tudni megállapítani, hogy az általad elfogyasztott zöldség vagy gyümölcs hirdopóniával termett vagy Mari néni termelte hagyományos módon a tanyáján.

  A növényvédőszer valóban mérgező. A technológia, ami enélkül érné el, hogy a rovarok ne zabálják meg a növényeket sokkal költségesebb lenne, mint vegyszereket alkalmazni.
  A műtrágya többé-kevésbé ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazza, ami a növény fejlődéséhez szükséges. Az, hogy kispórolnak ezt-azt, már szintén a profitmaximalizáció számlájára írható.

  Az íze meg nem azért más, hanem azért, mert vizezik, hogy nagyobbra nőjön, nem éri elég napfény és nem pótolják mesterséges napfénnyel, mert drága lenne az áram, illetve a szélsőséges időjárás miatt szarabb körülmények között fejlődik.

  "A korlátlan fejlődésnek sajnos van valahol vége, egyszerűen nincs folyamatos növekedés tetszik vagy sem..."

  Attól függ, milyen léptékekben gondolkodunk. 2023-ban megyünk a Marsra. Ha teret görbítünk és hiperteret ugrunk, akkor galaxisokat térképezhetünk fel és rengeteg bolygó rengeteg nyersanyagát termelhetjük ki egyre fejlettebb és hatékonyabb technológiákkal. Ha pedig valamit véletlenül elcseszünk, akkor ugrunk egy másik exobolygóra.

  Kapitalista társadalom nem létezik, ez csak egy másik neve a diktatúrának... Egy szabadabb diktatúra, ahol azt mondhatod vagy teheted amit szabad nem pedig azt amit szeretnél.

  Erről nekem is ugyanez a véleményem. Ha az embereknek nem kell a jobb és élhetőbb világ, akkor sajnos ez van.

  "Gazdag az aki a bevételeit nem is tudja felélni, vagy olyan mérvű vagyonnal rendelkezik ami jelentősen meghaladja mások vagyonát."

  Mivel abszolút, hivatalos definíció nincs erre, az én szememben az, aki nem tudja felélni a vagyonát, az már nem gazdag, hanem csilliárdos. Az én saját definícióm.

  Nyomorgó: Akinek semmilyen vagyona nincs és jövedelme sem vagy csak annyi, amiből saját fenntartását sem tudja fedezni. Vagy hajléktalanszállón él vagy utcán, vagy annál, aki befogadja.
  Szegény: Akinek az alapvető dolgokra nem jut pénz, esetleg el is van adósodva, de tud hol lakni és kap annyi pénzt a munkájáért, amiből éppen hogy ki tud jönni.
  Középréteg: Magyarországon gyakorlatilag eltűnőben van. Ez az, aminek a nyugat-európai ember feleltethető meg. Keres annyit, amiből fenntartja saját magát akár egyedül, másoktól függetlenül is, anyagilag képes lenne akár gyereket is vállalni, nincs eladósodva vagy ha van, akkor stabilan tudja fizetni a törlesztőrészleteket és ezáltal van már neki háza, kocsija, nyaralója, illetve el tud menni szórakozni, nyaralni és a munkája is viszonylag elviselhető még ha nem is a legjobb.
  Gazdag/Milliomos: Minimum 1 jó környéken lévő, vagy több ingatlantulajdon, 1 vagy több saját autó, nulla hitel vagy tartozás, 1 vagy több jól profitáló vállalkozás, befektetések amiből munka nélkül is képes lenne nem csak önmagát, de minimum 1 feleséget és 2 gyereket jó életszínvonalon eltartani, ennél fogva a munkaköre is olyan, amit szeret csinálni és ha fizetést (általában nem is keveset) kap is érte, nincs igazán rászorulva.
  Milliárdos: A fentieken túl komolyabb, nagyvállalkozása(i) van(nak), az összvagyona eléri az 1 milliárdot és 50-100 milliót is bármikor likviddé tud tenni.
  Csilliárdos: Bill Gates, Carlos Slim, Rockefeller és Rothschild klán, stb.

  Országos viszonylatban persze más a helyzet, mert itt nyilván Csányi Sándor is kifejezetten gazdagnak számít. De 1-2 pálmasziget meg felhőkarcoló Dubajban, egy saját atoll a Csendes-óceánban és hipp-hopp ugrott is a vagyon. ;]

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák